Tournai, 25-08-2021, woensdag

Vanmiddag zijn we onverwacht vertrokken ipv morgen zoals de bedoeling was. Maar de aardige jongeman die bij ons de vloerbedekking legde in de gang, overloop en op de trap , was zo vriendelijk om door te werken in zijn lunchpauze zodat ,toen hij de voordeur uiting toen de klus geklaard was, wij via de achterdeur konden vertrekken. Hij heeft zelf een VW camper en begreep dat we , m.n. ik dan , snel wilden vertrekken omdat ik de  verwachte verkeersdrukte van het weekend in Frankrijk voor wil zijn.

We vertrokken om 13.30 uur en tot Antwerpen vonden we het behoorlijk druk op de weg ,veel vrachtauto’ s ook, het gaat weer goed met de economie. In Antwerpen konden we doorrijden met een gemiddelde snelheid van een fiets( geen e-bike), maar het ging  redelijk omdat we er voor 16.00 uur waren.

Na de langzame passage via de ringweg  in Antwerpen , kwamen we een km of 15 voor Gent weer in een file terecht, veroorzaakt door wegwerkzaamheden. Het kon beroerder deze reis, over de 337 km deden we 4,5 uur.

                                            Gezellige terrrassen op het plein bij het Raadhuis in Tournai

De cp is opgeheven per 15 aug. ,wordt nu nog gedoogd, coordinaten hebben geen zin/

 

 

Links het Raadhuisplein

 

We staan nu in Tournai op de cp waar we vaker hebben gestaan. Echter de cp waar we nu  staan zoals we vaker gedaan hebben , is sinds 15 aug. opgeheven. Er is 300 m verder een nieuwe cp maar daar moet je allerlei dingen doen via een QR-code om het terreintje op te komen, daar stond echter geen camper en de plek ligt vlak aan een drukke doorgaande weg, dus we zijn omgekeerd.

We zijn aan het begin van de avond de stad in gegaan, Tournai heeft een fantastisch  mooi raadsplein omgeven door Historische gebouwen  met veel terrassen. We hebben daar dan ook een heerlijk Belgisch biertje gedronken in de prachtige omgeving.

Wat we gemist hebben zijn de’ bedriegertjes’ , de onverwacht spuitende fonteintjes waar altijd veel kinderen speelden. En we hadden ons enigszins verheugd  op de garnalenkroketten die we hier meermaals hebben gegeten in een cafetaria die er uitzag als een klein spiegelpaleis maar niet meer bestaat. Maar het was desondanks toch een leuke avond. En de zon scheen  nog tot zonsondergang , een veelbelovend begin van deze reis.

Marboué 26-08-2021, donderdag

Gisterenavond nog een junkie aan de deur gehad, die vroeg eerst om wat te drinken en daarna om een euro. We hebben haar een half flesje cola gegeven en voor de rest nog een goede avond gewenst.  Verder bleef het rustig , we hadden vlakbij wel dekens en een slaapzak in de struiken gezien, daar wonen dus arme sloebers. Vanmorgen vroeg werden we al voor 8 uur gewekt door een grasmaaier achter een tractor, meteen maar opgestaan.

We zijn grotendeels via de tolweg gereden vandaag, we wilden in ieder geval voorbij Parijs komen. Dat is gelukt, we staan nu 135 km z.w. van Parijs in een gehucht Marboué.

We zijn westelijk langs Parijs gereden, door wat voorsteden, de Périphérique hebben we dit keer vermeden i.t.t. 2 jaar geleden ,maar we hadden al genoeg druk verkeer gehad in Antwerpen gisteren. Het was wel een omweg van een kleine 50km, dat hebben we maar voor lief genomen.

 Het ging trouwens bijna fout door de TomTom. We hebben een camperversie en hebben daar hoogte en breedte ingesteld. Toch reden we bijna een tunnel van 2m hoogte in, gelukkig zagen we net op tijd het bord en de hoogteflappen die we rakelings passeerden  zodat we gelukkig geen open dak camper hebben.

 

Het parkje tegenover de cp, we zijn in Frankrijk dus er wordt pétanque gespeeld.

De  brug bij Marboué over de Loire

                    Watermunt

Cp Marboué N48.11240 E1.32860, gratis met voorz., mooi gelegen en rustig ondanks dat de N10 vlakbij is.

