Jaca, 30-08-2023, woensdag

Vanmorgen wat langer in bed gebleven en daarna wat dingetjes in de camper gedaan. Oa reisverslagen van (camper)vrienden gelezen die onderweg zijn en geappt met onze goede vrienden Kees en Trui die nu richting de Provence gaan.

En een plannetje gemaakt voor de komende dagen want het weer blijft goed t/m vrijdagmiddag, daarna wordt er door de de Spaanse weerdienst AEMET gewaarschuwd voor een diepe depressie, een DANA, dit weekend. Er worden flinke hoeveelheden regen voorspeld en stormachtige wind, wij gaan als de verwachtingen  uitkomen (die ook in diverse  weer-apps worden gedaan) op een camping in Huesca staan.

Daarna weer de stad in en we hebben , na wat sightseeing, een restaurantje uitgezocht om te lunchen vlakbij de kathedraal waar een aantal restaurantjes gevestigd zijn. Bovendien is er vanaf een terrasje altijd wel wat te koekeloeren, de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela loopt langs de kathedraal. In de buurt van de kathedraal hoorden we een luid gekrijs. Pelgrims zijn toch niet van die luidruchtige types? Het bleken heksen die probeerden mensen de stuipen op et lijf te jagen. Overigens erg aardige heksen die graag op de foto wilden. 

De lunch viel ons bijzonder in de smaak, paddestoelenkroketten, patatas bravas en calamares, allemaal huis gemaakt. Dat gaan we vaker doen, uit eten in Spanje is meestal lekker en betaalbaar. En we hebben inderdaad pelgrims voorbij zien wandelen langs ons tafeltje.

Na het eten hebben we nog rondom de  grote 5-hoekige citadel gewandeld die aan de noordkant van Jaca staat.

 

Bij de kathedraal poseerden deze 'heksen', we dachten eerst aan  een vrijgezellenfeestje maar ze deelden ook folders uit, niet aan ons, die 'extranjeros' zullen dat toch wel niet begrrijpen.

Gezellige straatjes met volle terrasjes.

Soms loont het de moeite om omhoog te kijken, een soort serre op het dak.

Een klein stuk van de enorme citadel.

Even de trappen omhoog achter de cp en je hebt een mooi uitzicht.

De kus van Luis Rubiales, de voorzitter Spaanse voetbalbond, heeft overal voor grote ophef en verontwaardiging gezorgd. Nog steeds berichten de Spaanse kranten hierover, er is alom afkeuring van alle kanten, tot zelfs in de VN toe. En er wordt door justitie bekeken of er een strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld wegens seksuele intimidatie.

De aanranding is hard aangekomen in Spanje waar de progressieve regering van premier Sanchez  door wetgeving voor een betere positie van vrouwen heeft gezorgd. Dit mede onder druk van de vrouwenbewegingen die zich in Spanje meer roeren dan elders. Zo is er oa per wet geregeld dat vrouwen recht hebben op menstruatieverlof, moeten bedrijven minstens 40% vrouwen in de ‘Raad van Bestuur’ hebben, en er is een wet die onder meer bepaalt dat mensen vanaf 16 jaar zelf kunnen beslissen met welk gender ze door het leven willen gaan.

“Als vrouwen de helft van de maatschappij uitmaken, dan hebben ze ook recht op de helft van de politieke en economische macht”,  dit moet volgens Pedro Sánchez het streven van de regering zijn, hij verklaarde dat een paar maanden geleden, ondertussen zijn er verkiezingen geweest. 

Wetgeving zorgt niet onmiddellijk tot gedragsverandering en het gevaar is dat een rechtse regering de wetgeving zal terugdraaien. Vox-politici (VOX is een extreemrechtse partij) verkondigden dat 'machogeweld niet bestaat', ze noemen het feminisme een kanker en vinden de strijdende vrouwen 'arrogant, …Dit n.a.v. de ophef over de kus. Hopelijk zal de poging tot vorming van een rechtse regering door de PP leider Alberto Núñez Feijóo., mislukken. Niet alleen voor de positie van vrouwen trouwens.

Het was vandaag half bewolkt en het werd 23º bij een matige wind en er viel aan eind van die middag een piepklein buitje. Net als gisteren in geloop van de middag weer erg druk met campers die tevergeefs een plekje zoeken of in een van de straten gaan staan, zodoende zijn er wel 50 campers en bijna allemaal Spaanse.

