Home » huidige reis » Nazomer Duitsland 2020 deel 3

Röttingen 15-09-2020, dinsdag

Om een goede plek te vinden staan we altijd vroeg op, om half 9 zodat we om half 10 kunnen vertrekken. Zo ook vanmorgen, met het verkeerslawaai viel het trouwens hard mee.

Via een mooi glooiend landschap zijn we 44 km verder gereden naar Röttingen. Onderweg bijna een buizerd door het  voorraam toen die geschrokken opvloog uit de berm, het scheelde een haartje.

We hebben ruim een week aan de zgn Bockbeutelstrasse gestaan en zijn nu aan de Romantische Strasse beland, die van Würzburg naar Füssen vlakbij de Oostenrijkse grens loopt. Het gedeelte van die Romantische Srasse waar we nu zijn is het Tauberdal.

Over de Romantische Strasse uit de folders: ‘langs deze route rijgen zich schilderachtige stadjes , machtige burchten en kastelen vol pracht en praal  en kunstwerken van onschatbare waarde zich aaneen’.

We zullen eens zien of we hier een glimp van mee kunnen krijgen de komende dagen.

                                                              Met dit prachtige weer vliegt de gele luzernevlinder nog.

Niet helemaal duidelijk wat voor een bij dit is. Misschien  een soort zwarte bij?

Dit is de blauwzwarte houtbij

Cp Röttingen aan de Tauber, €5,-

N49.507160 E9.970420

 

Voorlopig zijn we nu voor de eerste 3 komende dagen op de cp in Röttingen neergestreken, die ligt aan de Tauber. We hebben een mooi plaatsje direct aan het water, de Tauber is niet zo breed. Hij is ook niet bevaarbaar want er zitten wat stroomversnellingen in. De cp kost €5,,- en je krijgt bij het ticket een waardebon van €2,-, te besteden bij de locale midden stand.

                                              De Neuer en Alter Hundheimer Torturm

          Het barokke Rathaus

Er staan natuurlijk ook vakwerkhuizen

 

Hoe iets historisch verkracht kan worden,

de Scneckenturm

Röttingen heeft een klein historisch centrum waarvan de Marktplatz het middelpunt is. Hieraan ligt ook het  barokke Rathaus waarin de VVV gevestigd is . We kregen daar oa  een folder met de zgn zonnewijzer-route, een 2 km lange wandeling langs 25 zonnewijzers. Die vielen nogal tegen, we vonden er nauwelijks een mooie bij zitten, ( sommige uithangborden daarentegen….) maar we kwamen zo wel langs alle bezienswaardigheden in Röttingen wat er niet zoveel zijn.

Maar Röttingen is gewoon een aardig dorp en we staan hier ook om morgen en overmorgen te gaan fietsen naar 2 andere dorpen, waarover later meer.

                                          Dit vonden we de mooiste zonnewijzer.......

             Aan het Rathaus

Bij een wijnboer, schitterend met die rank.

De Tauber voor de cp

Vanmiddag hebben we zitten lezen bij de camper, het was opnieuw een stralende dag en omdat voor de 2e dag  30º was, hebben we bijna een hittegolf te pakken. Aangezien de definitie van een hittegolf is dat je 5 aaneengesloten dagen van 25º of meer moet hebben waarvan er 3 boven de 30º, kan dat morgen een feit worden.

Het bijzondere is dat dit voor ons de 3e hittegolf van het jaar zou zijn, het begon al in februari  in Marokko, daarna in augustus in Nederland en nu dan nu misschien  in Duitsland , ik vermoed dat morgen de temperatuur net  niet 30º zal worden volgens de verwachtingen.

Het wil maar niet lukken met de Flammenkuchen. We wilden vanavond bij een restaurant gaan eten, alle tafeltjes op het terras waren gereserveerd, binnen is nog plaats, nee dank u. Uiteindelijk bij een pizzeria beland, ook lekker gegeten en €2,- korting dankzij de bon van de cp.

Röttingen 16-09-2020, woensdag

Er stonden vannacht 15 campers, er is plaats voor ongeveer 20.

Dankzij het feit dat toen we nog  thuis waren  al een interactieve kaart op de MacBook hadden gedownload en ook nog eens over een app op de iPhone beschikken, kunnen we zien waar de actuele corona-uitbraken zijn of waar het aantal besmettingen hoog zijn.

 

  Een reiger voor onze camper in de Tauber aan het 'vissen'.

Het Marktplein in Weikersheim, fontein in het midden, op de achtergrond de toren van het slot Weikersheim

                                          

We wilden aanvankelijk naar Rothenburg ob der Tauber gaan maar dat ligt in de Landskreis Ansbach waar de besmettingen hoger liggen dan elders. Bovendien lopen er altijd veel toeristen rond dus dat mijden we dan maar. En we zijn blij dat we een week geleden zelf Würzburg gemeden heb want daar zijn relatief gezien veel besmettingen nu, hoewel dat zou ook in een fabriek kunnen zijn of onder studenten. Hoe dan ook, kijken eerst op de app of een Landkreis veilig genoeg is voor dat we daar heen gaan.

