Elia 16-10-2018, dinsdag

Het was maar 11km naar Eliá waar we nu in het pijnbomenbos staan. We hebben hier meerdere malen gestaan, het is één van onze favoriete plekken in Griekenland. Het strand is 200m verwijderd, zijn een aantal douches met watertappunten in het bos, er is een goed restaurant in de nabijheid. We hebben hier een optimaal gevoel van vrijheid, het naturistengedeelte van het strand is hier vlakbij.

 fijne plek , pijnbomen bos bij strand,

Elia N37.36603 E21.68827

het zandstrand bij Elia, stukken  bamboe en riet aangespoeld door de storm van 2 weken geleden

een kakkerlak soort(waarschijnlijk) hij tolde wat rond, lijkt of een voelspriet is afgebroken

We hebben het de afgelopen dagen wel vaker gehad over het geweld van de fascisten van de partij ‘de Gouden Dageraad’ tegen links en immigranten maar Griekse anarchisten staan ook niet bekend als lekkere jongetjes (en een enkel meisje) Ze plegen regelmatig aanslagen met molotovcocktails op bv. banken en gisterenmorgen was het weer eens raak. Een groep van ongeveer 50 anarchisten gooiden ongeveer 40 molotovcocktails naar een politiebureau in Athene, 4 agenten moesten lichtgewond voor behandeling naar een ziekenhuis . Het politiebureau raakte aan de buitenkant beschadigd, 4 auto’s en 3 patrouillewagens gingen in vlammen op. De aanslag is nog niet opgeëist, niemand werd opgepakt.

De west kust van de Peloponnesus is weer anders dan de oostkust. Daar liggen talrijke eilandjes voor de kust, langs de westkust wat grotere eilanden. De zee, waar we niet direct op kunnen kijken, behalve als we staan, oogt daardoor wat ‘gewoner’ dan dat we de afgelopen weken gewend zijn geweest. Er zijn hier wel lage lage duinen, dat heeft ook wel weer wat natuurlijk. En na een paar weken staan we sinds gisteren ook niet meer bij een haventje maar midden in de natuur.

Het was vandaag prachtig weer, meestentijds zonnig, weinig wind en 25º, ideaal strandweer. We blijven voorlopig wel op dit heerlijke plekje.

Elea 17-10-2018, woensdag

Er staan hier in het bos nu 42 campers, we hebben het hier nog nooit zo druk gezien, geteld vanmorgen tijdens een wandeling hier door het prachtige bos. Nu hebben we hier ook nog nooit in de herfst gestaan ,wel in de lente en zomer. Dus wellicht is dit in deze periode wel normaal. Er staan ook nog enkele tenten en caravans.

Er zijn sinds het begin van dit jaar spanningen tussen Turkije en Cyprus rondom de vondst van een gasveld.

Griekenland, Cyprus en Egypte hebben vorige week woensdag Turkije opgeroepen alle illegale activiteiten in de maritieme zones van Cyprus te staken en in de toekomst af te zien van soortgelijke acties.

Even ter herinnering: Cyprus is sinds 1974, na een militaire staatsgreep in Griekenland en een interventie door het Turkse leger, verdeeld in een noordelijk Turks en een zuidelijk Grieks deel. Het zuiden is de door de EU erkende republiek Cyprus. Turkije erkent die republiek niet. Vorig jaar was er bijna een oplossing in die zin dat een hereniging van de beide delen van Cyprus haalbaar leek maar de onderhandelingen in Zwitserland liepen stuk.

Zoals gezegd is er begin dit jaar een groot gasveld ontdekt voor Cyprus en een Italiaans bedrijf ENI dat boringen in dit gebied doet heeft de vondst bevestigd en gezegd dat het gas van uitstekende kwaliteit is. Een schip van deze onderneming ging in februari boringen verrichten op zoek naar nieuwe gasvelden. 6 Turkse oorlogsschepen hebben dat toen verhinderd, zolang de kwestie Cyprus niet is opgelost, probeert Turkije de winning van aardgas bij Cyprus tegen te houden,, althans initiatieven van Grieks-Cypriotische zijde daartoe..

 

 

bonte kraaien zijn er genoeg te zien, verder spotten we  weinig vogelsoorten

Er bloeien weinig bloemen, vlinders zijn er merkwaardig genoeg nog wel te zien. Welke soort dit is, hebben we nog niet ontdekt

we zien nu aan de andere kant van de Peloponnesus gekomen, in Elia(I)

De Griekse premier Alexis Tsipras, president van Cyprus, Nicos Anastasiades en zijn Egyptische tegenhanger Abdel Fattah al-Sisi, legden de verklaring af na hun 6e trilaterale top in Elounda, Kreta, waar vier overeenkomsten werden ondertekend op het gebied van onderwijs, onderzoek, douane, milieu en ondernemerschap. Op deze topontmoeting deden ze bovengenoemde oproep.

De oproep volgt nadat Turkije Cyprus vorige week heeft gedreigd geen eenzijdige stappen te ondernemen om de bodem schatten exploiteren zonder de toestemming van Turks-Cypriotische zijde . Dit nadat het Grieks Cypriotische bestuur buitenlandse bedrijven had uitgenodigd om te bieden voor een licentie om verdere boringen te verrichten.. Ankara zei dat het alle nodige maatregelen zal nemen om zijn rechten te beschermen en dat het een derde partij niet toestaat om aardgas onderzoek-activiteiten in de regio te ontplooien .

 

Dat de spanning met de oproep van de 3 regeringsleiders nog niet uit de lucht is bleek gisteren wel. De Turkse minister van buitenlandse zaken heeft namelijk in Ankara verklaard dat Turkije zal zorgen dat de belangen van de Turks Cyprioten inzake de gaswinning verdedigd zullen worden. Cavusoglu voegde eraan toe dat Turkije niet met iemand wil vechten; "Ons doel is een eerlijke verdeling van middelen, maar we zullen niemand laten spelen met de Turkse en Turks-Cypriotische rechten in het gebied." De Turkse verklaring is een reactie op de trilaterale top van een week geleden.

 

Als je op een plekje gaat staan met de camper zijn voor ons een paar dingen van belang: hebben we een vrij uitzicht, staan er geen bomen in de weg voor satellietontvangst en in deze herfstperiode, hoe krijgen we de optimale hoeveelheid zon op onze zonnepanelen. Dit omdat de zon nu wat lager staat. Het plekje waar we u staan voldoet aan een aantal van deze voorwaarden, we staan in de volle zon. Zomers zouden we meer beschut gaan staan maar nu met 25º is het alleen maar heerlijk om veel zon te hebben.

Aan het eind van de middag kwamen hier onze campervrienden Stina en Julian uit Zweden. We hebben ze vorig jaar ontmoet in Griekenland in Boza en voor die tijd had ik af en toe contact met Julian via het camperforum. Leuke mensen waar het goed mee klikt, we hebben een ouzo bij hun gedronken en daarna zijn we naar het restaurant gegaan, we hebben het leuk gehad.

Elia 18-10-2018, donderdag

Van de meer dan 40 campers die hier staan is het overgrote deel Duits. Fransen staan hier veel minder Nederlanders zie je hier ook niet zo veel ,zeker net in verhouding met Kalo Nero. De verklaring hiervoor is dat camperaars oa hun plaatsen via apps zoeken. Zo staat Elia niet in de app van CC en Kalo Nero wel.

Vorige week is in Griekenland een drugsbende opgerold die zich bezig hield met de handel in cocaïne en cannabis. Ze opereerden in verschillende steden in de wijde omgeving van Athene en op de Peloponnesus. Niet het feit de de leider van deze bende een Albanees was maar dat er ook 2 politieagenten lid waren van deze bende was met name in het nieuws. Volgens Griekse media was één van de agenten de zoon van een voormalig parlementslid.

Sinds gisteren is wiet , het bezit en gebruik ervan niet meer strafbaar in Canada. In Europa is cannabis de meest gebruikte drug, het meest wordt het gebruikt in Tsjechië en Frankrijk, Nederland zit ergens in de middenmoot wbt het wietgebruik. Komen we bij Griekenland, hier ligt het wietgebruik het laagst van heel Europa. En dat terwijl het gebruik van cannabis in Griekenland een lange traditie heeft.

Niet geschikt voor consumptie, het enige effect wat optreedt is schuimbekken wat dan weer minder erg is dan het lijkt....

Mira, de schapendoes van Stina en Julian

 

een onbekende witte kat

De oude Grieken gebruikten hennep, bilzekruid, alruin en opium op feesten als bewustzijnsveranderende middelen, maar kenden ook de eventuele negatieve gevolgen ervan.

Zo schreef de arts Theophrastus (372-287 v.Chr.) in zijn grote werk Historia Plantarum: 

‘Gebruik een een handvol voor een verheffende werking, het dubbele om hallucinaties te veroorzaken, drie keer zo veel voor een permanente staat van verstandsverbijstering en een vierdubbele dosis als de dood erop moet volgen.’ Het moge duidelijk zijn dat hij het hier niet over wiet had maar over opium.

