Arlon 08-04-2022 vrijdag

De ruit hoefde na het plaatsen helemaal niet te drogen, hij wordt niet gelijmd maar hij wordt vastgehouden door de rubbers. Het is exact hetzelfde raam geworden, dus ook elektrisch verwarmd. Hoe dan ook , we konden de camper gisteren aan het eind van de middag inpakken en zijn vanmorgen niet al te vroeg vertrokken, 10.15 uur. Dat na een onvrijwillig intermezzo van 2 weken, we zijn weer op pad en we hebben er weer zin in. 

We wilden aanvankelijk naar Noord België rijden, nee niet weer naar Bilzen maar naar Blegny bij de oude mijnen. Dit omdat we de weersverwachting hadden gezien  , het zou omstreeks het middaguur in Noord België gaan regenen en in de Ardennen mogelijk gaan sneeuwen. En omdat we de eerste dag i.v.m. met mijn rug niet te ver wilden rijden leek ons Blegny een goede optie. Maar de reis verliep voorspoedig zoals dat heet, we hadden nog geen last van de vrijdagmiddagdrukte . Na ampel beraad besloten we door te rijden naar Arlon, Zuid België, het was nog vroeg.

Een deel van de parking in Arlon. N49.6788 E5.8012

Gratis, geen voorz.

 

 

 

 

De sneeuw in de Ardennen bleef liggen op de velden

Bij Luik begon de regen te vallen, die ging in de Ardennen over in sneeuw af en toe sneeuwde het flink door bij temperaturen rond het vriespunt. In de weilanden en op de bomen bleef de sneeuw liggen, gelukkig niet op de weg. De snelweg door de Ardennen is nooit zo druk met vrachtauto’s, de weinige die er zijn komen wat langzamer de hellingen omhoog. Dus goed uitkijken met inhalen want door de sneeuw was het zicht minder en je hebt nog een enkele kluns die zonder lampen aan rijdt.

We waren omstreeks 14.45uur in Arlon, helaas was de cp bij de brandweerkazerne vol. Omdat daar gratis stroom is, staan er ook langparkeerders. Op P4N vonden we een plekje op een grote parkeerplaats bij de bibliotheek en het Maison de la Culture.  De parkeerplaats is geliefd bij rijscholen, er waren meerdere lesauto’s aan het oefenen.

Het sneeuwt flink door en om 16.00uur was het 0º. Op het asfalt bleef de sneeuw niet liggen, wel op het gras en de daken van de huizen. Het zal vermoedelijk de koudste dag zijn van onze reis, het kan alleen maar beter worden. We zijn dan ook de camper niet uit geweest, op zo’n moment ben je blij dat je geen hond hebt. Er zijn nog 2 andere campers bij ons komen staan.

Oingt  09-04-2022, zaterdag

Het sneeuwde gisterenavond stevig door, dit tot vreugde van de jeugd van Arlon. Die kwamen telkens met auto’s om te spinnen. Soms met 8 auto’s tegelijk, gelukkig wel op veilige afstand van de campers. En tegen 12.00 uur werd het rustig, ze dropen af. Jammer dat een grapjurk kort na 1 uur luid toeterend langs de campers reed, “ we zullen die oudjes eens laten schrikken.”

Om half 10 reden vertrokken we , er was gisterenavond enkele cm sneeuw gevallen die al snel weg dooide, de weg was helemaal vrij van sneeuw vanaf het begin.

Bij Pont a Mousson was de sneeuw helemaal verdwenen en kwam het eerste regenbuitje. Eerst hadden we nog getankt in Luxemburg, à €1,67 per liter. We hebben de tolweg genomen dat was  heel wat rustiger dan het stuk van Luxemburg naar Nancy dat tolvrij is.

Hoe verder we kwamen, hoe drukker het werd, op matrixborden werd gewaarschuwd dat er druk verkeer was richting Lyon, maar dat viel ons mee, waarschijnlijk omdat er nauwelijks vrachtverkeer was. Wel heel veel auto’s met dakkoffers, die moet je kennelijk hebben anders tel je niet mee. Misschien zitten er ook wel ski’s in, er is paasvakantie in diverse landen, waaronder Frankrijk , waar een gedeelte van het land van 9 tot 25 april vakantie heeft, althans schoolvakantie.

We hadden een cp uitgezocht in Oingt, 530km verder dan ons vertrekpunt vanmorgen. 

Het dorpje Oingt met links de 18m hoge Donjon en rechts de kerk die ooit de kapel van het kasteel was .

