Warnsveld 15-10-2020, donderdag

En zo zitten we weer in een lockdown,  light dit keer. We hadden liever gezien dat er een volledige lockdown zou komen, conform het advies van het Red team die dat al meerdere malen naar buiten heeft gebracht.  Zij gebruiken ook de term Hammer and dance, oorspronkelijk in maart al gebezigd door een Californische statisticus waarvan sommigen denken dat Rutte dat toch maar weer mooi heeft gezegd.

Hoe is het met de bumper afgelopen werd ons gevraagd.

Vanmorgen hebben we de camper weggebracht naar Bruggink om de bumper te laten repareren. We hebben groen licht van de verzekering en de onkosten worden vergoed, we hebben €135,- eigen risico.

De nieuwe bumper kost, inclusief montage, ongeveer  €2600,- , afhankelijk van de schade die mogelijk nog achter de bumper aan het chassis is ontstaan. We gaan weer 5 schadejaren terug  en komen nu op -5 jaar te staan. Geen andere maatschappij zal ons ws accepteren. We hebben nog nooit een aanrijding gehad of anderszins zelf schade veroorzaakt.

Wel hebben we schade gehad doordat door  een grasmaaier in Spanje een steen opspatte en tegen de camper vloog. Ook hebben we 2x een poging tot inbraak gehad, ook in Spanje, het waren telkens forse schadebedragen en omdat we die niet zelf betaalden gingen we er telkens 5 jaar op achteruit met als gevolg dat we nu op - 5  schadevrije jaren staan.

                   Vliegenzwam, door veel mensen als het prototype van een paddestoel gezien.

            De Rechte Koraalzwam.

 

Op de boomstam , uiterst linker foto, zijn in ieder geval 2 soorten paddestoelen aanwezig.

In de onderste regionen zit de Gewone Oesterzwam en boven zitten , zie  foto links, Gewone fluweelpootjes.

 

 

                                                                      De Grote Parasolzwam

Nadat we terug zijn gekomen uit Duitsland heeft het nogal veel geregend, we hebben dus geen spijt dat we naar huis zijn gegaan. Deze week is het gelukkig droger weer geworden zodat we er op uit konden om te fietsen en te wandelen. Het viel ons op dat, dankzij de regen, er veel paddestoelen zijn. Nu weten we weinig van paddestoelen en hebben ze 14 jaar ook nauwelijks gezien omdat we in de herfst meestal in Mediterrane landen waren, vooral in Spanje. Daarom hebben we nu een proefversie van de paddestoelen app ‘Picture Mushroom.’ Of we hem houden is nog even de vraag, hij kost €21,49 per jaar, niet zo duur natuurlijk maar we hebben meer betaalde  (natuur)apps en we hopen toch in de herfst weer in landen te zitten waar het klimaat wat meer naar onze zin is dan nu het geval is in Nederland.

                                                                       Parelstuifzwam

                  Doolhofzwam

             Plooivoetstuifzwam 

                  Karbolchampignon

Maar omdat we in  nu de herfst nu in Nederland zijn, zullen we af en toe hier wat schrijven,  mocht daar aanleiding voor zijn.

De lente en de zomer zijn ons prima bevallen, de herfst en winter vinden we mindere jaargetijden in Nederland omdat we nu eenmaal van lekker weer houden. Maar ook deze jaargetijden hebben wel hun aardige kanten en we hebben, dankzij Corona, geen keus.

                           2 Reuzenzwammen met in het midden een bosje zeer giftige Lantaarnzwammen

                 Prachtvlamhoed

              Elfenbankje

               Zwavelkopjes

Warnsveld 20-10-2020, dinsdag

We hoorden zondagmorgen in het radioprogramma ‘Vroege Vogels’  dat er bij de parkeerplaats van landgoed ‘het Leusveld’, een heksenkring van parasolzwammen stond. Nu is dat slechts 11 km bij ons vandaan en zijn daar gisteren naar toe gereden en hebben een wandeling over het mooie landgoed gemaakt.

Op het landgoed staat een jachthuis in neo-renaissancestijl , gebouwd in 1911 met een opvallende hoge klokkentoren. Het landgoed ligt op de overgang van de Veluwe naar de IJsselvallei. In deze tijd van het jaar zijn de paddenstoelen interessant maar in m.n. de lente hoor je hier soms de wielewaal, de koekoek en veel kleine zangers.  Ook broedt de wespendief in de buurt evenals de boomvalk. Wat vlinders bereftvlinders schijnt hier de Kleine IJsvogelvlinder nog voor te komen. Deze soort hebben we deze zomer voor het eerst gezien op landgoed Verwolde bij Laren.

