Vanwege problemen met het uploaden van de site bestaat dit verslag van Frankrijk uit meerdere delen

Warnsveld 12-08-2015 woensdag

We zijn nu weer een paar weken thuis en hebben de leuke en noodzakelijke dingen wel weer zo’n beetje gedaan.

Everdien heeft bijna 2 weken geleden de kleine teen van haar linkervoet gebroken toen ze in aanvaring kwam met een winkelwagentje. In het ziekenhuis is de teen aan een andere teen getapet en het lopen gaat al weer wat beter .

We denken dat we omstreeks het weekend weer kunnen vertrekken naar Frankrijk voor een maand of twee.

We gaan een rondje maken, oa de Auvergne, Ardèche , Camargue (strand Piemanson ) en vervolgens naar de Tarn en de Lot. Maar als het weer tegenvalt kan het ook zo maar Spanje worden.

 

Nu nog thuis . over een paar dagen weer lezen in de zon.

De camper is bijna in orde, er zitten 4 nieuwe banden onder en er moeten nog wat kleine dingen aan gebeuren, dan kunnen we vertrekken. Kleine dingen, als je er het afgelopen half jaar mee hebt rondgereisd gaat er altijd wel wat kapot aan het interieur. Dus hebben we de camper naar Freddy, Hanzestadcampers, gebracht waar we al jaren naar volle tevredenheid heengaan als er iets aan de camper moet gebeuren.

Nismes 14-08-2015 vrijdag

Vanmorgen zijn we om 9.30 uur vertrokken voor een rit van 343km naar Nismes waar we om 14.00 uur aankwamen.

We zijn via Eindhoven, Maastricht en Brussel gereden en alleen in de laatste plaats hebben we even stapvoets gereden, verder was het wel druk maar niet té.

Het was goed weer om te rijden, af en toe zon en 24º en in de Ardennen hebben we een paar lichte buitjes gehad. 

We staan nu op een gratis camperplaats in het dorpje Nismes op een plein bij het centrum, er zijn voorzieningen. Langs de camperplaats stroomt het riviertje de Viroin. Nismes is een dorpje in de buurt van Frankrijk. Bij het centrum van het dorp staat een kasteel.

Een deel van het plein is afgezet met dranghekken, het schijnt dat er vanaf morgenochtend 7.00 uur een motortreffen is.

         camperplaats Nismes N50.07345 E4.54832

In de kasteeltuin is er momenteel een tentoonstelling van sculpturen van Belgische kunstenaars. Nismes is een aardig dorpje waar nog een paar riviertjes doorheen stromen.

                                                                        kasteel Nismes 

Chaource 15-08- 2015 zaterdag

Het was nog heerlijk weer gisterenavond en we hebben op een terrasje wat Belgische biertjes gedronken. Natuurlijk Rochefort 10 maar ook een plaatselijk biertje, Super de Fagnes, die ook lekker was.

We stonden met een 10-tal campers op het plein en onze achterburen kwamen uit Noord Holland en zijn op weg naar Portugal. Ze kwamen tegen 8 uur aan en waren doodmoe want ze hadden heel veel files gehad rondom Antwerpen en Brussel. Maar goed dat wij gisteren bijtijds van huis vertrokken zijn.

De eerste motoren kwamen tegen 8 uur vanmorgen zodat we goed geslapen hebben. Het was al zwaar bewolkt toe we opstonden en toen we wegreden begon het te regenen. We reden eerst dwars door de Ardennen maar omdat het plensde konden we weinig van het mooie landschap zien. Bij Troyes was de weg naar Chaource geblokkeerd en de omleidingsroute was onduidelijk aangegeven. Uiteindelijk waren we na een half uur op de goede weg en kwamen we in het begin van de middag in Chaource aan en werd het ook droog maar met een noordwesten wind en 20º is het wel wat fris.

 

                   camperplaats Chaource N48.05957º E4.13902º

De camperplaats hier is gratis en ligt mooi aan de rand van een bos. Chaource staat bekend om zijn gelijknamige kaas maar omdat het Maria Hemelvaart is zijn alle winkels gesloten. Gelukkig was er wel een supermarktje open waar we de Chaource konden kopen.

Het dorp Chaource is aardig om doorheen te wandelen, er zijn wat oude vakwerkhuizen. Ook is er een kaasmuseum.

                                                            vakwerkhuizen Chaource

Wat waren er veel campers onderweg, niet normaal. Het merendeel zal wel van Fransen zijn die onderweg naar huis waren na hun vakantie.

Moulins 16-08-2015 zondag

We zijn vanmorgen via kleine wegen door de Bourgogne gereden. Een mooi heuvelachtig landschap met gezapig grazende witte koeien in het groen. We kwamen door leuke dorpjes waar het nog rustig was op de zondagmorgen.