            Een leuk dorpje, Oingt

De zon staat  niet hoog, daardoor schaduw.

Hier is nog een gedeelte van de Donjon die met zijn 18m boven de gebouwen uitsteekt

Bij Villefranche sur Saone zijn we via smalle D weggetjes naar het dorpje Oingt gereden, wat bekend staat als een Beau Village, dat is het ook. We werden wel een paar honderd meter door TomTom omhoog gestuurd naar de cp via een wel heel smal weggetje, de camper paste net. Gelukkig geen tegenligger, wel een fikse sneeuwbui bij 2º. Dat was jammer omdat de weg naar het dorp erg mooi schijnt te zijn, althans hij leidt door de mooie omgeving van de Beaujolais. We waren er om ongeveer 15 uur en na de sneeuwbui volgde weer een andere, gelukkig was het om 17.00 uur droog zodat we naar het dorpje konden wandelen. Omdat het op een heuvel ligt met uitzicht naar alle kanten, was dit een strategische plek om omstreeks het jaar 1000 een kasteel te bouwen waar nu eigelijk alleen de kerk nog van over is. Er  zijn leuke straatjes in Oingt een een aanzienlijk deel van de paar honderd inwoners is kunstenaar , al dan niet met een atelier. Ook zijn er wat brocante winkeltjes, al met al de moeite waard om hier naar toe te rijden. De huizen zijn hier gebouwd met Pierres Dorées, ‘gouden stenen’, zoals op veel plaatsen in de Beaujolais. De straatjes hebben hun middeleeuwse karakter behouden, afgezien van de ateliers dan. En gelukkig bleef het droog en scheen zelfs de zon. Daardoor hadden we vanaf het dorp toch nog een mooi uitzicht over de omgeving.

De hoogste temperatuur zagen we onderweg, 10º, hier niet ver vandaan. Hier is het 6º geworden, al warmer dan gisteren……..

We staan hier met 3 campers en er is weer een bui op komst, morgen beter weer.

 

De zogenaamde gouden stenen

Uitzicht vanuit het dorp op de mooie omgeving

Cp Oingt N45.95347 E.58724

gratis, voorz. , water functioneert niet

La Jonquera 10-04-2022, zondag

Heerlijk geslapen in het dorpje Oingt, het was muisstil. Wel koud vanmorgen, het had 2º gevroren. We zijn via een andere route naar Villafranche sur Saône gereden . Ook een mooie weg , iets breder, door wijndorpjes  en mooie heuvels. De autoroute was wel druk maar geen files. Ook de auto’s met dakkoffers waren verdwenen, daar zaten dus inderdaad ski’s in. Er waren tamelijk veel campers op de terugweg van Spanje, veel grote campers waarin mijn kennelijk nog te weinig ruimte heeft want vaak hangt er ook een bak achter. Trouwens we waren ook niet de enige camper die richting Spanje reed, er vindt een wisseling plaats. De overwinteraars vertrekken, mensen die liever in de lente in Spanje zijn , zijn nu op weg.

We zijn om 15.30 uur gestopt in La Jonquera, op de parking van het winkelcentrum waar we meerdere malen gestaan hebben. Er staan hier altijd campers om te overnachten, je kunt hier boodschappen doen in de supermarkt en er zijn 3 restaurantjes waarvan we er vanavond één uitkiezen. Het is wel een groot en lelijk winkelcentrum, met allerlei ‘outlet’ stores.

 

Een zwarte roodstaart bij de camper. Van onderen genomen , de witte vleugel pennen zijn niet goed zichtbaar.

De Pyreneeën , toch nog sneeuw gezien vandaag.

Naast de camper grazen geiten

Parking La Jonquera, gratis, geen voorz.

We zijn eigenlijk tamelijk snel naar Spanje gereden, we hebben niet voor niets de tolweg genomen. Dat is voor tweeërlei uitleg vatbaar, het kost inderdaad wat, €126,30. Maar omdat we het opnieuw ( na ons ritje van een week) betaalde abonnement van de VK hebben omgezet in een basis digitaal abonnement kunnen we dat al voor een deel tegen elkaar wegstrepen.

Anderzijds hebben we 2 weken vertraging opgelopen , niet erg, maar het weer onderweg was niet bepaald van dien aard om ergens langer te blijven. Gelukkig was de enige sneeuw vandaag die op de Pyreneeën.

