Liérganes 01-09-2019

Omdat we eerst het plan hadden om nog een dag te blijven in Sopela, hadden we een muntje gekocht, €1,- voor 100l water . Omdat het vandaag zou gaan regenen hebben we gisterenavond besloten om vandaag te vertrekken. Het muntje kon ook voor elektra gebruikt worden, maar liefst 12 uur aan de stroom voor €1,- , hetgeen spotgoedkoop is.

We zijn niet meer in Baskenland maar in de regio Cantabrië. We staan in het dorp Liérganes, , vlak onder Santander. We zijn hier naar toe gereden via de gratis snelweg A8, het was in totaal zo’n 90km. De snelweg loopt eerst vlak langs de kust en kent mooi uitzichten over de kliffen en de Oceaan, althans als het mooi weer was geweest. Helaas motregende het flink waardoor het zicht beperkt was en sowieso de schoonheid van het landschap nu niet tot zijn recht kwam. Ook de bergachtige omgeving konden we niet goed zien, wel dat het er groen is, dat is niet voor niets zo natuurlijk. Cantabrië bestaat voor de helft uit bergen en is dan ook geliefd bij bergsporters

In Liérganes staan we op de gratis cp bij een stationnetje, ieder uur vertrekt er hier een treintje naar Santander. Daar heb je geen last van, het is hier het eindstation en het is een elektrische trein, via de bovenleiding dan.

               De zgn Romaanse brug dateert uit het begin van de 17e eeuw, hij heet w.s. zo naar de vorm.

Hier hebben we heerlijke blauwaderkaas gekocht.

Hier houden de Spanjaarden wel van.

Een van de oudste huizen van Lierganes stamt uit de 16e eeuw.

Als je naar de 2 rechterfoto's kijkt zie je lichte vlekken, alsof het regendruppels zijn. Verre van dat, òf het wordt veroorzaakt door talrijke krasjes op de lens die dit effect veroorzaakt bij een bepaalde lichtinval,  òf de sensor zit onder wat fijnstof uit de Sahara na een paar zandstormen dit voorjaar. Ik heb eerst een UV filter gehad ter bescherming van de lens, die heb ik verwijderd omdat daar krassen op waren gekomen. Ik zal langs een fotozaak moeten gaan voor advies, misschien wordt het wel een nieuw toestel.

Als de zon zou schijnen was dit een leuker plaatje met een vol terras.

De cp in Liérganes, N43.344700 W3.742180, gratis met voorz..

 

We waren net op tijd want er is hier een marktje vlakbij, auto’s parkeren ook hier op de parking waarvan de cp deel uitmaakt en op de cp zelf even later was er geen plaats meer vrij.

We zijn, toen het droog geworden was, naar de markt gegaan. We hebben brood, een grote empanada gevuld met toniijn en blauwaderkaas gekocht . Everdien nog een leuke zijden wikkelrok die niet alleen aan 2 kanten gedragen kan worden maar tevens als jurk kan worden gedragen.

Daarna zijn we door het oude deel van het dorp  gewandeld. Het dorp is nog niet zo heel erg oud, ongeveer uit de 17e eeuw. Het is een van de ‘ Pueblos mas bonitos’ (mooiste dorpen) van Spanje, er komen dan ook veel Spanjaarden op af. We vinden het een tamelijk hoog truttigheidsgehalte hebben met geraniums aan de balkons, ieder zijn meug. Wel leuk om na een grote stad weer in een dorpje te wandelen.

Hoewel we niet ver van Baskenland zitten, heb je hier niet meer de pintxos in de bars/restaurantjes maar weer de gebruikelijke Spaanse tapas zoals albondigas, mejillones en boquerones. Wij hebben tevergeefs gezocht naar tapas, we waren in een kroeg, bestelden een drankje. Een lijst met ongeveer 35 verschillende tapas, veelbelovend, komt u om half acht maar terug, op dit moment is er nog niets meneer. Gelukkig is er vanavond Zomergasten nog met Ivan van Hove.

 

Het heeft af en toe flink doorgeregend vanmiddag, de temperatuur kwam ook niet hoger dan 20º.

Comillas 02-09-2010, maandag

We zijn vanmorgen weer naar zee gereden en wel naar het dorp Comillas. Het was 65km, nog geen uur rijden door een mooie heuvelachtige omgeving. We staan in Comillas aan de boulevard pal aan het strand met een geweldig uitzicht over de baai. We staan vlakbij het haventje, er komt hier nauwelijks verkeer langs. En er is hier een wasserette vlakbij, we hebben de wasmachine en de droger gebruikt.

