Larraga 05-10-2023, donderdag

We wilden eigenlijk naar het middeleeuwse dorpje Ujué, die op het lijstje staat van Los pueblos más Bonitos de España, de mooiste dorpjes van Spanje. Maar we durven het niet aan, de handrem gaat het steeds slechter doen. Daarom maar de steven omgewend en eerst gas gaan tanken en boodschappen gedaan in Tafalla bij de Eroski. Daarna zijn we via een tamelijk vlakke weg gereden naar het dorp Larraga waar een splinternieuwe cp is. We hadden al gelezen dat je via  voetbalvelden de cp op moest rijden, althans proberen dat te doen, er was een slagboom. In de reviews was te lezen dat er een app gedownload moest worden, maar dat was kennelijk nog niemand gelukt, zelfs Spanjaarden waren er weer onverrichter zake vertrokken. Er was een gemeentearbeider bezig met gras te maaien, die hebben we maar eens gevraagd hoe je het terrein op moest komen. Er was wel een tel nr van de gemeente op een bord, die hadden we willen bellen als het niet anders kon. Edoch de hulpvaardige man belde voor ons en zei dat er vanmiddag wel iemand zou komen. Tegelijkertijd ging de slagboom al omhoog en reden we het terrein op. Het kost er €5,- met stroom, hoe we moeten betalen, wellicht als we hier weer weg willen rijden?

Geen ochtendnevel, er is net een auto over het zandpad gereden, windstil weer dus stilhangende stofwolken.

Uitzicht achter de cp

Uitzicht vanaf de kerk over het dal rivier Arga

Muurschildering sporthal

Aan het eind van de middag naar het stadje gewandeld, bijna 30º en windstil, heuvel op, best inspannend.  Larraga heeft niet echt een historisch centrum maar is wel een aardig dorp. , tamelijk veel terrasjes meer ook niet. Terug bij de camper kwamen er jongeren aangelopen, auto’s kwamen aangereden, het was tijd om te sporten, voetbal op de velden hier. Er is hier ook een grote kantine waar een paar aardige natuur muurschilderingen opstaan, best bijzonder dat het niet sport-gerelateerde schilderingen zijn.

Wapenschild huis centrum Larraga

De Iglesia San Miguel Arcángel

Een plekje in de schaduw bemachtigd

Cp Larraga, N42.55878 W1.85753, €5,- met voorz, ook stroom.

Volgens de verwachting blijft het te warme weer nog aanhouden tot midden volgende week, we zullen wel zien. Aan de ene kant beter dan regen, aan de andere kant onderneem je met name ’s middags weinig, zeker als er zoals vandaag geen wind staat. We hebben weer zo’n 3 km gelopen, we moeten dat toch weer meer gaan opbouwen, als de weersomstandigheden het weer toelaten.

Ayegui 06-10-2023, vrijdag

Stonden we gisteren nog met 1 andere Franse camper, vannacht stonden we helemaal alleen. Gisteren aan het begin van de avond ging de slagboom omhoog, dat was vanmorgen nog steeds zo dus konden we er zo af rijden. Toen we van de cp afreden, ging de slagboom weer dicht, er zijn kennelijk problemen met de app die geïnstalleerd moet worden, nu hebben we gratis aan de stroom gestaan. Niet dat we die nodig hebben met dit zonnige weer, maar als het kan, waarom niet. Het was een mooi route naar Ayegui waar we nu op een cp staan, om het terrein op te komen moet je met je linkervoorwiel in een rode ( kleur is vrijwel verdwenen) cirkel  gaan staan en €4, - contant in de automaat gooien, dan mag je er 3 dagen staan.

We staan hier 600m van het klooster Irache af waar we ook op uitkijken. Bovendien staan we tegenover de bodega van Irache waar een ‘wijnfontein’ is waar je gratis wijn kunt tappen. Oorspronkelijk was dit voor pelgrims bedoeld, de camino loopt er langs. Er worden verschillende druivensoorten verbouwd  waaronder  Cabernet Sauvignon , een bekende Franse druivensoort.

