Proloog

Warnsveld, december 2016

Zoals altijd als we weer na een reis thuis zijn, waren de afgelopen weken vooral gevuld met familie- en vriendenbezoek en bezoek aan diverse artsen in het ziekenhuis, waarbij de eerste activiteit natuurlijk veel leuker is dan de laatste.

We hebben samen gegeten, samen gedronken en samen gelachen met vrienden en familie en zijn zelfs nog een weekendje met de camper naar Meppel geweest waar we met zo’n 20 campervrienden bij elkaar waren.

Niet alleen de camper en onze oude Polo, ook wij hadden weer de jaarlijkse APK nodig. Het begon goed , Everdien ging naar de fysiotherapeut en die vond dat ze boven verwachting weer herstelde van haar tibia plateau fractuur. Daarna kwam het minder fraaie nieuws. Voordat we vertrokken had ze in augustus nog een botonderzoek gehad en daar kreeg ze nu de uitslag van: ernstige osteoporose. Dus moet ze nu wekelijks een bisfosfonaat pil slikken om het proces van verdere ontkalking tegen te gaan.

Ook werd er geconstateerd dat haar schildklier nauwelijks meer werkt , ze heeft struma. Daarom is er een scan van haar schildklier gemaakt en heeft ze een gesprek met de internist gehad. Aan de hand van de uitslag van de scan is er besloten dat er een radioactieve jodium kuur zal volgen in het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem. Er is geen haast bij zodat het in de loop van volgend jaar zal gebeuren nadat we in juli terug zijn van onze reis.

Verder wordt er bij mij sinds een paar jaar een röntgenfoto van de hele wervelkolom gemaakt om te zien of de scoliose, die ik heb overgehouden aan de tumoroperatie van 31 jaar geleden, niet is toe genomen. Gelukkig is dat al een paar jaar stabiel bleek weer uit de foto.

Tsjonge, tsjonge, het lijkt wel medisch bulletin, maar de soms wat mindere gezondheid maakt ook deel uit van ons leven echter hoera, het belemmert het reizen met de camper nauwelijks

 

We zijn weer bezig met de voorbereiding van de volgende reis. We hebben nl niet alleen een boot geboekt van Barcelona naar Tanger (14 jan.) , maar ook van Tanger naar Savona (It.) begin april. We hadden nog een ticket van Italië naar Griekenland die geldig was tot half april omdat we die reis dit jaar niet konden maken omdat Everdien die fractuur had opgelopen.

De vooruitzichten zijn dus niet verkeerd, we denken omstreeks 7 jan. weer te vertrekken.

                                         de kapotte luifel wordt verwijderd

Warnsveld 26-12-16, maandag

Vorige week hebben we een nieuwe luifel laten plaatsen omdat door een uitwijkmanoeuvre in Frankrijk in aug jl de luifel onherstelbaar was beschadigd . De verzekering vergoed een deel van de kosten, ongeveer een kwart, omdat de luifel inmiddels afgeschreven was.

We moesten een tijdje wachten tot de luifel geleverd werd, we wilden een effen grijze hebben maar hij is toch op tijd gemonteerd. Nu denk je niet zo aan een luifel met dit Hollandse winterweer maar aangezien we ruim 6 maanden weg blijven, 7 juli gaat de terugreis beginnen vanuit Griekenland, de komende maanden zullen we echt wel een luifel nodig hebben.

We moeten nog wat boodschappen doen , daarna kunnen we in de loop van de komende week de camper in gaan pakken. Het streven is nog steeds om op 7 jan. te vertrekken.

                             thuis wordt de nieuwe luifel natuurlijk even geprobeerd

Warnsveld 07-01-2017, zaterdag

Nu kun je wel het streven hebben om op 7 jan. te vertrekken maar er kunnen altijd omstandigheden zijn die dat plan doorkruisen.

We kregen allebei in het begin van de week buikgriep die een paar dagen duurde. Omdat we ons nog wat slap voelden hadden we min of meer besloten om zondag te vertrekken. Toen in de loop van de week de weersverwachtingen eenduidig werden voor zaterdag stond ons besluit vast. Het is dan ook geen teleurstelling om nog een dag thuis te blijven, integendeel, als je hoort op de radio hoeveel ongelukken er zijn gebeurd door de gladheid, dan was het gekkenwerk geweest om vandaag de weg op te gaan. Eerst sneeuw vanmorgen, gevolgd door motregen bij temperaturen onder nul.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om 16.30 nog steeds ijzel bij -0,5º.

Mutigny 08-01-2017, zondag

We zijn vanmorgen om 9.45 vertrokken, gelukkig was het toen 1º dooi. Veel warmer hebben we het niet zien worden wel werden de weersomstandigheden slechter. Na Arnhem begon op de Veluwe mist die naar mate we zuidelijker reden alleen maar dikker werd. Zo werd het een saaie rit doordat je niets van het landschap zag. Bovendien nog vermoeiend ook door het getuur in de witte waas voor je.

We hebben warempel toch besloten om tolvrij te rijden dit maal, de 1ste keer dat we in de winter naar het zuiden rijden dat we midden door Frankrijk gaan . We hadden altijd wel dat voornemen maar hadden geen zin in al die rotondes in de regen en reden dan bij Luik de Ardennen in, nu zijn we via Namen naar Bouillon aan de Franse grens gereden. In ieder geval een andere route nu al hebben we van het landschap nog geen moer gezien.

Wel door de nieuwe tunnel Maastricht door, dat was vooral effectief, niet bijzonder mooi of zo. Dan zijn de spoortunnels bij Zutphen heel wat mooier (veel kleiner , dat wel) met hun fraaie wisselende kleuren.

