Camperreis Marokko 2014 deel 1

 

Mooi uitgedoste vrouwen tijdens de amandelfeesten in Tafraout

 

Warnsveld januari 2014 Proloog

Omdat er al een paar keer geïnformeerd is of we dit jaar wel naar Marokko gaan, even een ‘verantwoording’  waarom we nog steeds thuis zijn:

 

Everdien heeft nl Murphy op bezoek gehad.

Toen we na 5 maanden op de terugreis na 5 maanden Griekenland in Italië reden, de laatste restjes Parma ham uit onze kiezen peuterend, belde onze zoon op dat hij in het ziekenhuis lag met een gebroken heup.

We zijn toen snel naar huis gereden en aangezien hij alleenstaand is heeft hij 10 dagen bij ons gebivakkeerd tot hij weliswaar met krukken, weer een beetje zelfredzaam was.

 

De dag dat hij vertrok kreeg Everdien weer hoge koorts, weer, omdat ze dat al 3x eerder afgelopen jaar had gehad de 1e keer in Marokko en nog 2x in Griekenland.

Na 2 dagen kreeg ze ook nog hevige pijn aan haar rechterlong erbij, het was zaterdag dus een arts van de doktersdienst kwam erbij.

Nadat hij eerst had vermoed met een hypochonder te maken te hebben, "mevrouw wat doet U in dat bed” (er stond een hoog/laag ziekenhuisbed van onze zoon in de kamer wat bijzonder goed van pas kwam)vond hij ziekenhuisopname noodzakelijk.

Dus op zaterdagavond het ziekenhuis in, met hevige pijn en 39, 4 gr. koorts, foto’ s maken, mevrouw, u heeft een long- en longvliesontseking en een vlekje op de rechter middelste longkwab.

Dus schrik oh schrik, weliswaar is Everdien zo’ n 10 jaar geleden gestopt met roken, maar dat beruchte  vlekje….

Dus zei Everdien (galgenhumor) zoek maar vast een nieuwe vriendin , maar door prettig assertief optreden kreeg ze het voor elkaar om in 1 week, de wel noodzakelijke , onderzoeken te krijgen.

Eerst een CT scan, vervolgens een bronchoscopie, daarna een PET scan in Arnhem en toen het nog niet duidelijk was  een longpunctie.

Na een paar dagen wachten op de uitslag van de kweek, kwam de definitieve diagnose: U heeft een ingesloten ontsteking in de longkwab.

Dus na 10 dagen spanning was er reden tot vreugde en hebben we een andere camper gekocht kort daarna, dus geen nieuwe vriendin.

Maar toen bleek bij de longarts dat de ontstekingen in de longen veroorzaakt werden door een hardnekkige parodontitis.

Dus op 19 december zou het bovengebit getrokken worden. Het weekend voorafgaande hadden we een treffen in Meppel met een paar camperaars en Everdien verzwikte haar voet en scheurde haar enkelbanden en ging zodoende op krukken naar het ziekenhuis om haar bovengebit te laten trekken.

Pas 3 weken later, kon ze weer wat normaal eten na  weken soep, vla en geprakt eten.

Er bleek dat, naast drukpunten, een achtergebleven botsplintertje voor de pijn onder haar prothese gezorgd had. 

Op 7 jan.is er een zgn zachte rebase gemaakt, een opvulling omdat door het trekken van de tanden ,de kaak slinkt. 2 Dagen later werd er opnieuw een botsplintertje verwijderd en nu moet op 11 feb  een harde rebase gemaakt worden.

Hopelijk is met een week daarna de eventuele drukpuntenpijn verholpen en kunen we ongeveer 22 feb. met de boot vanuit Sète  dan eindelijk naar Marokko gaan. Het is wel een ziek, zwak en misselijk verhaal geworden maar het is niet anders.

 

We hebben wel het oorspronkelijke plan om in mei naar Turkije/Griekenland te gaan laten varen, dat kunnen we dan altijd volgend jaar nog wel doen.

De camper staat al een tijdje bij huis ,hij is al voor een deel ingepakt. We zijn al wel naar Meppel, Amsterdam en Duitsland geweest .

 

 

 

Rolampont 13-02-2014 donderdag

En zo zijn we vanmorgen, bijna 2 maanden later dan gewoonlijk , vertrokken op weg naar Marokko.

Was Everdien gisterenmorgen nog langs de tandarts geweest om wat drukpunten te laten bijvijlen na de rebase van dinsdag, vanmorgen voelde het zo goed dat we konden vertrekken.

De reis verliep prima, wel begon het in Limburg te regenen en die ging over in sneeuw in de Ardennen. De linkerbaan was glad en omdat het voorraam door de sneeuw ging beslaan , hebben we een flink stuk met de airco aan gereden.

Dat was hopelijk de reden dat we nogal veel diesel hebben verbruikt, 1 op 7,2.We zijn via de autoroute gereden en we deden over de 637km naar Rolampont 7,5 uur.

Rolampont N47.95301 E5.28588

We staan hier op een kleine rustige camperplaats, gratis, bij een dorpje aan een kanaaltje.Er is plaats voor 3 campers en er zijn 3 stroomaansluitingen.Een rustige plaats, slechts 3 km van de autoroute, ideaal voor een overnachting.

 

Narbonne 14-02-2014 vrijdag

We zijn vanmorgen tegen 9 uur vertrokken en we zijn in ruim 7 uur de 660km naar Narbonne gereden via de autoroute.Tot voorbij Lyon hebben we lichte regen gehad, daarna bleef het droog maar bewolkt.

Narbonne N43.18017 E3.022294

We staan op een grote camperplek in Narbonne, €9,- met stroom, er staan hier wel 20 campers.Deze plek ligt niet alleen vlakbij de Carrefour (diesel€1,296) maar ook slechts 2 km van de autoroute.

Het is nog een uur rijden naar Spanje, we gaan voor het eerst niet via Sète met de boot maar door Spanje en dan in Algeciras overstekennaar Tanger.

De camper rijdt 1 op 8, de vorige 1 op 9.Het rijden met de cruisecontrol bevalt prima, de motor tippelt lekker tegen de heuvels op met zijn 157 pk.

 

Valencia 15-02-2014 zaterdag

Het was 580 km naar Valencia, weer via de tolweg, dat schiet lekker op. We staan 12 km voor Valencia op een nieuwe, luxe camperplaats  ‘Camperpark Valencia’ met alles er op en er aan zoals wifi, mooie wc’ s en douches ,zelfs een zwembad.

Valencia N39.58017 W0.44512

De prijs is er dan ook wel naar , € 12 en €3 voor electra.  De zon schijnt niet alleen de hele dag, ook was het 23,4 gr.

Los Alcazares maandag 17-04-2014

We zijn gisteren op de camperplaats gebleven, het kwam met bakken uit de hemel. Vandaag zijn we naar Los Alcazares  (prov.Murcia) gereden, we staan vrij  niet ver van zee. We zijn trouwens niet de enigen, er staaan hier op een paar plaatsen wel 150 campers, de een nog groter dan de andere . Veel Nederlanders trouwens.

Los Alcazares N37.76308  W0.83107

We hebben hier Theo ontmoet, die kennen we van het camperforum, leuk, dan zie je een gezicht bij de forumnaam 'mmdem'. Zij zijn ook onderweg naar Marokko, misschien ontmoeten we ze wel nog een keer.

Bram en Marianne, die we al jaren kennen van Piemanson staan hier ook, ze hebben ons uitgenodigd om vanavond bij hun te komen eten.  Het is trouwens een bewolkte dag met behoorlijk wat wind, binnenzit weer dus.

 

Motril 18-02-2014 dinsdag

Het was een bizonder gezellige avond gisteren, heerlijk gegeten, verse makreel gerookt in een pan met houtsnippers en een groentencurry. Bram is nog een oude linkse rakker dus we hebben over oa politiek geouwehoerd en zijn een beetje doorgezakt.

Vandaag reden we eerst door een mooi landschap met bloeiende fruitbomen maar helaas ging dat snel over in een zee van plastic. Vooral langs de kust van de provincie Alemeria is alles verpest door een aaneenschakeling van plastic kassen, de costa plastica.

Motril N36.72326 W3.53298

We staan nu aan een kleine boulevard in Motril waar ongeveer 15 andere campers staan. Je kunt hier ook op het strand staan maar het is bewolkt weer en er vallen wat lichte buitjes, dan is het asfalt beter als ondergrond.

