Berkelpoort ruïne Zutphen

Warnsveld 04-08-2016 donderdag

We gaan het weer proberen!

Het gaat langzaam vooruit met het been van Everdien na haar ongelukkige val in Marokko op 25-03-2016. Voor degenen die het gemist hebben en benieuwd zijn hoe het gebeurd is en hoe het tot op heden na de operatie verlopen is, lees het verslag van Marokko vanaf die datum alsmede het verslag bij ‘Everdien ‘s Tibia plateau fractuur op onze site.

We zijn gisteren bij de fysiotherapeut geweest , die was tevreden over de vorderingen die ze in een week gemaakt heeft en dat is Everdien zelf ook. Het lopen gaat beter, ze loopt minder mank en heeft baat bij het lopen met 2 N.W. stokken ter ondersteuning. Wel slikt ze nog 3 x 2 paracetamol per dag als pijnbestrijding want hoe meer ze is gaan lopen, des te meer pijn ze heeft gekregen. Toen ze op bed lag ging het na een tijdje wel met de pijn. Maar nu ze wat mobieler is begrijpt ze goed waarom de specialisten zeiden dat een tibia plateau fractuur en van de de vervelendste breuken is die je kunt krijgen.

Maar goed, na het oefenreisje van een paar weken geleden die we al snel moesten afbreken omdat een oude voetblessure haar parten speelde bovenop de pijn van de gebroken knie die ze al had, zijn we nu van plan om na 16 aug. te vertrekken. Die dag moet er een controlefoto van de knie worden gemaakt en daarna moet ze naar de traumachirurg. Omdat we vermoeden dat alles in orde zal zijn met het herstel van de breuk, willen we de volgende dag weer vertrekken naar Frankrijk. En als het goed gaat gaan we misschien wel naar Spanje om van de nazomer te genieten. En mocht het onverhoopt toch niet lukken, dan gaan we weer terug. Want, het klinkt misschien tegenstrijdig, ook dat is vrijheid , het terug kunnen keren wanneer we dat willen.

                                          microvlinder: het muntvlindertje (10mm)

Warnsveld 14-08-2014,zondag

We zijn nog steeds van plan om woensdag a.s. te vertrekken. De ene dag gaat het lopen van Everdien wat beter dan de andere dag, ze moet het langzaam opbouwen.

We weten nog niet precies hoe we gaan afzakken in Frankrijk, het is afhankelijk van de weersverwachting hoe we zullen gaan rijden.

We wilden eerst via Normandië naar de Atlantische kust ten zuiden van Bordeaux rijden. Nu is er momenteel een hittegolf in het zuidwesten van Frankrijk, Bordeaux morgen 38º, maar de hitte zal wel afnemen in de loop van de week. In Normandië wordt regen verwacht na het midden van de week en lagere temperaturen tot ongeveer 20º met wat wind, lijkt wat minder aantrekkelijk. We willen redelijk weer hebben zodat Everdien ook kan oefenen met het lopen. Dus beslissen we op het laatste moment hoe we zullen gaan rijden.

 

Tournai 17-08-2016 ,woensdag

En zo zijn we 6 weken nadat we er ook al waren, weer op weg naar Frankrijk. Toen moesten we terugkeren omdat de voet van Everdien blokkeerde door een oude blessure, dat kwam dus bovenop de last die ze had van de scheenbeenbreuk. We zijn toen langs de chirurg gegaan, de voet is wat gemanipuleerd en de toen gemaakte foto’s waren goed. De afgelopen weken heeft Everdien wat beter leren lopen, het gaat nog niet pijnloos en ze loopt kleine stukjes.

Gisteren moest Everdien weer foto’s laten maken en aansluitend naar de chirurg.

Chirurg was tevreden , de oude breuk was iets verzakt maar dat was geen probleem.

Everdien hoeft niet terug te komen, alleen als zij het zelf noodzakelijk vindt.

Wel adviseerde hij een kniebrace omdat Everdien nog steeds pijn heeft bij het lopen.

Die hebben we dus aangeschaft ( gelukkig geen truttige vleeskleur maar grijs) en de brace is bedoeld voor wandelingen.

Tournai  N50.60432 E3.38199

Dus zijn we vanmorgen vol goede moed vertrokken richting Frankrijk en als alles goed gaat dan gaan we door naar Spanje.

Het was druk rondom Antwerpen, 10km voor de ring begon de file al en ook rondom Gent een file. Niet veroorzaakt door vakantieverkeer maar door de enorme hoeveelheid vrachtwagens die van en naar de havens komen en gaan.

 Het was iets meer dan 4 uur rijden, dat is een aardige afstand i.v.m. het been van Everdien. En ook het centrum is niet te ver weg zodat we daar aan het begin van de avond  een terrasje kunnen gaan pikken voor een Belgisch biertje, het weer is uitstekend met mooi weer bewolking en 26º . En we moeten natuurlijk de kwaliteit van de garnalenkroketten keuren dit jaar. 

                 Everdien met de hoge Meindl's en de kniebrace in het centrum van Tournai

Quilleboeuf sur Seine, 18-08-2016, donderdag

Het was gezellig druk gisterenavond in Tournai, omdat het mooi weer was werden de terrasjes druk bezocht. Na een lekker Belgisch biertje hebben we een bord salade, frites en garnalenkroketten gegeten hetgeen prima smaakte.

Weer in de camper wilden we nog wat internetten maar wat we ook probeerden, de MacBook wilde niet opstarten.

