Ochsenfurt 08-09-2020 Dinsdag

We zijn vanmorgen naar Würzburg gereden voor een bezoek. Omdat het een wat grotere stad is wilden we daar niet blijven , alleen maar een paar dingen bezoeken als het niet te druk zou zijn. De camper zouden we op een grote parking parkeren, 1,5 km van Die Alte Mainbrücke.  Dat feest ging echter niet door. Het was vreselijk druk met geparkeerde auto’s en auto’s die rondjes reden om een parkeerplaats te vinden. Na 2x rond te zijn gereden zijn we maar uit Würzburg weggereden. Er was nog wel  cp vlakbij, die leek vol, als je er op rijdt moet je €11,- betalen en is hij inderdaad vol ben je je geld kwijt, zie reviews op Campercontact. Bovendien hadden we ons voorgenomen om niet naar een drukke stad te gaan, al die auto’s  beloofden niet veel goeds, daarom zijn we 23 km verder gereden naar een stadje aan de Main, Ochsenfurt. Daar is een apart stuk van een parking aan de Main gereserveerd voor campers, daar was plaats genoeg. Er zijn geen voorzieningen maar we hebben water genoeg en de pot is geleegd.

De westkant van Die Altstadt van Ochsenfurt. Met 2 torens van de vestingmuur, de Klingentorturm en de  de achterste is de Nikolausturm.

     Vakwerkhuizen in Die Hauptstrasse.

       Een van de drie apotheken

Cp Ochsenfurt, N49.666560 E10.061400

gratis, zonder voorz.

De ervaring vanmorgen heeft ons wel doen besluiten zoveel mogelijk stadjes en dorpen te bezoeken en drukke grote steden te mijden, we gaan corona-proof verder zoals we al deden. Het plan om Dresden te bezoeken is in ieder geval van de baan. Dan maar iets minder cultuur en wat meer natuur, want daar lijkt het de laatste dagen toch al aardig op. We staan naast de Main die we weliswaar nauwelijks kunnen zien, alleen een boot die erover vaart. maar we staan op gras naast bloeiende bloemen en er zijn hier veel rouwkwikstaarten.

Ochsenfurt is een oud dorp die ooit helemaal ommurend geweest. Je ziet nog gedeelten van de vestingmuur wen er zijn ook nog een paar torens over. Verder zijn er goed bewaarde middeleeuwse vakwerkhuizen en zit er een bijzonder uurwerk op het Rathaus. Ook is er nog een klein slot. Veel winkels zijn er niet in de Hauptstrasse, merkwaardig genoeg wel 3 apotheken vlak bij elkaar. Het centrum is klein maar doet leuk aan, weer eens wat anders dan het drukke Wúrzburg, blij dat we deze veilige keuze hebben gemaakt.

Een prachtige nazomerdag was het vandaag, het werd maar liefst 25º.

 

                                             Enkele van de vele uithangborden die er te zien zijn in Ochsenfurt.

Ochsenfurt 09-09-2020, woensdag

We zitten alleen paar dagen in de deelstaat Beieren, de grootste deelstaat van Duitsland.

Vanmorgen lekkeer in de zon zitten lezen, na de lunch konden we ons maar moeilijk losmaken van de luie stoel voor de broodnodige beweging. Maar toen we op eenmaal op de fiets zaten en de weinige wind door de haren voelden strijken was dat toch ook erg prettig .

We zijn langs de Main gefietst naar Frickenhausen, eerst  over de brug vlakbij de cp de  Main over   en dan ben je er al vrijs nel, het zijn maar weinige kilometers, hooguit 3.

Wat foto's van het wijndorpje Frickenhausen.

De Touristen info was gesloten.

We hebben een wandeling gemaakt door het dorp Frickenhausen

een van de mooiste wijnstadjes van Beieren, volgens het Beierse ministerie van cultuur. Het heeft een een wat vervallen stadsbeeld , de eens fraaie patriciërswoningen vonden wij een wat vergane glorie. Het  dorp nog een helemaal intact zijnde stadsmuur, met wat poorten. Geen onaardig dorp om doorheen te wandelen maar onze verwachtingen waren hoger.

