Gran Alacant 01-05-2023, maandag

Gisteren 3x een politieauto langs zien rijden, het wordt kennelijk getolereerd dat er zo massaal langs het strand wordt gekampeerd dit lange weekend. Het zijn  vooral Spanjaarden die hier staan, tussen Santa Pola en Playa Carabassi moeten toch zeker 150 campers staan, verspreid over een afstand van enkele kilometers. En in ieder geval op Playa Carabassi heerst een gemoedelijke sfeer, geen lawaaierige Spanjaarden die tot diep in de nacht luid praten. En er wordt geen rotzooi achter gelaten, dan valt het extra op dat een Spaanse camper, waarvan de eigenaars kennelijk een nieuw ladekastje hebben gekocht , de grote lege doos laten staan en zelf ergens anders gaan staan, de aso’s. De vuilnisbakken hier worden nu  2x per dag geleegd, daar komt gelukkig  geen zwerfvuil vandaan.

Dit is toch veel leuker dan dat gejakker met een waterscooter wat hier ook gebeurt natuurlijk.

Van de klif vlakbij springen paragliders

De ferry van Alicantie naar het vakantie eilandje Illa de Tabarca op de bewolkte zaterdag

Dezelfde ferry maar vandaag, onbewolkt. Dit om te laten zien waar de kleur van het blauwe water vandaan komt 

Vanaf 15.00 uur vanmiddag hebben we dit uitzicht doordat er campers vertrokken zijn.

De wantoestand bij het grote wetlands gebied Doñana, is ook doorgedrongen tot het Europese Parlement. Manfred Weber, voorzitter van de Europese Volkspartij ( Christendemocraten en conservatieven), beschuldigde de eurocommissaris van Milieu Sinkevicius ervan campagne te hebben gevoerd voor Pedro Sánchez op Doñana. De voorzitter van de Europese Commissie Ursula  von der Leyen, verdedigde het  beleid van de commissaris  . Zij steunt Sinkevicius  tegen de  kritiek van de EVP op zijn vermeende steun aan Pedro Sánchez in het debat over de regularisatie van de illegale irrigatie in Doñana. De EVP steunt natuurlijk de uiterst conservatieve regering van de PP ( en VOX) in Andalusië die die irrigatie wil legaliseren.

Ondertussen doen milieuactivisten hun best het belang van het beschermen van Doñana voor het voetlicht te brengen. In El País betoogt Enrique Moreno-Ostos, professor ecologie aan de Universiteit van Malaga, dat als Doñana uitdroogt, het gebied een bron van CO2-uitstoot zal worden. De professor heeft het verband bestudeerd tussen de uitstoot van broeikasgassen met de uitdroging van grote watermassa's, zoals het Aralmeer in Centraal-Azië. Hij waarschuwt dat de vernietiging van wetlands kan leiden tot een aanzienlijke toename van de CO2-uitstoot. De professor bekritiseert daarom ook het voorstel van de partijen PP en Vox in Andalusië om de illegale irrigatie rond Doñana te legaliseren. Hij stelt dat dit het reeds aanwezige milieuprobleem alleen maar zou verergeren. 

In de loop van de middag kwam de grote uittocht van Spaanse campers goed op gang. Daar door hebben we een mooi uitzicht over de zee waar weer watersporters actief zijn. Het was weer een stralende dag, een  lekkere zeebries en 23º. Tijdens de wandeling vanmorgen, een stukje van zee af, voelde dat veel warmer. We hebben vanavond afscheid genomen van Adri en Rob, Nick en Jo, leuk dat we die ook hebben leren kennen. Afscheid met wel de verwachting dat we elkaar nog best weer eens zouden kunnen ontmoeten een dezer dagen.

Alcoi 02-05-2023, dinsdag

Vanmorgen afscheid genomen van Gra met de belofte  dat mochten we besluiten de camper te verkopen, hij als eerste geïnformeerd zal worden. We hadden  een minuut of tien vertraging door files toen we voorbij Alicante reden, het was erg druk. Verder klom de weg steeds hoger door een mooi landschap naar Alcoi toe, we deden ongeveer 1,5 uur over 75 km .