Eergisteren zijn onverwacht de grenzen met Marokko weer geopend . In de Semana Santa gingen Spanjaarden massaal met 4 wheel drives en campers naar Marokko, geen idee of dat dit jaar ook zo is. De grenzen zijn open omdat Spanje niet langer achter de aanspraken van de Sahrawi op de westelijke Sahara staan. Helaas is het zo dat dankzij het verraad aan de oorspronkelijke bewoners van de Westelijke Sahara wij komende winter ws weer naar Marokko kunnen.

We zijn benieuwd naar de uitzag van de Franse verkiezingen, de 1ste ronde, dat zien we vanavond wel.

Er staan hier een 10-tal campers. Het weer was de hele dag zonnig, hier in la Jonquera was er eerst bewolking vanuit de Pyreneeën maar die loste op en het was 19 º.

Camarles  11-04-2022, maandag

Wat een verschil met de afgelopen 2 dagen, er was heel veel vrachtverkeer onderweg, zeker rondom Barcelona. Daar was een ongeluk gebeurd zodat we in een file van bijna 10km kwamen te staan en we met een vertraging  van bijna een uur uiteindelijk stapvoets rijdend door Barcelona kwamen.

We hadden gisterenavond bekeken waar we naar toe wilden gaan, dat was Camarles, een nieuwe cp. bij  de Ebro Delta. Morgen zouden we doorrijden naar El Grau de Castelló om bij het vliegveld te gaan staan op de gedoogplaats alwaar we campervrienden zouden ontmoeten. We kregen toen we reden een appje dat zij ook vandaag naar Camarles zouden komen. Toen we via een wel heel smal tunneltje bij de cp kwamen, de spiegels hoefden net niet ingeklapt, herkenden we de cp niet van de foto’s op CC. Het bleek dat we in Hospitalet de L’Infant stonden, hadden we gisteren de verkeerde coördinaten ingevoerd. Trouwens ook geen verkeerde plek maar aangezien onze campervrienden, Marie José en Karel,  naar Camarles zouden komen, zijn we  38km verder gereden. Niet nadat we eerst in het tunneltje met de linker buitenspiegel de muur iets schampten, echter nauwelijks krassen, dus we behielden ons goede humeur.

 

De eerste Marokkanen zijn onderweg naar Algeciras nu de grenzen open zijn.

                      Een Affodil

Cp Camarles  N40.77827 E0.67495

gratis met voorz., water gratis

We hebben Marie José en Karel  ooit  in Marokko ontmoet, daar  meerdere malen, maar ook bv in Praag en in Spanje, altijd min of meer toevallig , afgezien van van Marokko. Nadat we naar het dorp zijn gewandeld, wat niets voorstelde ,  hebben een borrel voor het eten gedronken en de nodige verhalen uitgewisseld. Wel binnen want het was helaas geen buitenzit weer. Dat maakte het niet minder gezellig, we hebben weer veel verhalen uitgewisseld. Zij gaan langzamerhand weer naar huis, wij beginnen net aan onze reis.

De  cp ziet er nog nieuw uit met jonge boompjes. Nadeel is dat er af en toe een trein langskomt over de spoorlijn hier vlak achterlangs. Na middernacht rijden die niet meer hebben we althans gelezen.

De dag begon zonnig en het werd wat bewolkt in de loop van de middag. Er stak een windje op en met 18º voelde het wat fris aan. De komende 2 dagen wordt er regen voorspeld, vooral op woensdag.

Onda 12-04-2022

Er stonden vannacht meer dan 20 campers in Camarles, het is een grote cp zodat er nog plaats was voor meer. Er zijn maar liefst 3 Sani-stations op de cp. Dat is dus prima in orde. De  laatste trein reed om 23.30 uur, niets mis mee. Maar wat de plek voor ons eigenlijk ongeschikt maakt is dat de eerste trein al om 5.30 uur reed en daarna kwam er met een zekere regelmaat weer een trein waardoor ik geen oog meer dicht deed, ondanks de Ohropax, Everdien viel wel weer in slaap.

Hoewel het maar 140km rijden was, zijn we toch bijtijds vertrokken vanmorgen. Dit omdat het overal erg druk is met campers, vooral Spanjaarden zijn nu ook onderweg met campers omdat het de Semana Santa is en veel mensen daarom vrij zijn. Semana Santa wordt in Spanje altijd uitbundig gevierd, het is de eerste voorjaarsvakantie week, veel Spanjaarden gaan dan doorgaans naar de kust.