Huesca 31-08-2023, donderdag

Het was een koude nacht, toen we opstonden was het 7º en binnen 14,4º, we hebben voor het eerst even de kachel aan gehad, de zon was nog achter de bomen.

Vanmorgen eerst naar een tankstation gereden in Sabiñanigo  om LPG te tanken, de mogelijkheden zijn hier in de regio dun gezaaid . Wat heet , het werden 2 tankstations, we passeerden eerst een goedkoop tankstation, diesel voor €1,619. Dat was bijna €0,20 per liter goedkoper dan dat we gezien hadden onderweg, een paar centen maakt ons niet uit, maar wat we hier bespaarden om te tanken, daar zouden we een terrasje van kunnen pakken. Bij een andere pomp LPG getankt en vervolgens via een schitterend gelegen weg door de Aragonese Pyreneeën naar Huesca gereden , een rit van iets meer dan een uur in totaal.

 

Mooie vergezichten over de Aragones Pyreneeën vanmorgen vanaf een parkeerplaats tussen Jaca en Huesca.

Cp in Huesca N42.13499 W0.41948, gratis , met voorz.

 Daar zijn we op een cp gaan staan, niet ver van het centrum en ook niet van de Mercadona. We vroegen een man de weg en vervolgens bleek bij vloeiend Frans te praten. Hij wees ons de weg maar dat bleek toch de andere kant op dan de iPhone ons wilde opsturen. Ik liet hem het scherm zien en het was een misverstand, hij had MacDonalds verstaan. De aardige man liep al keuvelend een eindje met ons mee waarbij we het natuurlijk ook over de verwachte slechte weersvooruitzichten hadden. Het zwaartepunt van het noodweer lijkt op dit moment in Catalonië en Valencia te komen liggen , iets wat we vanmorgen ook op de diverse weer-apps hadden gezien. De 100 mm regen die eerst voor hier werd voorspeld zit niet meer in de verwachtingen, wel ongeveer de helft, ook niet onaanzienlijk natuurlijk. We blijven de verwachtingen volgen, de camping is hier vlakbij. 

De boodschappen in onze favoriete Spaanse winkel de Mercadona, lijken wat goedkoper dan in Nederland en dan niet alleen de wijn. Alleen de olijfolie is duur maar die hadden we nog niet nodig.

DE mooie bewerkte voorgevel van de kathedraal is van een 14e eeuwse meester met hieronder fragmenten van het tinpaan.

De patio van de kathedraal.

Na de late lunch zijn we de stad ingegaan. We zijn ooit , wel 40 jaar geleden,  in Huesca geweest. We hebben daar niet zoveel herinnering meer aan, wel dat het een mooie stad is. En dat klopt inderdaad, we hebben wat in het centrum rondgewandeld en hebben een combiticket gekocht voor de kathedraal en de kerk San Pedro El Viejo. We hebben de kathedraal bezocht, de kerk komt morgen, overdaad schaadt. De kathedraal is niet alleen erg mooi, zowel het in- als het exterieur, maar ook erg groot.

 

        Een albasten meesterstuk waaraan 14 jaar is gewerkt

Detail van het altaar.

Foto's van 2 van de kapelletjes die in de kathedraal zijn. Hier zie je dat er zowel met zilver als rijkelijk met goud werd gewerkt aan de religieuze voorstellingen.

 Er is erg veel te zien en te veel om te beschrijven. De kathedraal is gotisch en is gebouwd van 1274-1515 op de restanten van een moskee. De kathedraal telt niet alleen vele rijk versierde kapelletjes maar ook 2 albasten altaarstukken waaronder een van de Valenciaanse beeldhouwer Damián Forment die als zijn mooiste werk wordt beschouwd.

Verder veel schilderijen, fresco’s  en relikwieën en soms een fraai houten plafond. We hebben genoten in de kathedraal waar het lekker koel was.

2 van de vele schilderijen die natuurlijk ook een naam hebben .

Boven het drieluik  'de barmhartigheid van San Bernardo en San Francisco'

 

De linkerfoto is een detail van het retabel van Santa Anna.

 

Een mooi plafond .

 

 

Er staan veel relikwieën tentoongesteld achter glas

Want toen we weer buiten stonden was het inmiddels 29º geworden en zijn we terug naar de camper gewandeld na een leuke middag te hebben gehad. En dan morgen weer een kerk en dat voor ongelovigen die zich wel kunnen vergapen aan de religieuze kunst en er van kunnen genieten.