 

 

Marokko 19-02-2014 woensdag

We kwamen vandaag om een uur of 12 in Algeciras.Omdat we tot nu to altijd via Sète zijn gegaan, zijn we onbekend met de situatie te plekke. We wilden een kaartje kopen bij Carlos bij de Lidl. We hadden de verkeerde Lidl in de Tomtom en hebben boodschappen gedaan bij Eroski en zijn naar de haven gereden om  een ticket te kopen om morgen over te steken.

Bleek dat er om 14.00 uur nog een boot zou gaan, dus wij verschillende ticketkanttoortjes in want we wisten dat een retour ongeveer €200 zou kosten. Maar er werd €260 0f €270 gevraagd, uiteindelijk om 13.45 uur maar toegehapt en voor €220,-  tickets gekocht. Bijna 3 uur gewacht tot de boot met vertraging om 16.45 vertrok. Met een kwartier waren we door de douane, lekker snel. Bij het verlaten van de boot spraken we 2 Nederlanders die in Frankrijk wonen, Ruud en Ankie. Omdat het donker werd spraken we af om bij een benzinestation te overnachten.

inschepen in de haven van Algeciras

Toen we de boot af reden zagen we op de kade 2 zwaaiende mensen staan . Nu zijn we vaker in Marokko geweest maar dat is toch geen reden voor zo'n enthousiast onthaal door de bevolking zou je zeggen.Tot onze verrassing bleken het Piet en Elly te zijn die we 5 jaar geleden in Marokko hadden ontmoet en nu op het punt stonden om Marokko weer te verlaten. We zijn elkaars reisverhalen altijd blijven volgen en we dachten dat ze vrijdag weer terug gingen.

We hebben elkaar slechts vluchtig kunnen spreken, maar het was een hele leuke ontmoeting temeer omdat het totaal onverwacht was. We kregen nog een simkaartje waar we  nog 2 weken mee kunnen internetten (Elly had zo’n gevoel dat ze ons nog zouden zien) en waarmee dit verslag on line wordt gezet, Piet en Elly nog bedankt!

De rots van Gibraltar

We zijn gaan overnachten bij hetzelfde tankstation waarvan Everdien zich wist te herinneren dat we daar een paar jaar geleden  een pannini met heerlijk gekruide kip en friet hadden gegeten en jawel hoor nog steeds lekker.

‘s Avonds hebben we nog een wijntje gedronken bij Ruud en Ankie, leuke mensen waar het onmiddellijk mee klikte .

 

 

Moulay Bousselham 20-02-2014 donderdag

Het was niet zo ver rijden, 130km, naar de camping International in Moulay Bousselham waar we nu staan. Het is vandaag een mooie zonnige dag en ruim 17 gr.

Jan en Simonne, die we kennen van het camperforum, die staan hier ook. Net voordat we bij hen een borrel zouden gaan drinken kwamen Marie José en Karel  de camping op rijden , zij vertrekken uit Marokko over een paar dagen. Zij waren vorig jaar bij het groepje ‘wintervrienden’ die we oa in Taghazout ontmoet hebben. We hadden niet verwacht hun nog te zien , we hebben nog even leuk bijgekletst.

achteraan op de camping in Moulay Bousselham is nog ruimte genoeg

Dat laatste hebben we ook gedaan met Jan en Simonne tijdens het drinken van een wijntje. Zij zijn heel enthousiast over hun 1ste Marokkoreis die bijna ten einde is en vertelden daar vol verve over. Ook dat was gezellig en we kregen nog een heerlijke  uiensoep. En zo vertrekken er mensen terwijl wij nog maar net aan onze Marokkoreis zijn begonnen.

 

Marrakech 220-02-2014 zaterdag

Gisteren zijn we naar Marrakech gereden, 530 km via de tolweg. Langzamerhand zie je het landschap veranderen. In het noorden langs de kust heb je een paar rivieren die in zee uitmonden en voor een vruchtbare bodem zorgen. Het vormt een uitgestrekt landbouwgebied die , samen met het gebied rond Biougra in de Soussedelta, voor een belangrijk deel van de agrarische productie van Marokko zorgt.

Als je naar Marrakech rijdt verliest het landschap zijn groene karakter en zie je meer en meer schapen verschijnen. In de buurt van Marrakech zie je de besneeuwde toppen van de Hoge Atlas opdoemen die fraai afsteken tegen de blauwe hemel.

camping Relais de Marrakech is erg vol

We zijn in Marrakech op camping le Relais de Marrakech gaan staan, we hoeven de stad nu niet te bezichtigen. Hoewel we het een fascinerende stad vinden zijn we er al diverse malen geweest nadat we er ruim 40 jaar geleden voor het eerst waren. We zijn hier om een paar dagen wat uit te rusten, we zijn nu ruim 3200km van huis. Mn. voor Everdien is het reizen toch vermoeiend, haar zieke heeft veel van haar reserves gevergd.  In het ziekenhuis vertelde men haar dat het wel langer dan een half jaar kon duren voordat haar conditie weer op peil was.

 

 

 

Marrakech 23-02-2014 zondag

Het was natuurlijk beter en leuker geweest als we wat langzamer in Spanje en Marokko langs de kust waren afgezakt.

Het was echter niet in de eerste plaats het weer alswel het feit dat op 28 februari de amandelfeesten in Tafraout zijn. Dat folkloristisch gebeuren hebben we nog nooit meegemaakt, of we waren te vroeg of te laat of het was niet dat jaar.

Maar vanaf nu doen we het wat kalmer aan. Het is niet alleen het reizen wat het vermoeiend maakt voor Everdien, ze moet ook het grootste deel van het huishouden en andere werkzaamheden in en rondom de camper doen omdat ik dat niet kan met mijn krakkemikkige lichaam. Nu is dat thuis ook wel zo, maar daar heb je bv een wasmachine, voor grotere was gaan we hier ook altijd naar een wasmachine op zoek. 

  

                                              er is ook een zwembad op de camping

We hebben niet alleen al een paar x bij de Koutoubia moskee gestaan, vanwaar je zo de stad inloopt, ook op deze camping zijn we meerdere malen geweest . Zo druk als het nu hier is hebben we het echter nog nooit meegemaakt. Dat is dan wel in overeenstemming met de verhalen die je hoort dat het overal in Marokko zo druk is met campers. Toch hebben we  al de nodige campers op de terugweg naar het noorden zien rijden, de verwachting is dat het vanaf nu toch langzamerhand wat rustiger gaat worden, wat voor ons natuurlijk gunstig is.

 

Taghazout 24-02-2014 maandag

Dat hebben wij nou weer. Kopen we een dure schotel, met automatische skew, zodat de LNB automatisch gedraaid wordt. We hebben in Moulay Bousselham nog prima ontvangst, in Marrakech kan de schotel de satelliet niet vinden. Hij bleef maar ronddraaien en toen de schotel ingeklapt was, deed hij helemaal niets meer. In het display van het besturingselement verschijnt alleen de mededeling ‘ init. Fehler’ , initialiseringsfout.

We hebben, volgens het boekje , op 2 manieren een reset geprobeerd, maar nada. We hebben niet alleen het probleem aan het camperforum voorgelegd, maar ook een mailtje gestuurd naar de fa Bruggink waar we de camper hebben gekocht en de schotel hebben laten plaatsenen tevens aan BM Sat, daar hebben we de tv gekocht en dat zijn specialisten. Het lijkt een softwareprobleem te zijn.Voorlopig kijken we DVD’ s en we kunnen nog altijd een losse schotel kopen.

   

Vanmorgen zijn we eerst langs de gasfabriek gereden om onze Hollandse fles  bij te laten vullen met propaan , 5kg voor nog geen €6,-. We zijn daaarna via de tolweg naar Agadir gereden, 230 km voor €11,25. De 1ste 100 km waren tamelijk saai, daarna kwamen we in de Hoge Atlas en die is erg mooi, zelfs vanaf de tolweg gezien. De bergen verschillen van kleuren, er is een gedeelte met rode vulkaanrotsen en af en toe zie je een lemen dorpje . Zelf rijden we niet al te hoog maar je hebt af en toe wel een blik op de besneeuwde toppen in de verte.

Na boodschappen bij de Marjane te hebben ingeslagen zijn we naar Taghazout gereden. Daar staan momenteel over een afstand van zo’ n 3 km wel 500 campers. Zo druk hebben we het nog nooit gezien. Tot het verboden werd in 2007 , stonden er hier op ‘ die Platte’ zoals de Duitsers het noemden, ook zoveel campers. Toen was er maar 1 camping in de buurt, nu zijn er 4 die helemaal vol staan. Daarom wordt het weer gedoogd om hier te staan. We hebben ook weer enkele bekenden gezien zoals een ex collega van het ROC die we nu voor de 3e keer in Marokko ontmoeten. 