Het middeleeuwse centrum van het leuke dorpje Marktbreit. Ook hier was de VVV  gesloten dus we hebben er verder nog geen info van.

 

Alleen weten we dat het gebouw op de linkerforto het Rathaus is.

Omdat we nog maar een klein stukje hadden gefietst zijn we 6 km doorgereden naar Marktbreit wat weer aan de andere kant van de Main ligt. Het leek ons heel aardig zo te zien van de andere oever toen we kwamen aanfietsen., De brug over en het dorp in wat we niet vermeld hebben zien staan in een gids. We werden dan ook verrast door het kleine doch pittoreske middeleeuwse centrum. Je bent er zo doorheen gewandeld en we dachten aan de Mainoever wel een ijskoud biertje te kunnen drinken met dit warme weer. Maar geen terrasje te bekennen , wel een Rewa supermarkt, dat kwam goed uit. Ochsenfurt heeft wel een bakker, slager en een groenteboer maar geen supermarkt.

En wat een fantastische dag, een strakblauwe lucht, nauwelijks wind en 28º.

Ochsenfurt 10-09-2020, donderdag

De dag begon vandaag met wat regen, even een dip in het weer wat trouwens was voorspeld.  Er hebben hier zo’n 20 campers overnacht, er is plaats genoeg op deze cp, we blijven nog een nachtje langer.

Ook een dipje was dat het RKI (het Robert Koch Institut, het Duitse RIVM zeg maar) een flinke stijging in het aantal besmettingen meldde t.o.v. de dag er voor. Dinsdag was het aantal besmettingen nog 1176, woensdag kwam dat aantal uit op 1892. Ter relativering: in Nederland waren er gisteren  met 823  weliswaar wat minder  dan eergisteren, 1140. Duitsland heeft 5x meer inwoners dus de besmettingen zijn daar nog aanzienlijk minder.

We hebben al eerder aangegeven dat we ons wel veilig voelen hier in Duitsland met de mondkapjes in de winkel. Ook op het terras waar we gisteren gingen eten moest je ,nadat we ons geregistreerd hadden, met een mondkapje naar je tafel lopen en pas daar, als je was gaan zitten, mocht je hem weer af doen.En het was zoals al gezegd  op het terras, binnen eten doen we niet.

Trouwens we hebben lekker gegeten, Everdien hield het aan de veilige kant met haar Wiener Schnitzel, iets wat we eigenlijk nooit  eten en ik koos voor Bandpasta met Pfifferlingen und Sahne. Ik wist dat Pfifferlingen iets van paddestoelen was , het bleken dus cantharellen. Niet alleen lekker gegeten, ook nog eens in een historisch pand want daarin zat restaurant Zum Schmied , het historische verhaal wat erbij hoort stond op de menukaart.

 

                   Het historische pand Zum Schmied in Ochsenhausen waar we gisterenavond gegeten hebben.

Hierboven op de foro , evenals op de rechterfoto, het  kleine centrum van het dorp Eibelstadt.

 

Links een toren van de vestingmuur bij de ingang van Sommerhausen

Vanmiddag hebben we een lekkere fietstocht gemaakt de andere kant op langs de Main dan gisteren. En wellicht het mooiste fietspad tot nu toe, lekker breed en geasfalteerd met aan de ene kant de Main en aan de andere kant de hellingen van het Maindal met de wijngaarden er tegenaan. We zijn naar Sommerhausen gefietst, aan de overkant ligt Winterhausen, (er zijn veel dorpen in Duitsland, verzin daar maar eens namen voor) Sommerhausen is  wijndorpje, gewoon aardig om te zien zonder echte bezienswaardigheden. Hetzelfde gold voor het volgende dorp, dat was Eibelstadt hoewel het centrum daarvan wel wat meer karakter had. Al met al zo’n 20 km gefietst, voor ons een prima afstand. Je ziet bijna alleen nog maar elektrische fietsen in Duitsland, althans hier op de fietspaden langs de rivieren. In veel dorpen heb je oplaadpunten voor elektrische fietsen. Oplaadpunten voor elektrische auto’s hebben we niet gezien, die worden nog niet zoveel geproduceerd in Duitsland. Ze zijn ook nog niet zo in zwang, we hebben nog geen Tesla zien rijden terwijl dat in Nederland schering en inslag is. Misschien dat daar verandering in komt nu de e-Golf er is.

