La Azohia 07-05-2022, zaterdag

Er stonden vannacht 22 campers waaronder 6 Nederlandse, de plek  staat ook op CC. In de winter staan hier meer campers, het is een tamelijk geliefde gedoogplaats. De plek ligt hier tussen 2 restaurants in waar je ’s avonds geen last van hebt, het zijn geen bars met luide muziek. Er is hier een kleine Spar die ’s ochtends geopend is en ’s zaterdags ook aan het begin van de avond. De kust in de regio Murcia wordt de Costa Calida, genoemd, de warme kust. La Azohia is in de zomer in trek bij Spaanse toeristen. Er staan nog kleine vissershuisjes die je bv ziet als je naar de wachttoren Santa Elena  op de Cabo Tiñoso loopt. Vanmorgen zijn we via het verharde pad naar de toren gelopen vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de baai van Mazarron. De toren dateert uit de 16e eeuw en was onderdeel van een aantal torens langs deze kust die dienden om mogelijke aanvallen van bv Moren tijdig te ontdekken. De toren stelt niets voor, alleen gezien vanuit historisch oogpunt, maar wat is het uitzicht geweldig. Ook kun je vanaf de kaap de Middellandse Zee over kijken, een paar vissersboten hebben daar netten uitgegooid. We hebben gehoord dat er hier tonijn wordt gevangen die oa  aan de paar restaurantjes hier aan de boulevard worden verkocht.

                                          Uitzicht vanaf de Cabo Tiñoso over de baai van Mazarrón

    De wachttoren Santa Elena

Vissers hebben bij de kaap hun netten uitgegooid, waarschijnlijk vissen ze op tonijn.

Op de rotsen achter ons hangen klimmers.

Er is hier een kleine vissershaven waar we even hebben zitten kijken naar de bedrijvigheid. Er wordt er ook gedoken bij de kaap en er kwam net een boot met duikers terug, er is hier ook een duikschool.  Er worden  enkele strandbars, Chiringuitos, geopend, het seizoen gaat zo langzamerhand beginnen. Er zijn wat badgasten, een enkele waagt  zich in zee. Een andere sport dan duiken wordt hier ook op bescheiden schaal beoefend, het beklimmen van de steile  rotswand die achter de camper omhoog rijst. 

De baai van Mazarrón, in de verte is ws Punta de Calnegre te zien, ooit hebben we daar ook gestaan.

  De Cruz de Mayo, als een stilleven

Echt een feestje van een buurtcomité, zou er nog gedanst worden vanavond?

2 aardige dames op weg naar de Cruzes de Mayo

In het begin van de avond zijn we even wezen kijken op een klein kerkpleintje in La Azohia waar een Cruzes de Mayo ( kruizen van mei, versierd met bloemen) feestje werd gehouden. Er zou vanaf 17.00 uur een bandje optreden , echter om 19.00 uur was die nog niet begonnen. Er zaten al wel wat localos, het hield nog niet over, maar er kwamen er nog wat meer aan. Het werd georganiseerd door een buurtcomité en er was naast een kruis met bloemen( Cruz de Mayo), ook versiering aangebracht in de vorm va slingers en plastic bloemen aan palen. Grappig, maar wij hebben de Cruzes de Mayo in Cordoba meegemaakt, een geweldig feest, dat moet je hier natuurlijk niet mee vergelijken. We hadden geen zin om te wachten tot het feest zou losbarsten, dus we wilden weggaan. Tot onze verrassing kwamen we onze Franse buren uit Caravaca tegen, die in de Rambla blijken te staan waar wij 11 jaar geleden stonden. Een  babbel meegemaakt, wat toevallig en leuk dat zij ook hier staan.

Prachtig weer vandaag, vergelijkbaar met gisteren , prima uit te houden hier.

La Azohiá 08-05-2022,zondag

Er was weer Saharazand meegekomen met de hevige regenval van de afgelopen dagen, we zien het op het dakraam dus zal het ook op de zonnepanelen liggen. Toch waren de panelen goed genoeg om de accu’s om 10.45 uur 100% vol geladen te hebben.Dus hoeven we  ze nog niet schoon te maken, we hebben onze uitschuifbare ladder thuis gelaten ivm het gewicht. Mocht het nodig zijn vinden we wel een oplossing .