Taghazout 25-02-2014 dinsdag

Ondanks de drukte hier hebben we toch ruimte genoeg om ons heen omdat we aan de rand staan, niet ver van de ingang.(zie foto). Het is hier leuk, bedrijvigheid genoeg. Handelaren met van alles en nog wat, evenals vorig jaar ook in perfect Nederlands ‘vers gerookte paling’ . We hebben sinaasappels voor €0,27 cent en stokbrood voor €0,11 cent gekocht, leuke prijzen die evenals voor de groente gelijk zijn gebleven. De diesel is wel duurder en kost nu €0,81 per liter en de wijn is ongeveer €1,- per fles duurder geworden de afgelopen jaren , een fles goede wijn kost nu €,4,-

vrij staan Taghazout N30.53900 W9.69807

Vanmorgen even naar het dorp gelopen dat erg op surfers gericht is die daar kamers huren. Er zijn een paar restaurantjes waar je voor weinig geld lekker kunt eten.

 

Terug via het strand waar het aardig druk was, surfers en zwemmers in de golven en je kunt er kameel of paard rijden. Ook  nog even kennis gemaakt met Joske die we van het camperforum kennen.

En we kunnen weer tv kijken. We hebben de schotel weer aan de praat gekregen dankzij een mailtje wat we kregen van de fa Bruggink die bij Oyster geïnformeerd had. Er moesten wat handelingen verricht worden aan de black box en de schotel, waarbij Everdien het binnenwerk en ik het dakwerk deed. Leuk hè dat teamwork, vooral als het dan nog lukt ook.

 

 

Tiznit 26-02-2014 woensdag 

Het staan in Taghazout kost €1,80, dat betaal je aan de gardien voor oa de vuilnisverzorging en de bewaking ‘s nachts. Die bewaking is serieus als je afgaat op het kloppen op de deur gisterenavond na 11 uur. Ik was vergeten de motorkap te sluiten na oliecontrole, toch attent van zo’ n bewaker.

We zijn vanmorgen eerst naar de markt in Aourir geweest. Zo’ n souk is altijd een levendige, kleurrijke bedoening met de groenten mooi opgestapeld. We hebben wat groenten en argancreme voor weinig geld gekocht.

 

In sommige plaatsen is er op de souk ook een slangenbezweerder, die zie je ook tegen de avond op grote pleinen verschijnen zoals in Marrakech op het Djema el Fna. Ze hebben diverse giftige slangen zoals cobra’s en zandadders. We dachten altijd dat ze de giftanden getrokken hadden. Maar nu stond er gisteren in de krant dat in Marrakech een slangenbezweerder door een cobra was gebeten. Hij had het gif nog wel uitgezogen maar is in het ziekenhuis toch overleden. Gelukkig houden we altijd een eerbiedige afstand bij een slangenbezweerder, die gewoonte zullen we maar in stand houden.

 

Via een goede weg zijn we naar Tiznit gereden waar we op de camping Riad Aslaff staan. Het is hier ook behoorlijk druk met campers en er staan hier ook de nodige overwinteraars die er al enkele maanden staan te zien aan het onkruid wat rondom  hun campers groeit.

 

Tafraout 27-02-2014 donderdag

Wegens wegwerkzaamheden zijn we via een iets andere weg naar Tafraout gereden. Het eerste stuk was gewoon over de altijd indrukwekkendende Col de Kerdous met zijn prachtige uitzicht. Daarna moesten we bij Tiffernite niet via Tahala maar richting Izerbi via een one way lane, dus regelmatig uitwijken bij tegenliggers. Het laatste stuk naar Tafraout was erg mooi, de prachtige rotsvormen blijven imponeren.

 

We hebben onderweg nog een lifter opgepikt, een oude man die goedgehumeurd in de camper zat en zich in Tafraout erg dankbaar toonde.

In Tafraout staan we in het keteldal waar erg veel campers staan, het is hier ook drukker dan voorgaande jaren.Veel bekenden hier, oa onze ‘wintervrienden’  en ook diverse forumleden die we wel ‘kenden’  maar nu voor het eerst in het wild zien. Aan het eind van de middag hebben we met de wintervrienden een weerziensborrel gedronken , we zaten met ons twaalven rond onze camper. Het is heel leuk om hier te zijn in deze wonderbaarlijk mooie omgeving en zoveel bekenden te ontmoeten.

 

Vanmiddag ontstond er ploteling consternatie, gegil ,rennende mensen, campers werden overhaast weggereden. Het bleek dat een Noor tijdens het koken een gasfles had laten omvallen die in de fik vloog. Veel gegis en flinke vlammen, wel een kwartier lang. Toen een knal en de gasfles werd gelanceerd en vloog laag over de grond , rakelings langs een groepje mensen en wat campers. Toen de gealarmeerde brandweer verscheen kon die alleen maar toekijken maar liep wel het camperdorp uit.

Tafraout, vrij staan in het keteldal, veel campers maar genoeg ruimte

We hebben een afspraak met “Mohammed’ gemaakt om de camper preventief tegen roest te laten behandelen. De onderkant wordt ‘getectyleerd’. Morgen wordt eerst de onderkant van het eventuele roest ontdaan en daarna afgespoten, daarna moet hij een dag drogen en de dag erop wordt de onderkant behandeld met een of ander spul wat we in Nederland niet kennen. We staan zo vaak aan zee dat zo’n preventieve roestbehandeling geen overbodige luxe is.


 

Tafraout 28-02-2014 vrijdag

Om 10 uur zouden we bij de garage zijn maar om half 10 kwam de chef met een hulpje en die begon met schuurpapier en staalborstel  de beginnende roest te verwijderen. De garage aan huis is nog weer eens wat anders dan de kapper, wat hier trouwens ook mogelijk is.

We waren uitgenodigd op de verjaardag van Judith ‘s morgens en daar waren we met meer dan 20 Hollanders. Om 12 uur was de schuurklus geklaard en werden we om 14.00 uur bij de garage verwacht. De bodem van de  camper werd afgespoten en moest drogen. Konden wij mooi in de tusssentijd kip eten, gelukkig voor weinig geld want weliswaar lekker en veel maar vooral veel botjes.

 

Toen we weer bij de camper kwamen werd er al druk gespoten met wat ze ‘Blackson’ noemen, op de verpakking stond echter Steinschlag Schutz. Het was dus geen tectyl maar net als bij ons een vervanger sinds het verboden is. Om 16.15 uur was de camper klaar en moesten we €225,- afrekenen, een redelijke prijs maar voor Marokkaanse begrippen ook weer niet goedkoop. Maar het was van te voren afgesproken , de werkzaamheden vielen mee, nog weinig roest maar het is dan ook preventief.

Everdien had ondertussen een keelontsteking gekregen, misschien omdat ze nog weinig weerstand heeft, hoewel ik een flinke verkoudheid aan het ontwikkelen ben,we zijn in ieder geval duidelijk tegen de verkeerde virussen aangelopen. Omdat Everdien zich niet goed voelde door die ontsteking ben ik alleen aan het eind van de middag naar de amandelfeesten gegaan. Er was nog geen live muziek , wel veel standjes met allerlei producten uit de omgeving, vooral veel arganproducten  van vrouwencoöperaties en wat kunstnijverheidsproducten.

 

Het was een soort Marokkaanse braderie met een vleugje beurs van producten die dienen om gewassen te irrigeren, oa pompen op zonneënergie. Er waren heel veel vrouwen op deze 1ste dag, op hun mooist gekleed, de meesten dus in het zwart. ‘s Avonds was er live muziek maar daar ben ik niet alleen heen gegaan, we konden het vanuit de camper vaag horen. Hopelijk knapt Everdien snel op, er is nog 2 dagen feest.

 

 amandelbloesem, de naamgever van de feesten

Tafraout 01-03-2014 zaterdag.