We zijn naar het stadje Onda gereden, we hebben hier eerder gestaan, zodoende weten we dat hier een goede ondergrond is als het regent.Want er is niet alleen vandaag  regen gevallen met Sahara zand, de hoeveelheid viel nog mee, wel regende het de hele middag gestaag door. Maar morgen wordt er veel meer verwacht, dan kan er wel 20mm vallen. De neerslag met Sahara zand wordt ook ‘bloedregen’ ( ‘lluvia de sangre’ )wat hetzelfde is als ‘lluvia de barro’ wat weer ‘moderregen’ betekent. Spanjaarden hebben soms allerlei welluidende benamingen voor weersverschijnselen. We hadden trouwens geluk dat we hier de laatste vrije plaats op de cp konden vinden, na ons kwamen diverse andere campers die op een modderige plek naast de cp moesten staan.. Van een Nederlander hoorden we dat hij diverse campings had gebeld maar dat hij nergens nog een plek kon vinden.

In de winkelstraat van Onda een keramiek winkeltje.

Cp in Onda N39.96770 W0.27174, gratis, met voorz. water ook gratis. Toen we aankwamen vielen er slechts enkele spetters met Sahara zand.

Onda staat bekend om zijn keramiek, van verre zie je witte rookpluimen van de fabrieken waar bv badkamertegels worden gebakken. Op de ongeveer 10km lange toegangsweg naar het stadje is het het ene bedrijf na de andere waar allerlei soorten tegels worden verkocht. Er is in Onda ook een keramiekmuseum, die hebben we al eens bezocht. Er zijn o.a. tableaus van azulejos te bewonderen.

Door de regen hebben we , behoudens wat boodschappen doen waarbij we flink nat werden, geen activiteiten buiten de camper ontwikkeld. We hebben vanmiddag lekker zitten lezen, even een paar dagen rust na de afstanden die we hebben afgelegd om in Spanje toe komen. Dat je dan beloond wordt met minder weer kun je alleen maar accepteren. Ook de Spanjaarden hebben pech dat het geen strandweer is in deze vakantieweek. We blijven hier morgen ook vanwege de regen en ws. ook donderdag.

Want hoewel het de derde keer is dat we hier zijn, hebben we nog nooit het kasteel bezichtigd. Dat kwam omdat we de andere keren op doorreis waren van of naar Marokko.  Naast het keramiekmuseum hebben we toen ook het dorp Fanzara   bezichtigd hier 10km vandaan waar erg veel muurschilderingen zijn, meer dan 150. Dus donderdag dan eindelijk het kasteel die ook een rol schijnt spelen bij de feestelijkheden van Semana Santa.

Hier een pagina met wat muurschilderingen in Fanzara:

Muurschilderingen najaar 2019, Fanzara, Spanje

Onda 13-04-2022, woensdag

We kunnen er niet om heen om met de regen van vandaag te beginnen. Het regerende om 6 uur al toen ik even wakker was en het heeft de hele dag gegoten. Volgens de verwachting zal het pas om 3.00 vannacht ophouden met regenen en is er dan 35mm gevallen wat toch een flinke hoeveelheid is. Bovendien werd het maar 13º wat veel te laag is voor midden april.

Gisteren heeft het in Sevilla zo hard geregend en geonweerd dat de paasprocessies van de Heilige Dinsdag niet door konden gaan. Er liepen na de bekend wording van de afgelasting huilende mensen in de straat.

De Semana Santa, 2 jaar geleden moest het er dan maar eens  van komen, we wilden een keer de Semana Santa bijwonen in Andalusië als we terug kwamen uit Marokko. Helaas gooide toen Corona roet in het eten, we moesten halsoverkop Marokko verlaten en naar huis rijden. 

Dit jaar opnieuw een poging wagen om naar Andalusië te rijden omdat daar de Semana Santa en dan met name de processies de mooiste van Spanje zijn. Helaas kreeg ik spit en moesten we onze reis tijdelijk onderbreken.  Nu we weer in Spanje zijn hebben we besloten om niet door te scheuren naar Andalusië, dat zouden te veel kilometers zijn, elke dag rijden is te veel van het goede. Bovendien willen we wat mensen ontmoeten onderweg naar Andalusië waar we wel heen willen, eergisteren was de eerste leuke ontmoeting. Wellicht dat we morgen nog iets van de sfeer hier in Onda kunnen proeven waar ook processies zijn.

 

             Ook in Onda een muurschildering

Door de vele regen van de afgelopen weken in Spanje zijn er veel bloeiende bloemen. Hier het komkommerkruid, Bernagie. Foto's gisteren genomen, vandaag te harde regen, niet buiten geweest.