Na deze constatering en na de koffie zijn we naar het haventje gewandeld voor dag 2 van de Cruzes de Mayo op dorpsniveau. We hadden gelezen dat er iets met paarden zou zijn om 12.00 uur, toen we er heen wandelden werden we inderdaad ingehaald door een auto met paardentrailer erachter. Bij het feestterreintje gekomen, bleek dat iedereen weer achter de lange tafels zat, het dorp was weer in feeststemming. We konden op een bankje zitten en voor dat er sprake was van paarden kwamen er dames in klederdracht die een dansje uitvoerden, leuk Spaans allemaal. Daarna werden we vriendelijk verzocht van het bankje te gaan, de paardenvoorstelling zou beginnen.

De berijdster laat het paard steigeren, dat waardeerde het publiek hoewel ze er hier nog tamelijk  stoïcijns bijzitten

Samenspel tussen paard en danseres

Een dansgroepje van ongetwijfeld dorpsbewoonsters

Het strandje voor de gedoogplaats,  later werd het nog drukker

Een  paard kwam het pleintje op, voorafgegaan door een Spaanse schone die als het ware met het paard, die wel bereden werd door een meisje, even later  een dans uitvoerde. Het aanwezige publiek vond het prachtig en wij konden het ook wel waarderen, hoewel het soms wat oubollig overkwam. Het paard werd verwisseld door een andere, het zelfde paardenmeisje in het zadel  maar wel een andere danseres die zo mogelijk nog enthousiaster was. Ze tilde in ieder geval regelmatig haar rokken hoog  op tijdens het dansen, het paard steigerde, dat had dáár overigens niets mee te maken, dat bewerkstelligde de berijdster.  We hadden genoeg Spaanse cultuur gezien en wandelden terug naar de camper. Daar hoorden we later dat er ws Bingo werd gespeeld, er werden nummers omgeroepen wat schalde over het water.

Aan het eind van de middag zagen we 2 mensen wandelen over het terrein hier, als dat die aardige Duitsers niet zijn  die voor ons stonden in Murcia, zei ik tegen Everdien . En jawel hoor dat waren ze inderdaad, ze zijn hier vanmiddag ook komen staan, leuk om met ze te praten. Ze zijn ook in Marokko geweest, evenals de Fransen trouwens die we gisteren opnieuw ontmoet hebben.

Er zijn hier 2 zandstrandjes, een is voor de gedoogplaats. Vanmorgen toen we er langs liepen was het al druk, vanmiddag helemaal, het is zondag. En er waren tamelijk veel mensen in zee, het water moet toch nog fris zijn, je moet er wel een eind inlopen om te kunnen zwemmen maar met die open wond mag ik toch niet in zee wegens kans op infectie.

Aan het begin van de avond zijn we bij een van de restaurants wat tapas gaan eten, hoeft er in ieder geval niet gekookt te worden.

Het was onveranderd mooi weer, er was wel wat meer zeebries, dat was hoogstens aangenaam want toen de wind in de avond was gaan liggen, werd het voor het gevoel warm.

La Azohiá 09-05-2022, maandag

Gisteren zijn er Spanjaarden weer vertrokken die alleen voor het weekend hier waren, toch stonden er nog steeds 22 campers vanmorgen van diverse nationaliteiten, de Spanjaarden in de meerderheid want die zijn de laatste jaren hoe langer hoe meer gaan camperen. Vanmorgen zijn we over de boulevard naar een dorpje gewandeld , La Isla Plana. Een heerlijke wandeling langs de zee, eerst langs mooie villa’s. Daarna door een mooi natuurgebied met palmbomen en ook tamarisken. Helaas was er ook een stuk met een plastic zee, van de bergen tot vlakbij het strand, dit zie je erg veel in zuid Spanje en m.n. Andalusië. Ook in Marokko rukt de verbouw onder plastic toe, gevoed door de vraag naar groenten in west Europa die niet in de winter thuishoren in bv Nederland. Maar ook wij zullen wel eens zondigen door bv in de winter sperzieboontjes te eten of aubergines, ook wij hebben dus schuld aan de plastic kassen. We hebben nog steeds de kleine zwartkop, die hier voorkomt, niet  kunnen fotograferen, wel 2 ralreigers.

             Bij de zee zaten 2 ralreigers, aan de kop zie je wel dat het een reigersoort betreft.

