Tafraout 26-02-2020, woensdag

Gisterenavond kwamen achtereenvolgens Mia en Jan en Ria en Johan afscheid nemen, zei zijn vandaag vertrokken.

Omdat ik de nacht tevoren maar 3 uur geslapen hadden lagen we al  voor half 12 in bed, ik met een slaappil achter de kiezen. Als ik nl een nacht slecht slaap en het zou nog een nacht gebeuren, dan krijg ik een paradoxale reactie , ipv moe zou ik dan hyper worden, speedy. Door die slaappil heb ik bijzonder goed geslapen, ruim 9 uur want we werden pas om 9.00 uur wakker, Everdien was al eerder wakker maar wist niet hoe laat het was. Dat lijkt niet belangrijk en is ook geen ramp maar om 9.00 zou Nezha de was ophalen. Nezha is voor Marokkaanse begrippen een nogal flamboyant type, mooie fleurige kleden wel gedrapeerd als hoofddoek maar  zeker niet gesluierd. Wel de nodige make up waarbij het lijkt of er een lijntje getatoeëerd is langs haar opgemaakte lippen. Bovendien strooit  ze, als ze weggaat, altijd kwistig met kushandjes.

Vrouwen in Tafraout behoren tot de Ammeln stam, ze dragen meest zwarte doeken met een kleurtje afgebiesd.

Thuiskapper Mustapha op bezoek

Deze mannen gaan zo met de bus mee.

Hier vertrekt zo een klein busje volgeladen met goederen, (en mensen) terug naar een dorp in de omgeving.

De was was opgehaald en we hadden het ontbijt net achter de kiezen toen de thuiskapper Mustapha langskwam. Hij zou om 4 uur komen maar kwam kijken of het nu uitkwam. Ja hoor, ga maar aan de slag. Meteen komen er ook andere camperaars even kijken , benieuwd naar het resultaat, wij zijn tevreden, kosten 80Dh.

Vanmorgen zijn we  naar de souk geweest waar op woensdag altijd een ruim aanbod is. Omdat we eerst nog koffie hadden gedronken kwamen er al mensen terug, we hadden nog geen souk gezien toen we al 8 x bekenden hadden ontmoet en daar een vluchtig sociaal praatje mee hadden gemaakt, er zijn nog genoeg Nederlandse bekenden hier over..

Op de souk zijn wat handelaren die je ook op andere plaatsen ziet maar ook wat boeren uit de omgeving, diegenen met een wat minder ruim aanbod, bv alleen kruiden, zitten in een zijstraatje  of langs de kant.

Zo’ n markt heeft voor de bewoners uit Tafraout niet alleen de functie om boodschappen te halen maar zeker van oudsher een sociale functie. Kan men nu per bus/busje/auto/brommer uit omliggende gemeenten komen, vroeger gebeurde dit per ezel/muilezel al dan niet met kar erachter . Dus was het in de omliggende staten een drukte van belang, vonden ontmoetingen plaats  waarbij er gekust wordt, gelukkig kussen mannen elkaar ook , iets waar sommige westerse mannen nog steeds moeite mee hebben. en hingen mensen, mannen, tegen  de brugleuning aan.

Ook in de winkeltjes in het centrum is het erg druk, mensen uit de omgeving nemen nu de kans waar om eens flink in te slaan, goederen, kruidenierswaren en cosmetica, die ze in de omliggende gehuchten niet kunnen krijgen. Veel producten gaan in een grote manden  van de vrouwen die ze dan op de rug dragen met  vaak een draagband om het voorhoofd.

En dan lopen er ook nog de nodige camperaars rond, terrasjes zijn gevuld, altijd een leuke dag die souk in Tafraout.

                                                  Vrienden ontmoeten elkaar op de markt.

De smalle ingang van de markt. leuk jurkje.

Mannen ontmoeten elkaar op de brug, daar hangen altijd wel een paar mannen maar tijdens de souk is het extra druk.

 

 

Ammeln vrouwen hebben meestal een zwarte omslagdoek, wit ook , staat feestelijk.

En als er dan een jonge vrouw in traditionele klederdracht en keer hard niest dan is het natuurlijk een inkoppertje om te doen of je hevig schrikt en coronavirus roept. Gelukkig werd er  hartelijk om gelachen, het nieuws over het  coronavirus  haalt ook hier de voorpagina van de kranten net als in westerse landen.

Everdien heeft mij vanmiddag ook geknipt, het waaide toen niet hard. En aan het eind van de middag zijn we Gerrie en Annie gaan begroten, ze waren gisterenmiddag gekomen. Gerrie was met zijn fiets gevallen en had zijn arm en knie open geschaafd, het was ontsmet in het ziekenhuis en verbonden.

De wond aan de arm van Everdien geneest mooi, er zal wel een litteken overblijven.

Het weer was prachtig vandaag er was weinig wind, volop zon, pas aan het eind van de middag begon het te waaien met wat stofwolken, 26º.

