Griekenland 2013

We gaan , na een paar weken thuis te zijn geweest, op 7 mei  met de boot naar Griekenland We vertrekken vanuit Ancona en reizen naar Igoumenitsa in Noord Griekenland.

 

                                             Museum Delphi: hoofd Antinoos

Nu zijn we nooit in Griekenland geweest, we zijn benieuwd hoe het ons bevalt. Nu is Griekenland al jaren in het nieuws door de economische crisis die zich daar hard laat voelen. Een groot deel van de bevolking heeft het daar niet makkelijk, er heerst armoede door het door Europa afgedwongen rigide bezuinigingsbeleid. Helaas wordt daar een zondebok voor gezocht, een mechanisme wat in tijden van crisis overal kan optreden, deze zondebok zijn de migranten en vluchtelingen. Handig wordt daar op ingespeeld door de neofascisten van de XA, de Gouden Dageraad.  http://www.eenvandaag.nl/buitenland/45485/gouden_dageraad_hoe_invloedrijk_zijn_ze_

Vandaag 21 april is het precies 46 jaar geleden dat via een staatsgreep het kolonelsbewind in Griekenland  in 1967 aan de macht kwam voor een periode van 6 jaar waarin duizenden mensen gemarteld zijn en de mensenrechten met voeten werden getreden. Vandaag bleek uit een enquete van een Griekse krant dat 30% van de bevolking vindt dat ze het onder de kolonels beter hadden dan nu. Dat zal misschien economisch waar zijn, want zoals gezegd er heerst nu armoede in Griekenland. Maar gevreesd wordt dat de Gouden Dageraad hier weer misbruik van zal maken. daarom wordt er vandaag  wereldwijd opgeroepen om de documentaire Into The Fire te verspreiden via de sociale media. Hier is de documentaire te zien:http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2013/04/21/documentaire-over-het-leven-van-de-migranten-en-vluchtelingen-in-athene

Een niet zo vrolijk begin misschien van een reisverhaal maar we kunnen de ogen niet voor de realiteit sluiten. De Gouden Dageraad heeft 18 zetels in het parlement, de helft van de politie-agenten zou sympathie hebben voor deze partij en volgens de jongste peiling zou 1 op de 9 Grieken nu op de XA stemmen.

We hopen dat onze eerste reis naar Griekenland niet tevens onze laatste reis zal zijn omdat het land zich weer tot een rechtse dictatuur zou ontwikkelen.

 

Freiburg (im Breisgau)  01-05-2013 woensdag 

De bijna 600 km lange reis naar Zuid Duitsland vlotte prima. We staan zo'n 60 km van Basel, niet ver van de Zwitserse grens. Er was vandaag geen vrachtverkeer, 1 mei heeft voor ons wel eens een andere betekenis gehad dan vrachtwagenvrij door Duitsland rijden. Het weer was ook goed om te rijden, 17°, af en toe zon maar nu aan het eind van de middag valt er in Freiburg een licht buitje.

                                                     camperplaats Freiburg N47.99666 E7.82567

We staan hier op de stellplatz Freiburg, €8,-  en wifi kost €1,- voor 24 uur. Zagen we onderweg al veel campers, hier staat het bomvol, wel 70 campers. 

Fontanellato 02-05-2013 donderdag 

Vanmorgen was het eerst wat mistig maar gelukkig kwam de zon in Zwitserland er goed door. Er lag nog veel sneeuw op de bergtoppen en op talrijke plaatsen viel het dooiwater in watervallen van de steile hellingen naar beneden wat een fraai gezicht was. Verder reden we door een legpuzzellandschap met lieflijke dorpjes tegen de hellingen geplakt. En evenals in Duitsland gisteren, nu ook veel bomen en struiken die in bloei stonden met voornamelijk witte bloesem.

 

                                         camperplaats Fontanellato N44.87746  E10.17193

We zijn 515 km in 6 uur gereden en staan nu op de camperplaats in Fontanellato, 20 km ten noorden van Parma. De camperplaats kost €10,- met stroom die wordt opgewekt door zonnepanelen die op een  grote overkapping liggen waaronder je ook in de schaduw kunt staan. Nu is er een waterig zonnetje maar het is wel ruim 25°. Er staan hier 12 campers, er is plaats voor 10-tallen.

                                                       fresco's kasteel Fontanellato

Het centrum van Fontanellato is klein maar gezellig om doorheen te wandelen. Er zijn aardige pleintjes met terrassen, er is een kasteel met een soort galerij waar je vanaf de straat wat fresco's kunt zien. Ook is er een aardige dom. 

Fano 03-05-2013 vrijdag 

Gisterenavond hadden we niet alleen een fiks onweer maar stootte Everdien ook lelijk haar teen aan een stuk ijzer wat achter de camper in het gras uit de grond stak. Het gevolg was een flinke klemblaar waardoor ze moeilijk lopen kan. Dat veranderde wel de plannen voor vandaag. We wilden naar het zelfstandige ministaatje San Marino gaan , maar daar is het bergachtig dus niet geschikt om te lopen voor haar pijnlijke voet. Dus zijn we 260 km verder gereden naar Fano, wat aan zee ligt.

                                                    Camperplaats Fano N43.84555 E13.01125

We staan op een mixparking met voorzieningen, gratis, een paar honderd meter van zee maar wel dichtbij het centrum. Het is prachtig weer, 24°, dus we hebben lekker buiten zitten lezen.  

Mergo 04-05-2013 zaterdag

Vanochtend zijn we eerst naar de Auchan geweest om wat boodschappen te doen waarbij opviel dat de levensmiddelen in Italië duurder zijn dan in Nederland.

                                                         druipsteengrotten Frasassi                                 

Vanmiddag zijn we door het fraaie heuvellandschap van de Marche naar de druipsteengrotten van Frasassi gereden. Deze zijn de grootste van Europa en waarschijnlijk ook wel de mooiste. De grotten zijn 18 km lang, met een gids loop je een route van 1½ km door verschillende 'zalen'. Allereerst kom je in de Grotta del Vento die zo groot is dat de kathedraal van Milaan er makkelijk inpast, op sommige plaatsen is hij 240 m hoog, een erg indrukwekkend geheel met talrijke stalagmieten en stalactieten in de meest fantastische en grillige vormen. Je wandelt over een fraai aangelegd looppad waarbij je van de ene verbazing in de andere valt, zo mooi is het. De bezichtiging van de grotten is een absolute aanrader. Helaas mocht je geen foto maken , we hebben een boek gekocht,  met  naar achteraf blijkt, lelijk gefotoshopte foto's .

 

                                                 grotten Frasassi

Toen we na 1½ uur weer buiten kwamen was er een onweersbui met hagelstenen van 2 à 3 cm doorsnede, maar gelukkig hadden de ijsblokjes onze zonnepanelen niet beschadigd.

                                                         camperplaats Mergo N43.47394  E13.03598

We zijn naar Mergo gereden, een dorpje op een heuvel. Vanaf de camperplaats, die gratis is en met stroom, heb je een mooi uitzicht. 

Ancona 06-05-2013 maandag 

Zo mooi al de omgeving is,zo weinig stelt het dorp Mergo voor. Er staan weinig huizen , een kleine kruidenierswinkel en een café-restaurant. Nat het onweer van gisteren is het weer omgeslagen. Gisteren hebben we de hele dag binnen gezeten vanwege de regen en ook vandaag valt er af en toe regen bij 19°.  

 

                                                    camperplaats Ancona N43.60061 E13.48562

Daarom hebben we een bezoek aan het middeleeuwse stadje Jesi maar overgeslagen en zijn we naar de camperplaats in Ancona gereden. Dit is een rustig gelegen plaats met bloeiende bloemen, zingende zangvogels (oa de nachtegaal), maar het regent wel en de plaats kost €12,-.   

 

Igoumenitsa/Deprano Beach 08-05-2013 woensdag 

 In Ancona, bij het wachten op de inscheping,  kwam er een andere boot uit Griekenland aan waar de nodige Griekse vrachtwagens af reden, Griekenland moet heel veel producten invoeren. Tot onze verbazing waren zeker de helft van deze vrachtwagens fonkelnieuw. Even zo verbazingwekkend was de truck met oplegger die gelijk met ons naar Griekenland ging waarop alleen maar Porches Cayenes en dure Mercedes modellen stonden. We nemen aan dat onze 'kadewaarnemingen' niet exemplarisch zijn voor de jarenlange crisis in Griekenland en Geert Wilders leest dit toch niet. 

                                                'onze boot' van Minoan Lines in Ancona

De overtocht  naar Griekenland ging in 18,5 uur over een rustige zee naar Igoumenitsa. We sliepen ietwat onrustig door trillende plafondplaten maar de boot was verder een beauty vergeleken wat we gewend zijn met de afgedankte Griekse boten waarmee we nu al diverse malen van Sète naar Tanger vv zijn gevaren. Wel was de gratis maaltijd die we kregen bepaald geen culinair hoogstandje. Wel een smakelijke kippenbout, maar kleffe frieten en een fantasieloze rauwe koolsalade, zonder enige dressing . Gelukkig vonden we in een verborgen hoekje olijfolie en azijn zodat het nog wel aardig smaakte. 

We zijn in Igoumenitsa na een supersnelle ontscheping eerst naar de Vodafone winkel gegaan om een simkaartje te kopen. Op de weg daarheen ontmoeten we Annemiek en Paul van het camperforum waarvan we wisten dat ze met dezelfde boot gingen maar we ontmoetten ze pas toen zij ook een simkaartje gingen kopen. 

                          een mooie plek op Deprano Beach N39.51477  E20.21173

Nu staan we op Deprano Beach, vlakbij Igoumenitsa, een ietwat merkwaardige naam voor een Grieks strand maar wel een mooie plek. We staan op het strand, 10 m van de zee op een soort dijk/landtong met aan de andere kant van de weg binnenmeren, de étangs die we uit Zuid Frankrijk kennen maar hier zonder flamingo's. Je ziet hier de boten af en aan varen naar Igoumenitsa. 

Het was prachtig weer vandaag met aan het eind van de dag niet alleen onweer maar ook een fikse keelontsteking met koorts bij Everdien , die daardoor in bed belandde. 

Deprano Beach  11-05-2013 zaterdag 

We staan nog op dezelfde plek en we zullen hier, genoodzaakt door omstandigheden zoals dat heet, ook nog wel een paar dagen staan. Everdien heeft namelijk de griep, de keelontsteking is weg maar nu heeft ze nog steeds wat koorts en flinke hoestbuien zodat ze pijn aan haar longen heeft. En erg moe en pijn in de ledematen, het is heel vervelend maar het is niet anders. Dus het mooie weer gaat aan haar voorbij, het is hier rond de 25° met redelijk wat zon maar het weer is niet stabiel in Griekenland. In het binnenland nog steeds onweersbuien, dat kan wel t/m maandag duren. Hopelijk is Everdien dan ook weer wat opgeknapt, dan gaan we naar de Vikoskloof. 

                                                   Deprano Beach

Wat minder snel voorbij gaat dan een griep is de werkloosheid onder de Grieken, die is nu gestegen tot 27% en onder jongeren tot 24 jaar zelfs tot 64%. De gevolgen van de crisis zijn goed merkbaar. En eindelijk zal men ook gaan optreden tegen de neofascisten: 

http://parakalo.wordpress.com/2013/05/08/zwaardere-straffen-voor-racistisch-geweld/ 

Ammoudia 14-05-2013 dinsdag 

Everdien heeft sinds gisteren geen koorts meer, nog wel flinke hoestbuien en af en toe fikse hoofdpijn en ze is nog wel moe. Daarom hebben we de plannen wat gewijzigd en gaan we voorlopig niet naar de Vikoskloof, Everdien moet eerst wat aansterken. 

We zijn voor het eerst in een Griekse winkel boodschappen gaan doen, nou ja Grieks, de Lidl, maar voor een indruk van het prijspeil voldoet dat wel. De producten zijn wel wat duurder dan in Nederland over het algemeen in de supermarkten. Wijn kost zo'n beetje hetzelfde maar bv zalmfilet is €1,- duurder, maar de tamara is wel heel goedkoop, 450 gr. voor €1,49. 

We zijn door een groen laaggebergte met bloeiende brem langs de weg en door de wetlands rondom Parga naar het dorpje Ammoudia gereden, 45 km ten zuiden van Igoumenitsa en 10 km onder  Parga.

                                                          de baai bij Ammoudia

We staan met een paar campers aan het strand van een hoefijzervormige baai, in een berkenbos(je). Er zijn hier douches, een waterkraan en we staan 50 m van een bar/supermarktje. Verderop is een restaurant waarvan Thomas de eigenaar kwam vertellen dat je de cassette daar kon legen als je daar ging eten. 

Gisteren hebben we nog onweer gehad, vandaag is het zonnig , vrij veel wind en 23° . We blijven hier wel een paar dagen staan, kan Everdien wat op krachten komen.

                                                           vrij staan in Ammoudia N39.23860   E20.481104 

Ammoudia 17-05-2013 vrijdag 

Vanmorgen zijn Hugo en Francine, Belgische vrienden die we al jaren kennen van Plage de Piemanson , hier gearriveerd en we zullen een paar dagen hier samen blijven op deze toch wel aangename plek. Gisteren wat bewolkt, 24° en vandaag zonnig en 28½° maar wel lekker wat wind erbij.

 

                                                                       de Acheron

Bij Ammoudia mondt  het riviertje de Acheron uit in de Ionische Zee. We hebben gisterenmiddag een wandeling gemaakt langs de rivier die een rol speelt in de Griekse mythologie. Over de Acheron roeide de veerman Charon om doden af te leveren bij het dodenrijk. Halverwege de vorige eeuw meende een Griekse archeoloog dat hij bij het dorp Mesopótamos , toen hij bij opgravingen niet alleen antieke bronzen voorwerpen vond maar ook en ondergrondse ruimte, dat hij het Nekromanteion of te wel het dodenrijk had ontdekt. Echter een Amerikaanse archeoloog deed onderzoek met nieuwe technieken en ontdekte dat het geen heiligdom betrof maar een cisterne, een ondergrondse wateropslagplaats.

                                                                                                                      

                                                                                          bonte kraai

Ammoudia 21-05-2013 dinsdag                       

Gisteren zouden we hier vertrekken maar we staan eigenlijk noodgedwongen nog op dezelfde plaats. Vrijdagavond ontdekten we dat we geen autopapieren bij ons hadden, wel kopieën op een USB-stick, maar met een verlopen groene kaart . Het bleek dat ze thuis lagen, niet verloren dus en broer Willem heeft ze zaterdag opgestuurd. Maar door het pinksterweekeinde wordt de post pas vandaag afgehandeld en kan het 4 tot 7 dagen duren voor het hier aankomt. De bar vlak bij ons dient als postadres.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                          boven mooie sprinkhaan, onder vlinder                                                  

 

Gelukkig is het hier prima toeven, dus een straf is het niet, maar we zijn nu bijna 2 weken in Griekenland en we hebben door de griep van Everdien en nu dan de vergeten autopapieren nog maar weinig van Griekenland zien. Gelukkig zijn we niet aan tijd gebonden, dus dat komt nog wel. En het wordt vandaag weer 30°, de komende dagen wordt er onweer voorspeld.

 

                                                                                                        beekjuffer

Ammoudia 23-05-2013 donderdag 

Rondom Parga heb je wetlands, zo worden de rivierdelta's in Griekenland genoemd die vrij bekend zijn. Ook de wetlands rond Ammoudia, die van de Acheron delta zijn, zijn de moeite waard om zijn grote verscheidenheid aan flora en fauna. Zo komen er veel vogelsoorten voor en de Griekse landschildpad hebben we daar ook gezien. En gisterenmiddag hebben we niet alleen een ralreiger gefotografeerd, maar ook een vierstrepen slang van wel 1,5 m. 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                        vierstrepenslang                                                   poelkikker

                                       

Was het gisteren nog wandelweer met 30°, vandaag is het binnenzitweer. Vannacht begon het al wat te regenen en vandaag is het zwaarbewolkt en vallen er wat buien. De temperatuur is gekelderd naar 20°. Daarbij waait het hard, de hoge golven beuken op de rotsen en het strand. Vandaag zijn Hugo en Francine vertrokken naar Chalkidiki, in het NO van Griekenland.

Ammoudia 26-05-2013 zondag

Gisterenavond gezellig zitten borrelen met een leuk jong stel, Peter en Sanneke, die met hun dochtertjes Fleur en Jasmijn, een reis van 4 maanden door Europa maken. Vanmorgen zijn ze vertrokken richting de Vikoskloof. Als onze autopapieren binnen zijn dan gaan wij daar ook heen, voorlopig moeten nog afwachten.

Bij het wandelen gisteren door de wetlands kwamen we een illegale vuilstort tegen. Langs een weggetje was midden in de natuur over een afstand van wel 150 m. de nodige afval gestort, jammer.

Na donderdag is het weer opgeknapt, het is gematigd zomerweer met zon en wolkenvelden, 23° en een stevige wind. 

Ioannina 28-05-2013 dinsdag 

Toen vanmorgen de autopapieren waren gekomen, zijn we meteen vertrokken. We zijn grotendeels via de tolweg door een mooi bergachtig landschap dat ons wat aan Zwitserland deed denken, naar Ioannina gereden. We staan op een parking, €8,- overdag bewaakt, gelegen aan een meer in de buurt van de Ali Pasja citadel.

                                     mix parking Ioannina N39.67327 E20.85439

Binnen de muren van de citadel staat de Aslan Pasja moskee met daar tegenover de medrese, de koranschool. Het daarin gevestigde museum ging net sluiten. Vlakbij staat dan de Osmaanse bibliotheek met leistenen koepels. 

                                                            Aslan Pasja moskee

Ioannnina is een aardige stad, gericht op het toerisme, van zijn oorspronkelijke mix van Balkan en Orient karakter is , behalve binnen de muren van de citadel, niets bewaard gebleven. In de winkelstraten zie je tal van restaurants, variërend van fast food- tot smaakvol ingerichte restaurants. Er zijn ook talrijke souvenirwinkels met de gebruikelijke prullaria. Ook veel sieradenwinkels, de meeste met bling bling, maar ook een paar met fraaie ringen en oorbellen. Het is dat de opschriften in het Grieks zijn anders zou je niet zeggen dat je in Griekenland was, behalve binnen de muren van de citadel dan. 

Monodhendri 29-05-2013 woensdag 

Het was een klein uur de bergen in rijden vanaf Ioannina naar Monodhendri. We staan hier op een parking aan de rand van het dorp met mooi uitzicht op de bergen van de woeste bergstreek Zagori waar we nu zijn. In Zagori moeten ook nog wat beren en wolven leven, de laatste in Griekenland.

                                                 parking Monodhendri N39.88154 E20.74891

We staan op ongeveer 1 km afstand van de Vikoskloof waar we vanmorgen heen zijn gewandeld. Vanaf een oud onbewoond kloostertje heb je een mooi uitzicht de koof in. Je kunt een ongeveer 8 uur durende wandeling door de kloof maken, daar hebben we ons niet aan gewaagd omdat er niet alleen het nodige klauterwerk over rotsblokken aan te pas komt , maar door lichamelijke klachten van ons (voet Everdien en mijn rug) zou dat toch onbegonnen werk zijn. Dus doen we het met het uitzicht en genieten we van de talrijke vlinders en bloeiende bloemen die hier zijn.

                                                                       het begin van de Vikoskloof

Vanmiddag zijn we door het dorp Monodhendri gewandeld. De huizen hebben allemaal leistenen daken. 6 km verder ligt Oxia, daar heb je een heel mooi uitzicht over de Vikoskloof maar het werd zo heiig dat we dat plan maar hebben laten varen. We zitten hier trouwens maar 40 km van de Albanese grens.  

Kastraki 30-05-2013 donderdag 

Vandaag zijn we naar Meteora gereden, althans naar Kastraki aan de voet van de Meteora-rotsen. En dat via een mooi bergachtig landschap waar hier en daar nog wat grauwe sneeuwresten lagen. De Meteora-rotsen zijn wel tot 300m hoog en zijn ontstaan door erosie door wildstromende bergbeken. Op de toppen zijn ooit 24 kloosters gebouwd waarvan er nu nog 6 bewoond zijn. 

We staan op een aardige camping Vrachos waar een half uur na aankomst al een schildpad onder de camper doorkroop. Vanmiddag zijn we door het dorp Kastraki gewandeld voor een 1e indruk van de rotsen. Ze torenen hoog boven het dorp uit wat een imposant gezicht is. Morgen om 9 uur gaan we met de bus die voor de camping stopt omhoog om 1 of 2 kloosters te bezoeken.

Kastraki 31-05-2013 vrijdag 

De natuur toont zich hier toch wel op haar allermooist. De gigantische menhirs die omhoog rijzen uit het landschap zijn van een uitzonderlijke schoonheid. En dan zijn er als kersen op de taart op de toppen van sommige rotsformaties de kloosters. De kloosters hebben de UNESCO status, Meteora betekent zoiets als hoog in de lucht zwevend(meteoriet) Vroeger werden kloosterlingen en proviand via ladders, lier of net omhoog gehesen, nu zijn ze via trappen bereikbaar. 

Eerst zijn we met de bus naar het grootse en oudste klooster gegaan , de Metamorfosis uit de 14e eeuw. Hier zijn in de kerk van het klooster mooie fresco's te zien. Ook is er een museum in gevestigd waar oa iconen en oude klederdracht te zien is. Jammer dat je er niet mocht fotograferen binnen, wel het prachtige uitzicht dat je had.