Nu hebben we gelukkig een verzekering afgesloten bij Apple, dus hebben we meteen vanmorgen om 8 uur gebeld. Er werden diverse handelingen geadviseerd en uiteindelijk lukte het opnieuw alles te installeren via een back up die we op een externe harde schijf gelukkig bij ons hadden. Het duurde ongeveer een uur, we waren alleen wat foto’s kwijt. We hadden al visioenen gehad dat het systeem gecrasht was en dat we een nieuwe Apple moesten kopen.

gratis cp in Quilleboeuf sur Seine, N 49.47323,  E 3.52597

We hebben weer 4 uur gereden vandaag en hadden een paar kleine buitjes onderweg. Het landschap werd mooi heuvelachtig met bossen na Amiens en zo reden we Normandië binnen. Via de Pont de Tancarville (€3,80) staken we de Seine over en we staan nu in Quilleboeuf aan de Seine op een camperplaats die mooi aan de rivier gelegen is waar af en toe een grote boot voorbij komt. De rivier is hier een getijdenrivier , de Seine mondt hier hemelsbreed 25km vandaan in het kanaal uit. Als je langs de Seine wandelt zie je in de verte niet alleen de brug maar ook de krijtrotsen, helaas is het door de regenbuitjes wat heiig. Minder fraai zijn ook de olieraffinaderijen aan de overkant van de brede Seine. 

Het dorp Quilleboeuf is niet zo erg bijzonder op een paar mooie vakwerkhuizen uit de 16e en 17e eeuw na. Het weer was na de buitjes vanmiddag aardig opgeklaard en het werd weer 26º.

Beuvron en Auge 19-08-2019, vrijdag

Vandaag hebben we niet zo ver gereden, zo’n 80km. Maar omdat we via D-wegen zijn gereden deden we er 1,5 uur over. Er lag een stukje snelweg op de route en daar was het, evenals gisteren op de tolweg, druk met terugkerend vakantieverkeer waaronder de nodige Nederlanders met caravans maar ook campers.

Beuvron en Auge N49.18599 W0.34933

Hier in de buurt hebben we nog een stukje van de ‘Route du Cidre’ gereden, we staan nu in de streek Calvados in het dorpje Beuvron en Auge wat niet ver van Caen ligt. We staan op een cp die €6,- kost en daar krijg je ook een jeton voor 100 l. water bij.

Je hebt in Frankrijk de associatie ‘les plus beaux villages en France’ , die deelt aan dorpen het predicaat uit ‘één van de mooiste dorpen van Frankrijk’. Het schilderachtige dorpje Beuvron en Auge is zo’n beau village. Het is de moeite waard om door het dorp te wandelen met zijn schitterende vakwerkhuizen waarvan de oudste uit het eind van de 15e eeuw stamt.

Er zijn wat antiquiteitenwinkeltjes , kunstateliers en souvenirwinkeltjes. En er wordt natuurlijk Calvados en cider verkocht . We hebben een fles cidre brut aangeschaft, niet een van onze favoriete drankjes maar omdat we hier toch zijn zal het ongetwijfeld beter smaken dan thuis.

Er is een weersverslechtering opgetreden die ongeveer 3 dagen zal duren. Maar dat wisten we al toen we besloten om toch eerst naar Normandië te gaan. Zo is het vandaag wat harder gaan waaien, 4 à 5 beaufort, en vanmiddag is er wat regen gevallen maar dat stelde eigenlijk niets voor. Het was 20º maar voelde door de harde wind toch fris aan.

Saint Fromond 20-08-2016, zaterdag

Omdat het vandaag en morgen aan zee nog hard waait, windkracht 7, zijn we in het binnenland gebleven. We zijn eerst naar Cérisy la Fôret gereden waar een camperplaats is aan de voet van een oude abdij. Deze had maar 3 plaatsen en was vol. Onderweg veel tractoren met aanhangers met hooibalen, de boeren halen het hooi binnen.

 

                                De abdij van Cérisy la Forêt, 12e eeuw

We zijn 14km verder gereden naar Saint Fromond waar we staan op de camperplaats die aan het riviertje de Vire ligt.

 

  uitzicht gratis camperplaats Saint Fromond, met voorzieningen, N 49.22195  W 1.08934

We staan zo’n 15 km boven Saint Lo en niet ver van de landingsstranden. Er is hier nog hevig gevochten in de 2e wereldoorlog. In Saint Fromond lagen de Duitsers en aan de overkant van het riviertje de Amerikanen die pas na bombardementen hun opmars in Normandië konden voortzetten nadat er een Baileybrug over de Vire was gelegd.

Aan de overkant allang geen Amerikanen meer maar er lopen nu in de wei 23 paarden en enkele witte koeien. Ze drinken uit het riviertje wat een prettig ouderwets aandoend gezicht is.

In het dorp valt niet veel te beleven, het enige café/restaurant is wegens vakantie tot maandag gesloten. Wel loopt er een wandelpad langs het riviertje waar ook vissers gebruik van maken.

Een Belgische buurman, die graag een praatje maakt , wees ons op een camperplaats aan zee waar je 48 uur mag staan, daar gaan we maandag maar eens kijken.

Het gaat aardig goed met het been van Everdien. Ze heeft natuurlijk nog wel wat pijn waardoor ze wat mank loopt maar slikte ze een week geleden nog 5 paracetamol, sinds gisteren nog maar 3 per dag.

Bricquebrec 21-08-2016, zondag

Vandaag een uurtje verder gereden in noordelijke richting en we staan nu in Bricquebrec, zo’n 20 km onder Cherbourg dus al bijna in het uiterste noorden van Basse Normandie, hemelsbreed nog 15 km van de zee. Onderweg kwamen we de nodige campers tegen die huiswaarts gingen, zo kan er mooi weer wat ruimte ontstaan op de cp’s aan zee.

camperplaats Bricquebrec, N49.47355 W1.64719 . Gratis cp maar water €5,-

We zijn hier eerst langs een Super U gegaan die op zondagochtend geopend was, we hebben o.a. noten azijn en dragon mosterd gekocht, producten die we in Nederland moeilijk kunnen kopen. En natuurlijk een goede Camembert, we zijn in Normandië ( de cider smaakte trouwens lekker).

De camperplaats waar we staan ligt in een mooie parkachtige omgeving bij een vijver en werd tot voor kort druk bezocht (nu staan er 3 campers.) Toen was alles nog gratis maar omdat de inwoners van Bricquebrec massaal water kwamen halen om hun tuintjes te sproeien hebben ze de diensten betaald gemaakt, water en elektra €5,0 per 100 l. cq uur. Dat is toch tamelijk duur , meestal kost water €2 of hooguit €3 per 100l. Je ziet het steeds meer in Frankrijk, wel gratis plekken maar voor water moet je betalen om voornoemd misbruik tegen te gaan. Elektra hebben we niet nodig omdat we 3 zonnepanelen hebben en water tanken we af en toe, we hebben nog voldoende.