De heksenkring hebben we niet kunnen fotograferen, er waren teveel belangstellenden.

                                       Jachthuis  het Leusveld, op de voorgrond zijn nog wat Parasolzwammen te zien

                  honingzwam

                     Nevelzwam

                Gewone Fopzwam

                         

         Kleverig Koraalzwammetje

           Gele Aardappelbovist

         Dennenvlamhoed

                                                                Roodporiehoutzwam

                    Helmmycena

          Gewone Trechterzwam

                 Hertenzwam

 

Hoewel Marokko verder weg lijkt dan ooit, krijgen we zo af en toe er weer een vleugje van mee, de laatste keer was afgelopen vrijdag. Toen kwamen Margot en Gerard hier op bezoek, ze stonden op een kleine camping bij Eefde. We hebben leuk bijgepraat en zullen elkaar vast wel weer in Marokko ontmoeten hoewel we inschatten dat we daar niet voor 2022 naar toe zullen kunnen.

                                                                  

                                                                      Rossige melkzwam

          Groene Berkerussla

                Peperboleet

 

Links de Porceleinzwam

                        Schubbenzwam

               Gele Korstzwam

                Satijnvezelkop

                                                                               Plooirokje

                    Bundelchloormycena

 

                                    

       Groene Anijstrechterzwam

Gewone krulzoom

                                                                  Grote stinkzwam. 

De oogst aan verschillende soorten paddenstoelen is best groot geworden in een paar dagen dat we erop uit zijn geweest. En dan hebben we nog meer soorten en een toch vrij bekende hebben nog niet gezien, de inktzwam.

 

En wellicht ten overvloede: de foto's kunnen worden vergroot als je erop klikt.

 

 

Warnsveld 24-10-2020, zaterdag

Toch nog een paar aardige dagen gehad wat het weer betreft, afgezien van de motregen vandaag dan. De paddenstoelentijd loopt op zijn eind, gisteren zijn we naar het landgoed het Waliën gefietst, we wandelen daar vaker. Op weg daar heen zagen we in de wei nog steeds de grote witte ronde paddestoelen in de wei die we al vaker hadden gezien, te ver weg voor een fatsoenlijke foto dachten we. Bovendien was er telkens tegenlicht, behalve gisteren en toen bleek er bovendien toen we een foto wilden maken van die paddestoelen , er nog een vlakbij het hek te staan. Het zijn reuzenbovisten, die zijn eetbaar en schijnen gefrituurd  lekker te zijn met knoflooksaus, we hebben ons er niet aan gewaagd en het bij de foto’s gelaten.

           Reuzenbovisten, ze zijn zo groot als een voetbal

                    Deze stond dichterbij het hek

           Echte Kopergroenzwam

Een grote stinkzwam trekt insecten aan.

                                                  Een Amathistzwam heeft een fraaie kleur

       Een Groene Knolameniet

            Een Geweizwam

Een Baardige Melkzwam

                                                                 Een Weidekringzwam

De situatie in Nederland is toch wel zorgelijk wat Covid betreft, zeker als je het vergelijkt met andere Europese landen, alleen België en Tsjechië overtreffen ons wat het aantal besmettingen betreft.

We kennen mensen die nu naar Spanje vertrekken of vertrokken zijn, de situatie is daar nu minder ernstig dan in Nederland. Niets voor ons, wij zijn van mening dat we niet te veel moeten reizen, het virus reist mee is de afgelopen maanden wel gebleken.

Bovendien zijn we voorstander van een totale lockdown gedurende een aantal weken om daadwerkelijk een mokerslag aan het virus uit te delen, zodat er daarna door een actief bron- en contactonderzoek het virus binnen de perken gehouden kan worden. De Hammer and Dance zoals wordt geadviseerd door o.a. het Redteam.

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5191966/advies-red-team-4-weken-strenge-lockdown-het-liefst-vandaag-nog

 

                                           Een heksenkring van Parasolzwammen bij landgoed het Waliën

Warnsveld 01-11–2020, zondag

De camper is APK gekeurd,  een dimlicht moest goed worden afgesteld , peanuts dus. Nu is de camper afgelopen vrijdagmiddag naar ‘Freddy ‘ gebracht omdat het nieuwe camperdakraam opnieuw gekit moet worden, er is wat lekkage. Dit gebeurt uiteraard onder garantie. Freddy is de campergarage waar wij al jaren onze camper tot volle tevredenheid in onderhoud hebben.

