Warnsveld 23-06-2020, dinsdag

Eergisteren zijn in Spanje de grenzen open gegaan voor buitenlandse toeristen. Als die met het vliegtuig komen moeten ze  maar liefst aan 3x  een gezondheidscontrole voldoen alvorens ze het land binnen mogen.

Ten eerste moeten ze een vooraf ingevulde gezondheidsverklaring inleveren. Dit is een officieel document van de Wereldgezondheidsorganisatie en wordt in principe door de luchtvaartmaatschappijen afgegeven voor/tijdens de vlucht. 

Ten tweede : bij aankomst in Spanje wordt bij elke reiziger, hetzij met mobiele hetzij met speciale camera’s, de lichaamstemperatuur gemeten. Is deze lichaamstemperatuur niet in orde dan wordt de persoon ter plaatse door een arts onderzocht.

Ten derde is er een visuele controle door personeel van de Sanidad Exterior, niet bekend is hoe die er uitziet.

Spanje heeft tevens besloten om de grenzen te heropenen voor mensen uit niet-Europese landen, zoals Marokko, waar de epidemiologische situatie beter onder controle is dan in de meeste Europese landen. Ook deze reizigers, die veelal per boot zullen komen, dienen dezelfde procedure te doorlopen alvorens toegelaten te worden tot Spanje.

    Vergezicht vanaf de Posbank richting het oosten. Achter de bossen ligt de IJssel vallei en de heuvels aan de horizon zijn in Duitsland.

Foto links het wandelpad waar we over gelopen hebben. 

Foto boven is genomen op de Zijpenberg,2 km van de Posbank.

 

Op de top van de Posbank zie het geel van de vlekkige toortsen.

Frankrijk heeft aangekondigd dat Marokko waarschijnlijk bij de landen gaat horen buiten het Schengengebied waar het veilig is om naar toe te reizen, mogelijk per 1 juli. Maar de vraag is wat Marokko zelf gaat doen? Gisteren heeft de Marokkaanse minster van Buitenlandse zaken aangekondigd dat dit jaar de operatie Marhaba (Europese Marokkanen komen massaal naar Marokko voor familiebezoek/vakantie), niet door zal gaan. Marokko heeft nog niet besloten wanneer de grenzen met Spanje open zullen gaan. Vorig jaar kwamen maar liefst ruim 3 miljoen Europese Marokkanen naar Marokko, Spanje heeft er ook een economisch belang bij .

Er kunnen individuele Marokkanen naar Marokko komen volgens de minister, maar bij aankomst moeten ze dan 9 dagen in quarantaine, dat zal de lust om te komen wel dempen.

Wel zijn er nu ook onder strikte voorwaarden ferry’s uit Spanje welkom vanaf 25 juni maar wanneer de grenzen daadwerkelijk open gaan, het blijft in nevelen gehuld, misschien ook omdat er weer nieuwe Corona clusters in steden zijn ontstaan

Wel kondigde de minster aan dat de repatriëring van gestrande Marokkanen in het buitenland (17 landen) nu versneld zal worden. Dit omdat Marokko nu voldoende testcapaciteit heeft om iedereen toetsen die terugkomt.

Nu de economie in Spanje en Marokko weer op gang is gekomen en fabrieken weer zijn gaan draaien, zie je in beide landen clusters ontstaan van besmettingen in fabrieken. Zijn het in West Europese landen vaak vleesverwerkingsfabrieken waar deze massale besmettingen plaatsvinden, in Marokko en Spanje zijn het fabrieken waar geoogst fruit wordt verwerkt. In Marokko gaat het naast Kenitra ( zie vorige week) om nieuwe uitbraken in Ouezzane, Larache (veel aardbeien daar die verbouwd worden) en Kenitra , daarom worden de maatregelen in deze provincies verscherpt. In Spanje gaat het om een bedrijf in de provincie Huesca die daarmee van fase 1 (heel Spanje is in fase 1) weer naar fase 2 gaat. Misschien dat er vergelijkbare arbeidsomstandigheden zijn in de vleesverwerkende industrie en die van het fruit, zoals dicht op elkaar werken en lage temperaturen.

Overigens zijn er in Spanje meer uitbraken oa in  een verzorgingstehuis in Lerida (Catalonië) en in Murcia. Op dit moment zijn er 12 uitbraken van corona-besmettingen actief en zijn een twintigtal uitbraken onder controle, aldus het Ministerie van Volksgezondheid in Spanje. De minster hiervan benadrukte dat er weliswaar nu een eind is gekomen aan de noodtoestand maar als er grote uitbraken komen zal de regering niet aarzelen die weer in te voeren, hetzij in heel Spanje hetzij in delen ervan.

