Sant Cugat de Sescarriques 11-10-2021

Om half 10 reden we weg uit de Ebro delta en via de snelweg, die gratis is sinds 1sept, zijn we naar Sant Cugat gereden dat vlakbij Villafranca del Penedès ligt. Als het ware om de hoek van de cp ligt een goedkoop onbemand tankstation, de diesel kostte daar €1,186, dat zal wel de laatste keer zijn dat we zò goedkoop tanken. Daar vlakbij lag ook een Carrefour, dat kwam goed uit, misschien zijn morgen vanwege de feestdag de meeste winkels gesloten.

De cp is klein en eenvoudig en heeft aan een kant een mooi uitzicht over de wijnvelden van Penedès en op heuvels met wat dorpjes, aan de andere kant alleen over de wijngaarden met in de verte de bergkam van Montserrat.  Voor ons een stuk braakliggend terrein met daarachter een fabriek, daar kijken we maar niet naar. We bevinden ons in het hart van de o.a.  Cava producerende streek Penedès, de stad Villafranca wordt als de wijnhoofdstad beschouwd en Sant Sadurní d'Anoia , wat hier niet ver vandaan ligt, voor  Cava wijnen. De Romeinen ontdekten deze streek als zeer geschikt voor wijnbouw. We staan op ongeveer 40km van Barcelona, niet ver van de AP7. Penedès is vanwege de hoogteverschillen onderverdeeld in drie wijnregio’s: Bajo Penedès begint vanaf de kust en ligt op een hoogte tot 250 meter, Medio Penedès ligt hoger met wijngaarden aangeplant tussen de 250 en 500 meter. Nog meer het binnenland in ligt Penedès Superior.  Wij staan in Bajo Penedès , de Cava komt uit Medio Penedès. 

                                                        Het landschap ven de Bajo Penedès

Pré- Romaans kerkje uit de 2e helft 10e eeuw

Voorgevel van dit kerkje wat lange tijd een klein Benedictijner klooster is geweest.

Het staat in het dorpje Sant Sebastiá dels Gorgs.

Cp Sant Cugat de Sescarriques, N 41.3583 E1.7491, gratis met voorz.

Wellicht ten overvloede maar je zou Cava de Spaanse champagne kunnen noemen. De bubbels in Cava  komen qua productiemethode overeen met champagne: ze hebben ook een tweede vergisting op de fles gekregen, maar rijpt 9 maanden op de fles wat korter is dan champagne . De belangrijkste kenmerken van Cava zijn in vergelijking met champagne: het is over het algemeen milder van smaak met minder frisse zuren en hij proeft wat licht kruidig. Wij geven de voorkeur aan Brut, de zeer droge Cava.

 

Een paar foto's genomen in  de laatste weken, omdat het vandaag Internationale Coming Out Day is

Vanmiddag hebben we een stukje in de omgeving gefietst, we wilden in een dorpje gaan lunchen, dat was geen succes. Aardige wijndorpjes maar geen bar of restaurant, dat leek al verdacht veel op een herhaling van gisterenmiddag toen het lunchen in het restaurant ook aan onze neus voorbij ging. Wacht eens even , zit er bij een Carrefour ook meestal niet een restaurant? Wat je zegt, meestal , deze keer niet, het was ondertussen 3 uur en we kregen aardig honger. Slechts een klein stukje verder zagen we een restaurant die bij een winkel behoorde waar ze veel bioproducten verkochten. Ze adverteerden met een Menu del Dia voor €10,95, inclusief drankje. We hadden geen hoge verwachtingen, het was semi-zelfbediening en we werden aangenaam verrast. Als 1e gang ( zelf meenemen na de bestelling) namen we beide hetzelfde, gegratineerde aubergine gevuld met vlees en groente, erg lekker. De 2e gang werd geserveerd, Everdien had kippenvleugels met rijst met groente en ik had rijst  in rode wijn met inktvisjes en venusschelpen, ook prima.  Als dessert had Everdien gemengde vruchten en ik yoghurt met honing en stukjes noot. Daarbij een glas wijn en bier voor mij, je vraagt je af hoe ze het flikken, goede kwaliteit voor zo weinig geld, daarom ook zo uitgebreid beschreven.