De 2e dag van het amandelfestival begon om 10 uur met kleiduifschieten. Het enige verschil met Nederland is dat de geweerschoten een duizendvoudige echo kregen in de bergen. Voor sommige honden angstaanjagend, de hond van Jan en Mia kreeg zo de bibbers dat ze besloten om te vertrekken omdat het schieten de hele dag zou duren.

het kleiduifschieten in deze fraaie omgeving

We hadden eigenlijk van het begin af aan al last van de koelkast, hij stonk ontzettend naar verbrandingsgassen. De laatste 2 dagen gaf hij af en toe een paar maal een raspend , ploffend geluid en begon het lampje dat aangeeft dat hij op gas werkt,  te knipperen. Nu is Peet technicus en heeft verstand van koelkasten en heeft de sterk vervuilde koelkast schoongemaakt met speciale apparatuur. We zijn erg blij dat Peet hem heeft schoongemaakt ,we hadden wel brand kunnen krijgen. Boos zijn we op de fa Bruggink, we hebben €995,- kosten rijklaar maken betaald, ‘ alles’ zou worden nagekeken, de koelkast  daar is niets aan gebeurd.

 

Aan het begin van de avond zijn we naar de  amandelfeesten gegaan, we hebben eerst over de ‘ braderie’ geslenterd. Het was een leuke sfeer, er waren veel jongeren die wat flirten , het was denken we ook een soort huwelijksmarkt.

Na wat gegeten te hebben, lekker, tonijnsalade, brochettes met frites en een tajine met kefta en 2 verse jus d’ orange à €9,90 zijn we naar het plein gewandeld waar het erg druk was omdat om 20.00 uur de muziekoptredens zouden beginnen. De meisjes en vrouwen moesten links van het podium staan, de mannen en (echt)paren rechts.

We waren wat later, het eerste optreden was van een groep  fraai geklede Berbervrouwen begeleid door een muziekgroepje, die begon pas na half negen. Tijdens het zingen hadden ze een vlag met het Berberteken over hun hoofden gedrapeerd terwijl ze hun, in onze oren wat monotone gezang, lieten horen.

 

Na enkele nummers moesten we het voor gezien houden omdat we door respectievelijk de keelontsteking en de verkoudheid, we te gammel waren om het langer vol te houden, jammer maar het is niet anders. Het leuke is dat ondanks de al jarenlange aanwezigheid van westerse toeristen , mn de honderden camperaars, de amandelfeesten nog een stukje pure folklore zijn gebleven.

Tafraout 03-03-2014 maandag

Gisteren was er naast de ‘braderie’ alleen een pétanque concours en ook geen muziek  ‘s avonds. Een uitgelezen gelegenheid voor een stukje Hollandse cultuur: patat met mayonaise. Omdat veel bekenden van ons, waaronder de wintervrienden vandaag  zouden vertrekken, was er als afscheid een patatmiddag. We waren met 20 mensen en er heerste een prima sfeer, fijn dat we onze wintervrienden van vorig jaar weer hebben ontmoet en door hen weer nieuwe mensen hebben leren kennen.

We hadden geen lan-kabeltje om de router te verbinden om hem in te stellen en van Bert, een van de nieuwe mensen die we hebben leren kennen, kon ik er een lenen. Toen mij dat  instellen niet lukte heeft hij hem ingesteld, er bleek nog een pincode van het vorige simkaartje wat in de dongle zat, op te zitten. Dus kunnen we nu niet alleen met de laptop maar ook met de iphone en ipad via de router tegelijkertijd op internet. Omdat Bert òòk vond dat de koelkast stonk heeft hij ook nog de wokkel uit de schoorsteen gehaald en beide schoongemaakt.

Omdat ik niet technisch ben is het dan weer fijn dat ik een redelijke talenkennis heb zodat ik kon tolken tussen de alleen maar Frans  sprekende dierenarts en Bert en Tineke. Hun hondje at niet meer , had koorts en volgens de dierenarts had zij ws een inwendige ontsteking en dus werd er een injectie met antibiotica en vitamine B12 toegediend. Nu maar hopen dat dat helpt, de dierenarts zag er uit als de plaatselijke automonteur wat natuurlijk niets zegt over diens kwaliteiten.

Tafraout, N29.72106 W8.98401, het wordt al minder druk , we hebben flink wat ruimte om ons heen.

Aan het eind van de middag hebben we geborreld en bijgekletst met Greta en Pieter . Die ontmoeten we nu al voor de derde keer op rij in Marokko en dat is altijd weer een genoegen.

Vanmorgen lazen we in de krant dat er een Marokkaanse boot mee zou varen met de gaypride. Homoseksualiteit is verboden in Marokko , vorige week nog in het nieuws dat er 2 mannen waren betrapt  tijdens een ‘onnatuurlijke daad tussen personen van hetzelfde geslacht’  , zij werden tot straffen van 3 maand veroordeeld. De maximumstraf voor homosexualiteit is 3 jaar.

(even als geheugensteuntje voor onszelf, vertrokken zijn vandaag : Winfried en Ria (forumleden), Judith en Charel, Afke en Peet, Wim en Nel)

 

Tafraout  04-03-2014 dinsdag 

Het hondje was beter dus Bert en Tineke zijn vandaag vertrokken.Wij zijn vandaag naar de souk geweest die eigenlijk op woensdag is maar op dinsdag al volop draait.

  

We hebben in een winkeltje , waar we voor €2,70 een LAN kabeltje hebben gekocht, ook een simkaartje voor de telefoon gekocht zodat we goedkoop kunnen bellen en internetten. We betaalden €9,- voor het kaartje en kregen €18,- promotie.Overigens waren bij het winkeltje ook Co en Lia (forumleden) die in het keteldal staan. Zij hebben al geruime tijd problemen met tv ontvangst van Nederlandse zenders en na het bezoek aan het winkeltje, kunnen ze weer tv kijken, dit adresje onthouden we wel.

Omdat  Tafraout bekend staat om het handmatig vervaardigen van schoeisel in de vele werkplaatsjes annex winkeltjes, heeft Everdien een paar kleurrijke sandalen gekocht via het spel van loven en bieden.

Het was de afgelopen dagen al prachtig weer, de weersvoorspelling ziet er ook goed uit voor de rest van de week. Evenals vandaag worden er te hoge temperaturen voor de tijd van het jaar voorspeld, vandaag 27,1º en dat op 1100 m hoogte. Elders in het zuiden was het overigens 32º.

 zuidelijke klapekster in arganboom bij de camper 

Tafraout 05-03-2014 woensdag

Vandaag was er souk, altijd leuk om over de markt te slenteren. Mensen uit de wijde omgeving komen daar naar toe om hun inkopen te doen en bekenden te ontmoeten. Naast wat groente en een wasstamper hebben we ook vis gekocht. Weliswaar geen kibbeling maar ieders een moot tonijn, -barracuda en wat ansjovisjes, voor nog geen €4,- hadden we daar een complete maaltijd aan.

     

Het is vandaag net zo warm als gisteren daarom is het extra wrang dat Everdien ,door de verkoudheid (die ze aansluitend aan de keelontsteking via een virus van mij heeft overgenomen) en 38,3º ondanks de paracetamol ,in bed is gekropen omdat ze zich zo slap als een vaatdoek voelde. Een schrale troost is dat veel mensen er last van hebben  en dat het van voorbijgaande aard is, op dit moment is het  gewoon vervelend.

deze muurschilderingen van de rotsen rondom Tafraout zijn gemaakt voor de amandelfeesten


Tafraout 06-03-2014 donderdag

Tafraout is voor ons een van de fijnste plekken in Marokko. Je kunt er vrij staan in het keteldal dat omgeven wordt door een prachtige bergketen die fraaie keuren aanneemt , vooral bij zonsondergang en de rotsen hebben er wonderbaarlijke vormen. Tafraout is een aardig stadje met vriendelijke mensen die niet opdringerig je proberen iets aan te smeren. Doordat we ziek, zwak en misselijk zijn geweest hebben we geen wandelingen gemaakt in de mooie omgeving. De gedoogplek wordt bewaakt, daarvoor betaal je 10dh (€0,90). Je kunt de cassette legen, de waterwagen komt langs, gisteren betaalden we €2,70 voor ruim 100 liter.

   

Gelukkig knapt Everdien op, de koorts was gezakt van 38,4º gisterenavond tot 37,4º vanavond en ze voelt zich een stuk beter. Daarom was ze er vanmiddag bij toen we met een aantal mensen een afscheidsborrel dronken , morgen gaan Anne en Wil en Johan en Ria vertrekken. Het kan zo maar zijn dat we laatstgenoemden volgend weekend weer tegen komen in Mhamid waar het nomadenfestival plaatsvind. We wilden eigenlijk niet naar Mhamid , daar zijn we vorig jaar geweest,  maar toen we 2 weken geleden Marokkko binnenkwamen, hoorden we meteen al van het festival en hebben we onze plannen gewijzigd. Als Everdien voldoende fit is gaan we via een paar tussenstops zaterdag vertrekken naar Mhamid. 