We zijn vanmiddag per auto naar de Veluwe gereden, de Posbank, 22 km van ons huis. Al weer een tijd geleden dat we daar geweest waren, het is een prachtig natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen. Het was wel erg droog, als we later in het jaar niet op reis zijn gaan we hier zeker weer naar toe als de heide bloeit.

 

De afgelopen 3 dagen zijn er 505 nieuwe besmettingen bijgekomen in Marokko, op nieuw een sterke stijging tot 10344. De stijgingen komen vooral door uitbraken in fabrieken. Het aantal overledenen is nu 214(+1).

 

Warnsveld 25-06-2020, donderdag

Iedere keer als ik denk ik stop maar eens met dit blog dan gebeurt er weer wat waardoor ik toch nog even door ga. Nieuwe coronasclusters in zowel Marokko als Spanje bv, of het fotograferen vanmiddag van een kleine ijsvogelvlinder, dan  toch nog maar iets schrijven, er zijn nog steeds voldoende mensen die de moeite nemen dit te lezen.

Eerst maar even over Marokko. Daar ging het goed met het beheersen van de besmettingen, totdat de fabrieken weer gingen draaien, mensen weer aan het werk gingen. Zo is daar de uitbraak geweest de afgelopen dagen in de Renaultfabriek in Tanger, Daar werden begin  deze week 32 besmettingen vastgesteld waarop men het personeel ging testen. Tot gisteren stond de teller op 92 besmettingen en nu wordt het personeel in Casablanca van de Renaultfabriek daarom getest en zal het resultaat vrijdag bekend gemaakt worden.

Eerder al gemeld dat er uitbraken waren van personeel van fruitconservenfabrieken, nu is het personeel, hoofdzakelijk vrouwen, die aardbeien oogsten op grote boerderijen, ook daar besmet geraakt in grote getale. De arbeidsomstandigheden zijn daar slecht, vrouwen worden onderbetaald kortom het zijn helaas weer de have nots die het hardst worden getroffen. En die vrouwen durven niet te klagen, hebben het geld hard nodig. (Overigens komen er nu ook in Zuid Frankrijk corona uitbraken voor bij seizoensarbeiders die in de fruitoogst werken.)Zo kan het dat gisteren in Marokko de meeste besmettingen werden geteld op 1 dag  sinds de uit braak van de Covid 19 besmettingen, maar liefst 563!

-De corona app is in Marokko sinds zijn lancering 3 weken gekleden maar liefst 2 miljoen keer op smartphones geïnstalleerd. De app zou  je alleen maar waarschuwen wanneer je langer dan 15’ contact hebt gehad, binnen een afstand van 1 meter .

 

                                                                         De kleine ijsvogelvlinder.

                                        Huize Dorth

                 Een van de plassen die op het landgoed zijn.

Ondertussen is er vanuit Madrid gereageerd op het niet doorgaan van de Marhaba, Spanje zit niet te wachten op honderdduizenden Marokkanen die via Algeciras naar Marokko gaan v.v. Volgens het buurland is het een "voorzichtig en juist besluit" dat ook positief is voor Spanje. "We moeten Marokko bedanken voor zijn besef van de risico’s en de voorzichtigheid waarmee werd gehandeld.", aldus Simon die directeur is van een coördinerend Gezondheidscentrum in Spanje.

Ook in Spanje zijn weer clusters gemeld van coronabesmetingen. Zoals als eerder gemeld in Huesca bij een fruitverwerkingsfabriek en verder  in totaal 10 andere provincies oa in verzorgingstehuizen , een kazerne en een paar vleesverwerkingsbedrijven.

Regiobesturen doen een beroep op de verantwoordelijkheid van de Spanjaarden en hopen dat de regering geen drastischere maatregelen moet invoeren om een nieuwe verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Vanmiddag zijn we naar een landgoed gegaan waar we nog nooit geweest zijn, het landgoed bij het Huys  Dorth, 15 km bij ons vandaan.

Er heeft hier oorspronkelijk het kasteel Dorth gestaan, nu staat er een landhuis (1930) die wel tamelijk goot maar niet echt bijzonder is, Bijzonder is wel dat er veel water is, sloten en plassen vind je overal op het landgoed. En de kleine ijsvogelvlinder komt er voor, die hadden we nog nog niet eerder gezien. Nu wel en gefotografeerd ook, dat maakt de wandeling, die overigens mooi is, helemaal compleet.

 

Update Marokko: er zijn in 2 dagen tijd 994 besmettingen bijgekomen waarmee het totaal nu op 11.338 is gekomen. Het aantal overledenen is nu 217, 3 meer.

Warnsveld 27-06-2020, zaterdag

Het is natuurlijk begrijpelijk dat in Nederland, net zo als in veel andere Europese landen, de corona maatregelen versoepeld worden. Jammer is dat het RIVM per 1 juli stopt met de dagelijkse update van het aantal besmettingen, i.c. opnames etc. Als je ziet wat er bv in Spanje en met name Marokko gebeurt de laatste week, lijkt het me toch de bedoeling dat je goed geïnformeerd blijft hoe het virus zich ontwikkelt met de versoepelingen.