                                                     de Donjon in Bricquebrec

Bricquebrec is een aardig stadje hoewel het tamelijk uitgestorven is op zondag nu de winkels gesloten zijn. Blikvanger is in het stadje het kasteel met de Donjon. Het was 25 min. lopen naar het centrum, dat is wel ongeveer het maximum wat Everdien kan lopen. Het was geen terrasjesweer, bewolkt, wind en 19º, dus hebben we even op een bankje gezeten alvorens weer terug te wandelen.

Er gingen trouwens vanmiddag nogal wat campers richting de zee, die hebben vast de weersverwachting voor de komende dagen gelezen, net als wij trouwens.

Siouville-Hague 22-08-2016, maandag

Gisterenavond had Everdien toch weer meer last van haar knie, meer pijn en er zat wat vocht in. Nu was de wandeling naar het centrum van Bricquebrec ook niet vlak maar behoorlijk heuvelachtig, dus stijgen en dalen, dat is toch behoorlijk inspannend om te lopen. Ook vandaag heeft ze wat meer pijn dan de afgelopen dagen.

Het was vandaag maar 22 km rijden naar Siouville waar we nu staan door een mooie omgeving die wel iets aan het coulisselandschap van de Achterhoek deed denken , alleen veel meer heuvelachtig.

                           camperplaats in Siouville Hague, gratis met voorzieningen, N49'56384  W1.84471

We staan op een gratis cp 200 meter van zee, gescheiden van het strand door een paar huizen. Er zijn hier ook voorzieningen, ergerlijk is dat er dan asocialen zijn die een gratis cp nog niet voldoende vinden en dan maar in hun poging gratis water te tappen de hele boel slopen zodat er momenteel geen water verkrijgbaar is in de Flot Blue.

We vinden dat een heerlijke plek voor ons, aardig wat campers, maar genoeg ruimte om ons heen, bakker en strand dichtbij. En dan is het ook nog eens fantastisch weer geworden, een strakblauwe lucht weinig wind en 24º, ons hoor je niet klagen.

Vanochtend hebben we een stukje over het strand gewandeld die toen smal was omdat het vloed was. Vanmiddag weer geweest en toen was het eb, wat een verschil, een erg breed strand nu.

Siouville-Hague 23-08-2016, dinsdag

Er kwamen gisterenavond nog diverse campers bij waaronder ook met ouders met kinderen, die willen de laatste week van hun vakantie nog even naar zee om van het mooie weer te genieten. Franse schoolkinderen hebben maar liefst 8 weken vakantie.

 

Het was vandaag een warme dag, 31º. Dan komen we er hier nog genadig vanaf, er is een waarschuwing voor een hittegolf in grote delen van Frankrijk, op veel plaatsen wordt het 36º. Bretagne en het deel van Normandië waar wij zitten ‘steken’ verder in zee, ze zijn rondom omringd door de zee en daarom zijn de temperaturen wat lager. Het was goed te doen met de temperatuur vandaag om dat er een matige zuidoosten wind staat. Het staat nu helemaal vol met camper en ook een nabijgelegen parkeerplaats staat vol met badgasten. Met deze temperaturen wil iedereen wel naar zee daarom is het druk op het strand en er zijn ook veel surfers.

Vanaf het strand hier zien we het Engelse eiland Guernsy liggen en meer naar links Jersey. Er liggen voor de Normandische kust een 5-tal eilanden waarvan Jersey en Guernsy de bekendste zijn. Hier vlakbij vertrekken boten naar de eilanden oa vanuit Dielette en Barneville Carteret.

We kunnen , omdat er een heldere lucht is door de oostenwind, heel duidelijk de  noordelijke punt van Normandië in zee zien steken, Le Nez de Jobourg. 

Siouville-Hague 24-08-2016 woensdag

Vanmorgen alweer problemen met de MacBook eigenlijk hetzelfde als de vorige keer, een week geleden. Ook nu weer problemen met het opstarten, kon nu zelf via de back up de zaak aan de praat krijgen. Wel weer contact gehad met Apple omdat dit niet veel goeds beloofd. Dat waren ze met me eens maar ik kon wel even in Amsterdam langs komen. Dat maar even niet, er is nog een optie en dat is het besturingssysteem opnieuw installeren mocht zich het probleem opnieuw voordoen. Maar dat het probleem dan verholpen zal zijn is niet zeker helemaal zeker

Het zou jammer zijn omdat oa dit verslag op de MacBook wordt gemaakt en we de E-readers ook via de laptop laden, we wachten maar af. 

Gisterenavond was het te heet om te koken en zijn we wezen eten in een restaurantje waar vooral surfers komen. We waren er om half acht en waren nog net op tijd om een plaats te vinden, mensen die na ons kwamen werden teleurgesteld. Er heerste een leuke sfeer en het eten, fish en chips, so British ,was lekker.

Vlakbij het de cp is sanitairbloc met ook koude douches voor het strandpubliek. En we ontdekten wasmachines dus voor €4,- hebben we de was gedaan.

Die was net op tijd droog want tegen 4 uur kwam er een fikse onweersbui, geheel onverwacht en koelde het af van 23 naar 20º. De hitte zit nog vlakbij en onzeker is wanneer het hier weer warmer wordt, de verwachtingen spreken elkaar tegen.

Hoewel je hier officieel maar 48 uur mag staan, zijn we vandaag toch nog maar gebleven, we willen niet roomser zijn dan de paus, meerdere campers stonden er al toen wij kwamen op maandag, vooral die met kinderen. Dat is overigens wel leuk die kinderen, maakt de zaak wat levendig. Dinsdag moeten ze weer naar school na 8 weken vakantie.