Het was vandaag een stralende dag, niet veel wind en 23º.

Sant Sadurní d’Anoia  12-10-2021, dinsdag

We stonden vannacht met 9 campers In Sant Cugat, officieel kunnen er 6 staan . Vanwege de feestdag, naast een Duitse camper van mensen die uit Ost Friesland komen en hier vaker zijn geweest om te wandelen, allemaal Spanjaarden, dat zal ongetwijfeld met de feestdag te maken hebben. Vanmorgen bleek dat er in een van de Spaanse campers een Nederlandse jonge vrouw zat met een jongetje die 2-talig was, grappig om te horen.

Het was maar 17 km naar Sant Sadurni waar we ook op een kleine cp staan maar die veel mooier gelegen is. En dan staan we in deze mooie omgeving ook nog op een bonusplaats, de laatste plek  naast picknicktafels dus mooi vrij uitzicht. Als we 30m een pad inwandelen hebben we een erg mooi uitzicht o.a. nog beter op de bergkam Montserrat dan we gisteren hadden.

 

 

                         Vanaf het pad bij de cp een mooi uitzicht, oa op de bergkam Montserrat.

Boven het gemeentehuis , Casa de la Villa uit 1896.

 

Links Casa Mota uit 1893.

Casa Llouis Mestrés uit 1904

Het mooiste Modernisme huis vinden wij Casa Formosa (1928), rijk gedecoreerd aan de buitenkant. Het is een groot, breed huis in een smalle straat, zodat fotograferen moeilijk is.

We zijn aan het eind van de ochtend naar het dorp, 10.000 inw., gewandeld.

In Sant Sadurní staan ook een paar huizen, naast de bodega van Codorniu die even buiten het dorp ligt en we morgen gaan bezoeken, in modernisme stijl, iets wat wij ongemerkt al een paar jaar schrijven als modernista, w.s. omdat het zo lekker Spaans klinkt. We zijn langs wat van die huizen gewandeld en hebben al wandelende een aardige indruk van het dorp kunnen krijgen. Het heeft een levendig centrum, zeker vandaag met de feestdag met de goed gevulde terrasjes. Overal zie je ‘Cava casas’ waar je kunt proeven en/of een rondleiding kunt krijgen. Je moet vooraf boeken, alles zit vol zei men bij de Turist info, vanwege de feestdag. We hebben als eens een rondleiding gehad door een Cava coöperatie, dus dat hoeven we ook niet. Het is een rijk dorp, dat kun je zien, maar ook vergane glorie, leegstaande , voormalig mooie statige Cava casas, aan verval onderhevig, dat snap je dan weer niet. Maar Sant Sadurní met bekende wijnhuizen zoals Codorniú en Freixenet mag zich met recht de cavahoofdstad noemen.

Overal in het straatbeeld zie je symbolen van de cava, zelfs in het straatmeubilair. 

Het proces van o'a het bottelen aan de gevel van een huis.

Rechts: "Amsterdammertjes in de vorm van een Cavafles en -kurk.

Hier 2 'standbeelden', de eikenhouten vaten boven en rechts de Cavafles

Om het ten onrechte gebruik van woord modernista ( i.p.v. Modernisme )goed te maken, dan maar even deze korte uitleg :
t
egen het einde van de 19e eeuw is een culturele beweging ontstaan in Europa die vernieuwend was in zowel literatuur, theater, architectuur als design en betekende een radicale breuk met het verleden. Voor dezelfde stijl werden verschillende namen gebruikt. In Catalonië heet de stroming Modernisme, in de rest van Spanje Modernismo, in Frankrijk en België Art Nouveau en in Duitsland en Nederland Jugendstil. Barcelona werd in deze periode een van de belangrijkste centra voor deze nieuwe stroming en werd een manier om  het Catalaanse nationalisme te uiten. Josep Puig i Cadafalch, Lluís Domènech i Montaner en bovenal Gaudi waren de bekendste voorvechters hiervan. Vertegenwoordigers van het Modernisme ontmoetten elkaar in het café "Els Quatre Gats" (Catalaans voor: de vier katten). We hebben lang geleden al eens zoveel mogelijk gebouwen van Gaudì gefotografeerd in Barcelona. Het modernisme  kenmerkt zich door krullende lijnen, gestileerde plantenmotieven en diervormen, die voornamelijk bedoeld waren  voor decoratie. Zij gebruikten ook nieuwe bouwmaterialen die een steeds grotere rol gingen spelen in de architectuur. Zo zijn bv n het Parque Guell  voor de vele mozaïeken, o.a. bij de bekende lange bank in de vorm van een reuzenslang, kopjes en schotels gebruikt.