We willen, als het meezit met de covid 19 ontwikkelingen, in september naar Spanje gaan, te beginnen in de Rioja streek. Daarom zullen we de komende tijd nauwlettend de ontwikkeling van het virus in Spanje blijven volgen en daar zal nu Frankrijk ook bij komen. Immers we willen rustig door het land rijden en zullen ons dan ook de komende tijd ook informeren over de situatie in Frankrijk, iets wat we eigenlijk nauwelijks gedaan hebben de laatste maanden.

We zullen dus af en toe wat schrijven over Spanje en Frankrijk de komende tijd.

Over Marokko minder omdat we daar weer naar toe gaan niet eerder dan dat er een vaccin beschikbaar is. En bovendien omdat er nu bijna niemand meer met de camper in Marokko is.

 

 

                                              Wat foto's uit eigen tuin: de blauwe breedscheenjuffer (vrouwtje)

                          Verbena

                 Ballonklokje 

                Anemoon

-Spanje blijft nieuwe uitbraken registreren sinds de opheffing van de noodtoestand afgelopen maandag, Een uitbraak wordt door het ministerie van Volksgezondheid  gedefinieerd als een groep van drie of meer infecties.

Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid meldde donderdag ongeveer 12 actieve uitbraken van het coronavirus in het hele land. Een dag later waren er 9 uitbraken, oa in Almeria en in het noorden van Spanje in Galicië.

-Vandaag stond in de krant La Vanguadia dat er in het rioolwater van Barcelona, in maart 2019 al sporen van coronavirussen zijn aangetroffen. Dat is dus ruim voor de Covid19 uitbaak in Wuhan. Overigens waren in de maanden erna geen virussen meer in het rioolwater. Er zullen mogelijk wel nadere berichten over deze ontdekking volgen.

-In Marokko komen er nog steeds honderden besmettingen bij, dit zijn ws besmettingen die in familieverband plaatsvinden door mensen die òf in fabrieken òf in de aardbeienoogst werken en daar eerder besmet zijn geraakt. Overigens werken er nu duizenden mensen in die oogst in de regio Gharb die een hongerloontje van nog geen €6,40 per dag verdienen. De aardbeien worden naar Europa geëxporteerd.

 

En zo kamen er weer 539 nieuwe besmettingen bij in Marokko de afgelopen 2 dagen, 11.877 in totaal.

Ter vergelijking: in Nederland kwamen er vandaag 79 nieuwe besmettingen bij. De verhoudingen zijn nu helemaal omgekeerd, ondanks dat Marokko een strenge lockdown kende. En dat is  voor een groot deel  te wijten aan de beroerde arbeidsomstandigheden in Marokko.

Warnsveld 30-06-2020, dinsdag

Eerst maar eens iets over Frankrijk. Wat opvalt is dat in de Franse kranten, anders dan bv de Spaanse of de Marokkaanse, veel minder nieuws te vinden is over het coronavirus. Dit komt ten dele door de gemeenteraad en burgemeesterverkiezingen.

In Le Monde stond een artikel over de beroemde/beruchte viroloog Didier Raoult die vooral populair is in rechts-populistische kringen. Hij is bekend van de behandeling met hydroxychloroquine en  azithromycine ( antibiotica). Nu hadden Franse virologen , die twijfels hebben bij zijn bewering dat hij al veel patiënten met zijn behandeling had genezen, om bewijs gevraagd. Die heeft hij niet kunnen geven: ‘nul de chez nul’ zei de adjunct directeur van het Pierre-Louis Institute of Epidemiology and Public Health (Sorbonne Universiteit). Zij noemde de redenen waarom de vergelijking tussen behandelde patiënten en anderen  niet geldig is: degenen die  door Raoult werden behandeld weken af van andere patienten, ze  zijn gemiddeld jonger, minder vatbaar voor chronische ziekten, hebben minder ernstige symptomen en longschade - allemaal factoren waardoor de behandelde groep in het voordeel zijn en omdat een controlegroep ontbreekt is er geen wetenschappelijk bewijs. Waarop Raoul op Trumpiaanse wijze riep: “maar ik ben een geweldige wetenschapper” Ook in Marokko worden patiënten met hydroxychloroquine gehandeld.

                                                Kasteel Ruurlo: de glazen brug leidt naar de ingang

-In Marokko wordt gevreesd dat er mogelijk een 2e golf van besmettingen kan komen waarvan de oorzaak gezocht moet worden in fabrieken en de agro-industrie. Na de al eerder genoemde uitbraken in het noorden is nu ook in Laayoune een uitbraak onder arbeiders van een visconservenfabriek.