Portbail 25-08-2016 donderdag

We moeten er rekening mee houden dat de laptop er mee kan ophouden en pas in Amsterdam weer gerepareerd kan worden als we weer terug zijn. Gelukkig hebben we de Iphone en de Ipad nog om te internetten via de mifi. Maar zoals gezegd laden we de E-readers ook op via de MacBook, dat kan ook wel via een USB-lader denken we maar die kun je niet overal kopen. Dus ‘voor het geval dat’ hebben we gisterenavond een 20-tal boeken op zowel de Iphone als de Ipad gezet zodat we toch alle twee kunnen lezen mochten onverhoopt de batterijen van de E-readers niet meer opgeladen kunnen worden. Want niet kunnen lezen zou voor ons een ramp zijn, we lezen nog meer dan anders nu Everdien geen lange wandelingen kan maken.

       camperplaats in Portbail N 49.33744 W1.70105  en het uitzicht over de kwelder

We zijn vanmorgen 35 km zuidelijker gereden naar Portbail waar we op een parking voor campers staan, gratis en de voorzieningen zijn 1 km verderop in het dorp. Je hebt hier een wijds uitzicht over een grote kwelder waarvan de sloten bij vloed onderlopen. We hadden wat meer vogels verwacht maar we zien alleen wat zeemeeuwen en een enkele zilverreiger in de verte.

Portbail is een aardig dorpje, een voormalig vissersplaatsje met nu wat toeristen en een jachthaven. Daar wandel je in 20 min. naar toe en dan heb je ook een uitzicht over de havenuitgang en de zee.

Na het dipje in het weer gisteren door een storing boven Engeland waar Bretagne en Basse Normandie een staartje van meepikten was het vandaag een prachtige dag. Volop zon en 28º wat met een zeewindje prettiger aanvoelt dan de 37º die grote delen van Frankrijk hebben.

Gouville sur Mer 26-08-2016, vrijdag

Opnieuw maar een klein stukje zuidelijker gereden vanochtend, 34 km. Eerst door een landbouwgebied waar wel erg veel prei werd verbouwd. Daarna door een duinachtig gebied tot we bij de cp in Gouville sur Mer kwamen. De cp ligt deels achter en deels op een duin. Wij staan bovenop het duin met een fantastisch uitzicht over het Kanaal (La Manche). Het enige nadeel is dat , omdat we hoog staan , we maximaal de windkracht 4 uit zee voelden, zodat het eerst niet warmer was dan 22º. Maar om 5 uur draaide de wind naar het oosten en werd het 25º en was de wind ook minder, heerlijk. En de verwachting is dat die morgen ook aflandig blijft, dan blijven we hier nog een dag.

              uitzicht vanaf cp Gouville sur mer N 49.10126 W 1.

Naast ons staan Belgen die vanuit Spanje via de Gironde en een stukje Bretagne hier zijn beland. We willen in de omgekeerde richting dezelfde streken aan doen op weg naar Spanje, grappig.

De camperplaats is overdag gratis en kost €5,50 tussen 19.00 uur en 10.00 uur.

Gouville sur Mer 27-08-2016, zaterdag

Gisterenavond een tijdje met onze Belgische buren gepraat, aardige mensen. Er was trouwens een prachtige zonsondergang die we vanuit de camper konden zien, het was toen eb geworden. Recht tegenover ons ligt het eiland Jersey, de zon gaat precies achter het eiland onder.

 

                               de zon is net onder achter het eiland Jersey, het is eb nu

Het deel van het dorp Gouville sur Mer waar wij staan bestaat uit vakantiewoningen en villa’s. Ook zijn er 2 campings in de buurt. Maar voor ons is het uitzicht voor ons over de zee en de duinen achter ons datgene wat dit tot een heerlijk plaats maakt.

Het is hier redelijk vlak om te lopen zodat Everdien hier ‘aardig uit de voeten’ kan. Iedere dag hebben we tot nu toe een wandeling kunnen maken van ongeveer 3 kwartier, daarna moet ze even rusten, het is aardig inspannend.

                        de tractoren die de vissersbootjes in en uit het water transporteren

Er is hier een oestercultuur zoals op veel plaatsen langs de Franse westkust. Vanmorgen hebben we een rondje van bijna een uur gelopen waarbij we ook langs allerlei oesterbedrijven kwamen . Veel tractoren, grote bakken met wielen die kunnen rijden en drijven en ook kreeftenkorven, aardig om te zien hoeveel mensen er van de zee leven

 

         kreeften korven  en  verroest materiaal waar  oestermatten hebben op gelegen

Want er zijn ook vissersboten die met tractoren de zee in en uit worden getransporteerd. De houten vissersboten zijn vervangen door rubberboten en opvallend is de er met hengels gevist wordt op zee, boten met netten hebben we hier niet gezien.

Het was vandaag prachtig weer. Eerst was er 's ochtends een matige oostenwind, 's middags draaide de wind en werd het bijna windstil. De zee was mooi glad en met 28º was het bijna te warm.

Nort sur Erdre 28-08-2016, zondag

We zijn gisterenavond in een visrestaurant uit eten geweest , dat was bijzonder lekker. Everdien had mosselen op op Normandische wijze en ik had diverse vissoorten opgerold als een rollade in een preiblad.

Vanmorgen zijn we vertrokken omdat het weer omgeslagen is. Er stond windkracht 5 ,het was fris , er viel wat regen, het zou blijven waaien bij weinig of geen zon, kortom verre van aangenaam. En voor morgen wordt er niet veel verbetering verwacht.

          cp Nort sur Erdre N47.43732  W1.49492, voorzieningen op camping

Daarom zijn we verder gereden naar het zuiden. We wilden eerst langs Avranches gaan maar toen we deze stad, die een mooi middeleeuws centrum heeft, van verre al op een heuvel zagen liggen, leek ons dat geen goed idee i.v.m. het been van Everdien. We zijn doorgereden en kwamen op de snelweg naar Nantes waar het m.n. aan de andere kant druk was met terugkerend vakantieverkeer.