Over het weer hebben we al gehad, van 7º bij het opstaan tot 29º aan het eind van de middag, wel een groot temperatuurverschil. Trouwens ook in de camper, van 14,4º vanmorgen vroeg tot 36,8º toen we aan het begin van de avond terug kwamen uit de stad.

Wij hebben geen last van deze temperaturen overdag, boven de 30º doe je minder.

Huesca 01-09-2023, vrijdag

We hadden gisteravond de Maxxfan aangezet zodat het vannacht niet zo warm was, hoewel 20º tot een tropennacht gerekend wordt, althans bij buitentemperatuur, die was 17º.

Je kunt goed merken dat de schoolvakanties niet niet geëindigd zijn, er zijn veel Spaanse campers met kinderen. Daarom is het ws ook nog zo druk met campers, drukker dan in we  Frankrijk meemaakten op cp’s.

Laten we het weer eens over COVID hebben, niet dat dat zo gezellig is, integendeel, onze zoon Martijn heeft  post-COVID klachten. Maar het viel ons op dat er in Spanje nog steeds of opnieuw mensen met mondkapjes op lopen in de winkel of soms ook op straat. Dit terwijl de mondkapjesplicht ook in zorginstellingen en apotheken is afgeschaft. Maar nu lazen we vandaag dat COVID weer met een opmars bezig is in Spanje. Dit maakt men op aan het verkochte aantal COVID testen die is vorige week in vergelijking met  eind juni ( toen het aantal besmettingen stabiel was) verzesvoudigd. Ook blijkt dit uit gegevens van het ministerie van Volksgezondheid. Volgens de laatste gegevens gepubliceerd door dat ministerie van de laatste volledige week van augustus, bedraagt ​​de ontdekking  van  besmettingen 130 gevallen per 100.000 inwoners. Ruim boven de 30 gevallen die eind juni werden geregistreerd, maar ver verwijderd van het aantal infecties dat de vorige golven veroorzaakte. Dus voorlopig  niet iets om ons druk over te maken. 

Een paneel van de retabel van het altaar in de kerk Iglesia de San Pedro el Viejo.

links de retabel en boven nog een paneel uitgelicht. 

De gerestaureerde klooster gang van het  Benedictijnenklooster.

Erg mooie romaanse beeldhouwkunst , de kapitelen. De verschillende kleuren komen door de zon, schaduw en tegenlicht.

Vanmiddag zijn we weer de stad ingewandeld, dit ondanks de hoge temperatuur.  We hadden een combiticket gekocht dus na de kathedraal zijn we vanmiddag naar de Romaanse kerk  Iglesia de San Pedro el Viejo gegaan die dateert uit de 11e eeuw en waar een Benedictijnenklooster bij staat. De kerk is wel mooi maar vrij klein en je ziet er natuurlijk fresco’s, beelden ten waarvan je denkt, hé hebben we die gisteren ook niet gezien, iets soortgelijks dan.  Mooi was de helemaal gerestaureerde kloostergang met boven aan de pilaren prachtige romaanse beeldhouwkunst , de kapitelen.

 

 

Huesca is natuurlijk meer dan de kerken die we hebben bezocht, het is een mooie stad met prachtige pleinen, het is siësta.

In het centrum zijn een paar brede boulevards

 Ook dit was een leuk bezoek, zeker gezien de temperatuur die opliep tot 31º, binnen was het toch iets koeler. En ongemerkt hebben we 12 km gelopen, dit kwam ook omdat we naar de wasserette zijn geweest en boodschappen hebben gedaan. En gisteren hadden we nog het vermoedend dat we niet veel zouden doen als de temperatuur oven de 30º  zou komen, nu valt 31º nog wel mee.

Er is nu een onweerscomplex in ontwikkeling die hier straks over zal trekken en het begint nu om 19.30 te regenen. . De neerslaghoeveelheden morgen lijken mee te vallen, na morgen stijgt de temperatuur weer verder, sommige apps geven maandag en dinsdag 34º aan. Dat kan ook nog wel meevallen, het zijn verwachtingen.