 

Het klooster Irache in Ayegui, het voorporataal

Zijkanten zijn gerestaureerd, debachterste muur verkeerd in slechte staat

Het koelt ’s nachts af tot 14º en ’s ochtends warmt het langzaam op, het beste is om activiteiten te ondernemen voor 13.00 uur. We zijn dan ook aan het eind van de ochtend naar het klooster gewandeld en hebben die bezichtigd. Het is een groot, tamelijk sober klooster die voor een deel nog in gebruik is, een klein deel moet nog gerestaureerd want staat op instorten. Dus zou je denken dat ze wel wat geld kunnen gebruiken maar de entree tot het klooster is gratis. Het klooster dateert uit de 11e eeuw en is gebouwd door benedictijner monniken. Die zijn toen ook met het maken van wijn begonnenDe kerk is uit de 12e eeuw en is eenvoudig wat interieur betreft. Het hele complex is mooi in zijn eenvoud en is het grootste monumentale complex van Navarra.

Boven het portaal naar de ingang van de kerk in het klooster, toch wel een mooi platereske gevel

versierde pilaren kloostergang

En wij ontkwamen er niet aan om ons net als de pelgrims te laven aan de wijnfontijn, 1 tap voor water en 1 voor wijn. Mensen tappen flesjes om mee te nemen, voor de pelgrims die met de fiets zijn. Wij hebben een waterflesje gevuld met de jonge rosé wijn, meer voor de kick. De wijn is van de naast het klooster gelegen bodega Irache. Daarna zijn we afgedaald naar het dorp om brood te kopen. Het dorp stelt verder niets voor, we hebben wel heerlijk brood gekocht en gekeken waar we morgen pinxtos kunnen eten.

Dit is dan de min of meer beroemde wijn fontein van Irache. bedoelt oorspronkelijk voor dorstige pelgrims, de Jacobsroute loopt hier langs.

Cp Ayegui, N42.65446 W2.04572, €4,- voor 72 uur , met voorz.

De rest van de middag hebben we naast de camper doorgebracht met lezen, het was alweer stralend weer en met vrijwel geen wind werd het bijna 31º.

We dachten nog even van een wijntje te genieten voor het eten, dat hebben we ook gedaan. Maar niet de gratis wijn, die hebben we helaas moeten weggooien, het was niet te zuipen.

Ayegui 07-10-2023, zaterdag

Er stonden hier vannacht 15 campers op het terrein en 5 erbuiten. Er was nog ruimte voor een aantal campers op de cp maar kennelijk zijn er mensen die €4,- voor 3 dagen nog teveel vinden. Veel camperaars hebben MTB fietsen bij zich, zij komen hier om een weekendje te fietsen. Later toen we wandelden zagen we dat er een wedstrijd mountainbiken was met de finish in Ayegui, het was ook op de regionale tv.

Er gloort toch nog hoop voor het natuurgebied Donaña die door illegale irrigatie ernstig bedreigd wordt en waar we al een paar keer over hebben geschreven sinds dit voorjaar. De Andalusische regering is bereid tot een dialoog met de Spaanse regering om te komen tot mogelijk afstel van de plannen om de illegale irrigatie dmv wetgeving te legaliseren. Het Nationaal Park van Doñana is een van de meest belangrijke natuurreservaten in Europa en is thuis voor een groot aantal zeldzame en bedreigde diersoorten. Legalisatie van de illegale irrigatiegebieden in de omgeving van de wetlands zou een ramp  kunnen betekenen voor  dit kwetsbare ecosysteem. Er zijn veel groeperingen betrokken bij de dialoog, van milieugroeperingen tot boeren in het natuurgebied. Als er een compromis uit de bus rolt zal er wel een prijskaartje aanhangen, niet alleen om te natuur te herstellen maar ook om boeren een financiële tegemoetkoming te geven om bv kassen te verplaatsen, gesproken wordt over bijna 1 miljard euro. De verschillende belanghebbenden willen binnen een maand een consensus bereiken over een plan met specifieke maatregelen.

Het klooster van Irache in de ondergaande zon, voor het klooster de bodega Irache en de wijngaard met Cabernet Sauvignon wijnstokken

Een dikkopje, ws de Zuidelijke Aardbeivlinder

Het Duifkruid trekt altijd insecten 

Achter de cp staan een paar amandelbomen, wildpluk.

