Puerto Lapice 26-09-2017

We zijn vanmorgen ruim 70 km zuidelijker gereden, via de ‘autovia van de wijngaarden’. Inderdaad veel wijngaarden aan beide kanten van de weg waar de oogst in volle gang was.

En hoewel we in La Puerta Lapice zijn waren de enige windmolens onderweg de moderne voor de opwekking van duurzame energie.

We hadden afgesproken met Leen en Suus, via ons beider websites hadden we gezien dat onze wegen elkaar in Consuegra zouden kruisen. Dus spraken we af op het marktplein en omdat zij hier eerder zijn geweest wisten ze een picknickplaats op weg naar de windmolens en het kasteel. Daar hebben we koffie gedronken en gezellig bijgepraat. Leen en Suus zijn leuke mensen die we zo’n 2,5 jaar geleden in Marokko ontmoet hebben. Omdat zij ook veel reizen was de kans aanwezig dat we elkaar weer een keer onderweg zouden ontmoeten. En dan is het leuk als dat werkelijk het geval is.

Na de koffie zijn we naar boven gereden naar het kasteel en de windmolens waar het druk was met bussen, Japan was ook weer aanwezig. 

We hebben wat foto’s genomen en nadat we van Leen en Suus afscheid hadden genomen zijn we door gereden naar het kleine dorp Puerto Lapice. Is Consuegra beroemd om zijn windmolens, er staan er maar liefst 12, in Puerto Lapice staan er ook 3 waarop je kijkt vanaf de cp waar we nu staan.

                           camperplaats Puerto Lapice N39.32633 W3.48351,  gratis , met voorzieningen

We zijn vanmiddag het dorpje ingewandeld, klein maar wel sfeervol. Het dorpje probeert toeristen te trekken door zich te afficheren met Cervantes, de schrijver van Don Quijote. De hoofdstraat is naar hem vernoemd en je ziet afbeeldingen van Don Quijote en Sancho Panchez op muren , toeristenwinkeltjes verkopen prullaria geënt op Don Quichote.

                                                    rechtsboven de schrijver  Miguel de Cervantes

Mooi en apart was dat het marktpleintje helemaal omringd was door houten galerijen in een mooie rode kleur. Daar zijn ook een aantal terrasjes.

Er staat hier nog een camper die is van Belgen, toen we een paatje maakten bleek dat ze in de buurt van Marbella een auto hadden gehuurd waarin geprobeerd was in te breken toen ze in een hotel sliepen.

Het viel ons vanmorgen op hoeveel Spaanse vlaggen er hingen aan de gevels van de huizen in Consuegra. De meesten zagen er nieuw of pas gewassen uit. Maar even op internet gezocht: de productie en verkoop van Spaanse vlaggen is in de laatste paar weken voor het Catalaanse referendum verdrievoudigd. Het patriottisme is dus door het referendum flink aangewakkerd. Op het Nederlandse journaal en in Nieuwsuur wordt ruim aandacht besteed aan het Catalaanse referendum, we hebben daar niets aan toe te voegen (behalve van die vlaggen als neven effect). 

                                                                          landschap van La Mancha

We zijn voor het eerst door La Mancha gereden ongeveer 39 jaar geleden toen we met ons eerste campertje naar Marokko gingen. Daarna zijn we nog wel in Toledo geweest maar de windmolens hebben we vandaag weer voor het eerst gezien. En net na zonsondergang zien we de verlichte windmolens vanaf de cp. 

Chinchilla de Montearagón, 27-09-2017, woensdag

Vanmorgen reden we eerst een stukje toeristische route langs wat windmolens en daarna hebben we de snelweg ‘autovia los vinedos’ genomen. Weer tussen de uitgestrekte wijngaarden door en later veranderde de weg van naam maar er bleven wijngaarden tot aan Chinchilla de Montearagón  (ook wel Monte Aragon)waar we nu op de mooi gelegen cp aan de voet van het dorp staan.

                                      cp Chinchilla de Montearagon,  N38.92057  W1.72235  ,  gratis met voorzieningen

Chinchilla is een leuk dorp met wat aardige huizen, een centraal gelegen pleintje en een kasteel. We zijn niet helemaal naar het kasteel geweest , dat was nog een eind klimmen en het kasteel was bovendien gesloten.