Het cannabisgebruik mag dan laag zijn in Griekenland, het cocaïnegebruik is aan een opmars bezig.

In 2013 vond een grote aanpassing plaats die de Griekse drugswetten veel minder streng maakten voor drugsgebruikers. Volgens de huidige wet mogen mensen die cannabis in bezit hebben of consumeren (in hoeveelheden voor persoonlijk gebruik) worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van maximaal vijf maanden. De Griekse wetgeving maakt in de strafmaat geen onderscheid tussen cannabis en andere illegale drugs. De wetgeving mag dan wat versoepeld zijn, als je het in Europees verband bekijkt heeft Griekenland nog steeds een strenge wetgeving t.a.v. druggebruik en –bezit. Dat is niet de oorzaak van het relatief lage gebruik van wiet in Griekenland, de levensgevaarlijke drug sisa wordt volop gebruikt. Sisa is in Amerika bekend onder de naam Crystal Meth, bekend van de serie Breaking Bad, berucht omdat het vele levens verwoest heeft. Het is spotgoedkoop en Griekenland en helaas heeft de economische crisis geleid tot het gebruik van dit middel. Is cannabis een recreatieve drug, Sisa is een drug die mensen gebruiken die in ellendige situatie zitten en die ze alleen maar verder de ellende in stort.

Alweer een prachtige dag , we maken iedere ochtend hier een wandeling door het bos van ongeveer een uur. ’s Middags gaan we naar het strand , wat zwemmen en luieren. Aan het eind van de middag kwamen Stina en Julian bij ons een aperitief drinken. We hebben gelachen , gediscussieerd, en we zitten behoorlijk op één lijn wat sociaal economische ideeën betreft . Het werd een beetje laat eten vanavond, wat wel eens gebeurt als het gezellig is.

Elia 19-10-2019, vrijdag

Normaal gesproken komt er hier iedere morgen een bakker langs uit het nabij gelegen Zacharo. Hij kwam altijd met zijn zoon maar die is dinsdag aan zijn knie geopereerd. Daarom is de bakker al een aantal dagen niet geweest maar vanmorgen om 10 uur klonk zijn bescheiden getoeter weer, slechts 1x een druk op de claxon.

Voor zover we kunnen nagaan verschijnt er in de Nederlandse media niets over de toegenomen spanningen tussen Turkije en Griekenland over de olieboringen bij Cyprus.

Omdat ook Turkije wil boren heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse zaken, erbij Turkije op aangedrongen de spanning in de regio niet verder te laten op lopen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei verder dat de VS de gelijke verdeling van olie- en gasbronnen tussen de twee gemeenschappen op Cyprus blijft ondersteunen .

 

                                                                een koninginnenpage op de bougainville 

                     een rouwkwikstaart

Spaanse margriet, deze kleur zijn we nog niet eerder tegen gekomen

 

maar weer eens een foto van een heilig huisje

Gisteren beweerde Turkije dat een Grieks oorlogsschip een Turks schip hinderde dat seismisch onderzoek deed. Griekenland verklaart dat dat in het Grieks Cypriotische deel van de zee was, althans dat het schip daar naartoe onderweg was. Bij radiografisch contact werd gesommeerd om het schip terug te trekken, het Turkse schip ‘Barbados’ zei dat te weigeren maar trok zich later terug. Het incident speelde zich gisterenmiddag af rond 15.00 uur. Gisterenavond verklaarde het Turkse staats persbureau dat een aantal Turkse oorlogsschepen een Grieks oorlogsschip hadden gedwongen pogingen om de Barbados te hinderen , te staken. Verbale oorlogsvoering zou je kunnen zeggen en dat tussen 2 NAVO lidstaten die ook al onenigheid hebben over de grensbewaking bij de Evros rivier.

We zijn vanavond met Stina en Julian weer uit eten geweest, zij gaan morgen weer verder. De restauranteigenaar is wel blij met al die campers hier, dat zorgt voor klandizie. Lekker gegeten, ansjovisjes en sardientjes van de gril. We hebben het heel leuk gehad zo samen.

 

Elia 20-10-2018, zaterdag

Vanmorgen hebben we nog koffie gedronken en daarna zijn Stina en Julian vertrokken, ze gaan een stukje noordelijker. We hebben een paar leuke dagen met elkaar gehad. We blijven hier nog even staan, zolang het weer goed blijft tenminste, voor volgende week worden er onweersbuien voorspeld, misschien morgen al.

Op 8-10 jl hebben we al geschreven dat er in Griekenland 34 mensen waren overleden aan de gevolgen van de besmetting met het west-nijl virus. Inmiddels is het aantal slachtoffers dat is overleden de afgelopen weken gestegen tot 41, een zo snelle toename was nog niet eerder voorgekomen. Ook nu zijn bijna alle mensen die overleden zijn ouder dan 70 jaar.

een herinnering voor onszelf : zoveel ruimte 

                              hagedis

aan de sluierbewolking is de weersverandering af te lezen die op komst is

Toen wij hier in Elia voor het eerst kwamen, in 2013, was er sprake van dat hier een luxe bungalowpark zou worden gebouwd. De grond hier was opgekocht door een rijke Russische projectontwikkelaar die plannen in die richting had. Omdat dit niet alleen een prachtig natuurgebied is maar ook een erg belangrijke plek waar de zeeschildpadden Careta Careta, een bedreigde diersoort ,hun eieren leggen op het strand, kwam er een beweging op gang vanuit de plaatselijke bevolking alsmede milieubeschermingsorganisaties. De plannen zijn toen afgeblazen omdat de Rus geen vergunning kreeg. Er is toen een vereniging opgericht, ‘de Vereniging van Vrienden van het bos en strand van Elia’. Deze houdt zich bezig met het verdedigen van de belangen van het bosgebied, houden strandschoonmaakacties van het strand en planten nieuwe dennen aan. Een van de oprichters van de vereniging is regelmatig in zijn caravan in het bos aanwezig, we hadden graag een praatje met hem gemaakt maar hebben hem niet getroffen.

Het was vandaag de mooiste dag van de dagen dat we tot nu toe in Elia zijn, vanmiddag windstil, een strak blauwe hemel en 26º, heerlijk zwemweer. Daarom is het zo moeilijk voor te stellen dat het weer gaat veranderen, er zijn een aantal dagen met onweersbuien voorspeld. Uit voorzorg zijn we het bos uitgereden en zijn we op de weg gaan staan, de buien vallen w.s. pas morgenmiddag maar je weet maar nooit, we stonden in een kuil.

Katakolo 21-10-2018, zondag

We zijn nog onverwacht naar Katakolo gereden. Het weer was vandaag beter dan voorspeld, er waren flinke zonnige perioden en het werd nog 24º. Ten noorden van ons trok een fikse onweersbui voorbij, wij hebben daar geen last van gehad. We zagen gisteren en vanmorgen verscheidene campers vertrekken dus tijdens de wandeling hebben we nog eens geteld hoeveel campers er nog stonden. Telden we er woensdag nog 42, vandaag waren dat er nog maar 21. We hebben het idee dat er zo langzamerhand campers uit Griekenland vertrekken, in november is het weer toch minder.

We staan in de haven van Katakolo, morgen gaan we hier aan de stroom staan. We zijn hier aan het eind van de middag naar toe gereden, we wilden dat aanvankelijk morgen doen, er worden zware onweersbuien voorspeld. Omdat onduidelijk is wanneer het onweer komt besloten we vanmiddag hierheen te rijden. Onderweg zagen we grote plassen van de bui die ons gepasseerd was. Er staat hier nog een Engelse en een Duitse camper, verder wat zeilboten en jachten, o.a. 2 Nederlandse en een Duitse zeilboot.

 

 

                                                            de Pakistaan die in Elia  bij de boer werkt, hoedt de schapen

Katakolo haven, stroom kost €5,-, vandaag nog  niet nodig.       N37.64836 E21.31788

sprinkhaan, sommige hebben rode vleugels als ze een stukje 'vliegen', andere blauwe

             Brugmansia

We hebben vorig jaar hier gesproken met landarbeiders die hier bij een van de 2 boerderijen werken, ze kwamen uit Bangla Desh en een enkele uit Pakistan. Vanmorgen kwamen we een kudde schapen tegen hier in het bos met een Pakistaan als hoeder. Nu hadden we eergisteren een verhaal in de krant gelezen dat in Piraeus donderdag een politieagent door collega’s werd bevrijd, hij werd vastgebonden gevangen gehouden in een appartement door 10 Pakistani. De politie werd gealarmeerd door een buurman die geschreeuw en gegil had gehoord. De politieagent verklaarde dat hij de Pakistani wilde arresteren omdat ze illegale goederen in het appartement naar binnen brachten. Gisteren stond echter in de krant dat de politieagent was gearresteerd, uit onderzoek was gebleken dat de agent, samen met 2 mededaders, het appartement was binnen gevallen. Ze waren alle drie gemaskerd en gewapend, de agent met zijn dienstwapen, en wilden geld en spullen van waarde van de Pakistanen. Er gingen al langere tijd geruchten dat politieagenten overvallen pleegden op immigranten of ze afpersten. Nu zijn Griekse agenten zeker geen lieverdjes, een niet gering aantal sympathiseert met extreem rechts, de Gouden Dageraad.