Eindelijk heeft het Ministerie van Volksgezondheid gereageerd op de sterke toename van het aantal besmettingen. In geruststellende bewoordingen wordt gezegd dat de meeste gevallen vroegtijdig worden opgespoord en dat ze a-symptomatisch zijn. Het belang van het mondkapje op de juiste manier dragen, sociale afstand nemen, hygiëne, installatie van de Wiqaytna-app, worden nogmaals benadrukt. Ook wordt gewezen op het relatief lage aantal overledenen en zouden de nieuwe geïnfecteerden over het algemeen niet al te ernstige ziekteverschijnselen vertonen.

-De EU zal morgen zijn grenzen openen voor mensen uit Marokko die naar Europa willen reizen, nu Marokko nog. Die houdt naar verwachting de grenzen tot 10 juli nog gesloten.

                                                                Carel Willink: 'zebra's in rood rotslandschap'

Laatste schilderij van Carel Willink: 'landschap met kerncentrale'. (1982)

 

Mathilde Willink in luipaardjurk van  Fong leng geschilderd door Carel

 

Foto van Paul Hof met Fong Leng en Mathilde Willink

-Spanje begint met een proef met een corona-app, genaamd Radar Covid,  op het eiland La Gomera, een van de Canarische Eilanden. De pilot zal een uitbraak van 300 gevallen van coronavirus simuleren om de efficiëntie van het volgsysteem te testen. 17 juli moet de testfase zijn afgerond en zou daarna de app gelanceerd kunnen worden.

-In Spanje is een lichte stijging van het aantal coronabesmettingen te zien, m.n. in Catalonië, Aragon, Andalusië en de regio Madrid. Ook hier gaat het in ongeveer 50% om a-symptomatische besmettingen.

 

We zijn vanmorgen naar Kasteel Ruurlo geweest, naar het museum More. Er is daar altijd een vaste collectie met het werk van modern-realistische schilder Carel Willink. Sinds 2017 worden er ook een aantal kledingstukken, kunstwerken, van de vooral in de jaren 70 en 80 beroemde ontwerpster van extravagante kledingstukken van Fong Leng tentoongesteld. De excentrieke 3e vrouw van Carel Willink, Mathilde,  droeg vaak creaties van Fong Leng.

Een mooie tentoonstelling in een mooi interieur van het kasteel waar in de houten vloeren de plafondversieringen a.h.w.. worden weerspiegeld.

Omdat er in het museum niet gefotografeerd mocht worden, hebben we wat foto’s van internet geplukt.

Het aantal besmettingen in Marokko blijft maar stijgen, ondanks de geruststellende woorden van het Ministerie van Volksgezondheid kwamen er de afgelopen 3 dagen 1656 nieuwe besmettingen bij. Er zouden 17 mensen in kritieke toestand op de i.c. liggen. Het aantal overledenen is nu 228.

Warnsveld 02-07-2020 donderdag

Een nieuwe lockdown van Spanje zal koste wat het kost worden vermeden. Daarom heeft Spanje een nieuwe strategie bedacht tegen uitbraken van COVID-19 : de chirurgische lockdown, het isoleren van specifieke groepen of bedrijven.

Minister Illa van Volksgezondheid vertelde deze week tijdens een interview de tv dat hij een algehele lockdown, zoals medio maart werd afgekondigd, wil vermijden en gebruikt ‘confinamiento quirúrgico’ (chirurgische lockdown) als nieuwe term die de aanpak van Spanje tegen nieuwe oplevingen en uitbraken van COVID-19 omschrijft.

De autonome gemeenschappen waar mogelijke oplevingen of uitbraken zich voordoen, zullen beslissen over deze lokale lockdown. Fernando Simón( epidemioloog, adviseur Ministerie van gezondheid) liet weten dat deze aanpak op dit moment al wordt gehanteerd. Wanneer een gezinslid of collega’s uit een gebouw positief worden getest,  gaat het hele gezin of de hele afdeling of gebouw dan in quarantaine.

Simón liet weten dat Spanje deze aanpak op dit moment het meest effectief acht. “Het is de beste maatregel die regiobesturen kunnen nemen om grootschalige uitbraken te voorkomen. 

-In El Pais stond een kaartje waarop je kunt zien waar actuele corona uitbraken zijn in Spanje:

https://www.rtve.es/noticias/20200702/cuantos-brotes-coronavirus-hay-espana/2018947.shtml

 

        Foto's gemaakt in onze tuin: Dagpauwoog

 

                          Gehakkelde Aurelia

-Volgens  diverse onderzoeken in Marokko zou veruit het merendeel van de Marokkaanse  bevolking tevreden zijn met de genomen maatregelen om het Covid-19 virus te beteugelen. Ongeveer 70% zou het eens zijn met de regering, een hoog percentage. De onderzoeken zijn op verschillende tijdstippen gedaan, zowel voor als tijdens versoepeling van de maatregelen.