Gedurende de hele Semana Santa worden er tientallen processies gehouden in de straten van veel Spaanse steden. De Semana Santa processies vinden overal in Spanje plaats maar die van Andalusië zijn de bekendste van het land zoals gezegd. Alle processies worden georganiseerd door hermandades of cofradias. Dit zijn zogenaamde katholieke broederschappen die bij een bepaalde parochie behoren, de plaats waar de processies beginnen en eindigen. De routes die door de stad worden gelopen kunnen soms uren duren en bestaan uit verschillende paso’s, oftewel passietaferelen.

Paso’s zijn grote tafelvormige constructies waarop een Mariabeeld of een scène uit het lijden van Christus worden afgebeeld. De beelden zijn levensgroot en gemaakt uit hout waarna zij worden aangekleed met goud geborduurde kostuums. Deze loeizware beeldengroepen worden gedragen door de leden van een broederschap die costaleros worden genoemd. Voor deze tientallen dragers is het een hele eer om de beelden te dragen en vaak moeten ze daar ook voor betalen. Door de regen in Sevilla zouden deze paso’s te zwaar worden om te dragen en bovendien beschadigd kunnen raken, vandaar die afgelasting.

Voor de passietaferelen lopen grote groepen anonieme boetelingen die nazarenos worden genoemd.  Het zijn ook deze nazarenos die het meest bekend zijn als imago van de Semana Santa in Spanje aangezien zij met puntmutsen of capriotes lopen die doen denken aan de beruchte Ku Klux Klan uit de Verenigde Staten. Deze puntvormige maskers zijn bedoeld om de anonimiteit van de nazarenos te waarborgen en zijn vaak in wit, zwart of paars. 

We wilden wel eens meemaken hoe de sfeer is tijdens deze processies die elke dag plaatsvinden in de Semana Santa. Het is toch Spaans cultureel erfgoed, vanuit dat oogpunt willen de spektakels wel eens aanschouwen. Het schijnt er vooral bij de Madrugada processie (Goede Vrijdag of Viernes Santo) heftig aan toe te gaan wanneer de klaagliederen worden gezongen. Maar  als we er dit jaar niets van zien in deze regio  is dat ook geen geen ramp, op You Tube thuis hadden we al wat processies in verschillende steden in Andalusië gezien.

Onda 14-04-2022, donderdag

Gisterenavond ging de processie hier kennelijk door ondanks het feit dat het regende. We hoorden getrommel, dus dat kan haast niet anders. Het regende nog een deel van de nacht en ook vanmorgen vroeg viel er nog een buitje maar daarna klaarde het snel op.

Eerst naar de Turistinfo geweest om een programma te halen van de Semana Santa. Inderdaad gisteren om 21.00 was er een processie en vandaag? Vandaag bleek er niets te zijn, morgen om 8 uur is er wel een processie die start bij een kerk om 8.00 uur en om 9.00 uur weer een die bij een andere kerk start. Wij laten deze beker met wijwater maar aan ons voorbijgaan, het is ons te vroeg en dan sta je bijtijds op , zul je zien dat het tegenvalt. ’s  Avonds om 21.30 uur is er weer een processie  en iets met stierenvechten maar dat hoeft helemaal niet. Morgen gaan we verder, we zien wel, geen processie, geen ramp, dat vonden we gisteren en we denken er nog net zo over..

Donderdag is marktdag in Onda , we zijn even over de markt gewandeld maar die was niet karaktervol of je moet van massa’s onderbroeken en bh’s en goedkope schoenen houden. Natuurlijk wel je mondkapje op, evenals in winkels. Het valt op dat er op straat ook nog veel mensen een mondkapje dragen, ook als het niet druk is. Binnenkort wordt de verplichting tot het dragen van mondkapjes in winkels en het OV afgeschaft.

 

In het centrum van de kleine van oorsprong kleine Moorse wijk ligt de kapel San Vicente, vanaf het kasteel gezien.

Deel van de kasteelmuren met nog enkele van de oorspronkelijk 300 torens die het telde.

Midden boven de muur zie je een gedeelte van wat ooit een kerk was, nu is het museum erin gehuisvest. 

Het leukste pleintje vinden wij de Plaza del Almudin. Hier was vroeger een graanmarkt (1418 tot in de 19e eeuw), daarvan komt ook de naam van het plein. Almud is een Arabische maat om graan te wegen.

Ook was hier een slachthuis, nu sfeervolle terrasjes.