 

Uitzicht vanuit de camper vanmorgen

   En vanavond vroeg was het vloed

gedoogplaats op parking Comillas, €6,-

N43.3909 W4.2898, water en wc gebouw

We stonden eerst ergens anders toen we hier vanmorgen vroeg voor half 11 al waren. We liepen rond en zagen een beter plekje, die waar we nu staan met het mooie uitzicht. Ik haalde de camper op, vergat dat het alarm erop stond, alarm ging af, uitgeschakeld, so far so good. Echter toen ik de camper wilde starten, gebeurde er niets, althans de motor startte niet , wel gingen alle dashboardlampjes aan en uit. Volgens de meter was de startaccu gewoon vol, garage gebeld in Zutphen, “als je probeert te starten loopt de voltmeter dan sterk terug?” Nee, dat was ook niet het geval, ANWB gebeld, na ongeveer een half uur kwam er al een auto van de Spaanse zustermaatschappij RACE. Met een starthulp geprobeerd te starten en na een paar pogingen lukte dat. Het advies was om een half uur er mee te gaan rijden en dan opnieuw proberen te starten. Zou dat niet lukken, dan moest de startaccu, die een jaar oud is, worden vervangen. Dan laten we meteen een nieuwe erin zetten zei Everdien. We kregen een adres van de man van de RACE, daar bij de garage wilden ze de accu eerst weer doormeten. Alles was goed, het is niet nodig om een nieuwe accu te kopen. Dat kan altijd morgen nog als hij weer niet wil starten, aldus de 2 aardige mannen van de garage. Probleemloos startte de motor en konden we rijden naar dit mooie plekje. Er moet toch iets met de startonderbreking zijn geweest, mogelijk ontregeld door het alarm?

Achter ons kwamen Simon en Joke staan, , aardige mensen die dit jaar voor het eerst in Marokko zijn geweest, we hadden wat ervaringen uit te wisselen.

Omdat het mooi zonnig weer werd na aanvankelijke wolkenvelden, zijn we met een boek op het strand gaan zitten lezen, het werd 23º.

                                                               Het stadspaleis El Capricio van Gaudí

Aan het eind van de middag zijn we het dorp in geweest. Ook de 1ste indruk van het dorp is erg positief. Morgen gaan we het verder verkennen, nu zijn we naar het stadspaleis van Gaudí geweest. Het is een van zijn eerste meesterwerken(1883-1885) en het wordt beschouwd als de aanzet tot het ontstaan van de modernistische beweging in Spanje. We vonden de buitenkant erg indrukwekkend, het is betegeld met geglazuurde tegels met  zonnebloemen en zonnebloembladeren . Het interieur bestaat uit veel kamers maar we hebben niet alles kunnen zien doordat er groepen werden rondgeleid en die vulden zo’n kamer dan compleet. Maar er waren leuke elementen te ontdekken, sommigen voorstudies voor latere werken van Gaudí.

Zo werd het toch nog een hele leuke dag na de aanvankelijke pech.

 

 

          Hier boven glas-in-lood raam  El Capricio

 

 

Een kamer heeft rondom een band van tegels met vogels en vlinders

Comillas 03-09-2019, dinsdag

Er zijn nog steeds veel campers onderweg in Spanje, wat opvalt is de hoeveelheid Spaanse campers hier aan de Noord Spaanse kust , wellicht ontvluchten die de nog steeds hoge temperaturen in het binnenland. En er komen hier in Spanje natuurlijk ook steeds meer campers, de verkopen van nieuwe campers zijn hoog. Gisterennacht in Liérganes waren er 11 campers, behalve wij alleen maar Spanjaarden. Hier in Comillas stonden vannacht 14 campers, ongeveer de helft is Spaans, 3 Nederlandse en 3 Engelse campers en nog een Duitse en Franse camper.

Het enige nadeel van deze plek is dat er nogal wat zeewier aan spoelt tijdens de vloed. Overdag heb je daardoor op het strand last van vliegen, vannacht waren ijverige gemeentewerkers in touw om de aangespoelde wier met tractoren op hopen te gooien en daarna te verwijderen. Everdien sliep daar doorheen maar ik had er wel last van.

                             Het Palacio Sobrellano

Hierboven het Palacio Sobrellano, gezien vanaf de heuvel bij de universiteit. Links ervan staat de kapel.

Je kunt hier de Ruta Monumental en de Ruta Modernista wandelen. Vanmorgen hebben we een deel van de route Modernista gewandeld. Vlak bij het paleis van Gaudí ligt een mausoleum in de vorm van een kapel, de Capilla Pantéon. Het is het eerste gebouw in modernista stijl in Comillas en er liggen crypten met de 2 jong gestorven zonen van de markies van Comillas . Naast de kapel ligt het Palacio de Sobrellano, die werd gebouwd in 1881 in opdracht van de markies van Comillas. Het paleis is alleen te bezichtigen in groepen van maximaal 60 personen, we zouden 3 kwartier moeten wachten om naar binnen te kunnen.