Huesca 02-09-2023, zaterdag

Het onweer gisterenavond trok langs ons heen maar om 2 uur vannacht kwam er een hevige, gelukkig kortdurende, plensbui. Af en toe onweerde het vannacht op afstand. Vanmorgen om 8 uur regende het opnieuw en dat deed het af en toe vanochtend. Tijdens een droog moment hebben we wat boodschappen gedaan, morgen is het zondag. Ook vanmiddag druppelde het af en toe , grote onweerscomplexen trokken westelijk langs ons heen. Totdat het om een uur of 16.00 flink begon te hozen, een omvangrijk buiencomplex hadden we al een paar uur van tevoren aan kunnen zien komen op Weer en Radar.  De record hoeveelheid neerslag vandaag is gevallen in Borriol ( Valencia) 185mm, hier is zo’n 23 mm gevallen volgens El Tiempo en nog steeds vielen er hier tot voor kort  slagregens. Nu om 19.00 regent het het stuk minder hard.

Het lijkt erop dat we hier de dans aardig ontspringen, zowel vandaag als morgen, hoewel een DANA * onvoorspelbaar is. Nu wordt er gewaarschuwd voor mogelijke overstromingen in de Regio’s Valencia en Murcia, morgen zal vooral de kust van Andalusië worden getroffen. Dat zou de eerste regen zijn in bijna 80 dagen na een record droge en hete zomer in die regio.

Nu heeft Spanje dringend behoefte aan regen maar als er een grote hoeveelheid in korte tijd valt dan spoelt het weg i.p.v. dat het in de grond trekt. Ook Murcia is kurkdroog en juist nu heeft de Milieudivisie van de Guardia Civil 51 illegale waterputten ontdekt in de buurt van Mazarron. Van daaruit werd water opgepompt en via een buizenstelsel naar de kassen geleid om zo tomaten, meloenen en sla te bevloeien. Dit milieudelict is teven een economisch delict want er is naar schatting ongeveer 2,5 miljoen kubieke meter water illegaal onttrokken, met een economisch verlies van €2 miljoen als gevolg. De Guardia heeft 18 personen gearresteerd en zitten nu vast in afwachting van een rechtszaak.

 

"Wegens omstandigheden' vandaag geen foto's gemaakt, hier een foto van een Kaasjeskruiddikkopje 2 dagen geleden achter de camper

Een fraai kistje uit de Kathedraal

Een Judasboom met peulvruchten, de enige foto van vandaag, vlak achter de camper.

De bloemen van de Perzische Slaapboom, gisteren fel beschennen door de zon.

Wat is een DANA ook alweer? Letterlijk betekent een DANA ‘Depresión Aislada en Niveles Altos’ , een geïsoleerde depressie op grote hoogte. Zo’n DANA komt vooral in de zomer en herfst voor wanneer koele lucht uit het westen op warme lucht boven het warme Middellandse Zeewater met elkaar in botsing komen. Overigens hebben we een DANA  dit voorjaar ook meegemaakt toen we uit Marokko kwamen en het ongewoon heet werd in Spanje en het zeewater al aardig opgewarmd was. Mensen die ons verslag regelmatig lezen weten dat we het weer bij een aankondiging van zo’n DANA altijd nauwlettend in de gaten houden. We zoeken een veilige plek, 4 jaar geleden verdronken 6 mensen toen er door een DANA 167 mm regen viel in korte tijd. Wij stonden toen veilig op beton.

En de oorwurm vanochtend was niet  ‘Mag ik dan bij je schuilen’ maar ‘Silent Night , Holy Night ‘ omdat ik in bed een boek las waarin iemand dat lied op de autoradio hoorde, gezongen door Elvis, een oorwurm is meestal vreselijk . Dit  overigens geheel ter zijde.

We hebben dus de gehele dag binnen gezeten, voor een dag is dat niet erg, lekker gelezen. We staan hier goed, het water is naar het midden van de cp gelopen waar nu een laag van enkele cm. staat.  De verwachting is dat het morgen in deze regio droog zal blijven en misschien wel weer 30º wordt, vandaag 22º.

Murillo de Gallego 03-09-2023, zondag

Gisteren schreef ik al dat een DANA onvoorspelbaar is, niets blijkt minder waar. Vanmorgen toen de regen om 8.00 uur op het dakraam kletterde, gaven 4 apps 0 mm neerslag aan in Huesca, voor  de hele dag werd er geen regen verwacht. De realiteit was anders zoals ook op de radar zichtbaar was, helaas weer een omvangrijk regengebied met onweer die van de kust richting  het binnenland trok. Gelukkig boette het landinwaarts aan hevigheid in, we hadden geen stortregens en ook geen onweer. Maar wel een gestage matige regen die tot ongeveer 14.0) uur duurde.