Ook werd gisteren bekend dat een politieagent onmiddellijk uit zijn functie is ontheven nadat hij een oudere asielzoekster vreselijk had uitgescholden zodanig dat van verbale mishandeling wordt gesproken. Ook pakte hij haar stok af en gooide die weg. Omdat er videobeelden van zijn, was het bewijs overduidelijk, ook 3 politieagenten die te stonden te kijken en niet reageerden zijn teruggeroepen naar de regio waar zij vandaan komen. De video is massaal gedeeld op sociale media in Griekenland en heeft tot grote verontwaardiging geleid.

 

Katakolo 22-10-2018, maandag

Vanmorgen om 8 uur kwam er een onweersbui, duurde een uur en daarna was het droog tot 12.00uur. Konden we mooi wat boodschappen doen en ook belangrijk, naar het havenkantoor omdat we stroom wilden. De havenmeester was er pas bij ons 2e bezoek, gezien de weersverwachting meteen maar voor 2 dagen stroom genomen, €5,- per nacht.

Gisterenmorgen is er weer een busje met migranten verongelukt tijdens een achtervolging door de politie, weer in de buurt van Kavala. De gevolgen zijn dit keer minder ernstig dan een week geleden toen alle 11 inzittenden levend zijn verbrand. Nu was de brandweer snel ter plaatse en kon alle 13 inzittenden uit het gecrashte voertuig halen, ze raakten allemaal gewond , 2 van hen verkeren in kritieke toestand. Griekenland klaagt al enig tijd dat Turkije de grens bij de Evros rivier niet goed bewaakt. Vorige week kwamen op een ochtend maar liefst 200 asielzoekers tegelijk illegaal de grens over, omdat het water in de rivier laag staat konden zij door de Evros waden.

Vanmorgen vroeg om 6 uur is een opblaasbare boot, op weg naar het Griekse eiland Kos, gezonken voor de Turkse kust. Er waren 30 vluchtelingen aan boord, meest vrouwen en kinderen waaronder een baby. 2 zijn er verdronken, er worden nog 10 personen vermist.

Trieste gebeurtenissen weer die mensen treffen die vaak al veel ellende hebben meegemaakt, wat hebben wij het toch goed in Nederland. Daar horen we niets meer over deze verschrikkelijke gebeurtenissen (voor zover wij weten) en maken Wilders c.s. zich druk over het feit dat het COA weer meer opvangcapaciteit voor asielzoekers zoekt.

 

                                                 Dit was ons 'luifeluitzicht' vandaag

Als het cruiseschip heeft aangemeerd, gaan de winkeltjes hier open , de kledingwinkeltjes zien er leuk uit, verder veel goud en zilver, veel restaurantjes ook.

Afgelopen weekend heeft Erdogan ook weer eens spierballentaal laten horen richting Griekenland. Hij vertelde zaterdag aan journalisten dat Turkije klaar staat om eventuele "noodzakelijke maatregelen" te nemen om zijn rechten in de oostelijke Middellandse Zee te beschermen, indien nodig. Momenteel heeft het land een Turks onderzoeksschip gestationeerd in de nabijheid van het continentale plat van Griekenland.

Hij zei ook dat de "problemen begonnen" in de oostelijke Middellandse Zee vanwege de onjuiste afbakening van de zeegrenzen door Griekenland.

Vanmorgen om een uur of negen kwam er een cruiseschip de haven binnengevaren. De haven hier is ooit gebouwd voor de uitvoer van krenten, tegenwoordig meren hier cruiseschepen aan waarvan de passagiers dan met bussen en taxi’s naar Olympia worden vervoerd. Dan zijn alle winkeltjes, met hun aanbod gericht op de passagiers, ook open. Zodra een cruiseschip vertrokken is, sluiten de winkeltjes weer.

 

Naast ons staat een camperforumlid, Martin, die we al eens in Platja d’Aro hebben ontmoet , een leuke man waar we ervaringen mee uitgewisseld hebben. Hij is met een mooie grote camper, een Clou met aanhanger met een elektrische Smart erop. Iets verderop staat een Nederlandse camper, we hebben deze mensen al 2x eerder ontmoet in Griekenland.

Er was ongeveer 20mm regen voorspeld, het weer viel erg mee vandaag. Vanochtend 2 buien, vanmiddag waren er enkele spaarzame opklaringen en bleef het droog tot nu toe

Temperatuur was met 20º wel laag.

Stonden we vannacht hier met 4campers, nu zijn het er 12 waarvan 4 Nederlandse. Ook kwam hier vanmiddag een 8-tal zeilboten binnen, er is hier genoeg te zien.

Katakolo 23-10-2018

Het heeft de hele nacht geplensd maar vanaf een uur of 10 was het droog, het bleef echter bewolkt.

Enige stoten op de scheepshoorn kondigden de komst van de Koningsdam aan, een cruiseschip van de Holland Amerika Lijn. Vonden we het schip van gisteren al groot voor deze kleine haven, dit is helemaal een enorm schip. Hij is gebouwd in 2016, is 297m lang, 35m breed, heeft 12 dekken, 5 restaurants, 2 zwembaden, 1025 bemanningsleden en kan 2650 passagiers vervoeren. Er waren in ieder geval veel passagiers aan boord, touringcars reden af en aan en in het dorp was het druk.

We zijn begonnen met onze laatste week in Griekenland, nu is plotseling weer actueel waar we het in onze eerste week over hadden, nl de goud/zilvermijnen bij Skouries. We stonden toen in Stratoni waar het erts uit de mijn ruw wordt bewerkt en naar China verscheept voor verdere verwerking, de winning van oa goud en zilver (zie verslag 02-09-2018) De mijn is in bezit van de Canadese brievenbus firma ‘El Dorado Gold” .

Zondagmorgen heeft een Anarchistische groepering met de welluidende naam Rubicon ( Rouvikonas) de Canadese ambassade aangevallen omdat ze deze verantwoordelijk houdt voor steun aan El Dorado.

Tien gemaskerde mannen vielen vanmorgen om 06.00 uur het ambassadegebouw in de rustige noordelijke buitenwijk Halandri (Athene)aan. Ze bewerkten de voorkant van het gebouw met mokers en bekladden de gevel met rode en zwarte verf. De aanval werd door de daders ook vastgelegd op video. Volgens de politie is de ingang van de ambassade zwaar beschadigd, maar raakte niemand gewond.

                                       het kolossale cruiseschip Koningsdam van de HAL ligt hier aangemeerd

een paar aardige kledingwinkeltjes, geen foto van juweliers, wel een winkel waar alleen houten producten koop zijn, houten dildo's op de stoep, merkwaardig maar dat zie je op meer plaatsen in Griekenland terwijl de Grieken nog preutser zijn dan de Nederlanders tegenwoordig zijn, vooral jongeren dan.

Rouvikonas, dat voor het eerst van zich liet horen in 2015, heeft vaker soortgelijke acties uitgevoerd. Onder andere de ambassades van Iran, Israël en Saoedi-Arabië, kantoren van buitenlandse bedrijven, Griekse overheidsdiensten en financiële instellingen waren het doelwit.

De naam Rouvikonas is afgeleid van de uitdrukking ‘de Rubicon oversteken’ (een daad stellen die niet meer herroepen kan worden). Die uitdrukking verwijst naar Julius Caesar die in 49 voor Christus met zijn leger de grensrivier Rubicon in het noorden van Italië overstak. Dit werd beschouwd als een daad van verraad en een oorlogsverklaring aan de Romeinse Senaat.

Alle aanvallers wisten te ontkomen, de politie had het nakijken.

Aan het begin van de middag vertrok het ouder Nederlandse echtpaar (Vrouw 88, man 79 jaar) met hun camper, we staan hier nog met Martin (Clou camper) en Maarten(Carthago tandemasser). Vanmiddag gezellig een biertje met hun gedronken. Verder nog 2 Duitse campers, het is dus rustiger dan gisteren. Gelukkig is de wind dat ook , gisterenavond was er een stevige zeewind, de zeilboten dansten op het water, lijkt me onrustig slapen, daar hadden wij gelukkig geen last van. Temperatuur is met 21º nog te laag, behoudens een wandeling hebben we binnen gezeten.

We gaan vanavond hier in een visrestaurant eten, daar staan garnalen saganaki op het menu, dat kun je lang niet overal krijgen.

Kyllini 24-10-2018, woensdag

Vanmorgen afscheid genomen van Martin, Maarten en Marcelle zouden we later weer tegenkomen.