                                      cp Mutigny N49.06912  E4.02676, als het begint schemeren trekt de mist wat op 

Na Namen zakte de temperatuur naar 0º en dat bleef zo, we hebben extra op moeten letten, het werd echter niet glad,

We hebben 530km gereden(500km door de mist) en staan nu 30 km te zuiden van Reims in de Campagne. We staan op een camperplaats in Mutigny midden tussen de wijngaarden aan de rand van het dorpje. Daar zien we slechts vaag de contouren van , tegen de avond werd de mist dunner maar was het te donker om buiten nog wat te kunnen zien van de omgeving. Het is hier gratis, stroom en water moet je voor betalen maar dat hebben we niet nodig.

 

Saint Pourcain sur Sioule 09—1-2017, maandag

Toen we vanmorgen vertrokken waren de weersomstandigheden even belabberd als gisteren. De temperatuur was zelfs iets beneden het vriespunt maar gelukkig geen opgevroren wegen. De mist en de vorst bleven tot bij Troyes , toen verdween de mist en steeg de temperatuur iets. Dat was echter van korte duur want we kwamen weer in de mist terecht. Het was niet druk op de weg en de rotondes vielen ons mee.

Uiteindelijk is het in het begin van de middag wat opgeklaard, althans de mist verdween maar daar kwam wat regen voor in de plaats. We hebben 420 km gereden en staan nu in Saint Pourcain sur Sioule op de cp die nogal populair is als tussenstop onder camperaars die op weg zijn naar het zuiden. 

                                                      cp Saint Pourcain sur Sioule N46.31338 E 3.29624

 De cp is fraai gelegen aan het riviertje de Sioule, is gratis en de voorzieningen kosten €4,-.

We zijn hier 1x eerder geweest maar dat was ongeveer 10 jaar geleden. ’s Zomers is het hier heel druk, nu staan er 4 Franse en 3 Nederlandse campers.

Omdat het niet meer mistig is kunnen we fraai over het riviertje kijken.

 

Figueres 10-01-2017, dinsdag

Het heeft de hele nacht stevig geregend maar toen we om een uur of 9 vertrokken was het droog. Het was aardig weer om te rijden, bewolkt en 2º. Maar voorbij Clermont Ferrand werd het weer erg mistig en dat duurde een tijdje tot we hoger in het Centraal Massief over de A75 reden. Toen kregen we sneeuwbuien bij -1º maar de weg bleef gelukkig goed berijdbaar.

Voorbij Clermont l’ Hérault brak de zon door en stak meteen de mistral op die zo’ n 80km p.u. waaide . We wilden eigenlijk naar een wijnboer bij Béziers om daar te overnachten maar daar hebben we vanwege de wind vanaf gezien.

We hebben een stukje tolweg naar de Spaanse grens genomen en zijn naar Figueres gereden waar we nu bij de supermarkt Esclat staan. . Hier staan we vaker , de laatste keer was ruim 2 maanden geleden toen we uit Spanje terugkwamen. Er staan altijd wel campers, zoals nu ook, 5 stuks waarvan 3 Nederlandse campers.

De vorige keer hebben we hier lekker gegeten in een buurtcafé, dat gaan we vanavond ook maar doen. We hebben geen zin om te koken, een beetje moe zijn we van de ruim 550km in 7 uur met weer tamelijk vervelende weersomstandigheden, maar ja het is winter.

De kachel staat lekker te branden, buiten is het 10º en we nemen zo een glaasje cava als apero, we zijn weer in Spanje. Het waait hier zo hard, tramontane heet de wind hier, dat de camper flink staat te schudden.

 

 

 

 

 

 

cp in Figueres bij Supermarkt, geen voorzieningen, 's nachts rustig .

(N42.26006 E2.95139)

Platja d’Aro 11-01-2017, woensdag

Helaas bleek het buurtcafé gesloten maar iets verder zat een ander café/restaurant. De kwaliteit van de tapas was wat minder, uit de diepvries en niet zelfgemaakt, maar voor weinig geld toch lekker gegeten.

We zijn vandaag maar een klein stukje verder gereden, zo’n 75 km, naar Platja d’Aro waar we op de cp staan. Eerst zijn we echter naar San Feliú de Guixols gereden waar we boodschappen hebben gedaan. We hebben bij een bodega dozen rode, witte en rosé wijn gekocht om mee te nemen naar Marokko.

                                           cp Platja d'Aro N41.81018  E3.05800, gratis met voorzieningen

De cp in Platja d’ Aro staat niet helemaal vol , er zijn zo’n 45 campers en in de straat hier vlakbij de cp staan er ook nog eens een stuk of 20. Eind oktober stond het hier helemaal vol met bijna allemaal Nederlanders en veel langkampeerders . Er stonden 2 Nederlandse campers die er al een maand stonden en tot eind maart wilden blijven. Het begon te veel op een camping te lijken en daarom heeft de politie hier zo’n 5 weken geleden ontruimd. Men is toen een aantal weken streng gaan handhaven op de regels die op het bord hier staan, geen luifel uit en geen stoelen buiten en een maximaal verblijf van 48 uur.

Nu krijgen meer mensen de kans om hier ook eens te staan.

Niet dat het zo’n geweldige plek is maar het is gratis en er zijn voorzieningen. Dat laatste is ook de reden dat we hier staan, we moeten wat was doen. San Feliú de Guixols vinden we een leuker stadje maar daar is de cp vol en op de gedoogplaats waar we eind oktober hebben gestaan zijn geen voorzieningen.

Het was alleraardigst weer, een graad of 14 met flinke zonnige perioden, lekker om te wandelen.

Tijdens de wandeling zagen we bij een meertje een ijsvogel, hij was snel daardoor een niet zo'n  scherpe foto, toch maar geplaatst omdat we het zo'n prachtig gekleurde vogel vinden.( en staat er ook eens een andere foto op dan van een camperplaats........)

Platja d’Aro 12-10-2017

Op de camperplaats hier staan voor het merendeel Fransen met de Duitsers als een goede tweede en ook wat meer Nederlanders vandaag. Er zijn vandaag alleen maar campers bijgekomen en nauwelijks is er een vertrokken, het is nu helemaal vol.