 

                                                                                Chinchilla de Montearagon

In plaats daarvan hebben we tapas gegeten bij restaurant Dalia. Wat een verrassing! De lekkerste tapas die we ooit gehad hebben, een verfijnde smaak, we hebben 8 soorten geproefd en zijn erg enthousiast.

                                                     het rechter restaurant is restaurant Dalia

 

Maar er is hier geen bakker in het dorp terwijl het toch 4000 inwoners heeft, we zijn het al eerder tegengekomen op deze reis.

Zoals gezegd zijn we vandaag weer tussen grote wijngaarden door gereden waar flink geoogst werd. Dat is niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat in Castilla La Mancha 18 miljoen hectoliter wijn wordt geproduceerd,   de helft van de totale Spaanse wijn productie.

Het is lucratief voor de boeren om druiven te telen: de grond is goedkoop en heeft niet veel bewerking nodig en er heerst een warm klimaat . Bovendien worden er door toepassing van moderne technieken relatief goede wijnen geproduceerd, waaronder veel DO (donominación de origen, zoiets als de apellation controlé in Frankrijk)

De belangrijkste DO gebieden zijn die van La Mancha en Valdepeñas.

Vandaag wat ander weer, vanmiddag dikke sluierbewolking en 24º, minder dan wat we gewend zijn.

 

 

                                 Gisteren van Toledo (H) naar Puerto Lapice (I) gereden en vandaag naar Chinchilla de Montearagon (J)

Alicante, Platja Altet 28-09-2017, donderdag,

We stonden met 8 campers in Chincilla vannacht waaronder 3 Nederlandse. De Nederlanders naast ons hadden een boot gehad en waren voor het eerst met een camper op stap, ze moesten erg wennen. De meeste camperaars zijn van tent naar caravan en vervolgens naar camper gegaan. Wij hebben nooit een caravan gehad en 39 jaar geleden ons tentje verruild voor een campertje.

                                          Alicante, Platja Altet, N38.29020 W0.52020 ,vrij staan  aan het strand

Het was 155 km naar Alicante waar we ten zuiden van de stad op een terrein aan het strand staan, nog geen 20 m van de zee verwijderd. We kijken uit over zee naar Alicante en er staan hier  14 campers en 1 caravan. We vinden het hier een mooi plekje en denken hier tot na het weekend te zullen staan.

Het enige nadeel is dat het vliegveld van Alicante vlakbij is zodat de opstijgende vliegtuigen hier vlak langs over komen. Nu is dat overdag niet storend maar we moeten even afwachten hoe dat vannacht zal zijn.

 

 

                                                vandaag gereden van Chincilla (I) naar Alicante  (J)

Alicante 29-09-2017, vrijdag

Het was gelukkig een nacht zonder storend vliegtuiglawaai.

We gingen om 0.20 uur naar bed, hoorden nog 1 vliegtuig en vanmorgen om 6.45 uur pas weer een.

Overdag is het wel een komen en gaan van vliegtuigen, vooral het gaan dan want ze startbaan is richting zee. Daar hebben we geen last van, het moet hier leuk zijn voor vliegtuigspotters, we vinden het aardig om de vliegtuigen te zien overvliegen zoals we het aardig vinden om naar voorbijvarende boten te kijken.

Nu is het vliegveld van Alicante druk met chartervluchten, Benidorm heeft geen eigen vliegveld en het is de toegangspoort tot de hele Costa Blanca. Vorig jaar werden er 12,3 miljoen passagiers vervoerd, een aantal wat ieder jaar weer stijgt.

De afgelopen zomer is in Spanje de een na warmste ooit gemeten geweest. Alleen de zomer van 2003 is warmer geweest. Er waren 3 hittegolven en de hoogst gemeten temperatuur was 46,9º bij Cordoba.

Er is ook heel weinig regen gevallen waardoor er in grote delen van Spanje droogte heerst, het water in de stuwmeren staat erg laag. Zo staan de stuwmeren in de provincie Alicante op het laagste niveau in 15 jaar.

Het is bijna 1 oktober , de dag van het Catalaanse referendum.

Omdat de politie , zoals in het journaal te zien was, een groot aantal stembussen in beslag heeft genomen, zijn er nu ‘tuppers’, plastic dozen uit China (ook gebruikt bij Oegandese verkiezingen). Hiernaar is de politie en de Guardia Civil nu ook naar op zoek.