We zijn naar Alcoi gereden omdat we daar nog nooit geweest zijn en er een paar mooie modernisme gebouwen te zien zouden zijn.. Allereerst langs de Mercadona gereden en omdat we diesel  moesten tanken, meteen maar gas getankt. Daarmee was de ochtend al zowat voorbij toen we op de parking hier kwamen. We staan niet op de fraaiste plek van deze reis maar wel praktisch omdat het op  1,5 km van het centrum van Alcoi is. Het stadje ligt in een mooie bergachtige omgeving, daar hebben we ongewild al wat van gezien doordat we een verkeerde afslag namen.

Dit Modernisme huis heeft duidelijk Art Nouveau elementen. Van binnen moet het ook mooi zijn maar wij waren te laat om het te bezichtigen, siësta. Wel mochten we een foto van de gang nemen en vervolgens wegwezen.

Alcoi ligt op een kruispunt van vijf verschillende rivieren en is daardoor sinds de uitvinding van watermolens een bloeiende, industrie stad geweest. Zo waren er ongeveer vanaf de 15e eeuw papiermolens en wolververijen langs de rivieren gevestigd. Tijdens de industriële revolutie was Alcoi vooral van belang door de modernisering van  de textielindustrie. Er staat nu het een en ander aan bewaard industrieel erfgoed.  Rijke industriëlen lieten in het begin van de vorige eeuw huizen bouwen in Modernisme stijl, met zowel invloeden van de Art Nouveau als van het Catalaanse Modernisme. Er staan inderdaad mooie huizen in Alcoi, maar die worden helaas overschaduwd door de meest afschuwelijke straat annex feestverlichting die je je maar kunt bedenken. Het hele historische centrum wordt er door overschaduwd, bogen over de weg tussen 2 lantaarnpalen ( tussen 2 gevels) met in die bogen lampjes. Je kunt daardoor bijna geen gebouw goed zien, laat staan een foto maken zonder dat  je die wanstaltige bogen ziet. En op het Plaça de Espanya staat nog een neokasteel voor de kerk die op zich wel mooi is maar nu even niet. Dat kasteel is nog een overblijfsel van de feesten van de Moros y Cristianos die hier vorige week gevierd zijn, een van de grootste van Spanje, Adrie en Rob zijn er wel eens geweest.

Dit is het Casa del Pavo uit 1908. Het wordt als het mooiste voorbeeld van Modernisme in Alcoi beschouwd.

Gelukkig was een van de mooiste gebouwen wel goed te zien, de Casa del Pavo (huis van de pauw) met de beeltenissen van pauwen boven beide deuren, helaas niet zo goed geconserveerd en glas mozaïek boven aan de gevel.  Daar vlak naast zit de heren sociëteit, normaal te bezichtigen, wij waren net te laat, want na 14.00 uur. We mochten wel even de gang fotograferen. Maar ook van dit gebouw is de buitenkant mooi. Al met al viel Alcoi wat tegen, dat gold eveneens voor de tapas die we hebben gegeten, maar dat was louter toeval.

Industrieel erfgoed. We weten niet wat voor een  fabriek dit is geweest, genomen vanaf een brug.

Toch moeten er mensen zijn die deze verlichting mooi vinden.

Deze uitkijktoren , de Torre de la Valora uit de 13e eeuw is in 2002 gerenoveerd. Het is een van de overblijfselen van de middeleeuwse stadsmuur van Alcoy. Ontsiert door verlichtingsbogen.

Parking in Alcoi N38.69070 Wo.48924

Gisteren zijn er op zo’n 70 locaties 1 mei demonstraties geweest in Spanje georganiseerd door de vakbonden. Het motto van de protesten was 'Loonsverhogingen, prijsdalingen, winstverdeling’. De vakbonden willen dat de lonen groeien in verhouding met de inflatie, zodat de koopkracht van de werkende klasse wordt beschermd. Ook pleiten ze voor een eerlijke verdeling van de winst van bedrijven onder hun werknemers. CAO onderhandelingen zijn vastgelopen en de bonden willen dat er een overeenkomst komt met de werkgevers in mei anders voorspellen  ze een hete herfst.

