Warnsveld 07-08-2021, zaterdag

Al weer een paar dagen thuis, was gedaan, tuin op orde, vrienden bezocht en nog te bezoeken, over 3 weken misschien weer weg.

Tijdens een bezoek gisterenmiddag aan vriendin Greet , werd het bewolkt en ik keek op een weer-app: “Everdien , als we nu vertrekken komen we nog droog over.”

Toen we thuis waren barstte er enorme bui los, duurde niet zo lang maar met heel veel regen en hagel in die korte tijd.

We hebben nu weer-apps waar we op kunnen kijken, die hebben ons al een paar x geholpen om een veilige plek op te zoeken voordat er noodweer kwam. Zoals 2 jaar geleden, toen we in de verwachting zagen dat er in Catalonië, in de streek waar wij zaten, enorm veel regen zou vallen en we hebben  besloten naar een cp te gaan op betonnen platen in La Selva. Er is toen 167mm regen gevallen, 5km bij ons vandaan is het riviertje de Francoli veranderd in een woeste stroom en zijn er 15 km bij de plek vandaan waar wij stonden 6 mensen verdronken waaronder een Belgische vrachtwagenchauffeur die met vrachtauto en al van de weg werd gespoeld. Wij konden pas van de cp af nadat bulldozers de modder van de weg hadden geschoven. 

 Wij kijken altijd op een paar weer-apps, degene die het best de buien in de verwachting laat zien vinden we de app Weer&Radar.

                                                       Distelvlinder op de vlinderstruik

Een Stadsreus, een grote zweefvlieg

               Bruine winterjuffer

Net als vorig jaar nu ook een muntvlindertje in de tuin, 10-15mm.

Hoe anders was het 25 jaar geleden. Je had toen geen weer-apps, in het buitenland kochten we wel kranten om de weersverwachting te bekijken. We stonden vrij aan een meertje in Spanje in de buurt van Alçaniz en zouden naar de Pyreneeën gaan in de provincie Huesca, daar waren we al eens geweest. Bij een nabijgelegen kroeg zijn we ’s avonds een drankje gaan drinken, we zagen op het Spaanse journaal het weerbericht: in de Pyreneeën werd noodweer voorspeld. We hebben onze plannen gewijzigd en zijn ergens anders heen gegaan. De dagen daarna werd ons duidelijk voor een ramp zich had afgespeeld in het gebied waar we heen hadden gewild. Enorme regenval heeft toen voor overstromingen gezorgd, een complete camping is weggevaagd in de buurt van de stad Huesca, er zijn toen 87 mensen verdronken door water- en modderstromen. Wat waren we blij dat we het weerbericht hadden gezien! Het is vandaag precies 25 jaar geleden dat deze verschrikkelijke ramp gebeurde.

                                                 Prachtkaars, een soort van Teunisbloem

Links op de zonnebloem een blinde bij, rechts op de bloem een hommelsoort.

Everdien kijkt uit het slaapkamerraam, in haar nopjes om weer thuis te zijn.

Zoals we zeiden , over een week of 3 willen we weer proberen of we naar Spanje kunnen, in juni hebben we die reis moeten afbreken. De besmettingen beginnen wat te dalen in Spanje, zei het nog langzaam, maar er is in Spanje een een even groot percentage van de bevolking gevaccineerd als in Nederland. Het is Spanje gelukt om meer dan 28 miljoen volledig gevaccineerden te hebben aan het begin van augustus. Op dit moment is dat 59,1 procent van de totale Spaanse bevolking maar het doel is 70 procent eind augustus. Er zijn nu bijna 33 miljoen inwoners die ten minste één prik hebben gehad , dit terwijl er in het begin van de vaccinatiecampagne er een behoorlijke scepsis was.

Warnsveld , 15-08-2021, zaterdag

Eindelijk was het een beetje fatsoenlijk weer om te fietsen deze week, althans in onze ogen. Niet te veel wind, lekkere temperatuur kortom vanaf dinsdag hebben we lekker gefietst in de omgeving. Nu fietsen we niet zo ver en lang zodat we ‘middags  ook nog bij vrienden op bezoek konden  konden of ze zijn bij ons langs geweest. Want omdat we over 2 weken naar Spanje willen, moeten we onze contacten ook onderhouden zonder dat het als een verplichting gaat voelen. 

De besmettingen in Spanje dalen nog gestaag, lijkt overigens net zoals Nederland wat te stagneren, het verschilt per regio. We beslissen pas op het laatste moment of we wel of niet naar Spanje gaan en wat het alternatief dan is.