 Er is een kerkje en een bakker in Marboué, de laatste is vlakbij, morgen vers stokbrood. Verder is er niets te beleven. De kleine cp ligt wel mooi net buiten de bebouwing, aan een parkje dat grenst aan de rivier de Loir. Wij staan naast de officiële cp, de cp was druk en onder bomen, geen tv-ontvangst. Nu is dat geen ramp voor een keer maar als het kan kan zullen we het niet nalaten om een dusdanige plek te vinden dat we ontvangst hebben zodat we de actualiteiten kunnen volgen.

We staan hier nu met een 10-tal campers op deze rustige plek.

De hele dag bewolkt weer gehad met af en toe een klein buitje, hoofdzakelijk motregen. Aan het eind van de middag brak de zon even door en werd het 20º bij een frisse noordenwind. Het mooie weer laat nog even op zich wachten hoewel we wel even langs de rivier hebben gewandeld.

Clérac 27-08-2021, vrijdag

Er waren maar liefst 2 bakkers in het dorp Marboué, laten we het dorp niet te kort doen. En er was zelfs volkoren en meergranenbrood te koop. Bijna vergeten het mondkapje mee te nemen, dat is hier in de winkels verplicht.

We waren al voor 8 uur wakker dus reden we om 9 uur weg en telden toen 12 campers. Een populaire cp , ws door de ligging en omdat het 200m van de N10 ligt.

We hebben tot Tours over de N10 gereden, daarna zijn we de tolweg opgegaan. We hadden even genoeg van de rotondes en de kleine dorpjes waar je doorheen moet. En sinds een aantal jaren is de maximumsnelheid verlaagd  tot 80km op de N en D wegen, tenzij aangegeven staat dat je 90km mag rijden.

Er werd voortdurend op de radio gewaarschuwd voor verkeersdrukte(107.7 info autoroute) , vandaag en morgen code oranje wegens terugkerend vakantieverkeer. De drukte richting het zuiden viel alleszins mee, we hebben 1x door file ruim 20 min. vertraging gehad.

                           De erg  mooi gelegen cp in Clérac, N45.17908 W0.22749, gratis, met voorzieningen

De enige bezienswaardigheid in het kleine dorp Clérac is het eenvoudige kerkje uit de 12e eeuw.

Richting het noorden was het veel drukker, daar waren op 2 plaatsen ongelukken gebeurd waardoor er enorme files stonden, een van ruim 9 km, 45min. vertraging aldus de radio.

Bij Poitiers zijn we weer de N10 opgegaan die helemaal 4-baans is( 2 rijstroken in iedere rijrichting) en tolvrij. Daar mag je met de camper 100 rijden, personenauto’s 110, dus dat schoot wel op, mede omdat het helemaal niet druk was.

Op een gegeven moment kwamen de eerste wijngaarden, het waren de vignobles de Cognac. Heel veel  plaatsen hier in de streek eindigen op ac, zoals Pouillac en Clérac.

De laatste 11 km hebben we via een smal D weggetje gereden , door de bossen en langs bloeiende heide stroken langs de weg, een mooi gezicht. We staan weer in een klein dorpje, Clérac, nog geen 1000 inwoners.. De naam zei ons niets maar toen we naar de kleine cp reden bleek dat we hier 2 jaar geleden in het najaar ook hebben gestaan op weg naar Spanje. De cp is erg mooi gelegen aan een vijver en we waren om 14.30uur hier, mooi op tijd want later kwamen er nog 3 campers bij en staat het vol hier. Het voordeel van vroeg opstaan is dat je én een stuk kunt rijden, zo’n 400km, én je ook wat aan de middag hebt.

Het weer was aanvankelijk bewolkt maar zo’n 100km voor Clérac werd het helemaal  onbewolkt zodat we voor de camper in de zon hebben gelezen, 24º.

Als het morgen niet al te druk is op de weg dan komen we wel in Spanje.