                                               De rijk versierde Ridderzaal in het slot Weikersheim.

Slechts een van de vele plafondschilderijen.

 

De rijk versierde ingang van de Ridderzaal.

Niet alleen jachttrofeeën an de muur.

Vanmiddag zijn we  naar Weikersheim gefietst, dat ligt zo’n 8 km westelijker in het Tauberdal. Wat een mooie fietstocht door dat dal daar heen, een prachtige omgeving. Weikersheim heeft niet alleen een mooi marktplein met een aardige fontein in het midden, direct daarachter ligt de trekpleister van het stadje, slot ‘Weikersheim’.

Het oorspronkelijke waterslot kwam in handen van Graaf Wolfgang II van Hohenlohe (1546-1610.) die het liet verbouwen tot een renaissance kasteel met wat barokke elementen.

Voor €5,,- pp konden we zowel een deel van het slot, de Ridderzaal en het kasteelpark bezoeken.

De uit 1600 stammende Ridderzaal is een van de mooiste voorbeelden  van renaissance bouwkunst in Zuid Duitsland. En het is een van de best bewaarde feestzalen uit die tijd. Langs de muren hangen niet alleen schilderijen van de hele familie Von Hohenlohe  maar ook jachttrofeeën zoals herten, elanden en beren, geen opgezette maar gestucte exemplaren. In het midden van de zaal hangt een erg mooie grote zilveren kroonluchter. Het plafond is rijkelijk versierd met talrijke kleurrijke jachttaferelen.

                                                                      De beeldentuin in het park

     Een beeldje in de dwergengalerij

                          Flora

                   Amerika

Na het bezichtigen van de Ridderzaal, met mondkapje natuurlijk, kon deze weer af toen we het park inwandelden . Deze is van latere datum en is aangelegd door Graaf Carl Ludwig van Hohenlohe die het kasteel in het begin van de 18e eeuw overnam. Er staan wel 100 beelden en het wordt wel het Versailles van Hohenlohe genoemd.

In het midden van dit barokke complex staat de “Herculesfontein’, met oa een waterspuwende draak.  De beelden in het park stellen oa goden uit de klassieke oudheid voor, planeten, werelddelen en op de 4 hoeken staan de elementen.

Aan de rand van de tuin staat een dwergengalerij , Carl Ludwig liet een deel van zijn hofhouding zo afbeelden. In de talrijke borders staan prachtig bloeiende planten die vlinders maar vooral bijen en hommels trekken.

                       Het slot Weikersheim vanuit het park gezien, links de Herculesfontein

Beeldengalerij tegen een van de 2 oranjerieën 

       Salvia Coerulea, een soort salie.

       Gardners Ginger, siergember.

Het was misschien af en toe een beetje too much, wat pronkerig, maar we hebben genoten en een glimp van de pracht en praal gehad.

Het weer was heel anders dan gisteren, toen volop zon, nu bewolkt en wat somber zelfs. Toch nog 27º, geen 3e hittegolf voor ons dus.

Omdat het vrijwel windstil was, rook je af en toe de varkensfokkerijen die hier net buiten het dorp liggen, er zijn hier niet alleen maar wijnboeren.

Röttingen 17-09-2020, donderdag

Iedere keer als we betalen krijgen we  ticket met een nieuwe kortingsbon. 1x ingeleverd bij de horeca en al 2x  ingeleverd bij de bakker voor €2,- korting op het 7-granen brood van €3,-. We vinden dat ze goed brood hebben in Duitsland, je hebt keuze uit verschillende soorten. We hebben al eens olijvenbrood met feta kunnen kopen, meestal kopen we bv volkoren of spelt(Dinkel)brood.

Naast het beleg zoals we dat in Nederland ook kennen , kopen we diverse soorten Aufstrich, smeersels. Everdien vindt vooral de ei/bacon lekker en ik de Seelachs(zalm) omdat die meer naar zoute haring dan naar zalm smaakt. Veder is ook Hirtenkäse Honey Pepper( doorgaans gebruiken Duitsers weinig Engelse termen) wat een pittig zoete  kaas/gele-paprika-mengsel is, erg lekker. En ook  de Braunschweiger Mettwurst(fein) mit grünen Pfeffer auf Buchenholz geräuchert ( een heerlijk soort leverworst zou je het kunnen noemen) mag hier niet onvermeld blijven, alleen al omdat je het zo mooi overdreven Duits kunt uitspreken.

         De Altstadt van Creglingen

Vanmiddag zijn we weer op de fiets gestapt voor een tocht de andere richting op . Weer een fietspad mooi langs de Tauber, grotendeels althans  en door een glooiend landschap , mooi groen. Wel veel kleine insecten als je door een gebied reed met aan weerszijden struiken. Zowel op de heen als terugweg een vliegje in mijn oog gehad, dat is lang geleden dat dat gebeurd is, vroeger toen er veel meer insecten waren gebeurde dat regelmatig.

