Herfst 2022

 

Warnsveld 23-10-2022, zondag

Voor het eerst zijn we vrijwel de hele herfst thuis sinds heel wat jaren, dwz we gaan niet met de camper weg.

De reden is dat we opnieuw pech hadden met de camper , dit keer met de koppeling en dat Everdien therapie moest hebben voor haar pols die ze brak, in dec. al weer een jaar geleden.

De therapie heeft geholpen, de pijn is minder en ze kan de pols beter bewegen. Ze hoeft niet meer naar therapie, ze kan oefeningen gewoon thuis doen.

En ook de koppeling is gerepareerd, veel arbeidsloon omdat de versnellingsbak er ook uit moest. Het probleem zat hem in het dubbel massa vliegwiel, dat moest worden vervangen. Meteen de APK keuring laten doen en een grote beurt laten geven. Waren we bijna € 2500,- aan kwijt, een duur jaar wat reparaties aan de camper betreft dit jaar. ( oa andere achteras, 2 nieuwe banden)

We hebben de camper nu al een maand geschorst, zo lang staat hij al bij de garage, we hebben geen haast gehad met de reparatie. En de camperstalling is vlakbij, daar gaat hij deze week naar toe. Niet nadat we een proefrit hebben gemaakt, met die dag de groene kentekenplaten van de garage. De verwachting is dat hij begin januari weer uit de stalling wordt gehaald.

 

                   Vorige week bloeide de witte anemoon nog dankzij het zachte weer. Een blinde bij zoekt nectar.

In de zon zit een bloedrode heidelibel, een mannetje.

We zitten te lezen in de zon op ons terras, komt er een vrouwtje van de heidelibel op mijn slof zitten.

Want we willen , na 2 winters niet te zijn geweest door COVID, zo half januari weer oversteken naar Marokko. Dat duurt nog bijna 3 maand, er kunnen dus nog beren op de weg komen.

Allereerst natuurlijk de ontwikkeling van de infecties door COVID waar de nieuwe varianten elkaar opvolgen. We hebben onze herhaalprik gehad op 6 okt. Jl., de 5e alweer. Volgens de wappies zouden we allang dood moeten zijn, dit als ultieme vorm van ‘prikschade’, voor dit moment genoeg over deze, over het algemeen extreemrechtse antivaxxers, uit de stal van Baudet en Engel.

Momenteel lijkt het er op dat in Nederland de huidige golf infecties al weer over zijn hoogtepunt heen is. Maar de winter moet nog beginnen.

                            Herfst dus paddestoelen seizoen. Een iconische paddestoel, de Vliegenzwam.

De erg giftige Groene Knolamaniet.

            Een Spechtinktzwam

Panteramanieten

Ook in Marokko valt het mee met de besmettingen, ook al weet je dat nooit zeker, officieel zijn er tussen de 10 en 20 besmettingen per dag. Heel toevallig was vorige week wel de broer van de koning besmet. Er zijn geen maatregelen meer van kracht en kunt zo het land weer in- en uitreizen. Wel is de noodtoestand weer met een maand verlengd tot 1 nov., die zal daarna wel weer verlengd worden. Want , lekker makkelijk met een repressief bewind zoals in Marokko, je kunt alle maatregelen zomaar invoeren.

Iets anders wat mogelijk belemmerend kan zijn om naar Marokko te reizen is het stenen gooien. Een Nederlands ouder echtpaar was begin vorige week overgestoken naar Marokko. Op de eerste camping in Larache kwamen 2 Franse campers die met stenen waren bekogeld op de rotonde voor Larache  door 2 volwassenen mannen. Dat gebeurt sporadisch, de Nederlanders vertrokken en bij Moulay Bousselham werden ook zij met stenen bekogeld. Zij zijn teruggekeerd naar Spanje. Het kan toeval zijn, het kan te maken hebben met agressie  door frustratie veroorzaakt door Corona etc. Wel iets om in de gaten te houden, op 2 Franse fora hebben we er hier nog niets over gelezen. Het kwam in het verleden wel vaker voor dat auto’s en of campers met stenen werden bekogeld, maar de laatste jaren hoorden we er niets meer over.

En dan nog iets : ook in Marokko is er een behoorlijke inflatie, bv. gestegen voedsel- en brandstofprijzen. Uit onvrede hierover zijn er in diverse steden demonstraties geweest die vooralsnog zonder geweld zijn verlopen. Maar het sentiment kan zomaar omslaan als Rusland graan uit Oekraïne blijft traineren en er voedseltekorten dreigen. 