Tafraout 27-02-2020, donderdag

Op het ‘woonerf’ hier, ongeveer een kwart voetbalveld groot, staan 8 campers, 1 Franse , 2 Belgische en maar liefst 5 Nederlandse. Achter ons in de hoek staan Arendien  en Paul, zij houden ook een blog bij:

https://www.pindat.com/reisblog/arendien-en-paul

Paul heeft ons heerlijke olijfolie laten proeven,  wel heel mild ( wij houden van een meer uitgesproken smaak) maar hij blijft lang hangen, een prettige mondsensatie, het lijkt verdorie wel of we het over goede wijn hebben. De wijn is gekocht bij een biologische coöperatie in de Ammelnvallei, voor we hier weggaan moeten we ook maar een flesje scoren.

Gisteren hadden we het al even over het Coronavirus , vandaag nog iets meer daarover  omdat er gisteren maar liefst 3x werd bericht dat er op verschillende plekken het Corona virus zou zijn opgedoken.

Het Coronavirus komt dichterbij Marokko en daarmee nemen de geruchten ook toe, in Bladna stond gisteren het bericht dat er in Nador een student uit de sub-Sahara besmet zou zijn.

Het werd meteen door het minsterie van Volksgezondheid ontkend.

Sinds het begin van de epidemie in China werden dertien verdachte gevallen in Marokko gemeld, zonder dat een besmetting werd vastgesteld.

                   Een Barbariijse grondeekhoorn vrij  hoog op de rotsen , duidelijk is het streeppatroon te zien.

Everdien wordt bedankt na het helpen van deze vrouw.       Rechts vrouwen op straat.

Een ander bericht stond gisteren in een regeringsgezinde krant, Achkayen, die meldde  meldt dat de hoogste staat van paraatheid was uitgeroepen in de Internationale Universiteit in de hoofdstad Rabat. Dezelfde bron meldt dat een deel van de campus is afgezet omdat vermoed wordt dat een student de coronavirus heeft.

Achkayen meldt dat de verdachte student een Marokkaanse burger is die twee dagen geleden terug kwam uit Italië. De bron meldt dat deze student symptomen vertoonde van het coronavirus, waardoor het deel van de campus waar hij woont afgezet werd. Inmiddels is vandaag dit bericht ook ingetrokken.

In Settat was er gisteren zelfs sprake van paniek toen  er een patiënt in een plaatselijk ziekenhuis van verscheen met koorts, dit volgens diverse media en een radiostation. De man was pas uit Italië teruggekeerd en werd meteen overgebracht naar Casablanca en  in quarantaine  geplaatst.

Tekenend voor de paniek is wel dat , voordat hij was overgeplaatst, een deel van de medische staf van het ziekenhuis in Settat uit het gebouw zou zijn gevlucht nadat ze hoorden dat een patiënt het coronavirus zou dragen.

Nu schijnen we wel safe te zitten in Marokko omdat volgens sommige virologen het corona virus minder goed gedijd bij hoge temperaturen en die hebben we al een maand. Er zijn in heel Afrika tot dusver ook maar 2 personen besmet,  1 in Egypte en 1 in Algerije.

               Een zwarte tapuit, je zier er hier een enkele.

Vrijwel iedereen geeft de geiten G en F afval, T vinden ze zelf. 

We zijn vanmorgen weer een eindje wezen wandelen, eerst langs de rotsen en dan aan de noordkant het dorp weer inwandelen. Voor het duo duo ‘deuk en kreuk’ een geschikte afstand ,zo’n 5km. We hebben diverse Barbarijse grondeekhoorns in de bergen gezien en een enkele zwarte tapuit.

We hebben al eens gezegd dat de stoepen hier zo hoog zijn, toen we het dorp weer wandelden hielp Everdien een oude vrouw die de stoep niet kon afkomen, haar de hoge stoep af. Ze was dankbaar maar praatte geen Frans, ze wist wel duidelijk te maken dat ze hoofdpijn had. We zullen standaard maar wat paracetamol meenemen, voor ons hier spotgoedkoop, voor arme mensen natuurlijk niet.

Het was weer een heerlijke dag, weinig wind, alleen maar zon en 27º.

Vanavond komen Marita en Henk hier voetbal kijken, Ajax Getafe, hopelijk een betere wedstrijd dan de vorige keer.

Tafraout 28-02-2020, vrijdag

Er zitten hier tamelijk veel  grauwe buul buuls in de buurt. Nu zijn die gek op sinaasappels, als je een sinaasappel doormidden snijdt komen daar meteen buul buuls op af die zo’n helft opeten. Soms al vechtend en kwetterend. Een levendige voorstelling voor de camper.

Zoals bekend, oa. sinds bv de tevergeefse , knullige poging van staatssecretaris Broekers-Knol om met Marokko afspraken te maken over terugkeer van kansloze, vaak criminele asielzoekers, is de relatie met Marokko moeizaam.

Marokko vindt keer op keer dat Nederland zich bemoeid met de binnenlandse aangelegenheden van Marokko, oa door kritiek te hebben op he gebrek aan persvrijheid of over de situatie in de Rif of over het gebrek aan mensenrechten in het algemeen.

kleine honingbijen op de sinaasappels

Habib al-Maliki, voorzitter van het Marokkaanse Huis van Afgevaardigden, heeft gezegd dat een aantal Nederlandse parlementariërs onwetend is over de politieke, juridische, economische en sociale omstandigheden in Marokko. De Marokkaanse politicus veroordeelde ook de ”afwezigheid van objectiviteit” bij die Nederlandse politici die hij ervan beschuldigde dat ze handelen om kiezers te winnen.