-Omdat nog niet bekend is wanneer Marokko zijn grenzen opent, mag Frankrijk weer burgers naar Frankrijk repatriëren , per vliegtuig en maandag ook met een ferry die vanuit Tanger Med naar Sète zal vertrekken. Ook ander Europese voertuigen mogen met deze boot mee volgens de Marokkaanse autoriteiten.

-Er is een verdere versoepeling van de maatregelen in Marokko. Zo mogen niet alleen cafe’s en restaurants weer open, ook bars en nachtclubs zouden vanaf donderdag hun deuren weer mogen openen. En dat terwijl de besmettingen nog niet op hun retour zijn.

De laatste maand is het aantal besmettingen gestegen met meer dan 1000 per week tot 12.854 vanmorgen om 10.00 uur.

 

                               Bruinrode Heidelibel

 Blinde Bij. Die is  noch blind noch een bij, het is een zweefvlieg.

Nog weinig corona nieuws in de Franse kranten te vinden, nog geen kaartje gezien van de huidige situatie zoals het Spaanse kaartje.

Omdat m.n. ik wel zin heb om in september weer weg te gaan met de camper, volg ik nu, naast wat Spaanse en Franse kanten, ook een paar Duitse kranten. Want niet alleen Frankrijk of Spanje kan een reisdoel zijn, ook Duitsland behoort tot de mogelijkheden.

In de Süddeutsche Zeitung van vandaag stond er een artikel dat er in Zwitserland sprake is van een 2e golf, dit omdat men zich onvoldoende aan de beperkende maatregelen houdt:

https://www.sueddeutsche.de/politik/schweiz-coronavirus-corona-1.4954939

Warnsveld 05-07-2020, zondag

  • In Spanje is in een deel van Catalonië, het gebied rondom Lleida Segrià, voor het eerst nu de ‘chirurgische lockdown toegepast. Dit nadat er al uitbraken waren geweest bij seizoensarbeiders die in de oogst werken en de laatste dagen deze zich sterk uitgebreid hebben. Dit betekent dat 210.000 mensen behoorlijk in hun bewegingsvrijheid zijn beperkt totdat men de zaak weer onder controle heeft. Een rigoreuze maategel maar we kunnen niet anders zei de regiopremier van Catalonië, Quim Torra.

De maatregelen zijn genomen omdat er in korte tijd 155 nieuwe besmettingen bijkwamen( gisteren over de afgelopen 24 uur) en niet alleen maar bij seizoensarbeiders waar wel de bron van de besmettingshaard gezocht moet worden.

Hoe kan het dat in zo korte tijd er veel besmettingen zijn gekomen in dat gebied? Er zijn uit verschillende delen van Spanje zo’n 30.000 seizoensarbeiders daar naar toe gegaan. Het is waarschijnlijk dat enkelen het virus meegenomen hebben. Omdat ze tamelijk jong zijn, 30-40 jaar, hadden velen geen symptomen hoewel ze wel besmet waren. Of ze hadden lichte klachten zoals hoofdpijn of keelpijn en omdat ze het geld niet kunnen missen zijn ze door blijven werken.

 

-Inmiddels is bekend geworden dat ook in Galicië het gebied van Lugo ( 60.000 inwoners) met ingang van morgen 5 dagen in lockdown moet. De bron van de besmetting lijkt hier in 1 of 2 bars te liggen. Er zouden op dit moment 258 actieve besmettingen zijn.

België heeft n.a.v de lockdown van gisteren in Segrià, het reisadvies van Spanje de kleur oranje gegeven.

 

Scholekster in een weiland bij Warnsveld

                   Fijne waterranonkel in slootje

Marokko heeft, zoals eerder gemeld, tot het einde van de lockdown die op 10 juli wordt verwacht, het land in delen gesplitst. In Zone 1 is er sprake van geen of nauwelijks besmettingen, in zone 2 zijn er nog geregeld besmettingen. Maar nu is de Stad Safi (300.000 inwoners)weer in totale lockdown gegaan afgelopen nacht nadat er een grote besmettingshaard is ontstaan in een visconservenfabriek. Uit angst voor verdere verspreiding hebben de autoriteiten besloten tot de lockdown. Dit  terwijl ze de inwoners van de stad oproepen om positief te reageren op de maatregelen die zijn opgelegd om de verspreiding van de pandemie onder controle te houden.

-In Marokko is in Tanger een besmettingshaard ontstaan in een ziekenhuis. Zowel artsen als verpleegkundigen, schoonmaak - en administratief personeel zouden  bij de 16  slachtoffers behoren, Over patiënten wordt niets vermeld.

Vanmorgen om 10.00 uur waren er weer 1278 besmettingen bijgekomen, totaal nu 14.132., het merendeel is genezen.

            Bruin zandoogje op de Verbena in onze tuin.