Het is wel lekker om nu even een paar dagen niet te rijden na een paar dagen toch stevig door te hebben gereden. ’s Zomers geniet je al van de reis ergens naar toe maar nu met die winterse omstandigheden onderweg is het vooral kilometers maken.

                                                                                    tjiftjaf

Even over internet: de laatste jaren gebruikten we in de diverse landen in Europa een Go Europe simkaartje van het Spaanse Orange, 100mb voor 1€ per dag , gebruik je meer mb’s dan kost het weer €1,- extra voor de volgende 100mb’s.

Begin dec. hebben we een prepaid simkaartje van de KPN aangeschaft, voor €7,50 konden we een maand lang onbeperkt op internet. Wel met een lage snelheid dus voor ons in Nederland niet zo geschikt maar wel een paar maal geprobeerd of het werkte.

Nu op deze reis gebruiken we het KPN simkaartje wel en we zijn er tevreden over. Je moet wel iets meer geduld hebben dan we gewend zijn met internetten maar we hebben het reisverslag op onze site kunnen zetten en er wat foto’s bij kunnen plaatsen. En we hebben een gratis bundel geactiveerd zodat we nu tot 2 feb gratis onbeperkt internet hebben. Dus eigenlijk hebben we voor €7,50 2 maanden onbeperkt internet, helemaal niet verkeerd dus.

Het heet KPN Onbeperkt Online bundel (128 KBit/s), deze internetbundel verloopt automatisch na 31 dagen en je kunt hem zelf weer aanzetten wanneer je dat wilt. In Marokko laten we ons Maroc Telecom kaartje weer verlengen omdat die maar €9,50 voor 10GB kost per maand.

                                                            roodborsttapuit

Ook vandaag weer heerlijk wandelweer en we hebben weer wat vogels gefotografeerd. In het meer in het park schijnen zo’n 170 soorten gespot te zien. Er zijn 2 uitkijkpunten vanwaar je naar de vogels kunt kijken.

La Colònia Güell 13-01-2017, vrijdag

Vanmorgen vielen er een paar stevige buien in Platja d’Aro maar toen we richting Barcelona reden was het droog en kwam de zon er goed door. Eerst hebben we nog LPG getankt in Platja, dat is lang niet overal te krijgen Spanje en in Marokko helemaal niet.

 

Het was 115 km rijden naar Sant Boi, bij Barcelona, waar we op een cp staan met voorzieningen in de buurt van het mooie kerkje van Gaudí bij Colònia Güell. Het kerkje hebben we 2 jaar geleden bezocht , zie (Marokko reis 2015, deel 1 19-01-2015)

 

 

 

 

cp Colònia Güell gratis met voorzieningen

N41.36522 E2.02571

De kerk, eigenlijk een crypte is een kapel waarvoor Eusebi Güell in 1898 de opdracht gaf aan Gaudí. Het was het enige werk waarvoor Gaudí geen vast budget had en evenmin een concreet uitgewerkt plan. De bedoeling was dat er een kapel met twee verdiepingen, van 40 meter hoog zou komen. De tweede etage werd echter nooit gebouwd. Cripta de la Colònia Güell wordt beschouwd als een toonbeeld van de verbeelding van de architect en tegelijk als een test voor de bouw van de Sagrada Família .

 

                                                                        de kapel van Gaudí met de fraaie vensters

De kerk is onderdeel van een industriële kolonie die in1890 werd gebouwd rondom een textielfabriek van de rijke industrieel Güell. Er staan mooie huizen in modernistische stijl die oa door de architect Berenguer zijn ontworpen. We hebben door het park bij de kerk en het dorp gewandeld.

                                                                           modernistisch  bakstenen gebouw 

We staan hier nu omdat het maar 17 km naar de veerboothaven is vanwaar we morgen naar Tanger zullen oversteken om 20.00 uur. De cp hier is ook een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan Barcelona, het treinstation is hier vlakbij.

Barcelona 14-01-2017, zaterdag

Er stonden vannacht 10 campers waarvan 3 Nederlandse .

Een goed idee om zo dichtbij de haven te overnachten, we waren er al redelijk vroeg maar het is wel erg klein op het haventerrein wat van Grimaldi Lines is. We moesten op de straat wachten en met ons vele anderen totdat de poort om 17.00 uur openging. Je zou zeggen dat de boot toch op tijd zou moeten vertrekken want die ligt er nu al. We zullen zien, we hebben maandag pas weer internet in Marokko. De verwachting is dat we morgen om 23.00 uur in Tanger zullen aankomen.

Tanger Med 16-01-17, maandag

Soms zijn verwachtingen gebaseerd op verkeerde waarnemingen zoals zaterdag het geval was. De poort naar het haventerrein ging inderdaad om ongeveer 17.00 uur open maar de boot die er lag waarvan ik dacht dat het ‘onze ‘ boot was bleek een vrachtboot ( hij is wel van Grimaldilines maar het is een vrachtboot volgens Everdien, +1). Toen de boot met vertraging aankwam vertrokken we uiteindelijk na 1 uur, met 5 uur vertraging. 

De zee was kalm en de overtocht verliep dan ook wat sneller dan gepland en we kwamen om 2 uur maandag in Tanger Med aan. Na een uur waren we door de douane en om 3 uur namen we nog een glas wijn en daarna nog een omdat we vergeten waren dat het een uur vroeger was in Marokko en we daarom niet om 4 uur maar om 3 uur naar bed gingen. We hebben achter de douane overnacht bij de bankgebouwtjes met een 10-tal andere campers.

Nog even over de overtocht: we hebben vooral veel gelezen waardoor de reis voor het gevoel niet lang duurde. Het eten aan boord was van een matige kwaliteit , zo kregen we plastic bestek wat een culinair gevoel ook niet ten goede kwam.