Ook wordt er sinds vanmiddag gewaakt bij scholen om te voorkomen dat die bezet gaan worden om als stemlokaal te kunnen dienen. Als antwoord hierop hebben ouders en leerlingen in allerijl ‘pyjama feestjes ‘ georganiseerd in de nacht van zaterdag op zondag waarbij ze in scholen zullen overnachten.

Alicante 30-09-2017, zaterdag

Het is nu wel druk geworden met campers hier op Platja Altet. Stonden we eerst met een 12-tal campers nu in het weekend is het aantal zeker verdubbeld door de Spanjaarden die hier nu zijn gekomen. En dat terwijl het weer gematigd is, er is dikke sluierbewolking en een stevige zeebries, wel 25º maar het voelt frisser aan.

Vlakbij ons staan Nederlanders die al 6 jaar in Spanje wonen in de buurt van Benidorm. Ze komen altijd naar deze plek omdat die hun voorkeur heeft boven andere gedoogplaatsen.

Vanmiddag zijn er tienduizenden Spanjaarden overal in het land de straat opgegaan, getooid in of zwaaiend met Spaanse vlaggen , om te demonstreren voor de Spaanse eenheid.

In Catalonië hebben agenten van de Guardia civiel bij het Catalaanse telecomcentrum alle apps om online te stemmen laten verwijderen.

Gisterenmiddag al had de Guardia Civil bij het kantoor van Google in Barcelona het bedrijf gedwongen om een Andoid app om te stemmen uit de Google Play winkel te halen.

Het Spaanse ministerie van Binnenlandse zaken heeft op Twitter de #EstamosporTI geplaatst waarmee Spanjaarden hun steun aan de Guardia Civil en de nationale politie kunnen betuigen. Omdat misschien al een miljoen Spanjaarden dit hebben geretweet is dit  in korte tijd trending topic geworden.

Naast ons zijn Spanjaarden komen staan die meteen bij aankomst de Spaanse vlag boven op de camper hebben gehesen.

 

 

Er zijn hier 2 kleine supermarkten die het moeten hebben van de vakantiegangers.

Wij hebben tot nu onze boodschappen gedaan bij de Lidl, Carrefour en de Mercadona.

Nu kopen de meeste Spanjaarden hun boodschappen bij de Mercadona. Het marktaandeel van de landelijke supermarktketens in Spanje is als volgt: De Mercadona heeft 42,1%, de Carrefour 8,7%, de Dia 8,4% en de Lidl 4,3 %.

De Lidl is wel met een opmars bezig en heeft de eerste 8 maanden van dit jaar de meeste nieuwe klanten weten te trekken. Net als in andere landen heeft Lidl kans gezien om o.a. door het gaan verkopen van Spaanse producten het imago te veranderen van een low budgetwinkel naar een ‘normale' supermarkt. Zo worden er klanten afgesnoept van de Mercadona.

Nu is er pas geleden onderzocht wat de goedkoopste supermarktketens in Spanje zijn. Het blijkt dat Alcampo het goedkoopst is en dat de Mercadona en de Lidl elkaar niet veel ontlopen qua prijspeil. De Carrefour is wat duurder.

Alicante Platja Altet 01-10-2017,zondag

Ondanks het even wat minder fraaie weer, bewolkt en 25º, zijn er op deze zondag toch nog aardig wat mensen op het strand. Voor ons een heel gezelschap van ongeveer 10 personen, de mannen vissen, de vrouwen maken eten klaar. En gegeten wordt er, uren zit men aan tafel.

Er waren ook de nodige zeilbootjes en motorbootjes op het water, sportvissers in kleine bootjes en roeiers.  

Op ongeveer hetzelfde moment traden een paar honderd km noordelijker de Guardia Civil en de nationale politie keihard op om mensen het stemmen in Catalonië te verhinderen.

We hebben beelden gezien via de live stream van Barcelona tv en zagen een buiten proportioneel optreden van de Guardia Civil tegen geweldloze mensen. Het zal de komende dagen nog wel veel in het nieuws zijn, wat je ook van het onafhankelijkheidsstreven van een deel van de Catalanen vindt, het politie optreden is zeer verwerpelijk. Er circuleren beelden op sociale media dat de Catalaanse politie, de Mossos d’Esquadra, mensen beschermt tegen het brute politiegeweld van de Guardia Civil en Policia Nacional. Ook brandweermannen deden dat en daar werd op ingeslagen.