Irun 28-08-2021, zaterdag

Er stonden vanmorgen 9 campers, te vol, boven op elkaar, er is plaats voor 5. Maar goed de Fransen zijn onderweg naarr huis. Dat was zeker te merken onderweg naar Spanje, de N10 ging nog wel maar op  de A10 en later de A63 na Bordeaux was het erg druk en hadden we een half uur vertraging door files. Maar door terugkerend vakantieverkeer stond ten zuiden van Bordeaux maar liefst 54km file, het was niet voor niets code rood vandaag. We waren om een uur of 1 in Spanje na 275km rijden, we vonden het wel genoeg voor vandaag en zijn net over de grens gestopt in Irun. Stonden we gisteren nog idyllisch aan een vijver nu staan we vooral praktisch op de parking bij een winkelcentrum. Niet echt een winkelcentrum, meer wat drank- en tabaks winkels voor de Fransen en een supermarkt. We moesten nl hoognodig weer wat boodschappen doen en hebben de eerste Spaanse producten gekocht.

Irun is een grensplaatsje in de Pyreneeën , de rivier Rio Biasoda is de grens , die loopt 50m achter ons.

                   In de Pyreneeën bij Irun loopt de grensrivier Rio Biasoda vlak achter de parking waar we staan.

De groene Pyreneeën vlakbij de Spaanse grens zijn niet hoog.

Een aaneenschakeling van drankwinkels in Irun

Parking Euskadi Plaza in Irun, N43.34302 W1.75993,  geen voorz., gratis van 19.00 uur tot 9.30  uur, anders €2,50 voor 2 uur.

Toen we hier de parking op waren gereden kwam er een man naar ons toe en vroeg of we Everdien en Thole waren. Hij bleek ons al jaren te volgen , dwz onze reisverslagen te lezen. Het was Urbaine met zijn vrouw Vera die op de terugweg waren naar België en zei dat hij had gehoopt ons nog een keer te ontmoeten, wel nu dat is dan gelukt. Leuk en heel toevallig.

We hebben nog iets van een centrum proberen te ontdekken, maar nee, wel veel drankwinkels met grote flessen, evenals goedkope kleding- en schoenenwinkels. Het deed ons wat aan Andorra denken. Maar er waren ook een aantal restaurantjes, daar gaan we vanavond wel naar toe.

De besmettingen in Spanje zijn flink gedaald , eigelijk al sinds eind juli toen de daling inzette. Gisteren waren er 9489 besmettingen, verhoudingsgewijs wat meer dan in Nederland . Maar in 4 regio’s zijn de besmettingen hoger, waaronder Baskenland en La Rioja. Laten we nu in Baskenland zijn, maar na dit weekend geen we naar de kust en dan verder richting Asturias waar de besmettingen laag zijn.

Het weer was vergelijkbaar met gisteren, onbewolkt en 24º.

Balmaseda 29-08-2021, zondag

Gisterenavond eenvoudig doch lekker gegeten ( calamares en frites) bij een bierbar waar het de hele dag al stampvol zat met Spanjaarden. Natuurlijk op het terras, binnen wagen we ons niet.  Toen we afrekenden kwamen er 2 mannen naast ons zitten die een paar plastic zakken bij zich hadden met allerlei schelpdieren. We begrepen dat de dikbuikige man de kok was, nee we zijn geen Duitsers maar Hollanders,  en we kregen wat wulken (zeeslakken) en gamba’s. Met name de gamba’s waren heerlijk, zo lekker kunnen we ze zelf niet maken.

Vannacht was het rustig, geen last van verkeer. Er hebben 4 campers overnacht en wat busjes met zigeuners. Het was een mooie rit van 140km door de bergen naar Balmaseda waar we nu op een cp staan in een mooie bergachtige omgeving.

Balmaseda is een stadje gelegen in een dal aan een rivier, de Cadagua. Het heeft een klein historisch centrum en gezellige kleine straatjes waar we vanmiddag doorheen zijn gewandeld.

                           In het kleine historische centrum staan een paar kerken, dit is de Iglesia San Severino.

In deze kerk, de Iglesia de San Juan, is een  museum gevestigd.

Een paar leuke straatjes in het centrum, op zondagmiddag uitgestorven tijdens de siësta.

cp in Balmaseda, N43.19677 W3.20310, €2,- per nacht, te betalen via de app PVerde.