De universiteit van Comillas, een deel is slecht onderhouden, er groet een pijnboom door het dak.

Rechts de voorgevel en uiterst rechts de mooi vormgegeven klokken .

We zijn doorgelopen naar de Antigua Universidad Pontificia waarvan de opdracht tot het bouwen kwam van alweer de markies. De eerste steen werd gelegd in 1883, toe was de markies al overleden, hij heeft zelfs de voltooiing van zijn eigen paleis niet mee kunnen maken. Omdat de universiteit op een heuvel ligt heb je prachtige uitzichten, aan de ene kant over de heuvels, aan de andere kant naar de zee. Voor de oprijlaan naar de universiteit ligt de ook in modernistische stijl opgetrokken poort naar de universiteit

De poort naar de universiteit.

Links de poort zelf, de andere foto's zijn ingezoomd op details.

We besloten de wandeling met een bezoek aan de begraafplaats die op de ruïnes ligt van de oude kerk van Comillas. De modernistische architect Dominech heeft het kerkhof opnieuw ingericht en vormgegeven.

       De poort van het kerkhof en de engel naast de poort

 

In het centrum staat op een plein een fontein de ‘Fuenta de tres Caños, deze maakt ook onderdeel uit van de modernista route. Die pikten we nog even mee toen we naar de bakker liepen.

Ook staan er oude huizen, die zie je als je de Ruta Monumental wandelt. Net als trouwens in Liérganes zie je hier ook huizen met balkons en geraniums maar doordat de zon scheen en witte gordijntjes gedrapeerd voor de ramen hangen, wat een apart effect geeft met het bruine hout, heeft het wel wat.

Links oude panden in het binnenland, hierboven een huis uit dezelfde tijd met veel achterstallig onderhoud

Vanmiddag weer op het strand zitten lezen en we zagen op een gegeven moment een Nederlandse Hymer. We wisten dat André en Marjos in de buurt waren en ja hoor, het was een hartelijke begroeting . Hoewel we elkaar nooit fysiek hebben ontmoet, alleen een keer gezwaaid toen we elkaar in Griekenland toevallig passeerden, was het toch of we elkaar al jaren kenden. Dat komt omdat ze ons verslag volgen, we hebben wel gemaild en van  het camperforum zijn ze ook lid .

In het begin van de avond zijn ze een apéro bij ons wezen drinken en hebben we ervaringen uitgewisseld en verder heel leuk gepraat. Het was een hele gezellige ontmoeting die duurde tot Spaanse restaurant tijd, tegen tienen.

Het was vandaag een stralende dag maar door de straffe zeewind werd het niet warmer dan 20º.

Cangas de Onin 04-09-2019, woensdag

Er stonden vannacht maar liefst 22 campers, het was dus erg druk in Comillas. Vanmorgen hebben we een kop koffie gedronken bij Marjos en André en hebben we afscheid genomen, we komen elkaar vast nog wel een keer tegen.

We hebben eerst een stukje kustweg genomen, een mooie route door heuvelachtig gebied. We kwamen langs de plaats San Vicente, die mooi ligt aan een Ria(inham). Er stonden campers aan de kade, een plekje om te onthouden, aan het water en dicht bij het stadje.

Na het tanken van LPG zijn we via de A8 een km of 40 westelijker gereden, ook al een mooie route die tussen de Oceaan en de Picos de Europa doorloopt. We zijn via de fraaie, bochtige N634 gereden die langs de Rio Sella ligt. Vlakbij Cangas de Onis werd druk gekanood op deze rivier. We staan in Cangas op een parking, bedoeld voor autobussen en vrachtwagens, campers worden hier naar toe verwezen omdat de officiële cp maar 4 plaatsen telt.

 Onderweg kwamen we door San Vicente, dat stadje  ligt aan een Ria, aan de kade staan links wat campers.

We komen in de buurt van de Picos, hier gezien vanaf de snelweg.

      Kanoën op de rivier de Sella.

Busparking Cangas de Onis, gratis, met voorz. op andere parking.

We staan in het nationale park de Picos de Europa ,het eerste Spaanse natuurreservaat. We gaan niet verder het park in, wandelen in de bergen kunnen we normaal al nauwelijks, met de gekneusde/gebroken teen van Everdien lukt het helemaal niet. Ze heeft hem gisteren wat geforceerd met teveel klimmen en dalen tijdens het wandelen, ze heeft vandaag meer pijn dan de afgelopen dagen.