 Na ruim een uur hadden we alles bezichtigd en bleek dat het klooster Varlaam wat er dicht bij ligt gesloten te zijn wegens werkzaamheden. En het duurde nog 3 uur voordat er weer een bus naar beneden ging. Toen we overlegden wat we zouden moeten doen zagen we plotseling Roel en Titie, die we al jaren kennen van Piemanson, voorbij rijden. We wisten wel dat ze na een rondreis door Oost Europa in Griekenland waren samen met 2 zussen van Titie en hun partners, maar dat we ze in Meteora zagen was toch wel erg onverwacht. 

We zijn met Roel en Titie meegereden langs een paar kloosters en genoten van het prachtige uitzicht. We hebben nog een nonnenklooster bezocht, die was een stuk kleiner dan het eerste klooster. Ook hier in de kloosterkerk weer fresco's. 

Daarna hebben we met z'n 8'en gezellig zitten borrelen en heeft Roel een alternatief bedacht voor de schakelaar van het campertrapje die kapot was. Het trapje kan nu weer gebruikt worden, het krukje met een touw er aan hoeft niet meer als zodanig dienst te doen. 

Polydendri 01-06-2013 zaterdag. 

Na het fantastische Meteora zijn we vandaag naar de oostkust gereden van Griekenland , 40 km verder dan Larissa, naar het dorpje Polydendri. We staan op een verhard stuk pal aan het strand in een kleine inham, een mooi plekje. Er staan nog 4 andere campers, 2 Grieken, 1 Duitse en een Belg. En 2 tentjes en wat dagjesmensen want het is weekend.

                                                                    Polydendri N39.65536°  E22.89396°

Na 2 warme dagen met temperaturen tegen de 30°, is het vandaag winderig en 24°. Het is ook helder waardoor je ver over zee kunt kijken. Je ziet Chalkidiki liggen en in het zuiden de eilanden voor de kust van het schiereiland Pilio. 

Polydendri 03-06-2013 maandag 

Is het in het weekend niet zo druk, nu is het helemaal rustig. Slechts enkele dagjesmensen en we staan nu met 3 campers, een Duitse, Zwitserse en wij. In het weekend stond er oa nog een Belg bij die hier alleen was. Gelukkig is hij vertrokken, ontmoeten we doorgaans leuke mensen, deze was niet alleen een grenzeloze ouwehoer maar deelde vlak voor hij vertrok en passant nog even mee : "ik ben een racist, alles wat bruiner is dan ik daar heb ik een hekel aan. Het duurde even voordat we wat konden zeggen omdat we met open mond van verbazing stonden  maar toen zei hij dat hij vertrok wat ongetwijfeld vervelende gesprekken scheelde. En dat in een week waarin bekend werd dat vorig jaar het racistisch geweld in Griekenland flink was toegenomen.

 

                                Op de distels hier zitten dolkwespen(4cm)

Het water in de Egeïsche zee is werkelijk kristalhelder, je ziet de stenen op de bodem als je zwemt. De douche op het strand is kapot maar er komt hier een riviertje in zee met helder water. Dit water gebruiken we voor de was en om ons af te douchen.

Polydendri 05-06-2013 woensdag 

Het lage drukgebied wat al een tijd boven Midden Europa ligt en wat daar in diverse landen tot overstromingen heeft geleid, heeft de laatste dagen ook invloed op Noord Griekenland. Zo is de afgelopen dagen de temperatuur niet boven de 25° geweest, hebben we gisterenmiddag een buitje gehad en onweert het nu aan het eind van de middag. 

We staan nu tussen een Zwitserse camper , waarvan de vrouw nogal theatraal de flamenco danst op een stuk hout met stampende voeten ('ik hoor paarden' zei Everdien) en een stel leuke Engelsen die gisteren zijn gekomen. Morgen verlaten we dit aardige plekje om eerst een gasfles te halen en dan naar het schiereiland Pilion te gaan. 

Kato Gatzea 06-06-2013 vrijdag 

De dag begon mooi maar zou niet geheel vlekkeloos verlopen. Toen we van het strand wegreden moesten we eerst vrij stijl de bergen in maar daarna had je ook prachtige vergezichten over de zee. Water vullen was een makkie, langs de kant van de weg was bij iets wat op een bouwplaats leek een waterkraan waar het water zo uit weg stroomde de berm in. Toen we aan de afdaling begonnen hadden we een mooi uitzicht over de laagvlakte tussen Larissa en Volos. 

We zijn Volos in geweest en dat zal ons nog wel een tijdje heugen. Niet de boodschappen die we bij de Carrefour deden maar wel het nieuwe Vodafone simkaartje die we niet gekocht hebben. In de binnenstad van Volos was het onmogelijk om te parkeren en bij een poging een parkeerplaats te vinden kwamen we in een wirwar van erg smalle straatjes, met geparkeerde auto's, die te smal waren voor onze camper. 3x reden we ons vast. De 1e keer raakten we een spiegel van een auto die gelukkig inklapte maar toen hadden we het zweet al in onze handen en de bilnaad. We schuurden langs een bromfiets waardoor Everdien uit de camper moest om het ding het trottoir op te zeulen. We hadden inmiddels al een flinke staart van auto's, met gelukkig begripvolle bestuurders, achter ons hangen. Nadat we met de luifel nog een verkeersbord geschampt hadden kwamen we uiteindelijk op een iets bredere straat. Er was geen schade aan derden en wonder boven wonder hadden wijzelf alleen maar een blauwe verfstreep op de luifelkast.

                                        Het dorp Makrinitsa

Het Vodafonekaartje maar even in de ijskast gezet en nog wat nazwetend de bergen ingereden op weg naar het, volgens de boeken althans, schilderachtige dorpje Makrinitsa op het schiereiland Pilion. Het vooruitzicht van mogelijk smalle straatjes deed ons, helden die we zijn, op 2 km afstand van het dorp keren nadat we nog wat foto's hadden gemaakt. We werden voor deze lafheid bestraft door de Tomtom die ons een steile trap wilde laten afrijden. We moesten in een smalle straat met balkons aan weerszijden achteruit rijden en een zijstraat insteken. Gelukkig was een hele Griekse familie, die blij was met een verzetje op een lome middag, ons behulpzaam met aanwijzingen geven vanaf hun balkon. Vriendelijke mensen die Grieken, dat hadden we al vaker ervaren.

                                                    Kato Gatzea N39.30797 E23.09874

Nu staan we wel met een fantastisch uitzicht over de Golf van Volos zoals we het maar noemen, bij een klein haventje bij Kato Gatzea. We zijn op het mooie schiereiland Pilion langs de kust gereden en hier beland. Er staan nog 2 andere campers en omdat we zo'n mooi uitzicht hebben over de zee en de bergen aan de andere kant van de golf blijven we hier morgen ook nog wel. We staan trouwens op minder dan 10 m afstand van zee aan een smal strandje met keien. 

Sourpi 08-06-2013 zaterdag 

Gisterenmiddag nog net de luifel weten te redden. Plotseling veranderde de wind van een briesje in een heel harde vlagerige wind, we hebben wel eens  van  stevige winden bij de Egeïsche zee gehoord, daar hebben we dan kennelijk kennis mee gemaakt.  Met de wind kwamen ook Angie en Tony, de Engelsen die naast ons stonden in Polydendri. Die waren naar Zagora gereden, een moeilijke bochtige weg door de bergen en het regende daar ook nog. Gelukkig zijn we daar eergisteren niet naar toe gegaan zoals we eerst van plan waren.

                                                    Sourpi N39.10887  E22.92897

Vanmorgen zijn we naar de andere kant van de binnenzee gereden waar we nu aan een heerlijk plekje staan aan een baai bij Sourpi, we zitten 3 m. van het water. Aan de overkant van de Pagasitikos Kolpos, zoals de binnenzee heet, zien we het schiereiland Pilion liggen waar we gisteren stonden. Deze binnenzee is naar schatting 25 km breed. Je kunt ook 1,5 km verder staan  bij 2 kantina's(strandtenten), daar zijn niet alleen douches maar ook dagjesmensen want het is weekend. Er staat daar 1 camper. Wij staan meer naar het gehucht Nies toe, als enige camper , iets verder staan een Duitse en een Griekse caravan. Het is hier rustig, een mooi uitzicht, 28°, een koel drankje, wat is er nog meer te wensen. 

Sourpi 10-06-2013 maandag 

Het dorpje Nies , waar we vlakbij staan, is misschien wel een afspiegeling van het Griekenland zoals wij het althans tot nu toe kennen. Er staan hier prachtige huizen naast krotten, de duurste auto's naast roestbakken. De crisis in Griekenland treft zichtbaar niet iedereen in gelijke mate. Wat je ook overal ziet is dat er, als een auto niet meer wil rijden omdat hij op is, de nummerplaten er worden afgeschroefd en ze langs de kant van de weg worden achtergelaten. Ook menig tuintje wordt ontsierd door autowrakken.

 

                                                    sprinkhaansoort die kan vliegen

Na het weekend is het hier helemaal rustig, de beide caravans zijn vertrokken. De Engelsen Angie en Tony , die we al een paar maal ontmoet hebben ( ik heb ze een kopie van de gedoogplaatsen met foto's en coördinaten die ik had verzameld gegeven, vandaar dus) en wij zijn de enige campers. Kwamen er in het weekend ook nog wel wat vissers hier hun bootje te water laten, die zie je nu ook niet. Merkwaardig rustig voor zo'n mooi plekje. Tot nu toe nog weinig bijzondere vogels gezien hier. Wel mooie bloemen, vlinders waaronder de kolibrievlinder die net als een kolibri stilstaand in de lucht de honig verzameld. Er zijn hier ook allerlei soorten sprinkhanen, sommigen kunnen een flink uit eind vliegen, het exemplaar op de foto bleef rustig op de weg zitten. 

In de loop van de middag zijn de Engelsen vertrokken en na een paar uur kwam er een Oostenrijkse camper op dezelfde plaats staan. Het was met 31½° trouwens de warmste dag vandaag maar door een stevige wind goed te doen. 

Delphi 11-06-2013 dinsdag 

Na een zwoele nacht waarin het niet verder afkoelde dan tot 23° zijn we vanmorgen uit sourpi vertrokken. We wilden eerst 20 km verderop in Achilleo gaan staan maar er werden fikse onweersbuien voorspeld  dus besloten we zuidelijker naar Delphi te rijden. Het eerste stuk was via de tolweg langs de binnenzee en na Lamia ging de weg steil omhoog de bergen in. Het was een prima weg om te rijden en de route door de bergen was mooi. In het begin tijdens het klimmen keek je nog over de binnenzee uit en later zag je nog wat besneeuwde bergtoppen en mooie dalen.

 

            uitzicht vanaf de camping over de Korintische Golf

We staan nu bij Delphi op camping Apollon, tussen heggen maar als je staat heb je een prachtig uitzicht over de stad Delphi en de Korinthische Golf, we staan meer dan 500m hoog 

Delphi 12-06-2013 woensdag

Er zijn van die dingen die je nu eenmaal gezien moet hebben in je leven om een of andere redenen. Dus nu we de kans krijgen Delphi, niet zozeer om de schoonheid van deze archeologische opgravingen dan wel om de rijke geschiedenis van Griekenland waar het belangrijk deel van uitmaakt. Wie heeft er niet van het orakel van Delphi gehoord?

                                                              de Tholos

We zijn eerst naar de  Tholos gegaan, er zijn nog 3 zuilen die resten van dit eerst ronde gebouw. Het is niet voor niets een van de meest gefotografeerde bouwwerken van de wereld, het staat daar  statig mooi te zijn te midden van de resten van enkele tempels. De hele natuur om de archeologische site is trouwens prachtig met hoog oprijzende bergwanden en een diep ravijn.

                                                           het schathuis van de Atheners

Vervolgens zijn we naar het Apolloheiligdom (Apollo was de god van het licht, de schoonheid en de dichtkunst) dat tegen een steile helling op terrassen is gebouwd een paar honderd jaar voor de jaartelling. Het heiligdom bestond uit verschillende gebouwen die op de terrassen stonden. Zo ook enkele schathuizen waarvan slechts sokkels en funderingen resten. Alleen het schathuis van de Atheners is prachtig gerestaureerd omdat 80% van de steenblokken is teruggevonden.

          op de voorgrond het theater , daaronder liggen de restanten van de tempel van Apollo

Langs sokkels waar ooit mooie beelden opstonden en wat andere funderingsresten klim je naar boven en kom je bij de tempel van Apollo. Daarvoor staat het altaar van Apollo opgebouwd uit witte en zwarte marmerblokken. Het hart van het heiligdom , de tempel, valt tegen  omdat  het slechts nog  een ruïne is met nog 3 overeind staande zuilen. Iets verder omhoog ligt het goed bewaard gebleven theater die plaats bood aan 5000 toeschouwers.

Een flinke klim is het nog naar het stadion waar oa atletiekwedstrijden werden gehouden. Het is 177m lang, de zitplaatsen zijn uit de berghelling gehouwen en op 12 rijen konden toeschouwers plaatsnemen.                                                                                                                                  

                                                           bronzen paardjes

Vervolgens zijn we afgedaald naar het museum wat we erg interessant vonden. Alle voorwerpen die er te zien zijn komen van de Apolloheiligdom vindplaats. Zo waren er vitrines met bronzen voorwerpen, er waren beelden die op sokkels gestaan hadden in het heiligdom.

 Enkele waren  erg fraai waren oa de kolossale beelden van de broers Kleobis en Biton.

Erg mooi was ook de Naxische sfinx, jammer dat er zo'n lelijk plafond boven was.

Het mooist vonden we de bronzen wagenmenner, die een bijzondere schoonheid uitstraalde. Het schijnt dan ook het klapstuk van het museum te zijn.

                                                    het hoofd van de wagenmenner

Ook vandaag bleek het toch goed uit te komen dat we het weer via internet volgen. Er ging om 11 uur een bus vanaf de camping naar Delphi, met  de taxi bleek €1,20 duurder. Dus wij om 10 uur met de taxi en toen het begon te onweren hadden wij het buiten allemaal al  gezien en waren we in het museum.

 

                                                                             bronzen figuurtjes 

Itea 13-06-2013 donderdag 

Voor de 3e dag vallen er buien , nou ja vandaag buitjes en zonder onweer en met ruim 23° is het niet koud. Delphi hebben we gezien, toch bijzonder, het is geen strandweer dus zijn we naar Itea gereden aan de Korinthische Golf waar we nu op een parking aan de haven staan. Weliswaar staat er een bord met 'no camping' maar we zien wel.

 

                                 de haven van Itea N38.43134  E22.42120

We hebben boodschappen gedaan bij de carrefour en bij de Spar. De Spar is misschien iets duurder maar was hier in Itea ruimer gesorteerd. We hebben over de boulevard en door het stadje gewandeld, Itea is aardig maar niet zo bijzonder dat je er voor om moet rijden. Maar als tussenstop op een niet zo mooie dag op weg naar het strand van Galaxidi is er niks mis mee.  

Galaxidi 14-06-2013 vrijdag   

Zaten we gisterenavond te praten of er nu ¼ of meer van de winkels leegstonden toen er een politieauto naast ons stopte. Nu zul je het hebben zeiden we maar een vriendelijke agent zei dat er geen stoelen of tafels buiten mochten. Nee zeiden wij begripvol wel parkeren maar niet kamperen. Nu zaten we dan ook braaf binnen en de agent knoopte een praatje aan: Amsterdam? Rotterdam? Nee zeiden wij Arnhem, want het leek een beetje dom om te zeggen dat we uit Warnsveld kwamen. Ah, Vitesse en hij begon enthousiast over voetbal te praten, evenals de taxichauffeur eergisteren in Delphi, iets waar wij de ballen verstand van hebben maar gelukkig wisten we nog wel van Robben en Bayern München. De aardige agent wenste ons nog een prettige avond en hij vertrok weer.

 

                                                     Galaxidi

Maar het kan ook anders. Om een uur of negen vanochtend klonk er een driftig getoeter, dat bleek van een politieauto afkomstig die naast ons stond. Daarin 2 agenten waarvan 1 kortaf het woord voerde. Komen jullie hier water halen. Nee hoor, we hebben hier overnacht. Alleen maar parkeren, niet kamperen! Dat weten we, we hebben het daar al met een collega van u overgehad. Dus over 5 min. zijn jullie van de oprijblokken af! Maar uw collega gisteren..5 Min. zei ik!       Formeel had die man gelijk en we wilden toch al vertrekken, maar de manier waarop, wat een autoritaire lul. 

Nadat we het nodige brood hadden ingeslagen zijn we naar Galaxidi gereden. Wat dat brood betreft: tot nu toe zijn we vol lof over het volkorenbrood (olikiés) in Griekenland, erg lekker, beter dan bv in Frankrijk.

 

                                                   strandje bij Galaxidi   N38.35189 E22.38018

Galaxidi was nog geen 20 km en omdat het bewolkt was hebben we eerst bij het haventje koffie gedronken. Het stadje gaf een leuke aanblik en indruk. Een paar km verder was het strandje waar we nu staan. We staan hier in een kleine baai als enige camper, in de hoek staan 3 caravans zonder wielen, daar zullen in het weekend wel af en toe mensen komen. Verder komen hier wat mensen om te vissen.  Alweer een leuk plekje en zelfs het weer werkt mee. Het klaarde vanmiddag eindelijk op en het werd 27°. Toch 2 minpuntjes: er zijn hier geen voorzieningen, zelfs geen vuilnisbakken en er is een bedrijf wat vis kweekt in bassins op zee, dus er varen wat bootjes heen en weer, dat zijn geen fluisterboten. 

Galaxidi 16-06-2013 zondag 

Stonden we vrijdag nog alleen , vannacht stonden we hier met 5 campers wat voor dit kleine strandje eigenlijk te veel is. Want de 2 Franse campers zijn wel erg groot, het grootste model Bürstner en de andere de grootste Knaus Sunliner. En dan nog 2 Duitse campers, het model is wat beschaafder dan deze Duitsers zelf, ze groetten zelfs niet toen ze aankwamen. In de loop van de middag zijn de Fransen vertrokken, het was erg rustig vandaag , zelfs de vissers waren er niet. Het was vanmiddag 31°.

 

                                                    een heerlijke rustige baai bij Galaxidi

Het wordt steeds warmer, er worden temperaturen dik boven de 30° verwacht. En we willen morgen nog wel naar Athene, maar zien of we het uithouden met die hitte. Langer hier blijven is geen optie, we moeten onze vuilnis ook kwijt en bovendien ziet het er volgens de voorspellingen niet naar uit dat het op korte termijn koeler gaat worden. 

Athene 17-06-2013 maandag 

De weg vanaf Itea was eerst mooi met prachtige vergezichten over de Golf van Korinthië met z'n baaien. Via de bergen en vervolgens een laagvlakte zijn we naar de tolweg gereden. Langs de tolweg naar Athene deed het landschap wel wat aan Zuid Frankrijk denken met zijn pijnbomen en wat rotsen. De camping waar we nu staan ligt niet alleen dichtbij de snelweg maar ook op een heuvel waardoor de temperatuur van 33° goed te verdragen valt. Het centrum is met de bus en metro in ongeveer een uur te bereiken. 

Vanmiddag maar weer eens de was gedaan oa de lakens, de vorige keer was dat in een riviertje. 

Athene 18-06-2013 dinsdag 

Bijna iedereen die voor het eerst in Athene komt gaat allereerst naar de Acropolis, zo ook wij. En dus was iedereen daar ook , het was schuifelen geblazen en haast onmogelijk om een foto te maken van een bezienswaardigheid zonder dat er mensen op stonden. 

                                                         het Parthenon

We zijn eerst langs het Dionysustheater gelopen, dit marmeren bouwwerk kon ooit 17.000 toeschouwers bevatten. Daarna zijn we naar boven geklommen richting Parthenon. Eerst kom je nog langs het Athina Niketempeltje die helemaal gerestaureerd is. Het Parthenon domineert de Acropolis door zijn grote omvang. Het wordt beschouwd als het hoogtepunt van de klassieke bouwkunst. Het is de grootste tempel, in die vorm althans, ooit gebouwd.

                                                            de dames van de Korenhal

Mooier vonden wij  het Erechteion, na het Parthenon het grootste monument van de Acropolis, het is nog grotendeels bewaard gebleven. Met name de Korenhal, waarvan het dak wordt gedragen door 6 jonge vrouwen, in lange gewaden gekleed, is ronduit schitterend. 

                                                    het Odeon

Ook het Odeontheater is mooi, die kun je alleen van bovenaf bekijken. Het is alleen te bezoeken als je een concert bijwoont die 's avonds wel worden gegeven.

 

                                         fresco op het koepelplafond van de Byzantijnse kerk

Na de Acropolis zijn we naar de niet veraf gelegen Agora, het oude marktplein, gegaan. Om verdere opgravingen te doen is er in de vorige eeuw een complete woonwijk voor afgebroken.  Vlak voor de Agora ligt een fraai Byzantijns kerkje met een paar mooie fresco's. De Agora bestaat vooral uit fundamenten, hoewel er nog wat dingen overeind staan die de moeite waard zijn. Zo staat er nog een beeldengroep de "Giganten' genaamd. En natuurlijk de best bewaarde tempel van Griekenland, de Hephaistion. Het plafond van de hal wordt beschermd en daardoor afgeschermd door een net zodat de ornamenten en schilderingen vrijwel niet te zien zijn.

