Tafraout 06-03-2020, vrijdag

De verhuizing van gisteren  bleek vanmorgen toch niet zo’n succes, niet vanwege het uitzicht , dat was prachtig, maar omdat de zon achter een bosje palmbomen naast ons opkwam en we langdurig in de schaduw en daardoor de kou bleven staan, het koelt ’s nachts af. Daarom maar weer op onze oude stek gaan staan, zucht.

Vanmorgen hebben we gewandeld onder langs de rotsen naar het dorp Adai en vervolgens door het dorp weer terug naarste keteldal, een aardige route van zo’n 5 km, dus voor ons geschikt. We doen daar ongeveer 1,5 uur over omdat we onderweg wat vogels en bloemetjes zien en  fotograferen .

 

Als je het nieuws volgt in Marokko via (Frans talige) kranten on line en af en toe een blad koopt zoals Telquel, ontkom je er niet aan om over het corona virus te berichten.  Het beheerst alle media ook al zijn er slechts 2 officiële besmettingen gemeld, (deze mensen liggen in Casablanca in quarantaine), het beheerst het nieuws wel.

Marokko is een van de landen waar rigoreuze maatregelen worden genomen om het virus te beheersen. Controles op de het land in reizende toeristen, afgelasting van allerlei festivals en andere evenementen, voetbalwedstrijden die zonder publiek zullen worden gespeeld, alles wordt uit de kast gehaald om een uitbraak van het virus te voorkomen. En dan hopen wij dat de natuur in de vorm van hoge temperaturen mee helpt. Was er b.vv. in burland Algerije 1 besmetting, vandaag was dit opgelopen tot 17, de temperatuur is ongeveer gelijk, misschien dat de Marokkaanse maatregelen effectief zijn, de toekomst zal het leren.

Niet dat we bibberend van angst het nieuws volgen, maar  we zijn wel realistisch,.Everdien heeft 6 jaar geleden een ernstige  ingekapselde ontsteking in de longen gehad en is sindsdien COPD patient. Van ons dus  geen kritiek op de misschien wat  overtrokken  lijkende reacties van de Marokkaanse overheid, maar we zijn er van overtuigd dat Marokko een massale uitbraak van het corona virus niet aankan , domweg omdat er een tekort  is aan adequate behandelingsmethoden  en middelen.

Een aantal artsen en verpleegkundigen het Duc de Tovar-ziekenhuis in Tanger hebben gisteren geprotesteerd tegen de slechte omstandigheden waarin zij werken. De artsen klagen over de afwezigheid van basismateriaal dat nodig is in het geval van een coronabesmetting.

Zo brak er afgelopen dinsdag paniek uit in het Duc de Tovar-ziekenhuis toen een patiënt symptomen vertoonde van het coronavirus. De artsen en verpleegkundigen zeggen dat zij niet wisten hoe te handelen omdat ze geen training hebben gehad, meldt het dagblad Hespress.

De Marokkaanse premier, Saadeddine El Othmani, en de woordvoerder van de regering ,Hassan Abyaba, benadrukken echter dat het regime alles onder controle heeft. Abayba zei gisteren dat Marokko ”in staat en bereid is om elke epidemie het hoofd te bieden”.

 

Vanmiddag zijn we uit eten  geweest Marita en Henk bij  de Marokkaanse KFC, de bekende kippengrilboer hier inTafraout

Omdat we altijd om een uur of 3 gaan eten zijn de Fransen al uitgetafeld en zitten er alleen maar Marokkanen te eten , wel zo leuk eigenlijk. Daarna hebben we koffie gedronken bij ons vaste adresje Café Tagadirt en voor we het wisten was het al ruim na vijven toen we bij de camper kwamen, en  al weer  tijd voor een wijntje samen en hebben we nog leuk zitten babbelen tot het frisser werd.

Volgens de gardien die vanavond het stageld van 15Dh kwam ophalen zijn er nu minder campers dan andere jaren, omdat het festival niet doorgaat. We hebben trouwens op internet niets kunnen ontdekken over het nomadenfestival in Mhamid, onzeker dus of dat wel of niet doorgaat maar we zouden vanwege mijn schouder, waar het wat beter mee lijkt te gaan, toch al niet gaan..

Het weer is minder warm geworden, maar  met met een graad of 24 en alleen maar zon en weinig wind blijft het onverminderd genieten van het weer deze winter in Marokko

 

 

 

Tafraout 07-03-2020, zaterdag

Vanmorgen maakte de herder die hier elke dag langs komt, kek lichtpaars overhemd, donker paarse broek, even een praatje met ons toen we ons over de Marokkaanse wegenkaart bogen. Van het een kwam het ander, natuurlijk ook over het Coronavirus, het was  zeker geen domme man. Misschien dat we geconfronteerd werden met onze vooroordelen, de man die iedere dag met zijn schapen over het terrein sjokt schat je niet zo hoog in.