Woensdag zal de camper de stalling  ingaan, tot wanneer? Hopelijk tot  ergens  in het voorjaar, als er een vaccin tegen Covid beschikbaar is.

De bedoeling is, onder voorbehoud, dat  we in begin mei naar Zuid Italië gaan , daar zijn we nog nooit geweest.

Wel een beetje vreemd om de camper voor de 2e keer naar de stalling te brengen, doorgaans kwamen we omstreeks deze tijd thuis uit Spanje om dan in januari naar Marokko te gaan. Maar ‘door omstandigheden’ loopt alles anders dan de afgelopen 14 jaar.

                                       Een meertje bij Huize de Voorst waar we gisteren hebben gewandeld.

Hierboven een Parelamaniet.

                                             Rechts een spechtinktzwam.

 

Beide soorten zijn tamelijk zeldzaam maar staan bij Huize de Voorst

 

Het verschil  tussen nu en eind maart toen we vervroegd uit Marokko moesten terugkeren is dat een  perspectief  op iets leuks nu ver weg lijkt . In maart  was het al mooi weer, het was  lente was die uitzonderlijk mooi bleek te verlopen en zou er nog een mooie zomer komen.

Nu zitten we in de herfst met af en toe wel een mooie dag en de winter ligt in het verschiet, niet bepaald een favoriet jaargetijde van ons. En dan de corona nog die het er niet leuker op zal maken. We zullen zien hoe we de winter door zullen komen, niet dat we er tegen opzien , maar we zijn het jaren niet meer gewend om dan  in Nederland te zijn. We zullen wel minder fietsen dan de afgelopen maanden,

 wellicht meer wandelen als de weersomstandigheden het toe laten. En we hebben genoeg boeken te lezen op de eReaders en er is ook nog Netflix.

Vandaag, 1nov., bloeit er nog een passiebloem, dat zal wel de laatste zijn. De eerste bloem hadden we in juni.

Blinde bij op de laatste monnikskapbloem

Ook de laatste bloem, witte anemoon. 

De rest van de struik is al gesnoeid, er bloeit nog een eenzame black-eyed-Suzans, benieuwd of de knoppen nog uitkomen

Vandaag hebben we uitgebloeide bloemen en struiken gesnoeid in de tuin, op nog wat laatbloeiers na dan.

Warnsveld 06-11-2020

Het was fraai najaarsweer de afgelopen dagen, heerlijk om dan te wandelen of te fietsen. Vanmiddag hebben we gewandeld over het landgoed bij kasteel Middachten. Oorspronkelijk stond hier al een kasteel gebouwd in de 12e eeuw. Deze is gedeeltelijk  verwoest in de 17e eeuw en werd herbouwd in 1694-1697, waarbij Paleis het Loo de inspiratiebron vormde. Het kasteel is altijd in bezit geweest van  adelijke families en in de jaren 70 woonde er de VVD'r Molly Geertsema toen hij commissaris van de koningin van de provincie Gelderland was . 

Even wat anders: we hebben wat problemen met ons toetsenbord gehad van de MacBook, er zijn al 2x letters losgeraakt.

Dat is beide keren kosteloos verholpen door  Cards Services uit Zwolle, voor ons de dichtstbijzijnde officieel Apple Premium Service Provider .

De laatste keer dat we er waren was in de zomervakantieperiode en we zouden onze MacBook wat langer dan een week kwijt zijn om het toetsenbord kosteloos te laten vervangen. Wij waren nl  niet de enigen die problemen met het toetsenbord ondervonden vandaar dat Apple had besloten tot een omruilactie van Apple MacBook Pro modellen bouwjaar 2016/2017. Maandag gebracht en woensdagmiddag kregen we bericht dat we hem weer op konden halen. De zgn. Topcase is vernieuwd, dus toetsenbord + de batterij die eronder zit, uiteraard een reden om tevreden over te zijn.

 

Kasteel Middachten, helaas met laagstaande zon, tegenlicht.

                              Het kasteel van de zijkant

Een van de laatste vliegenzwammen.

Ws. een geschubde oesterzwam.

Een vervallen Amethistzwam, heeft toch ook nog een zekere schoonheid.