                   Knoopkruid in de berm

-In Le Monde vind je, naast de ontwikkelingen m.b.t. Covid-19 in de hele wereld, ook een kaart van Frankrijk waar je de de besmettingen per departement kunt zien:

 

https://www.lemonde.fr/les-decodeurs/article/2020/05/05/coronavirus-age-mortalite-departements-pays-suivez-l-evolution-de-l-epidemie-en-cartes-et-graphiques_6038751_4355770.html

 

Warnsveld 08-07-2020 woensdag

Op 10 juli loopt officieel de noodtoestand af in Marokko. Zoals eerder wordt  ook nu de bevolking in het ongewisse gelaten of dat daadwerkelijk zal gebeuren. Ook is niet duidelijk of de gens met Spanje weer zal worden geopend. Op zijn beurt zou Spanje de grens met Marokko pas willen openen als Marokko dat ook doet. Volgens El Pais zou Spanje  de grens met Marokko gesloten willen houden tot eind juli. Verwarring dus alom, er zijn al wel tientallen Marokkanen met auto’s uit Europa naar Algeciras gereden en zelfs al overgestoken naar Ceuta omdat ze hopen op heropening van de grenzen op 10 juli en zij dan de eersten zullen zijn. Dat terwijl een plaatselijke krant meldt dat Ceuta de grens met Marokko tot zelfs 10 september gesloten wil houden.

En in Algeciras begint men zenuwachtig te worden met de komst van al die Marokkanen die daar zullen gaan wachten totdat de grens open gaat. José Ignacio Landaluce, burgemeester van Algeciras, heeft in een officiële brief aan de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Arancha González Laya, informatie gevraagd over de mogelijke heropening van de Marokkaanse grenzen. Hij wijst daarin op de ‘goede betrekkingen met Marokko maar spreekt zijn vrees uit dat de komst van mogelijk honderdduizenden Marokkanen zijn stad volkomen zal ontregelen.

-De moskeeën zullen per 15 juli weer geopend worden voor gebed, dit met in achtneming van de noodzakelijke maatregelen. Of het vrijdaggebed ook zal worden hervat in de moskeeën zal later worden bekendgemaakt.

Het aantal besmettingen in Marokko nadert nu de 15.000, om precies te zijn 14.730 een toenamen sinds zondag van 598. Het aantal besmettingen is in 6 weken tijd verdubbeld.

                                                                 Kasteel Huize Verwolde in Laren(Geld.)

  Een beeld uit haast vervlogen tijden.

Grote berenklauwen staan er op een deel van het landgoed.

 

 

 

De zgn. Dikke Boom op het landgoed.(7.60m doorsnee)

In heel Catalonië is nu het dragen van mondkapjes verplicht met ingang van morgen. Is het elders in Spaanse regio’s zo dat dat alleen moet als men onvoldoende sociale afstand kan houden, de autoriteiten in Catalonië zijn geschrokken van de uitbraken in Segrià. Men wil zo de bevolking weer bewust maken om vooral niet te licht om te gaan met de beperkende maatregelen.

Naast Segrià is er nog een ander gebied in Spanje waar een lockdown is, A Marina in Galicië.  Daar duurt de lockdown maar 5 dagen, niet omdat de situatie medisch gezien het dan toelaat maar omdat er zondag regionale verkiezingen zijn. 

In Ordizia heeft de gemeente besloten tot nader order alle publieke ruimtes, ook de parken, te sluiten. Vanaf woensdag is in deze Baskische gemeente ook het dragen van een mondkapje overal verplicht. Volgens burgemeester Ezenarro gaat het om ‘preventieve maatregelen omdat we niet weten waar we voor staan’. Men wacht nog op de uitslagen van diverse tests om de omvang van deze uitbraak in te kunnen schatten.

Verder lijkt in Spanje de situatie aardig onder controle, onderstaand een kaartje waar je kunt zien welke regio’s momenteel helemaal veilig zijn:

https://elpais.com/especiales/2020/coronavirus-covid-19/fases-desescalada/riesgo-de-rebrotes/?rel=friso-portada

 

Gisterenmiddag zijn we naar landgoed Verwolde in Laren gereden, 16km.  Wel met de auto, de luchten zagen er na de buien van gisterenochtend af en toe dreigend uit. Het is een mooi landgoed waar je uitstekend kunt wandelen. Ook hier moet de kleine ijsvogelvlinder zijn, die hebben we niet gezien, je kunt niet altijd geluk hebben.

Op het landgoed staat de w.s. de dikste eikenboom van Nederland met een stamomvang van 7.60m en wordt geschat tussen de 450 en 500 jaar oud.

Het landgoed hoort bij het kasteel huize Verwolde, oorspronkelijk stond hier al een huis in 1346.  Het huidige kasteel werd gebouwd in 1776.  Het kasteel heeft een fraai interieur met oa een Chinese kamer  en  kan bezichtigd worden op bepaalde dagen, het was echter gesloten toen wij er waren.