Tafraout 07-03-2014 vrijdag

Vanmorgen, je bent per slot van rekening in Tafraout, heeft Everdien nog een paar sandalen en ik, zoals ieder jaar,  een paar babouches gekocht.Tevens hebben we de simkaart laten opwaarderen, 200 dh (€18) voor 2 mnd onbeperkt internetten waarmee het de helft goedkoper is dan de voorgaande  jaren.

  

Omdat de koelkast bleef stinken is Mohammed van garage Fahrid erbij geweest. Die heeft de schoorsteen doorgeblazen met een hoge druk spuit en de wokkel eruit gehaald. Die was niet nodig volgens hem omdat het te warm is (al dagen 27º) en het Marokkaanse gas anders is. En verdomd, de koelkast stinkt en roet niet meer en dat voor €9,-.

Taliouine 08-03-2014 zaterdag

Nadat gisteren naast eerdergenoemden ook Co en Lia Keizer en reisgenoot Cees waren vertrokken en ook wij van morgen wegreden, werd het stil in dat hoekje van het keteldal, alleen Hannie en Cor stonden er nog.

   

De weg naar Taliouine is 202 km , de eerste 10km is in goede staat, echter als de weg naar Agadir eraf gaat dan wordt het huilen met de pet op. Helaas moet je zo op de gaten in de weg, het ontbreken van asfalt , het piste rijden, letten dat het fraaie landschap je grotendeels ontgaat. Het schiet maar niet op, zeker 15 km bar slechte weg. Daarna gaat het redelijk tot Igherm, af en toe geen asfalt en wat gaten maar je kunt aardig doorrijden en wat meer van de Anti Atlas genieten.

 

De dorpjes veranderen ook van karakter, in de buurt van Tafraout nog welvarend, daarna meer eenvoudig en op een gegeven moment zie je ook de typische huizen voor deze omgeving ,huizen met afgeplatte daken. Je komt weinig verkeer tegen wel grazende geiten- of schapenkuddes en zwaaiende kinderen. Ook vrouwen die op het land werken en met balen kruiden op de rug zeulen.

 

Na ruim 4,5 uur rijden kwamen we in Taliouine aan, bekend om zijn saffraan. We staan hier op de doorgangscamping Toubkal waar we al een paar maal eerder hebben gestaan. Aan het eind van de middag hebben we nog een praatje gemaakt met Co Keizer en Cees die hier ook staan en over de camping wandelden.


 

Agdz 09-03-2014 zondag

Er is zowaar een bui gevallen vannacht, dat was al weer een tijdje geleden. Aanvankelijk zaten er in de weg van Taliouine naar Tazenakht nogal wat gaten, maar zodra we van de provincie Taroudant de provincie Ouarzazate in reden werd de weg , die deels over een hoogvlakte voert, een stuk beter. Af en toe een stalletje met keramiek en/of mineralen wisselde het niet al te bijzondere landschap af.

 

We zijn niet rechtstreeks van Tazenakht naar Agdz gereden omdat we daar erg vervelende herinneringen aan hebben, aan de erbarmelijke staat van de weg dan. We zijn via Ouarzazate gereden, weliswaar een omweg maar de moeite waard want het is een prima weg door een mooi landschap.

 

Eerst een aardige pas vlak na Tazenakht, de Tizi-N-Bachkoum(1700m) en toen via een route met weinig verkeer naar Ouarzazate. Via een kleine weg rond Ouazarzate gereden , door aardige dorpjes naar de weg naar Zagora. Vlak voor Agdz ligt de hele mooie pas Tizi-N-Tinififft (1680m) met fraaie vergezichten. Voor de pas nog een lifter meegenomen die met autopech stond. We hadden verwacht toen we hem in Agdz afzetten dat we onder het mom van een kopje thee drinken opdringerig een winkel zouden worden binnengeloodst, Agdz heeft een reputatie wat dat betreft, maar nee, het aangeboden kopje thee sloegen we af en er werd vriendelijk afscheid genomen.

 

We hebben, omdat we maar voor 1 nacht hier zijn, niet voor de mooi gelegen camping Kashba gekozen maar we staan als enige op een wat kale vlakte bij een zwembad, de camping bij café Agdz. Achter ons ligt de berg djebel Kissane, vanwege zijn vorm ook wel de tajine genoemd.

 

Zagora 10-03-2014 maandag

We zijn door het prachtige Drâ-dal naar Zagora gereden, ongeveer 100 km. Omdat het Drâ-dal erg vruchtbaar is wonen er veel mensen en worden er veel dadels verbouwd, er staan dan ook  1,5 miljoen dadelpalmen. Er zijn veel kleine versterkte dorpjes, ksour, met pisé huizen, van leem met stro. Ook zijn er enkele fraaie kasbha’s te vinden. Onderweg zie je mensen op ezeltjes en vrouwen vervoeren op Afrikaanse wijze, op het hoofd , hun last bv wat ze geöogst hebben.

  

Er stroomde aardig wat water door de Drâ, smeltwater door de hoge temperaturen van de vorige week. De rivier stroomt voor een deel over een brede hoogvlakte, soms ook door een kloof.

  

We staan op camping ‘les Jardins de Zagora’  waar we meerdere malen gestaan hebben. Hoewel Zagora als eerste indruk een brede boulevard met moderne gebouwen achterlaat,is het de meest Afrikaanse stad van Marokko. Wij vinden het ,mede door de vele negroïde mensen en de in kleurrijke gewaden geklede vrouwen en mannen met tulbanden, een prettige uitstraling hebben.

We vinden de ontvangst van internet slechter dan andere jaren. We hebben wel overal verbinding gehad maar vinden de snelheid trager. Vorig jaar konden we regelmatig skypen maar dat is dit jaar niet het geval. Het heeft wellicht te maken met de fikse groei van het aantal internet gebruikers. Vorig jaar is het internetverkeer in Marokko met 46% gestegen, Marokko telt ruim 16 miljoen internetgebruikers.


Mhamid 11-03-2014 dinsdag

We hadden slechte herinneringen van vorig jaar aan de weg van Zagora naar Mhamid, een erg slechte weg vol gaten. 10 km Na Zagora kwamen we in Tamagrout , het pottenbakkersdorp waar we vorig jaar gestaan hebben. Daarna werd vorig jaar de weg slecht, maar zie, het zit ook wel eens mee en ze waren hier en daar met de weg bezig. Het slechtste stuk was zelfs vernieuwd en breder gemaakt, daarna moesten we wel een paar km piste rijden. Verder viel het mee, de weg is weliswaar smal en met scherpe rafelranden maar met een aangepaste snelheid, waar ik steeds beter in word, deden we er 2 uur over (98km)

   

Er stond aardig wat wind waardoor er af en toe wat zand over de weg waaide. We moesten een kleine pas over, 1025m, de lucht was inmiddels betrokken en er vielen wat spetters regen, de woestijn mag dan kurkdroog zijn maar het kan er ook hozen. Vanaf de pas heb je een mooi uitzicht over de woestijn , met zijn typische bomen, richting Zagora. Regelmatig moet je uitwijken, met 2 wielen van de weg af , voor een tegenligger die meestal een snelrijdende taxi of een 4wheel drive met toeristen is. Er beginnen voor Ouled Driss, een leuk dorpje met kasbha museum waar we vorig jaar op een kleine camping hebben gestaan, zich de eerste zandduinen te vormen.

 

We staan nu op camping Al Khamai, waar we vorig jaar ook stonden. En jawel hoor , Bert en Tineke (Tafraout) stonden er ook. Even later kwamen er nog 2 Nederlandse campers, dat bleken Abe Hamersma(forum) en zijn reisgenoot/vriendin Wil te zijn. Nog wat later kwamen Johan en Ria (wintervrienden vorig jaar) met hun off road truck die 3 dagen piste hadden gereden via de woestijn van Foum Zguid hier naar toe.

We zijn vanmiddag nog even het dorp in geweest om de typische sfeer op te snuiven van heel authentiek gemixed met toerisme. Immers er vertrekken hier veel excursies per jeep of dromedaris de woestijn in, het asfalt houdt hier op. De dromedaris wordt hier ook als lastdier gebruikt. En dit weekend is er dan , als onderdeel van het nomadenfestival, ook een kamelenrace.    http://nomadsfestival.wordpress.com

 

 

Naast nogal wat bureautjes die woestijnexcursies organiseren zijn een paar souvenirswinkeltjes, dus er wordt driftig geprobeerd je een excursie te laten maken of een winkeltje binnen te lokken, zoals iemand zei toen wij nee zeiden: " kom binnen om je ogen een plezier te doen."