 

                                                       de Hephaistion

Als laatste hebben we het museum bij de Agora bezichtigd waar allerlei vondsten daterend vanaf de prehistorie zijn tentoongesteld. Beelden en bv ook kleine voorwerpen die in kindergraven werden gelegd naast gouden sieraden. 

We konden het nalaten om naar het parlementsgebouw aan het gigantische Syndagmaplein, waar elke demonstratie eindigt, te gaan om even te kijken naar een stukje traditie die we op zijn minst wat komisch vinden nl, de traditioneel geklede Evzonen die stram in de houding de wacht houden bij het graf van de onbekende soldaat.

                                                           één van de 2 Evzonen

Inmiddels was het al na 3 uur geworden en waren we door het lopen en de hitte, 33°, flink aan de latten en zijn toen bij de wijk Plaka heerlijk gaan eten. We hebben ons wat beraden en gaan ws morgen weer naar zee, de temperatuur gaat oplopen naar 36°.  

Pachi 19-06-2013 woensdag 

We zijn vanmorgen uit Athene vertrokken, we vinden het toch te heet voor de stad. We zijn 45 km verder gereden naar Pachi. De plek waar we nu staan verdiend niet de schoonheidsprijs. Het uitzicht is weliswaar mooi op wat kleine eilandjes en een grotere, Salamina. En we staan dichtbij een, overigens leuk,  haventje. Maar we staan op iets wat vroeger ws een losplaats is geweest maar nu verpauperd is en waarvan de afgebrokkelde betonplaten in zee zijn gestort wat het zwemmen wat bemoeilijkt. En het is heet, geen schaduw hier maar wel een harde straalkachelwind, windkracht 6 en het werd de heetste dag tot nu toe 35,5 ° met volop zon. 

                                                     Pachi

Langs de tolweg zagen we weer enkele leegstaande fabrieken, hetzelfde beeld zagen we gisteren. Het was nl een uur naar het centrum eerst, met de bus , daarna de trein die het laatste stuk metro werd. Wat opviel was dat alle treinstellen dik onder de graffiti zaten en dat in vele ruiten van de deuren sterren zaten. De graffiti zat ook op de ramen waardoor je moeilijk naar buiten kon kijken. Wat je zag was veel leegstaande fabrieken en winkels in de voorsteden waarvan niet alleen de ramen kapot gegooid waren maar ook alles onder de graffiti zat. 

 

Er zal wel geen geld meer zijn voor de verwijdering van deze graffiti. Zo zie je ook dat er op stukken aan de weg gewerkt wordt, althans dat is de bedoeling omdat er bv een rijbaan afgesloten is. Maar je ziet er geen kip aan het werk. Het geld wat Europa met bakken naar Griekenland heeft gesluisd is grotendeels in de zakken van de (inter)nationale banken en grote beleggers gekomen. Volgens Attac, een internationale anti-globalistische groepering heeft de Griekse bevolking daar weinig van gezien en is 160 van de 207 miljard euro noodsteun naar die banken gegaan. 

Perachóra 20-06-2013 donderdag 

We staan op een prachtig plekje bij Perachóra, daarover zo meer, eerst over gisterenavond en vannacht. We waren gisteren 50m van zee af gaan staan in de luwte van de rotsen, op een grote parking. Er stond nl 1 andere camper, een Italiaanse en daar waaide het zijraam uit. En zo hebben we dan gisterenavond kennis gemaakt met een deel van de Griekse jongerencultuur. De parking was 's avonds een ontmoetingsplek voor jongeren. Om 21.30 uur kwamen de eerste jongeren per brommer, motor en auto met als doel kennelijk elkaars voertuigen te bewonderen. Op een gegeven moment waren er in totaal wel 100 jongeren die in 3 groepen onder te verdelen waren. Een tamelijk dominante groep met motoren waarbij ook een enkele snelle auto hoorde met krachtige audioapparatuur aan boord. Een auto zonder achterbanken op die plaats waren geluidsboxen geplaatst die op discosterkte waren. De apparatuur werd slechts af en toe getest, gelukkig maar. Met deze motorengroep hebben we een praatje gemaakt omdat ze rondom onze camper stonden. Aardige jongeren overigens die vroegen of we geen last van hun  hadden, nou nee , het was nog geen bedtijd.

 

                                                           motoren rondom de camper

Dan was er een  jongere brommergroep, met meisjes uiteraard, die wat bewonderend naar de motoren staarden. 

De laatste, kleinere groep bezaten over het algemeen grote auto's, veelal wat oudere BMW's. Die begonnen tegen half 12 om de beurt met hun auto's te spinnen. (keihard slippend om hun eigen as 8'ten draaiend). Dat zag er af en toe wel eng uit omdat dit zich niet zo ver van onze camper afspeelde. Maar tegen 12 uur was de groep vrijwel vertrokken, alleen de stuntrijders waren er nog. Er kwamen 2 motoren met 4 agenten die even een praatje maakten en toen vertrok iedereen.

                                                                  haventje Pachi

Maar we hebben slecht geslapen, Het was heet, Everdien was 's middags gestoken door insekten waardoor ze grote, pijnlijke jeukbulten heeft. En ik kreeg gisterenavond last van spit in mijn rug. En niet alleen Marokko maar ook Griekenland telt zwerfhonden. Overdag lagen er al een stuk of 7 in de schaduw van een autowrak en die begonnen ter verhoging van de feestvreugde in de loop van de nacht te blaffen.  Wrang was het toen we vanochtend vertrokken , we aan de zuidkant van het dorp toen we water zochten, 2 mooie rustige plekjes zagen waar we hadden kunnen staan.

 

                                                      bij Heraion N38.032459 E22.873598

Hoe anders staan we nu, met weer een prachtig uitzicht over de Golf van Korinthië, in een baai bij Perachóra,  2 km van de archeologische site van Heraion, wat kleine aardige opgravingen pal aan zee. In de buurt van een restaurant waar wat dagjesmensen komen om te zwemmen en een pijnboom waar we onder kunnen zitten. Wel weer 1 van de mooiste plekjes waar we hebben gestaan in Griekenland. En er is nog een douche ook en af en toe een beetje wifi van het restaurant. We hebben dit plekje gevonden omdat we werden getipt door medecamperaars in Delphi. Het is iets minder warm 34°, met windkracht 7à 8.

                                                            archeologische site Heraion 

Perachóra 23-06-2013 zondag 

We hebben hier 1 nacht alleen gestaan, de afgelopen nachten steeds met een paar camper en 1 caravan van  Nederlanders die in Griekenland een huisje bij Navplion hebben.

 

                                                       klein kerkje aan de binnenzee

En zo hebben we gisterenmiddag weer nader kennis gemaakt met de Griekse cultuur, wat heet , we zijn ondergedompeld in Griekse gastvrijheid. We staan op een plek waar we niet alleen in de zon maar ook in de schaduw van een grote parasolden kunnen zitten. Een benijdenswaardig plekje dus als het 34° is. Kort na het middaguur vroeg een Griekse jongeman, die zich meteen zo omstandig voorstelde dat wij dachten aan ADHD , of hij met een paar vrienden van 'onze' schaduw gebruik mochten maken. En zo kon het gebeuren dat er 8 volwassenen en 4 kinderen aan onze voeten neerstreken. Om half één werd er gevraagd, of eigenlijk werd ons een glas ouzo onder de neus gehouden. Dat was het begin van ouzo's, hapjes, ouzo's en toen de fles leeg was hadden wij ook nog wel een fles en kwamen er meer hapjes. Er werd muziek gedraaid,gelachen,  foto's gemaakt ,we leerden wat Griekse woorden (die we alweer vergeten zijn) en we hebben zelfs gedanst.

 

Kortom een stel erg aardige 40'tigers waar we een ontzettend leuke middag en deel van de avond mee hebben gehad. En we hebben nauwelijks over voetbal gepraat, wel bv over politiek en de crisis in Griekenland en Europa, ze waren socialisten dus dat kwam goed uit. Één van de vrouwen gooide de deur van haar auto dicht terwijl de sleutels er nog in lagen. De sleutels lagen op de achterbank en de deur werd moeizaam stukje bij beetje met stukken ijzer steeds verder van boven geopend zodat mbv onze duochestok (waar we het vliegengordijn bij harde wind zo mooi  mee konden vastklemmen, hij is gisteren gesneuveld) die verbogen werd en waar een buigzaam stuk ijzerdraad aan bevestigd werd, lukte het uiteindelijk om de sleutels er uit te vissen. Omdat dit wel bijna een uur geduurd had moest dit uitbundig gevierd worden, de ouzo was op , zij hadden nog rosé en wij rode wijn.

 

                 de kleine verbinding met de Korinthische Golf, ver weg vaag de stad Korinthe zelf.

Tegen 9 uur afscheid genomen, 2x kussen en niet 3x!, en ze vertrokken naar Athene waar ze woonden. En omdat de temperatuur niet beneden de 30° zakte, hebben we nog lang zitten nagenieten. 

De binnenzee waar we nu staan heet Vouliagmeni en is door slechts een nauwe natuurlijke doorgang van misschien 5 m breed en 50 m lang met de Golf van Korinthe verbonden. We hebben af en toe verbinding met een open netwerk, Mantas Bay, het is niet van het nabijgelegen restaurant maar komt van de overkant van de binnenzee, naar schatting meer dan 2km verwijderd. 

Perachóra 24-06-2013 maandag. 

Gisteren hadden we de warmste dag tot nu toe, 37,2°. Het was veel te warm om te wandelen, dus hangen en lezen onder de pijnboom en zwemmen. Er was maar weinig wind en dankzij de schaduw was het goed te doen. Maar vannacht was het niet zo prettig, in de camper de laagste temperatuur tegen de ochtend 28° en buiten koelde het niet verder af dan tot 26°.  Vandaag 33° en wind dus dat is beter voor ons, dat beweegt wat lekkerder.

 

                                 een dagje naar het strand, door de week is het heerlijk rustig

Het was gisteren zondag en dus erg druk. Veel mensen zochten op de hete dag verkoeling aan het water. Het was ons al eerder opgevallen dat veel Grieken aardig dik zijn. Nu we er zoveel in badpak zagen viel dat extra op. Nu moeten we zelf ook wel uitkijken met onze lekkere drankjes en te weinig beweging. Maar Grieken eten ook wel erg veel vlees vinden we en weinig groenten, waarschijnlijk  omdat er ook maar weinig soorten te koop zijn, of is het de kip en het ei? Gelukkig kunnen we wel ijsbergsla vinden maar bv sperziebonen ho maar. 

De Nederlanders met de caravan zijn gisteren vertrokken en de Fransen vandaag. Hij was schrijver/beeldend kunstenaar, zij museummedewerkster maar ze waren vooral goed in whisky drinken, met zijn tweeën maakten ze een fles van 1½ liter soldaat. Omdat zij ook nog eens anorexia had was het niet verwonderlijk dat ze 's avonds met een gekneusde hand in het verband liep te zwalken, "uitgegleden tijdens het zwemmen".

 

                                         het was afgelopen nacht volle maan

Hoewel het vandaag orthodox pinksteren is en de Grieken vrij zijn, is het veel minder druk dan gisteren. In de loop van de avond kwamen er nog 2 Franse campers bij dus staan we hier weer met 3 campers. 

Nafplion (Karathona Beach) dinsdag 25-06-2013 

Je hebt van die dagen dat dingen wat anders lopen dan je verwacht. De route van Perachóra naar Loutraki is erg mooi met mooie vergezichten over de Golf van Korinthe. We wilden het kanaal van Korinthe bekijken maar we kwamen bij Korinthe zelf, het minst interessante deel van het kanaal. Je kijkt hier niet van boven diep beneden naar het slechts 23m brede kanaal, maar we reden wel over een brug waarvoor we moesten wachten omdat er een boot moest passeren.

                               zeilboot vaart het Kanaal van Korinthe in

 In ons geval een zeilbootje, maar de brug zakte naar beneden om de boot te laten passeren. Maar omdat we op de brug stonden te kijken misten we dat de brug weer omhoog ging uit het water.(de brug was al gezakt toen we aankwamen).  We misten ook de mooie brug die voor de Olympische spelen werden gebouwd, we kwamen verder dan de brug via Korinthe op de tolweg. Om dan via een afslag weer terug te rijden, nou nee, een andere keer dan maar. (foutje:de brug ligt bij Patras)

Het was ondertussen al knap heet geworden dus we besloten niet naar Epidavros ( de coördinaten bewaren we Loes en Kees) te gaan maar naar een plek met meer schaduw. We wilden eerst Nafplio bezoeken omdat er mooie oude gebouwen te bezichtigen zijn, een beetje Venitiaans. De stad was erg druk met verkeer en we parkeerden bij de haven vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de vesting Bourtzi die op een rotseilandje is gebouwd. Ook liggen er noal veel prachtige jachten in de haven. We zijn de stad ingewandeld en het was zo warm dat Everdien last van bonzen in haar hoofd kreeg. We zagen op een thermometer bij een apotheek dat het om 12.30 uur 36° was. 

                       kasteeltje Bourtzi voor de haven van Nafplion

Dus terug naar de camper en naar het 5 km verderop gelegen Karathona strand. Daar kun je onder de bomen staan en het is een tamelijk bekende plek bij Griekenlandgangers. Maar wij zijn de enige camper naast erg veel dagrecreanten. Die rijden over de weg  die tussen de bomen, waar wij onder staan en het strand ligt. Als je niet op het strand ligt dan zit je onder de bomen te lezen of wil je naar de zee koekeloeren maar door de auto's zei Everdien dat we verdorie wel bermtoeristen leken. Je hebt hier wel een prachtig zandstrand in een mooie baai maar ook een trendy strandtent waar de hele middag techno werd gedraaid. Al met al hebben we betere dagen en betere plekken gehad. 

                          Karathona Beach bij Nafplion N37.547367 E22.817996

Nu zijn het afgelopen weekend de schoolvakanties begonnen die maar liefst 12 weken schijnen te duren. Vandaar de drukte en  de house muziek. Aan de auto's te zien merkt het publiek wat hier komt weinig van de crisis. Je ziet hier in een uur bermtoerisme meer duurdere modellen dan je in Nederland in een halve dag zou zien. Dus is er nog steeds een markt voor de Porches Cayenne die we in Ancone zagen op de kade klaar om naar Griekenland verscheept te worden. Maar je hoort wel verhalen dat er mensen zijn die de brandstof niet kunnen betalen en we zagen bv een keurige oude vrouw in de metro in Athene bedelen. 

We hebben ons voorgenomen om zolang in Griekenland te blijven tot het ons te heet wordt. Nu was het gisteren zo heet en zondag ook dat Everdien last van de hitte kreeg en zoals gezegd haar hoofd begon te bonzen dus het lijkt niet verstandig om helemaal naar het zuiden van de Peloponnesos te rijden. We hoeven per slot van rekening niet alles te zien de eerste keer dat we in Griekenland zijn. In de 7 weken dat we hier nu zijn hebben we veel afwisselende dingen gedaan, cultuur, natuur en strandleven. Dat laatste zal ws wel hoogtij vieren de komende weken en misschien is het aan de westkust wel minder heet zei hij hoopvol.  

Kalo Nero woensdag 26-06-2013

En inderdaad het is minder heet aan de westkust , althans vandaag. Na ampel beraad gisterenavond besloten om naar de westkust van de Peloponnesos nadat we wat sites met weersverwachtingen hadden geraadpleegd. het grootste gedeelte kun je via de tolweg en voor €15,10 ben je van Nafplio in 2 uur naar Kalo Nero, 153 km. Je doorkruist een mooi afwisselend landschap en waar het te bergachtig is rijdt je door tunnels.

                                 Kalo Nero N37.29768 E21.69530

We staan met een 5-tal campers aan het strand bij Kalo Nero en met een stevige bries uit zee werd het een aangename  26,5° vanmiddag. Vooralsnog wat het weer betreft een juiste beslissing om naar de westkust te rijden. We zijn weer aan de Ionische zee, aan de Golf van Kyperissía . En dan staan we ook nog op een mooi plekje waar tamarisken eventueel voor schaduw kunnen zorgen. Op het zandstrand voor ons hebben vrijwilligers nesten van de beschermde zeeschildpad Caretta Caretta gemarkeerd. De eieren komen eind augustus uit  en dan kruipen de jonge schildpadjes naar zee maar van de honderd eieren die uitgekomen zijn kan maar een enkel schildpadje  volwassen worden. http://www.ecogriek.nl/fauna/zeeschildpad

                                                       gemarkeerd nest van de zeeschildpad

 Ik had al gezegd dat we onze dag niet hadden gisteren. Toen we vanmorgen weg reden zagen we enkele honderden meters van het plekje waar wij gestaan hadden een 4-tal campers staan op een rustig plekje waar de weg niet voor langs loopt. We hebben gisteren wel gewandeld om te kijken naar een andere plek maar zijn de verkeerde kant op gelopen.  

Kalo Nero 28-06-2013 vrijdag 

Het bevalt ons hier uitermate goed in Kalo Nero en niet alleen omdat de temperatuur voor de 3e dag op rij een heerlijke 26,5° is en de nachten ook een stuk koeler zijn met een temperatuur die onder de 20° zakt. Er zijn hier ook weinig toeristen hoewel Kalo Nero wel een toeristendorp is  met vakantiewoningen en bordjes met kamer te huur. De weinige toeristen die hier zijn hebben een opvallend witte kleur dus die zijn er nog maar pas. We weten nog niet hoe druk het weekend zal zijn, we blijven hier tot maandag.

 

                            zonsondergang Kalo Nero vanuit het raam

De zee is tamelijk ruw wat het zwemmen wat bemoeilijkt, maar goed niet zeuren. Nou even dan, het zeewater is niet zo helder als dat van de Egeïsche zee, maar dat spant veruit de kroon, zo helder hebben we nog nooit zeewater gezien. Je kunt hier fijn wandelen langs de zee noordwaarts waar je een uitgestrekt zandstrand hebt met talrijke nesten van de zeeschildpad. Langs het pad staan veel bloemen dus veel vlinders en bijen. We hebben oa de koninginnepage gezien en de zuidelijke pijpbloemvlinder en soorten die we niet kennen en ook niet hebben kunnen determineren. Je ziet hier ook veel dolkwespen, die we nog kennen van de oostkust, ze hebben kennelijk een voorkeur voor paarse bloemen. Op dezelfde bloemen zie je een grote zwarte bij of hommel, de naam hebben we nog niet kunnen ontdekken.

 

                                                               schermbloemigen soort  

Kalo Nero 29-06-2013 zaterdag 

Vanmorgen vroeg waren 2 meisjes aan het graven naar schildpadeieren. Ze hadden sporen in het zand ontdekt van een zeeschildpad die 's nachts aan land was gegaan en zo'n 20 m voor onze camper een nest had  gemaakt, dwz eieren had gelegd en bedekt met een laag zand. Er werden inderdaad eieren ontdekt en het nest werd gemarkeerd. De meisjes, Engelse in dit geval, zijn vrijwilligsters van Archelon , een Griekse organisatie ter bescherming van zeeschildpadden bestaande uit vrijwilligers uit diverse Europese landen.

                                                   eieren van de carreta carreta

De meisjes vertelden dat hun werkzaamheden letterlijk en figuurlijk met argusogen werden gade geslagen en ze wezen op een man in een auto. Projectontwikkelaars willen ten noorden van Kalo Nero, bij Elea, een vakantieoord bouwen aan zee bij het strand waar zeeschildpadden hun nesten hebben. Het toerisme kan een bedreiging vormen voor de nesten en Archelon is niet tegen het toerisme, ze zien het belang hiervan voor Griekenland wel in, maar ze willen tot afspraken komen. De ontwikkelingsmaatschappij houdt echter de boot af en verdenken Archelon van het markeren van fake nesten, vandaar de man in de auto. 

Gisteren aan het eind van de middag nog koffie gedronken bij de Italiaanse buren, aardige mensen. Ze spreken wat Engels en met wat Italiaanse woorden erbij is dat wel grappig. Ze zijn vanmorgen vertrokken naar Elea dus de kans dat we ze weer zullen treffen is groot, wij wilden daar nl maandag naar toe. 

Kalo Nero 01-07-2013 maandag 

Thomaso en Catharina, onze Italiaanse buren, zijn gisteren teruggekomen uit Elea, ze vonden het een mooie plek maar 's nachts pikkedonker. Ook zijn er opnieuw schildpadeieren ontdekt door medewerkers van Archelon op nog geen 15 m van onze camper. Graag zou je zo'n schildpad eens zien maar om daar nu een nacht voor te waken.... Op een wandeling zagen we dat er een nest puppies was, zwerfhonden. Er was een geïmproviseerd onderkomen van karton gemaakt met een briefje om ze te helpen, we hebben maar wat hondenvoer gekocht.

 

                                            bakken met gratis eten op het feest

Gisterenavond was er feest naast de plek waar de camper stonden. Er was gratis eten en drnken, witte en rode wijn zoveel je maar wilde. En geen hapjes, nee grote bakken met eten zoals gevulde paprika's, lekker gekruid lamsvlees, ansjovisjes, pasta's , rijst, worst etc. Er was eten en drinken voor honderden mensen, het waren allemaal streekproducten en het werd gesponsord door allemaal bedrijven uit de regio. Er trad later een volksdansgroep op, dat was leuk om eens te zien. Op een gegeven moment ging iedereen meedansen van heel jong tot oud, iedereen kende de dansen ook. Dat zit kennelijk nog diep in de bevolking geworteld, bij ons heb je die traditie niet, wie kan er nog de polka of de Driekesman dansen? En er was vuurwerk ter afsluiting. 