Echt heet wat het niet vandaag maar wel warmer dan het aan de kust was de laatste dagen. Zonnig, een matige wind en 27º, het was goed te doen om zo door de stad te wandelen.

Deze  Art Deco brug met grote bogen werd gebouwd tussen 1925 en 1931. De brug is 42 meter lang en 156 meter hoog. Omdat de stad aan 4 rivieren ligt zijn er veel bruggen.

 

Tavernes de la Vadigna 03-05-2023 , woensdag

Rustig geslapen op de parking ondanks dat er frequent door stadsbussen worden gereden maar dat is tussen 7.00 en 21.30 uur. Het was wel een koude nacht, 10º, dat komt omdat we in de bergen zaten.Het was een kleine 90 km naar Tavernes de la Valdigna , we gaan daar gewoontegetrouw altijd langs op cp La Finca waar Bram en Marianne altijd een paar maanden staan. Bram heeft in het begin de eigenaar Antonio geholpen met het realiseren van een cp. Wij hebben een wasmachine gedaan, onze appelapparatuur geüpdatet, water gevuld, vanaf morgen kunnen we in ieder geval weer een week vrij staan. Als dan ook nog eens de camper wat gewassen is aan de voorkant, dan is er al weer een halfe dag voorbij, besteed aan nuttige bezigheden. In de loop van de ochtend kwamen ook Rob en Adrie hier op de cp , dat hadden we min of meer wel verwacht. 

 

Het strand bij Tavernes de la Valdigna, in de verte ligt Cullera, daar gaan we morgen heen.

Zeeweringbloem

Uitgebloeide Mariadistel.

Cp La Finca , Tavernes de La Finca, N39.08178 W0.21245, €10,-

In Nederland is de inflatie weer wat gestegen in april, van 4,4% naar 5,2% in maart. De inflatie van Spanje in april is nog niet bekend maar in maart daalde de inflatie naar 3,3%. Dat is het laagste niveau in anderhalf jaar. De vergelijking met dezelfde maand vorig jaar hielp de prijzen aanzienlijk te matigen wat niet wil zeggen dat er een eind is gekomen aan de prijsstijgingen. Maar de Spaanse regering heeft maatregelen genomen om koopkrachtverlies te beperken. De regering beweert dat de inkomensgerichte maatregelen 40% van de inflatieschade voor de armsten hebben weggenomen. Deze maatregelen en de ontwikkeling om sommige prijzen te beteugelen dmv belastingverlaging en brandstofkortingen tezamen  zou 60% van de het koopkrachtverlies van gezinnen met een lager inkomen in 2022 hebben weggenomen.  Mede daardoor staat de Spaanse economie er goed voor, die groeide vorig jaar met 5,5%, in Nederland 4,5% en dat was al hoger dan het Europees gemiddelde.

We hebben natuurlijk een borrel gedronken met Bram en Marianne, het is een jaar geleden dat we elkaar gezien hebben. Dan heb je wel wat nieuwtjes op allerlei gebied uit te wisselen. Een leuke paar uurtjes waarbij wij pizza bij hun  hebben gegeten.

Er was vandaag wat sluierbewolking en er kwam vanmiddag een vrij krachtige wind van zee te staan bij een hoogste temperatuur van 24º.

Cullera 04-05-2023, donderdag 

Het was naar 13 km rijden naar Cullera waar we al heel wat keren hebben gestaan, het  laatste jaar dat het nog mogelijk was , 2019, zelfs 2 x, in het voor- en najaar. Sinds niet al te lang kun je hier weer staan, zei het op een kleiner oppervlak.  Mede  dat je hier vrij kunt staan en je cassette kunt legen in een rioolput, vinden we Cullera een aardig stadje. Niet dat er nu zo veel bijzonders te zien is, maar er wonen gewoon mensen, ook buiten het vakantieseizoen, dus het is wel levendig met een aardige boulevard en de nodige restaurantjes. Vanwaar wij staan kijken we precies op het kasteel van Cullera, we staan vlakbij de rivier de Riu  Xúcar en ook vlakbij Adrie en Rob en in de buurt van Jo en Nick. Tegenover ons staan Siem en Joke, die ontmoeten we ook elk jaar wel in Spanje. In totaal staan hier 7 Nederlandse campers op een totaal van 20, de rest zijn Fransen en Duitsers.