  

 

Mhamid 12-03-2014 woensdag

Vandaag hebben we een zandstorm light, dat betekent wel binenzitten met deuren dicht, anders komt alles onder het fijne zand. Al met al een uitstekende dag om wat administratief werk te doen, oa de aangifte inkomstenbelasting verstuurd vanuit de Sahara. En wat mailtjes verzonden naar oa de ferrymaatschappij: we hadden een open returnticket geboekt maar er bleek een datum ingevuld nl 10-04-2014. Maar we zijn niet van plan om eerder dan ergens in mei terug te gaan.

 

De campinggrond is voor een groot gedeelte bedekt met beton, dat helpt wel wat tegen het stuifzand maar het meeste zand zit toch hoger in de lucht. Vrijwel iedere camperplek heeft een wasbak en een oventje en er wordt een tapijt bij de camper gelegd. ‘s Morgens wordt er gratis stokbrood bij de camper gebracht en ‘s middags kun je eventueel weer gratis brood krijgen. De camping kost €5,40,- met stroom, dat hebben we wel nodig want de zonepanelen zijn bedekt met zand. 

Mhamid 13-03-2014 donderdag

Vanmorgen vroeg een jongen of we met excursie de woestijn in wilden. Nou wordt je dit regelmatig gevraagd, dat begint al in Zagora en wij zeggen nu dat we voor het festival komen. Hij nam ons mee een huis binnen, het is niet altijd wat het lijkt want geen verkooppoging van sieraden of zoiets, maar hij nam ons mee naar een kamer waar een Franse vrouw heen en weer rende tussen 2 laptops. Zij bleek als vrijwilligster bij de organisatie van het festival betrokken te zijn. Er blijkt ook een Dutch connection te zijn , ze vertelde dat het Prins Claus Fonds het festival ondersteunt.

 

Toen we terug wandelden kwamen we nog een kleuterklasje tegen met juffen, onderwijs begint ook hier al jong.

 

 


Mhamid 14-04-2014 vrijdag

Vandaag is het festival begonnen. De handelaren met ballonnen, aardewerk, potten en pannen etc kwamen in de loop van de dag aan en begonnen hun stalletjes langs de weg naar het festivalterrein op te bouwen.

                                                                  de eerste handelaren arriveren

Ook werden er, net als in Tafraout, weer allerlei tentjes opgebouwd naast de moskee waar producten van argan, henna, saffraan etc en ook traditionele kleding en kunstnijverheidsproducten te koop waren. Om daar nu helemaal voor naar de Sahara te rijden….

 

Maar wat een leuke avond! Niet lang na 8 uur was er een optreden van een 3-tal muziekgroepen met als eerste een mannengroep, hier hebben we maar weinig van gezien omdat we wat laat waren.

Daarna kwam er een band uit Dakhla met een zangeres en danseresjes wat het niet aleen een lust voor de oren maar ook visueel aantrekkelijk maakte.

 

Als laatste was er een band uit Mhamid en omgeving, aangekondigd als nomadenband, dat zal wel, in ieder geval electronisch versterkt en ook prima muziek.Hoe anders klonk het dan in Tafraout waar de muziek, althans wat wij er van gezien hebben, monotoner klonk, dit swingde veel meer.

 

Het was deze eerste avond niet zo druk, naar schatting enkele honderden mensen , de vrouwen dit keer aan de rechterkant van het podium, maar wel een leuke sfeer met een enthousiast publiek , die aan de klederdracht te zien, allemaal hier uit de omgeving kwamen.

Mhamid 15-03-2014

Vanmorgen om 11.00 uur was de officiële opening van het festival waarvoor de mensen van de camping een uitnodiging kregen. Toe een stelletje notabelen , oa de gouverneur van de provincie Zagora die onder politiebegeleiding met zwaailicht aankwam, hun plaats hadden ingenomen begonnen de festiviteiten.

  

 

Het leek wel koninginnedag of misschien had het Prins Claus Fonds bedongen dat er Oud Hollandse spelen werden opgenomen in het programma want afgezien van het zand hockey kwamen het touwtrekken en het zaklopen ons erg bekend voor.

Na enkele korte toespraken die volgden , trad er een dansgroep uit Congo op wat een aardig schouwspel opleverde.

 

Na afloop van de opening kregen we een drankje, een tropische (natuurlijk alcoholvrije) cocktail of koffie en een hapje, zoute amandelen. We ontmoetten toen Andries en Jeanet, forumleden, waardoor de Nederlanders, schatplichtig aan Claus?, rijkelijk vertegenwoordigd waren. Wel grappig was dat we naast Edith Kohlbach bleken te zitten , de schrijfster van de Duitstalige campinggids waarvan we al 3x een actuelere uitgave hebben aangeschaft.

 

Vanmiddag om een uur of 5 begon de kamelenrace. Die werd gehouden in het centrum van het dorp waar het gezellig druk was. Na een wat chaotische start, de kamelen wilden alle kanten oplopen, verdwenen ze een tijdje uit beeld om na een minuut of 10 weer te voorschijn te komen. De gelukkige winnaar werd geïntervieuwd voor de tv. Want M2 is evenals gisteren bezig opnamen te maken van de verschillende festiviteiten.

 

Na de kamelenrace was het tijd voor de hockey de nomade, ook wel zandhockey genoemd,vanmorgen was het voor jongeren , nu waren de volwassen mannen aan de beurt. Toen het 4 nul was voor de blauwen (tegen de witten) hielden we het voor gezien en zijn we nog even over de ‘ braderie’ gelopen. Lag in Tafraout de nadruk op de arganproducten, hier was de dadel prominent vertegenwoordigd.

 

Filmpje van de Congolese dansgroep van vanmorgen:https://www.youtube.com/watch?v=GJyvdL3GZ4w

filmje van de kamelenrace:https://www.youtube.com/watch?v=PaoklelNtsU

filmje van het publiek bij de kamelenrace:https://www.youtube.com/watch?v=cki35h50UUA

Mhamid 16-03-2014 zondag

Gisterenavond traden er weer diverse bands op oa Kel Assouf Toe we op internet het programma hadden gelezen en op you tube hadden gezocht naar muziek van de diverse bands, was de muziek van Kel Assouf te doorslaggevende reden om naar Mhamid af te reizen .

En dan zul je altijd zien dat het tegenvalt, maar niets was minder waar. Hij gaf, met zijn band , een spetterend optreden van bijna 1,5 uur. Niet alleen wij, iedereen om ons heen was  wild enthousiast. De aanstekelijke muziek nodigde menigeen uit tot dansen, de jongens/mannen onderling of met een enkele westerse dame. Ook wij konden maar moeilijk stil blijven staan.De band komt uit Niger en wil door muziek vechten voor de rechten van de Touaregs, dus paste de band uitstekend in het plaatje van dit nomaden festival.

Het was met zo’n 500 mensen wat drukker dan de voorgaande avond. Af en toe rook je wat alcohol, wat hier niet verkrijgbaar is, wel in Zagora, maar daar is het erg duur. De jongen van de camping had ons ‘s middags dan ook al gevraagd of we geen fles whisky te koop hadden.

http://www.youtube.com/watch?v=f5Kx4R17I0k

 Zagora 17-03-2014 maandag

Gisteren zijn al diverse campers vertrokken waaronder Abe, Wil, en Joske. Wij hebben nog een afscheidsborrel gedronken met Johan en Ria en zijn ‘s avond nog naar het festival gegaan. Het was de laatste avond, het begon met vertraging en we hebben maar 1 band gezien. Dit was een soort Marokkaanse Nick en Simon, het publiek reageerde enthousiast maar onze smaak is het niet dus we zijn halverwege het optreden vertrokken. Het was minder druk dan de afgelopen dagen, wellicht zijn 3 muziekavonden wel te hoog gegrepen maar het is al de 11e keer dat het festival wordt gehouden dus de organisatie zal wel weten waar ze mee bezig zijn.

Wij hebben in ieder geval 2 dagen genoten van een gevarieerd programma, het was zeker de moeite waard om naar Mhamid te rijden. Ondertussen is na een kleine dip in de temperatuur, deze weer geklommen van 21º midden vorige week naar meer dan 25º de afgelopen dagen.  We genieten ook om te kijken naar de prachtige geklede mensen, een kleurrijk volk hier.