De Marokkaanse vertegenwoordiger deed dit tijdens een vergadering een paar dagen geleden met de Nederlandse commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Het gesprek werd ook bijgewoond door de Nederlandse ambassadrice Désirée Bonis.

Al-Maliki benadrukte de rol van Marokko als bondgenoot van Europa die bijdraagt aan de veiligheid aldaar. En dat Marokko een vriend is van alle democratische landen.

Marokko is herhaaldelijk verbolgen geweest over uitlatingen van Nederlandse politici over de situatie in de Rif, een pijnpunt voor Marokko. Een paar jaar geleden werd een delegatie na de opstanden in de Rif de toegang tot he gebied ontzegd en heeft Nederland ook kritiek gehad op de schandalig hoge gevangenisstraffen voor enkele leiders van de protesten aldaar.

Nu is de Marokkaanse regime  boos op een delegatie van de SP die de Rif  heeft bezocht en een verslag maakte van hun bezoek aan de provincie Al Hoceima, hoewel de Marokkaanse regering het niet met zoveel woorden heeft gezegd zal dit de oorzaak zijn over bovengenoemde opmerkingen.

 

                                                          Wat beelden uit Tazka, het fotogenieke authentieke Berberdorpje Tazka

Nog even over het Corona virus: ook wij houden de situatie in Marokko natuurlijk goed in de gaten, hoge temperaturen zullen het virus minder kans geven op verspreiding is wel wat wij begrepen hebben. Zowel In buurland Algerije als sinds gisteren in Nigeria is nu 1 persoon met Corona besmet. In beide gevallen gaat het om iemand die pas uit Italië is teruggekeerd. Als het bij die geïsoleerde gevallen blijft, lijkt het erop dat temperatuur daar een effect op heeft, in Nigeria is het elke dag rondom de 35º, en zou ons dat geruststellen, niet dat we nu in paniek zijn, maar we zijn wel realistisch.

Het leger en de gendarmerie zijn ingeschakeld om te helpen bij grenscontroles. Dit om paniek te voorkomen toen van een ferry die via Barcelona uit Genua kwam, geen van de 503 passagiers in Tanger med van boord mochten gaan. Pas na lang onderhandelen  mochten de passagiers van boord, niet bekend is of ze getest zijn.

Aan het eind van de ochtend hebben we een wandeling gemaakt door het fotogenieke dorp Tazka, dat voor een deel in de rotswand is gebouwd. Er is ook een klein Berbermuseum, die hebben we al eens bezocht. Er wordt leuk verteld over het leven van vroeger en er zijn diverse gebruiksvoorwerpen. We vonden dit altijd een leuke wandeling die we in het dorp afsluiten met een glas verse jus d’orange.

De verjaardag van Judith en Wim werd vanmiddag gevierd , we zaten met ongeveer 25 mensen , een heel gezelschap.

En dan waren er naast een ruime keuze aan drankjes , ook nog allerlei  heerlijke hapjes variërend van oude Hollandse kaas tot huisgemaakte pizza door Nazda .

Het was al weer een stralende dag, weinig wind en 27º, dat verveelt ons nooit.

Tafraout 29-02-2020, zaterdag

Vanmorgen kwamen Karel en Marie José langs op hun afscheidsrondje, ze gaan langzaam noordwaarts want ze zijn al een tijdje in Marokko en hadden hun verblijf verlengd. Officieel mag je 3 maanden in Marokko blijven, je kunt nog een keer met 3 maanden verlengen. De een gaat , de ander komt, even later stonden Suus en Leen voor onze neus. Wij hebben ze een paar x ontmoet, de eerste keer een jaar of 6 geleden in Marokko, ze zijn gisteren hier gekomen.

We hebben vanmorgen ook de waterwagen aan de deur gehad om de tank te vullen. Er zijn 2 waterwagens, een grote en een kleine. De grote die rijdt hier al jaren rond, de kleine sinds dit jaar, ze zijn concurrenten van elkaar. De kleine haalt het water uit een bron in de Ammelnvallei,  de man pretendeert beter water te hebben dan de grote die het water uit een bron aan de rand van Tafraout haalt.  De kleine heeft vergunning van de gemeente gekregen op die voorwaarde dat hij een biljet Non Potable achter op zijn watertank plaatst, een soort concurrentiebeding. Wij hadden vanmorgen de kleine waterwagen, deze kost 30dh, de grote waterwagen 20 Dh.

                          Een diadeemroodstaart, dit vinden we een van de mooiste vogels in Marokko.

Dit enorme  rotsblok is van de berghelling gerold en is door midden gebroken

Aeonium arboreum, een vetplant soort.

Volgens onze planten app althans.

Launea Arborescens, Nederlandse naam?

Wat was het gisteren in Tazka rustig, een verstilde omgeving, we kwamen eerst slechts 1 man tegen , later nog iemand met een handkar en de stilte werd bij het verlaten van het gehucht verstoord doordat er een knetterende motor kwam aan scheuren, de vooruitgang.