Marokko heeft gisteren voor de 7e keer sinds maart de noodtoestand weer verlengd met een maand tot 10dec..

Het aantal besmettingen blijft stijgen, het lijkt of Marokko nooit een 2e golf heeft gehad maar dat het aantal al die maanden langzaam is blijven stijgen en het land  nog in de eerste golf zit, w.s. omdat de beperkende maatregelen nooit echt versoepeld zijn en er af en toe steden in lockdown gegaan.

Hoewel de besmettingen lager liggen dan in Nederland, vandaag een record aantal sinds het begin van de pandemie met 5.745 nieuwe besmettingen,  ligt het dodenaantal t.g.v. Covid ,relatief gezien, al een hele tijd hoger dan hier, vandaag 82.

De bevolking lijdt eronder,  evenals de economie, maar als de besmettingen zouden toenemen als de teugels gevierd zouden worden wbt de maatregelen,  zou dat nog veel meer doden ten gevolge  hebben,  dat zegt natuurlijk alles over de situatie van de Marokkaanse gezondheidszorg.

Er is ook nu in sommige steden een lockdown, een algehele lockdown wordt niet uitgesloten door premier El Othmani, dit als het aantal besmettingen niet snel afneemt.

Warnsveld 13-11-2020, vrijdag

Afgezien van vandaag en gisteren, was het de afgelopen week prima weer om te fietsen en te wandelen, wat we dan ook gedaan hebben. Geen uren maar een uur wandelen of fietsen vinden we genoeg voor de broodnodige beweging. We fietsen een rondje rond dorpen hier in de omgeving of wandelen in de bossen. De paddenstoelentijd is wel voorbij zo langzamerhand maar je hebt nog wel mooie herfstkleuren. Ook niet helemaal voorbij die paddenstoelen, we hebben ze nu meerdere malen gegeten in diverse gerechten zoals in een omelet of in de pasta.

 

Het mag dan wel vrijdag de 13e zijn verder was het wel de week van het goede nieuws. Het begon al dat Trump is verslagen (maar zich vooralsnog niet gewonnen geeft), de besmettingen lijken stabiel en er is zicht op een goed werkend vaccin van Pfizer.

Ook in de landen om ons heen lijkt de 2e golf over zijn hoogtepunt heen, mn in  België en Frankrijk,  terwijl Duitsland de dagelijkse besmettingsaantallen licht stijgen maar met relatief gezien een tamelijk laag aantal besmette , dankzij de tijdig getroffen maatregelen.

 

Bij kasteel Hackfort is een grote moestuin. Eén van de groenten die daar verbouwd worden is de Kardoen, die kom je ook nog veel in Marokko tegen. Hier een uitgebloeide bloem van deze kardoenplant

Een van de Dahliasoorten in de moestuin bij kasteel Hackfort. Rondom de moestuin zijn borders met bloemen.

De honingzwam die ook  bijna aan zijn eind is .We verwachten de komende tijd geen paddenstoelen meer te zien

Kasteel Hackfort, een grote beuk die al 350 domineerde is omgehakt, aangetast door de reuzenzwam

Ook in de berichtgeving in diverse andere landen zie  je dat het vaccin de afgelopen dagen het nieuws domineerde, van Marokko tot Duitsland.

Koning Mohammed VI heeft een grootscheeps vaccinatieprogramma aangekondigd met een  Chinees vaccin. Daarover ontstond wat onrust omdat de testproeven in Brazilië met een Chinees vaccin waren stopgezet na het overlijden van een proefpersoon. ( inmiddels zijn die hervat, de persoon had zelfmoord gepleegd).

In Marokko wordt sinds enkele maanden getest met een vaccin uit China. In Marokko wordt echter gewerkt met het vaccin van het Chinese bedrijf Sinopharma en niet met het vaccin van SinoVac, aldus een woordvoerder van de Chinese minster van buitenlandse zaken.

           De snijbiet met zijn rode stelen beschenen door de herfstzon in de moestuin van broer en schooonzus

Oost-Indische kers bij hun  moestuin 

Evenals deze ereprijs

En de Bosooievaarsbek.

In Nederland dreigt een tekort ontstaan aan legpuzzels in deze Corona tijd, je moet kennelijk wat.