We zijn nog naar de markt geweest aan het eind van de ochtend, dat stelt niet veel voor, er waren alleen maar textielwaren en schoenen tegen dumpprijzen. We vermoeden dat de groente- en fruitmarkt meer bij de overdekte Mercado was, daar zijn we niet heen gelopen, voor de boodschappen waren we vanmorgen al bij de Mercadona geweest..

In de loop van de middag komen de vissersboten van Cullera terug van zee en varen de rivier Riu Xúcar op

Churros op de markt , een Spaanse lekkernij die gretig aftrek vindt.

Ook op de markt naast textiel etc. 2 kraampjes met spirituele rimram.

Cullera, vrij staan Calima Beach, N39.15268 W0.24174

Zo vanaf  een uur of 16.00 komen de vissersboten van zee de rivier de Riu Xúcar opgevaren met hun vangst van de dag. Deze rivier speelt nog  een belangrijke rol in de bevloeiing van de rijstvelden van Valencia die hier vlakbij beginnen en doorlopen tot vlakbij Valencia en aan de Saler liggen, een ondiepe lagune waar nog aan palingvisserij wordt gedaan. In de zgn Horta ( moestuin) van L’Albufeira worden veel citrusvruchten geteeld, Valencia is beroemd om zijn sinaasappelen. Van de rijstvelden wordt 3 à 4 per jaar geoogst.

Aan het eind van de middag zijn we nog naar de boulevard gewandeld voor een drankje. Daar was het redelijk druk mede door het warme weer. En evenals andere jaren werd er op een paar velden petanque gespeeld.

We hebben daarna nog een drankje met onze buren gedronken, Jo en Nick die vertrekken morgen, Adrie en Rob blijven nog evenals wij. Later kwamen Joke en Siem er ook bij. We hebben natuurlijk de dodenherdenking niet vergeten, dat was best een waardig moment. Omdat het een zachte avond was werd het een laat diner voor ons.

Ondanks de sluierbewolking vanmiddag en doordat de voorspelde windkracht 4 uitbleef en ook nog eens 28º werd, voelde het wat drukkend aan.

Cullera 05-05-2023, vrijdag

We staan hier bij een paar leegstaande huisjes die nu worden opgeknapt. Daar zijn ook een flink aantal zwerfkatten, we telden er meer dan 20. Iedere morgen komt er een echtpaar die zich het lot van die katten aantrekken en geven ze voedsel en water. Mooi om te zien dat tegen half negen uit alle hoeken en gaten katten te voorschijn komen als ze te eten krijgen.

Nick en Jo zijn vanmorgen vertrokken , leuk dat we die hebben leren kennen en wij zijn op hun plaats gaan staan. We hebben hier nl wat meer privacy, een zithoek afgeschermd door pollen  pijpenstrootje. En we hebben een andere buurman , René, hem hebben we hier een jaar of 5 geleden al eens hier  ontmoet. Bram en Marianne zijn vanmiddag hier ook gekomen, zij gaan langzaamaan richting Nederland met de nodige tussenstops, iets wat wij ook van plan zijn.

 

Een van de ruim 20 zwerfkatten die hier in de buurt zwerven en waar je totaal geen last van hebt.

Om 8.30 uur worden de katten gevoerd.

Een Hottentotvijg die overal groeit in Mediterrane landen, hier vnl. in de gele variant.

Een nieuw plekje met een zithoek, zo zien we het graag.