Een kleine klim door smalle leuke straatjes bracht ons bij het kasteel en wat bleek, we zijn er al eens geweest ( even in verslag gekeken , in 2019) . Dat we ons dat aanvankelijk niet herinnerden komt omdat het niet zo’n bijzonder kasteel is. Het heeft wel een rijke geschiedenis, dat hebben we nog even nagelezen. Onda is  ooit gesticht door de Iberiërs op de plek van het kasteel, er hebben Romeinen gewoond en het kasteel is door de Moren rond het jaar  1000. gebouwd. Vorige keer was het museum gesloten omdat we te laat waren, nu was hij gesloten wegens werkzaamheden.

Vanaf het kasteel heb je een prachtig uitzicht over de omgeving, logisch want zo’n kasteel werd op een strategische plek gebouwd. Leuk was dat er verschillende koninginnepages  rondvlogen, dat heb je op zo’n mooie dag na de regen, je zag veel vlinders.

Onda heeft een klein historisch centrum, leuk om doorheen te slenteren maar nieuwe dingen hebben we niet ontdekt. Daarom hebben we vanmiddag heerlijk in de zon zitten lezen, het was 22º, de eerste goede dag sinds we in Spanje zijn. Omdat morgen de winkels gesloten zijn ivm goede vrijdag wilden we nog wat boodschappen doen en zijn we weer naar het centrum gewandeld. Op wat  groentewinkels na waren de 2 kleine supermarkten gesloten, er zijn een paar grote supermarkten aan de andere kant van de stad. Maar omdat het niet echt noodzakelijk was zijn we daar niet naar toe gelopen, dat werd ons te gortig, bij terugkeer bleek dat we meer dan 12 km gelopen hadden. 

De eerste koninginepage dit jaar. Een lentebode evenals de vele zwaluwen die in de lucht waren.

La Vall d’Uixó 15-04-2022, vrijdag

Er is plaats voor 8 campers in Onda maar er stonden er het dubbele aantal omdat er ook voor een sporthal geparkeerd werd. Er kwamen veel auto’s aan tegen 9 uur, toen we zaten te ontbijten ,die overal in de straten geparkeerd werden. Dat moest wel voor de processie zijn dachten we. Uitgerekend aan het einde van de straat die we door moesten rijden omdat we wilden vertrekken, zagen we rood en blauw knipperlicht. Toen we tegen half 10 wegreden , we zien wel waar  het schip strandt, bleken  de knipperlichten de gevelreclame van een apotheek te zijn. En de vele auto’s bleken bezoekers van een nabijgelegen sporthal . We  hebben getankt voor €1,67 bij de Carrefour wat ons een redelijke prijs lijkt, althans gezien de dure dieselprijzen momenteel.

We zijn slechts 28 km verder gereden naar La Vall d’Uixó waar we op de parking van de grotten van Sant Josep staan. Deze grotten hebben we al eens bezocht in het voorjaar van 2019, ze zijn gevormd door een onderaardse rivier en hebben een lengte van 2750 m, 1 km is toegankelijk voor publiek. Interessant toen maar voor de 2e keer hoeft nu ook weer niet. We waren de vorige keer nog niet in het stadje geweest en wilden die nu bekijken en er  tevens lunchen.

Het is ongeveer een half uur wandelen naar het centrum van la Vall, onderweg passeer je nog een aquaduct waarover water van de grotten naar La Vall d’Uixó werd getransporteerd in de middeleeuwen.

                Een kleine  stoet gelovigen loopt hier in La Vall d'Uixó de Via Crucis(Kruisweg)

Het aquaduct in La Vall d'Uxió

De kerk Santo Ángel Custodio

Gratis cp op mixparking La Vall d'Uxió

N39.82260 W0.25094

In een smalle straat zagen we een groep mensen achter een kruis aanlopen, het zal toch niet. Jawel hoor , weliswaar geen processie maar het blijkt een Via Crucis ( Kruisweg) te zijn. Achteraf weten we nu dat het in Onda vanmorgen geen processies zijn geweest maar Via Crucis. Vanaf een parochie lopen parochianen achter een paso aan , Jezus aan het kruis , gedragen door leden van een broederschap Ze lopen een paar honderd meter de Kruisweg  en stoppen dan. Dan wordt  er  een verhaal gelezen door iemand die de gelovigen in een boekje meelezen. Vervolgens bidt de de pastoor het Onze Vader (denken we) met de gelovigen, die vooral oudere vrouwen zijn. Er wordt mooi gezongen en de stoet trekt verder. We hebben inmiddels begrepen dat er gestopt wordt  bij een van de 14 staties langs de Kruisweg( dank je George)

Omdat we achter de stoet stonden zijn we snel via zijstraten naar de voorkant van de stoet gelopen, we wilden niet alleen achterhoofden zien. Het laatste stukje liep ik zelfs hard, zo’n oude sukkelende kromme man met een bungelend fototoestel om de nek,  trok de aandacht van een vrouw die riep: ‘doe maar kalm aan, ze lopen langzaam.’ 