We zijn door de buitenwijken van Tafraout naar het centrum gewandeld, daar zie je aan de kapitale huizen die daar zijn gebouwd dat de Ammeln over het algemeen een rijke stam is. Ze bewonen de Ammelnvallei, waarin zo’n 20 kleine dorpjes liggen. Ammeln zijn ondernemend , ze zijn van oudsher handelaren middenstanders, kruideniers. Ze hebben niet alleen door heel Marokko winkeltjes maar ook in West Europa, het is misschien wel aan hun ondernemende geest te danken dat  hier een grote vrijplaats voor campers is. Het is een van onze favoriete plekken in Marokko, we komen hier sinds 2009. De prachtige roze granieten en zandstenen rotsen die rondom de vallei liggen en die door het zonlicht telkens anders kleuren, de mooie rotsvormen, de wandelingen die je hier kunt maken diverse richtingen op, maken dit tot een fantastische plek. Dat het in de loop der jaren steeds drukker geworden is, dat neem je dan maar voor lief.

                         Deze foto's zijn vanmiddag door Marita gemaakt bij de kleine olijvenperserij, waarvoor onze dank

Henk en Marita hebben vandaag een fietstocht door de Ammelnvallei gedaan. Ze zijn oa  naar het dorp Oumesnat gefietst, naar een olijfolieperserij waar Wim en Wobbie afgelopen maandag waren. We hadden  gevraagd of ze voor ons een liter olijfolie wilden kopen. Ze waren allerhartelijkst ontvangen in de kleine perserij, uitleg gekregen maar olijfolie werd niet verkocht, dat was voor familieleden. Wel kregen ze een liter gratis mee, de man wilde er absoluut niet ervoor betaald worden. En wij kregen een halve liter van Henk en Marita, wat aardig dat ze ons na de wijn nu van olijfolie voorzagen, ook een lekkere milde smaak.

Vanmiddag hebben Cor en Wil ook nog even bij ons gezeten, zij gaan morgen naar Tata en vervolgens door naar Mhamid. Ze hadden een vraag over de nieuwe route die we vorig jaar door mooie kloven hadden gereden, we hebben even gezellig gezeten.

Het weer was vandaag gewoon weer zonnig , wel stak er vanmiddag een harde wind op, de temperatuur was ook iets lager, 25º, wat natuurlijk prima is.

Tafraout 01-03-2020, zondag

Vanmorgen kwamen Nel en Anne langs om afscheid te nemen, zij zijn richting Tata vertrokken.

Gisterenavond kregen we een uitnodiging van de presidente van de associatie van “Les Lions de Tafraout” om naar een sportieve manifestatie te komen, dit was alvast in het kader van de Amandelfeesten van volgend weekend.

We zijn natuurlijk gaan kijken, het zou om 9 uur beginnen , dat was wat aan de vroege kant. We zijn er om 10.00 uur met Henk en Marita naar toe gegaan en het begon om half elf dus we waren aardig op tijd kun je wel zeggen. Het stelde niet veel voor, een 40-tal over het algemeen erg jonge deelnemers deden wat gymnastische oefeningen op muziek. Wij werden ook nog aangemoedigd om mee te doen, van de 8 aanwezige camperaars deed 1 Franse vrouw mee, met mijn lichaam was ik natuurlijk verontschuldigd.

Wat opviel dat er slechts enkele ouders aanwezig waren, dat zijn we in Nederland toch wel anders gewend.

Toen we weer terugliepen kwamen we Wilfried tegen, hij nodigde ons uit om koffie te komen drinken bij Ria en hem. Net als vorige keer toen we er even waren , was er nu ook weer belangstelling voor hun sportwagen, een Burton. Mensen vinden die toch wel zo bijzonder dat ze er een foto van willen maken. Het toeval wil dat de Burtons in Zutphen worden gemaakt, de gemeente waarin wij wonen. Ze worden gefabriceerd door de gebroeders Nöbel op een 2cv onderstel, de vader van die broers heeft nog bij mij in de klas gezeten.

 

                                                                      De Burton van Ria en Wilfried

Gisteren water van de kleine waterwagen.

We hebben gegeten bij 'het zwembad'

 

Sportieve jongeren gade geslagen door een van de spaarzame ouders.

We hebben de knoop doorgehakt, we gaan dit jaar niet naar Mhamid El Ghizlane naar het nomadenfestival. Ik heb nu ruim 4 weken last van mijn schouder, het wordt niet minder maar ik kan de pijn  met medicatie aardig onderdrukken zodat ik meestal goed slaap. Ik heb op 19-02 jl al geschreven dat het onzeker is wat we na Tafraout gaan doen. Omdat ik op 2 gedachten bleef hinken heeft Everdien er op aangedrongen dat ik maar een beslissing moest nemen: de ene dag vond ik het niet verantwoord om nog verder naar het zuiden te rijden, de andere dag spraken we weer bekenden die wel naar Mhamid gaan en dan begon het weer hevig te jeuken. Nu schenk ik klare wijn, dat is prettiger voor Everdien en mijn eigen gemoedsrust. Jammer om het festival te missen, het is niet anders en de zon schijnt er niet minder om.