                                        Grieks volksdansen

Straks gaan we naar een ander plekje, Elea waarschijnlijk. 

Elea 01-07-2013  

Eerst vanochtend de camper gewassen , ontdaan van alle zout, want er was gisteren veel wind, zeewaterspetters kwamen tegen de camper  Vlak voordat we wegreden spoelde er een dode carreta carreta aan. Dan  hebben er toch nog één gezien maar helaas wel een dode.

                                            vrijwilligers tillen dode carreta carreta aan wal

10 km verder was het naar Elea maar we zijn eerst boodschappen gaan doen en gas gaan halen in Kyperissia. Nu staan we in de buurt van het strand aan de rand van een  pijnbomenbos. Er staan verspreid enkele campers en tenten over een afstand van meer dan een km. We staan bij het gedeelte waar naturisten zijn op het strand, dat komt goed uit. Er is hier zelfs een waterkraan dus we kunnen de was doen. Het is hier een mooie, stille plek. Jammer is dat je door een duinenrij de zee niet kunt zien en dat het strand zo'n 200 m lopen is.

   

                        Bij Elea N37.365416 E21.689059  foto vanaf het strand genomen 

Elea 03-07-2013 woensdag 

Maar wat zijn we verwend met onze plekjes pal aan zee dat we, nu het strand wat verder verwijderd is dat als een minpuntje ervaren, je bent er zo. Het mooie lange zandstrand loopt  in het zuiden tot voorbij Kalo Nero en het het noorden tot, ja dat moeten we nog ontdekken. Er zijn hier erg weinig mensen op het strand. Er heerst hier een weldadige rust, een enkele auto of (brom)fiets rijdt wel eens over het zandpad of komen hier water halen. Verspreid in het bos staat  hier en daar een camper, caravan of tent. Wanneer het te druk wordt word je verwijderd door de politie.  Omdat we nu aan de rand van het bos zitten zien we wel wat meer vogels, leeuweriken, mezensoorten,veel putters en de kleine zwartkop, de laatste is wat minder alledaags voor ons maar laat zich door zijn schuwe gedrag moeilijk fotograferen. 

We staan nu op de plek waar we zaterdag al over schreven, men wil hier vakantiewoningen gaan bouwen. Op de foto hierboven zie je op de voorgrond het stuk grond, tussen het strand en het pijnbomenbos, wat bouwrijp gemaakt is. De bouw is omstreden omdat op het strand de zeeschildpad eieren legt en de dieren zijn nogal schuw. Er vinden nog geen bouwactiviteiten plaats, we hebben wel gehoord dat Archelon probeert te onderhandelen maar of dat daar mee te maken heeft weten we niet.

                               slechts een enkele visser tegen de avond, een rustig strand bij Elea

We waren van plan om hier 2 dagen te blijven, maar dat wordt wel langer. De bakker komt hier 's morgens langs , we bestellen volkorenbrood bij hem en de volgende morgen neemt hij het keurig mee voor dezelfde prijs als in de winkel, niet eens een dubbeltje extra voor de brandstof. Je zit hier wel een stukje van het dorp maar we hebben voorlopig eten genoeg bij ons. 

Elea 05-07-2013 vrijdag 

We blijven hier tot maandag, we zaten wat krap met drinkwater. Nu blijken de buren van ons camperforumleden te zijn,Cor (CeePee) wat toevallig en die hebben flessen drinkwater voor ons meegenomen. We wandelen 's ochtends, we gaan naar het strand, we lezen veel (ik heb al meer dan 20 boeken gelezen, leve de E-reader)kortom weinig nieuws onder de zon maar wel genieten geblazen.

 

                                                  Elea, schaduw of zon, een prima plekje

Nu we het toch over de zon hebben, het is hier al dagen 27 à 28°, dus prima uit te houden. Het voelt wel warmer aan, er is weinig wind en de zon staat bijna loodrecht boven je. Er wordt wel warmer weer voorspeld, we zien wel. 

Elea 07-07-2013 zondag 

Nog een voordeel van deze plek: er zijn hier geen muggen. We hebben besloten hier tot dinsdag te blijven, dan moeten we boodschappen gaan doen en wat andere plekjes opzoeken maar wie weet komen we hier wel weer terug. 

                                            er zijn hier veel putters

Volgens buurman Cor hebben ze voor de bouw van de vakantiewoningen de vergunningen nog niet rond. Dus gaan de schildpadden door met het leggen van eieren, nog elke dag worden er nog nesten ontdekt, gisteren nog 5. Het totale aantal tot nu is 600, terwijl er vorig jaar in deze periode 100 minder waren en dat kan toch niet alleen aan de ervarenheid van de vrijwilligers liggen. 

Het is in het weekend wel wat drukker hier , met name staan er Grieken met tentjes maar het valt toch reuze mee. 

Neochori 09-07-2013 dinsdag 

Vanmorgen eerst in Kyperissia langs de Vodafonewinkel geweest en een kaartje voor 30 dagen, 5 GB gekocht voor €32,50 ipv €40,- Daarna weer voor een week boodschappen ingeslagen bij de groenteboer (die had kousenband) en bij de Carrefour en de Lidl.

 

                       de vallei van de Neda met  het steile zandpad, rechtsboven vaag de zee

We hebben vandaag een rondrit gemaakt de bergen in naar de vallei van de rivier de Neda. Via een steil zandpad , erg smal, zijn we afgedaald naar de bedding , richting de watervallen. Het pad werd zo steil dat we verder moesten lopen, maar hoewel het nog maar ongeveer 25 min. lopen was hebben we het niet gedaan. Het was inmiddels 33° geworden en we realiseerden ons dat de waterval wel eens niet zo spectaculair zou kunnen zijn door de droogte. Dus moeizaam in de 1e versnelling het pad weer omhoog gekacheld, gelukkig kwamen we niemand tegen want het was op sommige stukken te smal voor 2 auto's. 

Maar de route was erg mooi, een paar leuke dorpjes, we zijn in Plataria wezen kijken. De dorpjes hebben de balkonnetjes aan de straatzijde. Veel olijfbomen en ook statige cipressen in het landschap en een stuk wat vorig jaar was afgebrand.

 

                                                  Neochori N37.43259   E21.65379

Omdat we geen geschikte plaats vonden om te overnachten en het warm was zijn we weer naar de kust gereden. Nu staan we in Neochori, nog geen 5 km verder dan Elea waar we de afgelopen week hebben gestaan. We staan nu aan het strand, het is tamelijk rustig en we staan op loopafstand van het dorpje. Daar gaan we vanavond ergens eten. 

Vlakbij Neochori passeerden we de rivier de Neda, er zat zo weinig water in dat we tevreden waren met onze beslissing van ruim een uur eerder . Het is hier 31° dus iets koeler dan in het binnenland en er staat een briesje vanuit zee.   

Kastro 11-07-2013 donderdag 

Hoewel we maar 5 km van Elia stonden was het in Neochori toch weer anders. Het grootste verschil is dat je in Elea in een bos stond en in Neochori aan het strand, waardoor je mooi het strandleven van de Grieken kunt gade slaan. 's Morgens zijn er wat mensen, tussen 14.00 en 17.00 uur  is er niemand maar daarna is het aardig druk en na 19.00 à 20.00 uur is bijna iedereen weer vertrokken.

 

                                              strandnarcis

Andere verschillen zijn dat de duinen in Neochori wat hoger zijn en achter je liggen en er zijn niet alleen geen vliegen maar ook niet veel andere insecten. Dus ook geen mooie vlinders. We hebben eigenlijk aan de westkust van de Peloponnesus tot nu toe nog geen last van muggen gehad in tegenstelling tot de andere plekken die we bezocht hebben, alleen afgelopen nacht is Everdien gestoken. We hebben trouwens in Neochori 2 nachten alleen gestaan en we vonden dit een leuk plekje met alleen maar Grieken op het strand. 

We zijn nu zo maar zo'n 100 km noordelijker beland in Kastro(Loutra Kilinis) ten noorden van Pyrgos. We hebben eerst in de buurt gekeken waar we gestaan hebben maar vonden geen geschikte plekjes. Trouwens hier in de buurt ook nog niet, we zagen op een gegeven moment wel een 50-tal oude busjes en caravans, best gezellig, maar daar was geen plaats meer vrij vlak aan zee. Het landschap rondom Pyrgos is tamelijk vlak en erg vruchtbaar, de watermeloenenoogst was in volle gang.

                                  Kastro (Loutra Killinis) N37.87452 E21.10752

Hier in de omgeving is het wat heuvelachtiger en we staan nu op een parking aan zee. We staan nu achter de duinen dus geen zeezicht maar omdat er een stevige bries staat is dat geen ramp. We staan hier met 4 campers, 4 verschillende nationaliteiten.  Het is hier in deze omgeving veel toeristischer dan waar we de afgelopen 2½ week hebben gestaan. Je hebt hier talrijke hotels en een groot vakantieresort aan zee, Killinis Beach, met honderden ligbedden op het strand, er werd nogal veel Duits gesproken. Op deze parking komen shuttlebusjes van het strand om badgasten af te leveren en op te halen. We hebben een stuk langs zee gewandeld en zagen 2 km hier vandaan een andere gedoogplaats met zeezicht, daar gaan we morgen maar eens kijken. 

Killinis Beach  12-07-20131 vrijdag 

Met 2½ km rijden was de verplaatsing vanmorgen naar een andere gedoogplek wellicht de kortste in onze toch al lange campergeschiedenis. We staan nu op een grote parking op de plek die ons gisteren al zo mooi leek maar toen bezet was. We waren hier al om half 10 en de plek was net vrij gekomen te zien aan de verse plas afvalwater die de camperaar als welkom aan ons had achtergelaten, de viespeuk. Maar we staan mooi vrij aan de rand van de parking, niemand kan vlakbij ons komen staan. De parking ligt wat hoger dan de zee, de voorkant van de camper staat wat in de luwte van een duin, aan de zijkant hebben we een prachtig 'luifeluitzicht' over de zee. Er is hier een taverne en een douche.

 

                                              Killinis Beach  N37.89040  E21.11214

Tegenover ons ligt het eiland Zakynthos en een paar maal per dag zie je veerboten heen en weer varen van Killinis naar het eiland. Het weer is nog steeds uitstekend, de afgelopen dagen wat het iets boven de 30° en vandaag met een lekkere bries 29° dus we hoeven niet in de schaduw te zitten. Er staan hier 8 campers en een caravan. 

Killinis Beach 14-07-2013 

Een heerlijke plek is dit, vandaag en gisteren was het wat drukker op de parking met auto's van badgasten, het is per slot van rekening weekend. 's Nachts staan hier een 10-tal campers , Italianen, Duitsers en Fransen en vandaag kwam er een Nederlands busje, de laatste weken zien we trouwens weinig Nederlandse campers.

 

                                                        Killinis beach, wij staan helemaal rechts

Het weer gedraagt zich keurig, de afgelopen 2 dagen 28° en 's middags een lekker briesje. Omdat het dus niet te heet is denken we erover om toch naar het zuiden van de Peloponnesos af te zakken. Een en ander blijft afhankelijk van het weer, we kijken wel naar de verwachtingen of het niet te heet wordt, dan stellen we onze plannen wel weer bij. We blijven hier tot dinsdag, we willen nog langs Olympia. 

Katakolo 16-07-2013 dinsdag 

Gisterenochtend kwamen we tijdens het wandelen, naast de gebruikelijke tomaten en meloenenvelden, ook een paar veldjes met okra's tegen . De planten zijn ruim 1,50m hoog en bevatten prachtige bloemen.

                                                                       bloem okra

Vanmorgen zijn we eerst langs een trendy kapper gereden die Everdiens haar wel wat kort heeft geknipt, lekker fris met dit warme weer zullen we maar zeggen. Daarna zijn we naar Katakolo gereden voor even iets geheel anders. We staan hier aan de jachthaven waar 2 enorme cruiseschepen liggen. Er kunnen ook maar 2 schepen liggen. De passagiers worden vanuit dit dorp met talrijke bussen naar Olympia vervoerd. Het dorp zelf is erg toeristisch en de lokale economie drijft helemaal op de cruiseschepen. Er zijn koetsjes en een soort paardentrams, de boulevard is een aaneenschakeling van restaurantjes wat niet zo bijzonder is. Maar in de winkelstraat zijn alleen maar toeristenwinkels die veel van hetzelfde bieden en vooral veel juwelierszaken, geen gewone winkel zoals een groenteboer te bekennen. Toen de cruiseschepen vertrokken, gingen de meeste winkels dan ook sluiten.

 

                              haven Katakolo

De overnachting kost hier €5,- en dan heb je stroom, water en je kunt douchen.                                            Als bonus ging aan het begin van de avond nog een prachtige 4-master voor de haven voor anker. Van hieruit gaan we morgen langs Olympia.

                                                                       4- master 

Elea 17-07-2013 woensdag 

Vanmorgen waren er veel kwallen in de haven, vanuit de camper keek je er bovenop. We zijn al vrij vroeg naar Olympia gereden want er waren al weer 2 nieuwe cruiseschepen en er stonden wel 70 bussen klaar om passagiers naar Olympia te vervoeren.

                                                          kwal

De archeologische site hebben we links laten liggen, wel interessant vanuit historisch perspectief maar er is  naar onze mening weinig meer te zien dan ruïnes. Het archeologisch museum daarentegen bevatte veel bezienswaardigheden. In de 1e zaal zag je de reliëfs die de west en oostgevel van de tempel van Zeus sierden. Zeus zelf was ook in het midden afgebeeld.

                                                                     detail westgevel tempel Zeus

                                          reliëf oostgevel met Zeus in het midden

Erg mooi was ook het vele bronswerk zoals beeldjes, helmen en wapenuitrustingen. Ook waren er beeldjes en voorwerpen van terracotta te zien. Er was een vitrine met glaswerk, vooral glazen. Het pronkstuk van het museum is een vrij gaaf beeld van glanzend marmer van Hermes die het kind Dionyses in zijn arm houdt, indrukwekkend hoe mooi men marmer kan bewerken.

                                           een van de vele bronzen helmen

Met een erg tevreden gevoel verlieten wij het museum en zijn we naar Elea gereden. We staan ongeveer 50m van de plaats in het bos waar we eerst stonden, in een inham , een mooie beschutte plek.

 

                                                Hermes met Dionyses

Het was wat warmer dan de afgelopen dagen, 32 gr. en aan het eind van de middag heebn we een buitje gehad, de eerste regen in 5 weken. 

Elea 20-07-2013 zaterdag 

Er staan nu wel 50 tentjes en ongeveer 10 campers in het bos. Wij vinden het druk maar er kwamen gisterenavond Grieken met een klapcaravan en die vroegen of het verboden was, er staan hier veel minder kampeerders dan andere jaren.

                                 Elea, een plek met een groot erf dit keer

Afgezien van de bakker komen er hier geen handelaren aan de camperdeur. In Killinis kwam er 1x een man met wat groente, eieren en wijn langs. Je zou verwachten dat in deze moeilijke economische tijden dat wel anders zou zijn maar het ontbreekt de Grieken misschien aan voldoende handelsgeest. Dat is misschien de verklaring dat je zo weinig Griekse exportproducten hebt terwijl er toch producten zijn die zie daar uitstekend voor lenen zoals olijfolie, sinaasappels en wijn. Soms is het even zoeken  maar je vindt hier goede wijnen voor een redelijke prijs, bv wijnen uit Nemea.

 

                                            zoekplaatje : kleine zwartkop

Per 1 augustus vindt er een BTW verlaging plaats van 23 naar 13% in de Griekse horeca, de Trojka is hier mee akkoord gegaan omdat ze hen ervan heeft weten te overtuigen dat de belastingopbrengsten hetzelfde zullen zijn omdat er nu eerlijker belasting zal worden afgedragen. Wij hebben altijd wel een bonnetje gekregen bij het afrekenen. , zowel in de horeca als in winkels maar het schijnt dat er nog steeds de hand mee wordt gelicht ondanks dat er bv bordjes bij de kassa's moeten hangen dat je niet hoeft te betalen als je geen bonnetje krijgt. Het is overigens niet de verwachting dat de prijzen in de horeca zullen zakken omdat toen er een belastingverhoging van 10% plaats vond  de prijzen ook nauwelijks gestegen zijn. Overigens vinden wij uit eten gaan of een drankje drinken tamelijk goedkoop, een biertje op een terras kost €2,50, je krijgt dan wel een halve liter. 

Elea 23-07-2013 dinsdag 

Zaterdag kregen we geen bonnetje toe we afrekenden in de taverne van Yannis. Overigens een leuke taverne  op loopafstand waar je heerlijk kunt eten, we hebben oa souvlaki en lamskoteletten gehad. Er zijn inspecteurs van de belastingdienst die controleren of er geen belasting wordt ontdoken door geen bonnetjes te geven. Op de eilanden schijnt zo'n 50 % van de horecabedrijven de zaak proberen te flessen door geen bonnetjes te geven, op het vaste land ligt dat percentage wat lager. 

Het schijnt dat het Griekse binnenlandse toerisme , de Grieken die zelf op vakantie gaan, behoorlijk is verminderd. Met name de eilanden hebben veel minder boekingen, tot 50% minder. Door de crisis kunnen veel Grieken de veerboot niet meer betalen. Ze schijnen nu meer in de buurt van hun woning te blijven, wat op sommige plaatsen tot overvolle stranden leidt. 

                                  tussen 2 boomkruinen zit een grote spin in zijn/haar web

We zitten nog in Elea, de weers- en kampeeromstandigheden zijn hier ideaal. Was het in Nederland op sommige plaatsen 34°, hier 29 en dat is vrijwel de hele week niet hoger geweest. We hebben een mooi stekje met privacy , waterkraan ,naaktstrand , bakker komt langs en het strand is niet druk. Het plan is nog om naar Mani te gaan maar aangezien het daar dit weekend dik boven de 35° wordt ( volgens sommige weersites 38°) hebben we niet zo'n haast. Misschien dat we eerst een klein stukje zuidelijker gaan. 

Elea 25-07-2013 donderdag 

Gisteren moesten we naar Kyparissia om onze gasfles om te ruilen. Nu ligt dat 17 km zuidelijker dus je zou zeggen dat is een uitgelezen mogelijkheid om verder naar het zuiden af te zakken. Maar nee hoor, we staan weer op hetzelfde plekje in Elea waar we het zo naar onze zin hebben. Nu is het plan om dan toch maandag wat zuidelijker te gaan, eerst naar Agia Kyriani en dan weer even de weersverwachtingen raadplegen. Wetter.com geeft oplopende temperaturen tot 40° aan in Kalamata. 

We hebben een Griekse gasfles aangeschaft, kosten voor de fles €28,-, als hij leeg is en we ruilen hem om voor een volle en kost de inhoud €20,-. Er moet wel een verloopnippel op om hem aan te sluiten aan onze drukregelaar, maar die hebben we bij ons voor de diverse landen. 

                                          spin heeft pakketje van gevangen zangcicade gemaakt 

De natuur rondom gaat ook zijn gang. We hebben wandelende takken gezien en op de grond zie je torren en kevers en mieren van piepklein tot groot. Gisteren zagen we tussen de dennennaalden en strootjes op de grond ook een soort wandelende tak, door zijn schutkleur en lengte (2cm) viel dit wandelende strootje nauwelijks op en ontdekte we hem bij toeval. Boven ons in de bomen zingen de krekels of juister de mannelijke zangcicaden. Hoe warmer het is, hoe luider hun getsjirp. Ze eten kleine insecten en worden op hun beurt ook weer gegeten. Zo'n 12 m boven ons hoofd , tussen de toppen van 2 pijnbomen, heeft een hele grote spin een enorm web geweven. Daar hebben we , naast de gebruikelijke vliegjes, ook een paar keer een grotere prooi gezien: zangcicaden. De gevangen prooi wordt heel mooi ingesponnen door de spin tot een handzaam pakketje die zij leeg kan zuigen. 

Kalo Nero 27-07-2013 zaterdag 

Gisterenmorgen tegen het middaguur kwam de politie iedereen sommeren  om te vertrekken omdat we op particulier terrein zouden staan. Nu is dat ws niet zo, maar een discussie aangaan heeft weinig zin. Alle gegevens werden genoteerd tot aan de naam van vader en moeder toe. Iedereen maakte aanstalten om te vertrekken, tentjes werden afgebroken. Behalve die van onze aardige Griekse buren, die vinden het een principekwestie dat in tijden van crisis dit wild kamperen getolereerd moet worden. 

                         Kalo Nero, kinderen op vlot bij zonsondergang

Wij zijn 10 km verder gereden naar Kalo Nero, we hadden geen zin om midden op de dag verder te rijden. Nu was dat wel schrikken omdat er bijna 20 campers op het kleine stukje stonden waar er vorige keer hoogstens 8 stonden. Maar we vonden een vrije plek aan de buitenkant, dus we hebben nog wat ruimte om onze camper. En eindelijk weer eens Nederlanders ontmoet en hoe verrassend, het bleken Marjan en Paul met hun kids. We hadden met hen via internet een paar x info uitgewisseld en heel toevallig kwamen zij gisteren vanuit het zuiden hier, leuk. 

Minder leuk is dat we een Duitse buurman hebben met een enorme hond, dat is nog tot daar aan toe, maar dat hij om kwart voor 5 begon te blaffen en dat nog een paar x deed was toch uitermate storend. De hond is nl 's nachts niet in de camper maar er buiten en als zo'n bakbeest op 2 meter van je bed indringend  blaft zou je  moordneigingen krijgen. Eerst straks de eigenaar erop aanspreken, de hond kan er niets aan doen. 