De kustlijn van Andalusië bij Mazarron

Plastic kassen ontsieren het landschap

Gekroonde ganzebloem, het hier veel voorkomend kevertje heet Heliotaurus ruficollis ( geen Ned. naam)

Er is flinke politieke spanning in Spanje ontstaan als gevolg van het afluisterschandaal die aan het licht is gekomen. We schreven al dat Marokko ws Spaanse politici  heeft afgeluisterd, maar eerder was al aan het licht gekomen dat de Spaanse geheime dienst zeker 58 Catalaanse politici  heeft afgeluisterd, vooral van de onafhankelijkheidsbeweging. Ook de huidige Catalaanse premier Père Aragonès is slachtoffer geworden van deze afluisterpraktijken. Het hoofd van de Spaanse geheime dienst de CNI heeft nu toegegeven dat de Catalaanse premier inderdaad is afgeluisterd. De premier is ontzettend pissig geworden en eist dat er koppen van verantwoordelijken gaan rollen. De Catalaanse premier stond bekend als een tamelijk  gematigd man en was voor een dialoog met Spanje. De verhoudingen met Madrid staan nu weer op scherp, er wordt in ieder geval aangedrongen op het aftreden van de minster van defensie, Margarite Robles, verantwoordelijk voor de CNI. Wellicht komt ook de positie van de Spaanse premier Sanchez in gevaar, omdat ook de  linkse coalitie partner van de sociaaldemocraten, de Podemos, op aftreden van Robles aandringt. Pere Aragones dreigt er al mee de steun van de ERC-parlementsleden (Catalaans links) voor Pedro Sánchez in te trekken. Indien dit dreigement wordt uitgevoerd, zou de Spaanse regering haar meerderheid in het parlement kunnen verliezen, wat op zijn beurt zou leiden tot het aftreden van Pedro Sánchez en de val van de regering.

Dat leidt in Marokko weer tot bezorgdheid, als de Spaanse regering valt en er komt een nieuwe regering, komt dan de net ontdooide politieke spanning tussen de 2 landen dan weer ten einde? En betekent dat wellicht ook  het einde van de steun van Spanje voor het Sahara dossier, de erkenning door Spanje van de aanspraken door Marokko op de west Sahara?

Tot dusver heeft de Spaanse regering verzekerd dat het afluisteren van de president van de Generalitat van Catalonië, zoals nu dus is toegegeven door de CNI, slechts een verzoek is van de rechterlijke macht en niet van de regering.

Het mooie weer houdt gelukkig nog aan, er was meer wind vandaag, wat aflandig, maar met 24º heerlijk weer.

Aguilas, Playa La Carolina, 10-05-2022, dinsdag

Vanmorgen eerst weer een wasmachine gezocht en gevonden via de app van P4N. Het kostte wel moeite om de camper te parkeren, het was aan de rand van het centrum. We zijn verder gereden naar Aguilas, 60km  zuidwaarts . Daar  via diezelfde handige app  een tankstation gevonden  waar we niet alleen LPG hebben bijgevuld, niet echt nodig maar we waren er toch, ook een serviceplek om de cassettes te legen en water in te nemen,  €3,- , te betalen bij het tankstation. Er was ook een camperplaats bij , € 10,- maar daar sta je bij de weg en een wasmachine hadden we al gebruikt…..

We zijn weer vrij gaan staan, nu bij Playa la Carolina, een paar km verder. Wij hebben een plek aan het einde van de parking waar we zelfs van uit de camper een prachtig uitzicht over zee en de rotsen hebben en we bovendien niemand naast ons krijgen, beter kan haast niet omdat we de camper vrijwel waterpas hebben staan m.b.v. keggen en de luchtvering.

Aguilas, Playa la Carolina, een gedoogplek, N37.37673 W1.62900, voorz. bij tankstation Anibal, 3km verder  N37.38893 W1.61554

prachtig uitzicht vanuit de camper de linkerkant op.

De baai waar we recht op kijken

Baai naast de gedoogplaats.

We vinden het heerlijk om vrij te staan, het komt het dichtst bij het gevoel dat we hadden ( en daarna gelukkig nog heel vaak hebben gehad) toen we met ons 1ste campertje nog overal konden staan in Frankrijk en Spanje . Ook Marokko hebben we toen bezocht, in 1978. Het was een wel heel basic campertje, een Renault Estafette met een watertank met voetpomp en een emmer als wc, onder een deksel op een bankje. We gingen zo veel mogelijk met een schepje het bos in, mogelijkheden om de emmer te legen waren wel erg dun gezaaid. Er is in de ruim  44 jaar dat we camperen veel veranderd, vrij staan wordt moeilijker omdat er zoveel campers zijn gekomen. Daar staat tegenover dat er camperplaatsen zijn gekomen. In Spanje aan de kust meestal niet gratis, in het binnenland daarentegen vaak wel. 

We hebben vanmiddag hier de omgeving wat verkend, die is erg mooi. Verder natuurlijk gelezen, heerlijk met een zeebries.