Misschien ga ik hier nog naar een huisarts , maar mijn wat gemankeerde lichaam (ik mis 2 ribben en heb scoliose en kyvose door een tumorverwijdering) maakt een diagnose stellen er niet makkelijker op.

Een week geleden een foto van de bergen aan de noordkant van het keteldal beschenen door  de ondergaande zon, nu de bergen aan de oostkant, toch weer een andere kleur.

We zijn vanmiddag met Marita en Henk gaan eten bij ‘het zwembad’ ,zo genoemd naar het zwembad waar we geloof ik nooit water in hebben gezien, het is bij hotel Tifawine. We hebben pizza en brochettes dinde gegeten, we hebben het lekkerst gegeten tot nu toe in Tafraout.

Daarna hebben we nog koffie, nos nos, gedronken bij café Tagadirt en meteen het besturingssysteem van de iPad geüpdatet omdat ze er snelle wifi hebben. Al met al een heel gezellige middag.

Het weer was weer zonnig en aan het eind van de middag stak er zoals meestal , weer een wat hardere wind op, ’s ochtends is het meestal vrijwel windstil, 24º.

Tafraout  02-03-2020, maandag

’s Avonds koelt het snel af na zonsondergang en daarom kijken we tv en/of internetten we  wat. Zondagavond was het weinig internetten  maar veel tv kijken, na het journaal begon ‘Hollands Hoop’ , daarna Lubach en het nieuwe programma ‘Nieuw Zeer’, wat wel heel erg veelbelovend begon. Bizarre humor, veel bekende acteurs en we hebben vrijwel voortdurend gelachen, geweldig! Zondagavond zal voorlopig wel tv-avond blijven.

                                                   Panoramafoto van het Ammelndal.

Vanmorgen hebben we een wandeling gemaakt richting de Ammeln vallei. Het duurde even voor we van de camperplaats af waren, we bleven even hangen bij Judith en Dick, waar we een stoel afsloegen want  we waren echt van plan een , voor ons doen flinke wandeling te maken. Uiteindelijk vertrokken we om 12.00 uur en liepen  richting de bergketen die je over moet om in de vallei te komen. Onderweg zagen we dat er wel 8 tenten  stonden, 10 jaar geleden stond er 1 tent met half-nomaden, we hebben nu het idee dat er ook arme sloebers zijn neergestreken voor permanente bewoning. De ‘koralen’ van plastic en doek waar wat geiten en schapen in staan waren er altijd al, ook scharrelen er een ezel en wat kippen rond. We wilden in het Ammelndal terug naar Tafraout gaan liften, maar zover zijn we niet gekomen. We genoten telkens van het prachtige uitzicht, voelden ons nietig maar na een stukje afdaling het dal in leek het ons beter om terug te keren want de asfaltweg was nog ver weg.

Iets na half 2 waren we weer bij de camper na een mooie wandeling.

                  Nogmaals de Ammeln vallei, genomen van het punt dat we het verstandig achten weer om te keren

     Het keteldal waarin de campers in de verte te zien zijn.

     Op deze 2 grote keien liggen honderden kleine steentjes.

We zien regelmatig scholen uitgaan in Tafraout en  hier naast de camperplaats ligt een technisch lyceum, in een buitenwijk heb je een ander lyceum en er zijn nog meer  scholen . Hieraan kun je zien dat Tafraout een streekfunctie heeft, je ziet ook veel schoolbussen rijden die kinderen van en naar school brengen die in omliggende dorpen wonen.

Ook waren we gisteren bij de sportieve manifestatie die plaatsvond op het terrein van het technisch lyceum naast de camperplaats. We zagen verschillende leslokalen, o.a. voor autotechniek en voor een timmeropleiding. Het is een opleiding vergelijkbaar met ons MBO. Je ziet de streekfunctie voor het onderwijs in Tafraout weerspiegelt in het feit dat er 2 slaapzalen of -kamertjes  waren, een voor meisjes en 1 voor jongens

Je hebt in Marokko een leer[licht die in afgelegen streken niet altijd wordt nageleefd. De leerplicht in Marokko is officieel 9 jaar van 6 tot 14 jaar, De onderwijstaal in het voortgezet onderwijs is het Arabisch. Frans is vanaf de leeftijd van 8 jaar een verplicht onderdeel van het curriculum. Engels wordt als moderne vreemde taal in het voortgezet onderwijs aangeboden, jongeren vinden het soms leuk om wat Engels met je te praten, Frans spreken ze over het algemeen perfect. Het basisonderwijs heeft een duur van 9 jaar en bestaat uit de eerste 6 klassen van de basisschool (leeftijdscategorie 6 tot en met 12 jaar), en de eerste 3 klassen van de onderbouw van het voortgezet onderwijs (leeftijdscategorie 12 tot en met 15 jaar).  Hierna is de leerplicht afgelopen en kunnen jongeren verder studeren of gaan werken( over  jeugdwerkloosheid zullen we het ook nog wel  hebben).

Daarna kan men  een 3-jarige bovenbouw in algemeen vormend onderwijs volgen , al dan niet met een beroepsvormende deel. Daarnaast bestaat er lager en middelbaar beroepsonderwijs met aansluiting op vormen van hoger beroepsonderwijs. En je hebt natuurlijk universitair onderwijs, er zijn in Marokko 16 universiteiten maar geen een zuidelijker dan Agadir.