Hadden we al een fijn gevoel door de mooie plek waar we staan, het leuke cava dorp, het weer deed daar nog een schepje bovenop, stralend weer, vrijwel geen wind en 23º ,een hogere gevoelswaarde door het ontbreken van wind.

We hebben vanmiddag veel gelezen en aan het eind van de middag nog een kleine wandeling door de omgeving gemaakt, het was weer een fijne dag.

Sant Sadurni d’Annoia 13-10-2021, woensdag

Het was een koude nacht met 9º, daaraan merk je dat de herfst toch begonnen is, hoewel het nog heerlijk nazomerweer is. Er stonden vannacht hier 6 campers, 3 Spaanse , 2 Nederlandse en 1 Duitse. Spanjaarden zijn weer aan het werk , de feestdag is voorbij hoewel de Día de Hispanidad vanzelfsprekend in Catalonië nauwelijks gevierd wordt. Het is een  feestdag geheel in het teken van Spanje en het Spaanse imperium wat na de ontdekking van Amerika door Columbus ontstond, een dag waarop Spanjaarden laten zien dat ze trots zijn op het feit dat ze Spanjaard zijn.

 We zijn aan het eind  van de ochtend naar de Caves van Cordiníu gewandeld, tussen de wijngaarden  door, slechts 1,3 km van de cp verwijderd volgens  een wegwijzer hier. De Caves zijn gevestigd in een Modernisme gebouw van de architect Josep Puig i Cadafalch, eerder zagen we al eens verschillende andere Modernisme wijnhuizen.

De 1,3 km was zelker 3x zo veel , via een hobbelig dalend en stijgend pad tussen de wijngaarden door en af en toe een stukje bos. Maar het was de moeite waard hoewel het bezoek maar van korte duur was. We liepen het terrein op en zagen meteen het mooie gebouw met aan de rechterkant een groot herenhuis , ook Modernisme. We zijn een deur ingegaan in het hoofdgebouw en hebben kort binnen rondgekeken. Weldra kwam er een dame die op strenge toon zei dat we hier helemaal niet mochten zijn, dat we alleen met een groep  een bezoek konden afleggen en dat de groepen volgeboekt waren. Dat we onmiddellijk het pand moesten verlaten,  ze zou de beveiliging bellen. 

Codorníu Brut Ecológico gekocht in een winkel, zouden we dat wel…, maar we zijn niet kinderachtig. En we kunnen al wel verklappen dat hij heerlijk smaakt.

                    Het wijnhuis van Codorníu van de hand van de architect Josep Puig i Cadafalch, hier het hoofdgebouw

In de gewelfde kelders liggen vaten Cava te rijpen

Een prachtig Modernisme huis, grotendeels door struiken aan het zicht onttrokken.

Detail zijgevel met verfijnd smeedwerk

Spanje heeft  afgelopen vrijdag een vaccinatie graad van 87,5% behaald, dwz een volledige vaccinatie, minstens 1 prik heeft nu 90% gehad. Spanje behoort daarmee tot de landen in Europa met de hoogste vaccinatiegraad. 

Ook zijn de besmettingscijfers de laagste sinds 15 maanden waarmee Spanje tot een laag risicoland behoort met minder dan 50 besmettingen per 100.000 inwoners. Zo had Spanje gisteren 1177 besmettingen, heel veel minder dan Nederland . Waar het aantal besmettingen in Nederland stijgt ( vandaag  3746), daalt het in Spanje . Dat zal alles te maken hebben met het loslaten van de  1,5m afstand en grotendeels verdwijnen van de mondkapjesplicht in Nederland. Maatregelen die in Spanje nog wel gelden, nog steeds volharden Spanjaarden, nog zeker de helft, in het dragen van mondkapjes op straat hier. We staan hier bij het begin van de wandelpad de natuur in, zelfs daar draagt een enkeling nog een mondkapje, die snappen iets niet helemaal.