Vlakbij Ayegui ligt het stadje Estella, het wordt wel het Toledo van het noorden genoemd vanwege de vele kerken, paleizen en andere monumenten. Nu is dat ruim een half uur lopen vanaf de cp, vanmorgen dachten  we we wagen wel een poging en zien we wel waar het schip strandt. Hoewel de weg steeg en dan weer daalde waren we met een half uur inderdaad in de buitenwijken van Estella. Het historische centrum was nog wat verder en aangezien we na de griep voorzichtig weer onze conditie aan het opbouwen zijn, leek het ons niet verstandig om verder te lopen, we moesten ook weer terug. We wilden in een restaurantje wat gaan eten, maar met een volle buik de weg terug lopen met zijn hoogteverschillen, geen goed idee. Nu hadden we gisteren een restaurantje gezien in Ayegui, niet zo ver van de cp. Maar daar zouden ze vandaag geen menu del dia hebben, alleen ál a carte en de gerechten waren erg prijzig, alleen voorgerechten al rondom de €20,- zagen wie gisteren. We zijn daar op de terugweg toch heen gegaan, het was erg dorstig weer dus een koel biertje ging er wel in. Bleek dat ze er ook pintxos serveerden, we zagen gisteren alleen maar bocadillos ( belegde stokbroodjes ) in de vitrine liggen. We hebben 6 verschillende pintxos geprobeerd, oa paddenstoelen- en kabeljauwkroketjes, sepia en gefrituurde kaas/ham flapjes. Gezien de prijzen van het eten dacht we dat we wel diep in de portemonnaie moesten tasten, niets was minder waar, 3 witte wijn en 1 glas bier erbij, €20,30. Vraag niet hoe het kan, maar het voelde wel prettig, voor ons steeds weer een van de leuke aspecten van Spanje.

Vanmiddag weer een rustend leven geleid, lekker lezen bij de camper, het werd met 29º een fractie minder warm dan gisteren. Ook nu staan we als zo vaak in Spanje weer bij sportvelden alsmede een zwembad. Dat geeft altijd een gezellige reuring.

Ayegui 08-10-2023, zondag

Er zijn nog maar 5 campers blijven overnachten, de rest had met de mountainbike wedstrijd vandoen, dat zag je ook aan de gelikte fietsen en de strakke pakjes van de fietsers . We zijn vanmorgen naar het wijnmuseum geweest die vlakbij het klooster is. Het schijnt een van de grootste wijnmusea ter wereld te zijn, dat lijkt overdreven er zijn ongeveer 400 stukken die betrekking hebben op de wijnbouw. Het was wel aardig om te zien maar ik zou er niet voor omrijden.Er waren vnl oude voorwerpen, flessen, wijnzakken  en apparatuur die in het verleden bij het wijn maken werd gebruikt.  Maar ook stokoude boeken over wijn maken wat hier al sinds de tijd van de Romeinen gebeurt. We konden ook een kijkje in de kelders nemen waar in enorme vaten duizenden liters wijn lagen te rijpen, er wordt vooral rode wijn gemaakt.

 

Yolande Diaz ( van de  Sumar, coalitie partij van de  PSOE in de demissionaire regering)  zal een plan voor amnestie voor Catalaanse politieke gevangenen  bekend maken as dinsdag. Het document is tot stand gekomen met de bijdrage van 20 juristen en na een overleg in Brussel met Carles Puigdemont, de voormalige president van de Generalitat de Catalunya. Het document bevat de voorwaarden waaronder de conservatieve partij Junts van Puigdemont steun zo willen verlenen aan een te vormen regering van de sociaal democratische PSOE ( Pedro Sanchez) en de socialistische Sumar .

 

             Vanmorgen het wijnmuseum van Bodega Irache bezocht.

Tegen die mogelijke amnestie is vandaag een grote demonstratie gehouden in Barcelona georganiseerd door verschillende groeperingen die achter de eenheid van Spanje als natie  staan. Het motto van de demo luidt :”Niet in mijn naam. Geen amnestie, geen zelfbeschikking". Er zijn mensen uit verschillende delen van het land aangevoerd met bussen. De demo komt op een gevoelig moment gezien de fase van de mogelijke onderhandelingen over amnestie door de nieuw te vormen regering. De Catalaanse organisatie heeft verzekerd dat ongeveer 300.000 mensen zijn komen opdagen. Volgens de stadspolitie 50.000. De demo werd bijgewoond door talrijke PP-kaderleden, samen met prominente figuren van Vox. “Puigdemont naar de gevangenis “ en “Sanchez dictator” waren de meest gescandeerde leuzen door deze rechtse demonstranten.