Het had nogal wat voeten in de aarde om op de cp te komen die afgesloten is met een slagboom. We hadden gelezen dat je eerst een app moest downloaden de PVerde, dat hadden we al in Frankrijk gedaan, we waren goed voorbereid kun je wel zeggen. We voerden gegevens in, willen hier 2 dagen staan , kostte €4,- , afgeschreven van de creditcard, we kregen een code om de slagboom te openen. Dat lukte dus niet , wat we ook probeerden. Het gemeentehuis gebeld, maar ja , het is zondag, dus maar eens dieper in de app gedoken. Bleek dat de creditcard niet geactiveerd was, eerst moest er €0,01 worden afgeschreven. Gedaan, app opnieuw opgestart en ja hoor, 3 kwartier later konden we de cp oprijden. Het blijft vreemd dat er wel €4,- was afgeboekt terwijl er bij mijn profiel stond dat hij eerst dan  geconfigureerd zou zijn als er €0,01 was afgeschreven.

Het was weer een prachtige dag, wel wat sluierbewolking maar wel 25º.

Balmaseda 30-08-2021, maandag

Er waren maar 4 campers hier vannacht, het is een  stille plek ’s nachts. Er loopt hier wel een weg de bergen in langs de cp maar daar rijden weinig auto’s en ’s nachts helemaal niet.

We zijn weer in het stadje geweest vanmorgen en hebben oa langs de rivier gewandeld waar nog een 14e eeuwse brug overheen ligt. Bij het gemeentehuis was een kleine demonstratie van ouderen voor een hoger pensioen.* Onderin het gemeentehuis is een open ruimte met allemaal zuilen, een colonnade met een fraai plafond.

Wat opvalt is dat op straat zeker 3/4 van de mensen een mondkapje draagt hoewel dat niet verplicht is als men 1,5m. afstand kan houden. We vinden dat we ruim afstand houden van anderen en dragen daarom geen mondkapje. Omdat dit een klein stadje is, staan mensen dicht op elkaar als ze een bekende tegenkomen, wat regelmatig gebeurt want Spanjaarden zijn notoire kletskousen.

Voor het gemeentehuis in Balmaseda demonstreren iedere maandag gepensioneerden voor een hoger minimumpensioen.

De colonnade in het gemeentehuis

Watervalletjes in de rivier de Caduaga met op de achtergrond de historische brug.

 

De Muza brug uit de 14e eeuw, de toren op de brug dateert uit de 15e eeuw.

 

  • Al enkele jaren komen Spaanse gepensioneerden en mensen die met hen solidair zijn bijeen op maandag in veel steden, die ze ‘zonnige maandag’ noemen , om te demonstreren voor een hoger pensioen.

In Spanje hebben meer dan vijf miljoen gepensioneerden een pensioen onder de 700 euro. Met het minimumpensioen in Spanje moet je met 599 euro per maand overleven. En het gemiddeld pensioen bedraagt vandaag 970 euro. Met dergelijke bedragen moet je elke dag wel berekenen hoe je de huur, de elektriciteit, het water of de voeding kan betalen. Geen wonder dus dat de Spaanse gepensioneerden op straat komen om te demonstreren voor eenverhoging van het  minimumpensioen tot €1080.

Het pensioenstelsel in Spanje zit anders in elkaar dan bij ons. Het pensioenstelsel in Spanje bestaat uit een verplicht overheidspensioen

Wat vlinders rondom de camper, dit is het Oranje Zandoogje.

Het Geranium Blauwtje, in Nederland zeer zeldzaam.

Het Landkaartje ziet er zomers heel anders uit dan de 1e generatie in het voorjaar, die zijn nl bruin.

Laredo 31-08-2021, dinsdag

Het was een mooie rit van ongeveer 85 km vanmorgen, eerst door de bergen, wat later langs de kust van Cantabrië. We hadden een stadje op het oog maar gisterenavond veranderde het plan, we gingen iets verder aan zee staan in Laredo. Daar waren nl meer mogelijkheden om vrij te staan, dan in Castro Urdiales, wat weliswaar een mooier dorp was, maar ook druk lazen we. 

Druk was het ook in Laredo , er stond een file om het stadje binnen te komen. Toen we eindelijk bij de rotonde waren zagen we wel erg veel dezelfde auto’s met fietsen op het dak, het zou toch niet….. Jawel hoor, toen we door een agent een zijstraat werden in gedirigeerd zagen we weldra reclame voor la Vuelta, de ronde van Spanje. We kwamen bij een beoogd plekje aan de boulevard , maar geen kans, bomvol campers, ws wielerliefhebbers die de start van de Vuelta wilden zien. We konden met moeite keren, typten de coördinaten in van een ander plekje aan de andere kant van de stad en ziedaar dat was nog eens een mooi plekje. Weliswaar 5min. van het strand maar op een braakliggend stuk terrein waar je volgens Spaanse buren gewoon buiten mag zitten. We hebben flink wat ruimte om ons heen , op 10om afstand is een grote manège waar de paarden buiten lopen en aan de andere kant woningen, een restaurantje en wat flats. Kortom, ideaal voor ons.