Uit eten gaan in Spanje is een stuk goedkoper dan in Nederland, we doen dat regelmatig terwijl dat in Nederland toch wel iets speciaals is voor ons. Ook zijn de dagelijkse boodschappen hier wat goedkoper dan in Nederland, het scheelt zo’n 5%. Dat terwijl Spanjaarden veel minder verdienen dan bv in Nederland.  De salarissen in Spanje raken steeds verder weg  van het Europese gemiddelde. Ze zijn de helft van die in België en liggen 42% lager dan in Duitsland. Werknemers in Spanje verdienden in 2022 gemiddeld €17,50 per gewerkt uur. Nu is dat een gemiddelde, er zijn natuurlijk grote uitschieters naar boven en ook naar beneden hoewel je in Spanje ook een wettelijk minimumuurloon hebt. Na meerdere onderhandelingen tussen de minister van Werkgelegenheid en de werknemers-vakbonden CCOO en UGT, is een overeenkomst bereikt om het minimumsalaris in 2023 met 8% te verhogen. Dat betekent dat ongeveer 2 miljoen werkenden in Spanje 80 euro meer per maand gaan verdienen en het minimumloon van 1.000 naar 1.080 euro wordt verhoogd. De vereniging van Werkgevers CEOE wilde, net zoals vorig jaar, niet aan de onderhandelingstafel zitten. Het meest voorkomende bruto salaris in Spanje is €1540,- per maand.  Het minimum maandsalaris in Nederland is €1995,-

We hebben vanmiddag heerlijk gegeten op de boulevard, gefrituurde sardines, chiperones (inktvisjes) en patatas bravas en als dessert lekker ijs. Een beetje veel wel maar we hebben nog een stukje gewandeld alvorens weer bij de camper neer te ploffen. Daar hebben we in het begin van de avond nog een afscheidsborrel gedronken met Rob en Adrie, zij gaan morgen een stukje verder rijden richting huis.

Het was vandaag heerlijk zonnig weer, een matige wind en 25º.

Cullera 06-05-2023, zaterdag,

Vanmorgen zijn Rob en Adrie ook voorzichtig aan de terugreis begonnen, zij willen ongeveer  eind volgende week thuis zijn. Vandaag waren er geen werkzaamheden aan het strand, het is weekend. Ieder jaar in het voorjaar wordt er met bulldozers ladingen zand bijeen geschoven die door wind en/of stroming links van de riviermonding op het strand bijeen gehoopt zijn. Vervolgens worden die met grijpers in vrachtwagens geladen die het dan naar de andere kant van de riviermonding transporteren en volgend voorjaar herhaalt zich dit proces.

In en rond de boulevard was vanmorgen een triathlon, we hebben nog een klein stukje daarvan gezien. Het zwemmen was al afgelopen, het wielrennen en hardlopen was nog bezig. We waren op weg naar de Consum supermarkt dus het was toevallig dat we het zagen.

                                                   Een plant die we ook in Marokko zagen, de Affodil.

Het zwemmen is al geweest, voordat het hardlopen begint na het wielrennen, moet de fiets in het rek worden gehangen.

Bij de finish van de triathlon, de ontlading  na de inspanning.

De werkzaamheden op het strand.

Volgens gegevens van het Spaanse Statistiekbureau INE is Spanje een van de meest vergrijsde landen in Europa.  In de Valencia regio is de levensverwachting 86 jaar voor mannen en 90 jaar voor vrouwen. ( In Nederland 79,7 jaar voor mannen en 83,0 jaar voor vrouwen. (2021) Opvallend is dat hoewel vrouwen langer leven, ze dit onder slechtere omstandigheden doen. Daarom moeten specifieke maatregelen voor de oudere bevolking rekening houden met een genderperspectief. Cullera ligt in de regio Valencia en het blijkt dat de pensioenen hier een van de laagste in Spanje zijn.Het valt ook op dat 38,9% van de gepensioneerden in de Valencia regio onder de armoedegrens leeft (681 euro per maand),. Van de vrouwelijke gepensioneerden leeft 53% onder de armoedegrens, tegenover 23% van de mannen, wat wijst op ‘feminisering van armoede’.

Bram en Marianne zijn bij ons geweest voor een borrel. Zij hebben sinds mensenheugenis in hun camper gewoond, het zijn camperaars avant la lettre en  hebben veel verhalen te vertellen, vooral Bram. Een leuk samenzijn opgevrolijkt door de niet al te  luide muziek van de beachbar die nu open is en die omstreeks middernacht weer sluit.