 

          Nog een klein stukje en Everdien is weer op het hoogste punt waarna de afdaling naar de camperplaats begint.

Vanmiddag zijn we bij Suus en Leen op bezoek geweest, we kozen voor  water , we konden wijn kregen maar ons streven is om door de week geen of weinig wijn te drinken. Leuk was het even zo goed en de hapjes smaakten er niet minder om. Leen en Suus reizen ook erg veel en hebben ook een site waar ze verslag doen van hun reis:  http://www.elenes.nl

Ik moest nog wel aan het begin van de avond naar de stad want ik had het blad Telquel besteld en die zou er vanmiddag zijn. Nou mooi van niet, morgenmiddag. Ik kwam nog wel Judith en Dick tegen die besloten hadden om morgen te vertrekken, hadden we elkaar vanmorgen toch nog even gesproken.

Het was hetzelfde weer als de afgelopen dagen, daar vallen alleen maar positieve dingen over te zeggen..

Tafraout 03-03-2020, dinsdag

Gisteren is bekend gemaakt door het Marokkaanse Ministerie van Volksgezondheid dat de  eerste Corona patiënt is opgenomen in een ziekenhuis in Casablanca. Het gaat om een Marokkaan die in Italië is geweest en hij is in quarantaine geplaatst, hij vertoont niet  al te ernstige ziekteverschijnselen. Ook zijn er mensen opgespoord die met de man in aanraking zijn geweest, zij wonen oa in El Jadida en Oarzazate en vertonen geen ziekteverschijnselen. De minister van Volksgezondheid waarschuwt wel dat het virus zich mogelijk in Marokko kan verspreiden.

We zijn vanmorgen naar de pré souk gegaan met ons multifunctionele boodschappenkarretje. Naast boodschappenwagentje  doet hij dienst als karretje om water te halen , in grote waterflessen, zo’n 30 liter in 1 keer  en als de de tas eraf wordt gehaald kunnen we zo de cassette vervoeren naar het sanistation, ook vervoeren we er af en toe  een gasfles op.

Voordat we naar de souk gingen , zijn we eerst nog langs de apotheek geweest. Niet alleen om medicijnen te halen, maar ook om een adres te vragen van een goede huisarts voor het geval dàt, niet het virus maar mijn schouder bedoel ik. Nu zit er maar één huisarts in Tafraout volgens de apotheker.

 

                                       Weer een diadeemroodstaart, dit keer een vrouwtje

Bloem van de Indische Koraalboom

We krijgen wisselgeld van deze olijke groenteboer, wietblaadjes op zijn petje en aan zijn ogen te zien....

Er wordt wat afgebouwd in Marokko, wegen worden verbeterd, Tanger Med is de grootste haven van Afrika dus het lijkt goed te gaan met de Marokkaanse economie. Maar Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft harde kritiek geuit op het Marokkaanse regime voor het  hoge begrotingstekort en de staatsschuld, meldt het regeringsgezinde blad Hespress. Volgens het rapport, dat ruim een maand geleden door de deskundigen van IMF werd voltooid, boekte Marokko een te  lage  belastingopbrengst, daarnaast zijn de uitgaven voor de lonen van ambtenaren gestegen door een nieuw sociaal akkoord. Het rapport was van mening dat Marokko de doelstellingen van het Internationaal Monetair Fonds niet heeft gehaald, aangezien het begrotingstekort in 2019 vier procent van het bbp(bruto binnenlands product) bereikte, terwijl het IMF drie procent als plafond hanteert, aldus Hespress.

Deze stijging heeft het regime ertoe aangezet om nog meer te lenen, volgens het rapport althans, wat ertoe leidde dat de staatsschuld 66% bedraagt van het bbp, hetgeen in strijd is met de richting die het IMF nastreeft, dat op middellange termijn 60 procent beoogt.

Aan het eind van de middag kwamen Hannie en Cor gedag zeggen, zij vertrekken morgen naar de kust. We kregen een tasje die we pas mochten openen als ze weg waren: een fles wijn als dank voor het blog dat we elke dag schrijven. Dat was heel leuk, nog hartelijk bedankt Hannie en Cor!

Voor de verandering was er vandaag wel iets  over het weer te vermelden, het was warmer dan gisteren, het werd maar liefst 29º. Vanmiddag stak er een windje op, dat zorgde voor een gevoelstemperatuur die wat aangenamer was dan in de windstille ochtend.

Tafraout 04-03-2020, woensdag

Het festival begint morgen hier in Tafraout en duurt t/m zondag. Stonden er al een tijdje de tenten waar altijd kraampjes staan met streekproducten, nu was er ook een podium opgebouwd voor de optredens, En er hangen overal spandoeken en borden met de aankondiging dat het de 10e keer is dat het amandelbloesemfeest wordt gehouden. Of het inhoudt dat nu met dit lustrum ook een speciaal programma zal zijn , dat weten we niet, we zullen het programma nog wel ontvangen.

Bovenstaande schreef ik vanmorgen, inmiddels is dit al achterhaald door de realiteit.