De komende weken herfstvakantie, vliegtuigladingen zonzoekers komen naar Spanje toe, benieuwd of dat nog van invloed is op de besmettingscijfers. Dat weten we over een maand, dan zitten wij weer achter de verwarming thuis maar volgen het nieuws natuurlijk wel.

Het weer was vandaag wat minder dan gisteren, er kwam meer wind en later op de middag bewolking, het werd 21º.

Dit gebouw stond naast het hoofdgebouw, we weten niet wat hier gebeurd, we kunnen wel gissen. het was ons verboden te fotograferen , onmiddellijk van het terrein af, foto is van afstand genomen.

 

Llagostera 14-10-2021, donderdag

Vanmorgen was het weer fris, voor de 2e dag even de kachel aangedaan. We zijn 67 km verder gereden naar het stadje la Garriga, daarvoor moesten we Barcelona passeren. Altijd even spannend (ja, we worden ouder)  hoe druk het zal zijn op de AP7. Het was druk maar het reed mooi door en aangezien we tegen de 100 rijden op de 2e baan, passeren we vrachtauto’s waar je anders tussen moet blijven hangen. Geen file, zelfs geen langzaam rijdend verkeer.

Restanten Romeinse villa Can Terrers in La Garrida

           Het zitbad

Om een indruk te geven hoe groot het villa complex was.

Misschien voor een andere keer: La Garrida N4167000 E2.23771, gratis, voorz.

In La Garrida was een mooi gelegen cp, parkje erachter en voor, wat leuk, een atletiekbaan, nieuw aangelegd. En aan de overkant van de weg zag je restanten van een  Romeinse villa. Toen we daar heen liepen, nadat we eerst koffie hadden gedronken, vonden we de atletiekbaan ineens veel minder leuk. We zagen toen pas de borden dat er morgen een wedstrijd zou zijn op de baan en dat van 6 uur de cp gesloten zou zijn, dat zou vroeg op worden. Everdien vroeg het nog na aan een paar freaks die daar stonden met omgebouwde vrachtautootjes , die vertelden dat de politie had verteld dat iedereen  om 5 uur moest vertrekken. We zijn nog even naar de ruïne van de villa gegaan en omdat het inmiddels na 13.00 uur was, maar een andere bestemming gezocht, we zijn per slot van rekening flexibel. We zijn 77 km verder gereden naar Llagostera, daar zijn we nog nooit geweest, wel in Girona en Sant Feliu de Guixols, in beide steden meerdere malen zelfs. En Llagostera ligt precies tussen deze 2 steden in, ook verbonden via een Via Verde, een fietspad.

                                           Beeldbepalende kerk in Llagostera, de Esglesia de Sant Feliu

Het grote Plaça Catalunya met het casino waarvan alleen het linkergedeelte oud is.

Er staat nog een klein deel van de vestingmuren van Llagostera overeind.

Cp Llagostera, N41.82158 E2.89559, gratis met voorz

Toen we er aankwamen zagen we vanuit de verte  witte zeildoeken en dachten we wat gezellig, terrasjes vlakbij de cp. Dichterbij gekomen zagen we dat het  marktkraampjes waren, maar het was al bijna half 3 en de markt was afgelopen. We konden langs de kraampjes heen de cp oprijden. Een kleine cp, met passen en meten kunnen er 6 campers staan, niet zo mooi gelegen tussen een kleuterschool en een zwembad in, wel aan de doodlopende straat. Maar ook hier schijnt de zon en we hebben lekker buiten zitten lezen. Tot we in de loop van de middag het dorp zijn ingegaan om dat te verkennen. Er is een klein historisch centrum, veel stelt het niet voor, er zijn wat aardige gebouwen en 2 leuke pleinen en dan heb je het wel gehad.

We zijn onbedoeld wat dichter bij huis gekomen dan we vanmorgen dachten, echter maar 77 km, nog een kleine 1500 km te gaan maar we zullen ongetwijfeld niet in een rechte lijn naar huis rijden.. Everdien krijgt bij vlagen wel zin om naar huis te gaan, binnen 2 weken zullen we daar wel zijn, ook afhankelijk van het weer in Frankrijk maar daar zijn we voorlopig nog niet.