Voorlopig duurt het nog even voor we gaan, we hebben er wel zin in natuurlijk maar we verliezen de realiteit niet uit het oog.

Warnsveld 27-11-2022 , zondag

Alweer ruim een maand geleden dat ik iets geschreven heb over  wat als voorbereiding van  onze voorgenomen reis naar  Marokko in januari kan worden gezien.

Er is dan ook weinig nieuws te vermelden, het gaat aardig goed met de pols van Everdien, de camper staat in de stalling en nieuws uit Marokko zelf blijft ook achterwege. Althans wat het vermelden hier waard is. Zoals verwacht is de noodtoestand weer met een maand verlengd tot 31 dec., hoewel de besmettingen laag blijven. Ook geen nieuwe berichten meer over stenengooiers waar eerder nog sprake van was, nergens meer iets daarover kunnen lezen. Over het gebrek aan persvrijheid en de gevangen zittende journalisten zullen we wel schrijven als we in Marokko zijn.

Inmiddels is wel wat meer bekend over de prijzen van de overtocht van Algeciras naar Tanger Med. Voor een open retour wordt ongeveer €300,- betaald, wil je ’s morgens vroeg weg dan kost het €20,- meer.

Het enige wat nog roet in het eten zou kunnen gooien is de verkrijgbaarheid van diesel. Momenteel zijn de hoge dieselprijzen wat gedaald, op 5 dec. gaat echter de olieboycot van Russische olie in. Maar dat lijkt op korte termijn, afgezien van opnieuw  een te verwachten  prijsstijging , nog geen effect te hebben op de verkrijgbaarheid.

https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5349258/diesel-blijft-duur-door-importverbod-op-russische-olie

 

Er zaten de afgelopen tijd wel een stuk of 20 bloeiende topjes in onze seringenboom, zal ongetwijfeld met het zachte weer te maken hebben. Echter in de nacht van 19 op 20 nov., ruim een week geleden, vroor het 8º, 's morgens vroeg nog deze foto genomen van zo'n bevroren topje. De paddestoelen in het bos zijn ook bevroren en verdwenen, op een paar exemplaren na.

Een Gewone Tonderzwam, die gaat verstenen en heeft van de vorst geen last.

Slechts een enkele Porseleinzwam heeft de vorst overleefd

De Grijze Buisjeszwam, heeft wel wat van een Elfenbankje weg.

Ondertussen vermaken we ons prima thuis, Everdien heeft een oude hobby opgepakt, het maken van kleding, in dit geval jurkjes. En we wandelen als het mooi weer is, voor fietsen vinden we het te koud. We kijken ook af en toe het WK voetbal zoals bv vanmiddag de 2e helft van de wedstrijd België- Marokko, leuk dat Marokko won met 2-0.

We beleven wel merkwaardige tijden zo op ‘onze oude dag’. Eerst ruim 2 jaar de Corona perikelen en nu al een tijdje die vreselijke oorlog in Oekraïne. Waarbij wappies net zo makkelijk van protest tegen de coronamaatregelen naar pro Poetin sympathieën zijn geswitcht omdat Poetin ook tegen het WEF is, volgens hun complottheorieën. 

 

 

Warnsveld 23-12-2022, donderdag        

Eigenlijk heel weinig nieuws te melden uit Marokko,  het voetbalnieuws overheerste de laatste tijd, zelfs deze week nog.  Het was toch ook een mooie prestatie om 4e te worden, we hebben veel voetbal gekeken. Natuurlijk ook de bloedstollende finale tussen Argentinië en Kroatië.

Maar zoals gezegd weinig schokkend nieuws uit Marokko te melden, ook niet over de ontwikkeling van Corona bv, geen nieuws  goed nieuws om maar eens een cliché te gebruiken.

We krijgen af en toe updates van mensen die die al in Marokko zijn en het begint al aardig druk te worden met camperaars, zoals gewoonlijk vooral Fransen die daar overwinteren. 

Wij vermaken ons wel thuis en maken af en toe een wandeling als het weer het toelaat maar lezen vooral  in de wat minder warme kamer.

Voor het eerst in 3 jaar heeft Everdien haar verjaardag weer eens gevierd, werden we door een vriend geappt dat hij positief op Corona had getest. Iedereen die er was hebben we daarna geïnformeerd, gelukkig zijn er geen andere besmettingen uit voort gekomen.

We zullen iets later weggaan naar Marokko dan half januari zoals eerst de bedoeling was. We moeten allebei nog  onderzoeken in het ziekenhuis hebben, als dat gebeurd is kunnen we vertrekken.