Om 18.30 was op Barcelona tv te zien hoe de Mossos d’Esquadra stembussen uit een bureau haalden, toegejuicht door een menigte , om te voorkomen dat de Guardia Civil of de Policia National de stembuseen in beslag nam zoals op veel andere stembureaus met veel geweld gebeurd is.

Overigens keren deze agenten van de Mossos zich hiermee tegen het Spaanse gezag wat consequenties kan hebben maar ze zijn wel de helden van het Catalaanse volk, althans  voor diegenen die voor een zelfstandige republiek zijn.

Tot op dit moment zijn er door het brute politiegeweld 465, over het algemeen licht gewonden gevallen.

Wat nu als de Catalanen in meerderheid voor een onafhankelijk Catalonië stemmen? Dan zal volgens de nieuwe Catalaanse grondwet over 2 dagen automatisch een Catalaanse republiek worden. Dat moet dan wel door het Catalaanse parlement worden goedgekeurd waar de Catalaanse partijen over verdeeld zijn.

Er staan hier nu zeker 6 Nederlandse campers, waarschijnlijk omdat deze plek ook op Campercontact vermeld wordt.

 

Santa Pola 02-10-2017, maandag

Vanmorgen bleek maar weer eens dat je geen hond hoeft te hebben om makkelijk contact met andere camperaars te maken.

Vanmorgen vroeg , Everdien was nog in de badkamer, kwam er al een Nederlander aan de deur om een praatje maken. Hij had nl precies dezelfde camper als wij hebben en wilde wat ervaringen uitwisselen.

Hij was nauwelijks weg of een Spanjaard knoopte een gesprek aan , hij had ook een Hymer Starline maar een wat ouder type. Als je op een vraag aangeeft dat je een beetje Spaans spreekt dan ratelen Spanjaarden er vaak op los, zo ook bij deze, overigens aardige, man. Hij wilde vooral dingen over onze luchtvering weten en maakte daar foto’s van.

We zijn naar een ander plekje gereden niet nadat we eerst in een groot winkelcentrum nabij, Gran Alacant, boodschappen hadden gedaan. Er waren daar diverse supermarkten, onze keus viel op de Mercadona. En er was een benzinestation in de buurt waar we LPG en diesel hebben getankt. En we konden daar ook de watertank vullen.

 

                                boulevard buitenwijk Santa Pola , N38.19186 W0.52448 met in de verte het eilandje 'Isla de Tabarca'

We zijn doorgereden naar een buitenwijk van Santa Pola waar we nu staan aan een fiets- en wandelboulevard. Een rustig plekje met uitzicht op een eilandje hier voor de kust. Dat eilandje ‘ Isla de Tabarca’ had in de Romeinse tijd een verdedigingsfunctie voor de toenmalige haven die op de plaats van Santa Pola lag. Nu is het populair voor een dagtripje uit Santa Pola.

In Catalonië likt men vandaag de wonden na het bloedige politieoptreden na gisteren met uiteindelijk meer dan 800 gewonden. De stemmen zijn geteld en hoewel er door de acties van de politie (stembureaus sluiten en stembussen in beslag nemen) minder stemmen zijn uitgebracht dan verwacht, was ongeveer 90% voor een zelfstandig Catalonië. Het Spaanse parlement is om 10.30 uur bij elkaar gekomen en men verwacht dat de Catalaanse premier Puigdemont de Catalaanse republiek zal uitroepen waarna hij in opdracht van de Spaanse regering gearresteerd zal worden.

Voor morgen is er door de vakbonden, politieke en sociale bewegingen in Catalonië een staking afgekondigd als protest tegen het politieoptreden en vandaag demonstreerden daarom ook al duizenden mensen in Barcelona.

 

Aan het eind van de middag kwam er een Duitse camper achter ons staan en vanavond ook nog een Spaanse. Het was vandaag heerlijk weer met ruim 26º. Zo tegen de schemering kwamen er veel Spanjaarden over de boulevard wandelen, de gebruikelijke pantoffel parade in Mediterrane landen.

