Home » huidige reis » lente 2021

Warnsveld 21-03-2021, zondag

 

Dit schreef ik op 22-02-21, een maand geleden. Die verwachtingen zijn niet helemaal uitgekomen:

 Dan zitten we al eind maart als ik de 1ste prik krijg. Zoals het er nu voorstaat zou ik dan na 6 weken de 2e prik met het Pfizer/BioNTech vaccin krijgen. Dat is dan half Mei en 2 weken later zou ik dan maximaal beschermd zijn. Everdien zal niet veel later dan ik de 1ste prik krijgen omdat in het 2e kwartaal meer batches van het Pfizer/BioNtech vaccin zullen binnen komen naar verwachting en het tempo van vaccineren kan worden opgeschroefd. Dus juni met de camper pas weg? Het is rijkelijk laat maar het klopt misschien niet wat ik bereken, ik vind het wel leuk om een beetje te stoeien zo met die verwachtingen omtrent de vaccinaties. Kunnen we altijd later nog zien of het een beetje klopte.

 

Omdat ik eergisteren nog niets gehoord had en volgens min. De Jonge deze en vorige week de 75 t/m 79 jarigen een uitnodiging zouden ontvangen om een vaccinatieafspraak te maken, heb ik gebeld met de  landelijke GGD om te vragen hoe het kwam dat ik nog geen uitnodiging had ontvangen. Die raadden mij aan om met de GGD in  onze regio te bellen. Ik werd verwezen naar het landelijk vaccinatienummer met de opmerking gezien uw leeftijd kunt u misschien al ingepland worden.

Het landelijk nummer gebeld, ja de uitnodiging zal wel onderweg zijn maar we kunnen u wel vast inplannen. Nou als dat kan, mijn naam is niet van Rossem, maar graag. Nu ben ik ingepland voor een vaccinatie op 15 april in Apeldoorn, de locatie in Zutphen was vol gepland. En op 20 mei kan ik dan de 2e prik krijgen, het vaccin is Pfizer/BioNtech.

Nu hadden we 10 maart gekeken naar het coronadebat in de 2e kamer en op een vraag van Leonie Sazias of als een van de partners een uitnodiging had gehad om een afspraak te maken voor een vaccinatie,  dan niet meteen de jongere partner gelijk ingepland kon worden antwoordde de min: dat kan. Echter op mijn vraag aan de GGD zei men dat dat alleen kan als je in dezelfde leeftijdscategorie valt. Helaas dus.

                  Ondanks het sombere weer begint er toch weer het een en ander te bloeien, zoals hier de prunus.

                          Bloeiend speenkruid

Bij de buren gaan  pimpelmezen nestelen, die bij ons pinda's komen  halen.

Conclusie: zoals het er nu naar uitziet, je bent immers 2 weken na de 2e vaccinatie optimaal beschermd en Everdien zal ws later aan de beurt zijn, is het op dit moment twijfelachtig of we in juni wel kunnen vertrekken met de camper zoals ik eerst had gedacht.

Ik schrijf op dit moment omdat Pfizer wel heeft toegezegd meer doses van het vaccin te leveren in het 2e kwartaal waardoor het vaccineren misschien sneller zou kunnen.

Kort iets over de verkiezingen in Nederland: helaas heeft links flink verloren, de groeiende ongelijkheid wordt geen halt toe geroepen, jammer voor het klimaat en de mensen die laagbetaald zijn of een uitkering hebben om maar eens iets te noemen. Corona heeft veel bepaald deze verkiezingen, de toeslagen affaire waarover het kabinet toch gestruikeld is , kwam nauwelijks aan de orde.

Kwalijker is dat dat het vluchtelingenbeleid nog meer onder druk is komen te staan nu naast de PVV ook Ja21 en FVD in de kamer komen met 3 en 8 zetels.  Het coronastandpunt van de laatste overvleugelt voor veel mensen het racistische, homofobe, anti islam karakter zoals deze in appjes naar buiten kwam. En niet te vergeten het omarmen van (extreemrechtse) complottheorieën door  Baudet is geen reden om niet op die narcist te stemmen. 

Bij de anti corona demonstratie gisteren in Amsterdam  werd het lied ‘Leef’ van André Hazes gedraaid, hetzelfde lied was het lijflied van Baudet tijdens de ‘vrijheidskaravaan’ die hossend en zingend door het land trok. In de Telegraaf on line werd gisteren Halsema verweten hypocriet te zijn omdat ze niet tegen de demo van  BLM op 1juni jl optrad en wel tegen de demonstraties tegen coronamaatregelen.