De Picos, wat toppen betekent, zijn zo genoemd door terugkerende zeelieden die deze toppen als eerste zagen als ze weer terugkeerden naar Spanje. We missen wel een prachtig landschap met diepe kloven, meren en groene valleien, rijk aan flora en fauna, maar het is niet anders. We zouden vanuit hier, het busstation is naast ons, één van de bussen kunnen nemen verder de Picos in naar de meren bij Covadonga, maar dan nog moet je wandelen om wat van de prachtige natuur te zien.

 

 

                                                              De brug Puente Romano

          Het kerkje Ermita de Santa Cruz

Het riviertje de Sella met op de achtergrond de Picos, gedeeltelijk in nevelen.

           Ingezoomd op de Picos

We zijn vanmiddag het stadje Cangas ingewandeld. Cangas de Onis was de eerste hoofdstad van het koninkrijk Asturië en het is een van de poorten tot de Picos. Het symbool van de stad is de Puento Romana, de brug over de rivier de Sella. Onder de middelste boog hangt het kruis van de overwinning. Er staat hier vlakbij de Ermita de Santa Cruz, een kerkje gebouwd in 733, gebouwd op een vroeger heiligdom. In de kerk staat nog een dolmen uit de bronstijd, het kerkje is alleen ’s morgens open.

Via een paar straten, bezaaid met aardige terrasjes, zijn we naar de kleine volkswijk Barrio San Antonio gelopen waar leuke huisjes staan.

                                            Hierboven en -onder huisjes in de wijk San Antonio

De Picos gezien vanuit de wijk San Antonio.

En overal kun je in het stadje Cabrales kaas kopen, de specialiteit van de Picos, als liefhebbers van blauwaderkaas hebben we een stuk gekocht. Cangas is al met al een leuk stadje, heel levendig met nog veel Spaanse toeristen die de Picos bezoeken.

Er waren af en toe dreigende luchten rondom ons maar de zon scheen toch merendeels hier in het dal, het werd 22º

 

 

 

Nog wat foto's uit de wijk San Antonio

Even een nadere toelichting op het kruis van de overwinning aan de Puente Romano, omdat deze omgeving en m.n. ook Cangas de Onis, als hoofdstad van het koninkrijkje Asturias een belangrijke rol bij de vorming van Spanje hebben gespeeld.

Een stukje geschiedenis: in 711 vielen de Moren het Iberische schiereiland binnen en bezetten grote delen van het vroegere Westgotische rijk. De opmars van het moslimleger strandde bij Covadonga hier in de buurt omdat de Christenen onder leiding van Don Pelayo hier in een hinderlaag lagen. Dit wordt beschouwd als het begin van de Reconquista, de christelijke herovering van Spanje.

Het wordt tevens beschouwd als een wonder omdat de Maagd Maria persoonlijk heeft ingegrepen en een kruis als vaandel aan Pelayo gaf. Boze tongen beweren dat de Moren vrijwillig hun opmars staakten omdat zij het te koud en te nat vonden in Noord Spanje.

Feit is wel dat deze overwinning voor altijd de geschiedenis heeft bepaald van Cangas de Onis, van Asturias en zelfs van Spanje . Na deze overwinning werd het kleine koninkrijk Asturias gesticht met Cangas de Onis als hoofdstad en dit heeft de kiem gevormd voor latere koninkrijken en koningshuizen. De 1ste koning van Asturias was Don Pelayo maar Alfonso I was de 1ste officieel benoemde koning.

Oviedo 05-09-2019, donderdag

We hebben ons gisteren beraden wat we verder gaan doen deze reis. We wilden aanvankelijk 3 dagen naar het mooie rotsstrand Playa de Verdicio, maar omdat de weersverwachting voor het weekend 19º, half bewolkt en een windkracht 3 à 4 is, hebben we besloten om niet meer naar de kust te gaan. We hebben tot nu toe aardig geluk gehad met het weer, niet koud en weinig regen, afgezien van afgelopen zondag dan. Vrienden van ons zijn van de noordkust naar de costa’s gereden, die hadden vandaag 30º, we gaan over een tijdje ook dwars door Spanje naar de oostkust.

We zijn vandaag naar Oviedo gegaan, daar leent het weer zich goed voor, voor een stadsbezoek. Via de N634 zijn we door een steeds minder bergachtig landschap naar Oviedo gereden, een mooie route.

Het pre romaanse kerkje Santa Maria del Naranco

Links de bogengalerij beneden, recht de bogen boven, allemaal langgerekt. Zo zorgen ze voor een rank karakter van het gebouw.

Boven de bogen een Byzantijns medaillon.

Het zonlicht valt door de bogengalerij  naar binnen.

Cp Oviedo, N43.3827 W5.8236 niet mooi gelegen, wel praktisch, alle voorz., gratis.