Santa Pola , Platja del Carabassi 03-10-2017, dinsdag

Je hebt altijd wel een keer dat je je een dag weinig verplaatst op een reis, zo ook vandaag. We staan nl nog geen 5 km verder van de plek waar we vanmorgen zijn vertrokken , op Platja del Carabassi. Een mooie plek aan zee waar een 10-tal campers staan waarvan 4 Nederlanders, ook dezelfde Hymer als wij hebben en waarvan wij de eigenaar gisteren al gesproken hebben.

We kijken uit over de zee met links van ons steden zoals Alicante en aan de horizon de rots in zee bij Calpe. Achter ons liggen vakantiehuizen fraai boven op de rotsen.

 

                                                        Santa Pola, Platja del Carabassi, N38.22505 W0.51134

De Catalaanse premier lijkt nu eerder op een dialoog af te koersen dan om morgen de onafhankelijke republiek uit te roepen. Hij wil het liefst dat de EU bemiddelt maar die voelen daar voorlopig niets voor. Die staan achter de mening van de Spaanse premier Rajoy dat het referendum illegaal is maar ze veroordelen het politiegeweld.

De Spaanse regering zegt dat het aantal gewonden sterk overdreven is en dat er beelden zijn gemanipuleerd. Er zouden slechts 10-tallen burgers zijn gewond en daarentegen zouden honderden politieagenten gewond zijn geraakt. Slechts leden van zijn eigen partij geloven Rajoy en wij hebben met eigen ogen het brute optreden van de politie tegen geweldloze burgers live via Barcelona TV kunnen zien.

Overigens schijnt er vandaag massaal gestaakt te zijn in Catalonië en zijn er (snel)wegen geblokkeerd geweest. 

 Ook waren er in Catalaanse steden demonstraties tegen het politieoptreden.

 

Santa Pola 04-10-2017, woensdag

Je kunt hier aardig wandelen tussen de rotsen waarop de vakantiehuizen staan en de zee. Er is daar een pad door een pijnbomenbos en gedeeltelijk tussen wat lagere struiken door.

Er zijn echter nauwelijks vogels te zien, slechts een enkele sprinkhaan vliegt verschrikt op.

Gisteren ging er een enkele paraglider van de rotsen af om al weer vrij snel te dalen en te landen. Vandaag waren er kennelijk gunstige weersomstandigheden, goede thermiek rond de rotsen , want aan het eind van de ochtend hingen er tussen 12 en ongeveer 14.00 uur veel paragliders lang in de lucht, we telden er 24. En vanmiddag vanaf een uur of 16.00 waren er zeker 30 die voor de rotsen cirkelden, het leek Market Garden wel. En de landingsplaats was zo’n 50m voor onze camper, behoorlijk fascinerend om dat te zien. 

Gisterenavond heeft koning Felipe bepaald niet bijgedragen aan de-escalatie van de gespannen situatie rondom het referendum. Hij haalde hard uit naar de Catalaanse leiders die hij beschuldigde van overtreden van de wet en gebrek aan loyaliteit. Volgens de koning zal Spanje er alles aan doen om de grondwet te handhaven en de rechtsorde in Catalonië te herstellen. Hier wordt toch wel eenzijdig de schuld voor de ontstane situatie bij de Catalaanse overheid gelegd en wordt , net zo min als Rajoy doet, geen enkele opening tot een dialoog geboden.

Hoewel we doorgaans nationalisme eng vinden, voelen we toch een zekere sympathie voor de Catalaanse separatisten. Dit komt w.s. doordat de Catalaanse bevolking onder Franco onderdrukt werden en door het optreden van de politie afgelopen zondag.

De spanning in Catalonië is zeker niet afgelopen, de zaak kon nog wel eens escaleren maar misschien wordt er ergens nog een dialogisch konijn uit de hoed getoverd.

Overigens zal de Catalaanse premier vanavond op de Catalaanse tv  een verklaring afleggen.

 

                                                                         aalscholver op een rots in zee voor de camper

Santa Pola 05-10-2017, donderdag

Vlakbij ons staat langs de weg een klein kapelletje van Santa Rosario. Elke morgen rond 8 uur komt er iemand waxinelichtjes aansteken en luidt dan een kleine halve minuut de klok.

Dan komen er ’s ochtends fietsers, vaak oudere mannen op een sportfiets met te strakke pakjes aan, en wandelaars die dan 3x de klok luiden , een kruisje slaan en verder gaan met hun sportieve bezigheden. Merkwaardig genoeg, voor ons althans, gebeurt dat ’s middags niet.