Ze vermelden niet dat er op 1 juni 139 besmettingen waren en gisteren 7668 , het hoogste aantal sinds begin januari.

En op 1 juni was er een spontane demo waar de meeste mensen mondkapjes droegen, het kon eigelijk niet , maar de woede om de dood van George Floyd was groot.

En bij de demonstraties tegen de coronamaatregelen, waarbij onder de demonstranten natuurlijk extreemrechts sterk vertegenwoordigd is, worden alle maatregelen bewust provocerend in de wind geslagen. Vanmiddag was er een demo tegen het beleid van Halsema op het Museumplein, de betogers wisten zich in de rug gesteund door de Telegraaf, maar werden meteen verwijderd met inzet van een waterkanon. 

Zo dat lucht op, het wordt tijd dat de lente losbarst nu die gisteren begonnen is, kunnen we weer lekker wandelen en fietsen.

Warnsveld 28-03-2021,zondag

Vrijdag hebben we de eerste dagpauwoogvlinder in onze tuin gezien, dat is eerder dan vorig jaar.

Omdat we van mooi weer houden hebben wel weinig gewandeld en bijna niet gefietst de afgelopen maanden. Eergisteren hebben we wel gewandeld bij Huize Voorstonden. Er stond veel wind maar het was zacht 16º, geen fiets- maar wel wandelweer. Het was nog kaal in het bos zo vroeg in het voorjaar. Iets meer kans om volgels te spotten, we zagen 2 boomklevers maar die hebben de gewoonte als er iemand nadert aan de andere kant van de stam omhoog te klauteren zodat ze onzichtbaar zijn. Ze kunnen trouwens ook naar beneden lopen, daar dankt hij ook zijn naam aan.

Ook zagen we 2 fitissen, die hebben we nog nooit in Nederland gefotografeerd. In Marokko, een van de landen  waar ze overwinteren zien we ze ieder jaar wel een paar maal. Er bloeien momenteel volop bosanemonen en ook zie je overal speenkruid

 

Over Marokko gesproken, we kwamen vorig jaar halsoverkop terug uit Marokko op 24 maart. Zo is er al weer een jaar verstreken sinds we op het nippertje dat land konden verlaten voordat de grenzen definitief dicht gingen. Een jaar die ondanks de beperkingen toch merkwaardig snel voorbij gegaan is. Niet in het minst omdat het, zeker in de lente en een deel van de zomer, erg fraai weer was. Daardoor hebben we veel kunnen wandelen en fietsen, omdat ik vorig jaar ook een elektrische fiets heb gekocht vergroot dat niet alleen de actieradius wat maar ook het plezier doordat je minder last van tegenwind hebt. 

Een fitis bij Huize Voorstonden. Overwintert o.a. in Marokko waar we ze dan ook regelmatig zien

Achterkant Huize Voorstonden > Het landgoed dateert uit de Middeleeuwen, De huidige vorm na  een verbouwing uit 1871.

 

                Bosanemonen

 Kuifeend in vijver bij Huize Voorstonden

           De bomen zijn nog kaal

Tegenwind hadden we al genoeg in de vorm van Corona, die was toch allesbepalend in die zin dat we een heel ander leven hebben gehad dan de afgelopen 15 jaar. Slechts 1 maand met de camper weg ( in september naar Duitsland) i.p.v. 8 maanden zoals we de afgelopen jaren gewend waren. En dan is het prettig om te concluderen dat we ons moeiteloos aan de nieuwe situatie hebben kunnen aanpassen. Flexibel kun je kennelijk ook zijn op oudere leeftijd, meer in gedrag nog dan in opvattingen, in mijn geval dan.

In de zomer en herfst hebben we wel contacten gehad met vrienden en meerdere campervrienden die we kennen vanuit Marokko . De laatste maanden staan de contacten op een laag pitje vanwege het toegenomen aantal besmettingen en we zijn voorzichtig met het vaccin in zicht.

Mooi kleurenpalet: Paarse Dovenetel, Grote Ereprijs, en Madeliefje

     Een kauwtje met het boze oog

Ook in de Kerkhofgracht zijn dit jaar 2 Canadese ganzen neergestreken. Wellicht nakomelingen van ganzen uit de Berkel.