We kregen gisterenavond een mailtje van Riet en Cis die in Mhamid waren geweest en weer terug zouden keren als het festival er zou zijn, dat ook het nomadenfestival was afgelast. Het stond even later ook op de site, het was ook te verwachten omdat Marokko had afgekondigd dat alle evenementen waarbij meer dan 1000 personen aanwezig zouden zijn verboden zijn. Waarschijnlijk is dit de enige manier voor een land als Marokko , die niet is toegerust op de behandeling van honderden ernstig zieke patiënten, om een uitbraak te voorkomen. Voorlopig blijft het aantal Coronabesmetingen in Marokko staan op 2 .

 

 

 

De Franse autofabrikant Citroën gaat in juni dit jaar een elektrische brommobiel zonder rijbewijs op de markt brengen die in Marokko gefabriceerd wordt.

Het wordt een kleine tweezitter, uitstekend geschikt voor stadsverkeer door zijn geringe afmetingen. De Citroën Ami meet slechts 2,41 meter in lengte en is daarmee korter dan de eerste Smart ForTwo. De auto is met 1.39 meter in de breedte, spiegels niet meegerekend, eveneens erg smal.

De Ami One Concept, zal 6900 euro kosten, oftewel 70.000 dirham. Citroën Ami heeft een actieradius van 70 kilometer en wordt in de fabriek van de Franse groep in Kenitra gemaakt.

Peugeot-Citroën had  onlangs bij de iopening van de nieuwe fabriek in Kenitra al laten weten dat het vanuit Marokko de elektrische voertuigen markt wilden ontwikkelen.

De Ami is een retro naam, het was ooit het opvolgend model van de eend. Door het kleine accupakket en de compacte afmetingen weegt de Citroën slechts 485 kilo.

De binnenkant van de auto is spartaans, net als in de Citroën 2CV van destijds. De ramen kunnen namelijk alleen opengeklapt worden, precies zoals bij de 'Eend'. Je smartphone doet via een App dienst als infotainmentsysteem ( informatie en amusement)van de auto. Op die manier kun je zien hoe ver je nog kan rijden.

De nieuwe Citroën Ami komt halverwege volgend jaar naar Nederland.

Na de wandeling vanmorgen hebben we vanmiddag zitten lezen, af en toe licht verstoord door het gekrijs van een baby en wat kinderen die met hun moeders vlakbij zaten te picknicken. Wij zijn hier te gast en met het mooie weer wordt er veel gepicknickt, meestal trouwens op zondag.

Aan het eind van de middag kwamen Wilma en Gerard even gedag zeggen, ze zijn op doorreis naar Tata. Ze zijn hier voor de 2e keer en we hadden hun toen we ruim 2 weken geleden hier kwamen slechts vluchtig gezien omdat zij weer naar de kust zijn gegaan.

Prachtig weer vandaag , wat weinig wind en 26º. In het begin van de avond kwam er een klein wervelwindje over het terrein die recht over onze camper kwam met als  gevolg dat er flink wat fijn zand in de camper was gekomen.

 

 

Tafraout 08-03-2020, zondag

Deze dagen staan in het teken van het afscheid nemen, vanmorgen kwamen Wim en Wobbie even langs om dit te doen, zij vertrekken morgen. Wij hebben aan het begin van de middag zelf een rondje gemaakt , we verrekken nog niet maar we staan morgen en wellicht overmorgen bij de garage om de bumper bij te laten spuiten.

Een aantal mensen zullen we nog wel zien zolang we hier nog niet zijn vertrokken, sommigen wellicht in Tata.

We hebben vanmorgen weer een wandeling door Tazka  gemaakt richting de blauwe rotsen. Maar we waren Tazka nauwelijks uit of we hoorden geschreeuw van bovenaf de rotsen bij ‘de duikplank’. We dachten, ach het is zondag, Marokkaanse jongeren zijn naar boven geklommen en zwaaien naar vrienden in het dal. Toen er echter een ambulance kwam aangereden waar 4 hulpverleners uitsprongen, werd ons duidelijk dat er iets boven moest zijn gebeurd. Dorpsbewoners kwamen toegesneld om de hulpverleners de weg naar boven te wijzen, er liepen ook 2 Franse camperaars mee. Dat geeft een heel vervelend gevoel en we zijn terug gewandeld naar de camperplaats. Het bleek gelukkig nogal meegevallen te zijn, de ambulance kwam en daar stapte een man uit die strompelend met een stok naar een camper liep.

 

De verspreiding van coronavirus over de hele wereld zal ook gevolgen hebben  voor de Marokkaanse economie. China is de op drie na grootste handelspartner van Marokko. Het betreft hier dan voornamelijk import van Chinese goederen.