Er staan hier verbodsborden voor voertuigen langer dan 5,2 m. Maar daar schijnt buiten het hoogseizoen niet op gehandhaafd te worden. Er staan hier ongeveer 25 campers waaronder enkele grote, ook met aanhangwagen. Niets nieuws over het weer , onveranderd goed.

Aguilas 11-05-2022, woensdag

Vanmorgen om 8.45 uur kwam hier de bakker langs, aangekondigd door getoeter. We  hadden al wel gelezen dat hij in ieder geval in de wintermaanden langs komt maar we hadden toch maar extra brood meegenomen en voor reserve hebben we ook altijd toastbrood.  We hebben al geschreven dat we zo’n prachtig uitzicht hebben, wat mede komt doordat  de parking  ook nog eens 10m boven het strand en de zee is gelegen. ’s Nachts horen we zacht het geluid van de branding.

Vanmorgen zijn we een stuk in zuidelijke richting langs het strand gelopen. Over een afstand van zeker een kilometer staan er campers langs het strand, in de gemeente Pulpí. Pulpí ligt in de regio Andalusië, we staan nog net in de regio Murcia.

We willen nog zeker een week aan zee blijven, het weer gedraagt zich erg grillig. Waren de afgelopen maanden te koud en te nat, en viel er met name vorige week erg veel neerslag , er heeft een weeromslag plaatsgevonden waardoor de temperaturen veel te hoog voor het seizoen zijn. Rijd je het binnenland in dan komt de temperatuur al gauw boven de 30º uit tot 36º bv in Extramadura maar ook in Zaragosa wordt het 35º. Volgens AEMET ( Spaanse weerdienst) woordvoerder Ruben del Campo houden de abnormaal hoge temperaturen de komende 15 dagen aan in het grootste deel van het land. Alleen langs de Middellandse Zeekust zorgt de wind uit de nog relatief koele zee ervoor dat de temperaturen daar enigszins afkoelen. Dus lijkt het ons verstandig om langs zee te blijven wat we absoluut niet als straf ervaren. Reizen is ook  het bijstellen/veranderen van plannen.

        Bij de camper in de buurt, tot 5 m.,  komt regelmatig een zwarte tapuit. Wij kennen deze van Marokko

Playa de Escadores, hier zijn grotwoningen in de rotsen.

Ooit werden deze grotwoningen bewoond, hier een kamer met in het midden een doorgang naar een andere kamer

Een wit zonneroosje, groeit aan een laag struikje.

Overigens blijft er een watertekort door de abnormaal droge winterperiode, dit ondanks de regenval van de afgelopen maanden. Dit komt omdat vooral in de regio’s Valancia en Murcia de meeste regen viel, andere gebieden viel minder. De waterreservoirs zijn nu voor 47% gevuld, dat is onvoldoende als er een droge zomer zou komen.

Het hoofd van de Spaanse inlichtingendienst heeft ontslag genomen, dit nadat ze heeft bekend dat de inlichtingendienst 18 Catalaanse politici heeft afgeluisterd, we schreven hier maandag ook over. In 2020 werd Paz Esteban López de eerste vrouwelijke directeur van het CNI. Zij werd benoemd door de tevens vrouwelijke minister van Defensie Margarita Robles. En op dit moment zijn deze twee vrouwen ook het onderwerp van politiek gesprek waarbij diverse politieke partijen eisen dat beide vrouwen of een van de twee opstapt vanwege het spionageschandaal. De vraag is hoe hard er nog zal worden aangedrongen op het aftreden van de minster van defensie nu López is opgestapt. Ook vandaag weer een onbewolkte dag en dankij de zeebries bleef de temperatuur op een aangename 22º.

Aguilas, Playa de Carolina, 12-05-2022

De nachten beginnen zachter te worden, maar met 16 à 17º  buiten koelt het nog af in de camper tot een aangename temperatuur om te slapen.