We zijn eerst naar een bezienswaardigheid net buien Oviedo gereden, een pre romaanse kerk uit 848, de Santa Maria de Naranco. Oorspronkelijk gebouwd als aula regia, waar raadsvergaderingen van het hof van koning Ramiro I werden gehouden, later kerk geworden. Het is een eenbeukige kerk die verlicht wordt door zonlicht dat door de bogengalerij valt. De kerk is een uitstekend voorbeeld van de pre romaanse bouwstijl welk die is geïnspireerd door Visigotische tradities, de Asturische bouwstijl. Deze stijl werd o.a. gekenmerkt door het gebruik van steunberen en hoge bogen en gebeeldhouwde decoraties. Het begon te regenen, we hebben niet gewacht tot we naar binnen konden om onder leiding van een gids het interieur te bezichtigen, we zijn naar de cp in een buitenwijk van Oviedo gereden. Van hier loopt een bus naar het centrum van Oviedo, voor €1,20 ben je in het centrum.

Oviedo is de oudste christelijke stad van het land. Hij werd gesticht door Fruela, de oudste zoon van Alfonso I en werd het commerciële en culturele centrum van de regio. Oviedo is nu de hoofdstad van Asturia

Veel historische monumenten zijn helaas in de Spaanse burgeroorlog verwoest, maar er zijn nog verscheidene middeleeuwse kerken en pleinen over.

                                                    De 16e eeuwse Catedral de San Salvador

      Fragment van de vergulde retabel.

Af en toe ontdek je aardige details.

Een bas-reliëf boven de ingang van de pre romaanse kapel, onderdeel kathedraal.

We zijn naar het middeleeuwse plein Plaza de Alfonso II gegaan, daaraan ligt de flamboyant-gotische kathedraal de San Salvador, naast wat middeleeuwse gebouwen. Het gebouw maakte aan de buitenkant niet veel indruk op ons, het interieur is wel de moeite waard maar we hebben al zoveel katholieke pracht en praal gezien dat we de schoonheid hier vonden in de optelsom van wat je kunt zien. Als je binnenkomt zie je meteen het reusachtige vergulde altaar retabel van Giralde van Brussel, een van de grootste van Spanje. Je kunt een route volgen die naar de heilige kamer gaat die in een pre romaanse kapel die is gebouwd in de 9e als kerk bij het paleis van Alfonso II, hier wordt ook het overwinningskruis bewaard uit de 8ste eeuw. ( zie ook verslag gisteren).Daarnaast is een museum waar vooral veel rijk versierde monstransen te zien zijn. Via een bijbehorend klooster kom je uit aan de achterkant van het hoofdaltaar waar wel 15 nissen waren met grote vergulde altaarstukken waarop allerlei bijbelse taferelen waren te zien. Het belangrijkste is het grote barokke altaarstuk uit de 18e eeuw ‘de onbevlekte ontvangenis’.

                                                 Een van de monstransen in het museum, ingelegd met edelstenen

             het kruis Los Angelos

Deel van het altaarstuk 'de onbevlekte ontvangenis'

Het klooster bij de kathedraal

            fragment altaarstuk

       Houten beeld in een kloosternis

Toen we weer buiten stonden regende het en voelde het guur aan, we zijn naar de bus gewandeld en zijn terug naar de camper gegaan. Morgen gaan we weer naar de stad.

De 1ste indruk is dat Oviedo een grootsteedse uitstraling heeft, er zijn mooie winkelstraten en grote 19e eeuwse gebouwen, naast de natuurlijk veel oudere.

Het was een mindere dag wat het weer betreft. Er vielen eerst aan het eind van de ochtend wat buien, vanmiddag buitjes en de zon liet zich nauwelijks zien. Bij 18º en een matige wind niet echt lekker.

 

Oviedo 06-09-2019, vrijdag

Gisteren stonden we in Cangas met meer dan 40 campers, hoofdzakelijk Spanjaarden. Vannacht stonden hier op de officiële cp ( 15 plaatsen) ook nog eens 17 campers op de parking hierachter omdat de cp vol was. Naast Spanjaarden ook 5 Fransen( groepje) en 4 Nederlanders.

Na eerst een beetje gepruts bij de hut, schoonmaken, bepalen waar we morgen heengaan etc, zijn we aan het eind van de ochtend weer de stad ingegaan. We verbaasden ons erover hoe luchtig mensen waren gekleed, na aanvankelijk zonnig was het bewolkt geraakt en met een frisse wind was het rond het middaguur 18º. Wij waren in ieder geval blij met onze lange broek en trui.

 

Wat panden in de winkelstraten, de onderste 3 foto's zijn van hetzelfde pand met een uitbundige barokke gevel.