In Spanje hebben ze kennelijk een ander tijdverdrijf ontdekt om deze moeilijke periode door te komen. In rioolwater werden altijd al sporen van druggebruik ontdekt, cannabis en cocaïne zijn de meest gebruikte drugs in Spanje. Tijdens de noodtoestand werden  hoge concentraties van MDMA (XTC) aangetroffen in het afvalwater in Spanje en Portugal. Ook zijn aanzienlijk hogere alcoholwaarden gemeten in de grootstedelijke gebieden van Bilbao en Catalonië dan die gebruikelijk zijn in Spanje. XTC lijkt wat merkwaardig, het is in veel landen typisch een partydrug maar feesten zijn nu verboden. Waarschijnlijk wordt het nu in kleine kring thuis gebruikt om de feestvreugde wat te verhogen.

Warnsveld 19-11-2020, donderdag

Het leek gisteren een beetje lente, we hebben aan het eind van de ochtend dan ook  ruim een uur buiten zitten lezen. Ondertussen waren er wat bijen en een enkele hommel actief in ons tuintje en er vloog zelfs nog een klein koolwitje.

’s Middags hebben we een rondje Almen gefietst, we hebben het idee dat we dat niet zo vaak meer zullen doen de komende tijd, het fietsweer zal wel zo’n beetje voorbij zijn.

 

In Marokko zijn wat spanningen geweest  aan de grens met Mauritanië.

Gewapende leden van het Polisario hadden  de grensovergang tussen Mauretanië en Marokko geblokkeerd , dit omdat het 45 jaar geleden is dat de West Sahara door Marokko werd geannexeerd.

Hierdoor hebben zo’n 200 vrachtwagens vast gezeten sinds september bij de grensovergang El Guerguerate . Het kleine dorpje bevindt zich in het uiterste zuidwesten van de Westelijke Sahara, 11 km van de grens met Mauritanië, en dient als bufferzone tussen de twee landen. 

Vorige week vrijdag zijn de Polisario-leden weer vertrokken nadat het Marokkaanse leger  met flink militair vertoon daar arriveerde. Ze hebben eerst hun tentenkamp zelf in de fik gestoken voordat ze weggingen. . Het was wel even spannend omdat de leider van het Polisario sprak van een oorlogssituatie en omdat Algerije de annexatie door Marokko altijd heeft veroordeeld  en Marokko waarschuwde de grenzen te respecteren. Algerije  begon daarna met  militaire oefeningen, dat terwijl er  juist de laatste tijd wat ontspanning was tussen beide landen.

Het lijkt door internationale bemiddeling met een sisser af te lopen.

Van beide kanten wordt nu fake nieuws verspreid.

                       Voor de 2e keer in bloei, enkele Spaanse Margrieten in de tuin. Daarnaast de knoflookbieslook zit vol zaad.

Gisteren zat er een aardhommel, een grote hommel van wel 2 cm, op de muur in de zon.

Gezien de kleur, ws. een koningin, op zoek naar een overwinterplek.

Het begin van het Almense Binnenpad bij 'huize de Voorst'.

Vlak buiten het dorp Almen, Limousin koeien

Tijdens een bijeenkomst in het koninklijk paleis van Rabat, gaf Koning Mohammed VI enkele dagen geleden instructies aan de bevoegde overheden om in de komende weken een grote vaccinatiecampagne op te starten.

De Marokkaanse overheid ziet het Chinese  vaccin als een middel om het virus tegen te gaan. In een persverklaring geeft de regering aan dat de resultaten van de klinische onderzoeken veelbelovend zijn en dat "de veiligheid en werkzaamheid van het vaccin zijn bewezen."

Het vaccin tegen het coronavirus zal zijn voor mensen boven de 18 jaar. Zorgpersoneel, veiligheidsdiensten, ouderen en zieken krijgen voorrang op het vaccin. Daarna zal de rest van de bevolking gevaccineerd worden. Het toedienen van het vaccin zal in twee stappen gebeuren net zoals bv bij het Pfizer vaccin.

Er gaat  een document viraal op sociale media dat de stemming aankondigt over een wetsvoorstel om het coronavaccin te verplichten, met sancties voor degenen die zich daartegen verzetten.

De Marokkaanse  regering verklaart dat het genoemde document fake is. Ze dringen er bij de bevolking op aan om voorzichtig te zijn met dit soort informatie.  Er zal geen sprake zijn van verplichte vaccinatie in Marokko.