We hebben al eerder de steun van Spanje, bij monde van premier Sanchez, aan de Marokkaanse aanspraken op de West  Sahara , als  verraad aan de oorspronkelijke bewoners van dat gebied betiteld. Spanje heeft dit gedaan om de betrekkingen te normaliseren, beide landen hebben nu een routekaart bedacht die de toekomst van de onderlinge betrekkingen gestalte moet geven. Bovendien vinden veel landen , waaronder Nederland , het Marokkaanse plan uit 2007 voor de autonomie van de West Sahara, wat op annexatie neerkomt, aanvaardbaar. Nu is er gepeild onder de Spaanse bevolking hoe die draai van Spanje bij de Spaanse bevolking valt. Bijna de helft (48 procent) van de ondervraagden denkt dat de "nieuwe fase" in de betrekkingen tussen de twee landen "schadelijk" zal zijn voor de belangen van hun land, blijkt uit deze opiniepeiling van de Spaanse media. Waaruit die schade dan zou moeten bestaan wordt niet nader omschreven, misschien zijn ze bang dat de positie van de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla in gevaar komt. Zo'n 27 procent van de ondervraagden heeft een neutrale houding en slechts een kwart ziet de herstelde betrekkingen als positief. Voorstanders zijn vooral te vinden onder linkse kiezers. Tegenstanders stemmen vooral op rechtse partijen en extreem rechts, dat wordt ingegeven door een afkeer van moslims. Geen wonder dus dat een eventuele  val van de Spaanse regering door Marokko wordt gevreesd, het zou weer tot diplomatieke spanningen komen mocht er in Spanje een rechtse regering komen.. Maar de kou lijkt voorlopig uit de lucht met het ontslag van het hoofd van de CNI.

De kuifleeuwerik en de Theklaleeuwerik lijken sterk op elkaar. De Theklaleeuwerik is kleiner, deze staat op de foto

Vlakbij op het grondgebied van de gemeente Pulpí staan ook her en der wat campers.

De naastgelegen baai van Playa Cocedores.

Door de erosie lijkt de rotswand haast stucwerk.

We zouden nog even kunnen blijven hier maar omdat we dan zaterdag boodschappen zouden moeten doen vertrekken we morgen maar. We willen nl voor het weekend begint op een andere plaats zijn, vanwege de hoge temperaturen landinwaarts kon het wel eens druk worden aan zee. Jammer om hier weg te gaan, vanwege het prachtige uitzicht en ook wel een beetje omdat van af het begin de zwarte tapuit, dicht bij de camper komt, tot op zo’n 5 m, ook als we buiten zitten. Wij zitten in zijn habitat, maar hij is niet schuw. Leuk om naar deze sierlijke vogel te kijken en vanmorgen om een uur of 8 zat hij op het dak van de camper te zingen. Aan de andere kant zijn we hier ook wel uitgewandeld, we zouden als we beter ter been waren over de rotsen kunnen wandelen via een paadje wat af en toe vlak langs zee loopt met steile wanden, maar daar wagen we ons niet aan. Ik heb wel een stukje gelopen maar voor Everdien is het niets. 

Het weer was iets anders dan de afgelopen dagen, er was wat sluierbewolking maar de temperatuur was zelfs iets hoger met 24º. En er was meer wind voorspeld, die bleef uit, een heerlijke zeebries.

Cabo de Gata, Playa La Fabriquilla 13.05-2022, vrijdag

We zijn inderdaad vanmorgen vertrokken en zijn eerst langs de  Mercadona gegaan om flink in te slaan want we wilden vrij gaan staan bij het natuurpark Cabo Gata, 130 km zuidelijker. We zijn een klein stukje tol gaan rijden, 35 km, om boven langs het park te rijden en zijn toen in de buurt van Nerjas het park ingereden. In het hele park is het verboden om vrij te staan op straffe van hoge boete, er zijn echter wel 2 parkings waar dat mogelijk is. Eerst langs de rand van het park door de plastic kassen gereden, de Mar Plastico, tot we bij het dorp Cabo Gata kwamen. Daar stonden op een parking bij een haventje een stuk of 15 campers, sommigen stonden er al wel langer zo te zien. Even wezen kijken, dat leek ons wel wat, er was water te krijgen en er was een supermarktje, daar gaan we ws na het weekend naar toe.  We zijn 5 km verder gereden tot waar je niet verder kon, alleen nog naar de vuurtoren. Deze 5 km liep langs het zandstrand en aan de andere kant waren Salinas, zoutmeren en een zoutwinningsfabriekje. De woningen erbij, laagbouw, deden aan Marokko denken. We staan bij een gehucht op een parking waarbij we het geluk  hadden om een plek met zeezicht te bemachtigen. Slechts een weinig bereden weg scheidt ons van het strand en we kijken mooi over de zee. De plek is lang niet zo mooi als waar we de afgelopen dagen stonden, maar  na even wennen  vinden we het prima om hier tot maandag te blijven staan.