Het was 40km naar Kyllini, we hebben onderweg boodschappen ingeslagen, in Griekenland doen we dat bij minimarkets of bij grotere supermarkten zoals AB of zoals nu bij de LIDL. WE hebben als eens in Kyllini gestaan maar nog nooit bij de haven waar we nu naast staan. Er vertrekken vanuit de haven veerboten naar de eilanden Kefalonia, Ithaca en Zakhyntos die hier voor de kust liggen. We kijken niet alleen op de haven maar ook wijds uit over de Ionische Zee.

We stonden nog niet zolang hier toen Maarten en Marcelle ook hier kwamen, heel toevallig, zij waren hier al eens geweest.

                                                                                                een kuifleeuwerik

Kyllini N37.93721 E21.14525

een ferry die van een van de eilanden komt

We zijn nu in Kyllini(J), ongeveer 50km van de boot

De Griekse premier Tsipras heeft zaterdag gezegd dat de EU de Griekse begrotingsplannen heeft goedgekeurd en dat er niet verder bezuinigd hoeft te worden. De pensioenen hoeven daarom niet verder verlaagd te worden, aldus Tsipras..

Meer dan 1,2 miljoen Griekse gepensioneerden leven van minder dan € 500 per maand volgens gegevens die zijn vrijgegeven door het systeem voor controle en betaling van pensioenen in Griekenland(ILIOS).

Klaus Regling, directeur van EMS heeft gezegd dat Griekenland te weinig speelruimte heeft om de pensioenverlaging per 01-01-2019 niet door te laten gaan. De steun aan Griekenland is weliswaar gestopt per augustus maar er zijn wel 88 hervormingsmaatregelen(lees bezuinigingen) nodig om de verwachte economische groei werkelijkheid te laten worden. Er zijn goede economische vooruitzichten maar de korting op de pensioenen moeten doorgaan , althans gedeeltelijk zei Regling dinsdag. De verwachting is dat de Griekse regering daar niet mee akkoord zal gaan, de pensioneerden zijn al uitgekleed tot op het bot.

Het was een stralende dag maar omdat november dichterbij komt zijn de temperaturen niet meer zo hoog, vandaag werd het 22º.

Vouprasia 25-10-2018, donderdag

Vandaag weer een stukje verder gereden, 30 km. Niet omdat de plek niet beviel, integendeel, maar wel vanwege de harde wind. Die was al stevig vanmorgen en zou ’s middags toenemen tot 60 km p.u., daarom leek het beter om een plek te zoeken waar je wat beschutter zou staan.

We hadden op de app van CC een plekje zien staan bij een restaurantje, één van de commentaren luidde dat het een zootje was omdat er lege caravans stonden, de persoon in kwestie was weggereden. Dat konden we wel eens een aardig plekje vinden was onze inschatting.

Het was maar 30 km maar vlak voor we er waren moesten we nog wel door het centrum van het stadje Varda. En ja hoor, weer dubbel geparkeerde auto’s, sommige Grieken zijn erg lui en zullen geen stap te ver lopen. Dus vooral bij bakkers en bij kiosken(sigaretten) parkeert men vrolijk dubbel voor een snelle boodschap. Daar moet je je dan met de camper moeizaam tussendoor manoeuvreren , er staan aan beide kanten van de eenrichtingsweg auto’s, soms dubbel geparkeerd. Dat ging allemaal goed, zelfs in een straatje waar we slechts door konden als de boomtakken langs de camper schuurden.

 

via de tuin achter het restaurantje kom je bij het strand, voor de kust ligt he eiland Kefalonia

Vouprasia, taverne Ionian Bleu, gratis cp

 met voorz.. N 38.04554 E21.31952

       beschenen door de ondergaande zon

Toen we vlakbij de camperplaats kwamen, liepen Tonnie en Johan over de weg te wandelen, het oudere echtpaar die we al een paar x hadden ontmoet, ze bleken er ook te staan. En inderdaad we vinden het een hele leuke plek, we werden verwelkomd door een Belgisch echtpaar wat hier een half jaar staat, ze zijn marathonlopers. Een beetje kneuterig , een beetje rommelig en met een erg vriendelijke eigenaar, Jorgos. Er zijn voorzieningen, je kunt zelfs stroom krijgen als je zou willen, dat is dan het enige waar je voor moet betalen, de rest is gratis. Je bent niet verplicht om er te gaan eten, iets wat we uiteraard morgen wel gaan doen, we zijn geen profiteurs.

Je staat tussen bomen voor het restaurantje op gras, achter het restaurantje is een tuin van 50m en dan ben je bij het strand waar je van de ligstoelen gebruik kunt maken. Kortom, we blijven hier wel een paar dagen.

De wind was inderdaad stevig met windvlagen maar je had er op de camperplaats geen last van , maar het was geen strandweer. Er staan hier een 7-tal campers , 3 nationaliteiten. Uit de wind was het lekker weer met 22º.

Aan het begin van de avond gingen we uit een soort beleefdheid een ouzo drinken in het restaurant. Wilden we afrekenen, bleek die van het huis te zijn. Sta je hier al gratis, krijg je dat als welkomstdrankje.

Vouprasia 26-10-2018, vrijdag

We gingen om half één naar bed en nog geen 1,5 uur later schrokken we wakker. De camper stond hevig te golven alsof een stel sterke mannen hem probeerden om te duwen. Wel even een angstige ervaring omdat je denkt dat de camper om gaat vallen. Zaklantaarn gepakt, naar buiten geschenen en pas toen er in andere campers het licht aanging en er mensen naar buiten kwamen viel het kwartje: een aardbeving! Al met al duurde het golven van de camper naar schatting zo’n 20 seconden, we hoorden vanavond dat de aardbeving 1 minuut duurde. Het was daarna doodstil, alleen blaften er wel een half uur lang overal honden.

We waren klaarwakker en het slapen ging maar moeilijk daarna, even spookt het door je hoofd , aardbeving op zee, tsunami etc.

Vanmorgen lazen we dat ten z.w. van het eiland Zakynthos de aardbeving had plaatsgevonden, ongeveer 10km diep wat de kracht van de aardbeving, 6,8 volgens een Amerikaans seismologisch instituut, nog eens versterkte. Hoewel het een zware aardbeving betreft, viel de schade gelukkig mee. Omdat Griekenland vaker getroffen wordt door aardbevingen, zijn de gebouwen aardbevingbestendig. Wat er nu bekend is zijn er enkele lichtgewonden gevallen, wat gebouwen beschadigd, oa een kerk in Pyrgos hier in de buurt en is er schade aan de haven van Zakynthos. Dat de beving hier zo sterk te voelen was, komt omdat het epicentrum misschien 70km hemelsbreed hiervandaan ligt. Het was de zwaarste aardbeving in dit gebied sinds 1953, toen bij een aardbeving met de kracht van 7,2 meer dan 400 mensen op Zakynthos om het leven kwamen. Er gold een korte tijd een tsunamiwaarschuwing vannacht, er is een zwakke geweest, 20-30cm hoog.

 

 

                                                                  een boomkikkertje, er zitten er veel hier die af en toe een concert geven

het restaurant hier waar we vanavond heerlijk souvlaki en octopus hebben gegeten

er bloeien nog wat bloemen, dus ook vlinders

de bloem an de doornappel lijkt wat op die van de brugmansia van een paar dagen geleden die we hier geplaatst hebben ( 21-10-2018)

Vanmorgen stond naast het nieuws over de aardbeving ook weer een artikel dat de Griekse politie alweer in een kwaad daglicht stelt. In Noord Griekenland zijn 2 politieagenten gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij mensen smokkel. Zij zouden deel uit maken van een bende die vluchtelingen, tegen betaling van veel geld, hielpen om de rivier de Evros over te steken. Vorige week was ook al een politieagent gearresteerd die verdacht wordt van mensensmokkel op het eiland Samos, hij was gestationeerd op het vliegveld daar.

Omdat dit de zoveelste keer is de laatste weken dat de politie in opspraak is, klinkt vanuit de media de roep dat de politieorganisatie eens kritisch naar zichzelf moet kijken, worden agenten wel genoeg gescreend bij sollicitaties?

Aan het begin van de middag zijn Johan en Tonny vertrokken, leuke mensen, zij gaan vandaag met de ferry naar Italië.

Gelukkig was vandaag de wind gaan liggen en na een zeer koude nacht voor de rijd van het jaar, 7º hier aan zee, werd het vandaag weer 23º, het was een prachtige herfstdag.

We hebben vanavond lekker gegeten in het restaurant en leuk gepraat met de eigenaar en zijn zoon. Hun dochter/zuster woont op Zakynthos en had vannacht op straat geslapen, net zoals veel bewoners van dit eiland die het dichtst bij het epicentrum lag van de aardbeving.