Hoewel het elke dag prachtig weer is , zonnig en 25 of 26º, hebben we hier toch niet gezwommen. Het water ruikt hier nl niet fris, sterker nog , je ruikt af en toe een lichte rioollucht. Dit komt w.s. door de dikke laag zeewier die hier op het strand ligt. Ruimen ze op andere stranden dat zeewier op, hier laten ze het bewust liggen. Op een bord wordt verduidelijkt dat ze dat doen om het strand voor afkalving door de golfslag te behoeden.

Er staan hier elke dag zo’n 10 campers , waarvan de helft Nederlanders, 3 daarvan w.o. wij, staan hier al 3 dagen. Vanmiddag kwam er een Nederlandse camper en de mensen vertelden dat ze eerst een boot hadden gehad. Vorige week hadden we ook al voormalige bootbezitters ontmoet. Het wordt dan hoe langer hoe drukker met campers, in Nederland rijden er al ruim 100.000.

 

                                                                        het kapelletje met op de rotsen vakantiewoningen

Gisterenavond heeft de Catalaanse premier op de tv niet alleen gezegd dat de koning zich niet heeft getoond als een koning voor alle Spanjaarden maar door zijn uitspraken achter het beleid van Rajoy is gaan staan i.p.v. een verzoenende rol te spelen, maar ook dat hij in dialoog wil treden met de regering: Catalanen willen een vreedzame oplossing.

Gisterenmorgen had hij voor de BBC nog gezegd dat de afscheiding een kwestie van dagen was, gisterenavond sprak hij er met geen woord over.

Toch vond de Spaanse regering kennelijk dat zij weer aan zet waren in het schaakspel want zij hebben de voor maandag geplande Catalaanse parlementsbijeenkomst ( waar mogelijk de onafhankelijkheid zal worden afgekondigd) verboden. In feite heeft niet de regering maar het Constitutionele Hof het verbod uitgevaardigd.

Wel zijn er geruchten dat er achter de schermen wordt onderhandeld en dat de aartsbisschoppen van Madrid en Barcelona daar bij zijn ingeschakeld. 

Het is een onzekere tijd voor Spanjaarden , Catalanen en buitenlanders die in Catalonië wonen en werken.

Wij kunnen er met onze camper altijd om heen rijden op weg naar Frankrijk.

 

 *In de Catalaanse krant El Periodico stond net het bericht dat de raad van bestuur van de Cat. bank El Sabadell om 17.00 uur heeft besloten   zijn hoofdkwartier te verplaatsen naar Alicante.

La Vila Joiosa (Villajoyosa) 06-10-2017, vrijdag

We zijn 65 km noordelijker gereden naar La Vila Joiosa , zo’n 10km onder Benidorm. We staan hier op een parking vlak aan zee met uitzicht op Alicante en links op Benidorm en de rots van Calpe.

                                                                              parking La Vila Joiosa, N38.50152 W0.23290

Overdag is de parking druk met mensen die gaan zwemmen, het strand is hier 100m verder, voor ons zijn rotsen in zee. Het is druk op het strand, het is vandaag 27º en nauwelijks wind. Het is volgens de Spaanse weerdienst te warm voor de tijd van het jaar , vooral in Andalucia waar het vandaag 35,3º in Cordoba werd.

La Vila Joiosa heeft een klein oud centrum met nog een stukje stadsmuur. De huizen zijn in verschillende kleuren geschilderd, zo ook het stukje boulevard bij het historisch centrum.

Omdat er genoeg mensen zijn in Spanje en Catalonië die de buik vol hebben van de ontstane situatie, de patstelling na het referendum, is er een burgerinitiatief ontstaan die wil dat er gepraat gaat worden tussen de partijen. Men wil dat er weer een dialoog op gang tussen de politieke tegenstanders Rajoy en Puigdemont. De initiatienemers van deze beweging, genaamd #hablamos/#parlem (Spaans en Catalaans voor laten we praten) bestaan uit voor en tegenstanders van de afscheiding van Catalonië. Ze hebben gelijkgezinden opgeroepen om morgen om 12.00 uur met witte vlaggen bij gemeente huizen van regionale hoofdsteden te gaan demonstreren.