Na een bewolkte ochtend na de regen klaarde het begin van de middag op en werd het aardig weer met 22º.

Mainstockheim 11-09-2020, vrijdag

We zijn vanmorgen vertrokken van de rustige cp in Ochsenfurt. We wilden naar Mainstockheim en omdat daar alleen  maar een bakker is zijn we eerst langs de Aldi in Kitzingen gereden dat  vlak voor Mainstockheim ligt. Nu komen we in Nederland vrijwel nooit bij de Aldi, wel bij de Lidl. Niet uit een bepaald soort principe of zo maar uit gewoonte.

Na het boodschappen doen was het nog 4 km rijden naar de cp in Mainstockheim, we hadden al begrepen dat dat een populaire cp is. Dit komt deels omdat het hier goedkoop is, €8,- inclusief stroom en water ( was tot voor kort €7,-) , deels omdat hier 2 aardige dorpen in de buurt liggen. Nu schijnen hier normaal zo’n 70 campers te staan, nu is er plaats voor het dubbele  omdat er een veld bijgekomen is en die staan er dan ook. In deze coronatijd is er meer afstand tussen de campers en bovendien staan er hier ook campers voor langere tijd  die anders naar Kroatië of Spanje gingen. Aldus een Nederlander, een  van de weinige hier, die hier al meerdere jaren komt. We hebben inderdaad ruimte om ons heen , zo’n 5 à 6 m. Is er tussen de campers.

Er is voor 70 campers een plek met stroom, wij hebben zo’n plek gekregen. Dankzij de hulp van de Platzwart die tevens veerman schijnt zijn. Hij schreeuwde nogal, Everdien dacht dat hij boos was, maar hij wilde helpen en is kennelijk behept met een luide manier van communiceren.

Een witte kwikstaart, een van de weinige vogelsoorten  die we momenteel zien. Ook wel boerenzwaluwen, mogelijk op weg naar het zuiden. Vlinders zien we ook niet veel, wel koolwitjes.

De veerpont tussen Mainstockheim en Albertshofen

        De kerk van Mainstockheim.

Cp in Mainstockheim N49.772320 E10.155650

€8,- met voorz, inclusief stroom en water. 

Aan de overkant van de Main, die hier tamelijk smal is , ligt nog een kleine cp bij een restaurant. Onze camper zou net op de veerboot passen die naar de overkant vaart naar het dorp daar. Maar we blijven hier , we hebben water vlakbij zodat Everdien een handwas heeft gedaan. En we hebben nogal wat updates gedaan op de iPhones  en iPad, er is hier nl. ook gratis wifi.

Mainstockheim stelt niets voor, een dorp zonder ziel. Je moet zelf leven in de brouwerij brengen wat we dan ook gedaan hebben, in de Biergarten van de plaatselijke kleine brouwerij  hier die o.a. uitstekende Hefe Weissbier brouwt. Morgen en overmorgen bezoeken we wel wat dorpjes in de omgeving.

Het was een prachtige dag, zon en af en toe stapelwolken en weinig wind, 27º.

Mainstockheim 12-09-2020, zaterdag

De tendens die je leest m.b.t corona in de paar Duitse kranten die we zo dagelijks on line ‘doorbladeren’ is toch dat men vindt dat de situatie weliswaar stabiel lijkt maar dat voorzichtigheid geboden blijft. Omdat in Beieren de besmettingen verhoudingsgewijze hoger liggen zijn de regels hier ook wat strenger,  b.v. op een terras mondkapje pas af als je zit.  Gisteren waren er 1630 besmettingen in Duitsland, in Nederland 1270.

 

 

 

                                               Er valt genoeg verrassends te zien in Dettelheim in die Altstadt.