 

                                                                       Pekklaver

De voorruit is vies, zicht vanuit de deur.

         de Playa La Fabriquilla

De mixparking waar het gedoogd wordt te overnachten, geen campinggedrag. Strand voor de neus. N36.73858 W2.20651

Jammer is dat we hier niet het park in kunnen fietsen, maar dat is dan maar zo. Wel kun je hier langs de strand wandelen over de verharde weg, een boulevard kun je het niet noemen. Het is verboden om enige vorm van  campingactiviteit  te vertonen, tafels en stoelen moeten binnen blijven. Nu is dat laatste niet helemaal waar, het strand is aan de overkant van de weg dus vanmiddag hebben we de stoelen meegenomen en hebben we op het strand, tegen de zee aan , zitten lezen. Het is lang geleden dat we dat gedaan hebben, we hebben nu een strandvakantie. Dat vinden we ook heerlijk met deze temperatuur, in het binnenland nog steeds te warm de eerste 14 dagen. Voorlopig eerst aan zee, dan misschien nog de bergen in waar het wellicht ook wat koeler is. Het was vanmiddag vrijwel windstil en met 24º ben je blij dat je aan de waterkant kunt zitten, de zon staat aardig loodrecht boven ons hoofd om 13.00 uur. Het strand was niet druk vandaag, wellicht morgen wat anders, maar je kunt overal langs de 5km lange strandweg met een personenauto parkeren.

Playa La Fabriquilla 14-05-2022, zaterdag

Er hebben hier vannacht een stuk of 30 campers overnacht, op 3 Franse en 2 Nederlandse na, allemaal Spaanse campers.  Daarmee was de parking wel vol.  Het staan met een mooi uitzicht over zee heeft ook zijn nadelen, bv  als je in de buurt staat van vuilcontainers die ’s morgen om 6.30 uur geleegd worden. Nu worden vuilcontainers in Spanje elke dag geleegd, vaak ’s nachts. Dat is dus goed geregeld. Ook als je ziet hoe er in dorpen en steden door voornamelijk vrouwen, portieken en de stoep wordt geschrobd waarbij er overvloedig  parfumachtig geurend sop door de straat spoelt, dan denk je dat is toch een proper volkje. Tot dat je de troep ziet, werkelijk overal, op straat, op parkeerplaatsen, ook in natuurgebieden , Spanjaarden gooien gewoon papier en erger van zich af , soms als er een vuilnisbak in de buurt is.  Maar wel overal gescheiden afval inzameling, al jaren. Het duurt lang voordat de mentaliteit verandert, misschien dat boetes gaan helpen. Op het weggooien van afval, laten staan van vuilniszakken, staan hier  in het Cabo de Gata Natuurpark in ieder geval fikse boetes op. Net zoals op het overnachten op plaatsen waar het niet toegestaan is, alleen op de 2 parkings hier mag het en aan de andere kant van het park In Carboneras, afgezien van een paar campings. Als je buiten die  gedoogde plekken overnacht kost je dat €600,- boete. We zouden wel naar het park willen  over een paar dagen, misschien dat we een ritje  met de camper door een gedeelte van het park kunnen maken kunnen maken. Het is een interessant natuurgebied. Dit moeten we nog uitzoeken, onderweg hier naar toe hebben we ergens een info-centrum gezien.

                                                                   Oranje Luzerne vlinder op Bochtig Lamsoor

          Blauw  Guichelheil

Gisterenavond, een enkele visser en 2 sup boarders. Geen mooi strand meer  hier , dit is richting de rotsen van de kaap.

Eerst instructie, dan peddelen in zee.

Het gehucht hier heet ook La Fabriquilla ontdekten we toen we een wandeling maakten. Het stelt niets voor het enige restaurant wat er is, is nog gesloten. Een eindje over het strand wandelen via een verhard pad en je komt bij het dorpje  La Almadraba de  Monteleva. Hier is meer te beleven, er zijn wat restaurantjes, oude vissershuisjes die nu als vakantiewoning gebruikt worden, er is een hotel, kortom wel leven in de brouwerij want er zijn veel badgasten die met hun auto langs de weg parkeren en naar het strand gaan. Ook stonden er wat campers langs de weg geparkeerd maar die moeten voor zonsondergang weer weg zijn, er staan verbodsborden. Je hebt hier de Salinas, de zoutwinning , wel wat vergane glorie. Aan het eind van het dorp, een beetje buitenaf staat er een kerkje waar net een bruiloft werd gevierd. Het werd tijd om een hapje te gaan eten, we hadden op Tripadvisor wat recensies gelezen over een restaurant maar die was nog  niet geopend, die waren ze aan het witten. De huizen in de dorpjes zijn hier trouwens ook allemaal wit, we zijn dan ook in Andalusië. We zijn ergens anders wat gaan eten, zeezicht en vis op het bord, Everdien  gegrilde sardientjes en ik gegrilde tonijnfilet, atun  a la plancha. Erg smakelijk hoewel de tonijn wat aan de droge kant was, zelf bakken we hem korter.