Het weer hier was mooi, vanmiddag volop zon en net geen 23º.

Bellcaire d’Emporda 15-10-2021, vrijdag

We zijn een stukje verder gereden, het was toch een weinig inspirerende omgeving waar we stonden, het dorp hadden we wel gezien en we wilden dichter bij een natuurgebied gaan staan. We hadden daar 2 betaalde cp’s gezien,  we hebben tot nu toe weinig aan overnachtingen betaald. We zijn  55 km verder gereden, iets meer naar de kust toe (de zee is hemelsbreed 10km verwijderd) en staan in het voor ons onbekende dorp  Bellcair d’Emporda  op een betaalde particuliere cp. We hadden eerst op een andere cp gekeken, een km of 5 hier vandaan, daar zouden ruimere plaatsen zijn dan waar we nu staan en de beheerder kon heel goed mojito’s bereiden. Maar daar was het stoffig, er was heel veel schaduw en er stond niemand en er was geen beheerder aanwezig ,voor ons een reden om door te rijden naar een andere cp, degene waar we nu staan. Een leuke ontvangst, het ziet er wat camping-achtig uit , de percelen zijn gescheiden door heggen, inderdaad aan de kleine kant maar we kunnen voor de camper in de zon zitten, kortom blij dat we hier naar toe gereden zijn. Er is tevens een wasmachine, en wifi all over the place , er is een douche voor €1,-.

En we staan vlakbij een natuurgebied , er zijn fiets- en wandelmogelijkheden,  het ligt aan de rand van het aardige dorpje, kortom we blijven hier 2 dagen.

De weg hier naar toe hadden we gedeeltelijk vaker gereden, de C14 langs de kust maar we kwamen op kleinere wegen, omdat je op het platteland zit zat je wel eens een tijdje achter een tractor of een ander landbouwvoertuig. Maar wat zijn we door leuke dorpjes gereden hier in de steek Empordá, ze hebben veelal  een middeleeuwse uitstraling.

 

Het kasteeltje Castell de Bellair d'Empordá is gerestaureerd, is nationaal erfgoed, plaatsen ze zo'n foeilelijke klok .

Aardig huis, leuke kerker eraan gebouwd.

Het pré-Romaanse kerkje San Juan, 1002

Cp Massis del Montgrí N 42.07505 E3.09811

€9,- + €0,60 toeristen belasting  pp, veel voorz, oa douche , wasmachine, wifi.

We zijn maar 2x eerder een deze omgeving geweest, lang geleden en een jaar of 3 geleden naar o’a San Juan de Pescador en Peralada waar de heerlijke licht mousserende wijn vandaan komt. Op meer plaatsen in de Empordá wordt wijn gemaakt, Empordá wordt in 2 wijngebieden verdeeld, Alt Empordà in het noorden en Baix Empordà in het zuiden waar wij nu staan. We zijn natuurlijk wel vaker in Figueres geweest , o.a. het Dali Museum, maar verder lieten we op weg naar het zuiden of naar Marokko deze streek altijd links liggen, hebben we nu en wellicht een ander jaar nog wat te ontdekken.

Vanmiddag zijn we hier door het dorpje Bellcair (660 inwoners) gewandeld, leuk, maar niet echt bijzonder. Er zijn slechts enkele middeleeuwse gebouwen overgebleven, waaronder het gerestaureerde kasteeltje Castell de Bellcair (1277-13113) ommuurd met 6 torens, het kasteel is nationaal erfgoed. Er staat ook  het pré-Romaanse kerkje San Juan, die voor het eerst genoemd is in 1002. Er is een bakker, een slager, een supermarktje en het enige restaurant is wegens vakantie gesloten.

Aan fietsen zijn we niet toegekomen, voor 6 uur was er een veegwagentje bezig om de straat voor ons waar de markt was geweest schoon te vegen. Merkwaardig, dit was gisteren ook al grondig gebeurd. Van slapen kwam niets meer, daarom hebben we omdat we moe waren, vanmiddag gelezen en  fietsen of wandelen zullen we morgen dan wel toekomen.

Het was een vriendelijke dag vandaag met sluierbewolking waar de zon niet zo veel moeite mee had. Het werd 21º bij niet al te  veel wind.