Kalo Nero 28-07-2013 zondag

De Duitser wilde de hond 's nachts niet binnen houden omdat het te warm zou zijn voor het beest. Wel wilde hij hem korter aanlijnen zodat hij onder de camper bleef. Nu vonden we het daar met 20 campers toch al erg druk dus toen Marjan en Paul, hele leuke mensen, vertrokken waren zijn we een paar honderd meter verder gereden.

                                                 Kalo Nero N37.29497  E21.69431

We staan nu op een klein plateau 5 meter boven zee en hebben een  erg mooi wijds uitzicht over de Golf van Kyparissia. 's Avonds kwam er nog een Italiaan bij ons staan. Heerlijk rustig hier, dat voelt toch veel prettiger dan op zo'n rijtje te moeten staan, het is echter hoogseizoen, dus we zullen nog wel vaker moeten slikken. Slechts in de verte hoorden we hondengeblaf dus we hebben heerlijk geslapen. 

Kalo Nero 29-07-maandag 

Toen gisterenmiddag op volle sterkte de houseversie van Donna Summers 'I Feel Love' op volle sterkte uit de speakers klonk, waren we al wat voorbereid. Dus kwam het niet als een verrassing dat vlak we wilden gaan eten, om een uur of 9 een houseparty op 500m afstand in de tuin van een restaurant begon. We zijn toen vertrokken naar de andere kant van Kalo Nero en staan aan het strand waar veel schildpadnesten zijn. Toen ik vannacht om 5 uur moest plassen en ik de houseversie van Take Five hoorde op 2km afstand dacht ik dat het zeker geen neurotische maar een verstandige beslissing was geweest om te verkassen. Overigens komen de kaatste dagen de eerste jonge schildpadjes uit het ei gekropen, de vrijwilligers van Archelon zijn nu hun aantal aan het tellen. 

 

                        

  Noordkant Kalo Nero, nb bij het bord verboden te kamperen N37.30316  E21.69547

De neofascisten van de Gouden Dagraad hebben het vorige week wel helemaal te bont gemaakt. De burgemeester verbood weer een voedseluitdeling aan arme inwoners, als ze konden aantonen dat ze Griek waren, omdat dit racistisch is. Als provocatie draaiden ze toen de Griekse versie van het Horst Wessellied. Wie nog mocht twijfelen aan hun signatuur, na de Hitlergroet, een soort swastika in hun partijvlag en het in het ziekenhuis slaan van buitenlanders, het zoveelste teken van het neofascistische karakter van deze partij. 

Agia Kyriaki 30-07-2013 dinsdag

Gisterenavond kwam een sympathieke jonge politieagent aan de camperdeur die goed had opgelet tijden s de lessen communicatietechniek tijdens zijn opleiding. De boodschapwas er niet minder om, alle campers moeten morgen uit Kalo Nero weg zijn omdat de inwoners klagen oververvuiling door camperaars. Nu is dat argument niet steekhoudend, veel camperaars ruimen juist rommel op de Grieken achterlaten. Vooral de plastic bekers van de nationale koude koffiedrank frappé slingeren overal. Maar het is nu in de hele gemeente Kyperissia, dus ook in Elea en Kalo Nero verboden voor campers.

op dit takje op de grond een sprinkhaan zo groot als een strootje, ook in die schutkleur (het is de torensprinkhaan)

We stonden gisteren met 3 campers op het stukje ten noorden van de boulevard. Een ouder Grieks echtpaar die 3 woorden Engels kenden dus verder handen en voetenwerk en een Frans jonger stel die Engels spraken. Op de andere plek , wat tot nu toe de gedoogplek was stonden er weer meer dan 20. Kalo Nero staat dan ook bv in Facile en Route en in Italiaanse en Franse boeken vermeld. Er staan ook mensen voor langere tijd, het is hoogseizoen dus wordt er minder gedoogd..

Nu is het in het zuiden van de Peloponnesus 40° en in Patra in het noorden 38°. Alleen in de Golf van Kyparissia en omgeving is het met 33° nog enigszins te harden. Het is te warm om nog dingen te bezichtigen, dus gaan we vrolijk verder met een strandvakantie, wat al een tijdje het geval is trouwens. We zijn 30 km zuidelijker gereden en staan nu in het kleine badplaatsje Agia Kyriaki op een parking bij het haventje annex zwembad. Er is hier geen zandstrand maar orsen , dus een zwembad is welkom. Agia Kyriaki is kleiner dan Kalo Nero en er zijn geen winkeltjes. In Jalo Nero had je ook buitenlandse toeristen, hier vind je alleen maar Griekse. Een ouder echtpaar kwam een praatje maken, ze spraken Duits en vertelden dat hier wel vaker campers staan.

                                                     Agia Kyriaki N37.118246  N21.575007

Het is hier niet de mooiste plaats maar wel een hele leuke omdat je 's middags van 13 tot 16.00 uur vrijwel alleen staat en daarna tot de schemering omringd bent met geparkeerde auto's van badgasten dus genoeg reuring. We stonden eerst als enige camper, later 's avonds kwam er ook een jong Frans stel met kinderen die Engels spraken. Het leuke van deze periode is dat je niet alleen de grijze golf ontmoet. 

Agia Kyriaki -2-08-2013 vrijdag 

Het bevalt ons hier zo goed dat we tot maandag blijven. Het is zuidelijker nog steeds te heet en hier is het tussen 30 en 33°. Je hebt hier douches en een kraan en in het haventje kun je zwemmen. Douches heb je bijna  overal op de Griekse stranden, daar halen we ook ons water voor in de tank vandaan. Agia Kyriaki heeft iets gezelligs om maar eens een clichéwoord te gebruiken. Het is hier klein, er zijn geen winkels maar wel 2 tavernes waar we gestaag aan een bierbuik werken. We zijn geen bierdrinkers maar een ijskoude pils in een glas wat in de diepvries heeft gelegen is niet te versmaden met dit hete weer. 

 

                            Agia Kyriaki: haventje met zwemmers (onze camper op de achtergrond)

Om half 9 liggen de eerste ouderen al in het water te dobberen, want dat is wat men hier veel doet. Je ziet allemaal kopjes boven het water uit, vaak in een groepje dobbert men  al kletsend op dezelfde plaats. Omdat de Gieken rondom ons hun auto parkeren wordt er regelmatig gevraagd waar we vandaan komen en wordt er een praatje gemaakt. Een ouder echtpaar komt elke dag even een praatje maken en daar krijgen we brood van en peren, erg aardige mensen wat Grieken over het algemeen wel zijn.  

Agia Kyriaki 04-08-2013 zondag  

Erg druk vandaag met zwemmers, maar ja het is zondag. Dat zwemmen in het haventje heeft door de golfslag wel wat weg van een golfslagbad, dezelfde deining.  Zaterdagavond hebben we gegeten  in de taverne die er wat oubolliger uitziet dan de andere, je kunt er heerlijk eten, we hebben sardines en octopus gehad. Die octopus was een vangarm van zo'n 30 cm. In de andere, wat modernere taverne , daar draaien ze prima lounge. 

                                                         we gaan uit eten

Nadat we , behalve de 1e dag, 's nachts alleen hadden gestaan, kwamen er gisterenavond 2 Franse campers bij staan. Zij waren weggestuurd uit Neochori, het vrij staan in augustus wordt er niet makkelijker op in de Peloponnesus in augustus. In Thracië geeft het nauwelijks problemen lazen we op het camperforum  van iemand die daar nu verblijft. Maar dat ligt wel helemaal in het noorden, bij de Turkse grens in de buurt. Morgen vertrekken we hier, eens kijken waar we belanden.

 

                                       Pylos, zicht vanuit de haven

Agia Kyriaki 05-08-2013 maandag  

Alsof we niet weg zijn geweest staan we weer in Kyriaki, maar niets is minder waar. We zijn richting Pylos gereden om een plek te vinden maar het was erg druk overal. Bij Vromeneri  heb je de Golden Beach en daar was was er een badpakshow bij een trendy taverne.  We hadden al gelezen dat veel Grieken niet naar de eilanden gaan omdat ze geen geld voor de veerboot hebben en daarom op de stranden dichterbij huis blijven. We zijn uiteindelijk naar Pylos gereden en het landschap en het uitzicht over zee was erg mooi.

                                      Pylos , tegen de heuvel gebouwd, wij staan op de kade.

Het stadje zelf is mooi gelegen aan zee en je hebt vanuit de haven zicht op mooie rotsen in zee. Je hebt een heel groot plein met rondom en in het midden allemaal restaurantjes, het stadje was erg druk, maar sfeervol.  We hebben daar wat gedronken en geflaneerd en zijn toen naar de camper teruggegaan die geparkeerd stond op de kade bij de jachthaven. We hebben besloten vanwege de drukte niet zuidelijker te gaan naar Methoni maar te overnachten in Agia Kyriaki en vandaar morgen noordelijker te gaan om te zoeken naar minder door toeristen overstroomde plekken waar we misschien kunnen staan.

                                          Pylos, fraaie kerk

We zijn via een mooie route, langs het kasteel van Nestor en door wat aardige dorpjes weer naar naar Agia Kyriaki gereden waar we nu staan met 2 andere campers die gisterenavond kwamen. 

Katakolo 06-08-2013 dinsdag 

We hebben een maand internet erbij gekocht dus we moeten nog wel in Griekenland blijven. We moesten naar een garage om ons bagageluik te laten repareren. Omdat we toch noordelijker wilden zijn we naar Pyrgos gereden. Er zit een scheurtje in het bevestigingsplaatje van de scharnier en een popnagel is kapot . Er moer wel wat aan gebeuren anders verliezen we vandaag of morgen het bagageluik. Morgen om 10 uur gaan ze kijken of ze het repareren kunnen. 

Omdat Katakolo maar 15 minuten rijden was zijn we daarom daar  in de jachthaven gaan staan. We zijn daar al eerder geweest 3 weken geleden, het is een aardige plek waar je niet alleen jachten maar ook cruiseschepen ziet varen. We hebben besloten om noordelijker te gaan, richting de kust van Macedonië. 

Kryoneri  07-08-2013 woensdag 

Voorlopig zitten we niet aan de kust van Macedonië, maar aan de Golf van Patraikos. We hebben vanochtend het luik, althans de scharnier laten repareren. Ze konden geen identieke scharnier vinden, dat hadden we ook niet verwacht omdat Hymer zo zijn eigen producten heeft. Uiteindelijk heeft men besloten het gebroken plaatje te lassen en na 3½ uur konden we weer op pad. Het is een noodoplossing maar voorlopig redden we ons wel weer. Overigens konden we op 2 manieren betalen, met of zonder factuur. Met kostte de reparatie €74,- , zonder €60,-. Omdat we in ons eentje toch de belastingontduiking niet kunnen tegen gaan, cq de Griekse mentaliteit kunnen veranderen, hebben we maar naar de taal van onze portemonnee geluisterd.

http://parakalo.wordpress.com/2013/08/08/dorpelingen-verjagen-belastinginspecteurs/

 

                                                    de prachtige hangbrug over de Korintische Golf

We hebben de Peloponnesus verlaten via de prachtige brug bij Patras, de langste hangbrug van Europa meet maar liefst 2252 m. De bouw werd in 2004 voltooid vlak voor de Olympische Spelen en het is een tolbrug, €13,20 per camper.

 

                                              we rijden over de brug

Nu staan we tegenover Patras aan de Golf van Patraikos in Centraal griekenland, met van voren een prachtig uitzicht op de brug en op Patras, één van de belangrijkste havensteden van Griekenland. Ook zie de bergen van de Peloponnesus op de achtergrond.  Links kijken we niet alleen op het piepkleine vissersdorpje Kryoneri waar we 2 km vanaf staan, maar ook op een enkele honderden meters hoge bergwand die uit zee oprijst en die bij ondergaande zon van kleur verandert. Er staan hier geen campers maar wel een paar Griekse caravans. Er staat wel veel wind en het werd 33gr. Vermoedelijk blijven we hier wel een paar dagen, er is een soort brandkraan waar onafgebroken water uitstroomt en volgens een caravan bewoner hoort dat zo, dus we kunnen weer wat wassen.

 

                        vanaf de brug zie je beneden de Korintische Golf en Centraal Griekenland liggen

Kryoneri 08-08-2013 donderdag 

Het was een erg warme nacht buiten koelde het niet verder af dan 29° en in de camper was het 30°. Misschien was het wel zo warm door de stormachtige wind uit het oosten, 80 à 90 km p.u., daardoor konden we ook maar beperkt de ramen open hebben. Hopelijk waait het niet altijd zo hard door de ligging van de bergwand en de laagvlakte bij Mesolongi, dat zou jammer zijn maar misschien verklaren waarom er geen ander campers hier staan.

 

                               we staan bij Kryoneri N38.33783 E21.58213, in de verte, boven de stoelen, de hangbrug

Zonet op internet gelezen dat er een vrij zware aardbeving geweest is hier vlakbij, iets oostelijk van waar wij zijn, 5,1 op de schaal van Richter: 

http://parakalo.wordpress.com/2013/08/07/hevige-aardbeving-bij-patras/

Kryoneri (Galatas) 10-08-2013 zaterdag

Gisteren is in de loop van de middag de wind gaan liggen en was de wind vannacht aflandig waardoor het afkoelde tot 20°. Dat was na 2 nachten met een buitentemperatuur van bijna 29° een behoorlijk verschil. Maar we hadden vorige nacht de ramen wel open , we hadden ze met touwen vastgezet zodat we luchtcirculatie hadden en het niet zo benauwd was. Overdag wordt het ruim 34°, maar met die harde wind kon je gewoon in de zon zitten lezen, vandaag doen we de luifel wel uit.

Toen de wind ging liggen hadden we 's avonds wel meer muggen maar die worden na zonsondergang actief , dus zorgen we dat we voor 21.00 uur binnen zijn. Dan is het toch etenstijd en met de horren voor de ramen en voor de open deur een vitrage als muggengordijn komt er genoeg frisse, nou ja minder hete, binnen. We hebben geen airco, dat kan ook niet omdat we meestal vrij staan, maar we hebben wel poor man's airco, 2 ventilatoren.

 

                                   minder bloemen, minder vlinders, hier een koninginnepage

Op 5 minuten loopafstand is een taverne en daar is het ook druk op het strand. Iets verder is nog een andere taverne en ook daar is het strand druk. Dan boffen we wel met dit rustige plekje, ws minder badgasten omdat je maar een smalle strook zandstrand hebt en geen taverne. In de taverne vlakbij draaien ze niet alleen Griekse rap maar serveren ze bij het ijskoude bier mezze, Griekse tapas, zoals kleine gehaktballetjes,olijven stukjes worst, komkommer en gekruide aardappelstukjes in olijfolie.

   op de achtergrond het kleine vissersdorpje Kryoneri   

Kryoneri 12-08-2013 maandag. 

In het weekend en mn op zondag was het wel drukker met mensen uit de omgeving die kwamen zwemmen. Ook waren 3 caravans bewoond en stonden er 2 tentjes vlakbij ons waarin een jong echtpaar met hun kindje en opa zaten. Eerst zeiden ze niets maar ze bleken erg verlegen want de 2e dag gingen we uitdrukkelijk groeten en toen werd er wel een praatje met de zoon gemaakt , die sprak Engels en met opa , die sprak alleen maar Grieks. Dat is wel jammer dat we geen Grieks spreken, maar goed Engels wordt toch door vrij veel mensen gesproken. Vannacht stonden we weer alleen.

 

Het dorpje Kryoneri is nog geen half uur lopen hier vandaan , het is een piepklein vissersdorpje waar je nog geen brood kunt kopen. Wel zijn er 2 tavernes en zijn er een 5-tal vissersbootjes waar 's nachts mee gevist wordt. Vlabij het dorp zagen we schelpen van een reuzenmossel, wel 30 cm lang.

 

restanten van de schelpen van de reuzenmossel

Gisterenavond kwam buurtbewoner Jannis langs, een gepensioneerde helikopterpiloot die in Breda gewoond had en vloeiend Nederlands sprak, trouwens ook nog een 5-tal andere talen. We hebben een hele tijd met hem gepraat over allerlei actuele zaken, vooral dus over politiek en het grootste kwaad van Griekenland, het cliëntelisme. Dit cliëntelisme is gebaseerd op politieke gunsten, corruptie, dienstbetoon en bestaat uit de kruiwagen- en vriendjespolitiek, het bevoordelen van de eigen familie en relaties. Simpel gezegd: je stemt op mij en je krijgt een overheidsbaantje of als je ondernemer bent een lucratief contract. Dat cliëntelisme vind je in de publieke sector, de door de overheid gefinancieerde privésector maar ook binnen de vakbonden. Jannis vermoedt dat de Griekse bevolking het bezuinigen , de loonsverlagingen, de belastingverhogingen zo beu is , dat wanneer iedereen van vakantie terug is, eind deze maand of begin september , er grote onrust zal ontstaan onder de bevolking. Ook omdat er aan de politieke top niets verandert, er niets gebeurt aan het cliëntelisme, ondanks druk vanuit de EU om te hervormen.http://btersago.com/blog/?p=9196

 

vissersbootjes in Kryoneri

Maar we hadden het ook over olijfolie, de beste komt hier uit de buurt en niet uit Kalamata ( wat iedereen hier over zijn streek zegt) en het bronwater wat uit de bergen komt en 7° is. Dat zal wel kloppen, als je een fles tapt beslaat hij meteen omdat het ook 33 of 34° is. 

Boukka 13-08-2013 dinsdag 

Nu hebben jongeren uit de buurt van Kryoneri ook vakantie dus die wilden op maandagavond wel een strandfeestje vieren. Dat dat uitgerekend 25 m voor onze camper was kwam ons minder goed uit. Vanaf 220.00 uur kwamen er auto's en brommers aangereden en we zijn op een gegeven moment gaan vragen of er een party kwam. Nou nee, geen echte party, we zullen zachtjes praten als jullie er last van hebben, aardige jongelui, maar er waren er inmiddels al wel 50. Dus houden jullie je feestje , wij gaan wel een eindje verderop staan. Hoeft echt niet, geen probleem voor ons  en veel plezier met het feestje en na 23.00 uur zijn wij in het dorpje Kryoneri gaan overnachten.

 

                                                            Boukka N38.93107 E21.14192

Vanmorgen zijn we eerst boodschappen gaan doen in Mesolonghi, boodschappen doen we meestal bij de Lidl omdat ze daar veel hebben, ijsbergsla is lang niet overal te krijgen. We zijn naar Boukka gereden , eerst was de weg voor de helft een snelweg door een laagvlakte langs een paar binnenmeren, daarna werd het een slecht onderhouden weg met gaten en wasbordasfalt en het is wel de belangrijkste doorgaande route in het westen naar het noorden toe. We staan in Boukka , 10 km ten noorden aan een rustige, niet doorgaande weg bij wat sportvelden en een vakantiekamp voor jongeren. Er staan verder geen campers en het gedeelte waar wij staan zijn ook weinig toeristen. Boukka is een klein dorpje wat leeft van het toerisme, het ligt aan een grote binnenzee , er zijn een paar tavernes aan het strand, waar wij staan is het rustig. We hebben een weidse blik over de binnenzee, de Golf van Amvrikos, het waait stevig en het is 31°. 

 Thyrio 14-08-2013 woensdag 

We vonden het al een beetje vreemd dat er gisteren om 6 uur nog niemand was om te zwemmen, ook bij de tavernes waar 's middags toch aardig wat mensen in het water lagen te dobberen was nauwelijks iemand aanwezig, terwijl het op andere plaatsen waar we geweest zijn toch altijd wel topdrukte was omstreeks die tijd. We zijn 's avonds het dorp ingewandeld en afgezien van eenleuk vissershaventje , maakte het dorp een wat trieste indruk. Het zal wel met de crisis te maken hebben maar er waren zeker een stuk of 10 tavernes en òf er zaten een paar mensen òf ze waren leeg. Voeg daar dan bij een paar ingestorte huizen die verder stonden te verpauperen zonder dat er wat werd opgeruimd en het nodige zwerfafval langs de straten en het plaatje waar je niet vrolijk van wordt is compleet. We dronken nog een pilsje in een erg trendy taverne waarbij je aan de inrichting kon zien dat kosten nog moeite gespaard was, 2 bars waarvan er 1 buiten bij het zwembad was en toch maar een handvol mensen. We besloten dat Boukka , althans in het hoogseizoen voor ons althans niet zo'n geschikte plek is. 

In het vakantiekamp achter ons waren een stuk of 50 meisjes tussen 8 en 12 jaar en die hadden 's avonds een feestje waarbij de jongsten schommelden en de oudere meisjes waarbij de hormonen door het lichaam begonnen te stromen, zich hartstochtelijk overgaven aan dansen waarbij het nodige gegil wat zo kenmerkend is voor die leeftijd je af en toe door merg en been ging. Zo rond middernacht zeiden we tegen elkaar : nu kunnen de kinderen wel naar bed , inderdaad werd het stil en zijn wij er ook ingedoken.