Vouprasia 27-10-2018, zaterdag

Het is een agrarisch gebied waar we staan, er worden koolsoorten verbouwd, oa broccoli. Bijna ieder huis of boerderij heeft een hond, geen wonder dat er na de aardbeving zoveel hondengeblaf was. Het gebied hier valt onder het natuurgebied ‘Kotyhi Strofylia’, een beschermd nationaal park. Er is een lage duinenrij van 22km, er groeien zeldzame planten en de zeeschildpad legt ook hier eieren op het strand. Hier in de buurt kun je wandelen over geasfalteerde weggetjes, verder kun je het gebied niet in. Wel als je de andere kant op loopt , een bos van parasoldennen, net als in Elia maar dan veel ruiger omdat er geen onderhoud wordt gepleegd. Er moeten hier ook trekvogels foerageren, wij zijn alleen veel libellen en vlinders tegengekomen. De libellen zijn hier omdat het moerasachtig is en er dus veel muggen voorkomen.

 

  diverse libellensoorten hier, dit is de vuurlibel    

          torensprinkhaan ( denken we)

                    hooibeestje

Gisteren stond in de krant een bericht dat de directeur van een technische school in een plaats in de bergen in het noorden van Griekenland de verwarming wilde aandoen maar dat lukte niet. Er was de dag ervoor 2700liter stookolie bezorgd, daar lag het niet aan. Het bleek dat alle stookolie gestolen was. Het is kennelijk lucratief om stookolie te stelen nu het zo duur geworden is.

De prijs van stookolie in Griekenland ligt deze winter 20,7 procent hoger dan een jaar geleden. De gemiddelde prijs is dit jaar 1,15 euro per liter.

Oliekachels zijn in Griekenland nog steeds de meest voorkomende vorm van verwarming. Een gemiddeld Grieks gezin moet nu 1150 euro neertellen voor 1000 liter stookolie om de koude wintermaanden door te komen. In oktober 2017 betaalden ze nog 950 euro voor diezelfde hoeveelheid.

De prijsverhoging komt door de stijging van de internationale olieprijs enerzijds, anderzijds doordat de belasting op olie is verhoogd.

Bij handelaren in stookolie zijn tot nu toe nog weinig bestellingen binnen gekomen. Mensen wachten af of de prijzen nog zullen dalen of dat de regering misschien subsidie zal gaan verlenen op stookolie voor arme mensen. Verder schakelen mensen ook over op een andere manier van verwarmen zoals elektrische kachels , houtkachels of open haarden. De laatste 2 alternatieven zijn nog schadelijker voor het milieu dan stookolie, het heeft ook illegale houtkap ten gevolge.

Er is een aantal jaren geleden, in 2016, een documentaire op de Nederlandse tv uitgezonden over een tankstation van een broer en zus in Thessaloníki. Zij leveren in de winter ook stookolie , ook aan mensen die dat eigenlijk niet kunnen betalen. We vonden het toen een aangrijpende documentaire, hij heet ‘de Griekse Winter’.

                                                                            de Monarchvlinder , met dank aan vriendin Lot

deze en de volgende foto het Balkan bruin blauwtje?

        in ieder geval een blauwtje

         oranje luzernevlinder (vrouwtje)

Hoewel er vandaag af en toe wat wolkenvelden overtrokken was het toch een mooie dag, het werd 24º. Omdat we dinsdag met de boot over moeten, gaan we morgen een stukje noordelijker rijden.

Alykes 28-10-2018 , zondag

Vandaag is het Ochidag in Griekenland, we zullen deze dag niet gauw vergeten, dat zal zo blijken waarom.

We zijn vanmorgen vertrokken nadat we Jorgos en zijn vrouw hartelijk hadden bedankt voor de gastvrijheid op hun fijne plek. We kwamen door een paar dorpen waar herdenkingsplechtigheden aan de gang waren. We moesten nog 2,2 km rijden naar onze plaats van bestemming toen in een stadje de doorgaande weg was geblokkeerd. We werden door de politie een te nauw straatje in gedirigeerd, go, go, we raakten met onze spiegel de spiegel van een geparkeerde auto, toen konden we tussen 2 auto’s door. Via allerlei smalle straatjes waren we het stadje uit en konden we opgelucht adem halen niet wetende dat er nog meer ellende ons te wachten stond. De afslag naar het dorp waar we toe wilden genomen en TomTom stuurden ons een steeds smaller wordend weggetje in. “Dit kan toch nooit de weg naar de haven zijn “, zei Everdien wat ik alleen maar kon beamen maar terugkeren was niet mogelijk. Dus gingen we stapvoets zeer steil naar beneden om uit te komen op een pier, aangestaard door verbaasde vissers. Daar konden we met enige moeite keren en werden teruggestuurd, nu dus de zeer steile weg omhoog, blij met onze achterwielaandrijving, anders had het niet gekund. Linksaf zei Tomtom na 50m, het was niet alleen steil naar beneden nu maar ook nog eens een haakse bocht, we dachten om te slaan, hartkloppingen waren het gevolg. Opnieuw een moeizame afdeling door een zeer smal straatje, kwamen uit bij de receptie van een klein hotel om vervolgens bij de zee  aan

te komen, we stonden  in de tuin van een verlaten hotel , we zagen de haven liggen , echter het weggetje was afgesloten door een hek met slot. Aan de andere kant van het hek stond een automobilist, wie heeft de sleutel meneer? U moet omdraaien en weer terug zei hij tot onze schrik. We moesten niet eens huilen maar begonnen gelaten aan de hachelijke klim naar boven waarbij de haakse bocht naar boven minder moeilijk was. En gelukkig geen tegemoet komend verkeer, niemand is natuurlijk zo idioot om zo’n weggetje te rijden. Er bleek een redelijke weg naar het haventje te lopen waar we nog nazwetend van de spanning gingen staan. Een haventje van het wat armoedige vissersdorp Alykes, met kleine schilderachtige huizen. We staan bij het haventje, 20 m van de zee, en kijken over de Golf van Patras naar Kryoneri aan de overkant van de baai waar we al eens gestaan hebben 5 jaar geleden. In de verte zien we Patras liggen en we zien ook de brug over de Golf  van Patras die verderop de Golf van Korinthe gaat heten Er varen hier ferry’s voorbij van en naar Patras dat hier nog 23km vandaan ligt.

 

                                                                     leuke kleine huisjes hier in het vissersdorpje Alkyles

bij het haventje van Alkyles N38.15708 E21.54105

            het rommelige haventje van Alkyles

dit jacht detoneert dan volkomen in deze omgeving

Ochi-dag is historische feestdag in Griekenland en wordt jaarlijks gevierd op 28 oktober. Het is een dag van saamhorigheid en trots. Dit is namelijk de dag waarop de Griekse generaal Ioannis Metaxas in 1940 “nee”, ochi of oxi in het Grieks, zei tegen de Italianen van dictator Mussolini.

De asmogendheden ( Duitsland, Italië en Japan als belangrijkste landen), waar dus  Italië toen deel van uitmaakte, wilden toegang tot Grieks grondgebied en wilden bovendien strategische locaties bezetten. Mussolini stelde ultimatum wat werd verworpen door Metaxas die dus nee zei.Het ultimatum van Mussolini liep die dag af. De Italiaanse soldaten trokken vanuit Albanië Griekenland binnen, al vroeg in de ochtend van 28 oktober 1940, zo raakte Griekenland bij de 2e wereldoorlog betrokken. 

Het verzet van het Griekse leger was hevig. Daarbij was het hartje winter en Pindos-gebergte lag bedekt onder een dikke laag sneeuw. De Italianen werden ver tot in Albanië teruggedrongen en pas toen Bulgarije zich aansloot bij de asmogendheden en Duitsers zich ermee gingen bemoeien ging het mis. . Op 27 april 1941, negen dagen later, hesen Duitse militairen de “swastika” op de Akropolis.

Vandaag in heel Griekenland hangen Griekse vlaggen aan overheidsgebouwen en ook aan sommige  huizen van particulieren en zijn er militaire parades, lokaal zijn de festiviteiten verschillend.

Het weer viel vandaag tegen, de temperatuur was wel goed met 23º maar een groot deel van de middag was het bewolkt me een stevige zeebries.

Het was om half zes al aan het schemeren, de zon was al bijna onder. We zijn voor handhaving van de zomer- en wintertijd, deze moest alleen een maand later ingaan en de zomertijd eerder, per 1 maart. Dat is geen keuze, dus zijn we voor handhaving van de zomertijd.

Alykes 29-10-2018, maandag

Alykes is een dorpje met schilderachtige huisjes maar het is misschien wel het smerigste plekje waar we hebben gestaan. Rondom het dorp ligt overal veel zwerfvuil verspreidt je snapt niet dat mensen in zo’n troep willen leven. Misschien dat je het niet eens meer ziet als je heel je leven tussen de rotzooi woont. De Monarchvlinder stoort het niet, die is hier ook aanwezig, niet zo massaal als we ze de laatste 2 weken hebben gezien. Het is een trekvlinder die in Amerika voorkomt en daar grote afstanden aflegt.Misschien dat ze hier in het westen van de Peloponnesus overwinteren, waar ze vandaan komen, we hebben daar nog geen info over kunnen vinden. 