Wat leuk was dat we toen we in de koffiebar moesten wachten op de ontscheping, we Peter en José hebben ontmoet ,camperaars uit Doesburg. We hebben een tijdje bijgepraat en de kans bestaat dat we elkaar nog  wel een keer zullen ontmoeten ergens in Marokko, iets wat vaker gebeurd omdat de meeste mensen toch langs de kust naar het zuiden afzakken.

Straks rijden we een stukje naar Asilah om wat dingen te regelen oa. gas en internet.

 

 

 

omdat de haven in Barcelona moeilijk te vinden was hier de coordinaten ingang haventerrein Grimaldi Lines"

 N41.36401 E2.17268

 Asilah 16-01-21017, maandag 

Hebben onderweg naar Asilah getankt bij een Total tankstation. Sinds kort heb je in Marokko nu ook Excellium diesel , die is wel wat duurder nl €0,95 per liter. De diesel in Marokko is van mindere kwaliteit dan we in Europa gewend zijn en daar hebben we in het verleden een heel vervelende ervaring mee gehad. Wat gewone diesel kost zijn we even vergeten te kijken, wel wat duurder dan vorig jaar.

                     fraai uitzicht vanaf cp Asilah, 40 Dh, rioolput voor cassette, N35.46674 W6.03878

Het was maar 94 km via de tolweg naar Aslilah, een leuk stadje met bovendien een officieel Maroc Telecom bureau die schuin tegenover de camping ‘Camping Assada (N35.471887 W6.028711) ligt . We hebben ons Marokkaanse simkaartje opgewaardeerd, €9,50 voor 10GB, een maand geldig, vorig jaar kregen we nog 12GB.

We staan op de camperplaats onderaan de stadsmuur, hij is een stukje verplaatst omdat er een nieuwe toegangspoort wordt gebouwd op de plaats van de ‘oude’ cp. Een plek met een mooi uitzicht over de oceaan, er is een rioolput voor de cassette en kost €3,80 (40Dh).

We hebben in de zon zitten lezen (17º) , morgen gaan we het stadje wel in, nu waren we wat moe door weinig slaap de afgelopen 2 dagen. 

                                                            achter ons de stadsmuur

Asilah 17-01-2017, dinsdag

Het is ’s nachts rustig op de cp hier, zelfs de gebedsoproep van de moskee hoor je niet door de muur die geluidswerend werkt. Overdag komen er wat handelaren langs met hun waren zoals pinda’s , tasjes, djellaba’s, houtsnijwerk van ebbenhout en die laatste verkoper verkoopt desgewenst ook hasj, wiet of hasj olie.

 

                                                                   graven versierd met faiencetegels (Faience is een type aardewerk dat met een ondoorzichtige witte laag geglazuurd is om het op Chinees porselein te laten lijken.)

Er hebben vannacht hier 18 campers gestaan, allemaal Fransen op 1 Finse camper en wij dan na. Vanmorgen zijn de meesten weer vertrokken om plaats te maken voor andere campers waaronder dit keer ook een Nederlandse en een Duitse grote, vrijwel nieuwe, 4wheeldrive truck die naast ons staat en waarvan de schreeuwerige bestuurder ruzie met de gardien maakte omdat hij 40Dh te duur vond.

Peter en José (van de ferry) staan op de camping aan de boulevard en daar hebben we vanmorgen mee door de medina gewandeld en koffie mee gedronken , leuke mensen.

Hoewel we al vaak hier zijn geweest blijven we Asilah een mooi stadje vinden met een Andalusisch karakter waar het in de ommuurde medina ( muren uit de 15e eeuw, gebouwd door de Portugese bezetters) een genoegen is om te wandelen door de smalle straatjes. De zo karakteristieke blauwe en witte huizen maken een oogstrelende indruk.

Asilah kent een rijke geschiedenis , oorspronkelijk was het een Romeinse kolonie. In 972 viel het in Spaanse handen maar die werden verdreven door de Portugezen in 1471. Maar de Spanjaarden keerden terug in de 17e eeuw wat het stadje zijn huidige uitstraling heeft gegeven. Tot in  de 20ste eeuw bleef Asilah in Spaanse handen.

 

El Jadida 18-01-2017, woensdag

 

                                          Mohammed VI brug bij Rabat

 

 

 

 

 

 

Vandaag zijn we van Asilah naar El Jadida via de tolweg, 400km zuidelijker gereden , tolkosten bijna €21,-. De nieuwe rondweg om Rabat was klaar zodat je niet meer door de stad hoeft hetgeen tijdwinst en minder kans op een bekeuring oplevert wegens te hard rijden. Er golden daar wisselende snelheden en er was altijd veel politie met laserguns langs de weg.  De nieuwe rondweg is vorig jaar geopend en is 42 km lang De rondweg gaat over de Mohammed VI brug een tuibrug die met 950m de langste van Afrika is en over de Bouregreg vallei gaat. Aan de rondweg is 5 jaar gewerkt en heeft 3,2 miljard Dh gekost.We hebben 4,5 uur over de totale route gereden. Eerst reden we door het vruchtbare noorden , aanvankelijk vooral  door een landbouwgebied waarbij opvalt dat de teelt onder plastic nog steeds oprukt met name in het gebied van Larache en Moulay Bousselham wat behoorlijk ontsierend voor het landschap is. Later zag je ook veeteelt met naast kuddes schapen ook koeien op de velden, vaak niet meer dan enkelen bij elkaar. En je ziet veel bloeiende bloemen vooral geel en fel oranje.