Vanwege het Coronavirus gaat het festival niet door. Er zijn in Marokko meer festiviteiten afgelast, mensen die naar het nomadenfestival in Mhamid willen, doen er goed aan de berichtgeving hier over te volgen. Want een agrarische beurs die van 14 t/m 17 april zou plaatsvinden in Meknes is nu al afgelast. Jammer van het afgelasten van het festival hier, de bevolking leeft hier lang naar toe.

De autoriteiten gaan hier wel erg voortvarend te werk, w.s. omdat men niet de vereiste beademingsapparatuur in ruime mate voorhanden heeft mocht het tot een grootschalige uitbraak komen.

                            Een aardige slangenbezweerder die geen gekke dingen met zijn slangen deed.

 

Er is tot nu toe nog steeds maar 1 patiënt en er  is iets meer bekend over deze  patiënt 0 in Marokko. Hij kwam afgelopen zaterdag aan in Casablanca op een vlucht vanuit Italië, het toestel is doorgevlogen naar Ouarzazate. Bij aankomst in Casablanca vertoonde de man geen ziekteverschijnselen en had geen koorts, 37º.Een dag later meldde hij zich in het ziekenhuis met buikpijn en ademhalingsproblemen.  Dat meldde de minster van Volksgezondheid, Ait Taleb, die verder nog zei dat  mensen die uit risicogebieden komen ,in ieder geval worden  getemperatuurd , of ze verder nog getest worden weten we niet.

Volgens Ait Taleb zijn naast de familieleden van de man ook alle inzittenden van de vlucht van Bergamo naar Casablanca afgezonderd en worden ze onderworpen aan medische onderzoeken. Naast cabinepersoneel gaat het om 96 passagiers, in totaal 104 mensen.

Ait Taleb benadrukte dat de man momenteel op een geïsoleerde afdeling van het Moulay Youssef-ziekenhuis in Casablanca wordt behandeld en dat de gezondheidstoestand van de man niet zorgwekkend is. Ait Taleb verzekerde dat Marokko 670 ziekenhuisbedden klaar heeft staan voor dit soort gevallen.

Aangezien Everdien sinds ze ruim 6 jaar geleden een ernstige ingekapselde ontsteking in de longen heeft gehad, is ze COPD patient. Daarom hebben we bij de apotheek maar wat mondkapjes en handgel gekocht.

De douane in Tanger heeft dinsdagochtend op de haven van Tanger Med een Britse vrachtwagenchauffeur tegengehouden die op het punt stond Tanger te verlaten. Hij was in het bezit van bijna 100.000 beschermende mondkapjes.

Het was vandaag souk, enkele foto's

De spandoeken en andere uitingen van het afgelaste feest zullen nu wel snel verdwijnen.

Door de opkomst van het coronavirus is de wereldwijde vraag naar mondkapjes en mondmaskers explosief gestegen. Doordat het aanbod achterblijft is ook de prijs gestegen. De maskers werden doorgaans in Marokko verkocht voor circa 50 DH (€5,-). Door de toenemende vraag als gevolg van het COVID-19 virus is de gemiddelde prijs omhooggeschoten tot gemiddeld 350 DH (€35,-) per masker, volgens de 'media’. De prijzen zullen wel schromelijk overdreven zijn, wij betaalden voor 10 mondkapjes 80Dh (€8,-) bij de apotheek. Neem niet weg dat er schoften zijn die weer misbruik maken van de situatie voor geldelijk gewin.

Vanmorgen was de souk , we hadden niet veel nodig maar het is in ieder geval leuk om over de souk te wandelen. Vrienden en bekenden groeten elkaar hartelijk, niet alleen handen schudden, maar ook kussen. 20 sec handen wassen is er niet bij terwijl nu ook de scholen in Tafraout gesloten zijn, als de berichten kloppen want op internet is er niets over te vinden.

Het uitzonderlijke weer dit jaar is voor ons alleen maar prettig te noemen, 5 weken nu al is de temperatuur te hoog voor de tijd van het jaar. Andere jaren in Tafraout hadden we ’s avonds al snel de kachel aan, nu nooit en dat heeft niets te maken met de zomertijd in Marokko, nu is het ongeveer kort na half 8 zonsondergang, andere jaren half 7. Nee de temperatuur is te hoog, ook ’s morgens hebben we hier meestal de kachel aan gehad, soms vroor het ’s nachts, nu is het snel opgewarmd in de camper. Voor de Marokkanen  natuurlijk een ramp dit droge weer in het zuiden. Daar wordt dan ook over geklaagd, net zo als men in Nederland klaagt over het te natte en te winderige weer van de afgelopen tijd.

Als er droog vriezend weer in Nederland was geweest door een hoge druk gebied , dan hadden we hier in Marokko heel ander weer gehad.

Wilfried is vandaag jarig en hij had een tamelijk groot gezelschap uitgenodigd om dat te vieren. Nederlanders, Belgen en Oostenrijkers, voorwaar een internationaal gezelschap. En omdat het vandaag 30º werd, koelde het langzaam af en bleef het nog lang gezellig met heerlijke hapjes en drankjes.

Gerard en  Margot kwamen ook nog even afscheid nemen, zij vertrekken morgen naar Aourir.