’De sluiting van een meerderheid van de Chinese fabrieken na de verspreiding van Covid-19 (coronavirus) kan een impact hebben op de medicijnvoorraden in Marokko. China is , samen met India, de grootste exporteur van grondstoffen die worden gebruikt in de wereldwijde farmaceutische industrie. En Marokko maakt zich vooral zorgen. “Op de Marokkaanse markt komt meer dan 90% van de actieve ingrediënten en hulpstoffen die worden gebruikt bij de vervaardiging van onze medicijnen uit Azië, voorop China en India. Sommige afgewerkte producten worden ook geïmporteerd uit deze landen, ”vertelde Ali Sedrati, president van de Marokkaanse Farmaceutische Industrie Associatie (AMIP), aan het blad TelQuel.

Er stromen nu door het virus annuleringen binnen bij hotels en en bij de Marokkaanse luchtvaartmaatschappij RAM, naar schatting van het ministerie van toerisme zullen er deze maand 100.000 minder toeristen naar Marokko gaan. Niet omdat er in Marokko nu het virus is (officieel nog steeds 2 besmettingen) maar omdat er wereldwijd minder gevlogen wordt.

 

Nu er de laatste dagen nogal wat campers zijn vertrokken valt het op dat er nog aardig wat Italianen hier overblijven. Zij hebben wellicht niet zo’n haast om terug te keren en wanen zich veilig. In dat kader nog even wat Spaans nieuws wat we lazen op de site van Bram.   : de eerste corona virusbesmettingen bij camperaars zijn een feit: op de camperplaats bij het vliegveldje in Castellon de la Plana is een ouder Italiaans echtpaar ziek geworden en ze zijn opgenomen in het ziekenhuis: Corona. De plek bij dat vliegveldje mogen wij ook graag staan, maar dit terzijde.

Hoewel er niets over het weer te vermelden valt dan dat het zonnig en rondom de 25º is, blijven we dat maar onversaagd vermelden. Er vertrekken mensen omdat ze het te warm vinden, de gevoelstemperatuur bij weinig wind en veel zonkracht op 1100m is hoog, voorons is dit prima. We zijn hier vorig jaar eerder vertrokken omdat we het toen te koud vonden.

 

 

 

Tafraout 09-03-2020, maandag

We waren vanmorgen om 9.00 bij  de garage, we kwamen een prijs overeen van 700Dh (€70) voor de werkzaamheden, de voorbumper wordt overgespoten en de achterbumper wat plekjes behandeld. De behandeling houdt in: schuren, plamuren, afplakken met kranten, spuiten  met primer en  als laatste overspuiten met de gewenste verfkleur. De jongen die het werk deed , werkte  secuur en het was jammer dat hij slechts een paar woorden Frans sprak. Gelukkig was het spuitwerk klaar toen we om 16.00 uur  bij de camper waren.We moesten nog even wachten tot we konden rijden, de verf moest goed droog zijn. Om 18.30uur zijn we weggereden en staan we nog voor 1 nacht op de cp.

Vanmorgen waren ook Guus en Jan hier, die staan aan de overkant van de weg in de palmeraie en we hadden die een paar keer ontmoet. Zij hebben de distributieriem, waterpomp en spanrollen laten verwisselen voor €300,-, zeker de helft goedkoper dan in Nederland. De besparing zit hem natuurlijk in het arbeidsloon, de onderdelen zullen hetzelfde kosten.

 

 

Marokko heeft altijd een vaste wisselkoers gehad, slechts een fluctuatie van 0,3% was toegestaan. Onder druk van het IMF heeft Marokko in 2018 een flexibelere wisselkoers ingesteld met een fluctuatie van 2,5%.

Het IMF had Marokko in april vorig jaar opgeroepen om de tweede stap te nemen. Rabat heeft toen geweigerd en de directeur van de Marokkaanse Centrale Bank, Abdellatif Jouahri, zei dat de Marokkaanse economie niet in staat was om de gevolgen van de tweede stap te verwerken.

Vorig maand, tijdens het bezoek van een topambtenaar van het IMF aan Rabat, kondigde het regime aan ”klaar te zijn” voor de tweede stap in de flexibelere wisselkoers van de dirham. Sinds vandaag is er een meer flexibelere koers met een fluctuatie van 5% ingesteld. Vandaag had dat nog geen effect op de koers tov de Euro, althans we hebben dat niet gemerkt toen we geld pinden.

 

Omdat we morgen hier vertrekken, hebben we met Marita en Henk  ter afscheid gegeten. We zijn nu een paar keer in Tafraout uit eten geweest, lekker, maar jammer dat de keuze op de menukaart beperkt is. Maar voor €4,-  p.p. klagen we absoluut niet.

Zoals gezegd kwamen we aan het begin van de avond weer op de cp aan. Daar hebben we nog even kort met George en Diny gepraat die we nog kennen vanuit Mhamid en die vandaag hier zijn gekomen vanuit het zuiden.

We hebben nog even een afscheidsborrel gedronken bij Henk en Marita, we zullen ze ongetwijfeld nog een keer ontmoeten, het klikt lekker tussen ons. Dus werd het ene voorgenomen wijntje iets meer dan één.

Voor het weer zie gisteren.