                                                            steenloper pikt van een korst brood

Het weer is wat minder stabiel geworden, vanmorgen vroeg viel er al een buitje. In El Jadida was het eerst nog zonnig maar aan het eind van de middag ook hier een buitje bij 17º. Het is in het binnenland aanzienlijk kouder geworden met vorst en sneeuw, aan de kust zijn de temperaturen nog redelijk. Aan de Spaanse costas is op sommige plaatsen vanmorgen vroeg wat sneeuw gevallen, die kou is ook over een deel van Marokko uitgestroomd. Tot aan Agadir kunnen de komende dagen wat buien gaan vallen zoals vaker wanneer er hoge druk met kou in Europa heerst.

 

                          we hebben een aardig hoekje kunnen vinden op de camping in El Jadida,  N33.24144 W8.48649

Was het in Asilah al druk op de 2 cp’s en in mindere mate op de 2 campings, ook hier in El Jadida staat het vrijwel vol, het merendeel Fransen.  Toch staan we weer op ongeveer dezelfde plek als voorgaande jaren, een plek waar je nog lang zon hebt.Ook Peter en José zijn hier naar toe gereden, die wilden eerst naar Mohammedia maar daar zouden wat meer buien vallen omdat dat nog een stuk noordelijker ligt.

De camping bevindt zich nog steeds in dezelfde deplorabele toestand, m.n. het sanitair en de paden. Er wordt alleen maar geld geïncasseerd, onderhoud wordt er al 10 jaar niet gepleegd. Jammer, er staan mooie bomen en struiken maar als de campers blijven komen, die hebben hun eigen sanitair, bestaat er geen noodzaak wat te veranderen aan het huidige beleid. We hebben elektra genomen omdat het weer  morgen w.s. meer bewolkt zal zijn. Het is trouwens een wonder dat er nog elektra is , je moet eerst wel verschillende aansluitingen proberen op de scheve paaltjes.

El Jadida 19-01-2017, donderdag

Op de camping hier is een restaurantje waar ze ook een alcoholvergunning hebben. Daar komen dan mannen uit de stad om een biertje te drinken. Die alcoholvergunning hebben ze op meer campings, oa in Sidi Ifni en Kenitra. Je kunt maar beter niet te dicht bij zo’n restaurantje gaan staan met je camper, het wil nog wel eens tot laat rumoerig zijn hoewel we hier in El Jadida nooit van overlast hebben gehoord over lawaai, ook niet van mensen die dichterbij het restaurantje stonden.

 

 

Omdat er op de camping bloemen en struiken bloeien en er vlinders vliegen, bijen honing verzamelen , krijg je toch een beetje een lentegevoel. Dit mede doordat er na een regenbui vanmorgen vroeg er brede opklaringen zijn waardoor het lekker aanvoelt als je buiten in de luwte zit te lezen. Zelfs in de korte broek hoewel het met nauwelijks 15º toch wat frisser was dan gisteren.

We hebben vanmiddag over de boulevard gewandeld, uitgewaaid kun je beter zeggen, want er stond een stevige wind uit zee die het zand af en toe deed opwaaien. We hadden geen zin om naar de haven te wandelen omdat daar ’s ochtends toch de meeste activiteit heerst als de boten binnen komen. Ook de Portugese wijk, met de mooie ondergrondse cisterne, hebben we links laten liggen omdat we daar al vaker zijn geweest, vorig jaar nog.

El Jadida was ooit een fort, Mazagan, gebouwd in 1502 door de Portugezen. Het werd een belangrijk handelscentrum waar schepen uit Europa en het verre oosten kwamen om zich te bevoorraden. De Portugezen werden in 1796 verdreven, niet nadat ze een groot deel van de stad hadden opgeblazen. In de 19e eeuw werd het huidige El Jadida gebouwd door Arabische stammen en de Joodse gemeenschap uit Azemmour ( ligt iets ten noorden van El Jadida, moet ook een mooi stadje zijn). Zo kwam El Jadida aan zijn naam het betekent ‘De Nieuwe’.

                                                        het strand is schoon maar het muurtje is kapot

Het beleid in Marokko dat er sinds vorig jaar geen producten zoals groenten etc. in plastic zakken meer verkocht mogen worden, begint zijn vruchten af te werpen. Onderweg zagen we minder plastic zwerfvuil en ook het strand en de boulevard van El Jadida zijn mooi schoon. Nu werden die altijd al goed schoongehouden, onderhouden is iets wat een stuk moeilijker ligt in Marokko. Als iets kapot is wordt het niet meteen of nooit gerepareerd. Zo zijn de trottoirs in de straten vol met gaten of ontbreken er hele stukken of is er een putdeksel verdwenen. Dat is natuurlijk altijd al zo geweest maar sinds die gebroken knie van Everdien vorig jaar moet ze extra op letten en soms voorzichtig manoeuvreren om niet te struikelen en om alles heel te houden.

Oualidia 20-01-2017 , vrijdag

We zijn vanmorgen in El Jadida eerst langs de Marjane gegaan en we hebben ons weer verbaasd over de weinige klanten en het vele personeel. Nu waren we wel vroeg, 9.15 uur maar er stond zelfs geen enkele Franse camper. We hebben dat in voorgaande jaren ook al meegemaakt dat er zo weinig klandizie was. We hebben het idee dat sinds de Marjane in Saoedische handen is en er daarom geen alcohol meer verkocht wordt, het klantenaantal is teruggelopen, behalve in Agadir en Marrakech.

We zijn via de kust weg naar Oualidia gereden, zo’n 80km. Voorbij El Jadida kom je eerst door een gebied met havens en (petrochemische) industrie en 20 km ten zuiden van El Jadida krijg je een mooi uitzicht over de oceaan. Die zie je daarna niet vaak meer omdat òf riet òf huizen het uitzicht belemmeren.

De oogst is in volle gang en er worden ook groenten in stalletjes of op een kratje te koop aangeboden zoals , witte kool, bloemkool, knolletjes en wortels. Je ziet af en toe een wasplaats waar veel wortels worden gewassen en daarna op een vrachtwagen worden geladen om naar elders te worden getransporteerd.