We zijn wat eerder uit de bus gestapt dan gisteren en hebben door brede winkelstraten gelopen. We zijn ook langs de winkel langs de Orange geweest, we hadden nog een simkaartje van Orange van het voorjaar. Die hebben we opgeladen met €20,- daar krijg je 25GB voor. Blijkt dat er een gratis bonus van 10GB bijzit, dat is mooi meegenomen. We hebben zelf Vodafone Ned. en daar betalen we €25,- voor 20GB. We hebben een nieuwe ‘TomTom Go camper navigatie wereld’ die voor updates met wifi verbonden moet zijn, voor andere dingen soms ook, hij kan via spraakbesturing met de iPhone bediend worden, dit terzijde. Er is een nieuwe kaart van Europa beschikbaar , bijna 10GB, dat duurt lang voordat je die upgeload hebt, dat kan niet even in de kroeg, dan maar deze oplossing, die 20GB per maand is sowieso al aan de krappe kant voor ons.

                         Een van de aardige pleintjes met terrasjes  in de oude wijk El Fontan

         Links de overdekte markt

Op een van de pleintjes is elke dag markt.

De restanten van het pre Romaanse kerkje ingebouwd in een andere kerk 'San Tirso'.

We hebben vervolgens gezocht naar de overblijfselen van een voormalig pre Romaans 19e eeuws kerkje, die was ondertussen, door talrijke verbouwingen opgenomen in de muur van een grotere kerk waardoor er alleen een voormalige gevel zichtbaar is . Mooi is het niet, wel bijzonder.

Daarna hebben we  door een gezellig wijkje gewandeld, la Fonta, met leuke huizen en pleintjes.  In een overdekte markt was er naast vis, vlees en groente een overdaad aan (blauwe) streekkazen te koop.

Daarna hebben we geluncht in een restaurant waar de gerechten op de kaart nogal duur waren maar waar we een keuze hebben gemaakt uit het menu van de dag. Het smaakte voortreffelijk en dat voor €15, pp inclusief een glas wijn en een kopje koffie.

1ste gerecht Everdien: koude groentesoep

(geen gazpacho) met Serranoham

1ste gerecht Thole: rijst met varkensvlees en garnalen

Als 2e gerecht  hadden we beiden tonijn met een heerlijke romige saus met gekarameliseerde uien

Redelijk op tijd weer terug naar de camper na een leuke middag zonder echt spectaculaire dingen, nou ja, op het eten na dan.

Het weer was grotendeels bewolkt, later op de middag kwamen er wat zonnige perioden, een matige wind en 19º.

San Martin de Taverga, 07-09-2019, zaterdag

Vanmorgen met onze Franse buurman een tijdje staan kletsen over Marokko, hij had een cliché-schilderijtje op zijn camper laten zetten van een oase met kamelen en palmen. Hij was voor het eerst dit jaar in Marokko geweest, altijd een dankbaar onderwerp om over te praten blijkt iedere keer weer. Evenals voetbal trouwens, of Nederland gisteren gewonnen had vroeg hij op een gegeven moment en hij feliciteerde mij daarmee terwijl ik er part nog deel aan heb.. Hij heeft jou w.s. horen schreeuwen tijdens de spectaculaire 2e helft zei Everdien later. 

                                                                   De omgeving van San Martin de Taverga

De route langs het riviertje La Trubia

Niet alleen wielrenners die je moest passeren

cp Marin de Taverga N43.1594 W6.1012

gratis met voorz.

We zijn vanmorgen de bergen ingereden en staan nu 45 km onder Oviedo in het Parque Natural de las Ubiñas-la Mesa, onderdeel van het natuurreservaat Somiedo, er komen hier nog bruine beren voor. Doordat ze afgeschoten werden en door vernietiging van hun natuurlijke leefomgeving was hun aantal sterk teruggelopen maar sinds de jaren 90 is hun situatie weer aan het verbeteren. Er leven naar schatting nu 200 beren in Somiedo.

De weg hier naar toe ging door de kloof van het riviertje La Trubia, een erg mooie route. De weg is ook populair bij wielrenners, die reden meestal in 2-tallen en niet in een grote groep zodat het passeren meestal wel redelijk makkelijk was, ondanks de bochtige weg. De cp ligt net buiten het dorp San Martin in een prachtige omgeving, een groot contrast met de flats van gisteren rondom ons.

                                                     Een karakteristiek café in San Martin

             Aardige huizen zijn er hier 

     Dit is de hoofdstraat in San Martin

Volgens een bord is dit pand 17e eeuws

Het dorp San Martin is een authentiek dorp gelegen in een dal op 500m hoogte. Er zijn een aantal leuke huisjes, verder is hier in het dorp niet veel te beleven, afgezien van een aantal bars/restaurantjes dan. Omdat het maar klein is ben je er ook zo doorheen gewandeld. Er lopen hier diverse wandelwegen, oa ‘het pad van de beren’.