En het lijkt voorlopig mee te vallen in Andalusië waar veel regen werd verwacht. Nu lijkt Madrid en omgeving zwaar te worden getroffen , er geldt  code oranje  en er is rood afgegeven voor vooral later vanmiddag en vanavond. De Spaanse weerdienst heeft de toeristen die terugkeren van hun vakanties aan de kust,  opgeroepen eerder naar huis te gaan. Er wordt meer dan 100 mm neerslag verwacht en dat kan gepaard gaan met storm en hagel.

We hebben de ochtend  nuttig besteed, niet alleen met lezen maar ook met een globaal plan te maken hoe onze reis verder zou kunnen verlopen, welke route we willen gaan rijden. Dit kan natuurlijk zo maar weer veranderen door weersomstandigheden.

Vanmiddag kwam hier na de regen niet alleen zonneschijn maar ook een krachtige wind, 60 km p.u. Windstoten deden de camper schudden. 

We staan in Murillo de Callego en hebben uit zicht op deze rotsformaties die Los Mallos de Riglos heten.

Onderweg naar Murillo de Gallego

Het dorp Murillo de Gallego en Los Mallos de Riglos  komen in zicht.

Hewt dorp Murillo de Gallego, licht wazig omdat de foto  door het voorraam is genomen.

Onderaan de rotsformatie ligt een dorpje verscholen.

Vrij staan bij Murillo de Gallego, N42.33666 W0.74788

En dan blijkt dat niet alleen de DANA onvoorspelbaar is, maar ook wij . Het bovenstaande schreef ik nog in Huesca, na een snelle lunch waren we binnen een half uur  al op weg naar Murillo de Gallego wat 40 km verder ligt. We lazen dat morgen in het dorpje Bolea waar we aanvankelijk naar toe reden, het 70 km p.u.  zou waaien en het bovendien 33º zou worden. Dan kan m.n. ik snel schakelen en met een alternatief komen. Via een weg door het mooie landschap van Aragon zijn we naar een P4N plekje gereden met een schitterend uitzicht , zeker toen we Ayerbe naderden, een leuk stadje. We zouden pas naar dit plekje in Murillo  gaan over 3 dagen maar aangezien de weersomstandigheden de komende dagen niet aantrekkelijk zijn om in de Pyreneeën te blijven, want veel te  harde wind en te warm, zijn we nu van plan om naar Navarra te gaan en later wellicht naar zee in Baskenland.

Maar voorlopig hebben we hier een groot deel van de middag heerlijk buiten gezeten, lezend en genietend van het uitzicht op de bergen en aan de andere kant op het dorp. Dat was alweer even geleden dat we buiten konden zitten, niet alleen vanwege de regen maar ook vanwege het verbod om tafels/stoelen buiten te zetten op heel veel cp’s in Spanje. Dan moet je het wel van de vrije (P4N) plekjes hebben waar het geoogd wordt zoals hier, de politie kwam een keer voorbij rijden en vond het kennelijk best. We hebben dan ook alleen stoelen buiten en geen luifel uit. Met de vrij krachtige wind was het goed uit te houden in de zon.

Gisteren was het de internationale dag van de gieren, ook hier vliegen er een paar rond, te ver weg om ze te kunnen fotograferen.

 De temperatuur liep op van 18º in de regen ( er viel 12mm)  tot 28º  aan het eind van de middag.

Irurtzun 04-09-2023, maandag

Het was een warme , rustige nacht in Murillo, 21º buiten, een tropennacht wordt dat genoemd. Er was ook nog een bestelbusje bij gekomen zodat we met z’n tweeën stonden , toch een wat veiliger gevoel op zo’n afgelegen plekje. Een prachtig plekje overigens  maar we zijn wel vertrokken vanwege de voorspelde krachtige wind , 70 km p.u. en met 33º voelt dat een beetje als een föhn.

We hadden een plekje uitgezocht iets voorbij Pamplona, 150 km rijden. Vooral de 1ste 50k m was het een schitterende tocht , de weg kronkelde langs een kloof  met daarin de rivier de Gallego.      

Toen we  langs het langgerekte  meer Embalsa de Yesa  reden , zagen we hoe laag de waterstand was, de regenval van de afgelopen dagen is een druppel op een gloeiende plaat w.b.t. de droogte. 