Uiteindelijk zijn we naar Nort sur Erdre gereden, 250km van waar we vertrokken. Het stadje ligt zo’n 20 km boven Nantes.

Hoe geheel anders staan we nu dan de afgelopen 2 dagen. Stonden we op een duin met een fantastisch uitzicht, nu kijken we ook best aardig op een meertje maar staan we op een cp op asfalt op een mix parking. Tot voor kort was dit een cp met voorzieningen , maar die zijn er niet meer, daarvoor moet je nu naar de camping iets verder

 

                                                 Nort sur Erdre

Er is hier niet alleen een meertje maar ook de rivier de Erdre met een kleine jachthaven. Er staat ook hier een stevige wind maar het is zonnig en 25º zodat we de hele middag buiten hebben kunnen zitten lezen.

Er is een parkachtige omgeving rondom het meertje waar je goed kunt wandelen en waar vandaag massaal gepicknickt werd. Het stadje zelf stelt niet veel voor.

Maillezais 29-08-2016, maandag

We zijn vandaag verder gegaan, we hebben 180km gereden over D-wegen, dus we hebben heel wat rotondes gehad. We zijn naar het gebied Marais Poitevin gereden wat op de randen van de departementen Charente Maritime, Vendée en Deux Sèvres ligt. Het gebied is maar liefst 90.000 ha groot en is ingepolderd vanaf de 10e eeuw. Vanaf de 17e eeuw waren daar ook Hollanders bij betrokken, je hebt bij Lucon het Canal des Hollandais. Het moeras neemt snel in omvang af omdat de boeren in de vlakte van Poitou veel water onttrekken om hun land te besproeien, hun macht is sterker dan die van de milieubeweging.

 

         cp La Ronde N46.30503 W0.80512 , gratis met voorzieningen

We zijn eerst naar een cp in La Ronde gereden, dat ligt net in de Charente Maritime. De cp ligt prachtig onder bomen aan het riviertje de Vieille Sèvre. We zijn daar de hele middag geweest, lekker lezen aan het water.

Maar daar hadden we geen internet en aangezien het de komende dagen boven de 30º gaat worden, wilden we wat cp’s uitzoeken. Nu hebben we wel camperboeken bij ons maar op internet heb je meer foto’s voor een beter idee van zo’n camperplaats.

 

Daarom zijn we aan het begin van de avond naar Maillezais gereden, dat was 9 km en het stadje ligt net in de Vendée. Daar staan we op een cp op een dorpsplein, er zijn hier voorzieningen (N46.37038 W0.74033) Het is natuurlijk minder mooi maar we hebben internet en er is hier meer te zien dan in het boerendorp La Ronde.

Het was vandaag over het algemeen bewolkt met een spaarzame opklaring maar met weinig wind en 24º was het best aangenaam.

                                                                   Maillezais

Chef Boutonne 30-08-2016

Toch nog even zeuren over internet: staan we gisterenavond in het dorp oa vanwege internet, houdt internet er mee op. How come : de Macbook gaf weer problemen en de Apple helpdesk had vorige week gezegd dat ik misschien het besturingssysteem OS X opnieuw moest installeren. Toen ik daar net mee begonnen was dacht ik shit ,dit gaat veel GB’ s kosten maar ik durfde het proces ook niet stil te zetten. Even na half 10 stopte het downloaden , het tegoed op het simkaartje was op, €30 opgestookt.

Geen internet meer, geen nieuw besturingssysteem , geen goed humeur ( voor eventjes maar) .

Vanmorgen bij het toeristenbureau via de WIFI het simkaartje opgewaardeerd zodat we weer internet hebben en de Mac ook weer aan de praat hebben gekregen, zolang het duurt, maar de zon schijnt en we staan op een prachtige cp in Chef Boutonne.

cp Chef Boutonne, N46.11015  W0.077443, gratis, met voorzieningen

We zijn 70km oostwaarts gereden door landelijk gebied van de Poitou waar veel mais, zonnebloemen en wat wiet wordt verbouwd. Wiet niet om te blowen, het heeft een verwaarloosbaar THC gehalte maar om de vezels van de stengels van de hennepplanten. En de mais wordt geoogst, veel tractoren met wagens met maishaksel.

We staan hier aan de rand van Chef Boutonne op een camperplaats op gras onder de bomen. Het is gratis, er zijn voorzieningen en er zijn wc’s en spoelbakken voor de was en afwas.Naast de cp is een klein zwembad.

                                  Beekjuffers, vrouwtje links, mannetje rechts

Het riviertje de Boutonne ontspringt hier en is achter ons meer een helder beekje, vandaar dat er ook veel beekjufffers zijn. En vlakbij is een kasteel , daar wandelen we morgen heen.

Chef Boutonne 31-08-2016, woensdag

Chef Boutonne is een aardig stadje met een paar terrasjes en een office de tourisme die merkwaardigerwijs gesloten is t/m vandaag. Voor het gemeentehuis staat een imponerende grote ceder, beeldbepalend voor de stad.

 

Het kasteel. Le Chateau de Javerzay, is nog geen 10 min. lopen van de cp. Het is een romantisch Renaissance kasteel uit de 15e eeuw waarin een museum is gevestigd die o.a. 400 (religieuze) hoofddeksels herbergt.

Nog dichter bij staat een eenvoudig kerkje uit de 15 eeuw met een interieur die al even eenvoudig is maar wel leuk om doorheen te wandelen.

detail poort en interieur kerkje

Maar eerst hebben we vanmorgen de was gedaan, we hebben dankbaar gebruik gemaakt van de wasbak in het sanitairblok. Het is de eerste maal dat we een dergelijk faciliteit,( 3 wc’s w.o. een invalidentoilet, een paar afwasbakken en een wasbak op een gratis cp tegenkomen, meestal is er alleen de service dat je de pot kunt legen en water kunt tappen ( vaak tegen betaling)

Chef Boutonne 01-09-2019

Vandaag was de rentrée, de de dag dat de scholen weer zijn begonnen, ook de dag dat het zwembad hier sloot.

bij de bron van de Boutonne

Vandaag zijn we naar de bron van het riviertje de Boutonne gewandeld , hier vlakbij. Er viel niet veel bijzonders te zien, wel een heel rustieke omgeving waar een gele kwikstaart wegvloog, wat meerkoeten zwommen en we even rustig hebben gezeten.

                     het bruin zandoogje, het landkaartje, de atalanta

Er staan hier bij de cp bij het riviertje de nodige bloemen die veel vlinders aantrekken. Omdat vogels zich hoog in de bomen bevinden en moeilijk te ontdekken zijn omdat ze niet zingen in dit seizoen, vanmiddag maar eens wat vlinders gefotografeerd, ook leuk. Alleen kennen we heel veel soorten niet en kunnen we ze ook niet terugvinden in een natuurboek die we bij ons hebben.