Het weer leek op dat van gisteren, alleen was er nu af en toe wat sluierbewolking.

Cullera 07-05-2023, zondag

Het geluid van de beachbar verstomde al omstreeks 22.00 uur, daar hebben we geen last van gehad. Zo vanaf een uur of 16.00 kwamen groepjes jongeren, modieus gekleed over het algemeen waarbij op viel dat na de intrede van de minirok in de jaren 60, deze nog steeds populair is, als een ode aan Mary Quant. Later waren de groepjes op de terugweg  iets luidruchtiger, giechelig, maar zeker niet vervelend.

Vanmorgen vroeg is er zowaar een beetje regen gevallen, niet veel, hoogstens 1mm. Waarschijnlijk waren dat de restanten van onweersbuien die gisterenmiddag boven het Spaanse binnenland waren ontstaan. De droogte houdt gewoon aan en er zijn geen aanwijzingen voor regenval van betekenis op korte termijn. Maar door de regenval zag je wel een stukje natuur wat verborgen was tot leven komen: slakken. Doordat het gras droog was waren ze verscholen in bosjes en nu konden  ze zich in het vochtige gras voortbewegen. Op een gladde ondergrond legt een  slak ongeveer 5 meter per uur af. Wat ook mee speelt is dat slakken veel vocht verliezen door het slijmdraad dat ze achterlaten bij het kruipen. Het lijf van een gemiddelde slak bestaat voor zo'n tachtig procent uit water. En de slijmlaag die hij nodig heeft om voort te bewegen uit maar liefst 95 procent. Het is dan ook vrij bijzonder dat dit soort weekdieren het uithoudt op het land. Als hij te lang in de droogte zit, dan sterft hij. Het dier heeft twee strategieën gevonden om dat te voorkomen. 

                            Centaurea Sphaerocephala, deze groeien hier veel rondom de camper in Cullera

De Segrijnslak (met dank aan Erik S) of de Getande Melkslak?

Rechts zie je zandslakken in de overlevingsmodus

De bloemen zijn de Anacyclus Clavatus en hebben hier geen witte kelkblaadjes meer.

De bij is ws de Megachile Canariensis  

Sommige soorten, vooral die hier in het warme zuiden voorkomen, hebben een ingenieus trucje. Ze klimmen in planten en palen in om zo de hitte van de grond te vermijden. Daar gaan ze in estivatie, een soort zomerslaap. Vandaar dat je soms hele ritsen slakken bij elkaar geklonterd ziet op een grasstengel of paaltje, zij sluiten hun huisje af met slijm  Weer andere soorten zoeken vochtige plekken op onder een steen of een stuk hout. Ook zij sluiten hun huisje af met slijm zodat het binnenin lekker vochtig blijft.

Er was trouwens gisteren niet alleen een triathlon maar ook een evenement wat we in Nederland ook kennen, de monstertruc event  Maar liefst 3 avonden kun je daar naar toe om te zien hoe auto’s met enorme wielen stunts uithalen, en dat 3 weekenden lang à €12,- pp. voor een ticket. Niet dat ons dat ook maar ene moer interesseert, maar we komen er iedere dag minstens  2x voorbij lopen en zien dan die trucks staan. Er worden trouwens altijd wel evenementen georganiseerd in Cullera , zo hebben we wel eens een Harley Davidson meeting gezien op het zelfde terrein waar nu de monstertrucks staan.

In het park in Cullera staan prachtig bloeiende bomen, sommige zijn uitheems zoals hier de Australische Zilvereik

Pohutakawa, de Ijzerhoutboom, oorspronkelijk Nieuw Zeeland

De Lampenpoetser is wel een Mediterrane boom

Bauhinia Variagata, de Witte Orchidee boom, komt oorspronkelijk uit India

Na de regen van vanmorgen vroeg kwamen er wel opklaringen maar het bleef toch half bewolkt. Er was maar weinig wind en met 24º was het gewoon weer lekker weer. We wilden morgen eerst vertrekken maar we blijven hier nog een dag langer.

 

Voor het vervolg klik hier: Spanje lente 2023 deel 5