We staan op een gedoogplaats bij een vrij grote manege, af en toe komen er paardrijders voorbij, leuk.

Het strand bij Laredo is breed

Vlakbij de camper een rotsanjer

Gedoogplaats Laredo, N43.4177 W3.4457

De start van de Vuelta hebben we gemist, die was aan de andere kant van de stad. Dat was wel leuk geweest maar we zijn geen wielerfanaten , thuis hebben we altijd wel het laatste uur van de Vuelta gekeken. 

We zijn vanmiddag over de boulevard gewandeld, die is hier verre van mondain. Eenvoudig met slechts hier en daar een barretje maar je kunt er wel een eind over fietsen dus dat gaan we morgen maar eens doen.

We zijn nog naar de andere cp gelopen maar we zijn blij dat we op deze gedoogplek zijn gaan staan. Staan ze daar deur aan deur, hier hebben we alle ruimte. Toen we vanmiddag buiten zaten kwam er een motoragent voorbij maar die keurde ons geen blik waardig.

Het was een zonovergoten dag met tamelijk veel wind van zee, het was 23º.

Laredo 01-09-2021, woensdag

Het was  stil vannacht, we hebben hier met 14 campers gestaan waaronder Nederlandse buren die vandaag naar Santander zijn vertrokken. De dag begon zwaarbewolkt en in het binnenland zaten toen al fikse onweersbuien, ten oosten van Madrid tot aan Bilbao. De Spaanse weerdienst Aemet had al een paar dagen gewaarschuwd voor een DANA( een lage drukgebied hoog in de atmosfeer), ook wel Gota Fria genoemd. Zo’n DANA gaat doorgaans gepaard met hevige onweersbuien en heel veel regen zodat er overstromingsgevaar dreigt. Overigens hebben wij 2 jaar geleden zo’n DANA meegemaakt, er zijn toen 7 mensen verdronken in de buurt waar wij toen met onze camper verbleven. ( zie vanaf 22-10-2019)

Nu heeft vooral de regio Madrid met zware onweersbuien te maken morgen trekt het slecht weergebied wat noordelijker naar verwachting en zullen wij ook een staartje meekrijgen zonder dat hier al te hoge neerslaghoeveelheden worden verwacht.

Een Prachtanjer, degene die ik gisteren een Rotsanjer noemde was ook een Prachtanjer maar in een vroeger stadium ( dank aan Toon)

De jachthaven in Laredo

Het brede strand was vrijwel leeg,  dreigende luchten maar het bleef droog.

 Paarden van de manege in de zee.

Vanmorgen zijn we over de boulevard gefietst met onze fleecejacks aan want door gebrek aan zon door de zeewind voelde het fris aan. We zijn even wezen kijken bij de grote jachthaven maar daar was weinig bedrijvigheid, het weer leende zich kennelijk niet voor een vaartochtje.

Vanmiddag was er af en toe zon en hebben we buiten zitten lezen met zicht op de paarden. Er staan er wel een stuk of honderd als je de pony’s meetelt. Er liggen hier 2 campings dicht bij elkaar, een ritje met een paard kost voor 1uur €12,-, als je langer gaat betaal je minder per uur.

Het weer viel tegen vandaag, tamelijk veel bewolking en 22º. 

Santander 02-09-2021, donderdag

Het begon het vannacht om 4 uur te regenen en het heeft tot 11 uur flink doorgeregend. Geen van de 4 apps die we gisterenavond tegen 12.00 uur bekeken had dit voorspeld, ze hadden wel verschillende verwachtingen over de  hoeveelheid neerslag die er zou vallen uit buien die vanmiddag zouden overtrekken, maar de regen van vannacht en vanmorgen kwam onverwacht. Het is moeilijk om in geval van een DANA exacte voorspellingen te doen, wij zullen wel een paar samengeklonterde buien uit het binnenland afkomstig hebben gehad, onweer en wind bleven uit. Door de regen zijn we vertrokken, we waren anders nog een dag gebleven maar nu was door de regenval het terrein niet meer om buiten te zitten, strootjes plakten aan je  voeten en opgedroogde platgereden paardendrollen kregen een 2e leven.  Het zit er dik in dat volgend jaar dit plekje niet meer zal bestaan, langs de weg staat een bord waarop de bouw van 17 luxe appartementen worden aangekondigd. 