                                                                                  wonen in armoedige omstandigheden

het hek waar we aan de andere kant stonden gisteren

ouder echtpaar in Alkyles

     ook mooie huisjes hier

bij veel huisjes is een open woongedeelte

Waarom schrijven we toch (bijna ) elke dag over het weer?

Vooral natuurlijk om thuisblijvers de ogen uit te steken met het mooie weer hier. Flauwekul natuurlijk, we doen dat omdat het geheugen selectief is, het is in Griekenland altijd mooi weer wat natuurlijk niet waar is. Als we een korte weersbeschrijving toevoegen, kunnen we altijd terugvinden hoe het weer in een bepaalde periode was. Ook kunnen we het bv vergelijken met een land als Spanje, waar we ook graag in het voor- of najaar verblijven.

            ook hier de Monarchvlinder die hier op de weinige nog bloeiende bloemen zitten, w.s. een mannetje en een vrouwtje

            dit dak staat op instorten

helaas een ongelooflijke hoeveelheid zwerfafval hier

En nu we het er toch over hebben, een groot deel van de dag was het heel aardig weer, maar vanmiddag werd de aanwezige sluierbewolking dikker en nam de wind ook toe en hoewel het nog 23º werd, voelde het niet lekker meer gaan en zijn we binnen gaan zitten lezen. En dan ligt vanmiddag en een deel van de avond het Vodafone netwerk eruit, geen internet, misschien wel in heel Europa, in Nederland speelde het ook hoorde ik van mijn broer. Dan besef je je weer dat we, m.n. ik (Thole)dan , veel via internet communiceer, informatie opzoek.

Patras 30-10-2018, dinsdag

We waren wel erg vroeg wakker vanmorgen doordat de camper stond te schudden door een harde wind, dat was om 5 uur. Het waaide hard tot na 8 uur, toen was het windstil. Dat was niet van lange duur, na een uur begon het weer hard te waaien. Toen er nog een paar druppels vielen, zijn we maar vertrokken richting haven. Maar eerst nog LPG tanken en diesel, die is hier in Griekenland al duur maar in Italië nog duurder. Het LPG tanken werd ons geweigerd, dat mag alleen als U het als brandstof voor de motor gebruikt. Ons verweer dat we een fles met een 80% begrenzer hebben mocht niet baten, het mag nergens bij onze maatschappij(EKO) het wordt met camera’s geregistreerd, wij krijgen gedonder. Bij het station bij de haven was het geen probleem.

 

Jongeren proberen onder eenv rachtauto te kruipen, later vluchten ze weer over het hek en klommen op het dak van een leegstaand gebouw.

We waren al vroeg in de haven, bij het ophalen van de tickets kregen we te horen dat de boot niet om 19.00 uur zou vertrekken maar een uur later , dit door het slechte weer in Italië.

In de haven , net als vorig jaar , weer een kat en muisspel tussen politie en een groep vluchtelingen? Die probeerden om in of onder vrachtwagens te komen. Op een gegeven moment vluchten ze het hek over om in het gebouw en op het dak van een leegstaande fabriek te gaan zitten, het was een groep van ongeveer 15 jongeren..

En terwijl we staan te wachten in de rij voor de vertraagde ferry, kwam er een vrij hevige naschok, om 17.11uur, als een soort afscheidscadeautje van onze mooie reis door Griekenland. 

We lezen net dat dat er vanmorgen omstreeks 5 uur ook nog een hevige naschok was van 5,3.. We dachten dat de camper schudde door de wind omdat het ook hard waaide............

Ancona 31-10-2018, woensdag

We zijn met 2 uur vertraging precies om 21.00 vertrokken. Het was een rustige overtocht , de zee was kalm en de boot kon wat van de vertraging inlopen. We hebben veel gelezen en we zagen nog op de boot Angelique en Marijn die we in maart ook in Marokko hadden ontmoet, daar hebben we een tijdje mee zitten praten.

Om 16.45uur meerde de boot aan in de haven van Ancona, met een vertraging van 1.15uur.

Het ontschepen duurde even, vrachtwagens gingen eerst, en omdat het spitsuur was kwamen we in een file om Ancona uit te komen. Uiteindelijk kwamen we om 19.00 uur op de cp in Ancona , beetje duur met €12,- maar we hadden geen zin om in het donker verder te rijden.

We houden het weer in de gaten om een geschikte dag te vinden om via de Alpen door Zwitserland te rijden, dit i.v.m. de enorme regenval die is geweest en er wordt nog meer verwacht de komende dagen.

hierboven lopen we de haven van Ancona binnen, je ziet de zoutaanslag op het raam.

 

links, staan we nog in Patras in de rij om aan boord te gaan

Op de valreep nog wat Grieks weernieuws, dit voor de mensen die denken waar blijft hij nou: een Griekse professor in de geologie, Christos Zerefos, heeft bekendgemaakt dat de gemiddelde temperatuur in Griekenland de afgelopen eeuw met ruim 4 graden is gestegen. Tevens is in de laatste decennia het aantal koude nachten in de winter 5x minder geworden, terwijl het aantal hittegolven is toegenomen. Ook is het aantal regendagen afgenomen en zal in de toekomst nog meer afnemen waardoor het gevaar op bosbranden toeneemt.

Grieken hebben leren leven met aardbevingen maar nog niet met de gevolgen van de klimaatverandering, aldus de professor.

Mondavio 01-11-2018, donderdag

Het was vannacht rustig op de cp in Ancona. We vertrokken kort na 9 uur en het begon meteen te regenen. Dat was ook de verwachting, daarom hadden we besloten om maar een klein stukje te rijden naar Corinaldo, ruim 50km . Corinaldo heeft het predicaat 'i borghi più bello d'italia', ‘ de mooiste dorpen van Italië’. En je hebt een cp met gratis stroom , altijd welkom op een regenachtige dag. Helaas was niet alleen de cp bomvol maar ook een naastgelegen terrein, er stonden ook 2 grote tenten, er was één of ander campertreffen.

Het dorpje Coraldino, predicaat  één van 'de mooiste dorpen van Italië'

       in de regen even het dorp Coraldino in

   Mondavio N43.67754 E12.96153   

gratis cp met voorz. , ook stroom

het bovenste deel,  het historische centrum van Mondavio

12km Verder is ook een cp, bij Mondavio, ook ‘één van de mooiste dorpjes’. En ook met gratis stroom maar het werd in eerste instantie alleen stromende regen. Er waren wel 3 stroompalen met ieder 4 stopcontacten, helaas deed maar 1 paal het en alle 4 stopcontacten waren in gebruik. In het begin van de middag kwamen er 3 Italiaanse campers bij, die hadden verschillende kabels en konden stroom doorlussen. 1 Camper kwam een verbindingsstukje te kort, laten wìj die nu hebben, een verbindingsstukje met extra stopcontact zodat wij ook stroom hadden. Als dank kregen we een glaasje prosecco van de buren

En het werd warempel ruim een uur droog zodat we het middeleeuwse centrum konden bezoeken. Het wordt gedomineerd door het fort ‘Rocca’ uit de late middeleeuwen (14982-1492), Een heel leuk stadje, we moesten wel een beetje snel zijn want er kwam weer een nieuw regengebied aan. Maar we hebben door de leuke straatjes geslenterd en de sfeer kunnen opsnuiven. En wat een mooie vergezichten, over het prachtige heuvelachtige landschap met dichtbij nog een leuk dorp en met herfstkleuren, die hadden we in Griekenland nog niet gezien. Al met al een mooi alternatief voor Corinaldo.

                                            de enige overgebleven poort van het historische centrum van Mondavio, Porta San Francesco

             het fort Rocca

 

In de drooggelegde slotgracht stelen levensgrote middeleeuwse wapens de show.

 

 

 

mooie pleintjes in Mondiavo

 

door het sombere weer en de toch al donkere stenen worden het wat zwaarmoedige foto's

 

 

 nog mooier zonder auto's , maar er wordt gewoond, het is geen open lucht museum

Om 15.30uur sloeg de zekering eruit door overbelasting, we hadden wel een paar uur stroom gehad. De gemeente kon ook niet gebeld worden, het is een nationale feestdag in Italië, Allerheiligen. Tot er iemand op het idee kwam om de politie te bellen. Die zou er over ongeveer 5 minuten zijn, dat werd 5 kwartier maar we hadden daarna weer stroom.

In de regen werd het maar 14º, gelukkig konden we de elektrische kachel aan hebben.

                            een mooi uitzicht vanuit Mondavio over de heuvels van le Marche met zijn beginnende herfstkleuren

in de verte ligt nog een aardig dorpje

                                                Mondavio heeft een klein historisch centrum, heel aardig zijn de smalle straatjes in Mondavio om doorheen te slenteren

Certosa di Pavia, 02-2018, vrijdag

Omdat we nu weer gelijk lopen in de tijd, in Griekenland is het een uur later, eten we ook een uur vroeger. Dit heeft met het journaal te maken, we zijn gewend om te eten tijdens het journaal, nu dus weer om 20.00 i.p.v. 21.00 uur. En meteen daar achteraan naar ‘Klem’ gekeken, prachtige serie, geweldig geacteerd.