Er staan hier een 5-tal campers, allemaal Spaans, toen wij kwamen vanmorgen stond hier een Belgisch echtpaar. Die volgen de Vuelta, vandaag was he een vlakke etappe, dat vonden ze niet interessant. Ze vertrokken weer naar de volgende berg, zo’n 100km verderop voor de aankomst van morgen.

Het was een mooie dag, stralend weer, wel af en toe een vlagerige wind door het dal, 21º.

Leon 08-09-2019, zondag

Je merkt goed aan de nachttemperaturen dat we nu én een stukje van zee afzitten en in de bergen. Vanmorgen om 9.00 uur was het buiten 6º en binnen 12.6º. Omdat de zon nog achter de steile bergkam lag verscholen, tijd om de kachel aan te zetten, dat zal nog wel vaker nodig zijn in het binnenland.

We lazen dat in de scharrelei-tonijnsalade van AH de listeria bacterie is aangetroffen. Spanje is al een tijdje, sinds eind augustus van deze bacterie waarvan de besmetting in sommige gevallen dodelijk kan zijn. Al vrij snel is de bron van de besmetting achterhaald, deze licht bij een klein vleesverwerkend bedrijf, La Mecha uit Andalusië. De bacterie kan voorkomen in rauwmelkse producten, rauw vlees, voorverpakte gerookte vis en blijft ook in leven en kan zelfs groeien in de koelkast. De bacterie kan gevaarlijk zijn voor jonge kinderen, ouderen en zwangere vrouwen. In Spanje zijn 213 personen besmet geraakt door deze bacterie, waarvan 205 in Andalusië, 3 mensen zijn er door overleden en 46 zijn er opgenomen in het ziekenhuis. Omdat er inmiddels bij 6 vrouwen de zwangerschap is afgebroken vanwege de listeria-besmetting , is besloten dat nu in heel Andalusië alle zwangere vrouwen op besmetting onderzocht gaan worden. Inmiddels schijnt 2 dagen geleden ook bij een bedrijf in Cadiz de listeria bacterie te zijn aangetroffen.

De foto's die hier staan, zowel boven als de 2 links beneden, zijn  een paar van de huizen die we mooi vonden in San Martin de Taverga.

Op de foto rechts zie je een houten graanschuur, een hórreo, hij staat op houten palen om knaagdieren geen kans te geven de voorraad  te bereiken, boven op de steunpaal zit daarom een platte steen.

Vanmorgen zijn we bij het kerkje vlakbij ons wezen kijken. Van buiten ziet het er wat gewoontjes uit, het is echter een mix van bouwstijlen uit verschillende eeuwen. Het oudste deel is pre Romaans en daarover heen is in de 11e eeuw een een Romaanse kerk gebouwd. Daar tegenaan een klooster uit de 17e eeuw. Het interieur van het kleine kerkje is eenvoudig, maar bovenaan de zuilen, zijn de kapitelen versierd met Romaanse en Keltische symbolen. Bijzonder om dat zo te zien, we kregen een rondleiding in het Spaans, we waren met z’n tweeën. De mevrouw deed haar best om in eenvoudig Spaans ons dingen uit te leggen, jammer van haar onwelriekende adem.

                             De versierde kapitelen met bas-reliëfs , hier 2 lichamen met één hoofd

         Twee dierenlichamen met 1 kop.

Een paard met links symbolen zon en wiel.

Het 17e eeuwse klooster bij de kerk

        Een kop van een beer en het lichaam van een mens

    Aan de buitenkant van de kerk zitten veel dierenkoppen.

We bedachten tegen 16.00 uur dat het wellicht beter was om vanmiddag naar León te rijden, ’s morgens is de kans op laaghangende bewolking groot, we moesten een pas van 1587m over. Dus hebben gepakt en er volgde een spectaculaire rit door een kloof naar de pas, een schitterende rit langs een riviertje. Wel af en toe smal en het grootste deel moest je in de 2e versnelling klimmen. Er was nogal wat verkeer op de weg, mensen die een uitstapje maakten op de zondag. Boven op de pas had je een geweldig uitzicht, de afdaling was een stuk makkelijker.

 

                           Bovenop de pas is er een fraai uitzicht, overal zijn er koeien in de wei

De smalle weg door de kloof naar de pas.

                Bovenop de pas

Cp León N42.6047 W5.5854

gratis, met voorz.

We hebben over de 105 km 2 uur gereden, nu staan we op een volle cp in León met meer dan 50 campers hutje bij mutje. We komen voor de stad en niet voor de cp, we hebben de afgelopen 2 dagen al mooi gestaan in de bergen. Overigens hebben we de camper vanavond verzet en hebben aan de bestuurderskant nu een boom, we zijn niet meer zo ingesloten.