En zo waren we getuige hoe de mannen het kruis droegen, op hetzelfde moment waar overal in heel Spanje Goede Vrijdag wordt gevierd door het lopen ’s morgens van de Kruisweg.

We zijn nog 2 bij kerken geweest, de ene kerk, de Santo Ángel Custodio , was wel mooi om te zien, het interieur viel tegen. De andere kerk was sober en was donker van binnen.

We hadden toen wel genoeg geestelijk voedsel gehad en zochten een eenvoudig restaurantje uit waar we op het terrasje uit de zon konden zitten. Het was inmiddels 24º geworden.

We hebben sepia en mooi dun gesneden kipfilet gegeten en inclusief een wijntje en een flesje bier moesten we de zeer lage prijs van €17,90 afrekenen. En we hadden lekker gegeten.

Vanavond om 21.00 uur schijnt er dan een echte processie te zijn, de dame van de tourist info wist niet waar de processie begon, alleen waar die eindigde. Daar gaan we maar niet naar toe, genoeg gelopen voor vandaag en fietsen in het donker trekt ons niet zo, er is maar gedeeltelijk een fietspad naar het centrum.

                                          Muurschildering in La Vall d'Uixó" : Womenpower

Op diverse plaatsen in de stad hangen religieuze afbeeldingen op doeken

Tavernes de la Valdigna

Gisterenavond nog een mooi programma van oa Paul Witteman gezien op tv over de Matthãus -Passion, prachtige muziek ook als je niet gelovig bent. Maar we hebben vandaag vooral seculiere dingen gedaan. Na het vertrek uit La Vall d’Uixó hebben we eerst boodschappen gedaan bij de Mercadona. Ook in Spanje zijn de boodschappen duurder geworden door de oorlog in Oekraïne hoewel we dat bv nog niet merken aan de prijs van het brood of de wijn.

Ook hebben we LPG getankt, die kostte €0,99 per liter, we hebben het al duurder gezien hier.

Het was ongeveer 120km rijden naar Tavernes de La Valdigna waar we op een grote cp staan, een soort campercamping omdat er ook was- en droogmachines staan, er zijn douches en er is wifi.

Allemaal dingen die we eigenlijk niet nodig hebben. Maar we zijn hier regelmatig geweest om Bram en Marianne te ontmoeten die we al meer dan 15 jaar kennen. We hebben ze voor het eerst ontmoet op Plage de Piemanson, de vermaarde gedoogplaats voor vrije vogels, camperaars die niet zo om luxe geven en zie ons nu hier staan met …. Piemanson is nu verboden, het was een unieke plek waar je zo met de camper het 11km lange strand op reed en de flamingo’s in de étangs aan de andere kant van de duinen foerageerden.

                      Het strand bij Tavernes la Valdigna is niet zo breed. Hier kijk je in de richting van Gandia

                      Lantana

Winterjasmijn, zie je ook in Nederland

cp La Finca, Tavernes de la Valdigna, €10,-

met veel voorzieningen

Bram en Marianne hebben we bijna ieder jaar daarna wel ontmoet in Spanje, meestal als wij uit Marokko kwamen. Ook op de plek hier  waar nu de cp is , hebben we wel samen vrij  gestaan.

Bram kwam toen in aanraking met de eigenaar van de huidige cp, een stuk grond was van hem en hij wilde een cp beginnen. Bram heeft hem van het nodige advies voorzien, hij  was daarna de eerste jaren toen de cp tot stand was gekomen assistent beheerder en nu is hij nog steeds elk jaar ongeveer 6 maanden hier. Hij verleent af en toe nog wat hand en spandiensten, hij spreekt oa Spaans vloeiend en nog wat andere talen, handig op een cp waar verschillende nationaliteiten komen.

Leuk om ze weer te ontmoeten, vanmorgen hebben we koffie gedronken.

Daarna hebben we een flinke was gedraaid, hebben in de zon gelezen en op het strand gewandeld.

Aan het eind van de middag hebben we ons weerzien beklonken met enkele glaasjes en lekkere hapjes . Bram kan mooie verhalen vertellen, ze wonen hun hele leven eigenlijk al in de camper.