 

Tarsouat 10-03-2020, dinsdag

We hebben nog nooit zo lang in Tafraout gestaan, maar liefst 18 dagen. Dit komt natuurlijk door de schitterende omgeving, de vele bekenden maar zeker ook door het uitzonderlijk fraaie weer.

Na een rondje afscheid vanmorgen bij de weinige ,althans ons bekende, Nederlanders die nog op de cp staan, zoals Annie en Gerrie, Wilfried en Ria, Henk en Suus, George en Diny en Henk en Marita, zijn we nog voor half elf vertrokken. Een aantal zullen we mogelijk in Tata weer zien, daar zullen wij over een paar dagen ook zijn.

Nu hebben we maar een klein stukje gereden naar Tarsouat, minder dan 25km, we hadden op de site van Suus en Leen gelezen dat daar een kleine camping is. We zijn niet naar de blauwe rotsen geweest, het oorspronkelijke kunstwerk, landscape art van de Belg Jean Verame,   is pas overgeschilderd, zelfs rode rotsen erbij, wat we ervan gezien hebben op foto’s trok ons niet om daarheen te gaan. De weg die hierheen leidt is de R107, de weg die we vorig jaar ook gereden hebben en die we zo mooi vonden omdat we door kloven reden. Hier naar toe is de weg nog smal zodat je bij een tegenligger met 2 wielen van de weg moet.

Tarsouat is maar een klein dorp, ongeveer 3500 inwoners.

 

We zijn maar een klein stukje rond de camping gelopen, van het dorp hebben we nog niets gezien, er was niet veel wind en het  voelde daardoor erg warm aan. Bovendien wilde Everdien een aantal jurkjes en kledingstukken wassen die niet in de wasmachine kunnen. Vanmiddag gelezen, updates uit de Appstore voor  de iPad gedaan in het restaurantje wat bij de camping en het hotel hoort.  Je ziet hier af en toe een vlinder, er zitten hier ook weer klapeksters en we zien hier ook de witkruintapuit, in Tafraout alleen de zwarte tapuit. En niet te vergeten boerenzwaluwen die af en toe over scheren in deze rustige omgeving waar je geen toerist zie. Er staat her nog 1 Franse camper en af en toe rijdt er een over de naastgelegen weg.

En natuurlijk kunnen we niet om het Coronavirus heen. Vanmorgen werd eerst bekend gemaakt dat er een 3e besmettingsgeval in Marokko is. Het is een Franse toerist die zaterdag in Marrakech aankwam en zondag met ademhalingsproblemen was opgenomen in een ziekenhuis.

Vanmiddag kwam het nieuws dat er de eerste dode is door het Coronavirus. Het betreft hier de 89-jarige Marokkaanse  vrouw die een dag of 10 geleden uit Italië kwam en daarna ziek werd opgenomen in Casablanca. De vrouw had al last van chronisch hartfalen en bleek ook nog eens besmet met het virus.

En in Spanje grijpt het virus snel om zich  heen, het is te hopen dat het in Marokko binnen de perken blijft. Want een beetje zorgen maken we ons wel, we zijn niet losgezongen van de werkelijkheid, we weten dat Marokko een grootschalige uitbraak niet aan kan.  Maar voorlopig ziet het er nog goed uit, misschien helpen de maatregelen wat. Het vliegverkeer van en naar Italië vanuit Marokko is stilgelegd, hoe het met de ferry's is vanuit Genua is  weten we niet.

De zon verdwijnt hier om 19.00 uur achter de bergen, hoe laat hij opkomt weten we morgen pas. Als het te koud is kunnen we altijd nog het elektrische kacheltje aandoen, elektra zit hier bij de prijs inbegrepen.

Het houdt maar niet op, alweer een prachtig zonnige dag met 26º en niet veel wind, van middag af en toe matig. En ja, de was droogde goed.       

 

Icht 11-03-2020, woensdag

Vanmorgen vertrok niet alleen de Franse camper maar ook wij. We vinden het dorp toch wat te doods om nog een dag langer te blijven.

Meteen al na Icht begin je te klimmen naar een pas op 2000m hoogte, dat via een smalle weg. Daarna daal je geleidelijk af naar een dal waar Izerbi ligt, rechts ga je naar Tiznit en wij gingen rechtdoor richting Icht. Het gaat een stuk over een hoogvlakte waar een er grote kudde zwarte geiten de weg over stak. Bij een dorp moet je linksaf en daar begint het nieuwe stuk van de R107 wat nu geheel geasfalteerd is tot Icht. Hij wordt meteen 2 baans  en heel on Marokkaans zie je ook  af en toe vangrails in scherpe bochten.

 

 

Na een tijdje begint een adembenemend mooi deel van de route die zich aankondigt door een kloof met zijkloven waarbij je telkens al verzucht dat het hier waanzinnig mooi is. Associaties met de Grand Canyon duiken op en als je dan begint aan een spectaculaire afdeling waarbij je telkens op een ander manier de kloof en kloven inkijkt terwijl de serpentine weg naar beneden kronkelt kom je woorden te kort. Af en toe kun je stoppen voor  een fotomomentje en op een gegeven moment zie het dorp Igmir beneden in de kloof in een oase liggen.