                                                             Cactus bloem

De zoutwinning in La Almadraba de  Monteleva. Links de zoutpannen.

Nog een oud stukje in het dorp. De enigszins vervallen schuur , het achterste vissershuisje is nu vakantiewoninkje.

Na de lunch hebben we de stoelen  uit de camper gepakt en zijn op het strand gaan zitten lezen. Het was aanmerkelijk drukker dan gisteren, we hebben een paar km strand gezien vandaag tijdens het wandelen, er waren wat strandwachten. Het heeft ook met het warme weer te maken, vandaag werd het op het strand met een af en toe harde aflandige wind 26º. ’s Avonds zie je de lichtjes van Almeria en overdag , wat vaag, de Sierra Nevada die hier naar schatting hemelsbreed zo’n 80 km vandaan ligt.

La Fabriquilla,15-05-2022,zondag

Buiten koelde de temperatuur niet verder af dan tot 21º vannacht, daarmee was het de warmste nacht tot nu toe.

Zoals gezegd is het parkeren met campers en caravans verboden  in het park Cabo de Gata tussen zonsondergang en zonsopgang. Dat geldt dus ook voor de 5km lange kustweg tussen het dorp Cabo Gata en La Fabriquilla waar overdag  zo’n 30 campers aan zee staan . Omdat er weinig ruimte is op de parking, verwacht je dan dat campers tijdig voordat de zon ondergaat een plaats proberen te vinden hier op de parking. Niets is minder waar, vanaf de schemering komen er campers naar de parking rijden, meestal busjes formaat maar zelfs iemand met een omgebouwde stadsbus kwam nog laat aan. Hij vond nog een plek ook naast ons, zei het dat hij moeizaam moest manoeuvreren wat hij knap deed overigens. En vanmorgen vond er weer een uittocht plaats maar wat verspreid omdat niet iedereen even vroeg zijn bed uitkomt. Wij zijn blij dat we hier vrijdag tussen de middag al waren, hebben we in ieder geval een plek met een mooi uitzicht.

                                     Canarische Rolklaver, in het Spaans Pico de Loro, papegaaien snavel.

's Nachts op de parking, overdag langs de weg geparkeerd. 

Vooral in het weekend zie je groepjes wielrenners. Hier op weg naar de vuurtoren Faro de Gata. 

Van oudsher werden de vissersbootjes met katrollen uit de zee op het strand getakeld. Nu gebeurt het met een tractor.

Er wordt veel gefietst Spanje. Vooral in het weekend zie je groepjes wielrenners op racefietsen of mountainbikes langs de wegen zoeven. Vooral mannen maar ook vrouwen zie je meer en meer op de fiets, ook als vervoermiddel. De coronapandemie heeft de fietsverkoop een boost gegeven. De omstandigheden voor de fietsverkoop waren dan ook optimaal: de gesloten sportscholen maakten van de fiets een prima alternatief voor de nodige lichaamsbeweging, vrij in de buitenlucht, op veilige afstand van anderen en bovendien had het ministerie van Volksgezondheid de fiets aanbevolen als vervoermiddel om naar school of naar het werk te gaan. Voor de aanschaf van een elektrische fiets werd zelfs een overheidssubsidie gegeven. Hoewel fietsen vrij veilig lijkt, auto’s moeten met een ruime boog om fietsers heen, houden wij er  niet van om te fietsen op wegen waar geen gescheiden fietspaden zijn. We hebben het gevoel constant op onze hoede te moeten zijn, ontspannen fietsen en genieten van de omgeving is er niet bij. Nu heb je in Spanje wel Via Verdes, aparte fietspaden die veelal over oude spoorlijnen zijn aangelegd, daar gaat onze voorkeur naar uit of fietsen over autoloze boulevards bv. Ons oorspronkelijke plan was om een aantal van die Via Verdes  te rijden, door de hoge temperaturen in het binnenland op dit moment staan die plannen voorlopig in de ijskast.

                                                                        Gele Hoornpapaver 

Silene Littorea, geen Nederlandse naam.

Spaans: Papamoscas Marino. (vliegenvangende marinier)

Frankenia Leavis, Zeeheide

                       Dukaatbloem

We zijn weer naar het andere dorp gelopen en nu meer een stukje langs de Salinas. In de lente zijn hier flamingo’s op doortrek en ook nu waren er een paar maar door een afzetting met een hek konden we niet dichtbij komen. Terug bij de camper kwamen er Nederlanders die aan het fietsen waren even een praatje maken.  Aardige mensen die in Cabo Gata op een camping staan.  ’s Middags inmiddels het gebruikelijke ritueel, stoel en e-reader mee en naar het strand en de tijd vliegt voorbij. Het was behoorlijk druk op het strand, het is zondag.