Vanmiddag weer lekker geluierd, gekeken naar het volk dat naar sportwedstrijden ging en ons prima vermaakt. Het was weer heerlijk weer en net als gisteren weer 29º. We stonden met 2 campers vanmiddag, een paar campers stonden voor de slagboom en konden niet naar binnen, ws geen munt geld?

Lekeitio 09-10-2023, maandag

Het fijne van een camper is dat je niets hoeft te bespreken ( hoewel dat op sommige camperparcs wel moet, die vermijden we dan ook) en  plannen kunnen veranderen. We wilden aanvankelijk vandaag naar Pamplona gaan en dan dinsdag naar Zuid Frankrijk. Maar we zijn vorig jaar in Pamplona geweest, een leuke bruisende stad en we wilden voornamelijk daar naar toe om de uitstekend pintxos in Bar Gaucho te eten.  Omdat het de komende dagen rondom de 30º blijft rijpte in de loop van de middag het idee om in Baskenland nog een paar dagen naar de kust te gaan en Pamplona over te slaan, we zullen er vast wel in slagen elders lekkere pintxos te scoren.

 

Dwars door de bergen naar Lekeitio. We naderen een haarspeldbocht, 10 km p.u. verplicht.

Cp Lekeitio, N43.35838 W2.50726, gratis met voorz.

We zijn   vroeg opgestaan en we  stonden  precies 9.00 uur voor de grote supermarkt Alcampo in Estella. Vlak voor 10.00 uur vertrokken we daar nadat we flink hadden ingeslagen. Het was 140 km naar de kust die we via kleine wegen hebben gereden. Vooral het laatste stuk dwars door de bergen was mooi met veel haarspeldbochten, zodoende deden we er ook vrij lang  over want om 12.30 uur waren we op de cp in Lekeitio. We konden een van de laatste vrije plaatsen bemachtigen, daarom zijn we ook vroeg vertrokken. De cp ligt aan de rand van het dorp, we hebben geen zeezicht maar dat wisten we. Aan zee zijn nu vrijwel overal hoogtebalken, 2.20m , daar kunnen geen campers meer staan. Maar we kunnen hier achter de camper in het gras zitten en het is ongeveer 20 min.  lopen naar de zee en de haven. Lekeitio is een leuk oud vissersdorpje met flink wat statige huizen in leuke kleuren bv langs de vissershaven. Daar zijn ook de nodige restaurantjes maar er waren er ook wel wat gesloten, misschien omdat het maandag is of omdat het seizoen op zijn einde loopt.  Lekeitio ligt aan een prachtige baai, omringd door bergen. Het plaatsje heeft een idyllische vissers- cq jachthaven en twee prachtige stranden die van elkaar worden gescheiden door de rivier de Lea. De stranden kijken uit op het eiland San Nicolás  waarop alleen geiten leven. Bij laagwater kan je het eiland te voet bereiken.

 

Het kleine eiland San Nicolas ligt vlak voor de mooie kust van Lekeitio. Er zijn nog mensen die zwemmen, heerlijke zeewater temperatuur.

Een van de stranden bij Lekeitio

Mooie kust

Prachtige herenhuizen in de buurt van de haven.

 In het oude centrum zie je de traditionele vissershuizen in Baskische architectuur, vele elegante herenhuizen, en paleizen. De oude 15e eeuwse Basiliek de Lekeitio torent boven het stadje uit, en heeft mooi zicht op het haventje met gezellige bars, restaurants en de kust. Het was een leuke wandeling door de stad, morgen gaan we er wel ergens eten. Nu alleen een verkenning gedaan en we zijn best aangenaam  verrast door het stadje. En het was een tamelijk pittige wandeling met stijgen en dalen en we hebben, evenals de laatste dagen, zo’n  6 km gewandeld, 2 weken nadat we griep hebben gehad. En de hoestbuien worden ook minder.