Warnsveld 26-11-2020, donderdag 

Het scheelt wellicht dat we de camper in de stalling hebben staan en niet achter ons huis. Zodoende hebben we er geen zicht op zodat de zin om te vertrekken niet aangewakkerd wordt. Trouwens we hebben al eerder gezegd dat we wachten totdat we gevaccineerd zijn, daar over kwam maandag weer goed nieuws. Het 3e vaccin zal ter goedkeuring worden voorgelegd aan de daartoe geëigende instanties. Nu wachten tot dat ook de EMA goedkeuring verleent , dan kan misschien nog voor eind dit jaar het vaccineren beginnen. En dan maar hopen dat de logistiek in orde is in Nederland, eerdere ervaringen met bv mondkapjes en laboratoriumcapaciteit  mbt het testen doen je toch wel wat vrezen.

De vaccinatiebereidheid op dit moment is ongeveer 60%, dat  kan de komende tijd nog wat veranderen door meer voorlichting van de kant van de overheid maar misschien nog meer door de antivax-beweging die van oudsher bij de antroposofische en sprituele kant van de samenleving te vinden is maar nu ook bij de covidioten die tegen alle coronamaatregelen zijn omdat corona niet bestaat of slechts een griepje is.

Die tegenbeweging bestaat vooral uit lieden uit het rechtse en uiterst rechtse spectrum. In het begin van de pandemie waren de rechtspopulisten in Nederland, maar ook in Duitsland , juist voor veel strengere maatregelen dan de regeringen voorstelden.

Maar dat kantelde snel en nu zijn ze op de hand van complotdenkers. Als het maar tegen de elite is, dan omarm je alles.

In Nederland deed Baudet dat en in Duitsland doet de AFD hetzelfde. Over de soap bij FvD zullen we het maar niet hebben, hoogstens dat nu in brede kring duidelijk is geworden dat Baudet , die  al veel langer flirt met racisme en antisemitisme ( diner met de Amerikaanse racist  Jared Taylor en contacten  het nazistische Erkebrand), nu ook vanuit eigen kring beschuldigd is van antisemitische en nazi sympathieën. En dat hij gelooft dat George Soros het corona virus heeft verspreid om de wereldheerschappij te veroveren, Joden en de macht, pure nazi ideeën  dus. En hij heeft zich eerder aan  complotdenkers gelieerd, de maat is nu vol voor het merendeel van de top van de FvD.

                                  Zutphen, de IJssel met rechts de IJsselkade en op de achtergrond de  Oude IJsselbrug.

Huize Baank in Warnsveld. Gebouwd in 1826 in neoclassicistische stijl. Na de 2e W.O was het een tijd een tehuis voor ongehuwde moeders. Tegenwoordig wordt het verhuurd  als luxe kantoorvilla. Het naastgelegen koetshuis door de vorige eigenaresse.

De Sint Martinuskerk in Warnsveld dateert oorspronkelijk uit de 11e eeuw, de onderste delen van tufsteen in Romaanse stijl van de  toren stamt nog uit die tijd. 

Ook in Spanje is er weerstand tegen het vaccineren. Ongeveer de helft van de Spanjaarden wil wel zo’n vaccin , de andere helft is of tegen of twijfelt nog.

Net als in andere landen heeft de weerstand tegen het vaccin te maken met wantrouwen jegens de wetenschap en de autoriteiten en, niet op de laatste plaats, met het geloof in complottheorieën die vooral op de sociale media de ronde doen. In het recente onderzoek van 40dB ( Spaanse onderzoeksorganisatie) komt naar voren dat 40 procent van de Spanjaarden gelooft dat er achter het coronavaccin een complot schuilt, onder de Vox-stemmers ( extreemrechts) is dit percentage zelfs 55 procent.. Een ruime meerderheid van alle ondervraagde Spanjaarden, namelijk 65 procent, gelooft dat het coronavirus in een laboratorium opzettelijk door mensen tot stand is gebracht. (!)

Marokko wil  ,naast het Chinese vaccin van de firma  Sinofarm , ook met  het Russische vaccin Sputnik gaan vaccineren. Dit wordt geïmporteerd en nadien in Marokko geproduceerd door het farmaceutische bedrijf Galenica. 

Marokko zal een speciale vaccin app gaan ontwikkelen. Burgers die het vaccin toegediend krijgen, kunnen via de app het verloop volgen. Ze kunnen de datum voor hun tweede injectie instellen, informatie krijgen over het vaccin en de effectiviteit ervan.