 

                                                                       regenwulp voor de camper (met dank aan vriend John, ik dacht zelf aan een wulp)

Daimus 07-10-2017, zaterdag

Omdat we weer hoognodig een wasmachine moeten gebruiken zijn we vanmorgen 34km noordelijker gereden naar Calpe, voorbij Benidorm. Daar hadden we een cp uitgezocht en die was bomvol met zo te zien mensen die van plan waren er lang te blijven staan. Om ongeveer 12 uur zou er een plek vrij komen , extra groot meneer, kosten €15,-. Maar het was pas 10.30 uur en we besloten nog wat noordelijker te rijden naar Daimus bij Gandia. Echter niet nadat we gebeld hadden of er nog plaats was en jawel hoor.

 

 

 

 

Dus staan we nu op cp Dunes in Daimus die iets meer dan voor de helft gevuld is met hoofdzakelijk Nederlanders met de Fransen als goede 2e. De plek hier kost €9,-, wasmachine en droger samen €5,-.

 

cp Dunes in Daimus,  €9,-, N38.969980 W0.145420

Die droger hadden we nodig want het heeft weer wat geregend vanmiddag en dat weer voor het eerst in 3 weken. En de temperatuur kwam niet boven de 21º uit want het bleef de hele middag zwaarbewolkt.

In diverse steden is vanmiddag gedemonstreerd onder het motto #hablamos/#parlem, oa in Barcelona kwamen ongeveer 5500 mensen met witte T-shirts en -vlaggen bijeen om op te roepen tot een dialoog.

En morgen willen de tegenstanders van een afscheiding (ongeveer de helft van alle Catalanen?) van Catalonië massaal gaan demonstreren in Barcelona. Verwacht wordt dat tienduizenden demonstranten zich zullen verzamelen onder het motto ‘Prou! Recuperem el seny’ ( Catalaans voor : Stop! Breng het gezond verstand terug.)

                          Hadden we de vorige dagen al een aalscholver en een regenwulp, deze morgen zat er een kleine zilverreiger rechts naast de camper 

Daimús 08-10-2017, zondag

De cp bevalt ons hier wel. Hoewel de plaatsen niet al te groot zijn, luifelbreed, is het hier niet al te massaal en ziet het er goed verzorgd uit.

Het is 10’ lopen naar het mooie zandstrand waar het druk was met ,zo te zien, hoofdzakelijk Spanjaarden. Het is zondag en ook nog eens prachtig weer. Langs het strand loopt een promenade waarover je naar de haven van Gandia kunt wandelen. Zo ver hebben we echter niet gelopen.

Vlak voor het strand is een klein winkelcentrum , d.w.z. je hebt er wat winkels en een paar restaurantjes die overigens ook langs de promenade zijn. Het is hier kleinschalig en het maakt een gemoedelijke indruk.

Overigens zijn we ook om een andere reden er niet rouwig om dat we gisteren niet in Calpe zijn gebleven. Heeft het hier wat gespetterd, daar is een wolkbreuk geweest en moesten een paar mensen uit auto’s gered worden.

 

                                                                     mozaïek bij het strand in Daimús

In Barcelona waren veel meer demonstranten tegen de afscheiding van Catalonië dan er verwacht werden. Volgens een schatting van de organisatoren waren er 950.000 mensen die demonstreerden om de eenheid van Spanje te bewaren. Daarmee was de demonstratie van ‘de zwijgende meerderheid’ ,zoals ze zelf zeggen, niet alleen een succes maar toonde ook overduidelijk hoe verdeeld de Catalanen over de afscheidingskwestie zijn. Het lijkt onverantwoordelijk en een soort kamikaze om de onafhankelijkheid dinsdag uit te roepen zoals Puigdemont nog steeds kan doen. Gezien het vertrek nu al van een aantal grote bedrijven kon dat wel eens een economische ramp voor Catalonië worden, ze moeten ook de EU verlaten als ze zelfstandig zouden worden.

Het beste zou misschien nieuwe verkiezingen zijn in Catalonië maar  Rajoy heeft gedreigd om die zelf uit te schrijven dus dat zou weer olie op het vuur zijn.

Zowel Puigdemont als Rajoy zouden moeten opstappen is de mening van veel Spanjaarden, beiden hebben door hun halsstarrige houding de huidige situatie veroorzaakt.