Hierboven 2 foto's van de torentjes van de vestingmuur.

 

Een van de aardige straatjes in die Altstad van Detelheim.

 

 

Het Rathaus in Dettelheim.

Vanmiddag hebben we een kleine fietstocht gemaakt naar het dorpje Dettelbach wat hier maar 4 km vandaan ligt. Via het fietspad langs de Main ben je er zo. Dettelbach heeft een aardig klein centrum met nog een paar gebouwen van middeleeuws-gothische architectuur. Op verschillende plekken in het dorp zie je nog torentjes van de vestingmuur.

Het kleine centrum ziet er dan ook goed uit, een leuke sfeer ook, mede doordat er overal kleine terrassen zijn met (fiets)toeristen. Niet al te druk maar wel volop leven op straat, gezellig druk om het maar eens enigszins oubollig te omschrijven.

                                                               De bedevaartskerk Maria am Sande.

Het pronkstuk van het dorp is wel de kerk ‘Maria am Sand.” Die is i.v.m. corona niet te bezichtigen maar de kerk heeft een mooie gevel. Het is een bedevaartsoord waar al 5 eeuwen pelgrims naar toe komen.

We hebben er een goed gevoel over om hier in de buurt te blijven en dorpen te bezichtigen. We doen alles heerlijk kalm aan, als dàt geen onthaasten genoemd kan worden…….

We boffen met het weer, opnieuw een mooie dag met ’s middags wat stapelwolken en het werd 28º.

Mainstockheim 13-09-2020, zondag

Hoewel het overdag lekker warm is, koelen de nachten toch af naar een graad of 10, je merkt dat het al half september is, niet aan de temperatuur overdag overigens,  die was vandaag 29º dus hoog voor de tijd van het jaar.

Merkwaardig genoeg vertrokken er vanmorgen vrij veel campers, onze ervaring is dat dat meestal op maandag gebeurt. Er kwamen er wel weer nieuwe voor in de plaats vandaag maar we zien voor het eerst lege plekken hier. Ook omdat er aan het eind van de middag nog wat campers vertrokken , die hebben het weekend erop zitten, er zijn nog mensen die werken en in een camper rijden, het zijn niet allemaal pensionado’s.

 

Na wat corvee vanochtend hebben we eerst in de zon zitten lezen, Everdien vond het op een gegeven moment te warm en ging in de schaduw zitten, er was dan ook vrijwel geen wind.

Na de lunch zijn we om een uur of half 3 weer aan een bescheiden fietstocht naar Kitzingen begonnen, 4 km. Het fietspad was niet zo mooi als gisteren, smaller en het liep ook voor een deel langs de weg.

Kitzingen zou je eerder een stadje dan een dorp kunnen noemen, het centrum straalde dat ook uit met een voetgangersgebied met winkelstraten met aardige winkels. Het is een stad dat het nog meer van de wijn dan van de toeristen moet hebben. En het wordt ook niet zo gedomineerd door alleen maar vakwerkhuizen hoewel we die ook wel hebben weten te waarderen. Zo staan er middeleeuwse gebouwen en torens  en is het raadhuis gebouwd in renaissance stijl. En we ontdekten een huis met Jugendstil-elementen. Ook hier net als gisteren wel aardig wat mensen op de been maar niet te druk.

 

 

 

                                                                        De Marktplatz in Kitzemheim

Het renaissance Rathaus ( 1561-1563) in Kitzingen met daarnaast de Marktturm(15e eeuw)

Aardige beeldjes aan de zijgevel van de Johannis Kirche.