 

Los Mallos de Riglos vanaf de andere kant gezien toen  we onderweg gingen, wel met tegenlicht.

De kloof van het riviertje de Gallego

Een tamelijk smalle brug

Het was de hele dag heiig 

We hebben Pamplona rechts laten liggen, daar zijn we een paar jaar    jaar geleden nog geweest. 30 km verder ligt het niet zo bijzondere dorp Irurtzun, maar met een cp die mooi ligt in de natuur, en met weer een prachtig uitzicht op o.a. een bergkam waar gieren cirkelen. Ook is hier een Via Verde, een fietspad, daar zullen we morgen wel gaan fietsen.

Irurtkun, als dat niet Baskisch klinkt. We staan weliswaar in Navarra, maar men spreekt hier ook een soort Baskisch. Dat zie je ook aan de 2-talige opschriften op winkels en informatieborden. We zijn om een uur of 2 vanmiddag afgedaald naar het dorp, het centrum is ongeveer  1 km lopen, bergafwaarts.. We vonden een aardig restaurantje  met een prima 3-gangen menu del dia à €14,90 , inclusief een fles wijn en water. Die fles maak je natuurlijk niet leeg zo midden op de dag, bovendien moesten we omhoog weer naar de cp, een tamelijk steile klim.

We hebben vanmiddag aanvankelijk wat gelezen bij de camper in de schaduw en daarna een bescheiden wandeling gemaakt. Het was 32º en we kwamen aardig bezweet weer terug.

Hier zijn we op een bredere weg gekomen richting Pamplona

Vooral op de foto boven kun je goed zien dat het Embalsa de Yesa een paar meter lager staat dan gewoonlijk.

Nog even over de DANA. We zagen gisteren beelden van de overstromingen in de buurt van Madrid en Toledo  bij Nieuwsuur en vandaag wordt er in de kranten de balans opgemaakt: 3 doden, 2 vermisten die door het water zijn meegesleurd, 2 bruggen die zijn ingestort en 1200 meldingen van incidenten waaronder metrolijnen die niet konden rijden in  Madrid evenals dat er geen treinverkeer mogelijk was tussen Madrid en Toledo. Waarschijnlijk omdat de Spaanse weerdienst tijdig een code rood afgekondigd had, is het aantal slachtoffers nog beperkt gebleven. Wel is er erg veel schade aangericht door de overstromingen en de stormachtige wind.

De president van de regio Madrid, Isabel Díaz Ayuso zal verzoeken dat de zuidwestelijke gemeenten die door DANA zijn getroffen, tot rampgebied worden verklaard. Hetzelfde geldt voor de president van Castilla-La Mancha, Emiliano García-Page. Volgens García-Page zullen schoonmaak- en herstelactiviteiten de hele week in beslag nemen, maar hij hoopt dat de verklaring tot rampgebied verschillende procedures zullen versnellen. 

Om de schade te helpen compenseren, stelt zijn bestuur bovendien voor "aan de Europese Unie" dat de regio "als zeer getroffen gebied" kan profiteren van de “hulp- en solidariteitsfondsen” die Europa ter beschikking heeft voor dit soort gevallen. 

 

 .

Vanaf de cp in Irurtzun hebben we weer een prachtig uitzicht.

Veel huizen  in Izurtun hebben  hun schoorstenen in bijzondere kleuren betegeld.

cp in Izurtun N42. 92078 W1.82530

€5,- voor 48 uur , met voorz.

 

OP de foto links zie je dat om 19.15 uur de lucht er tamelijk dreigend uitzag.

Er is nog steeds een restant van de DANA aanwezig boven Noord Spanje, vooral boven la Rioja en Baskenland gaat het aardig tekeer en er wordt dan ook gewaarschuwd voor een grote kans op onweer hier  vanaf 21.00 uur vanavond, we zullen zien. Er hangt wel een dreigende lucht.

Irurtzun 05-09-2023, dinsdag

Kort na 20.00 uur begon het gisterenavond hard te waaien nadat het al even aan het weerlichten was. Het was op de radar te zien dat het onweerscomplex ons vrijwel bereikt had en het begon flink te bliksemen en te donderen. Ik had de voorstoel gedraaid om van het mooie schouwspel  te genieten. De regen bleef nog uit,, het bliksemen werd minder,  het zal toch niet dat… inderdaad , we ontsprongen weer de dans, er viel een licht buitje en het onweerscomplex doofde uit, waarschijnlijk omdat het avond was en je dat dan vaker ziet, bij gebrek aan ‘brandstof.’. We hebben in ieder geval wel genoten van een prachtig spektakel door de vele ontladingen voordat de bui uitdoofde. En om 0.30 uur viel er nog een buitje.