    

Vanmorgen zijn we eerst naar de souk in Mhamid gegaan, niet zo groot maar wel de moeite waard. We hadden wat groente nodig en dan volgen de onvermijdelijke foto’s.

We zijn daarna naar Zagora gereden waar we weer op de camping Les Jardins de Zagora staan. We blijven hier tot donderdag, woensdag is de grote souk hier waar we heen willen.

Zagora 18-03-2014 dinsdag

Vandaag een wat mindere dag wat het weer betreft, over het algemeen bewolkt, af en toe een paar spetters gepaard gaande met windvlagen die flinke stofwolken veroorzaken. Maar wel nog 24º.

Naast lezen hebben we vandaag wat boodschappen gedaan, de kaas was bijna op maar je kunt overal in Marokko wel ‘Gouda’ kopen. We heben kalkoenfillet gekocht, 3 ons gekruide stukjes en een pond filet in plakken à €4,32.

Rondom de nieuwe moskee zijn een aantal winkeltjes en trendy café’s/restaurantjes gekomen in gebouwen harmoniërend met de moskee.

De telefoonsimkaart moest weer opgewaardeerd, gisteren nogal lang met de alarmlijn van de ING gebeld. Bij het inloggen bij Mijn ING verscheen de melding dat we 3 uur niet konden inloggen omdat er de afgelopen uren 3x een verkeerde PAC-code zou zijn ingevuld, dat terwijl we sliepen , dat was merkwaardig. Het is onduidelijk wat er gebeurd is, miscchien een software fout, in ieder geval het advies gekregen om de inlogggevens te veranderen.

Vanavond was er in DWDD de kok Robert Kranenborg,hij maakte met een Marokkaanse kok het klassieke recept Bastilla, dat ebben we 1x gegeten. We vonden het toen lekker, maar aan de droge kant. Tijd om in de herkansing te gaan maar het is hier ook vrij moeilijk om ergens te gaan eten, het is meer een feestmaaltijd.

Zagora 19-03-2014 woensdag

Woensdag is de dag waarop de grote souk wordt gehouden waar mensen uit de wijde omgeving op af komen, zowel klanten, handelaren .Het bruist in de stad , heel veel petit en grand taxis zijn er rond de souk. We hebben naast groente en fruit ook 2 tie and dye doeken gekocht. Op woensdag is er ook een klein gedeelte waar vrouwen hun kunstnijverheidsproducten aan de man/vrouw proberen te brengen.

 

   

Er wordt momenteel een rally voor oldtimers gehouden door Marokko. Ze redden vandaag naar Mhamid en kwamen vanmiddag door Zagora. We hadden net gegeten (à €9,25) toen ze door de hoofdstraat kwamen, we zijn niet zulke autofreaks maar dit was wel leuk. 

Vanmiddag zat er een palmduif op de mur achter onze camper, hij kijkt wat op een Turkse tortelduif, maar zijn kleur is duidelijk anders.

 

Tazzarine 20-03-2014 donderdag

Het was weer een lust voor het oog om door het  Drâ-dal te rijden, dit keer in noordelijke richting.

                                       het Drâ-dal: kasbah's en een zee van palmen 

 

30 km Voor Agdz zijn we de Drâ overgestoken en via een goede weg naar Nkob gereden. Het landschap was hier heel anders dan in het Drâ-dal, maar wel erg mooi. Je rijdt door een rotswoestijn in een breed dal tussen 2 bergketens, het ziet er af en toe wat maanlandschapachtig uit.

 

 

We zouden in Nkob op de camping gaan staan en dan ‘s middags naar Kees en Bea die we in 2009 hebben ontmoet en die daarna in Marokko zijn blijven wonen. Maar de camping was gereserveerd door een groep van 20 Duitse campers dus hebben we Kees en Bea wel ontmoet maar ‘s morgens. We hebben op een terrasje bijgebabbeld maar zij hadden ‘s middags een afspraak en wij zijn doorgereden naar Tazzarine waar we op een kleine camping staan. Tazzarine ligt in een palmenbos en de camping, die er leuk uitziet dus ook en is rustig gelegen. Er kunnen 4 campers staan, er staan er 2 ,want vlak na ons kwam er een andere Nederlandse camper.

 

We hebben wat langs de palmentuinen gewandeld, daar was het prima weer voor, dikke sluierbewolking en 26º.

Daarna hebben we heel leuk gepraat met Joke en Rolf waar het mee klikte  oa door een gezamenlijk links verleden en interesses die we deelden.  We hebben keurig vruchtensap gedronken, sinds kort weer alcoholvrij door de week  want met al die leuke ontmoetingen kun je wel aan de (alcohol)gang blijven. 

Merzouga 21-03-2014 vrijdag

Eergisterenavond werd het ons nog koud om het hart toen de meute, opgehitst door de blonde Leider, op diens (demagogische) vraag:” wilen we meer of minder Marokkanen”, scandeerde minder, minder,minder! Waarop Geert glimlachend zei , dan zullen we dat regelen! Met gaskamers zeker… Gelukkig wordt het mensen in zijn achterban ook te veel en zijn er oa 2 fractieleden vandaag opgestapt. Hopelijk valt hij zo in zijn eigen zwaard en implodeert de PVV. 

 

Zo mooi als het landschap was, zo slecht was de weg tussen Nkob en Rissani over een afstand van wel 40 km. Je kunt niet alles hebben, maar het waren heel veel gaten waar je omheen moest slalommen.

 

We hebben 2x een lifter mee genomen, er is weinig verkeer en een bus rijdt sporadisch. Wel druk was het in Rissani, wat een fietsers. De scholen waren zeker net uitgegaan , het krioelde er van de jongeren.

 

De weg van Rissani naar Merzouga is goed en op een gegeven moment zie je de duinen, sommige zijn wel 100m hoog , in de verte liggen. Als het zicht je tenminste niet wordt ontnomen door een woud van reclameborden voor campings, hotels, quadverhuur, kameelritten etc. Want dat er een massa toeristen op de schitterende duinen afkomen spreekt vanzelf.

Hoewel je hier vrij kunt staan zijn we op een camping aan de stroom gaan staan (€5,40). De koelkast wordt te warm, hoe koelt wel goed maar  doordat de wokkel eruit is stinkt hij niet meer maar de gasvlam brandt nu hoger en zelfs ‘s nachts staat de hele tijd de ventilator te blazen, dat geeft geen gerust gevoel. Vorig jaar ging namelijk een camper voor onze neus in de fik door de koelkast.

 

Dus staan we nu op camping les Pyramides, mooi gelegen tegen de duinen en kunnen we zo de duinen in wandelen. De duinen veranderen van kleur al naar gelang de zon erop schijnt, vooral als de zon ondergaat is dat een prachtig schouwspel. We houden het hier wel een paar dagen uit.

 

 

Merzouga 22-03-2014 zaterdag

We zijn 10 meter verkast waardoor we een nog mooier uitzicht hebben en de koelkast in de schaduw van een boom, een grote tamarisk, kan staan. Dat is wel prettig bij temperaturen van bijna 28º, hij koelt dan nog optimaal.

                                                                 uitzicht uit het camperraam

We hebben een wandeling door de duinen gemaakt, mooi maar ook vermoeiend voor het duo deuk en kreuk maar ‘s middags hebben we weer lui in de zon zitten lezen.

                                                                                  een zand'lawine' van bovenaf op de duin gezien 

We hebben hier, evenals in Mhamid , nog steeds prima tv-ontvangst via onze Oyster schotel, via de Kathrein op onze vorige camper ontvingen we hier alleen de commerciële zenders die een sterker signaal uitzenden. Dus we blijven prima op de hoogte van de commotie rond Wilders, ook omdat we via internet kranten kunnen lezen.

 

Ook in Marokko bestaat racisme, dat komt overal voor. Op de internationale dag tegen het racisme is een aantal Marokkaanse groeperingen hier een campagne tegen racisme gestart die ‘Masmiytich Azzi’ heet, wat zoiets betekent als ‘ik heet geen zwarte’. De campagne volgt op de beslissing van de Marokkaanse regering om migranten te legaliseren. Het woord Azzi, zwarte, wordt al decinia lang gebruikt om mensen, vluchtelingen, migranten uit de sub Sahara te discrimineren.