                              gewoon blauwtje, de vlinders hebben nu hun juiste naam, dankzij vriendin Lot 

Er zijn hier vanmiddag Nederlanders komen staan, aardige mensen waarmee we de nodige ervaringen hebben uitgewisseld, ze camperen ook al 30 jaar ( wij trouwens al 37). We hebben nog weinig Nederlanders ontmoet in de ruim 2 weken dat we nu onderweg zijn, dat was ook hun ervaring. Zou de angst voor aanslagen meespelen, we weten het niet. Kan ook zijn dat het in Nederland de laatste weken ook goed weer is na een tegenvallende zomer.

St. Dizant du Gua, 02-09-2016, vrijdag

De rit vanmorgen begon al met een omleiding toen we nog maar nauwelijks van de cp af waren gereden. We moesten via smalle wegen de bijna 60 km naar St Jean D’Angely rijden. Daar wilden we bij de Hypermarché LeClerc LPG tanken en een wasmachine gebruiken. Wat een drukte daar en om te tanken(LPG is lang niet overal verkrijgbaar in Frankrijk) moesten we dwars de parkeerplaats over om bij een lange rij wachtenden voor het tankstation te komen. Na het tanken stond er weer een rij te wachten voor de kassa en toen een vrouw wilde voordringen schudde Everdien van nee, dat gaat niet gebeuren, waarop ze getrakteerd werd op ‘ik keel je’ bewegingen. Mensen vertonen af en toe merkwaardig gedrag , zelfs een oudere vrouw in een Renault Clio.

Voor de wasmachine moesten we naar de Intermaché waar het gelukkig een stuk minder druk was en toen we boodschappen hadden gedaan waren de dekbedhoezen gewassen voor €4,-.

St Jean d’Argely lijkt een leuke stad maar de camperplaats leek ons minder geschikt om de was te drogen, druk en veel wandelende mensen.

                        Cp St Dizant de Gua , N45.43057 W0.70686

Daarom zijn we doorgereden, 70km door de Cognac streek met zijn wijngaarden en grote velden uitgebloeide zonnebloemen, in een mooi heuvelachtig landschap naar St Dizant du Gua, 3km van de getijdenrivier de Gironde en 20 km van de Atlantische Oceaan. De cp is zo groot als een half voetbalveld, gratis en met voorzieningen .

 

Toch staan er maar 7 campers, waarschijnlijk omdat het een doods dorp is waar alleen een kasteel de moeite waard schijnt te zijn. Er is 1 café maar die is gesloten, bij de cp is een supermarktje.

En hoewel het weer bijna 30º was, stond er een zeebriesje wat het aangenaam maakte.

Blaye 03-09-2016, zaterdag

De dag begon met mist en net toen we ons afvroegen of we nu wel naar het kasteel moesten gaan, trok de mist snel op.

Toen we naar buiten stapten dachten we dat vandaag in onze herinnering zou blijven bestaan als de dag van de muggen, we werden meteen belaagd en meerdere malen gestoken. Het werd echter de dag dat we de luifel aan gort reden. Daarover later meer, eerst het zoet.

 

Er staan verschillende bijzondere bomen en het meest beroemd is het kasteel toch om de’ blauwe bronnen’. Er zijn er 5, variërend in diepte van 5 tot 18 meter, mooi om te zien. Het heeft ook iets mystieks , vandaar de sprookjesachtige namen van iedere bron, zoals de ‘sprookjes spiegel’. De bronnen ontstaan door een ondergrondse rivier die van het Massif Central komt. Aan het eind van de wandeling door de kasteeltuin kun je ook in het kasteel cognac en Pineau (een soort versterkte wijn van 17%) proeven, van eigen wijngaard, daar vonden we het echter nog te vroeg in de ochtend voor.

Via een D-weggetje , met in het begin vanaf een heuvel een prachtig uitzicht over het estuarium van de Gironde , zijn we naar Blaye gereden. Zo’n 20 km voor Blaye verlieten we de Charentes , met daarmee ook de aanduidingen van de cognac en de pineau en reden we de Gironde binnen met zijn Côtes de Blaye. Deze wijn behoort zeker niet tot de topwijnen, het aangrenzende wijnbouwgebied Côtes de Bourg levert betere wijnen.

                                 cp. Blaye bij de citadel, N45.12527 W0.66615

In Blaye was een grote markt, druk bezocht en daardoor hadden we moeite om de cp. op te komen. Veel vertrekkende auto’s van de naastgelegen parkeerplaats en ook een enkele camper daartussen die via het smalle weggetje de cp verlieten. We moesten uitwijken voor een camper en raakten een overhangende boom en hoorden een krak en dachten dat we een scheur in het dak hadden. Op de cp bleek dat de luifel een opdonder had gehad waardoor de luifel uit de cassette is geschoven , onderdelen zijn afgebroken , kortom de luifel is naar de kloten en we zullen een nieuwe moeten laten plaatsen, shit happens.

Nadat we van de schrik bekomen waren zijn we over de leuke markt gewandeld. Er waren veel delicatessen kraampjes , de verleiding was groot om ‘troost eten’ te kopen ware het niet dat we al een rijk gevulde koelkast met streekproducten hebben. Dus wisten we ons te beperken tot o.a. 2 stukken quiche, 1 met zalm en 1 met tonijn, wat sla erbij en we hoeven verder niet te koken, daar is het wel wat warm voor.