Zo konden we toch nog naar Lubach kijken die gelukkig weer begonnen is, geen last van storm of regen op de schotel zoals we verwacht hadden.

 

 

 

 

Een eeuwenoud bruggetje kwamen we tegen tijdens onze fietstocht

Onderaan de foto loopt de Autovia naar Vittoria Gasteiz.

De fietstunnel die we door moesten

Echt een leuk huis, wel afgelegen.

Het werd weer wat heiig

Er stonden hier vannacht 8 campers, 3 Duitse , 2 Franse, 2 Nederlandse en 1 Belgische camper. Op een parking buiten de cp stonden er ook nog een stuk of 6. Voor het eerst in Spanje dat er zoveel buitenlandse campers zijn en geen Spaanse, die stonden wel op de parking. Trouwens vanochtend vertrokken de campers op onze achterburen na,  aardige Belgische mensen.

In Nederland zijn er natuurlijk interessante politieke ontwikkelingen  maar zeker ook in Spanje. Daar lijkt de Catalaanse separatistische partij Junts van de naar België gevluchte voormalige president van Catalonië Carles Puigdemont  een sleutelrol te gaan spelen bij de vorming van een nieuwe regering. Dit is nodig na de verkiezingen in juli die zijn verloren door de zittende partij de PSOE. De rechtse PP won weliswaar maar minder dan verwacht en omdat hun beoogde coalitiepartner de rechtsextremistische Vox verloor, is het niet mogelijk om een rechtse regering te vormen.

Dus komt de huidige demissionaire premier Sanchez weer in beeld om een poging te wagen opnieuw een regering te vormen. Maar Sanchez kan alleen een meerderheidsregring vormen met behulp van de steun van een aantal regionale partijen waaronder de Catalaanse  Junts van Puigdemont. Die wil wel steun verlenen onder een aantal voorwaarden : een amnestiewet voor de onafhankelijkheidsbeweging (vrijlating van de politieke gevangenen)  en de wil om de mogelijkheid van een zelfbeschikkingsreferendum te onderzoeken. Dit laatste is een w.s. niet te onderhandelen eis voor demissionair premier Sanchez..  Overigens was Puigdemont eerst benaderd door de leider van de PP om deel te nemen aan een rechtse regering. Toen heeft Puigdemont deze voorwaarden al geformuleerd, voor de PP natuurlijk  een brug te ver.  Vanmorgen in het Europese parlement heeft Puigdemont deze voorwaarden voor deelname aan een regering opnieuw geformuleerd, hij is in een machtspositie gekomen. Het streven naar onafhankelijkheid is aardig weggeëbd bij de Catalaanse bevolking, wat diehards hopen dat het vuurtje door de huidige politiek situatie weer wordt aangewakkerd.

                                    Icarusblauwtje

Zwart Wekkertje

Bruin Zandoogje

         Rood Guichelheil

We hebben aan het eind van de ochtend de fietsen weer uit de camper gehaald, zowaar veel eerder dan in het voorjaar toen we nauwelijks gefietst hebben. Maar met een fietspad, een Via Verde achter de cp , nodigt dat wel uit. En met het prachtige weer, rond het middaguur nog niet te warm en een heerlijk windje, werd het een fijne fietstocht door een  erg mooie omgeving. En het klimmen en dalen viel hard mee zodat we geen reden hadden te mopperen over de moeilijkheidsgraad hoewel Everdien wel een keer de kreet slaakte: “waar zijn we toch aan begonnen “ , dit toen we een klein stukje over een regionale weg moesten fietsen. Af en toe gestopt om de omgeving te bewonderen of om een foto te maken. Een leuke fietstocht van zo’n 16 km , niet overdrijven zo’n eerste keer. Trouwens de cp is hier uitgerust met een servicepunt voor fietsen: fietspomp, divers gereedschap en je kunt de fiets hier afspuiten.

Het was een prachtige dag, af en toe een wolkenveld, een matige wind en 31º. We willen ook nog naar de Atlantische kust maar daar is het door een aflandige wind deze week 34º in de buurt van Bilbao waar we heen willen.

 

Voor het vervolg  hier: Najaar 2023 Spanje deel 3