Vorige week een grote zweefvlieg, de Stadsreus. In de tuin hebben we ook heel kleine zweefvliegen, zoals hier de Grote Langlijf.(10mm) En het Kleine langlijfje zit doorgaans  op dezelfde Verbena , deze is slechts 5 mm groot.(niet op de foto.)

Het leek of deze honingbijen knuffelden op de passiebloem, duurde zeker 5 min. Via Toon(camperforum) weten we inmiddels dat het hier om een concurrentiestrijd om nectar gaat.

 

Citroenvlinder, mannetje. Vrouwtjes zijn minder geel van kleur.

Landhuis Reuversweerd, rijksmonument uit

1830, wordt al een tijdje gerestaureerd

Donderdagmiddag zijn we, net als vorig jaar in deze periode,  weer naar camping de Grasplas geweest om daar Ria en Jan en Annemarie en Ruud te ontmoeten die we kennen vanuit Marokko. Vanzelfsprekend hebben we het gehad over de (on)mogelijkheid om in 2022 naar Marokko te gaan.

De situatie wbt het aantal besmettingen in Marokko is totaal veranderd vergeleken met een maand of 2 geleden. Waren er toen maandenlang minder dan 500 nieuwe besmettingen per dag, nu is het opgelopen naar rondom de 10.000, hoger dan ooit sinds het begin van de pandemie. Ook ligt het aantal dagelijkse doden rond de 100, ook hoger dan ooit, gisteren een triest record van 112 doden. De oorzaak moet niet alleen gezocht worden bij de veel besmettelijkere deltavariant, maar ook in het offerfeest van 3 weken geleden en de Marokkanen uit Europa die bij familie op bezoek zijn. Die nemen op hun beurt het virus weer mee terug naar Europa, 10% van de teruggekeerde Marokkanen in België testen positief. En met name in wijken met veel allochtonen ligt het aantal gevaccineerden veel lager dan elders, dat kan weer tot besmettingshaarden leiden in die wijken de komende weken. In Marokko zelf is ongeveer 30% van de bevolking gevaccineerd, heel voorzichtig wordt er gesproken over een vaccinatieplicht.

Warnsveld 21-08-2021, zaterdag

Ja, dat was deze week toch weer een heel ander verhaal wat het weer betreft. We hadden nog wel het plan om een stukje van Ijsselbiënnale te fietsen langs wat kunstwerken, maar dat is dus in het water gevallen. Vandaag was het wel een heel aardige dag maar toen hebben we de camper voor een deel ingepakt en 's middags kwamen broer en schoonzus en hebben we Cava gedronken als een voorschot op onze Spanje reis

Maar in het kader van de Ijsselbiënnale zijn er ook tentoonstellingen, op- en uitvoeringen in gebouwen. Zo ook in het Bolwerck in Zutphen waar we donderdag zijn geweest. In het prachtige middeleeuwse gebouw zie je in verschillende zalen  van de bovenverdieping tot in de kelder, diverse werken van een aantal kunstenaars, dit met het motto ‘Stil het tij.’  Ons sprak vooral aan de videokunst in de prachtige gewelvenkelder van de kunstenaar Pat van Boekel, de kunstenaar maakt op een verbluffende wijze gebruik van de ruimte in de kelder in ramen, nissen en trappen voor zijn videoprojecties.

Tentoonstelling in Het Bolwerck in Zutphen , 'Stil het tij', in het kader van de Ijsselbiennale. 

Donderdag werd duidelijk dat eerdere berichten uit Israël dat het vaccin in de loop der maanden inboet aan effectiviteit waardoor er weer meer gevaccineerden in het ziekenhuis belanden, onderschreven worden door een onderzoek uit Engeland.

Na 3 maanden is Pfizer nog voor 75% effectief en AZ voor 61%.

We ontkomen kennelijk niet aan de 3e prik, goed nieuws voor Big Pharma, slecht nieuws voor arme landen.

Voor ons was dit nieuws aanleiding om,  nadat we er eerst nog over getwijfeld hadden, grote steden zoals Pamplona, Burgos, Soria en Zaragoza  niet te gaan  bezoeken op onze reis naar Spanje. Maar als de besmettingen sterk dalen in die regio's , dan kunnen we het altijd  nog overwegen. We denken donderdag of vrijdag te vertrekken voor een week of 7.

Blinde bij

             Citroenpendelvlieg

               Kleine bijvlieg

            Menuetzweefvlieg

We hebben maar een kleine tuin, toch komen er veel insecten op de bloemen af. Zo hebben we 8 verschillende soorten zweefvliegen gefotografeerd, ze zien er vaak uit als wespen en variëren van heel klein tot groot.