Warnsveld 11-07-2020, zaterdag

En zo heeft Marokko onverwacht de noodtoestand verlengd tot 10 augustus. Dit betekent dat de beperkende maatregelen die voor een deel versoepeld zijn, ook van de een op de andere dag kunnen worden teruggedraaid en dat de grens met Spanje gesloten zal blijven. Ook zijn buitenlandse toeristen niet welkom in Marokko.

Marokko zal zijn grenzen per 14 juli weer openen  alleen voor Marokkanen die vanuit Europa naar Marokko willen komen voor vakantie, lees familiebezoek. Echter alleen voor vluchten per vliegtuig en voor ferry’s die uit Sète en Genua komen, de grens met Spanje blijft gesloten totdat Spanje op zijn beurt de grens zal openen wat voorlopig niet het geval zal zijn. Daarom is er donderdag nog een Ferry met speciale toestemming van de Spaanse en Marokkaanse autoriteiten vertrokken om Spanjaarden te repatriëren die uit Marokko weg wilden. Ook andere nationaliteiten konden mee waaronder in ieder geval 2 Nederlandse campers die getipt waren door de Nederlandse ambassade in Rabat.

Dat de grens tussen Marokko en Spanje niet open gaat is natuurlijk een enorme domper voor diè Marokkanen die al in Ceuta staan en in Algeciras. Zij komen Marokko niet in en worden daar natuurlijk niet vrolijk van om  het maar eens voorzichtig uit te drukken.

                Atalanta, een algemene vlinder maar wel  de achtste soort die we in onze kleine tuin hebben gefotografeerd.

Een boomsprinkhaan (12 mm)op onze biobak

                   Hosta

     Een  Loodkruid soort (Lady Larpent)

Het aantal uitbraken (defenitie: meer dan 3 besmette personen ) in Spanje blijft toenemen, het waren  er eergisteren 73. Naast de mondkapjesplicht in Catalonië zijn mondkapjes nu ook verplicht

in Extremadura en de Balearen.

Opvallend is dat bij de uitbraken in Segrià, in het westen van Catalonië,  nogal wat jongeren tussen 15 en 29 jaar besmet zijn geraakt. Voor de hand zou liggen dat dat in het uitgaansleven gebeurd is maar dat is hier niet het geval. Wel worden er nu ook besmettingen gemeld bij winkelpersoneel en personeel van bars en restaurants . Wat begonnen is bij fruitplukkers heeft zich nu zo uitgebreid dat de ziekenhuizen onder druk komen te staan in Lleida volgens het hoofd van de Covid-19 afdeling.

 

Hoe zit het met de cijfers van andere landen in Europa waar we in september, nogmaals: bij gunstige ontwikkelingen, heen  zouden kunnen gaan:

cijfers van 10 juli:

Nederland      17,4 miljoen inw. : 42 besmettingen

België             11,5 ,, ,, : 147       ,,

Frankrijk          67 ,, ,,   : 658       ,,

Duitsland         84 ,, ,,   :  390.      ,,

Spanje            48 ,, ,,    :  852      ,,

Naast Lleida is ook Barcelona nu getroffen door een heropleving van het virus. Met de voorsteden meegerekend kwamen er de afgelopen 24 uur 361 nieuwe besmettingen bij.

Na de versoepelingen is er in Frankrijk een  toename van de  besmettingen van 3400 naar 3800 per week, daar hoor je toch minder van in het nieuws dan die besmettingen in Spanje.

De beste kaarten als land om met vakantie te gaan hebben momenteel Nederland met nog enkele landen die we echter qua klimaat nog minder aantrekkelijk vinden dan Nederland (afgezien van het fantastische voorjaar dan).

Warnsveld 14-07-2020

Het lijkt wel of Marokko nu met de nieuwe besmettingen de koers is kwijtgeraakt, dat men niet weet hoe men nu adequaat op deze nieuwe situatie moet reageren.

Maandagmorgen moest  Tanger in  lockdown wegens het toegenomen aantal besmettingen. (Eerder al was er al een lockdown in Safi en Laayoune.) Niet alleen moesten mensen in Tanger zoveel mogelijk binnen blijven, maar er reden of rijden ook geen treinen en bussen  van en naar Tanger. Gisterenmiddag  werd de lockdown weer opgeheven maar geldt het nu voor enkele  wijken , de inwoners van Tanger zijn nu in verwarring en er zijn protesten geweest van inwoners, winkeliers en andere ondernemers de de net op gang gekomen economie weer instort, nog voor ze weer wat hebben kunnen verdienen.

Het gaat niet goed met het aantal besmettingen in Marokko, dagelijks komen er meer dan 200 bij.