Het doel van de fietstocht vanmiddag was het 10 km zuidwaarts verder gelegen dorp Creglingen, net buiten dat dorp is niet alleen een vingerhoedmuseum , maar  die hebben we overgeslagen bij gebrek aan interesse, we wilden naar de Herrgottskirche om een beroemd houtsnijwerk van Tilman Riemenschneider te bekijken . In die kerk staat een werk wat als  zijn mooiste beschouwd  wordt door kenners. Het is het Mariienaltar wat midden in de kerk staat, inderdaad een meesterwerk, indrukwekkend mooi. Daar hadden we het laatste stukje klimwerk op een smal paadje met de fiets wel voor over. In totaal hebben we 25 km gefietst.

Bijzonder fraai houtsnijwerk van Tilman Riemenschneider, het Marienaltar in de Herrgottkirche bij Creglingen

Wie was die Tilman Riemenschneider? (1460-1531) Hij was een bekende beeldhouwer en houtsnijder die beroemd is geworden om zijn beeldhouwwerken en houtsnijwerken die op meerdere plekken in Beieren en vooral het Taubertal te zien zijn. Hoewel daar niet geboren heeft hij het grooste deel van zijn leven in Würzburg gewoond.

Hij was een van de meest productieve en veelzijdige beeldhouwers van de overgangsperiode tussen de late gotische en Renaissance , een meester in steen en lindehout waar hij vooral mee werkte. Hij is w.s. begonnen als beeldhouwer en ging zich later hoe langer hoe meer op houtsnijwerk  richten. Daar hebben we dan vanmiddag van kunnen genieten.

Dat deden we niet van het weer want het was weer een bewolkte dag en met een matige n.o. wind en 19º hebben we weer eens een lange broek en jas nodig gehad.

Grafenrheinfeld 18-09-2020, vrijdag

Weer bijtijds vertrokken naar Grafenheinfeld, een  rit van 76 km, niet nadat we eerst langs de Edeka waren gegaan, een supermarkt in een wat hoger segment dan de discounters Lidl of Aldi die je hier veel tegenkomt.

In Grafenrheinfeld staan we op een kleine cp bij een meertje, €6,- , een leuk plekje. Er liggen hier een paar meertjes waar je omheen kunt wandelen. Dat is de reden dat we hier naar toe zijn gegaan, een wandeling rond een meer, weer eens iets anders. En een fietstocht op zondag. Vandaag hebben we, nadat Everdien de was heeft gedaan, eerst gelezen, het was gelukkig weer zonnig. En we zijn naar het dorp gewandeld, dat stelde niet veel voor. Wel hebben we gereserveerd om morgen te gaan eten bij een Grieks  restaurant wat hier vlakbij naast een grote manege zit, dan weten we in ieder geval dat we daar terecht kunnen.

Ook in Grafenrheinfeld zie je langs de weg, aan huizen, religieuze afbeeldingen, hier een tableau uit 1723.

De parochiekerk in Grafenrheinfeld met dubbele torens

Cp Grafenrheinfeld N50.00310 E120.203250, met voorz. €5,-

 

Everdien put water uit de rivier  voor de was.

Vanmorgen al om 6.00 uur beierden de klokken al in Röttingen, net zoals in veel plaatsen in Beieren, ( is daarom de Nederlandse vertaling van Bayern Bieren?),  het lijkt wel de 1ste oproep tot gebed in Marokko, ook zo vroeg. Dan hebben gelovigen een extra lange dag om vroom te leven of gaan ze vroeg naar bed om zondige gedachten minder kans te geven?

Beierende klokken, Jezus en Mariabeelden langs de weg, uitingen van Mariaverering aan de gevels van huizen in de vorm van beeldjes, kortom zoals we in Marokko worden geconfronteerd met de islam, is dat hier met het katholicisme. Als niet gelovigen zien we ook de schoonheid daarvan in , aan de culturele uitingen ervan  althans, toch een waardevol erfgoed. We waarderen  de schoonheid van religieuze dingen zoals we een mooi schilderij kunnen bewonderen en niet zoals gisteren de gelovigen die bij de aanblik van het Marienaltar van Riemenschneider in Creglingen een devoot gedrag vertoonden.

Het katholieke deel van Duitsland is vooral in het zuiden, hier in Beieren dus, en in westen te vinden terwijl het protestantisme vooral in de noordelijke regionen te vinden is. Niet gelovigen zijn vooral in oost Duitsland, heeft het communisme  toch nog iets goeds gebracht ,  een  wellicht een beetje flauw deze opmerking. Een feit is wel dat de noordoostelijke staten van Duitsland nu meestal niet religieus (70%) zijn  , een groot deel van de mensen die er wonen zijn agnosten en atheïsten.

In heel Duitsland zijn ongeveer 30% katholieken , 30% protestanten , 33 % niet gelovigen en de rest is verdeeld over andere godsdiensten warvan de islam dan weer de grootste is met bijna 6%

Het was gelukkig weer een stralende dag, wel een matige n.o. wind en 23º.

 

 

 

 

Overal in Beieren zie je religieuze beelden, hier een aantal die we de laatste dagen hebben gefotografeerd.