Een tamelijk ruige kust ook

Vissersbootjes varen uit na 16.00 uur

De 2 stranden bij Lekeitio

Het was een goede keus om naar de Atlantische kust te rijden, de temperatuur is hier heel aangenaam met 24º, er trokken velden met sluierbewolking over en er was maar weinig wind.

Lekeitio 10-10-2023, dinsdag

Het was vanmorgen 14.7º in de camper en aangezien de zon nog achter de bergen was hebben we de kachel aangezet, helemaal aan het begin van onze reis ook een keer gedaan.

Het was gisteren best een beetje gek om weer langs Vitoria Gasteiz te rijden en waar we een aantal weken geleden  ook geweest zijn. Toch een leuk rondje gemaakt de afgelopen weken  waar we o.a Rob en Adrie hebben ontmoet in Haro en het bijzonder gezellig hebben gehad . We willen nog even een paar dagen genieten hier aan de kust van Bizcaia voordat we naar huis gaan. Rob en Adrie zijn afgelopen weekend weer thuis gekomen, onze goede vrienden uit Zutphen Kees en Trui zijn ook voorzichtig aan de terugreis begonnen. Wij volgen iets later, zolang het weer nog goed blijft dan doen we het  nog even kalm aan.

 

In de botanische tuin een Bruin Zandoogje

Een Rode Ibis in het vogelpark

Veel rollators in het stadsbeeld.

Solidariteitsbetuiging aan het Palestijnse volk bij de haven.

Naast de cp is een botanische tuin met veel verschillende bomen en struiken, daar zijn we vanmorgen doorheen gewandeld. Er staat een statig huis uit 1886 waarin nu een verzorgingshuis gevestigd is.  We vonden gisteren al dat we wel heel veel mensen in rolstoelen in het stadje zagen. Er is ook een klein vogelpark in de tuin waar een aantal exotische vogels zijn gehuisvest. Daar waren wel heel mooie zeldzame exemplaren bij, beetje gemengde gevoelens om die zo in hokken te zien, maar mooi  waren ze wel.

Vanmiddag waren er meer restaurantjes geopend rondom de haven dan gisteren en het was er gezellig druk. Het was dan ook niet zo moeilijk om een geschikt restaurantje te vinden waar we pintxos hebben gegeten, heerlijk en weer verbazingwekkend goedkoop.

 

De prachtige haven boulevard met zijn 19e eeuwse herenhuizen.

Genoeg restaurantjes open bij de haven die goed bezocht worden.

Een paar vissersboten, de iets grotere.

In dit fraaie pand zit een restaurantje waar we pintxos hebben gegeten.

Op verschillende plekken in de stad waren wat spandoeken waarin solidariteit met het  Palestijnse volk wordt betuigd. Hoewel we altijd sympathie met de Palestijnen hebben gehad die al 56 jaar worden bezet en onderdrukt door Israel, is de beestachtige slachting van 260 jongeren door Hamas een terreurdaad van de ergste soort. Het wrange is dat een groot deel van de jongeren op het festival w.s. tegen de regering Netanyahu waren. Nu zijn de Palestijnen veel meer dan Hamas alleen en  er vallen helaas ook veel onschuldige slachtoffers door de Israëlische  bombardementen op Gaza. En een land afsluiten van de eerste levensbehoeften is ook een oorlogsmisdaad. Er zijn alleen maar verliezers.

Detail van het voorportaal van de kathdraal

Tussen de statige huizen zie je de Gotische kathedraal

Er wordt niet opgetreden  door de politie als je buiten zit met je stoeltje. Er staan ook geen borden met regels behalve dat je alleen mag parkeren met je camper op de officieel camperplaatsen. Op de rest van de parking mogen alleen auto’s en camperbusjes korter dan 6 m staan.  Daar wordt bij overtreding wel tegen opgetreden zoals aan het eind van de middag als alle 25 officiële plekken allang bezet zijn.