 

                               Thyrio N38.920192  E20.997082

We zijn vanmorgen eerst in het mooi gelegen stadje Amfilochia geweest om naar de bank te gaan. Er was ook een markt met veel kleding en groente, olijven worst of kaas was er niet te bekennen maar dit is de eerste Griekse markt die we bezoeken. Daarna zijn we via een slechte weg maar wel een mooie route slingerend langs de Ambrakische Golf , de binnenzee, naar het prachtige plekje gereden waar we nu staan in Thyrio, bij Paliampela, niet ver van Vonitsa. Een plekje aan een baai waar we onde de euculyptusbomen staan. Er staan hier wat Griekse caravans en 2 Franse campers, er is niet alleen een douche maar ook een waterkraan en om het bierbuikje in stand te houden is er ook een taverne. Het is een warme dag vandaag met ruim 35°. 

Thyrio (Paliampela) 14-08-2013 vrijdag 

Je hebt van die plaatsen waarvan je zegt hier willen we volgend jaar ook naar toe. Daar hoort deze plek zeker ook bij, vanwege de faciliteiten die je hier hebt maar ook omdat het hier lekker rustig is. Er komen hier maar weinig mensen om te zwemmen en het is niet alleen hoogseizoen maar ook een paar extra vrije dagen voor degenen die geen vakantie hebben omdat het gisteren Maria Hemelvaart was. 

                                       's morgens vroeg zicht vanuit het camperraam

De Fransen die hier naast ons staan met hun campers komen al 25 jaar in Griekenland, overigens gaan die in de winter ook naar Marokko. Ze staan hier al 3 weken en blijven hier ook nog een paar weken. Ze hebben zich ontfermd over een zwerfhond die ze niet alleen te eten geven maar die ze ook een halsband hebben omgedaan. Honden zonder halsband worden afgemaakt in de herfst, volgens de Fransen doodgeschoten, vergiftigd volgens een Griekse caravanbewoner. Het is een lieve hond, jullie kunnen hem wel meenemen zei een Franse vrouw. Dat zou kunnen maar een paar jaar geleden hebben we al eens besloten om geen hond te nemen. 

Ondertussen gaat het geweld tegen buitenlanders maar door en zou de Gouden Dageraad 1/3 deel van de stemmen krijgen als er nu verkiezingen zouden zijn. In tijden van crisis hebben dit soort partijen altijd de wind mee en is  dit een zorgelijke ontwikkeling in dit verder zo mooie land. 

http://parakalo.wordpress.com/2013/08/15/amnesty-roept-griekenland-op-tot-actie/ 

Thyrio (Paliampela) 18-08-2013 zondag 

Omdat 1 Franse camper gisteren vertrokken is, staan we nog maar met 2 campers hier. De Fransen die hier staan reizen niet meer rond , in de 25 jaar dat ze hier komen hebben ze alles al wel gezien. Ze blijven hier omdat de zee hier altijd zo kalm is, ze gaan met een bootje de zee op om te vissen maar vangen vrijwel niets, waar over zo meer. 

We zijn in de taverne wezen eten sardientjes en calamares, dat was lekker hoewel de Griekse keuken geen verfijnde keuken is.  Hij wordt vooral gekenmerkt door het kwistig omgaan met de olijfoliefles , salades bv drijven werkelijk in de olie. Maar het is niet duur en het is prettig dat Everdien  eens niet hoeft te koken want hoewel we laat eten, na 9 uur, is de temperatuur vaak nog boven de 30°, zeker in de camper.

 

              slachtoffer overbevissing of heeft de crisis ook toegeslagen bij de fam Onassis?

Er zijn hier 2 viskwekerijen in de buurt en we zijn al op meer plekken geweest waar je viskwekerijen had. Door overbevissing met grote trawlers schijnt er nauwelijks meer vis te worden gevangen en de die we hier bij het restaurant zien aanleggen komen niet om verse vis aan te leveren maar om de dorstige kelen van de vissers te laven. De Franse buren eten alleen maar zelfgevangen vis en niet in de restaurantjes, alleen maar sardientjes, barracuda's, calamares en octopus. De overige vissen zijn vaak kweekvissen die met dierlijk meel zijn grootgebracht. Behalve barrecuda zijn dat ook de soorten die wij in restaurantjes hebben gegeten, maar dat is toeval omdat we dat lekker vinden. http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/3182060/2012/02/15/Google-Earth-toont-30-000-viskwekerijen-in-Middellandse-Zee.dhtml

Gisterenavond laat was er een bandje in de taverne, die speelde tot 3 uur vanmorgen. Het was een matig bandje waarvan de zanger af en toe vals zong en Griekse zeurmuziek ten gehore bracht. Gelukkig zijn we op een gegeven moment in slaap gevallen. Je hebt trouwens ook leuke Griekse muziek. 

Thyrio(Paliampela) 2-08-2013 dinsdag 

We wilden morgen naar het eiland Lefkas maar we denken dat het beter is om daar nog even mee te wachten omdat het nu nog druk is en we gehoord hebben dat de politie wat minder tolerant zou zijn, zeker in het hoogseizoen. Dus gaan we eerst naar Preveza.

 

 

               Griekse boktor oid. Geen idee hoe dit beestje heet 

Wat heeft ons broodbeleg met overbevissing te maken? Dat van Everdien weinig , die eet jam en kruidenkaas (soort boursin) , alletwee eten we salami maar ik eet ook  de macedonische Tirosalata, geklopte kwark met feta en hete pepers(hot cheese salad ) en Taramosalata (in Frankrijk Tarama) gemaakt van viseitjes. Nu las ik op internet het volgende:

Taramosaláta, eeuwenlang de traditionele sobere maaltijd voor Grieken in de midden en arbeidersklasse en in Europa bekend om de opvallende roze kleur en visachtige smaak, wordt steeds vaker bereid met kuit van karpers en rode kleurstoffen in plaats van met de duurdere en moeilijk verkrijgbare kuit van kabeljauw - dat overigens zelf al in de plaats van kuit van de harder was gekomen.

Hoewel het dus nep is nu blijft een  heerlijk broodbeleg.

Onze Franse buren gaan bijna elke dag met hun bootje de zee op om dolfijnen te spotten. Hoewel er nog tamelijk veel zijn kun je ze van de wal af niet waarnemen. Naast onze Franse buren hebben we ook contact met een Griekse jongen uit Athene die hier met een caravan is. 

Vonitsa 21-08-2013 woensdag 

Vanmorgen afscheid genomen van de Fransen en Spiros en we zijn naar Vonitsa gereden. We wilden aanvankelijk naar Preveza maar er werd 35° voorspeld, niet zo geschikt om een stadje te bezoeken.  Daarom maar naar een alternatief gekeken. In Vonitsa hebben we boodschappen gedaan, wel een aardig stadje gedomineerd door een Venitiaanse citadel. Bij de haven, zeilboten uit verschillende landen waaronder een paar uit Nederland, kun je overnachten maar daar sta je in de luwte van een rots, veel te warm. We zijn 4 km terug gereden en daar is een bekend gedoogplek bij een taverne op een weiland met wat verdord gras waar wat koeien grazen, magere scharminkels. We stonden daar eerst tussen de Griekse caravans en een stuk of 12 Duitse campers en 2 Franse. Nu was dat op zich al wennen na de rust die we hadden gehad de afgelopen week maar de meeste Duitsers hadden grote honden bij zich die voortdurend tegen elkaar blaften. Daar werden we minder vrolijk van omdat een zwerfhond ons met zijn gehuil de afgelopen nacht uit de slaap had gehouden.

                                 Vonitsa, klein paradijsje, N38.93279  E20.91768

We hadden op de site van Frans Mulder, een ervaren Griekenlandganger, we al meer leuke plekjes van zijn site hebben gehaald,  gelezen dat er vlakbij nog een plekje moest zijn. En jawel hoor, die is er op 100m van het plekje waar we stonden  aan de andere kant van de taverne, beetje steile afrit en daar staan we nu. Heerlijk beschut onder een paar bomen aan zee op een plekje met ook nog eens een fraai uitzicht. Er staan hier 2 tentjes en een Duitse camper. Bij de taverne is een douche, er is een waterkraan waar een piesstraaltje uitkomt en er is een mobiel toilet. En er zijn veel wespen. 

Sinds lange tijd vanmiddag bewolking en met 34½° voelde het benauwd aan door de hogere luchtvochtigheid, dus was het niet verkeerd om hier naar toe te rijden ipv de stad. 

                                         zelfde plekje vanaf het stand gezien.

Preveza 23-08-2013 vrijdag 

De Duitsers die naast ons stonden komen uit Heidelberg maar blijken toch Zutphen te kennen, Eijerkamp en de Pondarosa, ze zijn postduivenhouders. Ze komen al 15 jaar in Griekenland, ook op dit plekje en daar zijn ze bevriend geraakt met Theo die hier in de buurt woont. Theo is een dikbuikige Griek die graag wat mensen om zich heen heeft en ook gisteren weer kwam hij met een picknickmand met wijn en lekkernijen bij de Duitsers op bezoek en nu werden wij ook uitgenodigd, hij heeft hier permanent een  lange tafel met stoelen onder een boom staan, om een hapje en een drankje te komen nuttigen. Hij had aardig smakende eigengemaakte witte wijn maar ook verrukkelijk smakende eigengemaakte kaas, een heilige drie-eenheid, een mix van geiten-, schapen- en koeienkaas. En de Duitser had een likeur gemaakt van 1 liter alcohol van 45%, sap van 28 citroenen en een pot Griekse honing welke een heerlijk zachte smaak gaf aan de likeur. Het werd een leuke middag waarbij de Duitsers ook het woord gezellig blijken te kennen. 

 

                                                Preveza jachthaven N38.96133  E20.75763, verscholen staan we tussen de boten

 Voor een have lier bier in een taverne, het is hier al vaker gezegd, betaal je doorgaans €2,50. In Athene betaalden we het duurst, €3,50 en de afgelopen 2 dagen bij de taverne bij Vonitsa betaalden we slechts €2,-. Toch zijn we vanmorgen maar vertrokken naar Preveza. We staan bij de jachthaven, eigenlijk kunnen we hier alleen maar staan als we een boot hebben. Maar de captain, een mooie jonge dame, gaf ons toestemming om voor €5,- 1 nacht te blijven staan. Het is geen geweldige plek maar een veilige plek bij de stad om te overnachten en je kunt hier naar de zeiljachten koekeloeren. 

 Paleros (Pogonia)24-08-2013 zaterdag 

Gisteren een tijdje met een Nederlander gepraat, een vrije vogel die al 2 jaar , eerst in zijn eentje maar onderweg 2 andere mensen met een boot ontmoet, die al 2 jaar met zijn motorboot op reis is. Via de Donau etc naar Turkije gevaren en nu dan in Griekenland. Moest hij in Turkije wel €100,- liggeld per nacht betalen, in Griekenland is het vaak gratis of zoals hier in Preveza €1,- per meter. Ook Kroatie en Italië schijnen  zo rond de €100 liggeld te vragen. 

Een tijdje later spraken we een andere Nederlander, er liggen hier nogal wat Nederlandse motorjachten en zeilboten, die eerst altijd in Italië was maar vanwege de hoge liggelden naar Griekenland was uitgeweken. En naar Kroatië ging hij om dezelfde hoge liggelden ook niet meer naar toe. 

Preveza is een leuk stadje met een lange autovrije winkelstraat. Gelukkig geen ramsjwinkels , wel winkels in de wat duurdere prijsklasse, ws omdat je er een paar jachthavens hebt. 's Middags was het er uitgestorven maar 's avonds toen de winkel s open waren gegaan was het gezellig druk.We hebben gegeten aan de boulevard waar het een aaneenschakeling van goedbezochte tavernes is. Niet alleen kwam de pantoffelparade voorbij zoals in alle Mediterrane landen, ook lagen er prachtige zeilboten en de publiekstreffer was een enorm jacht  van wel 60 m.

 

                                                  Pogonia N38.79640 E20.85422

Vanmorgen zijn we eerst naar Agios Nicolaos gereden. Daar is een klein plekje bij een surfschool maar daar stonden 5 Duitse campers en een paar tentjes met surfdudes en het was bomvol. Buiten het seizoen een mooi plekje. We zijn verder gereden naar een plekje tussen Paleros en Pogonia en daar waren hoogtebalken aangebracht. Bij een weggetje naar een taverne was de hoogtebalk open en via een gras/zandpaadje naar een plekje gereden waar een 5-tal vnl Italiaanse campers staan. Het lange strand ligt aan een grote baai en je hebt een fantastisch uitzicht met links van ons bergen tot 1600,, rechts bergen 800m en voor ons het eiland Lefkas in de verte. Vandaag is het wat druk met badgasten, zal morgen ook wel het geval zijn.

Pogonia 26-08-2013 maandag

Dat met die drukte viel hard mee, alleen staan we nu al met 8 campers. Er kwamen gisteren 2 Tsjechische campers, ze vertelden dat ze noordelijker al 2 x waren weggestuurd en 1x een bekeuring hadden gehad. Weggestuurd waren ze in Igoumenitsa en bij Kanali mochten ze alleen de stoelen op het strand zetten en verder geen kampeergedrag vertonen. Bij Ammoudia kregen ze een bekeuring , als ze die onmiddellijk afrekenden moesten ze €150,- betalen, als hij opgestuurd moest worden was het ,€300-, ze waren terecht erg verontwaardigd.

                  uitzicht richting Paleros dat aan de voet van de bergen ligt

Gisterenavond toen we een biertje dronken in de taverne maar eens geïnformeerd naar de hoogtebalken. De gemeente wil de campers weren en doorsturen naar de camping die 1 km verder ligt. De taverne vindt die campers wel leuk en houdt daarom de hoogtebalk open. Tot nu toe geen politie gezien, volgens de barkeeper bekeuren ze niet maar sturen ze alleen maar weg.

 Omdat het water in Griekenland overal zo helder is , was ik al langer van plan om te gaan snorkelen. Zaterdag in Preveza een snorkel gekocht en inmiddels de eerste ervaringen achter de rug. Niet zo spectaculair in die zin dat de bodem hier zo mooi is of dat ik hele mooie vissen gezien heb. Maar toch de vissen die je ziet laten zich vrij dicht benaderen zonder dat ze wegzwemmen, een bijzondere ervaring. Het moet toch wel 30 jaar geleden zijn dat ik gesnorkeld heb en ik heb nog geen slok water binnen gekregen dat vind ik ook wel bijzonder. 

  oosterse hornaar (niet agressief) komt op de koffie

Lefkas 27-08-2013 dinsdag

We zijn op het eiland Lefkas. Via een brug , die kan draaien om de zeiljachten door te laten, zijn we eerst naar Lefkas de hoofdstad van het gelijknamige eiland gereden. We dachten dat het wel minder druk met toeristen zou zijn omdat in Paleros het strand na het weekend ook minder druk bezocht werd. Dat bleek een grove inschattingsfout. In Lefkas barstte het al van de toeristen en van de zeiljachten, honderden alen er afgemeerd.

                                                        westkust Lefkas

We zijn langs de westkant van het eiland naar beneden gereden op zoek naar mogelijke gedoogplekken. Dat kunnen we wel vergeten, wat was het druk overal, afgeladen stranden met ligbedden en parasols, dorpjes verstopt met auto's, nergens een mogelijkheid om vrij te staan. Een parkeerplaats langs het strand was al moeilijk te vinden.

                                                De avond valt, Lefkas N38.85180 E20.69317

Maar niet vergeten dat de natuur wel erg mooi is, berghellingen met cipressen, hoge uitzichten over baaien met mooie stranden en een azuurblauwe zee. We zijn uiteindelijk maar weer teruggereden naar Lefkas en staan daar in de duinen met en mooi uitzicht op het vaste land en de zeilboten die hier voorbij varen. Er staan hier over een afstand van zo'n 500m een 13-tal campers. Volgens Nederlandse jongeren die hier staan komt de politie regelmatig langs om campers weg te sturen. 

Lefkas 28-08-2013 woensdag 

Lefkas was altijd een eiland gescheiden van het Griekse vaste land door een smalle strook zee. Maar er is allang een brugverbinding met het vaste land dus spreekt men ook wel van een schiereiland. Vanaf het plekje waar wij staan zie je het vaste land met oa het stadje Prevezas op naar schatting 20 km liggen, 5 dagen geleden stonden we daar in de haven . Het plekje waar wij staan is erg rustig , weinig zwemmers, een paar honderd meter verder is een taverne waar het wel druk is. Het is hier erg mooi om te snorkelen, een wat grillig gevormde  rotsachtige bodem met veel vissen, zeeëgels en wuivende zeeplantjes.

 

                                      helemaal rechtsboven de landtong waar wij staan

De Nederlandse jongeren die hier vlakbij staan zijn artiesten, een jong echtpaar (met kindje)doet aan acrobatiek en treden 's avonds op voor toeristen. Door de crisis zit de klad er aardig in en verdienen ze veel minder dan 5 jaar geleden, hun topjaar toen ze wel avonden hadden waarop ze €400,- ophaalden. Ze wonen in een omgebouwde vrachtwagen en er is een meisje die sieraden maakt en verkoopt en die woont in een Mercedesbus 508. Aardige alternatieve jongeren die vertelden dat er volgende week toch wel minder toeristen op het eiland zullen zijn. Het camperaantal is wat gegroeid, er staan er nu 15 maar nog geen politie gezien. 

Lefkas 31-08-2013 zaterdag 

Volgende week beginnen de scholen weer in Griekenland en als de voortekenen ons niet bedriegen dan is het volgende week een stuk minder druk met toeristen hier op het (schier)eiland. Voortekenen zoals dat er gisteren hier op het stukje strand niemand kwam om te zwemmen, normaal slechts een paar , dus een heerlijk rustig plekje zo vlak bij de stad. Ook bij de taverne een paar honderd meter verderop was het minder druk dan de andere dagen dat we hier zijn. Dat is ook vandaag het geval Nu zal het ook voor een deel aan het winderige weer liggen, maar toch. We hebben voor de 3e dag veel wind, windkracht 5 à 6.

 

                                         Lefkas: we staan rechtsboven op het duin

Nu we het toch over het weer hebben, zowel vandaag als gisteren is de temperatuur niet meer boven de 30° gekomen maar blijven steken op 29,9°, dat nadat we weken temperaturen boven de 30° hebben gehad. De zeewatertemperatuur is nog 26° en 's nachts koelt het af tot iets boven de 24°, buiten welteverstaan. Het heeft sinds 13-06-2013, ruim 11 weken dus, niet meer geregend, althans niet in die delen van Griekenland waar wij zijn geweest. Het is bijna elke dag onbewolkt, soms wat stapelwolken in de bergen. 

We zijn nu bijna 4 maanden onderweg, nu krijgen we alle twee af en toe wel eens het gevoel dat we wel even thuis zouden willen kijken, maar die gevoelens zijn wel vluchtig. Eerst nog een paar weken Griekenland tot de herfst(onweers)buien te talrijk worden, die kunnen in de 2e helft van september wel gaan vallen. 

Lefkas-stad 02-09-2013 maandag 

We zouden vandaag zuidelijker gaan op het eiland maar helaas kreeg Everdien gisterennacht de griep. Jaren is ze niet ziek en dan nu voor de 2e keer in 4 maanden griep in Griekenland, de pechvogel. We eten veel fruit, slikken extra vitamine c dus dachten we over voldoende weerstand te beschikken maar toch heeft een virus kans gezien haar te pakken te nemen. Wel een andere soort dan de 1e keer, toen keelontsteking en koorts, nu koorts(39,7° gisteren, vanmorgen 38,7°) , hevige hoofdpijn en pijn in de ledematen en gewrichten. Nu hoorden we van onze achterburen, de straatartiesten, dat het heerst, hun zoontje en de sieradenmaakster hadden het ook gehad. Maar als het te lang duurt of de koorts niet minder wordt moeten we toch maar voor de zekerheid langs een dokter omdat in Griekenland de tijgermug voorkomt die dengue (knokkelkoorts) kan veroorzaken.

                                Parking Lefkas-stad vlakbij het centrum N38.83546 E20.70337

We zijn vanmorgen naar Lefkas-stad gereden omdat we wat door de voorraad heen raken en langs de groenteboer en de bakker willen. We staan aan de rand van de boulevard op een hele grote parking bij het archeologisch museum aan het water en 10 minuten lopen van het centrum. We staan aan een binnenmeer en kijken op de plek waar we de afgelopen dagen hebben gestaan. Lefkas is een aardig toeristenstadje met 2 grote winkelstraten waarvan er 1 gedeeltelijk voetgangersgebied is. Er zijn trouwens nog aardig wat toeristen op de been. Bij de Vodafone weer een opwaardeerkaartje voor internet gekocht, kennelijk een aanbieding, geen €40, maar €32,50 voor 30 dagen , 5GB. 

Het werd gisteren aan het eind van de middag bewolkt en er zijn nog steeds wolkenvelden. Er is sinds lange tijd zelfs een klein buitje gevallen waardoor de camper onder het Saharazand zit.

 Er zijn ook wel leuke winkeltjes in Lefkas en 's avonds heerst er een prettige sfeer met al die terrasjes en tavernes en de flanerende mensen. Maar er wordt ook veel troep aangeboden, hoewel smaken verschillen en er is een markt voor dit soort(wan)producten.

  

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

Vasiliki/Ponti Agiou Petrou 03-09-2013 dinsdag 

Gelukkig was vanmorgen de koorts bij Everdien vrijwel verdwenen (37,5°) en voelde ze zich ook een behoorlijk stuk opgeknapt. Nog wel erg moe en wat hoofdpijn maar ze kon het wel aan om naar het zuiden van het eiland te rijden , naar Vasiliki wat maar 40 km is. De route erheen ging grotendeels langs de zee met prachtige baaien vol met zeilbootjes en door toeristische dorpjes. Daarna een stukje de bergen in met mooie vergezichten op zee. We zijn eerst in de haven wezen kijken en zagen vandaar het plekje liggen waarover we getipt waren op het camperforum door Hennie.