Vanmorgen nog even met de Italiaanse buurman gepraat in het koeterwaals, hij raadde ons aan Ravenna te bezoeken, vanwege de mozaïeken. We hadden echter 2 cp’s uitgezocht, bij hevige regenval zouden we naar Castel San Pietro Terme gaan, viel het mee met het weer dan zouden we doorrijden naar Certosa di Pavia. De laatste plek is het geworden, we werden daar gisteren over getipt door Ina en Marinus, die we in Griekenland hadden ontmoet. Zoals gezegd, het regende , af en toe ook best hard maar het was te doen. Het grootste deel van de 400km hebben we via de Autostrada gereden, €26,20, dat viel ons niet tegen. Nadat we van de tolweg af waren kwamen we bij een brug over de Po, verboden voor voertuigen breder dan 2,20m. Nu zijn wij dacht ik 2.25m (blijkt 2.30 te zijn) en we stonden voor 2 betonblokken waar je eerst doorheen moest om te voorkomen dat te brede voertuigen de brug over zouden gaan. En omdat er al een rijtje auto’s achter ons hadden, is Everdien uit de camper gesprongen en heeft me , zachter dan stapvoets, er doorheen gedirigeerd. Er was vrijwel geen ruimte over maar het lukte. En als straf moest je toen je de brug afreed, weer tussen 2 betonblokken door, hetzelfde ritueel herhaald en opnieuw schadevrij er doorheen. We vonden trouwens de brug niet eens zo heel smal.

                                                   het schitterende  karthuizer klooster Certoso di Pavia , één van de grootste kloosters van Italië

cp Certosa di Pavia, €15,- met stroom, N45.25695 E9.14039

      allemaal bijbelse taferelen

we menen hier, agnosten zijnde, Jozef, Maria met kindeke Jezus te herkennen

            drie dimensionaal

Vanmiddag hebben we het klooster bezocht, de toegang is gratis. De bouw van het karthuizer klooster is begonnen in 1396 en is in Renaissance stijl, het is een uitzonderlijk architectonisch hoogstandje. Toen we voor de voorgevel stonden, hebben we ons vergaapt aan de schoonheid. Van de boven- tot de onderkant is het eigenlijk één reusachtig beeldhouwwerk. Waar je ook kijkt, zie je standbeelden, nissen, sculpturen, zeer fraai bewerkte ramen etc. Dit alles is van marmer en werd tussen 1473 en 1560 aangebracht op de oorspronkelijke bakstenen gevel.

                                                                  fragment van zijkant portaal, je blijft kijken naar alle details

                                              unieke architectuur

zelfs een venster is een kunst werk op zich

We zijn de kerk ingegaan, daar is fotograferen verboden. Het interieur is natuurlijk ook mooi maar de façade sloeg alles. We konden onder begeleiding van een gids de 2 kloosters, waaruit het complex bestaat, bezoeken. Eerst kom je in het kleine klooster, althans op de galerijen met een binnentuin. Je ziet ranke kolommen die bogen steunen met versierde tegels met reliëfs, dit alles van terracotta.

                                                                                het kleine klooster, arcades met ranke zuilen

        3 galerijen met arcades boven elkaar

iets verder ingezoomd zie je dat het terracotta is

             nu zie je de details pas goed

Het 2e, grote klooster bestaat uit 123 arcades gemaakt o.a. van Candoglia marmer(wit/roze of grijs). Rondom zijn 24 kamertjes voor de monniken. We hebben erg genoten van het bezoek aan dit unieke klooster, een aanrader.

Omdat we geen boeken van Italië bij ons hebben , kunnen we maar beperkte info over het kloostercomplex geven, maar de foto’s spreken hopelijk voor zich.

 

                                                                     het 2e ,grotere klooster, nu als 1ste een detail

                                          een deel van de 123 arcades, allemaal weer rijkelijk versierd

Willisau 03-11-2018, zaterdag

Het was erg druk op de cp in Certosa di Pavia, er stonden wel 40 campers. We waren aangenaam verrast toen we wegreden, geen €12,- zoals in de app van CC stond maar we moesten €6,- afrekenen, zeker niet duur voor een plek bij dat indrukwekkende klooster en met stroom erbij.

Omdat het zaterdag was, was er vrijwel geen vrachtverkeer zodat het verkeer rond Milaan lekker doorstroomde. We waren dan ook snel bij de Zwitserse grens waar we een vignet kochten, die was weer €2, -duurder geworden, nu €42,-.. We waren de grens nog niet over of het begon flink te plenzen. Gelukkig duurde het niet al te lang en voor de Gotharttunnel werd het zelfs droog. We hebben getankt voor €1,76 per liter en we kochten een biologisch stokbrood voor €4,32., Zwitserland is een duur land. Toen we de 17km lange tunnel uitkwamen scheen de zon nog even en zagen we mooi de sneeuw op de bergen liggen. Helaas werd het weer zwaarbewolkt , en dat bleef het tot we op de cp in Willisau kwamen, 300 km gereden vandaag.. Deze plaats ligt vlakbij het centrum naast de brandweerkazerne en de prijs valt hard mee voor zo’n duur land. Het kost hier omgerekend maar €4,33 inclusief stroom. Die kunnen we wel gebruiken, de 3e dag op rij dat we geen zon hebben.

                                                                 Toch maar een cliché foto, we hebben al een tijd geen sneeuw gezien

Of ze in Zwitserland Halloween vieren, geen idee, in Italië duidelijk wel, overal zag je deze pompoenen

We rijden Zwitserland binnen en het begint te regenen

cp Williesau, €4,32 met stroom

N47.11914 E7.99800

Willisau is een 700 jaar oud stadje en er is hier veel houtindustrie. Er is een aardig middeleeuws centrum dat rondom de hoofdstraat ligt. Die hoofstraat is tevens winkelstraat maar veel winkels gingen sluiten om 16.00 uur of waren al om 12.00 uur dicht gegaan. De hoofdstraat is toegankelijk via 2 poorten , aan beide kopse kanten van de straat. Langs die straat liggen aardige huizen, sommige gedecoreerd met muurschilderingen of beschilderde daklijsten., andere getooid met aardige uithangborden.

We staan vrijwel nooit op een cp in Zwitserland, zo’n 15 jaar geleden zijn we hier geweest bij broer en schoonzus die hier toen in een huis zaten in de vakantie. We hebben wat vooroordelen over Zwitserland, eigenlijk ontstaan in 1976. Toen hadden we 5 weken op het strand in Normandië gestaan in die legendarisch hete zomer en wilden wel eens de laatste week van de vakantie naar Zwitserland. We kwamen vanuit Frankrijk Zwitserland binnen, was het aan de Franse kant van de Alpen nogal ruig, in Zwitserland leek het wel of ze de bergen hadden aangeharkt. Keurige groene weiden, een beetje truttige indruk kregen we. Dit werd 15 jaar geleden toen we op bezoek waren, alleen maar versterkt, de hele dag door hoorde je grasmaaimachines over de toch al glad geschoren grasvelden rijden. En dan helpt zo’n reclame op tv over Almhof ook niet mee aan het bijstellen van je vooroordelen. En als je er alleen maar doorheen rijdt, zoals we een keer of 8 hebben gedaan, zie je uitzichten als op een ansichtkaart, allemaal te gladjes. Toen er een 10-al jaren geleden in Zürich een kortstondige tegencultuur van jongeren was tegen de verburgerlijking onder het moto ‘diepvrieskippen kom uit je verpakking’ , deed ons dat deugd.

                                                 een toegangspoort tot de oude stad, gezien vanaf de hoofdstraat.

dezelfde poort , vanaf de andere kant gezien

langs de hoofdstraat , een van de gedecoreerde huizen

net buiten de poort gelegen oud woonhuis

Maar we moeten verder kijken dan alleen de mediterrane landen waaraan we ons hart verpand hebben en daarom zijn we even weg van de snelweg gereden. We hebben ons beeld al gedeeltelijk bijgesteld, we vonden de boerderijen mooi, veel bruin hout, wel wat somber , maar als de zon had geschenen hadden we het landschap ook meer kunnen waarderen. Want we vonden het landschap, even afgezien van de clichés van de besneeuwde bergtoppen, mooi. De heuvels waren bedekt met veel sparren, maar ook met bomen in prachtige herfstkleuren . En gelukkig hadden lang niet niet alle koeien koebellen om.

                                                     de andere poort

het uithangbord verwijst naar de naam van het pand

het uithangbord, meer beeld

de schilderingen op het pand, hier zie je ook paarden

een mooi houten huis

de 'koppen' voor het huis

Ook het oude centrum van Wiilisau vonden we mooi, wel op een bepaalde Duitse manier mompelden we nog, maar we hebben een aardige, kleine, wandeling gemaakt.