In de Morvan was het wat drukker, daar waren meer toeristen op de been. In het mooie wijnstadje Vezelay was een camperplaats met een mooi uitzicht maar we wilden nog een stukje verder vandaag. In het nabij gelegen St Père was een prachtige kathedraal maar het was zo druk in het centrum dat we nergens konden parkeren, er was een rommelmarkt. Nadat we een bui kregen onderweg werd het droog en scheen de zon af en toe.

                                          camperplaats Moulins, N46.55852 E3.32491

We staan nu in Moulins, 225km verder dan vanmorgen , op een grote camperplaats, waarschijnlijk een voormalige camping, aan de rivier de Allier. Er staan hier veel campers maar er is plaats genoeg. De camperplaats kost €0,10 per uur, daar val je je geen buil aan. We wilden 2 maanden geleden ook naar Moulins maar omdat het daar 40º zou worden zijn we toen naar zee gereden.

Nu zijn er flinke zonnige perioden afgewisseld door wolkenvelden en 22º wat te fris is voor het seizoen maar wel heerlijk is om te lezen.

Morgen gaan we Moulins bezichtigen, vanmiddag hebben we langs de Allier gewandeld. 

Het centrum van Moulins ligt aan de overkant van de rivier en vanaf deze oever heb je een mooi zicht op Moulins met oa. de kathedraal de Notre Dame.

De brug over de Allier telt 13 bogen en ziet er imposant uit. De Allier is hier ook breed, de rivier is 425km lang en is de laatste wilde rivier in Europa. 

Moulins 17-08-2015 maandag

De camperplaats stroomde gisteren aardig vol, er kunnen wel 100 campers staan. Wel leuk is , omdat de Fransen nog vakantie hebben, dat er nu camperaars van verschillende leeftijden zijn, ook gezinnen met kinderen, buiten het seizoen komen we vooral toch pensionados tegen.

Het weer houdt nog niet over, vannacht vielen er wat buitjes maar vanochtend was het droog en hoewel slechts 19º goed weer om de stad te bezoeken.

                                                                 straatje Moulins

Moulins was ooit de hoofdstad van het hertogdom Bourbonnais. Als je over de brug de eerste straat in loopt heeft die allesbehalve een adellijke uitstraling. De vele leegstaande winkelpanden , deels beplakt met affiches, geven de straat een troosteloze aanblik.

Maar loop je verder dan merk je dat Moulins zeker een bezoekje waard is. In de oude wijk vind je herenhuizen en vakwerkhuizen.

We hebben eerst de kerk Sacré Coeur bezichtigd waar fraaie gebrandschilderde ramen zijn.

                                      gebrandschilderde ramen kerk Sacré Coeur

Het plein middenin de stad vonden we niet zo bijzonder hoewel je er lekker brood kunt kopen maar dit terzijde. Evenals dat we bij H & M voor ‘ hem en haar’ respectievelijk 2 T-shirts en een leuk jurkje gekocht hebben. Omdat het maandag was waren er  nogal wat winkels gesloten, jammer want er waren winkels met mooie kleding.

Bijzonder is de Tour de l’Horloge, bovenaan de kerktoren is de koperen figuur Jacquemat die samen met zijn vrouw de hele en halve uren slaat terwijl hun 2 kinderen de bellen raken.

                                                  de Tour de L'Horloge

We zijn hierna naar de kathedraal de Notre Dame gegaan. Hoewel de trekpleister van de kathedraal, een Gotisch drieluik van De Meester van Moulins, op maandag niet te bezichtigen valt, zijn er ook hier mooie gebrandschilderde ramen te zien. Ze dateren uit de 15e en 16e eeuw en er worden naast bijbelse taferelen ook hertogen en kardinalen op afgebeeld.

          gebrandschilderde ramen met veldslagen erop afgebeeld, kathedraal Notre Dame

Tegenover de kathedraal staat nog een Donjon, de Mal Coifée, een overblijfsel van het ooit zo imposante kasteel. Op de ruïnes van het kasteel is de Maison Mantin gebouwd in de 19e eeuw in opdracht van een lid van de rijke bourgeoisie. Door de tegenstelling tussen arm en rijk in de Bourbonnais heeft het socialisme hier al vroeg wortel geschoten. Aangrenzend staat nog het museum Anne de Beaujeu, in een wat strak renaissance gebouw, waarin oa een galerij met de portretten van de hertogen van Bourbon te zien valt. 

                                               Moulins, kathedraal de Notre Dame

                                                       voor het vervolg klik hier