 

Daar hebben we even gestopt om te genieten van de absolute stilte en de mooie omgeving. Maar ook hier is het kurkdroog en dit jaar geen vlinder te zien i.t.t. vorig jaar toen we deze route ook gereden hebben.

Igerm is trouwens het eerste dorp dat we weer zien , het is een onherbergzaam gebied wat langzaam verandert als we Igerm weer uit rijden via een weg langs een rivierbedding tussen de palmen door. Voordat de R107 door een dal langs een brede rivierbedding gaat lopen, daal je eerst verder de bergen van de Anti Atlas af en ze je een paar berberdorpen, deels vervallen lemen huizen, contrasterend met soms grote nieuwe huizen.

Er komen wat meer dorpen als je de N12 nadert en omdat het 12 uur was, ging in een van die dorpjes de lagere school uit en kleurrijk geklede moeders haalden kinderen van school.

Via de N12 was het nog 15km naar Icht waar we telkens moesten uitwijken voor tegenliggers.  De nieuwe R107 is nog niet door toeristen ontdekt , we kwamen 4 campers tegen, we vinden het zo’n beetje de mooiste route in `Marokko.

 

Op de N12 kwamen we wel 15 veewagens tegen, we vermoeden dat schaapskuddes door de droogte naar andere gebieden worden getransporteerd waar men meer voedsel hoopt te vinden.

Na 90 km en 2,5 uur later kwamen we in Icht aan op de camping Amerdoel, gelegen bij een hotel/bioboerderij. We zijn hier zeker 7 keer geweest, rustige mooie camping. Icht ligt niet ver van de Algerijnse grens en er zijn hier ook rotstekeningen. De woestijnvegetatie is begonnen aan deze kant van de Anti Atlas, en wat leuk is,  de bijeneter trek is kennelijk ook op gang gekomen, naar ons idee wat eerder door de droogte en de hoge temperaturen, Ze foerageren hier achter de camping, scheren sierlijk tussen de palmen door en zitten af en toe op telefoondraden.

Ook leuk is dat Marita en Henk hier in het begin van de middag op de camping kwamen.

We hebben afgesproken om met hun en een gids morgen Icht te gaan bezichtigen, Nu hebben we icht vaker gezien, met een gids is dat wellicht toch anders.

En van het voornemen van alcoholvrij zijn door de week kwam ook vandaag niets terecht, we geven de schuld aan het warme weer, met 30º was het bier weer, hoewel we geen echte bierdrinkers zijn, alleen als het warm is, en ja hoor, de warmste dag weer sinds enkele weken dacht we, we moeten het nalezen.

We hebben trouwens niet alleen een drankje gedronken met Marita en Henk, maar ook meer dan oppervlakkige gesprekken  gehad, gesproken over dingen waar je alleen over praat met mensen die je vertrouwt, echte vrienden dus.

 

Icht 12-03-2020, donderdag

Er stonden vannacht wel 14 campers op de camping hier, dat is drukker dan we van andere jaren gewend zijn.

Er is een 6e Coronabesmetting in Marokko vastgesteld, dit keer bij een Senegalese vrouw die uit Frankrijk kwam en op 5 maart in Fes is aangekomen. Nu in Europa drastische maatregelen worden genomen, Marokko had die al eerder, wordt nu ook verder nagedacht over een aanscherping van de maatregelen. Religieuze bijeenkomsten zijn verboden en er wordt bekeken of universiteiten tijdelijk kunnen sluiten en er colleges on line  thuis kunnen worden gevolgd.

Al eerder werden de vluchten van en naar Italië stilgelegd, sinds dinsdag is dat ook met de ferry verbindingen met Italië, dit to nader order.

Marita en Henk zijn vanmorgen met een gids het dorp in geweest en hebben een interessante rondleiding gehad. Wij zijn niet mee geweest en hebben op eigen houtje door het palmenbos en de dorp gekuierd. Wat een heerlijke Afrikaanse sfeer hier, veel negroïde mensen en vooral mannen zitten in de schaduw op straat.  Wij vinden dit zo aantrekkelijk aan het zuiden van Marokko.

 

 

 

 

Er zijn in Marokko 3 grote supermarktconcerns, de Marjane, Carrefour en BIM. Marjane is in Saudische handen, Carrefour is Frans en BIM Turks. Met name BIM is met een opmars in Marokko bezig in die zin dat ze het aantal winkels steeds verder uitbreiden in de grote steden. 