 

 

Ook in Duitsland kent men wereldwinkels, in Kitzingen is die  gehuisvest in een historisch vakwerkpand

Gisteren is er in verschillende steden in Duitsland weer gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. We zijn in Beieren, dus beperken we ons tot de demo   in München, daar  waren ongeveer 10.000 mensen op de been en een politiemacht van 1500 mensen. De autoriteiten wilden een herhaling van Berlijn van 2 weken geleden verhinderen , toen hebben neo-nazi’s die de grote demonstratie daar domineerden, het Rijksdaggebouw proberen te bestormen. De demonstratie in München was georganiseerd door ‘Querdenken 089’. Er kwam, net zoals in Nederland bij dergelijke demonstratie het geval is, een bonte verzameling mensen op af met absurde opvattingen. Natuurlijk was Bil Gates de gebeten hond, 5 G is helemaal niet te vertrouwen, mondmaskers maken mensen monddood etc. En vaccinaties zijn uit den boze.Of zoals Peter Pannenkoek zei: “ een middagje op het Malieveld bij een demo van Viruswaarheid, levert stof op voor 3 jaar ‘Man bijt Hond’.

De demonstratie is in München rustig verlopen, de coronamaatregelen zoals afstand houden en een mondkapje dragen werden massaal overtreden. Er was een tegendemonstratie van mensen die het wel eens zijn met de beperkende maatregelen, die trok ongeveer 1000 deelnemers .

Overigens meldde het RKI 948 nieuwe besmettingen, in het weekend worden  er doorgaans minder besmettingen doorgegeven.

Zoals gezegd 29º vandaag hier en elders in Zuid Duitsland, de komende dagen zal de 30º overschreden gaan worden..

We staan  naast een Duitse camper waarvan het echtpaar mondjesmaat goedendag zei. Aan het eind van de middag was hij water aan het bijvullen en ik zei dat het te warm was om te werken in een poging om een praatje aan te knopen. Er kwam geen enkele reactie. Die is niet erg spraakzaam zei Everdien, wellicht is hij verlegen opperde ik. En zie, toen ik vanavond een foto maakte in de schemering van de fraai gekleurde lucht, begon de buurman een praatje over de mooie lucht en was daarna niet meer te stuiten.

Over het algemeen vinden we de Duitsers aardig, een beetje vergelijkbaar met hun buren, de Nederlanders.

 

Campers van formaat stadsbus, dit is toevallig een Zwitser

De zon is onder, de lucht kleurt fraai boven Mainstockheim

Iphofen 14-09-09, maandag

Wat waren er toch een idioot grote campers in Mainstockheim, sommige ook nog met een bak erachter alsof ze op weg waren om 6 maanden te gaan overwinteren. Lang niet alle cp’s zijn geschikt voor die bakbeesten, Dickschiffe zoals de Duitsers zeggen.

We zijn vanmorgen vertrokken uit Mainstockheim om een uur of  half 10. We zijn naar Iphofen gereden, ongeveer 17 km verder. We hadden er al over gelezen en toen we gisteravond een mailtje kregen van camperforumlid Mario dat het stadje de moeite waard is , hebben we besloten om dit in onze planning op te nemen. We kwamen om 10.15 uur ( we hadden eerst boodschappen gedaan ) op de cp in Iphofen en hadden de laatste vrije plek, campers die na ons kwamen gingen op de busparking staan. Er zijn dan ook maar 10 plekken op de officiële cp die overigens gratis is.

 

 

                         De mooiste en oudste (15e eeuw) van de stadspoorten van Iphofen, de Rodelseer Tor.

Nog 2 poorten , die op de bovenste foto kunnen we niet achterhalen hoe die heet.

 

De poort, een beetje Bommelsteinachtig, rechts is de Einersheimertor.

De Pest of Totentor uit 1596. Toen de zwarte dood als een coronavirus avant la lettre slachtoffers maakte werden pestdoden op karren buiten de stad gereden via deze poort naar het kerhof..

Na de koffie zijn we het stadje ingelopen, nadat we eerst een stuk over het pad langs de stadsmuren waren gewandeld. Iphofen is nl nog helemaal ommuurd, telt 3 stadspoorten en enkele vestingtorens waarvan er 1 achter de cp staat, de Eulenturm waarin gevangenen waren gehuisvest. De oudste en mooiste poort is de Rödelseer Tor.