Een stralende dag vandaag en vrijwel een wind, wel bijzonder aan zee, 25º

Ondarroa 11-10-2023, woensdag

Het was maar 17 km rijden dwars door de bergen met zijn dennenbossen dus we deden er bijna een half uur over door de vele bochten. We zijn in Ondarroia gaan staan op een parking waar meer campers staan, er is hier geen officiële cp.  We staan nb bij een bloeiende paardenkastanjeboom, dit weekend zagen we ook al bloeiende amandelboompjes, de natuur is van slag door de aanhoudende te hoge temperaturen. En de meeuwen in de rivier naast de camper hebben een winterkleed.

We zijn weer het stadje ingelopen aan het eind van de ochtend, wat een leuke sfeer. Het bruist van het leven, volle terrasjes, mensen op het strand en in de zee, een aardige vissershaven en mooie huizen. Het stadje heeft nog deels een middeleeuws karakter in het hoger gelegen gedeelte, aan de klim er heen hebben we ons niet gewaagd. Wel lekker langs de haven en het strand geslenterd en voor een deel ook langs de getijden-rivier de Artibal.

 

 

De paardenkastanje is voor de 2e keer aan het bloeien.

De getijdenrivier de Artibal

Zilvermeeuwen winterkleed

Kokmeeuw, winterkleed

Parking Ondarroia N43.32063 W2.43017, waterkraantje

Over deze rivier is een in de 19e eeuw gereconstrueerde Romeinse brug naast het office de turismo die in een oud havengebouw zit. Ook hier veel solidariteitsbetuigingen op spandoeken met de Palestijnen. Het duurde even voordat het kwartje viel maar toen we ook  nog steeds leuzen over de Baskische onafhankelijkheidsstrijd zagen is het niet verwonderlijk dat ze solidair zijn met een bevolkingsgroep die ook onderdrukt wordt net zoals de Basken dat voelden en sommige nog voelen. Vanavond is er bv  een solidariteitsdemonstratie voor de Palestijnen  om 19.00 uur.

De Romeinse brug Zubi Zaharra

Links de brug , rechts het oude havengebouw

Aardig beeld op rotonde bij de haven, straatmeubilair er gratis bij

Op een klif ligt de Gotische kerk Santa Maria

We ontkwamen er niet aan om ons ook op een van de terrasjes neer te vleien en weer wat pintxos te bestellen met een lekker koud drankje. Voor het geld hoef je het niet te laten, we waren €12,- kwijt, niet te geloven. We zijn vanmiddag naast de camper gaan zitten, half in de schaduw van de bloeiende kastanje. Gisteren deden we dat ook net als vele andere camperaars in Lekeitio en daar werd het gedoogd. Aan het eind van de middag kwam de politie, 2 agenten, de stoelen mogen niet buiten. Dat dachten we al zeiden we maar het is nogal verschillend hoe er op gereageerd wordt op het zgn campinggedrag. Best een leuk gesprekje, vooral met één van de  agenten die een jaar in Nederland en ook in Duitsland had gewerkt. Omdat het 28º buiten was en ruim  32º in de camper, maar even de zieligheidskaart getrokken. Ik zei dat ik niet op het naastgelegen bankje  kon zitten vanwege mijn gehavende rug die ik maar even liet zien. Ja dat begrepen ze wel dat het houten bankje pijn zou doen aan  mijn rug. Maar dan kunnen jullie toch jullie stoelen naast het bankje zetten, dan is het een verlengde bank. Hartelijk dank, we hadden hetzelf niet beter kunnen verzinnen……Ik heb al ellende genoeg met mijn rug gehad na die tumorverwijdering 37 jaar geleden, als het dan zo uitkomt kan ik er ook profijt van hebben. 

Een van de 2 stranden bij Ondarroa

terrasjes aan de haven

Wat grotere vissersschepen hier

Kleurrijke straatjes in Ondarroa

Overblijfsel Baskische onafhankelijkheidsstrijd

Er was vandaag eerst geen wind en vanmiddag een zwakke aflandige wind waardoor het weer warmer werd dan gisteren, 28º en onbewolkt weer. Begin van de avond nog even een kleine wandeling gemaakt en een ijsje gekocht, dat doen we niet zo vaak. Bijna 10.000 stappen gelopen , het zit weer aardig goed met de energie.

 Klik hier voor het vervolg : Najaar 2023 Spanje deel 8