Het was een prachtige dag, volop zon en 24º.

Tavernes de la Valldigna 17-04-2022

Het blijkt dat we toen we uit Onda vertrokken, Leen en Suus, die we vaker ontmoet hebben, net hebben gemist. Zij kwamen daar een uurtje na ons verrek.

Gisteren vanaf het eind van de middag was er kennelijk ergens een feestje begonnen in de buurt van de cp. Luide dance werd er gedraaid tot ongeveer middenacht. Dat was vast een voorproefje voor vandaag. Vandaag is er feest in het dorp hier, er werd vanmorgen al geoefend met de muziekinstallatie die in de afgezette straat staat op een podium naast de cp.

Overal was het  druk, volle terrasjes , bewoonde flats, dat hebben we nog nooit hier gezien.

Tavernes de Valldigna ligt iets in het binnenland, waar de cp is aan het strand, dat is meer een vakantiedorp, veel flatappartementen die ’s winters leeg staan maar in de zomer en ook nu met Pasen bewoond zijn.

Aan de andere kant van de bergrug ligt Simat  de la Valldigna, daar hebben we ook wel gestaan op de cp vlakbij een klooster die gerestaureerd werd.

Vanuit deze en andere omliggende dorpen komen mensen hier naar het strand, evenals de flatbewoners die ook uit andere delen van Spanje komen. En ze bevolken de terrasjes en bij een bar een straat in het dorp stond om 12.00 uur al een DJ muziek te draaien en werd er al ruim bier gedronken..

 

 

Dit zijn Rouwende Gouden torren, hoewel een paartje duidelijk met  iets anders bezig is dan rouwen

In Nederland is dit  een kamerplant, de kamerden. Hier een boom

Het werd om 12.00 uur al aardig druk op het strand. In de verte  ligt Cullera

De parking waar later vandaag de botellons zouden beginnen.

We staan tussen een Tsjechische en een Franse camper in. Met de Fransen hebben we wel contact, ze komen uit Dijon en kennen ook Plage de Piemanson waar wij jaren achtereen naar toe gingen in vakanties toen we nog werkten. Ze staan voor het eerst op deze cp, ze stonden andere jaren in Cullera, waar wij ook wel stonden maar waar nu nog maar een klein stukje van de oorspronkelijk grote gedoogplaats over is. Ze willen komende winter voor het eerst naar Marokko, we hebben wat van onze ervaringen vertelt. De grens met Marokko zit nog steeds dicht ondanks het feit dat deze vorige week al open zou gaan. Demonstranten in Ceuta en Melilla hebben geprotesteerd tegen het feit dat de sluiting nog voortduurt en eisen onmiddellijke opening van de grens met Marokko..

           Om 18.00 uur begon de band, zelfs de Blues Brothers gaven acte de présence.

De eerste jongeren verzamelen zich voor de botellon

Heb je een fototoestel, er zijn altijd mensen die vragen om gefotografeerd te worden

Het wordt al druk bij de botellon

Het muziekfeestje hiernaast begon om ongeveer 17.00 uur en zal tot laat in de avond duren wellicht tot diep in de nacht, gratis veel lawaai naast de deur. Maar zo wordt Pasen ook gevierd in Spanje, families komen bij elkaar, drinken en eten en ze zijn vooral luidruchtig.

Wat ook aan het eind van de middag begon, naast de band op het podium, waren diverse botellons op de grote parkeerplaats naast de cp.  Een Spaans fenomeen, die botellons, zeg maar ‘kofferbakzuipen’. Grote groepen jongeren hebben drank in de  de kofferbak, een enkeling heeft een geluidsinstallatie. Gevolg een kakofonie van geluiden , de kofferbakmuziek en het bandje, het zal ongetwijfeld lang doorgaan, na de corona zijn de koeien in de wei gelaten..

Na een gezellig afscheidsdrankje met Bram en Marianne zijn we even wezen kijken, het was erg druk, veel uitgelaten mensen. Het zal dan ook nog wel lang onrustig blijven. Geen paasprocessie, wel een andere manier van Spaans Pasen vieren, het had ook een andere feestdag kunnen zijn. Uit de wijde omgeving zijn jongeren hier komen feesten, ook dit is Spaanse cultuur. We hebben vanavond het geluid van de tv hard moeten aanzetten, de bodem van de camper trilt van de bassen……. En doorat er zoveel jongeren tegelijk met de camperaars op internet willen zijn, is er nauwelijks verbinding met internet.

klik hier voor lente Spanje 2022 deel 3