In februari leidde het Turkse supermarktconcern mede  zelfs tot diplomatieke spanningen. Dat zit zo:

Marokko en Turkije hebben een vrijhandelsakkoord. Marokko liet Turkije toe tot haar markt, dus supermarkten, verkoop van meubilair, koelkasten noem maar op, alles wat uit Turkije kwam kon zo het land binnen. Turkije kon zonder invoerrechten alles verkopen in Marokko. Echter, Turkije op haar beurt blokkeerde Marokkaanse producten met smoesjes op haar markt, alles moest  blijven staan bij de douane. Kortom, Turkije wilde van de Marokkaanse markt profiteren en andersom kon het niet,  in tegenstelling tot wat in het vrijhandelsakkoord geregeld was.. Marokko heeft zijn beklag gedaan, maar Turkije vond het nit nodig om daar op te reageren en de Turkse minister van Handel is in Marokko geweest om het conflict te bespreken, nog niet duidelijk is of dit was heeft opgeleverd.

Tot voor kort verkocht BIM geen enkel Marokkaans product. De minister van Industrie en handel Elalamy wil een einde maken aan deze situatie en heeft aan de baas van BIM twee keuzes gegevens: 50% in Marokko geproduceerde goederen gaan verkopen of alle winkels definitief sluiten, BIM is daarvoor gezwicht.

De opening van Turkse BIM-supermarkten in Marokko zou systematisch leiden tot de sluiting van een zestigtal kleine winkeltjes  in dezelfde wijk, BIM supermarkten zitten vooral overal in Casablanca. Dat blijkt uit gegevens van het ministerie van Industrie en Handel.

 

 

Vanmiddag weinig anders gedaan dan wat lezen in de schaduw. Het is te warm om wat anders te doen. Er staat wel een matige, af en toe wat vlagerige wind maar die koelt het niet echt af. Everdien houdt niet van zwemmen en ik durf niet het water in, ik heb door de betaling van 33 jaar geleden een röntgen zweer en durf daarom het water niet in. Het werd weer ongeveer 30º. Te warm om te koken dus zijn we met z’n vieren hier op de camping uit eten gegaan. Wat duurder, €7,- pp, dan we in Marokko gewend zijn, maar we zitten op een bio boerderij/camping/hotel. Het smaakte trouwens niet allemaal even lekker: heerlijke brochettes de einde maar de kip tajine had beter gekruid kunnen worden en was wat hard gebakken.

 

Tata 13-03-2020, vrijdag

Onze reis zal , niet gepland ,vanaf nu  wellicht een ander karakter krijgen, we moeten ons nu een beetje of liever gezegd voor een deel door Corona laten leiden. Wat inhoudt dat het verstandig lijkt om voorlopig in het zuiden te blijven met hogere temperaturen dan in Noord Marokko.

Vanmorgen hebben we weer  afscheid genomen van Marita en Henk, we reizen wel ongeveer dezelfde kant op maar wij zijn vertrokken, zij blijven nog in Icht. Het was 144km naar Tata waar we nu staan, een aantal jaren geleden is de N12 verbreed en is nu 2-baans zodat je bij de weinige tegenliggers gewoon op het asfalt kunt blijven. Als je de weg meerdere malen hebt gereden zoals wj, is het niet de meest spannende weg, maar er is nog genoeg te zien. Je passeert af en toe een oase met een dorpje, er grazen kuddes geiten, liever gezegd scharrelen rond op zoek naar voedsel want het is niet alleen droog maar ook nog eens grotendeels steenwoestijn. Ook waren er af en toe wat kamelen en 1x een grotere kudde waarvan de herders niet liepen maar naast hun motoren op de grond in de schaduw van een waaiboom. Er zaten een paar stukken woestijn tussen in de buurt van dorpen die vruchtbaar waren gemaakt door het oppompen van water door pompen aangedreven door zonne-energie, men kon er wat groente e.d. verbouwen en er waren soms groepen mensen werkzaam op het land.

Een groter dorp passeerden we ongeveer halverwege, Akka, vorig jaar hadden we daar nog bij een boer gestaan, er waren nu wegwerkzaamheden waardoor we langzaam moesten rijden.

 

Gisterenavond lazen we dat de grens tussen Marokko en Spanje vandaag gesloten zou worden voor vliegtuigen en schepen, potdicht dus. Aanvankelijk vonden we maar 1 bron daarvoor, later toen het van meer kanten bevestigd werd hebben we wat mensen ingelicht.

Vandaag zijn ook alle vluchten naar Frankrijk gecanceld, naar Algerije was dit al het geval. Deze maatregelen komen bovenop degene die Marokko vorige week al had genomen, het is een poging om het virus proberen te beperken. Het aantal besmettingen in Marokko is nu 7, waarvan 1 patiënt is overleden.

Dat de grens zou worden gesloten met Spanje komt niet helemaal als een verrassing , alleen hadden we verwacht dat Spanje het initiatief zou nemen. Nu heeft Marokko dat dus gedaan, gisterenmiddag was er overleg geweest tussen de koningen Mohammed en Felipe van Spanje. Daarin is w.s. al bekend gemaakt dat Spanje vanmiddag de noodtoestand zou uitroepen, volgens  La Vanguardia verspreid het virus zich sneller dan in Italië en zijn er meer dan 4200 besmettingen en 120 doden. Overigens heeft ook Portugal de noodtoestand uitgeroepen. We verwachten dat de grens toch minstens 2 weken dicht zal blijven hoewel dat ook maar gissen is, men zal willen wachten tot Spanje het virus onder controle heeft.