De 1ste indruk van het stadje was dat het redelijk welvarend is, goed onderhouden huizen, je rook soms de verf nog, hotels met op de binnenplaats dure auto’s. Iphofen heeft zijn rijkdom te danken aan een eeuwenoude wijntraditie, er zijn hier 20 wijnboeren. Sommigen hebben midden de stad hun bedrijf met wijnverkoop. Er rijden dan ook de nodige tractoren rond, ook langs de cp, we zullen wel vroeg wakker worden morgen.

                    Een deel van het marktplein met in het midden het barokke Rathaus (1716-1718)

Beelden boven de ingang van het Rathaus, zij vellen een moreel oordeel..

 

 

 

'Marien' standbeeld voor het Rathaus

 

Een deel van het marktplein

Iphofen heeft een mooi marktplein met oude adelsresidenties en een barok Rathaus. Vlak daarachter ligt de Spitalkirche, daar zijn we in geweest. Het heeft een mooi retabel en een fraaie preekstoel, ook 2 schilderijen aan weerskanten met schilderijen versierd met beelden.

De kerk st Veit kon je wegens een dienst niet in, jammer omdat er een prachtige houtsnijwerk van de Beierse beeldhouwer Tilman Riemenschneider te zien is. Dat lazen we althans.

                                                                 Het altaar in  de Spitalkirche

Een fraai spreekgestoelte in de Spitalkirche

 

Rechts een schilderij van de heilige Aloysius op het rechter altaar.

 

Vlakbij de kerk deze beeltenis in een muur

Via het wandelpad wat helemaal rond de muren loopt, zijn we weer naar de camper gewandeld waar we de hele middag in de schaduw van een boom hebben zitten lezen.

Langs het pad rondom de stadsmuren staan ongeveer 400 appel- en perenbomen en enkele notenbomen. Deze zijn voorzien van een nummer omdat ze een eigenaar hebben de recht heeft op de oogst: in augustus wordt een boom aan de meestbiedende toegewezen, dan maar hopen dat die een goede oogst oplevert.

                                                 Een fraai groot pand van een wijnboer in Iphofen.

Mariabeeld aan het huis hierboven

Jammer van de schaduw van de boom maar aan de rechtermuur van dit huis zit een bloem

Cp jn Iphofen, N49.7026 E10.2645

gratis met voorz., water en stroom betaald.

De Eulenturm op de achtergrond.

Een aardig project is dat er meer dan 200 nestkastjes aan die vruchtbomen hangen. Zo probeert men om holenbroeders zoals kool- en pimpelmeesjes weer hier te laten broeden wat behoorlijk gelukt is, de bezetting was vorig jaar 78%. De nestkastjes zijn beschermd tegen marters en kraaien en zijn makkelijk schoon te maken na het broedseizoen. Ieder nestkastje is geadopteerd door een inwoner van Iphofen waarvan de naam op het kastje staat.

We vinden Iphofen het mooiste stadje wat we tot nu toe bezocht hebben. En opvallend, er waren weinig toeristen, het was rustig in het stadje.

Het was vandaag weer een prachtige dag, veel zon en bij een matige z.o. wind werd het 30,3º.

Op de binnenplaats bij een wijnboer waar je niet alleen wijn kon kopen maar ook eten stond een aardig beeld.

Vast geen houtsnijwerk van Tilman Riemenschneider

 

 

Deze fietser heeft geen glas bier in de hand maar een glas wijn, we zijn in Iphofen

Verborgen in het gebladerte, een van de meer dan 200 nestkastjes van het leuke project om meer vogels te lokken.

En hoewel het ’s nachts afkoelt, is het ’s avonds te warm om te koken, dat vinden wij althans. Om 19.00 uur is het nog 27º, binnen nog warmer. We zijn gewend om laat te eten maar toch maken we het ons met deze temperaturen makkelijk, Gisteren hebben we Mee-Burger gegeten, een soort luxe hamburger met veel kaas van de foodtruck die bij de cp stond. Vanavond stond er ontdooide huisgemaakte courgettesoep op het menu, we hadden  gerookte zalmfilet gekocht, dat erin en het smaakte verrukkelijk. Morgen wordt het weer warm , dan zien we wel verder.

                   Klik hier voor Nazomer Duitsland 2020 deel 3