 

                                               Oualidia, we dalen af naar zee , naar de camperplaats

De weg was over het algemeen slecht met gaten en wasbordachtig, meer naar Oualidia toe werd de weg wat beter en konden we wat harder rijden dan de 70km dan we eerst reden om niet te veel door elkaar te worden gerammeld.

We staan nu in Oalidia op de grote cp, met voorzieningen, die hier een 5-tal jaren geleden is aangelegd. De cp is bestraat en ziet er goed onderhouden uit en kost 30Dh. Oualidia is mooi gelegen, niet alleen aan zee maar ook aan een lagune.

                                     Cp Oualidia N32.73232 W9.04418, met voorzieningen, 30Dh (€2,60)

Op hun knetterende brommers, met achterop een kratje of manden aan het stuur, komen vissers aangereden om hun waren langs de camperdeuren aan te prijzen. Diverse soorten vis, krabben ,kreeften , oesters en zee-egels. Ook worden er tajines en couscous te koop aangeboden , huisgemaakt en aan de deur bezorgd.

 

              lagune bij Oualidia met de verbinding naar zee waar in de verte een bui is. Wij hadden droog en vrij zonnig weer.

 

Er viel vanmorgen onderweg nog een licht buitje, vanmiddag was het licht bewolkt maar met 15º te fris voor de tijd van het jaar. Toch hebben we buiten kunnen zitten lezen, het waaide niet zo hard. Aan het eind van de middag hebben Peter en José een borrel bij ons gedronken, dat was gezellig. Zij gaan morgen verder, wij blijven nog een dag. We reizen niet samen maar wel dezelfde richting op zodat we elkaar al op 3 plaatsen getroffen hebben en dan is het leuk dat het ook nog klikt.

Achter de cp heb je een soort plas/dras gebied waar we vanmiddag gewandeld hebben. Daar zijn wat watervogels waaronder een paar steltkluten, echter het meest meeuwen. 

                                                                steltkluut

Ounagha 21-01-2017, zaterdag

We wilden eigenlijk nog een dag langer blijven in Oualidia maar omdat er vannacht regen is gevallen en er nog meer buien voorspeld werden, zijn we 170km zuidelijker gereden naar Ounagha, 25 landinwaarts van Essaouira vewrwijderd..

De tolweg van El Jadida naar Safi is onlangs geopend en die hebben we genomen, bijna 50km voor €2,20. Eerst moet je wel via een smalle toegangsweg naar de tolweg maar dan ben je ook snel bij Safi. We hadden geen zin in de kustweg omdat die bij Safi dwars door het gebied met  de smerige fosfaatfabrieken gaat.

We zijn daarna via de NI verder zuidelijk gereden waarbij opviel dat hoe zuidelijker we kwamen , des te meer regen er was gevallen en hoe modderiger de weg werd en als gevolg daarvan de camper ook.

 

 

 

 

En om ons er maar even aan te herinneren dat we echt in Marokko zijn , was er in een dorp een souk waar de NI dwars doorheen liep. Dus was het 500m stapvoets rijden om voetgangers, muilezelhuifkarren , handkarren met brood, koeien en schapen   te ontwijken terwijl naast de camper o.a. kippen van eigenaar veranderden.

 

Hier rijden we over de souk.

De modder op het voorraam is duidelijk te zien

 

 

 

Het landschap was eerst vrij vlak maar voor Talmest werd het heuvelachtig en kwamen de eerste arganbomen.

We staan nu op de mooi, goed onderhouden camping in Ounagha waar we al meerdere malen hebben gestaan. Er staan ongeveer 30 campers waarmee de camping zo goed als vol is en daarvan zijn 5 Nederlandse campers.

                                                  camping Ounagha, N31.53192 W9.54794

Het slotplaatje van de schuifdeur van de wc was gebroken zodat we die met een sjaal vast moesten zetten tijdens het rijden. We hebben hem hier in Ounagha laten lassen en dat kostte ‘wat je maar geven wilt’ .Met 20Dh was de jongen dik tevreden.

                                                                        slotplaatje wordt gelast

En omdat de camper roodbruin van de modder was heeft Everdien hem gewassen. Daar was het aardig weer voor, aanvankelijk nog wolkenvelden maar ’s middags helemaal zonnig. Maar het blijft te fris, 13º slechts.

 

Ounagha 22-01-2017,zondag

Vanmorgen begon de dag al goed, we stonden onder bomen waardoor we al snel ’s middags in de schaduw kwamen te staan. Maar er kwam een plekje vrij vlakbij waar eerder en langer zon is en daar zijn we heen verhuisd zodat we een groot deel van de dag buiten in de zon hebben zitten lezen. Want die scheen stralend en omdat het een stuk warmer werd dan gisteren , voelde het met bijna 20º lenteachtig aan , ook omdat de vogels  kwinkeleerden zoals de grauwe buulbuul.

 

                                                                          de kwajongensachtige grauwe buulbuul

Er was vandaag een grote souk in Had Draâ hier 5km vandaan maar daar zijn we niet heen geweest. Omdat het gisterennacht overvloedig geregend heeft hadden we geen zin om door de modder daar te baggeren. Er zijn genoeg souks in Marokko , iedere (grotere) plaats heeft er een op een andere dag van de week. Sommige dorpen zijn ook genoemd naar de dag waarop de souk plaatsvindt. Zo betekent Had zondag en Draâ markt.

We hebben beter internet dan andere jaren, overal waar we tot nu toe gestaan hebben hadden we 4G verbinding. En merkwaardig genoeg is de ontvangst van Astra 3 ook beter dan andere jaren , vorig jaar hadden we hier in Ounagha geen Astra 3 ontvangst meer en nu wel. En dat terwijl CD veranderingen heeft doorgevoerd waardoor overwinteraars in de Algarve klagen dat ze geen Astra 3 meer kunnen ontvangen. Overigens zou Astra 1 met BVN ook voldoende zijn.