 

                                           Vasiliki N38.631635 E20.598045

De plek ligt tussen Vasiliki en het dorp Ponti Agiou Petrou en we hebben een prachtig uitzicht over een grote baai die een surferparadijs blijkt te zijn. Het waait hier dan ook stevig, windkracht 5 à 6 in de loop van de middag en dan komen er hoe langer hoe meer surfers het water op. Op een gegeven moment telden we wel meer dan 100 surfers en kleine catamarans. Veel wind maar goed uit te houden met 29°. 

Vasiliki 05-09-2013 donderdag  

Eergisterenavond was er een band voor de surfers in een club tegen de berghelling , ze speelden hits uit de afgelopen decennia wel leuk maar  behoorlijk hard en het duurde tot half 2. Gelukkig was dit kennelijk eenmalig want gisteren en vanavond is het rustig. 

We halen hier water bij een restaurant wat minstens een jaar leegstaat maar waar op het terras een waterslang ligt . We hebben nog nooit watergebrek gehad, meestal halen we water uit douches of een kraan op het strand, drinkwater kopen we natuurlijk.

 

Er is hier een surf- en zeilschool wat vanmorgen voor een grappig taalmisverstand zorgde. Ik zat gisterenavond achter de laptop toen ik een brommer hoorde voorbijgaan." Leuk die lesbo'tjes" zei Everdien. "Die op die brommer"? vroeg ik. "Nee , die lesbootjes bij de zeilschool".  's Morgens wordt er lesgegeven, 's middags vanaf een uur of 4 komen de geoefende windsurfers over het water scheren, zo is er altijd wel reuring hier. 

Vasiliki is maar 10 minuten lopen van de plek waar wij staan, het is een klein stadje met een lint van tavernes lands de boulevards en een winkelstraat  met een paar aardige winkeltjes, ook veel op surfers gericht. Het is er toeristisch maar toch een leuke sfeer, misschien ook omdat er nu het naseizoen is niet alleen ouderen maar ook jongeren hier zijn. Vanuit Vasiliki kun je met de boot naar Kefalonia, de boot kun je vanaf de plek waar wij staan mooi zien.

                                  meer dan 100 surfers hier

Over een boot gesproken, wij hebben vandaag de ferry geboekt van Igounemitsa naar Ancona, 30 september om 23.59 uur ( dat verzinnen we niet zelf die minuut) aankomst de volgende dag om 17.00 uur. 

Vasiliki 06-09-2013 06-09-2013 vrijdag 

Er komen zo langzamerhand weer meer Nederlandse campers in Griekenland . Zagen we in augustus slechts een enkele, van de 7 campers die hier vannacht gestaan hebben zijn er 3 Nederlands. Op het camperforum lees je ook dat een aantal mensen hier net gekomen of onderweg zijn. 

Gisteren liepen we langs een taverne en liet men ons een stukje homemade geroosterd varkensvlees proeven. Dat was erg lekker dus daar maar een hapje gaan eten 's avonds. Eenvoudig maar lekker en goedkoop. We aten een pytah(soort wrap) gevuld met gyros,frites tomaat. ui en knoflookmayonaise en met ieders een glas wijn kostte dat €7,80. Alle tavernes en terrasjes waren goed gevuld en er heerste een leuke sfeer.

 

                                                    Grieks-orthodoxe geestelijke, de pope

In Griekenland speelt het Grieks-orthodoxe geloof een grote rol. 9 van de 10 Grieken gelooft in God , verreweg het hoogste percentage in Europa. Overal zie je uitingen van het geloof, niet alleen zijn er talrijke kapellen en kerken , ook zie je overal langs de kant van de weg iconenkastjes (heilige huisjes) en Griekse geestelijken, de orthodoxe pope met grote baard, knotje en hoedje met een lang zwart gewaad(soutane) zijn veel in het straatbeeld terug te vinden. Je ziet mensen  een kruisje slaan bij het passeren van een kerk  en op muren zie je wel  religieuze fresco's en iconen vooral van Madonna.

 

                             religieuze uiting op een muur van een taverne

Wat ook typerend voor het Griekse straatbeeld is zijn de mensen die met grote plastic bekers met een bolle deksel met een rietje erin in de hand over straat lopen . Ze drinken de godganse dag koude koffie, opgeschuimde Nescafé, de frappé. Die bekers vind je dan weer terug langs de weg of op het strand , Grieken gooien nogal wat vuilnis van zich af op straat. Ook op straat liggen 's avonds de restanten van de geroosterde maïskolven die bij kleine stalletjes op straat worden verkocht en die ook massaal worden geconsumeerd. De volgende dag zie je wel eens straatvegers, in de steden althans, die trouwens bijna altijd vrouwelijk zijn, de rotzooi weer opruimen.   

Lefkas-stad 08-09-2013 zondag

We zijn langs de mooie oostkust weer naar boven gereden . Eerst hebben we gekeken of we in Syvota aan de jachthaven konden staan. Een pracht gelegen plaatsje aan een beschutte baai maar geen plek voor ons, nog te veel toeristen met auto's. Daarom zijn we doorgereden naar Nydra, wellicht het meest toeristische plaatsje op Lefkas. We hebben even gestaan aan de zuidkant van Nydra, maar vonden de plek niet mooi genoeg, je kon er oa niet zwemmen.

                                                         jachthaventje Syvota

Zo zijn we dan uiteindelijk in de duinen bij Lekfas-stad beland , daar hadden we vorige week ook een paar dagen gestaan, lekker rustig. Hier geen surfers, maar in de baai iets verder wel minstens 40 kiltesurfers. Tegen de avond zijn we naar de grote parking gegaan in Lefkas, we willen vanavond de stad in.

Gisteren zijn we uit eten gegaan in Vasiliki en daar bleken onze Nederlandse buren ook in dezelfde taverne te zitten, leuk zitten kletsen. De terrasjes waren trouwens wat minder druk dan eergisteren. Wat al eerder opgevallen was het relatief grote aantal Bulgaarse en Roemeense auto's wat je ziet in Vasiliki en dan ook nog de duurdere modellen, als je geld hebt in die landen moet je kennelijk naar Vasiliki. 

Mytikas 09-09-2013 maandag 

Het was gisteren erg gezellig (om dit clichéwoord maar eens te gebruiken) in Lefkas, lekker druk en veel winkeltjes waren open ondanks het feit dat het zondag was. Op een trendy terrasje een pilsje gedronken uit een trendy blikken designflesje voor de hoogste prijs die we tot nu toe voor een biertje betaald hebben in Griekenland. Voor 33 cl betaalden we €4,- wat 3x zo duur was als het goedkoopste pilsje die €2,-,- voor 50cl kostte. De temperatuur was de afgelopen nacht met 25° als laagste minimumtemperatuur weer hoger dan we in Vasiliki gewend waren. Dat heeft met de windrichting te maken. Overdag waait er langs de stranden van de Ionische zee meestal 's middags een NW wind, 's nachts een NO. Als de wind dan uit het binnenland komt, dan is die koeler zoals in Vasiliki waar het 20° was 's nachts, in Lefkas waait die over zee die een temperatuur van 26° heeft.

 

                                          Mytikas N39.00137  E20.70608

We staan nu aan het kleine haventje in Mytikas, dat is een vakantiedorp bij Prevezas, we staan dus niet meer op Lefkas. Er zijn bijna geen toeristen meer hier, zeker geen buitenlandse, de enige strand taverne ging gisteren dicht. Er liggen een paar vissersbootjes in de haven waar we met 3 campers staan, een ouder Pools echtpaar en een Italiaans stel die jonger zijn dan wij. Het is dus een beetje moeizaam communiceren maar wel leuk. We hebben een fraai uitzicht over de kustlijn van Epirus met zijn bergen en dorpjes waar je mooi tegenaan kijkt. Je kunt ook verderop langs het strand staan of op een klif vanwaar je niet alleen op de kust van Epirus kijkt maar ook op het eiland Lefkas aan de andere kant. Uit praktische overwegingen staan we hier bij het haventje , er is nl een kraan en er moet wat gewassen worden.

Mytikas 11-09-2013 woensdag 

Gisterenmiddag zijn de Polen vertrokken richting huis en vanochtend hebben we afscheid genomen van de Italianen die naar Korfu gaan dus we staan weer alleen.

                                                                                                                               

 

 

              

                        de gevangen inktvis wordt mals geslagen 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het leuke van dit plekje is dat je makkelijk contact hebt met de plaatselijke bevolking . Elke morgen komen er een paar oudere dames zwemmen om een uur of 11. Even later arriveert er een man en daarna 2 zusters met hun mannen waarna de zusters een paar uur gaan snorkelen om vissen en inktvis te vangen. De inktvissen worden enkele malen tegen de rots geslagen om ze mals te maken. Vooral de man maakt graag een praatje , wij verstaan er niets van en snappen een beetje wat hij bedoelt. Ook heb je een beetje bedrijvigheid van de paar vissers die af en toe met hun bootje uitvaren waarbij ze maar weinig vangen. 's Middags is hier niemand en is het strandje voor ons alleen. Je kunt hier prima snorkelen, rotsen onder water en je ziet verschillende soorten vissen. De temperatuur komt niet meer boven de 30 graden maar blijft de laatste 2 dagen net boven de 28° steken.

 

                                        Mytikas: het kleine haventje met een paar vissersbootjes (en een camper) 

11-09-2013 donderdag 

Gisterenavond om half 10 stopte er een Toyota pick up naast ons en stapten er 11 personen uit. Het bleek een zigeunerfamilie te zijn, oma , vader moeder en 8 kinderen van ongeveer 2 tot 17 jaar. Er werden kleden op de grond gelegd en dekens , dus dat werden onze nieuwe buren voor de nacht. We zijn er maar op afgestapt en hebben de vader (papa?) en de oudste zoon een hand gegeven. Er werd even wederzijds gelachen, gebedeld (niet wederzijds) en goedenacht gewenst. Na wat gepraat en geschreeuw was het om 11 rustig. Vanmorgen bleek dat we de juiste personen een hand hadden gegeven want de vrouwen en kinderen sliepen buiten, de mannen in de pick up. Nadat we de Toyota hadden helpen aanduwen hebben we onze tijdelijke buren uitgezwaaid.

 

                                                                    onze Roma-buren vertrekken

Ook in Griekenland is er een grote Roma-populatie, die zich zoals overal aan de rand van de maatschappij bevindt. Wel hebben de Griekse zigeuners in Griekenland Griekse namen, maar verder leven ze wel in hun eigen wereld. Vaak wonen ze in tentenkampen en hebben ze geen toegang tot stromend water of elektriciteit. Ze spreken hun eigen taal, die weliswaar raakpunten heeft met het Grieks. Ze hebben hun eigen cultuur en muziek en proberen te overleven door het verkopen van plastic tuinmeubelen, potgrond, planten en tapijten of door het opruimen van grof huisvuil . Je ziet ze ook veel bedelen  bij stoplichten en bij supermarkten .  

We staan nu in Preveza in de jachthaven waar het minder druk is dan een aantal weken geleden We moeten de ticket voor de terugreis nog ergens laten printen. Morgen gaan we naar Sagiada, vlakbij de Albanese grens. Maandag willen we gaan gluren bij de buren want dan gaan we voor een week naar Albanië. 

 Sagiada 13-09 2013 vrijdag 

We zagen niet zo snel een internetcafé dus toen we paracetamol kochten bij de apotheek zeiden we dat we een vreemde vraag hadden en ja hoor het mocht, de tickets voor de terugreis zijn uitgeprint door de aardige assistente. We waren niet zolang terug of het begon flink te weerlichten, een goot onweerscomplex trok over Noord Griekenland waar we staartje van mee kregen, een buitje van een kwartier. Het is daarmee de eerste regen sinds 10 juni, ruim 3 maanden droog weer gehad. 

De Griekse premier Samaras is of een optimist of een leugenaar. Hij sprak vorige week op een handelsbeurs in Thessalonikie en zei dat de recessie  in Griekenland voorbij was. De werkelijkheid is dat de economie in het 2e kwartaal 3,8% is geslonken, wat minder dan verwacht, maar nog wel een krimp dus. Er is al 6 jaar een recessie in Griekenland en de economie is met 23% geslonken. Het enige wat gestegen is door de crisis is het aantal zelfdodingen. Volgens een hulporganisatie maakten in 2011 45,4% meer mensen een eind aan hun leven dan in 2007. Dit omdat ze de financiële problemen niet meer aan konden, meer dan een kwart van de bevolking is immers werkeloos.

                                          Sagiada N39.63477  E20.170254  , links het eiland Corfu

Vanmorgen zijn we via een slechte weg naar het noorden gereden maar het was wel een prachtige route die grotendeels langs de Ionische Zee ging waar je prachtige uitzichten op had. Onderweg nog weer een buitje gehad, het weer is nog niet zo stabiel vandaag. We staan nu in Sagiada op een klein grasveldje/ strandje aan zee waar de boer ook af en toe zijn koeien heeft laat grazen, er liggen wat koeienflatsen. We hebben een mooi uitzicht en we kijken uit op het eiland Corfu en er komen een paar lokalo's zwemmen. Een aardige oudere man gaf  ons een zak druiven.  

Sagiada 15-09-2013 zondag

Via het strand is het 20 minuten lopen naar het haventje van  Sagiada , daar zijn wat tavernes en je kunt er vlakbij ook staan wellicht iets voor als we terugkomen uit Albanië. Nu staan we hier met 4 Duitse en 1 Belgische camper van Willy en Mireille uit Kortrijk, leuke mensen. De ferry's die van en naar Italië gaan komen tussen ons plekje  en het eiland Corfu doorvaren. We staan tegenover het vliegveld van Corfu, ongeveer 15 km zodat je de vliegtuigen kunt zien opstijgen en landen. Gisteren tegen zonsondergang zag je vissen die wel een halve meter boven de zeespiegel uitsprongen, een leuk gezicht. Naast de camper staat een bloemenstruik en daar komen af en toe kolibrievlinders, die omdat ze zo snel zijn, moeilijk zijn te fotograferen.                                                                                                           

            

                                                                                    De kolibrievlinder heeft zeer snelle vleugelslagen zodat hij stil in de lucht kan hangen. Hij haalt dan met zijn lange roltong de nectar uit de bloemen. 

In Griekenland vallen veel verkeersdoden, wat vooral komt door het roekeloze rijden van de Grieken. Ook wordt er veel mobiel gebeld in de auto en dan niet handsfree. Maar voor een deel is het ook te wijten aan de slechte staat van onderhoud van de wegen en ook van de bermen waar het gras en onkruid niet worden gemaaid en de struiken niet gesnoeid. In de bochtige weg van Igoumenitsa naar Sagiada bv waren verkeersborden daardoor niet of nauwelijks te zien en kon je niet het tegemoet komend verkeer van tevoren zien aankomen in een bocht. 

Sagiada 16-09-2013 maandag 

Vannacht om half zes een fikse onweersbui gehad en toen ontdekte we lekkage bij het dakraam boven het bed. Het bleek dat later toen het licht was, de kit van de vorig jaar nieuw  geplaatste dakluiken boven het bed en de wc totaal verweerd en verbrokkeld was.  Een garage in Sagiada raadde ons siliconenkit aan maar nadat het opgebracht was hadden we er geen goed gevoel over. Na googelen wisten we dat er bij het plaatsen van de dakluiken geen UV bestendige kit gebruikt is en dat we Sikaflex 221 nodig hadden en daarom zijn we naar Igoumenitsa gereden . Bij toeval vonden we meteen een bedrijfje van een Duitse met caravan- en bootasseccoires die Sikaflex verkocht als enige in Griekenland".

 

                                         we staan bij het haventje van Sagiada

We zijn weer naar het haventje van Sagiada gereden en daar heeft Everdien de siliconenkit verwijderd en de Sikaflex aangebracht. Dan gaan we morgen naar Albanië ipv vandaag, dit dagje in de war. We overnachten hier bij het haventje, er staan nog een paar campers.

Ksamil 17-09-2013 dinsdag

We waren de enigen aan de grens dus binnen 2 minuten, paspoort en autopapierencontrole, waren we in Albanië. De weg naar Sarinde was goed tot 11km voor Sarinde, toen veel gaten en afgesleten asfalt. Onderweg zagen we een erg armoedig zigeunerkamp met tenten van oude lappen gemaakt. In Sarande hebben we wat fruit gekocht en een wegenkaart en even wat Albanese sfeer opgesnoven. Het was soms moeizaam manoeuvreren door de vele dubbel geparkeerde auto's. 

                                                             Ouder echtpaar in Sarande

Via de goede kustweg zijn we naar Ksamil gereden, mooi landschap en we staan op een kleine camping 200 m van zee. We betalen €10,- per nacht en we hebben gratis wifi en brandschoon sanitair. Maar het is hier piepklein, met moeite konden we ons tussen een camper en auto met tent manoeuvreren in de voormalige achtertuin die daarmee helemaal vol is. In de voortuin van het woonhuis waar ook kamers worden verhuurd staan een paar tenten. Het bedrijfje wordt door een aardige familie gerund. We staan op een camping en nog op een kleine ook tussen de muren, dus dat is wel slikken na al dat vrij staan.  Maar omdat we weinig van Albanië weten is vrij staan nog geen optie, daarvoor moeten we eerst wat meer indrukken opdoen. 

                                                                        de kust bij Ksamil

Normaal als we naar een nieuwe bestemming reizen, zoals dit jaar Griekenland en volgend jaar ws. Turkije, dan bereiden we ons voor door het lezen van reisboeken en reisverhalen op internet. Maar we zijn spontaan naar Albanië gegaan omdat we vlakbij de Albanese grens stonden. 

De eerste indrukken zijn dat het een mooi land is wbt natuurschoon, dat er armoede heerst maar ook grote tegenstellingen tussen arm en rijk. We hebben dure SUV's zien rijden in Sarande maar ook mensen die in de vuilnisbakken zochten naar lege blikjes waar ze een paar schamele Leks voor krijgen. Op vallend is de grote hoeveelheid puin en stukken rots overal langs de weg en in woonwijken.    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook zie je veel ingestorte huizen door de aardbeving van enkele jaren geleden. En veel meer dan Griekenland, huizen die in verschillende fasen van opbouw zijn en zo te zien al jaren in dezelfde onafgebouwde staat verkeren, vaak zie je alleen een karkas staan met trappen aan de buitenzijde. 

 

 

 

 

De levensmiddelen hier goedkoper dan in Nederland, de levensstandaard ligt hier veel lager. En dan uit eten gaan: gisteren in een restaurant betaalden voor een pizza quatre fromage, mosselen met frites en 4

flesjes bier slechts €13,12. Een flesje bier van 33cl kost €1,07. De pizza was heerlijk, de mosselen matig.

Ksamil 18-09-2913 woensdag 

De reden dat we naar Ksamil zijn gegaan is dat we de archeologische site Butrint wilden bezoeken dus hebben we vanmiddag cultuur gesnoven. We zijn met de bus naar Butrint gegaan, de bus ging verder naar een dorp bij de grens en moest met een schattig klein pontje  naar de overkant worden getrokken .

 

                                                                      'onze' bus op de veerpont

Butrint is gelegen op een schiereiland en is geheel ommuurd geweest. Restanten vind je overal in Butrint terug. Butrint is van oorsprong een oude Griekse stad die in verschillende handen geweest is en daarom vind je Griekse, Romeinse, Byzantijnse overblijfselen uit verschillende tijdsperioden. Er is een wandelroute van ongeveer een uur die loopt oa  langs het antieke theater, het baptisterium, het forum, de basiliek en de leeuwenpoort. Jammer was dat de mooie mozaïek in het baptisterium was afgedekt met zand. Er is een klein museum bij met vondsten van de opgravingen.

                                                     het theater

 

                                                   een museumschatje

http://www.mikipedia.nl/mikipedia/butrint.html

 

                                                         Foto door de voorruit van  de bus genomen, met tegenlicht  

Porto Palermo 19-09-2013 donderdag 

Vanmorgen getankt voor €1,25 per liter en toen via Sarand de kustweg door de bergen richting Himare gereden waar we een camping wilden zoeken. Een over het algemeen goede weg met een paar slechte stukken maar wel veel stenen op de weg die tijdens het onweer van de bergen zijn gevallen. Nu is het toch al weer 3 dagen geleden dat het flink te keer ging maar we hebben op slechts 1 plaats een mannetje gezien die met schep en kruiwagen puin ruimde. Maar een schitterend landschap, mooie bergen en een bochtige weg die af en toe hoog boven de zee lag waardoor je prachtige vergezichten had, oa nog naar Corfu.

 

                                           Albanië heeft een prachtige natuur

Op een gegeven moment zagen we een kasteel  liggen en in een flits een camper of caravan en zijn gaan kijken of er misschien...En jawel hoor er stond een Duitse camper op een strandje aan de voet van het kasteel van Ali Pasja dat op een schiereilandje ligt en wij staan er nu ook. We kijken uit op de Golf van Palermo waar een aanlegsteiger ligt met wat vissersbootjes. We staan op een smal strandje en aan de andere kant ligt een baai met een viskwekerij en een loodrecht in zee afdalende klif. Het is een mooie omgeving, als je je niet stoort aan de leegstaande gebouwen, met bergen die behoorlijk stijl uit zee omhoog rijzen. Er kwam nog een andere Duitse camper staan en een Italiaans zeilbootje legde aan de steiger aan. Boven aan de weg is een restaurantje , daar gaan we straks maar een pilsje pakken. Het water is hier kristalhelder, mooi om te snorkelen want er zijn ook nog eens veel vissen te zien.