We staan mooi op de cp. aan het eind van de rij met uitzicht over de Gironde, het grootste estuarium van Europa. De cp. ligt bij de citadel uit 1680 maar die hebben we een jaar of 8 geleden nog bezichtigd.

 

                        op de achtergrond een eilandje in de Gironde

Geen luifel, wel een boom aan de andere kant van het toegangsweggetje , pal aan de Gironde. Daar hebben we toch lekker kunnen lezen want 31º is zonder schaduw iets te veel van het goede.

Het is trouwens de eerste keer dat we tijdens deze reis een volle cp meemaken, nà 17 uur moesten campers doorrijden.

Blaye is trouwens een leuk stadje met aardige winkeltjes. Ook zijn er genoeg restaurantjes en hebben we op een van de terrasjes een koel biertje gedronken. Toch is de mooie façade vrij smal, al snel kom je in wijken waar het een vergane glorie is.

                                      ook bij de citadel vlinders, oa de gele luzernevlinder

Bernos Beaulac 04-09-2016, zondag

We hadden een schandalig mooi plekje, wat uitzicht betreft althans. Een prachtig uitzicht over het modderige water van de Gironde, die dan weer naar links landinwaarts, dan weer naar rechts naar de oceaan stroomt. Blijft toch fascinerend om naar de kracht van de elementen te kijken. Helemaal leuk met een glas wijn voor de camper.

                de avond valt in Blaye, 's middags valt het haventje droog, nu weer vol water

We zijn vanochtend 120 km verder gereden, via Bordeaux naar Bernos Beaulac, wel nog steeds in de Gironde, Aquitaine.

Tot vlak voor dit dorp zijn we door een aaneenschakeling van dorpen en wijngaarden gereden van het gebied Sauternes/Graves.

 

                                               cp in Bernos Beualac, N44.37006 W0.24295

 

We staan op een mooi gelegen cp. aan een meertje en bij het riviertje de Ciron. Er staan hier in het parkje ook picknickbanken waar nu op zondag druk gebruik van wordt gemaakt. Er zijn hier voorzieningen en het kost €4,- maar de betaalautomaat is kapot.

 

                                              bij de cp ligt een verlaten steenfabriek

Het dorp stelt niet veel voor maar er is een baker, een supermarktje en een café/restaurant. We blijven hier morgen ook nog wel.

Het was vandaag voor de verandering niet stralend zonnig maar er was sluierbewolking en bij weinig wind en 31º voelde het benauwd aan.

Bernos Beaulac 05-09-2016, maandag

Maandag wasdag, in ieder geval kwam het ons goed uit dat we bij een helder riviertje staan. Met dat rivierwater hebben we goed de was kunnen doen. Zo deden we dat ook in de begintijd van het camperen toen je nog overal in Frankrijk en Spanje vrij kon staan.

                                                      bont zandoogje

Je kunt hier een stukje langs de rivier de Ciron wandelen en ook hier weer veel vlinders, vooral hooibeestjes. Maar ook weer voor ons onbekende soorten, mooie soorten zitten er tussen.

Met het been van Everdien gaat het langzaam beter hoewel het verschillend is van dag tot dag. Maar als je het over een hele week bekijkt dan heeft ze nu wat minder pijn en loopt ze, hoewel nog wel wat mank, ook beter. Zaterdag heeft ze in Blaye 40 min. gelopen zonder brace of stok en alleen de hoge wandelschoenen aan met nauwelijks pijn. Gisteren echter liep ze slechter en had ze meer pijn, vandaag 45 min. wandelen door het bos aan de overkant van de weg ging wel goed, nadien wat pijn.

 

                                                grote parelmoervlinder

En blijkt er er hier een Nederlandse ondernemende jongeman op de picknickplaats te zijn neergestreken die elke dag hier , behalve in het weekend , barbecuegerechten frites, etc. verkoopt en dat alles biologisch. Dat doet hij al sinds 2009 en er heeft een stukje over hem in de regiokrant gestaan. Daar moeten we vanavond maar eens wat gaan eten.

 

                                                    waterval in het riviertje de Ciron

Labastide d’Armagnac 06-09-2016, dinsdag

Het viel ons op dat er zoveel campers onderweg zijn in deze regio. Toen we gisteren bij hem gingen eten (steak haché met handgesneden frites, lekker) vertelde de ‘barbecueman’ dat nu de scholen gesloten zijn, de Franse gepensioneerden op stap gaan met hun camper. En dat gaat nog wel even door , straks komen de overwinteraars die naar het zuiden gaan, ze zorgen voor een deel van zijn omzet.

We zijn vandaag een klein stukje zuidelijker gereden, 51 km .

We reden de streek Les Landes binnen en meteen begonnen de uitgestrekte dennenbossen en de rechte wegen. Tot aan Roquefort ( niet die van de kaas, die ligt in de buurt van Millau) en toen via een heuvelachtig gebied naar Labastide d’ Armagnac. De naam zegt het al we zijn in de Armagnac waar de gelijknamige drank vandaan komt, zeg maar een soort cognac.

                                                 Place Royal , Labastide d'Armagnac

Soms gaan we naar en cp vanwege de de mooie ligging, zoals de afgelopen dagen en soms vanwege het feit dat het bij een dorp of stadje ligt die we willen bezichtigen zoals nu het geval is. Labastide d’Armagnac is een heel oud dorpje, uit de late middeleeuwen. Het centrum is een heel authentiek plein uit 1297. Place Royal, waar een aantal fraaie historische (vakwerk)huizen staan. Het plein is omzoomd met arcades met overdekte passages.

Er staat ook een kerkje met een aardig interieur. Kortom het rustieke dorp is een kleine omweg meer dan waard en gelukkig waren er niet veel toeristen.

 

De cp hier is gratis met (smerige ) voorzieningen en aan een kant van het grote veld staan bomen waar we in de schaduw konden zitten. Er staan hier ook een paar notenbomen maar de noten zullen pas over een week of 2 rijp zijn.

cp Labastide d'Armagnac

N43.97242  W0.18710

Ondres 07-09-2016, woensdag.