                                                 Ounagha met oud en gemotoriseerd vervoer

We blijven in ieder geval op de hoogte van het nieuws, daar wordt je niet altijd vrolijk van. Zeker niet van de inauguratie van Trump en van het verdere oprukken van het populisme , ook in Nederland en de rest van Europa. Zo zal 2017 wel het jaar worden waarin de samenleving verder dan ooit verwijderd is dan de betere, meer rechtvaardige maatschappij waar wij in de jaren 60 en 70 op onze manier voor streden toen we nog jong en idealistisch waren.

Ook nu zal er een tegenbeweging ontstaan, gisteren waren er in Amerika al massademonstraties en ook in de rest van de wereld werd geprotesteerd tegen al het verwerpelijke waar Trump voor staat. 

Ounagha 23-01-2017

Nu moet ik mezelf toch even corrigeren omdat ik zaterdag schreef dat de camping hier mooi en onderhouden was. Dat mooie klopt wel (bloeiende bloemen en struiken ) maar dat goed onderhouden, nee dat is toch passé bij nader inzien. De camping is van een Fransman geweest maar is 2 jaar geleden aan een Marokkaan verkocht. Sindsdien is er niets meer aan onderhoud gepleegd ,iets wat kenmerkend is voor Marokko, zodat bv het sanitair achteruit gaat, jammer. Ook zie je meer onkruid.

                                                                bloeiende vetplant op de camping

We hebben vandaag wat ervaringen uitgewisseld met een wat ouder Nederlands echtpaar wat hier al 2 maanden op de camping staat. En later hebben we Gee en Eljen ontmoet.

Gee zit ook op het camperforum en zo wisten we van elkaar dat we hier stonden, leuk om weer een gezicht achter een avatar te hebben leren kennen. Het bijzondere van Gee is dat hij een paar jaar geleden met zijn hond in zijn Landrover een rondje Afrika heeft gemaakt, daar is ook een E-book van verschenen:

Travels with Thimba ,Africa Overland with a Dog,Gee C.M. Hurkmans

 

                                                              al grote lammetjes in januari

We hebben rondom het dorp gewandeld, bloeiende vruchtbomen gezien en allerhande vee wat scharrelde, ook veel lammetjes.

Het weer was vandaag een stuk minder mooi dan gisteren , we hebben 2x korte periodes met regen gehad bij 15º maar vanmiddag scheen de zon weer volop.

                                                                    zuidelijke klapekster

We hebben de wasmachine gebruikt om lakens te wassen, iets wat we vaker doen als we op een camping staan. De wasmachine kost 40Dh (€3,80).

Ounagha 24-01-2017, dinsdag

Ounagha is maar een klein dorp maar in de hoofdstraat is altijd bedrijvigheid. Dat komt omdat het op een kruispunt van wegen ligt , de NI naar het noorden (en zuiden) en de R207 van Essaouira naar Marrakech en richting de tolweg (nog 80km ) van Marrakech naar Agadir.

 

2 van de 5 slagers hier in het dorp en hieronder foto's van wat kruidenierswinkeltjes

Er zijn altijd taxi’s en bussen die luid toeterend hun vertrek aankondigen. In de hoofdstraat zijn een aantal kleine kruidenierswinkeltjes, 5 slagers, een aantal restaurantjes en in een zijstraat 2 poeliers tegenover elkaar. Groente en fruit is er ook verkrijgbaar bij winkeltjes en stalletjes.

Vanmorgen kwamen José en Peter vanmorgen uit Essaouira hier op de camping aan . Aan het eind van de middag hebben we een wijntje bij hen gedronken wat , net als de vorige keer , weer gezellig was.

                                            Europese kanarie, vrolijk zingend in het lenteachtige weer

Taroudant 25-01-2017, woensdag

Na een koude nacht en een warm afscheid van José en Peter zijn we om een uur of 9 vertrokken , het was toen 5º.. We zijn via de 4-baans weg naar Chichaoua ( ik moet altijd aan een indianenstam denken bij die naam) gereden, een tamelijk saaie weg met in het begin nog argan- en bloeiende amandelbomen Na 90 km kwamen we op de tolweg naar Agadir die niet druk is maar op de 140km (à €8,-) waren er toch 2 vrachtwagens van de weg geraakt die op hun zij in de berm lagen. Bij de 1ste vrachtauto moesten we even wachten omdat 2 bergingstrucks met een lier de vrachtwagen op zijn wielen probeerden te zetten.

2 trucks proberen de van de weg geraakte en gekantelde  vrachtwagen weer rechtop te zetten

Aanvankelijk is de weg nog vlak met links de besneeuwde toppen van het Atlas gebergte, daarna rijdt je over de Hoge Atlas met mooi donkerrode aarde, vulkanisch gesteente.

Uiteindelijk zijn we via de 4-baans N20 naar Taroudant gereden, 280km in totaal.

 

                                            cp Bab Lakhmiss, Taroudant, N30.48013 W8.87565

In Taroudant staan we op de nieuwe cp die vorig jaar geopend is . De cp kost 40Dh en heeft voorzieningen en ook 2 koude douches. Hij ligt langs de stadsmuur bij Bab Lakhmiss en is bij supermarktjes en andere winkeltjes in de buurt. De voorgaande jaren hebben we meestal bij hotel Palais Salam gestaan maar daar waren de ons bekende gardiens vorig jaar ontslagen.

Grappig is dat we weer naast een camperforumlid staan, forumnaam Geluk, dat zijn Diny en Nico die al 14 jaar in Marokko komen.

Vanochtend was het helemaal zonnig en vanmiddag kwam er wat sluierbewolking. De temperatuur was prima, ruim 22º.