Dit is allemaal te wijten aan het gedrag van Marokkanen die de regels verwaarlozen en leven alsof het virus weg is , aldus  Khalid Aït Taleb , minister van Volksgezondheid die waarschuwde voor een mogelijke totale lockdown ivm een 2e golf als het onverantwoordelijke gedrag zo door gaat.

Aan de andere kant worden er maatregelen genomen door de overheid die eveneens onverklaarbaar zijn. Zo wordt het leger teruggetrokken uit de grote steden waar ze aanwezig was om de noodtoestand te handhaven, gaan moskeeën onder voorwaarden (o.a. mondkapje en eigen gebedstapijtje mee) weer open en mogen , Europese Marokkanen weer naar Marokko per 15 juli, ook onder voorwaarden, Een van die voorwaarden is dat reizigers een verklaring hebben dat ze een coronatest hebben gehad en die mag niet ouder dan 48 uur zijn. Omdat ferry’s alleen uit Sète en Genua kunnen vertrekken en de ferry uit Sète er al minstens 35 uur over doet is dit een onmogelijke eis, alleen als je met het vliegtuig gaat is dit haalbaar.

 

                                Er zijn enkele foto's van de Nederlandse fotograaf Pieter Henkert (1979) tentoongesteld, Congo Tales.

Nog een foto van Pieter Henkert die bekend werd toen hij een foto maakte voor een platenhoes Lady Gaga .

Robert Seidel, een van de Leipziger schilders.

 

 

 

Grappige kunst vonden we een kamertje vol met poppen verwerkt op/met sloophout. Meer van dit werk van de Zwolse kunstenaar Pim Trooster is te zien in kasteel het Nijenhuis.

 

Heel Spanje heeft de maatregelen te snel versoepeld. Door de druk van de rechtse(PP) en ultrarechtse oppositie(VOX) en de toeristische sector zijn de plannen om te versoepelen in fases, versneld uitgevoerd door de regering.

Daar plukt men nu de wrange vruchten van, vandaag worden 120  uitbraken gemeld(uitbraak= meer dan 3 besmette personen) en er zijn nu 9 regio's die een mondkapjesplicht , ook op straat, weer hebben ingevoerd. Enkele andere regio's , waaronder Valencia, overwegen nog of ze de mondkapjes weer verplicht willen stellen.

Catalonië heeft gisteren een lockdown afgekondigd voor Lleida en omgeving, dit omdat de situatie niet onder controle te krijgen is. Dit besluit werd dor een regionale rechtbank vernietigd, oa in strijd met nationale (Spaanse ) wetgeving.

 

Maar de lockdown in Lleida en omgeving zal door het decreet van Torra (regiopremier) wel doorgang kunnen vinden als je afgaat op uitlatingen van de minster van Volksgezondheid van Spanje, Illa.

Het is in ieders belang om de uitbraken te beteugelen aldus de minster.

                      Martin Kobe(Leipzig) schildert, tamelijk indringend , interieurs en buitenruimtes.

     Nog een werk van Martin Kobe.

Het werk van Titus Schade, vonden we een wat sombere uitstraling hebben, hoewel er wel licht op zijn (vakwerk)huizen schijnt.

Het meest aansprekend van de Leipziger schilders vonden we de schilderijen van Mirjam Völker. In haar werk zie je een verval van onze beschaving die door de natuur overwoekerd wordt.

Terwijl in Duitsland de situatie stabiel lijkt, ligt dat in Frankrijk toch wat anders.

Ter gelegenheid van de 14e juli heeft Macron een toespraak gehouden waarin hij oa. Een herstelplan van 100 miljard  euro aankondigde. Tevens kondigde hij aan dat hij de strijd tegen de klimaatverandering in de grondwet wil laten opnemen. Ook wil hij een mondkapjesplicht invoeren in openbare ruimtes, dit vanwege de toegenomen besmettingen in diverse departementen die hij als zorgelijk omschreef, dit omdat de R-factor weer boven de 1 is gekomen.

De plicht zou ingaan op 1 augustus maar hij beveelt aan dit niet alleen te doen maar ook zoveel mogelijk op straat.

Macron zei dat Frankrijk goed voorbereid is op een 2e golf.

                                              Nog een werk van de schilder Mirjam Völker.

We zijn vanmiddag naar het museum de Fundatie gegaan omdat daar een tentoonstelling was van schilders uit Leipzig. Naast de vaste, bekende collectie waren  er nu 4 schilders uit Leipzig die daar exposeerden. Hun werk kenmerkt zich vooral doordat er aandacht aan wordt besteed aan architectuur en landschap.

We vonden wel dat er wat veel schilderijen van ieder van de 4 kunstenaars te zien was, als er enkele schilderijen te zien waren geweest dan was dat o.i. voldoende om het werk te begrijpen. Het sprak ons wel aan, dat dan wel weer.

                                                         klik hier voor zomer 2020 deel2