 

Porto Palermo N40.06225 E19.79296  mooi plekje, ondanks de grote plassen van de onweersbuien een paar dagen geleden

Er is hier een jongen die het strand schoonmaakt en toezicht houdt op de strandstoelen en hij heeft een 'kamer' in een van de leegstaande gebouwen die hier rondom het strand staan. Hij maakt graag een praatje , spreekt goed Engels en we kunnen het toilet bij hem in het gebouw legen. Hij wordt voor de helft betaald door de gemeente Qeparo waaronder  Porto Palermo valt en de andere helft betaald het restaurantje. De naam Porto Palermo  is ontstaan omdat de Italiaanse marine hier na de 1e wereloorlog een basis gehad heeft. De 5 leegstaande gebouwen zijn van de Chinese communistische partij geweest tijdens het Hoxa regime. Ook staat er nog een leegstaand kerkje.

        Porto Palermo, we staan tussen 2 baaien in, de leegstaande gebouwen zijn van de Chinezen geweest

Toen we hier aankwamen roken  we een scherpe tijmgeur zodat we dachten dat de heuvel waarop het kasteel ligt wel helemaal met tijm begroeid moest zijn, geen struikje te vinden. Blijkt dat in 1 van de leegstaande gebouwen een bedrijfje zit waar een man met een machientje blaadjes van gedroogde kruidenstruiken stript. Ze worden in grote balen aangevoerd en worden voor thee gebruikt. 

Boven op de berghelling boven het restaurantje staan 11 bungalows, daar is een eco-resort gevestigd. Volgens de 'baywatch' zijn die mensen crazy omdat ze wel €25,- voor een overnachting vragen. 

Porto Palermo 20-09-2013 vrijdag 

Nadat het overdag net als de afgelopen dagen mooi zonnig weer was geweest met 27°, viel er gisterenavond een regenbui, gelukkig geen lekkage bij de afgekitte ramen. Maar om de vreugde hierover danig te temperen , ontdekten we lekkage bij een dakdoorvoer van elektriciteitsdraden van de zonnepanelen, op zijn minst merkwaardig omdat we daar nog nooit geen last van hebben gehad. Via de ´baywatch´ konden we een ladder via het kasteel regelen zodat Everdien er goed bij kon om te kitten. Nu is het wachten op de volgende regenbui.....

 

                                                    het kasteel van Ali Pasja

Grieks nieuws volgen we via een paar Nederlandstalige sites op internet. Nu hebben we hier geen internet op het strandje maar we zagen gisteren toch vervelend nieuws uit Griekenland op het journaal. De bekende rapper en linkse activist Pavlos Fyssas is gisteren doodgestoken door een neonazi, een aanhanger van de Gouden Dageraad. Als reactie hierop braken er niet alleen onlusten uit in Griekenland maar is premier Samaras flink van leer getrokken tegen  de Gouden Dageraad: "we zullen niet toestaan dat de Griekse democratie dor het nazisme wordt uitgehold". Hij zinspeelde op een verbod van de Gouden Dageraad maar of dat zo'n goed idee is.... Beter lijkt het plan wat werd aangekondigd om alle wandaden van de Gouden Dageraad op een rijtje te zetten en grondig te onderzoeken. Eindelijk wordt er door de overheid nu wat ondernomen tegen de Gouden Dageraad nadat men het eerst op zijn beloop heeft gelaten. Overigens heeft de GD in het parlement afstand genomen van de moord maar dat is hypocriet omdat ze onlangs nog opgeroepen hebben  tot geweld , niet alleen tegen buitenlander, maar ook tegen socialisten, communisten, anarchisten en ander links tuig. 

uitzicht vanaf het kasteel, voor Everdien in de verte het eiland Corfu

We zijn vanmiddag naar het kasteel van Ali Pasja geweest. Het is een robuust kasteel met 4 meter dikke buitenmuren. Er zijn verschillende kale ruimtes waarin oa de keuken en de gevangenis gevestigd geweest is. Het mooiste van het kasteel is het uitzicht wat je hebt naar alle kanten over zee oa naar Corfu, als je bovenop het kasteel bent. We zouden voor het kasteel niet speciaal omrijden  maar omdat we hier toch staan vormde de entree van €0,71 pp ook geen belemmering voor een bezoek.

 

                                het water is zo kristalhelder dat het wel lijkt of het bootje zweeft

Ali Pasja , geb. 1741, was een Albanese roversbendeleider die een bliksemcarrière maakte in de Albanese hiarchie en via een baan als hoge politiefunctionaris gouverneur werd in Delvino in Albaniè. Toen was het nog een kleine stap tot zijn benoeming tot Pasja van Ioannina en hij ontpopte zich tot een meedogenloze alleenheerser over een groot deel van Griekenland en Zuid Albaniè en kende geen genade voor zijn tegenstanders. 

Himarë 21-09-2013 zaterdag 

Gisterenavond misschien wel het lekkerst uit eten geweest tijdens onze reis in het restaurantje boven aan de weg. Er werd verse inktvis uit het haventje gebracht en we hebben calamares met frites en geroosterde kipfilet gegeten. En als toetje kregen we vannacht een storm waardoor de bus stond te schudden en we bijna geen oog dicht gedaan hebben. We hebben hier alleen gestaan vannacht en vanmorgen vroeg kwam er een Nederlandse camper om het kasteel te bezoeken. Het bleken Friezen die we ook al op Lefkas hadden ontmoet.

 

                                 tussen Porto Palermo en Himarë zie je nog steeds Corfu

Het was maar een paar kilometer rijden naar de camping waar we nu staan en we zagen nog een curiositeit vlakbij de plaats waar we vandaan kwamen: een bunker in de rotsen voor zeeboten, gebouwd door de Russen tijdens het Hoxa regime. Daar zie je nog meer overblijfselen van uit deze vreselijke periode voor de Albanezen, oa. een soort 1 persoons bunkertjes. We zijn op een camping gaan staan, die nog dun gezaaid zijn in Albanië en sommige zijn al gesloten in september, want er zijn geen douches op het strand zoals in Griekenland waar je water kunt halen en de was moet weer gedaan worden.                             

                                                                                                                                         

 

 

 

 

 

 

 

  

De granaatappels zijn bijna rijp

 

 

 

 

 

 

 

 

De camping waar we nu zijn daar is de prijs/kwaliteitsverhouding zoek. We staan omringd door olijven-citrus- en granaatappelbomen op een stukje niet onderhouden terrein vol met bulten en gaten waar een soort mini-braamstruikjes groeien met doornen. Het is een beetje een gribus zootje, de  toilettcassette moet je legen in de wc en omspoelen met water uit het kraantje in de wasbak en  de prijs van €12, is zwaar over the top. De sfeer is wel ongedwongen , er is een gedeelte met wat tenten, daar zijn wat jongeren, hier staat nog een Hongaarse camper.

 

                                                            camping Himarë N40.09627 E19.75438

Toch sta je er wel mooi en  er is wel wifi en het ligt in het dorp Himarë, pal aan de boulevard, overdag wat verkeerslawaai en je moet de weg oversteken naar het strand dat nu erg rustig is. Himarë ligt aan de Albanese Rivièra en zal 's zomers wel erg druk zijn, nu zie je er weinig toeristen meer, verder alleen localo's. Albanezen zijn over het algemeen aardige mensen, je wordt als buitenlander vaak begroet en hello toegeroepen. Het uit eten gaan is hier zo goedkoop dat we maar weer uit eten zijn gegaan vanavond. Gegrilde sardientjes en dunne plakjes kipfilet, toch mals en een portie gefrituurde aardappelschijfjes met oregano, eenvoudig maar zeer smaakvol en met 3 flesjes bier erbij betaalden we €9,60. En na de herfststorm (21 sept) van vannacht was het vannacht meer lenteachtig, 26° en windstil. 

Dhermi 23-09-2013 maandag 

We zijn bijna 20 km noordelijker gereden via een goede weg door een prachtig berglandschap. We hadden de coördinaten van een plekje via het camperforum gekregen maar Tomtom doet het hier nauwelijks, we vermoeden dat we een aparte kaart van Albanië nodig hebben. Zo kon het gebeuren dat we een verkeerde afslag naar het strand namen en de weg werd steeds smaller en mondde uit in een piste. We wilden omkeren via een hotel in aanbouw, één van de vele, maar een behulpzame jongere zei dat we via de piste naar boven moesten dan kwamen op een asfaltweg die ons naar de locatie zou brengen. De piste werd zo stijl, meer dan 10%, dat de wielen geen grip meer hadden en wij niet verder kwamen en een geur van verbrand rubber verspreidden. We zijn toen achteruit gereden tot een plek waar we konden draaien en na slechts 1x vragen kwamen we op de juiste bestemming.

 

                                      Dhermi N40.15452  E19.61178

We staan bij de laatste strandbar, de enige die nog open is, daar waar de boulevard  ophoudt en overgaat in het strand. Niet echt een wereldplek maar mooi zeezicht, stroom, water , wc, douche en wifi van de bar. De bareigenaar, licht ADHD en nogal spritueel  begeesterd, wilde geen geld, geef maar een fooi, we hebben afgesproken dat we €5,- pn betalen. En omdat er geen toeristen meer zijn hebben we het strand voor ons alleen.

We staan aan het begin van een pas richting Vlorë ,de bergen hier waar we op uitkijken gaan tot meer dan 2000 hoog. 

Dhermi 24-09-2013 dinsdag 

Gisterenavond een eindje wezen wandelen en er stond aan de andere kant van de boulevard een Nederlands VW-busje in een bosje, een leuk plekje overigens. Deze mensen komen al jaren in Albanië en waren ook erg enthousiast over hun reis met de camper door Turkije. Dat enthousiasme wakkerde het idee weer meer aan om volgend jaar naar Turkije te gaan. 

Het valt op hoeveel rotzooi er weer slingert op het strand en ook onderweg waar we in Albanië zijn geweest, het is wat vuilnis betreft het smerigste land van Europa waar we geweest zijn. Je ziet in dorpen en steden wel wat vuilniscontainers, maar hier niet. Er worden wel vuilniszakken langs de boulevard gezet, maar ze worden niet opgehaald zodat honden en katten en vanmorgen zelfs een koe die alle zakken open scheurde en vervolgens het strand opsjokte. Vee moet je trouwens ook voor oppassen onderweg, schapen hebben nog wel eens onvoorspelbaar gedrag. 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat foto's van de omgeving hier in dhermi

       

 

 

 

 

 

 

 

 

               

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

we hebben ook Franse buren gekregen vandaag 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Net als gisterenavond een pilsje in de bar gedronken en beide avonden leuk zitten kletsen met een jongen en een meisje uit Kosovo die hier op vakantie waren, zij studeerde in Engeland, hij woonde en werkte in Amerika. 

Ook vandaag weer een heerlijke dag, met weinig wind werd het 27°. En een hele dag reggae uit de bar is wat eentonig op den duur, maar we konden wat eigen Cd's brengen dus in de zon zitten lezen met op de achtergrond de muziek van de Gotan Project, wat een leven!

 

Er wordt een onderzoek ingesteld naar de relatie tussen het leger en politie die de militaire (!) tak van de neonazi partij de Gouden Dageraad. Zij zouden deze leden getraind hebben. 2 Hoge politiefunctionarissen zijn al opgestapt omdat ze leden van de GD die betrokken waren geweest niet lieten oppakken. 

http://parakalo.wordpress.com/2013/09/24/politie-en-leger-trainen-gouden-dageraad/

                     Zonsondergang in Dhermi 

Ksamil 26-09-2013 donderdag

 Vooral het stuk weg tussen Dhermi en Himarë is bochtig en stijl , telkens hellingen van 10% de bergen op en af, bijna voortdurend in de 2e versnelling gereden. Maar wel een erg mooie route naar Ksamil. Daar gingen we op zoek naar camping Paradise Beach en een aardige jongen op een fiets wees ons de weg door voor ons uit te rijden. De camping bleek echter gesloten maar er liep een jongen voorbij die we aanspraken en dat bleek een neef van de eigenaar te zijn. Hij maakte het hek open en we staan nu voor €5,- pn. op een weilandje met schapen en een fantastisch uitzicht. Een mooi strandje voor de deur en naast ons is een hotel/restaurant en omdat we daar vanavond gaan eten kregen we het password voor wifi. Af en toe komen er wat badgasten van het hotel op het strandje maar het is erg rustig. Vanmiddag kwam er nog een Oostenrijks busje naast ons staan met een jong stel met 2 kleine kinderen.

                                       Ksamil N39.76572  E19.99615

Aan het begin van de avond een eindje wezen wandelen en er blijkt nog een strandje te zijn een paar honderd meter bij ons vandaan waar je kunt staan voor €10,- met alle voorzieningen. We hebben daar een pilsje gedronken en de zoon van de eigenaar sprak wat Nederlands. Er gingen mensen eten en we vroegen aan de jongen of dat mousaka was. Het bleek börek en er werd ons gratis een stuk aangeboden. Het was erg lekker , het was een soort vleespastei met uien met bladerdeeg en kaassaus, een Albanese specialiteit. 

Ksamil 27-09-2013 vrijdag 

Gisterenavond dachten we het duurst gegeten te hebben tot nu toe in het hotel/restaurant maar vanavond was het met €18,- nog wat duurder en daarmee bijna 2x zo duur als het goedkoopst wat we hier gegeten hebben wat zeker van dezelfde kwaliteit was. Hoewel Albanië goedkoop is slagen we er in om het voor ons duurder te maken dan de afgelopen maanden in Griekenland omdat we hier bijn elke dag uit eten zijn geweest. Wat voorbeelden van prijzen van levensmiddelen: een brood kost €0,36, 1,5 ltr Coca-Cola Zero €1,07, blikje sardientjes in tomatensaus €0,71, 1,5ltr goede wijn €2,55, een soort Boursin €1,05, een ons ham €0,50. Je kunt hier een heerlijke kaas kopen voor €8,- per kilo die qua smaak wel wat met Parmezaanse kaas te vergelijken valt. 

                                           Zigeuners wonen vaak in armoedige omstandigheden

 

Nog wat waarnemingen uit de Albanese samenleving: de taal, het Albanees wordt ook in Kosovo, delen van Macedonië en Montenegro gesproken en lijkt geschreven wel wat op Turks. Het heeft voor ons meer herkenbare woorden dan het Grieks omdat we daar door het Griekse alfabet minder feeling mee hebben. *De Albanezen hebben een voorkeur voor het in allerlei kleuren opschilderen van hun huizen, het liefst in pasteltinten. *Ook opvallend in het straatbeeld zijn de auto's die zonder nummerbord rondrijden. Volgens de restauranteigenaar vanavond zijn dat politieagenten, maar 2 oude mannen in een zo mogelijk even oud bestelbusje zijn zelfs geen undercover agenten. *De armoede aan de kust is niet zo zichtbaar, je ziet wel af en toe zigeuners die in armoedige omstandigheden wonen en leven. * Er is een flinke tegenstelling tussen arm en rijk, de restauranteigenaar en zijn familie hebben ook een touroperatorbedrijf en ze bezitten vele woningen. Het toerisme zit hier duidelijk in de lift, de hotels worden hier flink uit de grond gestampt. * De mensen die we gesproken hebben zeggen dat ze van de crisis hier in Albanië niets merken omdat men al jaren op hetzelfde lage niveau leeft.*Je ziet hier een  redelijk aantal buitenlandse campers rijden,echter lang niet zoveel als in Griekenland. 

Sagiada 28-09-2013 zaterdag 

We zijn via een omweg, via Sarande, naar de grens gereden. In de buurt van de grens zagen we beneden onze weg bij een brug een 3-tal campers moeizaam over een piste rijden. Die hadden de korte maar slechte weg via Butrint genomen. In 50 minuten hadden we de 60 km van Ksamil via Sarande  tot de grens afgelegd. Omdat er een touringcar voor ons was moesten duurde het 15 minuten voor we in Griekenland waren waar we weer in Sagiada, 10 km van de Albanese grens, bij het haventje zijn gaan staan. 12 Dagen geleden stonden we hier ook voordat we naar Albanië vertrokken. Het was vandaag een prachtige dag, weinig wind en met 28,3° een stuk aangenamer dan gisteren toen de temperatuur bij veel wind bij 24,5° bleef steken.

                                                                                    Sagiada

Het was een hele leuke ervaring dat uitstapje naar Albanië. Er heerst een relaxte sfeer en de mensen zijn aardig en behulpzaam. Dat de natuur er prachtig is hebben we al vaker gezegd. 

Everdien heeft nog een souvenir meegenomen , toen ze gisteren achterover in de stoel ging zitten kwam er een wesp in de knel te zitten en stak haar. Ze heeft nu een beetje een allergische reactie, een fikse bult zo groot als een mandarijn. Ook heeft ze een jeukende pijn.

Beter was het nieuws dat vanmorgen de leider en enkele kopstukken van de Gouden Dageraad zijn opgepakt. De politie zou over bewijs beschikken dat er banden zijn tussen hoge partijfunctionarissen, knokploegen en criminele elementen. 

http://parakalo.wordpress.com/2013/09/28/partijleider-gouden-dageraad-gearresteerd/ 

Igoumenitsa 29-09-2013 zondag 

En zo staan we dan weer op Deprano's beach waar we op 8 mei onze Griekenland reis zijn begonnen en nu onze laatste nacht in Griekenland zullen staan. Stonden we afgelopen nacht nog alleen, nu staan er hier meer dan 20 campers waarvan het overgrote deel Duits is.

                                     Deprano's Beach, dag voor vertrek uit Griekenland

Vandaag is het nog een mooie dag, voor morgen wordt er onweer voorspeld. Om 23.59 gaan we met de boot naar Ancona. Over boten gesproken: Igoumenitsa is een drukke havenstad met verbindingen naar oa Patra, Corfu en Italië. Je voelt je een soort botenspotter, grotere en kleinere boten varen op een afstand van een paar honderd meter van het strand. 

Igoumenitsa 30-09-2013 maandag 

Vannacht flink last van muggen gehad, ze komen ws via de ventilatieopening van de zijkant van de hor in de dakramen. Over het algemeen toch weinig last gehad van muggen,  na zonsondergang de deur dicht en horren voor de ramen. Maar toen we aankwamen  begin mei waren er ook al veel muggen hier in Igoumenitsa en Ammoudia. Trouwens geen verkeerde dag om Griekenland te verlaten , vanaf  14.00 uur zijn er een paar stevige onweersbuien gevallen en hoera geen lekkage. Wel een paar hevige rukwinden maar in de loop van de middag is de wind afgenomen en is het nu ook al een tijdje droog. We staan in de haven te wachten op de boot, langzaam groeit de rij campers.

Nog even de goed nieuwsshow:  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3518836/2013/09/30/Griekse-regering-wil-financiering-Gouden-Dageraad-stopzetten.dhtml  

Ancona 01-10-2013 dinsdag 

De overtocht is rustig verlopen, er was vannacht weinig wind maar vanochtend waaide het zo hard dat je niet aan dek mocht. Ondanks de deining van de zee laag de boot stabiel op het water, wellicht omdat het een vrij nieuwe boot was? 

Aan boord ontmoetten we weer Guiseppe (die stond in Igoumenitsa ook naast ons) , een Belg van Italiaanse afkomst die met zijn broer en diens vriend voor de 3e keer in Turkije geweest was. Een leuke man die ons enthousiasme voor Turkije weer verder aanwakkerde. 

We kwamen om 17.30uur, een half uur te laat terwijl we een uur te laat vertrokken waren, in Ancona aan. Het was een chaos bij het verlaten van het haventerrein, alle vrachtauto's,  auto's en campers moesten door 1 poortje, het duurde een uur voor we het terrein af waren. 

We staan nu in Ancona op een bomvolle camperplaats , niet alleen met camperaars die uit Griekenland komen, maar vooral ook met campers van leden van de camperclub Ancona die daar tijdens de winter hun camper stallen.

 

                                          Igoumenitsa, de boot naar Ancona gaat aanmeren

Luzern 02-10-2013 woensdag 

We reden ter hoogte van Parma toen Martijn, onze zoon , belde dat hij in het ziekenhuis was opgenomen met een gebroken heup, hij zou vanavond geopereerd worden. 

Dan wordt alles toch anders, de lol is eraf, je wilt nu zo snel mogelijk naar huis naar hem toe. Omdat we alleen maar snelweg hebben gereden waren we vanavond in Luzern, ongeveer 700km gereden. Er is hier geen camperplek in de buurt , we stonden eerst in een park met 2 andere campers maar toen het donker werd vertrokken die. We kunnen met Marijn in het ziekenhuis geen enkel risico lopen , je staat bij een grote stad alleen, gelukkig bleek er vlakbij camping Lido te liggen, daar zijn we gaan staan. 

Warnsveld 03-10-2013 donderdag 

Het was nog 765 km naar huis, de Hymer haalt wel 115 à 120km op de Autobahn dus waren we om 17.00 uur thuis, zodat we 's avonds nog naar Almelo, 70km van ons huis, naar het ziekenhuis konden rijden. Martijn is vanaochtend geopereerd, hij had een veel te hoge bloeddruk gisteren. Hij voelde zich goed, moet morgen een paar stappen met krukken doen en dan mag hij maandag misschien weer naar huis. Een andere afloop van de vakantie dan we gedacht hadden, maar goed dat het op de terugweg gebeurde.