We staan nu in Santander als tussenstop op het asfalt, tegen elkaar op een rijtje. Het is vooral praktisch zeggen we dan altijd en schikken ons moeiteloos naar de situatie. Morgen willen we een stukje het binnenland in. Toen we hier net stonden, de laatste plek in het rijtje, nieuwkomers parkeren lans de weg, kwam er een Belgische camper de parking opgereden waarvan de bijrijdster zwaaide. Het bleken warempel An en Serge die we een aantal jaren geleden in Griekenland hadden ontmoet, we hebben even bijgepraat, leuk zo’n onverwachte ontmoeting. We hebben wel wat met Belgen op parkings in Spanje deze reis, dit is de 2e keer al.

           Geel Stalkruid

Anacyclus Radiatus

De bloemen zijn van gisteren, van Santander hebben we eigenlijk geen foto's.

Klein Streepzaad

Gisteren heeft DANA voor zware regen en onweersbuien gezorgd in grote delen van Spanje. In de Ebro Delta waren overstromingen en moesten mensen naar  de bovenste verdiepingen van hun huis vluchten, in Catalonië kwamen op een camping door de watervloed 70 mensen vast te zitten, de spoorlijn bij Tarragona was geblokkeerd, in een dorp bij Madrid brandde een kerktoren af, in verschillende delen van  het binnenland en de regio’s Valencia en Murcia dreven auto’s door de straten. Snelwegen zijn overstroomd(geweest), in een dop moesten 440 inwoners worden geëvacueerd en de meeste neerslag viel in Alcanar, 252mm, beelden van de overstromingen daar waren gisterenavond op de Nederlandse tv. te  zien. Gelukkig lijkt het erop dat er geen slachtoffers zijn gevallen, ws omdat er ruim van tevoren voor noodweer was gewaarschuwd.

               De cp in Santander gezien vanuit de universiteitswijk. , N43.47224 W3.80364, gratis , met voorz. 

Fraaie putdeksel als bewijs dat we wel degelijk in Santander zijn geweest

 

                  Muurschildering in volkswijk

Straatje die we naar beneden liepen, voordat we de trappen moesten afdalen.

We hadden al gelezen dat het steil was de ongeveer 30min. lopen naar het centrum. Toen het weer wat opklaarde , dwz toen om half 4 de zon af en toe begon te schijnen, hebben we toch maar besloten om een poging te wagen om in het centrum te komen onder het motto ‘we zien wel waar het schip strandt.’ Het was inderdaad vrij stijl omhoog lopen en daarna afdalen via steile trappen naar het centrum. Op 6 min. loopafstand van de Iglesia Santa Lucia hebben we besloten dat we er verstandig aan deden om terug te gaan, want elke trap die je naar beneden loopt moet je ook weer omhoog klimmen. 

Het ging vrij moeizaam terug tegen de trappen op omdat Everdien COPD heeft raakte ze af en toe buiten adem. Behalve een stel trapleuningen, een wazig uitzicht omdat het heiig was op de baai van Santander , een keer door een achterbuurt omlaag en daarna omhoog, hebben we niets van Santander gezien, het moet een mooie stad zijn. We hebben in ieder geval genoeg lichaamsbeweging gehad.

Later hoorden we van Serge en An dat zij eerst naar het strand waren gewandeld, een vlakke weg en toen de bus naar het centrum v.v. hadden genomen, we hebben dus iets verkeerds gedaan, het zei zo.

Vanmiddag kwamen er nog Nederlanders naast ons staan toen er een plaats vrij kwam, verder is het hier bomvol, er staan hier wel 50 campers, voor een deel ook langs de weg geparkeerd. Hoewel het vanmiddag droog bleef en wat opklaarde was het maar 20º.

Voor het vervolg klik hier: Najaar 2021 Spanje, deel 2