 

In Tata zijn we op de camping Palmier gaan staan, we staan hier de laatset jaren altijd, het ligt op minder dan een kwartier lopen van het centrum. We zullen hier zeker een paar dagen blijven, zien hoe het virus zich verder verspreid en het overige Coronanieuws kunnen we hier mooi volgen omdat de camping over snelle wifi beschikt, kost het ons geen extra mb’s.

Aan het eind van de middag zijn we kort de stad in geweest, kort omdat er veel gesloten was i.v.m. vrijdag en omdat er vanmiddag boven de Anti Atlas buien waren ontstaan die dichterbij kwamen na een zonnige dag met 26º. Het bleef echter droog.

En op de valreep nog wat positief nieuws: Het ministerie van Volksgezondheid heeft vandaag bekend gemaakt dat het eerste coronageval in het land genezen is.

Het gaat om een jonge Marokkaanse man die uit Italië kwam. Zijn besmetting werd op 2 maart ontdekt en was sindsdien in quarantaine in een ziekenhuis in Casablanca.

Het ministerie heeft verklaard dat de man vanavond het ziekenhuis mag verlaten nadat het laboratorium bevestigd heeft dat hij geen coronavirus meer draagt.

 

Tata 14-03-2020, zaterdag

Gisteren 2 baquettes besteld en vanmorgen lagen ze keurig op het tafeltje voor de camper, net als andere jaren maar we waren het even vergeten.

Het was een uitzonderlijk warme nacht , even na 12.00 uur toen we gingen slapen was het buiten nog 20º,  vannacht koelde het niet verder af dan tot 15º, dit door aanwezige sluierbewolking.

We ontkomen niet aan het Corona nieuws omdat dat ons ook aangaat, daarom het nieuws zoals ins dat bereikte vanaf de vroege morgen.

-Marokko haalt alles uit de kast om de besmetting met het Coronavirus te beperken. Waren eerst alle religieuze feesten (moussems), al afgelast, vanaf maandag worden alle scholen , van kinderdagverblijven t/m universiteiten, voor onbepaalde tijd gesloten.

Intussen is er een 8ste patiente waarbij Corona is vastgesteld, het gaat hier om een Francaise die al op 2 maart Marokko is binnengekomen en bij wie de symptomen zich openbaarden op 10 maart en bij wie gisteren werd vastgesteld dat het om Corona ging.

Er is dus te verwachten dat er veel meer besmettingen zullen komen want die vrouw heeft, net als bij eerdere patenten het geval was, natuurlijk in die periode tussen 2 maart en gisteren talloze contacten gehad.

 

 

-Dit was de stand vanmorgen, vanmiddag veranderde het beeld Toen werd bekend gemaakt dat er sinds vandaag 9 nieuw besmette personen zijn bijgekomen, waardoor het aantal meer dan verdubbeld is. Het positieve lijkt te zijn dat het  acht Marokkaanse immigranten betreft  gevestigd in Spanje (4 gevallen), Italië (3 gevallen) en Frankrijk (1 geval), die Marokko tussen 24 februari en 12 maart 2020 zijn binnengekomen in de volgende steden: Tétouan , Rabat, Casablanca, Fez en Khouribga, zei het ministerie  van Volksgezondheid in een verklaring. Één persoon zou in Marokko zelf zijn besmet door contacten met  een andere geïnfecteerde patiënt die al wordt behandeld. Een kanttekening: niet alleen  in Europese landen kwamen de besmettingen ook uit andere landen, maar overal in de wereld,  behalve in China.

-Na Spanje en Frankrijk heeft de Marokkaanse luchtvaartmaatschappij RAM besloten om ook niet meer naar Nederland, België, Duitsland en Portugal te vliegen. Waren eerst bijeenkomsten met meer dan 100 personen verboden, nu is dat teruggebracht tot een verbod van meer dan 50 personen. Ook andere maatschappijen mogen niet meer vliegen.

-Na een gerucht dat er in Casablanca 157 besmettingen zouden zijn die door de autoriteiten worden verzwegen, is men ook daar massaal aan het hamsteren geslagen bij de Carrefour en Marjane. De hysterie uit Europa lijkt dus over te slaan naar een deel van Marokko. Volgens Telquel wordt er nu ook gehamsterd in andere steden en dorpen in supermarkten en kleine winkeltjes.

-Op het camperforum verscheen het bericht dat de grens met Spanje bij Ceuta en Melilla open zijn gesteld voor Europeanen en dat tickets kunnen worden omgeboekt. Het bericht is afkomstig van een Duitse camperaar die de grens bij Ceuta over was.

 

We blijven de dingen doen die we anders ook zouden doen in Marokko, het gevoel is echter wat tegenstrijdig. We ervaren meestal de optimale vrijheid met een camper, zeker als je vrijstaat. Binnen Marokko kunnen we wel gaan en staan waar we willen maar we kunnen het land niet uit, dat is niet bepaald vrijheid. Gelukkig hebben we gisteren een wel erg ruime plek toegewezen gekregen zodat we zeer royaal staan.