Tafraout 05-03-2020, donderdag

Nu het festival in Tafraout niet door gaat , vertrekken er campers, niet massaal, maar toch. Het is wel een strop voor het dorp, er komen veel mensen op de jaarlijkse feesten af. Ook Annemarie en Ruud, die achter ons stonden, zijn vanmorgen vertrokken naar de kust, ze wilden met hun 2 hondjes naar zee toe.

Wat later vertrokken ook Carolien en Hans, die zoeken de verkoeling van de zee op omdat het ook vandaag weer warm is.

Zij stonden op een plek waar zij vrij uitzicht hadden richting het dorp Tazka en na ampel beraad zijn wij verhuisd naar die plek, zodat wij nu aan een kant een vrij uitzicht hebben.

Gisterenavond is in Marokko een 2e geval van besmetting met het Coronavirus vastgesteld, dit keer  gaat het om een 89 -jarige vrouw  die uit Italië is teruggekeerd en nu in een ziekenhuis in Casablanca wordt behandeld, zij is in kritieke toestand en leed voor die tijd al aan een chronische ziekte.

 

De Marokkaanse autoriteiten hebben besloten een scan apparaat te plaatsen om de lichaamstemperatuur te meten op de grens met Ceuta zodat iedereen die daar de grens over komt getemperatuurd wordt.Dat meldt het Spaanse El Faro de Ceuta. Met de scanner kan vrijwel direct de lichaamstemperatuur in beeld worden gebracht van mensen die het Marokkaans grondgebied betreden. Het middel wordt ingezet als extra preventiemiddel in de strijd tegen het coronavirus.

Mensen die per vliegtuig arriveren die uit een risicogebied afkomstig is zoals Noord Italië of China, worden nu getest bij binnenkomst. Volgens sommige berichten wordt iedereen die Marokko binnenkomt per boot of vliegtuig nu getest, ongeacht waar men vandaan komt..

 

                             De bergen beschenen door de zon toen die de hoogste stand had bereikt.

De Marokkaanse premier Otmani heeft de Marokkanen opgeroepen om rustig te blijven en niet in paniek te raken. In hoeverre de regering daar toe daar zelf toe bijdraagt als nu overal in het land  allerlei activiteiten worden afgelast, is maar zeer de vraag.

En in de haven van Agadir werd aanvankelijk een cruiseschip met 3000 passagiers uit meerdere Europese landen  aan boord geweigerd om aan te meren. Pas nadat er maatregelen waren getroffen, welke zijn  onduidelijk , mochten de passagiers van boord.

Er wordt in Marokko  hard opgetreden tegen personen die fake nieuws over het virus verspreiden, er zijn nu al 3 mensen gearresteerd om die reden. Volgens de Marokkaanse premier riskeren zij hoge boetes een een maximale gevangenisstraf van 3 jaar.

Vanmiddag kwamen Suus en Leen afscheid nemen, ook zij gaan morgen hier vertrekken. Waarom gaan wij zelf niet weg uit Tafraout nu de feesten niet doorgaan. Ten eerste omdat het ons hier bevalt en we niet speciaal voor de feesten hier staan die we al vaak hebben meegemaakt. En ten tweede hebben we een afspraak bij de garage van Mohammed Farih om maandag de bumper bij te laten werken. We hebben die een jaar of 4 geleden over laten spuiten en ieder jaar sinds die tijd moeten er ieder jaar wel een paar plekjes worden bijgewerkt zodat een nieuwe bumper  zo langzamerhand misschien voordeliger zou zijn geweest.

           Ons nieuwe plekje

We hebben nu een weids uitzicht, de herder geeft zijn schapen water

De overgespoten bus met het Fiatje van de aardige alto's voor de garage van Farih.

We ontmoetten bij de garage Nederlandse alternatieve jongeren die hun Mercedes camperbus en hun  Fiat 500 autootje hadden laten overspuiten. Even met hen gekletst, ze organiseren overal illegale feesten en dit weekend vindt er een plaats tussen Tata en Igherm, 120km van hier. We zijn benieuwd hoe lang dit zal duren, legale feesten worden al afgelast vanwege de Corona virus angst , dus als er freaks bijeen zijn die van heinde en verre komen……….. Ze noemen zichzelf trouwens travellers, wij noemden ons 55 jaar geleden beatniks.

We gingen nog even langs Ria en Wilfried om te zeggen dat we gisteren ons uitstekend hadden geamuseerd op het verjaardagsfeestje en veel hebben gelachen. Toen gebeurde er iets waarvan ik heb geaarzeld of ik het wel of niet moet vermelden hier, maar toch maar : we kregen een fles cointreau en een fles rum als dank voor het blog dat we schrijven. Ria en Wilfried nog hartelijk bedankt.

We willen wel even benadrukken dat ik het blog geheel belangeloos schrijf, omdat ik er plezier in heb. Dus als iemand de neiging zou voelen om een fles wijn te doneren, dank u, we hebben geen plaats meer,  we zijn helemaal vol, doe maar een kus, wel Corona-virus vrij natuurlijk.

Het was vanmorgen eerst erg warm omdat het windstil was. Tegen de middag stak er een matige wind op die voor verkoeling zorgde, het werd 27º.

                        klik hier voor deel 6