                                                                              's morgens vroeg gemaakt 

                                                               ‘s avonds bij ondergaande zon 

Merzouga 23-03-2014 zondag

Omdat we wat groente en fruit nodig hadden , zijnwe naar het dorp gewandeld, dat is vanaf de camping 20 min. lopen. We hebben geen fietsen bij ons, anders zouden we overgewicht hebben. We zijn wel gewend om zonder fietsen weg te gaan, we lopen of nemen hier de spotgoedkope taxi voor langere afstanden. Het dorp Merzouga stelt niet veel voor maar je kunt er in ieder geval de meest noodzakelijke levensmiddelen kopen.

Er waren wat mannen aan het dammen wat je wel vaker ziet. Een stuk karton is het dambord, de damstenen zijn bv kroonkurken en blauwe dopjes van water flesjes, in dit geval steentjes en kroonkurken. Er zal wel gewoon 1 tegen 1 worden gespeeld maar in het groepje mannen bemoeit iedereen er mee, vele handen zetten de stenen wat gepaard gaat met veel passie.

                                                                           sporen van mestkevers in het zand

En alweer een prachtige dag, 27º en weinig wind. Je kunt het slechter treffen, het is toch genieten in deze wonderlijk mooie omgeving waar de duinen , al naar gelang de stand van de zon, telkens een andere kleur aannemen. De weldadige rust wordt af en toe verstoord door het geluid van een quad, in het begin ergerlijk maar je neemt het langzamerhand maar voor lief. Maar het is wel erg slecht voor de duinen, de  natuurlijke structuur van het zand wordt verstoord door de brede bandensporen.

 

Merzouga 24-03-2014 maandag

De hoogste bergkam is hier 160m, we zijn vanmorgen tot 100m gekomen, toen vonden we het wel welletjes. Te vermoeiend om verder te klimmen maar het was hoog genoeg om een schitterend uitzicht over het duingebied te hebben. Je kijkt ook over Merzouga , daarachter ligt een laagvlakte die bij hevige stortregens, die hier sporadisch voorkomen, onder water staat.

In de omgeving van Merzouga bestaat een uniek system van onder- en bovengrondse kleine irrigatiekanaaltjes waarmee het water wat opgepompt wordt in de duinen, getransporteerd wordt naar de groente-, fruit- en veevoer aanplant in de oase en die zo bevloeid worden. 4 Jaar geleden hebben we dat van dichtbij kunnen bekijken , nu zijn we er te ver van af. Je hebt hier wel een enkele waterput, hiermee wordt oa het water voor de camping opgepompt.

 

Vanmorgen kwamen ook Bert en Tineke op de camping, we hebben ze al 2x eerder ontmoet dus we hebben weer bijgekletst. Je ontmoet wel vaker medereizgers meer dan 1x.

Merzouga 25-03-2014 dinsdag

Er zijn hier wel wat vogels maar tot vandaag geen bijzondere gezien. Er zijn hier veel koerende tortelduiven, kwetterende mussen en we hebben een keer een hop gezien . Vandaag echter een mooi vogeltje gespot met fraaie schutkleuren, nog niet kunnen achterhalen hoe die heet, het zal wel een tapuitensoort zijn. Nu komen er kennelijk 9 tapuitensoorten in Marokko voor waarvan we er een 5-tal gezien hebben.

                                                                        Een tapuitensoort? In ieder geval mooie schutkleuren

Verder staan hier grote tamarisken, wij hebben een kleintje in onze tuin, zie je veel mestkevers en een enkele, zeer snel klein reptiel voorbijschieten. We noemen dat een zandhagedis , maar het is ws. een Atlasagame.

 

 

Meski 26-03-2014 woensdag

We zijn vanmorgen eerst door de streek Tafilalt gereden waar veel dadelpalmen staan.. Erfoud is de belangrijkste stad in dat gebied en is helemaal op het toerisme naar de Erg Chebbi ingesteld. Veel meer dan Rissani die veel dichterbij ligt, ons is het niet duidelijk wat de redden kan zijn, hotels kun je overal neer zetten.

De weg van Erfoud is niet alleen pas geteerd en daardoor goed berijdbaar, maar voert ook door het dal van de rivier de Ziz met mooie palmoases. We hebben boodschappen gedaan in het dorp Aoufouss, oa bijna een pond kalkoenfilet voor €2,25, zo goedkoop hebben we het nog niet gehad.

een marabout in het Ziz dal

We hebben bij een groot uitzichtspunt wat foto’s gemaakt van het Ziz-dal, een mooi groen slingerend palmbomenlint door een kloof.

 

Nog een 10 km. was het toen naar de camping Blue Source in Meski, gelegen in een palmgaard in het Ziz-dal. Bij de camping is een natuurlijke bron, de Blue Source, genoemd naar de blauwe mannen die vroeger hun kamelen hier lieten drinken. Nu wordt het gebruikt als zwembad waar het in de zomer schijnt te krioelen van de kinderen. Hoewel er souvenirswinkeltjes langs de camping liggen, heerst er een gemoedelijke sfeer en heb je leuk contact met de vekopers.

Ondanks dat in een Franse campergids de camping wordt ontraden , is de camping toch druk, ook in deze periode nog, met Fransen. Jammer is dat je op de camping geen internetontvangst hebt, daarvoor moet je het dal uit via trapjes naar het dorp Meski waar je een langzame verbinding hebt.

 

Meski 27-03-2014 donderdag

De vele Franse campers bleken voor het grootste deel tot een groep campers te behoren die vanochtend weer vertroken zijn. Bleef over een paar campers  waaronder onze overburen, Franstalige Belgen die goed Nederlands beheersen en waarvan de man actief is op het Franse forum Maroc au Campingcar onder de naam Boulanger.

Verder stond er nog een Nederlands echtpaar die voor de eerste keer in Marokko zijn en ons vertelden dat ze in het dal van de Ziz richting Rich een camping hadden gezien. We hebben even op internet gekeken toen we in het dorp bij een restaurantje wat dronken en op het camperforum de vraag gesteld of men iets wist van een camping daar omdat die verder nergens vermeld staat. En we kregen als antwoord dat dat inderdaad het geval was. Zo zie je maar weer, internet is onmisbaar. Overigens heb je vanaf het terras boven het restaurantje een fantastisch uitzicht over het Ziz-dal met aan de overkant van de kloof nog de ruïne van de eens zo majestueuze Kasbah van Meski.

Abdul, een van de mannen die hier een winkeltje heeft , brengt ons  ‘s morgens gratis  een Berberbrood die zijn vrouw gebakken heeft. Nu weten we wel dat dat klantenbinding is evenals dat we ook in zijn winkeltje op de thee uitgenodigd werden door deze goedlachse man. Zijn winkeltje is volgestouwd met allerlei prullaria maar ook Marokkaanse matten en aangezien we een grotere nodig hadden dan de huidige, gun je dan die aardige kerel dat, koop gesloten. 

Boutalimine/Errachidia 28-03-2014 vrijdag

We zijn vanmorgen eerst in Errachidia langs een overdekte souk gegaan, daar was een ruime keus aan levensmiddelen, dus we hebben onze voorrad weer kunnen aanvulllen. Erachidia is een garnizoensstad, weinig inspirerend, vroeger was het vreemdelingenlegioen hier gelegerd. 

   

Na Errachidia volgde een erg mooie route door het Ziz dal. Eerst kwamen we langs een stuwmeer, Barrage Hassan-Addakhil. Daarna slingert de weg zich door een diepe kloof, een beetje Grand Canyon-achtig. 

 We staan nu op camping Jurrasique, 20 km voor Rich en vlakbij de Tunnel du Légionair. Een geweldig mooie omgeving, de bergwanden rijzen stijl omhoog, ze hebben een fraaie gelaagde structuur.

 Eerst stonden we alleen op de camping, vanmiddag kwamen er 2 nederlandse campers bij op weg naar het zuiden. Aan het eind van de middag kwamen , jawel , Bert en Tineke die we nu voor de 4e keer ontmoeten, we moeten maar eens wat minder broodkruimels strooien. 

Beneden stroomt de rivier de Ziz , niet zo ver van ons vandaan. We hebben wat langs de rivier gewandeld en omdat we de woestijn verlaten hebben zien we nu weer bloemen en bloeiende bomen, dat hebben we al een tijdje niet meer gezien.

 

Het was duidelijk kouder dan we de afgelopen dagen gewend waren, het was 20 gr., maar er stond er stevige wind door het dal.Het voelde frisser aan maar we zitten dan op 1300m hoogte.

                               Voor vervolg verslag zie deel 2