En het heeft geen enkele zin om naar Ceuta te rijden, dat is 1200km en in Spanje is in het kader van de noodtoestand een verbod om te reizen vanaf maandagochtend 8 uur. Het land gaat in quarantaine vanwege het zich sterk uitbreidende virus.

Er is nog wat leuks te melden, natuurlijk wel. We zij vanmorgen Tata in geweest om de sfeer op te snuiven, heerlijk Afrikaans  Het stadje heeft  arcaden langs de straten tegen de huizen, je kunt hier onder wandelen om je  tegen de hitte te beschermen, het kan ’s zomers wel 50º worden, het is hier  de heetste streek van Marokko. Je hebt een lekker rommelig straatbeeld, veel mannen met tulbanden en vrouwen met kleurrijke gewaden en vaak ook helblauwe rokken.

En toen we vanmiddag bij de camper zaten te lezen kwam er niet alleen een groepje bijeneters over, maar ook een groep van wel 50 zwarte wouwen, te hoog om te fotograferen. In het begin van de avond kwamen er werkelijk honderden zware wouwen over , ze cirkelden erg hoog in de lucht, erg fascinerend om die stipje te zien met een spanwijdte van wel 1,50m.  Zij overwinteren in Afrika en zijn op weg naar Europa.

Er liep vanmiddag een dame over de camping met pizza’s en bladerdeeg broodjes gevuld met kip, 10Dh per stuk, hoeven we niet te koken.

Het weer was minder zonnig dan we gewend zijn, er trokken velden sluierbewolking over en het was heerlijk met 26º en een zwak tot matig windje.

 

 

Tata 15-03-2020, zondag

De zon scheen vanmorgen vroeg en de baquettes waren lekker.

Terwijl Marokko  de vluchten naar alle landen heeft opgeschort , heeft Macron het voor elkaar gekregen dat Fransen wel naar huis kunnen vliegen. Wat later op de dag kwam het nieuws dat Marokko ook aan Nederland toestemming heeft gegeven om een paar vluchten vanaf zowel Marrakech als Agadir toe te staan, als camperaar heb je daar niet zoveel aan.

Daarom hebben we ons vanmorgen niet alleen aangemeld bij Buitenlandse zaken, maar ook een brief geschreven aan de  de ambassade in Rabat met de suggestie dat misschien in samenwerking met de Fransen, er ook iets voor camperaars georganiseerd kan worden hoewel het er in Nederland ook niet beter op wordt.

Er zijn de laatste 24 uur weer 11 nieuwe besmettingen bij gekomen volgens de minster van Volksgezondheid van Marokko. Het totaal aantal besmettingen is nu op 28 gekomen. Van ze 11 besmettingen kwamen er 6 uit Spanje, 2 uit Frankrijk, 2 uit Italië en 1 uit Oostenrijk. Je zou haast geloven dat Marokkanen zich net laten testen ware het niet dat de minster van transport positief getest is  op corona,  Niet alleen Spanje is vanaf morgen in quarantaine ook Frankrijk gaat grotendeels op slot op slot en Duitsland sluit ook  zijn grenzen met Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland .

 

We zijn vanmorgen naar de wekelijkse souk geweest, een kleurrijk gebeuren. Een aantal jaren geleden zag je vrouwen met wat meer blauwe rokken, nu vooral ook beige, geel en ook wit naast het blauw. We genieten altijd op zo’n souk, er valt dan ook genoeg te zien. De souk is hier niet al te groot, dat komt w.s. omdat er elke avond een souk is in de straat aan de rand van het centrum. Er worden slechts een paar schapen verhandeld, verder groente, fruit en kleding en de ‘Blokkerafdeling’ naast een kruidenvrouwtje en een schoenmaker.

We vroegen ons af af dit de laatste keer was dat we naar een souk durfden, koffiedik kijken, Marokko heeft al bijtijds veel maatregelen genomen als je het vergelijkt met de Europese landen.

Er zijn boven de Atlas vanmiddag onweersbuien ontstaan met dreigende luchten. Om 4 uur zei Everdien kom eens gauw kijken naar de acht, die was bruin en we konden op tijd de rasmen en deuren sluiten voordat er een stofstorm opstak die gevolgd werd door wat regendruppels.Jammer dat er geen bui  viel, die is hier hard nodig. Na de lichte regen koelde het wel af van 25 naar 22º en we zijn binnen gaan zitten aan het eind van de middag.

Toen kwamen Dinie en Nico op bezoek, ze waren hier vanmiddag op de camping gekomen. We kennen hen al jaren omdat we elkaar altijd wel een keer tegen komen. Zij komen ook al heel lang in Marokko en we hadden heel wat bij te praten.

 

                             Klik hier voor deel 7. :Marokko voorjaar deel 7