Zo werd het vandaag toch nog de warmste dag die we sinds de jaren 70 ’s zomers in Marokko hebben meegemaakt.

We zijn vanmorgen 135 km in z.w. richting naar de oceaan gereden, richting Bayonne . Er wilden kennelijk meer mensen verkoeling zoeken aan zee want het was druk op de weg. Er was een waarschuwing van kracht voor extreem warm weer voor de tijd van het jaar, het kon in de Aquitaine 38º worden.

cp Ondres Plage N43.57611 W1.48611

We zijn in Ondres Plage beland , 10km van Bayonne op een cp op asfalt waar de campers in een rijtje staan. Niet echt ons ding maar het is maar voor 1 nacht en iets anders vindt je hier nauwelijks of niet. Het kost hier €8,- , met voorzieningen, maar de automaat is kapot, wellicht dat de politie het bedrag incasseert , ze rijden hier frequent rond.

Veel Duitsers trouwens hier op de cp, 200m van zee, maar zonder zeezicht.

in de verte Bayonne en de Pyreneeën 

Tegen de voorspelling in bleef de wind aflandig en werd het 36,5º, zo heet hebben we het lang niet meegemaakt. Gelukkig konden we in de schaduw van een heg zitten zodat het nog net te doen was.

Morgen rijden we door naar Spanje, we staan hier nog zo’n 40km van de grens. En het weer is morgen ook een stuk koeler, prima om te rijden dus.

Het fenomeen viel ons vorig jaar al op: Fransen die willen stoppen met roken hebben massaal de E-sigaret ontdekt. Ze roken die niet alleen thuis maar lopen fanatiek er aan lurkend over straat. Maar misschien valt het ons op omdat we zelf tamelijk veel gerookt hebben, Everdien is al 15 jaar geleden gestopt en ik zo’n 10 jaar geleden.

Berriozar 08-09-2016, donderdag

Het was vandaag totaal ander weer. Het begon vannacht met een paar buitjes en toen we op weg gingen richting Spanje begon het te regenen en in de Pyreneeën kwam het met bakken uit de lucht. In de Spaanse Pyreneeën ging het over in regen en motregen dus het was niet zo’n leuk ritje, het was niet alleen vervelend om te rijden maar je zag ook niets van de omgeving

We staan nu op een cp in Berriozar vlakbij Pamplona, het zijn eigenlijk grote parkeervlakken langs een weg (geen verkeer), het is hier gratis en er zijn voorzieningen. We staan hier met 10 campers waarvan 3 Nederlandse en dat terwijl we in Frankrijk heel weinig Nederlandse campers hebben gezien.

      cp Berriozar N42.84003 W1.66418

Het plan was om morgen Pamplona te gaan bezichtigen maar daar zien we maar vanaf. Het bloedhete weer was toch wat te veel voor het been van Everdien. Ze kreeg in de loop van gisterenavond pijn in haar been en ook vannacht had ze er veel last van en op een gegeven moment moest ze wat in de camper heen en weer lopen. Vanmorgen ging het gelukkig beter en ze hoefde geen extra paracetamol te slikken ( nog 3 per dag).

 

                                                           tapuit

We hebben wat in de omgeving hier gewandeld, dat ging best goed. Maar om in Pamplona te komen moet je eerst een kwartier naar de bus lopen en in de stad wil je ook wat bezichtigen, ( we zijn er nog nooit geweest) dat lijkt wat te veel van het goede op dit moment. Dus gaan we morgen een stukje de Pyreneeën in rijden.

Het weer is vanmiddag gelukkig opgeklaard, 23º,wel staat er nog veel wind maar morgen moet het beter worden.

Cáseda 09-09-2016, vrijdag

We zijn zo’n 60 km naar het oosten gereden door een af en toe prachtig landschap met donkerrode berghellingen en daarvoor goudgele graanvelden, een mooi contrast. 

                       vrij staan bij Cáseda, N 42.52747  W1.36398

We staan nu vrij, een droomplekje aan de rivier de Aragón. Aan de overkant van de rivier ligt Cáseda op een rots gebouwd waar we vanuit de camper over de rivier naar toekijken . Er is hier een picknickplaats en er is drinkwater. En omdat er ook gezwommen wordt is er een douche. Bovendien zijn er bomen zodat we in de schaduw konden zitten. We staan niet hoog in de Pyreneeën omdat we in het dal van de Aragón staan.

                              de rivier de Aragón met aan de overkant Cáseda

Er is vandaag een dorpsfeest, je ziet mensen in het wit met een rood sjaaltje om. Om 16.00 uur liep de fanfare door de straten, om 18.00 uur begon het stierenrennen. We gaan niet naar het feest toe, het is steil omhoog lopen naar het dorp, dat kan Everdien nog niet zonder dat ze daarna last krijgt. We hebben wat langs de rivier over een pad gewandeld en vanmorgen zijn we in een buitenwijk van Cáseda geweest die wat lager ligt. Bij een Bodega hebben we rode wijn en rosé gekocht, wijn uit Navarra, ze zijn daar tevens producent bij die Bodega.

Langs de rivier ontdekten we trouwens een plek met bijna 100 walnotenbomen maar ook deze waren nog niet rijp.

                                             dorpje omgeving Caséda

Je ziet meteen een cultuurverschil tussen de Fransen en de Spanjaarden nu we bij deze picknickplaats staan. De Fransen gaan om 12.00 uur eten, ze zetten dan bv. de camper ergens op een parkeerplaats en gaan aan tafel meestal gaat de tv-antenne dan omhoog. De Spanjaarden eten tegen 13.30 uur en ook nog wel later op de middag. ’s Avonds eten de Fransen om pakweg 20.00 uur, als je in Spanje uit eten wilt kun je het best na 22.00 uur terecht.

                                                                         grauwe vliegenvanger

 

                                                    KLIK HIER Frankrijk/Spanje 2016 deel 2