Warnsveld 04-12-2020, vrijdag

Het zijn wel de donkere dagen voor kerst deze week, niet erg uitnodigend om te fietsen en van wandelen kwam ook weinig door het vaak  druilerige weer. Voor de broodnodige beweging hebben we gelukkig de hometrainer waar we dan dagelijks een uurtje op fietsen

.

Marokko heeft gisteren  besloten om de noodtoestand weer met een maand te verlengen tot 10 jan. 2021, dit werd meegedeeld door premier El Othmani. Hij kondigde tevens aan dat er w.s. in de 3e week van december zal worden begonnen met de vaccinatie met een Chinees vaccin. De vaccinatie is niet verplicht maar zal wel worden beschouwd als een daad van patriottisme aldus de premier.

Ondertussen heeft een groep Marokkaanse wetenschappers die in het buitenland wonen, de minster van Volksgezondheid gewaarschuwd voor het Chinese vaccin. De groep zegt onder meer dat de klinische proef, waaraan 600 vrijwilligers in Marokko deelnamen, niet voldoende is voor de goedkeuring van het vaccin.

De experts vragen om meer transparantie en zeggen bereid te zijn het regime bij te staan. Ze vragen ook om  een gesprek met het Chinese bedrijf dat het vaccin produceert. Volgens de experts moet het bedrijf meer cijfers bekend maken over haar vaccin.

Behalve Marokko, hebben o.a.  ook Turkije, Brazilië en Indonesië tientallen miljoenen doses van het Chinese vaccin aangeschaft. En waarschijnlijk ook meer Afrikaanse landen, het past natuurlijk prima in de Chinese expansiepolitiek.

 

De Kerkhofgracht Zutphen. Links de Algemene begraafplaats en Rechts de Katholieke, verbonden door een kleinbruggetje.

           Een waterhoentje

Een kokmeeuw ( winterkleed) trippelt over de Houtmarkt in Zutphen na dat de weekmarkt is afgelopen op zoek naar achterbleven kruimels

De Heliborus (kerstster) in de tuin bloeit nu. 

Eerst met een beetje droevig campernieuws beginnen volgens het principe eerst het zuur en dan het zoet.

Portugal heeft het vrij staan met een camper flink aan banden gelegd, het is vrijwel overal aan de kust en zeker in de Algarve nu verboden. Ook in natuurgebieden zal worden opgetreden als er vrij gestaan wordt. Het komt er in de praktijk op neer dat je alleen nog op officiële camperplaatsen ( en daar waar het door borden wordt aangegeven)  en op campings mag staan,  elders kun je op een flinke boete rekenen tussen de €200 en €36.000. Dat laatste is natuurlijk een belachelijk bedrag en zal ook wel nooit opgelegd worden, zal wel voor een zeer ernstig milieudelict zijn:

https://postal.pt/sociedade/2020-11-27-Codigo-da-Estrada-clarifica-zonas-onde-autocaravanas-podem-pernoitar-e-aparcar---Governo?fbclid=IwAR3gceiJLUJtC9Gwd1sSfJ_K_m6ckkXKpBAdZbpO2to3YELpYVcEjy83-b0  

 

Uit Spanje daarentegen komen er betere geluiden. De socialistische partij heeft een wetsvoorstel ingediend die door het parlement is aangenomen( met uitzondering van de stemmen van de conservatieven en extreem rechts) om het aantal camperplaatsen in Spanje drastisch te gaan uitbreiden. Van de bijna 2 miljoen campers in Europa, rijden er 70.000 in Spanje rond. In deze coronatijd zijn er veel campers verkocht omdat het als een veilige manier van met vakantie gaan wordt ervaren.

Momenteel zijn er 950 cp’s in Spanje waarmee het land ver achterblijft bij andere Europese landen.

Het voorstel bestaat uit twee hoofdlijnen: enerzijds zal samen met de gemeenten en autonome gemeenschappen de aanleg van camperlocaties en andere specifieke plaatsen voor campers worden bevorderd en gestimuleerd. Gedacht wordt hierbij aan speciale plekken op campings, op parkeerplaatsen in de gemeenten, langs de toegangswegen of op plaatsen in de vrije natuur. 

Anderzijds zullen alle aspecten van de regelgeving die verband houden met de mobiliteit van campers worden bestudeerd, om zo de gemeenten te kunnen ondersteunen bij mogelijke normeringen en verordeningen.

Dat ziet er dus goed uit voor de toekomst, als ze tenminste redelijke overnachtingsprijzen gaan berekenen.