 

                               Bab Lakhmiss buiten de muur en van binnen de muren zie je de Hoge Atlas in de verte door de poort heen 

Taroudant 26-01-2016, donderdag

Gisterenavond kregen we een mailtje van Piet en Elly die hun  3 dochters een week op bezoek hebben gehad hier in Marokko. Ze hadden de van de weg geraakte vrachtauto gezien op onze site en het blijkt dat we achter elkaar hebben aangereden, zij zijn w.s. ongeveer een half uur eerder over de tolweg gereden dan wij, grappig.  Ze zijn doorgereden naar Tafraout, we zullen elkaar nog wel een keer ergens in Marokko ontmoeten.

We zijn al vele malen in Taroudant geweest sinds 2008, slechts 1 jaar niet voor zover we ons herinneren. Dat heb je soms dat je iets met een stadje of dorp hebt. Voor ons is dat de gemoedelijke sfeer die heerst in het pittoreske stadje en er is genoeg te zien op de 2 pleinen en de 2 souks, een Arabische en een Berbersouk.

En wat we niet onbelangrijk vinden als liefhebbers van ‘buitenzit’ weer is de over het algemeen aangename temperatuur die hier heerst door de ligging op de vlakte van de rivier de Sous, vlak achter het Hoge Atlasgebergte. Zo was het vandaag met veel zon wat warmer dan gisteren, 24º.

Vlakbij de cp en Bab Lakhmiss is een kleine kermis met een paar attracties waaronder een steile wand iets wat je niet vaak meer ziet, althans voor ons is het al een tijdje geleden en dat we er in zijn geweest dat is jeugdsentiment, het was wel spectaculair.

                                                    de tent van de steile wand naast de stadsmuur

Aan het eind van de middag gaat de kermis open, dat is ook de tijd dat de pantoffelparade op gang komt. Het flaneren in groepjes vooral vrouwen als de zon ondergaat zie je terug in alle mediterrane landen. Er waren vooral vrouwen met kinderen op de kermis en helaas was de steile wand nog niet geopend.

 

                                                                             de draaimolen

Taroudant 27-01-2017, vrijdag

Vanmorgen hebben we Dinie en Nico uitgezwaaid die richting Agadir zijn vertrokken. We zijn de stad ingewandeld door de Arabische souk naar het plein Al-Alaouyine. Omdat het vrijdag is, vergelijkbaar met de zondag in het westen, waren veel winkeltjes in de souk gesloten.

 

                                           wel wat straathandel, slechts een paar winkeltje in de souk open op vrijdag

Maar op en rondom het plein is altijd wel wat te beleven dus zijn we op een terrasje neergestreken en hebben daar een glas jus d’orange, het bleek formaat bierpul, à 10Dh per glas gedronken. Vanaf het terras heb je zicht op het (kleurrijke ) alledaagse leven wat aan je voorbijtrekt. Maar ook het niet alledaagse zoals b.v. de luid hallucinerende schizofreen, druk gebarend ook nog, waar niemand van opkijkt. Bij ons zijn dit soort beelden vrijwel uit het straatbeeld verdwenen, in Marokko zie je dat nog veelvuldig omdat de psychiatrie nog in de kinderschoenen staat.

Tegen de avond is het plein het toneel van allerlei optredende artiesten, nu aan het eind van de ochtend was er alleen een verhalenverteller, die wel belangstelling had van mannelijke toeschouwers en wat sigarettenverkopers ( los te koop vanaf 1 sigaret) en schoenpoetsers.

 

Vanaf een terrasje raak je niet  snel uitgekeken op en rond het plein  Al-Alaouyine

Vannacht heeft het wat geregend wat wel welkom was, het is hier droog, dus goed voor de boeren en voor ons omdat het dan minder stoffig op de cp. is. Vandaag waren er flinke opklaringen maar de temperatuur heeft wel een stapje terug gedaan, het was nu 20º.

                                                                 palmtortel naast de camper op de cp

Taroudant 28-01-207, zaterdag

De muren rond Taroudant zijn 7 km lang en 80cm dik en gedeeltelijk gerestaureerd. Langs de cp waar wij staan is dat niet het geval en je kunt hier en daar nog scheuren zien die veroorzaakt zijn door de verschrikkelijke aardbeving die Agadir trof en waarbij 15.000 mensen om het leven kwamen. Hemelsbreed is Agadir misschien 60km hier vandaan verwijderd.

 

Vandaag was het drukker in de stad dan gisteren. In de vrij smalle wegen naar het centrum krioelt het van de auto’s , scooters, brommers en het meer langzame verkeer zoals fietsen, handkarren met groenten, (muil)ezelkarren, koetsjes en dan heb je nog de meest kwetsbare groep voetgangers zoals wij. Gewoon goed uit je doppen kijken dan gaat het wel goed.

Ook in de souks was het druk, alle winkeltjes waren nu open.

We zijn eerst naar de Berber souk geweest de minst interessante naar onze smaak. Veel schoenen, sneakers, kleding, plastic en bling bling, het enige interessante vinden we de kruidenwinkeltjes.

Achter de Berber souk is de schrijnwerkers souk, hier wordt alles van hout gemaakt zoals deuren, ramen, tafeltjes en krukjes. In de grote steden heb je nog een soort gilde systeem, alle handwerklieden zitten bij elkaar in een wijk. Zo heb je de leerbewerkers, schrijnwerkers, smeden, koperslagers, edelsmeden, steenhouwers etc. die in wijkjes bij elkaar zitten.

De Arabische souk vinden we leuker, de overdekte straatjes zijn smaller waar in winkeltjes (traditionele)kleding, lederwaren , koper, sieraden, tapijten, babouches etc te koop worden aangeboden. We hadden het idee dat de handelaren iets enthousiaster, lees wat meer opdringerig, hun handelswaar aan de man/vrouw probeerden te brengen dan andere jaren, maar misschien was het toeval dat we net die personen troffen.

                                          KLIK HIER  Marokko 2017 deel 2