Op een huis in het dorp zat deze vrolijke zonnewijzer.

                    Oud huis met prachtige bougainville 

Bellcaire d’Emporda 16-10-2021, zaterdag

Nadat we de was hadden gedaan, €9,- voor wassen en drogen dus €,2- duurder dan in een lavanderia en andere corvee taken zijn we een eindje gaan fietsen aan het begin van de middag. Langs de rand van het natuurgebied, door het  aardige dorpje Ulas  tot aan de voet van de heuvel  waarop het kasteel Castell de Montgrí ligt( 13e eeuw, een  niet afgebouwde lege huls). Naar deze berg, Montgrí is Catalaans voor grijze berg , is het natuurgebied hier genoemd. Je kunt naar het kasteel wandelen, duur 2 uur, dat hebben we niet gedaan. Het fietspad loopt door naar L’Estartit aan de zee. Maar wij zijn gestopt in het tamelijk uitgestorven stadje Toroella del Montgrí, (dat ziet er wat armoedig uit vonden we) omdat we wat gaan  wilden eten, het was ondertussen lunchtijd. We hadden de keuze tussen een tamelijk sjiek restaurant met een Menu del Día voor €35 p.p., of uit een 3-tal cafetaria-achtige eetgelegenheden, iets anders hebben we niet kunnen ontdekken. Dus werd het één van de drie, Calamaris en inktvis (rabas) van de Spaanse  Aviko met patatas bravas met saus uit een flesje, geen hoogtepunt deze reis maar best lekker. Wel een goed glas witte wijn erbij en een lekker tapbiertje voor nog geen €25,- , hoeft Everdien ( want die kookt altijd omdat ze het veel beter kan dan ik) vanavond niet te koken. 

Het  Castell del Montgrí ( 13e eeuw ) is nooit afgebouwd, 4 muren 4 torens, toch ziet het er tamelijk imposant uit.

De kerk van het aardige dorpje Ulás

Deze alcoholist wilde met alle geweld op de foto, ik heb hem geen toestemming tot publicatie kunnen vragen.

Ter compensatie deze mozaïek, het heeft niets met ' de Nozem en de Non " te maken

In Spanje wordt ons altijd gevraagd in de winkel of we een klantenkaart hebben, nee die hebben we niet. Net zoals in Nederland bv de AH bonuskaart hebben veel Spaanse winkelketens klantenkaarten waarmee je kortingen kunt krijgen. Alleen de Mercadona heeft geen klantenkaarten meer. Nu komt het eind van het verblijf van ons in Spanje in zicht en uitgerekend nu pas lezen we in Spanje Vandaag  dat het hebben van een klantenkaart van een winkel, waar we geheel toevallig misschien wel het meest geweest zijn, de Carrefour, voor 65+’rs toch wel voordelen biedt. Voor die leeftijdscategorie is hij nl gratis en hij heet de Carrefour 65+ kaart. Met deze speciale kaart worden de boodschappen bij de Carrefour  goedkoper dan bij andere supermarkten aangezien je geen IVA (btw) hoeft te betalen op verse producten zoals vlees, vis, brood, gebak, groente, fruit, worst en kaas, eieren en voorbereide maaltijden. Ook krijg je 8% korting op de brandstofprijs bij de Carrefour en 4% bij de Cepsa. Misschien komen we nog een keer bij de Carrefour en eens kijken of deze kaart ook voor buitenlanders geldt.

Er staan hier ongeveer 20 campers van verschillende nationaliteiten en naast ons zijn Belgen komen staan. De vrouw van het echtpaar was blij dat ze Nederlanders naast zich had, kon ze tenminste wat babbelen, wat we dan ook gedaan hebben.

Het was weer een mooie dag die windstil begon maar in de loop van de middag toe nam tot matig, het werd 22º.

 

Al weer een tijdje geleden dat we onze tot nu toe gereden route hebben geplaatst, bij deze dus:

A: Albelate de Bispao, B: Alcañiz, C: Vinaros, D: L'Aldea

A L'Aldea, B: Amposta, C: Sant Cugat de Sesgarriques, D: Sant Sadurni d'Anoia, E: Llagustera D: Bellcaire d'Empordá

Klik hier voor vervolg deel 8 Najaar Spanje 2021 deel 8