Het was koud vandaag, 9,5º, zwaarbewolkt, maar omdat er geen wind was voelde het toch niet zo koud aan.

Kehl 04-11-2018, zondag

We vonden de cp in Willisau een prima cp om te overnachten op weg naar of komende van, Italië. Toen we vertrokken was het koud, 7º en zwaarbewolkt. We hebben 215km gereden naar Kehl, dat ligt aan de Rijn, op de andere oever ligt Straatsburg. De cp ligt in een woonwijk bij sportvelden, kost €8,- wat niet goedkoop is, ook weer niet te duur als je het gebruikt als uitvalsbasis om een bezoekje te brengen aan Straatsburg te brengen. Daarvoor hebben we de tram genomen, eerst 25 min. wandelen naar het station in Kehl, kaartje kost €6,90 en dan kun je met z’n tweeën onbeperkt reizen in Kehl en Straatsburg. Met ruim een kwartier sta je dan in het centrum van Straatsburg, waar je vroeger je paspoort moest tonen, rijd je nu ongemerkt over de Rijn, Frankrijk binnen. Straatsburg is een mooie stad met veel vakwerkhuizen in het oude centrum. We wilden de kathedraal zien en daar zijn we naar toe gewandeld, langs afgesloten straten en een enorme politiemacht die op de been was, daarover zo meer.

 

 

 

                                                                  een collonade boven het  roosvenster , hoog bovenaan de  façade

      cp in Kehl, €8,-, stroom €0,50 per kwh

                  N48.56385 E7.81378

 

Cathédrale Notre-Dame de Strasbourg, prachtig met een erg hoge toren

De kathedraal van Straatsburg (Cathédrale Notre-Dame de Strasbourg) behoort tot de grootste en beroemdste kathedralen van Frankrijk. De bouw van de uit roze zandsteen opgetrokken kathedraal begon in 1176 en werd na een 263 jaar durende bouwperiode, waarin bijna onafgebroken werd gewerkt, in 1439 voltooid. De kathedraal heeft een van de hoogste kerktorens ter wereld, de noordelijke toren meet 142 meter en was van 1647 tot 1874 het hoogste bouwwerk ter wereld. In de loop der jaren heeft de kleur van de kathedraal een roestbruine kleur gekregen, een beetje sombere uitstraling.

De façade is weer erg indrukwekkend, ze is vol met torentjes, arcadescolonnaden (dat zijn een rij zuilen die een overdekking draagt. Als bouwkundig element gaat de colonnade terug op de architectuur van het oude Griekenland, toch nog een Grieks element zo op het eind van onze reis). en beeldhouwwerken. Het middenportaal is verfraaid met beelden van profeten, het timpaan met taferelen uit het leven van Jezus, vanaf zijn laatste intocht in Jeruzalem tot zijn Hemelvaart. Op het timpaan van het linkerportaal is de jeugd van Jezus afgebeeld tot zijn vlucht naar Egypte. Het rechterportaal laat de Wederopstanding van de Doden en het Laatste Oordeel zien. Onder het grote roosvenster van de westkant van de façade staan vier ruiterstandbeelden. Een schitterend geheel waar weer veel te zien was.

    het plein voor de kathedraal, er staan groepjes politieagenten, bodyguards en 'stillen', dranghekken zijn geplaatst, er komt niemand meer op het plein

Omdat het wemelde van de politie , CRS(oproerpolitie) , politieauto’s en –busjes, hebben we maar eens aan een agent gevraagd wat er voor bijzonders aan de hand was, een demonstratie? Nee meneer, de president komt hier vanavond.

We hebben geluk gehad, 10 min. nadat we bij de kathedraal waren werd het plein afgesloten, je kon er alleen nog maar af en talrijke straten, de route waarlangs de president rijdt, werden afgesloten.

Het blijkt dat het honderd jaar geleden is dat de 1ste wereldoorlog is geëindigd, op 11 nov 1918 kwamen de strijdende partijen een wapenstilstand overeen, Macron houdt in het kader daarvan een tournee door het noorden van Frankrijk en die begint vanavond in Straatsburg met een ontmoeting met de Duitse president Steinmeier. De partij van Macron, la République en Marche, heeft opgeroepen om vandaag massaal naar Straatsburg te komen. Of het daarom zo druk is weten we niet, Straatsburg bruist altijd wel omdat het een studentenstad is. Je zag trouwens ook veel arme sloebers, al dan niet met drankneus, bedelend of in vuilnisbakken schuimend, de keerzijde van een welvaartsmaatschappij, daarbij zijn ook de nodige schizofrenen trouwens.

De ochtend verliep zonnig maar aan het begin van de middag werd het bewolkt, goed weer om de stad te bezoeken ,14º, weinig wind.

Morgen nog een laatste overnachting in Duitsland en daarna naar huis.

Höhr –Grenzhausen 05-11-2018, maandag

Het is inmiddels verbeterd maar er stond in ons verslag van gisteren een typefout, het is 100 jaar geleden dat de 1ste wereldoorlog werd beëindigd en niet de 2e. Gelukkig dat er mensen zijn die er niet overheen gelezen hebben, we kregen resp. een appje, een mailtje en een bericht in ons gastenboek, bedankt daarvoor, het is helemaal goed gekomen. De reden dat we de kathedraal niet meer in konden ‘s middags was dat er ’s avonds een concert werd gegeven ter ere van Macron-Steinmeier, gelukkig konden we nog wel op het plein voor de kathedraal.

Het was druk op de weg, veel vrachtverkeer, dan ook nog een paar ‘Baustellen’ maar gelukkig geen noemenswaardige files.

We staan nu op een cp in Höhr-Grenzhausen, rustig gelegen in een woonwijk. Het stadje ligt in een bosrijke omgeving, , het Westerwald.

 

 

op diverse plekken in het stadje Höhr-Grenzhausen zie je dat het niet voor niets de naam keramiekstad heeft

cp Höhr-Grenzhausen, gratis, stroom €1,- per kwh,  water 1,- per 20liter , N50.43973 E7.65985

In de streek waar we nu zijn werd altijd al veel aan pottenbakken gedaan. Er is hier de zout-glazuurmethode ontwikkeld in de 14e eeuw. We kennen dat nog van vroeger van de zgn Keulse potten. Tegenwoordig wordt dit nauwelijks meer op de traditionele wijze gedaan maar er zijn nog steeds pottenbakkers, keramisten,  met hun ateliers in Höhr-Grenzhausen. Het stadje is het centrum van de keramiekindustrie. Er is hier een keramiekschool en er is hier een keramiekmuseum waar het traditionele Westerwalder steengoed naast modernere keramiek staat. Ook wordt de geschiedenis van de keramiek uit de doeken gedaan en worden er modernere toepassingstechnieken van keramiek getoond zoals bv in de luchtvaart.

En dan blijkt het museum op maandag gesloten, dat is een tegenvaller. We hadden er graag heen gewild, het was mede een reden op naar dit stadje te rijden. Wel een beetje dom dat we niet op de site naar de openingstijden hadden gekeken. Morgen om 10.00 uur weer open, jammer, maar dan denken we in de camper te zitten op weg naar huis.

Warnsveld 06-11-2018, dinsdag

Vanmorgen om 9 uur vertrokken, wat aan de vroege kant is voor ons doen. Naast een paar Baustellen waar we vlot langs heen konden rijden, te maken gehad met een file door een  ongeluk bij Keulen, hier hadden we een half uur vertraging.

We waren iets na 12.30 uur thuis, 300 km gereden, een beetje lenteachtige temperaturen , goed weer om de camper uit te pakken, waarbij we de hulp van onze zoon Martijn moesten missen omdat die de griep heeft.

We kunnen terugkijken op en nagenieten van weer een heerlijke reis , lekker geluierd, aan cultuur gedaan, vrienden opgezocht, nieuwe mensen ontmoet, lekker weer gehad maar ook een orkaan en een aardbeving. We hebben wel geconcludeerd dat we niet meer in de herfst naar Griekenland gaan, de lente is toch mooier wat het weer en de natuur betreft.

We zijn 11 weken weggeweest, we hebben 6078km gereden, 44 verschillende overnachtingsplaatsen gehad, 25 boeken gelezen, Everdien iets minder. En we hebben genoten met en van elkaar, we hebben dit jaar weer 8 maanden in de camper prima kunnen samenleven.

Nu eerst weer een tijdje thuis om familie en vrienden te ontmoeten, noodzakelijke en leuke dingen te doen , alvorens we weer naar Marokko zullen vertrekken begin volgend jaar.

Iedereen bedankt die virtueel met ons is meegereisd, die correcties hebben doorgegeven, ideeën hebben aangedragen of gereageerd hebben.

                                                                    En dankzij de zachte oktobermaand zijn er nog wat spaarzame bloemen in de tuin