Daimús 09-10-2017, maandag

Vandaag is een feestdag in de deelstaat Valencia, de Dia de la Comunidad Valenciana. Er wordt gevierd dat op 9 oktober 1238 de Christenen de Arabieren na 5 eeuwen uit Valencia verdreven werden. In de stad Valencia wordt dat gevierd met een kleurrijke optocht van de Moros y Christianos, iets wat in andere steden op andere data plaatsvindt.

Tevens zijn alle bedrijven scholen en de winkels ook gesloten op deze regionale feestdag. En op donderdag is er een nationale Spaanse feestdag, dan wordt gevierd dat Columbus Amerika ontdekte. We hebben in Nederland 8 feestdagen, Spanje telt er 12.

Je ziet ook op andere plaatsen dan langs het strand mozaïeken, ook bv op huizen, gezien de stijl denken we dat het van dezelfde kunstenaar is. Ook zijn er mozaïeken op het toeristenbureautje aangebracht, die was gesloten zodat we er ook niet naar konden informeren. 

De situatie rondom Catalonië blijft nog steeds gespannen. Zo is de bewaking van het gebouw van het Hooggerechtshof in Catalonië overgenomen van de Mossos ( de Catalaanse poltie) door de nationale politie. Dit op verzoek van de president van dit gerechtshof omdat hij de Mossos niet meer vertrouwd.

Iedereen is nu in afwachting van wat de Catalaanse premier Puigdemont morgen zal doen. Roept hij de republiek Catalonië uit of zal hij slechts een symbolische afscheiding aankondigen?

In het eerste geval zal hij onmiddellijk gearresteerd worden heeft de Spaanse premier Rajoy vanmiddag nog weer eens verklaard.

Cullera 10-10-2017, dinsdag

Vanmorgen hebben we zoveel mogelijk water gevuld in alle bidons en flessen die we hebben en daarna diesel en LPG getankt. We zijn 35 km verder gereden naar Cullera, een plek waar we vorig jaar meerdere malen hebben gestaan en vanwaar uit we een paar maal een trip van enkele dagen het binnenland in hebben gemaakt.

Toen we bij de Lidl in Cullera boodschappen haalden kwamen we daar Siem en Joke tegen die hier ook staan. Die hebben we ooit op Plage de Piemanson leren kennen en daarna ook elders ontmoet maar we hadden ze al een jaar of 3 niet meer gezien. Toen we vervolgens de boodschappen in de camper laadden kwamen Herman en Mieke op de fiets aan rijden. Die kennen we weer van vorig jaar hier in Cullera. En naast ons staan Nederlanders die schuin tegenover ons stonden in Daimús.

We staan in Cullera op een groot terrein wat aan zee ligt, bekend bij overwinteraars. Ook nu staan er al wel 50 campers, Duitsers zijn hier in de meerderheid. Er is hier een stort put voor de cassette en vuil water, voor drinkwater moet je toch wel een eindje verder rijden, vandaar dat we veel water bij ons hebben. Want i.v.m. het overgewicht van de camper hebben we geen fietsen bij ons, laat staan een scooter wat hier toch wel het favoriete vervoermiddel van de Duitse camperaars is.

We willen hier toch wel ruim een week gaan staan, het is mooi weer, evenals gisteren weer 26 à 27º.

 

                                                                             vrij staan in Cullera N39.15545 W0.24147

Aan de vooravond van de verklaring van Puigdemont zijn gisteren in Valencia, op de feestdag, voorstanders van een Catalaanse afscheiding, slaags geraakt met extreem rechtse tegendemonstranten, de politie had er de handen vol aan.

En om18.00 uur zou Puigdemont dan zijn langverwachte verklaring afleggen in het Catalaanse parlement maar op verzoek van hem is dit een uur later. We gaan straks eerst de stad in om wat tapas te scoren en zullen later wel met een update komen over zijn verklaring maar dan zal dat ook wel op het Nederlandse journaal zijn geweest.

Update: het komt er op neer dat Puigdemont heeft gezegd dat er een republiek Catalonië zal komen maar dat er eerst enkele weken uitstel zal komen om toch tot een dialoog te komen.

Het is nu afwachten hoe 'Madrid' zal reageren.Die hebben nogmaals  gezegd dat van een dialoog geen sprake zal zijn. Morgen om 16.00 uur komt de Spaanse premier met een reactie. Het blijft spannend, je voelt dat toch meer als je in Spanje zit.

 

                                        klik hier voor  deel 3