Het was schitterend weer en hier in León is het met 24º wat warmer dan in de bergen.

León 09-08-2019, maandag

Vanmorgen eerst wat praktische dingen gedaan. Zo hebben we de was naar een wasserette gebracht dat was nog niet eenvoudig. Via Apple maps bij een wasserette gekomen maar die bleek opgeheven. Niet ver daar vandaan zat een inzamelpunt voor wassen en drogen, daar zou de was zaterdag weer opgehaald kunnen worden. Daar werden we verwezen naar een wasserette die n.b. achter de bar zat waar we gisterenavond op een terrasje hadden gezeten.

Onderweg zagen we kinderen die voor het eerst naar school gingen. Ze hadden als schooluniform een soort geblokt schortje aan en sommigen keken tamelijk benauwd

León werd door de Romeinen gesticht in het jaar 68. De deelstaten Castillië en Léon werden in de 13e eeuw samengevoegd en vormen nu als Castila y León de grootste autonome deelstaat van Spanje, echter pas in 1979 werd dit constitutioneel bekrachtigd. Ze bestaat uit 9 provincies, waarvan León er één is.

Fragment van een van de 3 portalen van de kathedraal, onder een deel van het gotische beeld Virgin Blanca., de glimlachende Maagd. Daarboven 'Het laatste oordeel.'.

De imposante Spaans-gotische  kathedraal van León

Een gedeelte van een ander portaal

         Casa Los Botinos, van Gaudí

                                  Door dit soort taferelen moesten we aan paddo's denken

Vanmiddag zijn we naar het oude centrum gewandeld, ongeveer 20 ‘ lopen vanaf de camper. We zijn eerst naar Casa los Bonitos geweest., een gebouw van Gaudí in de vorm van een kasteel. Hoewel we liefhebbers zijn van modernista, de Spaanse Jugendstil];, Art Nouveau, en dus ook van Gaudí sprak ons dit gebouw niet aan. Er naast ligt het Palacio Guzmanes, dat gaan we w.s. morgen bezichtigen.

De kathedraal van León daarentegen vonden we indrukwekkend, de goudkleurige zandsteen geeft een lichte uitstraling. De 3 portalen bij de ingang waren uitbundig, fantasierijk versierd alsof een beeldhouwer onder invloed van paddo’s aan de gang was geweest. Niet alles was surrealistisch, er waren afbeeldingen van Bijbelse taferelen o.a. ‘het laatste oordeel.’ Met de bouw van de kathedraal werd begonnen in het midden van de 13e eeuw en de bouw heeft bijna 50 jaar geduurd. Na 7 eeuwen begint men zich nu zorgen te maken over de aantasting van de steen door luchtvervuiling Of dat de reden is waarom hij gedeeltelijk in de steigers staat weten we niet.

               Plaza Mayor 

   Een overheidsgebouw Plaza Mayor

Een van de leuke pleintjes

Niet ver daar vandaan ligt het Plaza Mayor dat is omgeven door oude huizen met arcades. Ook staat er een groot overheidsgebouw. Rondom het Plaza Mayor ligt een schilderachtige wijk met nauwe straatjes en leuke pleintjes. Ook hier, evenals elders in de stad, zo rond 15.00 uur, goed gevulde terrassen met lunchende mensen.

Wat dichter bij de camperplaats ligt een parador (staatshotel) uit de 16e eeuw, Hostal de San Marcos, gebouwd door koning Ferdinand. Oorspronkelijk was dit het hoofdkwartier van een militaire ridderorde. Het gebouw is opgetrokken in de Spaanse stijl van de late renaissance, plateresk genoemd, wat te zien is aan de rijk versierde gevel. Plateresk komt van plateros, zilversmeden, (plata is zilver) omdat de nauwkeurige manier van polijsten van de stenen oppervlakten deed denken aan de technieken die de zilversmeden ook toepasten. We hebben ons een tijdje staan te vergapen aan de gevel , wat een precisie werk.

 

                                              Een gedeelte van de ingang van Hostal de San Marcos,

Het is een erg groot gebouw

Hier zie hoe rijk versierd een raam is

Telkens een ander detail wat je ziet

                                           Weer andere details op de gevel, er is erg veel te zien. omdat de gevel zo breed is

 We vinden León een hele leuke, bruisende stad , morgen verder op verkenning uit.

Tegenover de cp, is het Plaza Léon, een shopping center. Daarin is ook de Mercedona gevestigd, (ook een C&A) die hebben we aan het begin van de avond met een bezoek vereerd, lekker makkelijk zo dichtbij.

Het was vandaag een mooie dag, wel overtrekkende velden met sluierbewolking, 23º.

 

 

Zie  voor het vervolg:    Spanje najaar 2019 deel 3