De wind was afgenomen en kwam weer uit zee, daardoor aangenaam met 22º.

Cabo de Gata  16-05-2022, maandag

Vanmorgen vrij vroeg, 9.30 uur zijn we naar de vuurtoren gereden. In het weekend was het erg druk met auto’s, campers en een enkele touringcar die naar de vuurtoren gingen. Maandagochtend leek ons geschikt en dat was het ook, weinig verkeer nog op de weg. De weg is wel goed te berijden, tamelijk stijl, 10% en slechts op een klein stukje zo smal dat er maar een voertuig langs de overhangende rots kan rijden, er staan voorrangsborden , goed geregeld dus. Everdien vond het wat eng toen we heenreden, aan de passagierskant keek ze recht van de kaap de afgrond in. Bij de vuurtoren was het nu niet druk en konden we van het uitzicht genieten.

Uitzicht vanaf de vuurtoren, de klif in het midden wordt de Arrecife de las Sirenas genoemd, ingezoomd, het is diep en heiig.

De niet zo bijzondere vuurtoren

We keken vanaf de gedoogplaats tegen de andere kant van de kaap, nu moeten we de kaap weer 'ronden'.

De afdaling van de kaap, 10%, beneden zie je eerst het gehucht La Fabriquilla, daarna in het midden met de kerk is La Almadraba de  Monteleva. en omdat het heiig is, bijna niet te zien , ligt Cabo de Gata waar we nu staan.

De vuurtoren dateert uit het midden van de 19e eeuw en is gebouwd op de ruïnes van het Francisco de Paula-kasteel, op een 50 m hoge klif die een mooi uitzicht biedt op het Arrecife de las Sirenas ,wij konden daar mooi naar kijken toen we een paar trappen hadden beklommen. Volgens de legende heet de klif de ‘sirenen’ omdat scheepsbemanningen het gekrijs van monniksrobben verwarden met het gezang van ‘sirenen’ en zo schipbreuk leden. Er zijn inderdaad scheepswrakken rondom het rif, het is een geliefde plaats voor duikers. De vuurtoren is gebouwd om schepen te waarschuwen voor de onderwater gelegen rif. De vuurtoren op zich is niet bijzonder, het is meer het uitzicht en de weg om de kaap heen.

                                      Enkele van de tientallen vissersbootjes bij Cabo de Gata

En visrestaurantje op het strand, het ziet er aantrekkelijk uit.

Een 'aangeklede' vissersloods

Parking Cabo de Gata, N36.77875 W2.24307,  alleen water.

We zijn naar het dorpje Cabo de Gata gereden, 6km van het strand bij La Fabriquilla waar we de afgelopen dagen stonden. Het was er niet druk vanmorgen, slechts een paar campers, en we hebben weer een plek op de eerste rij met zeezicht en op het enigszins rommelige vissershaventje, wat geen echte haven is maar een verzameling vissersbootjes op het strand. Maar er ligt wel  een mooi visrestaurant bij die wat Grieks aandoet Maar  we eten  groene asperges vanavond, de vis komt wel weer. Het dorp Cabo de Gato leeft wel in die zin dat je dat al gauw vindt als je naast een gehucht hebt gestaan waar het enige restaurantje zondagmiddag pas open ging. Achteraf bleek er nog een soort huiskamerrestaurantje die ook op zondag geopend was. Maar hier zijn een  paar restaurantjes, wat terrassen, 2 kleine supermarkten en zelfs een heuse, zei het kleine, boulevard.

                    Distelvlinder 

Het brede zandstrand bij Cabo de Gata

Mesembryanthenum Nodiflorum

Nederlandse naam ws Ijskruid

 

We zijn weer een wandeling door het park gaan maken waar duizend bloemen bloeiden, de regen is een zegen geweest voor de flora. Cabo de Gata is een van de gebieden in Spanje waar de minste regen valt en wordt tot de half woestijnen gerekend, de bergen zijn van vulkanische oorsprong. Er vlogen wat bijeneters en we zijn naar een observatiepunt gegaan waar je vogels kon bekijken in de zoutpannen. Die vogels waren een 50 -tal flamenco’s die weer te ver  weg waren om een foto te kunnen maken. Een leuke wandeling weer en zoals gebruikelijk is geworden, zijn we vanmiddag weer naar het strand getrokken om te lezen met het geluid van de branding op de achtergrond. Onveranderd prachtig weer , 24º.

 

Voor het vervolg klik hier Lente Spanje 2022, deel 6