Bij het de begraafplaats in Zutphen bloeiende Sterhyacinten

Toch hebben we het leuk met zijn tweeën, dat hadden we in de camper ook en geldt niet minder dan nu noodgedwongen thuis. En het weer gaat, afgezien dan van af en toe een dip zoals vandaag en gisteren ,weer beter worden. Dan kunnen  kunnen we meer buiten zijn en weer daar vrienden ontvangen, we blijven voorzichtig totdat we gevaccineerd zijn. Daarom laten we voorlopig de camper ook maar in de stalling staan, normaal stond hij hier achter ons huis. Dat maakt het verlangen om met de camper weg te gaan ook minder.

Warnsveld 04-04-2021, zondag

Wat een geweldige paar warme lentedagen hebben we gehad de afgelopen week. Woensdag was het zelfs ruim 24º hier en zelfs  een warmterecord voor maart in Arcen met 26,1º. 

We hebben 4 soorten vlinders op bezoek gehad in de tuin, naast de dagpauwoog en de gehakkelde aurelia die op de blauwe druifjes afkwamen voor de nectar , kwamen ook meerdere malen de citroenvlinder en het koolwitje voorbij vliegen.

                                    Gehakkelde Aurelia

                          Dagpauwoog

We hebben van het mooie weer dan ook gebruik gemaakt om te fietsen en te wandelen. O.a zijn we op de Gorsselse Heide geweest , daar is het nog kaal. Het is een voormalig militair oefenterrein die nu weer toegankelijk is voor publiek. Ook langs de IJssel is het altijd fijn om over de dijken te fietsen.

       De vernieuwde sluis bij Eefde

Trommelaarster aan de oever van de IJssel

               Kasteel Hackfort

Ook  zijn we weer bij Kasteel Hackfort wezen kijken. Hier waren we een maand geleden ook, er bloeien nu weer andere ( stinzen)planten. Heel leuk om die ontwikkeling te volgen, die opeenvolgende bloei van de diverse soorten. Waren het de vorige keer vooral sneeuwklokjes,  sterhyacint en het narcisklokje die daar bloeiden, nu waren er weer andere planten in bloei. Sommige soorten waren nieuw voor ons zoals de holwortel en vingerhelmbloem. We gaan vast nog wel kijken bij kasteel Hackfort, voorlopig echter niet, het weer gaat kouder worden met maartse buien, in april dan.

                                   de Holwortel, een soort Helmbloem

               De Kievietsbloem.

              Slanke sleutelbloem

                 Vingerhelmbloem

Er zijn in west Europa problemen met het AstraZeneca vaccin, die zijn er ook in Marokko. Echter van een andere aard, niets kunnen vinden over mogelijke  fatale bijwerkingen en daarom tijdelijke stopzetting.  In Marokko kan men even  niet prikken omdat de levering van AZ tijdelijk stopgezet is vanuit India omdat men daar vanwege oplopende besmettingen, eerst de Indiase bevolking wil gaan vaccineren. Dit terwijl het vaccineren in Marokko wel een succes is, er is een hoge bereidheid en het aantal doden neemt duidelijk af. Dit komt omdat de meeste ouderen nu gevaccineerd zijn. Ze zijn kampioen vaccineren in Afrika ( bijna 4 miljoen vaccinaties), wat natuurlijk ook weer niet zo’n prestatie is gezien de beschikbaarheid van het vaccin in dat continent voor de arme landen.

Spanje gaat gewoon door met het vaccineren van AstraZeneca. Spanje kreeg afgelopen donderdag ruim een miljoen doses van dit vaccin  en aankomende maandag komen daar nog eens nog 1,2 miljoen doses Pfizer-vaccin bij. Minister Darias van Volksgezondheid liet weten dat de doelstelling om eind  deze zomer (voor 21 september) 33 miljoen Spanjaarden te hebben gevaccineerd nu binnen handbereik is. Dat is 70 procent van de totale bevolking en daarmee is er dus sprake van groepsimmuniteit. Spanje hoopt dan ook deze zomer weer toeristen te ontvangen, voorzien van een vaccinatiebewijs. 

Warnsveld 10-04-2021, zaterdag

2e Paasdag belde broer Willem om een afspraak te maken voor een vaccinatie. Ruim 5 uur later diezelfde dag kon hij zich al laten vaccineren in Zutphen. Nu had ik een afspraak op 15-4-in Apeldoorn, de eerste mogelijkheid toen ik belde, Zutphen zat helemaal vol. Ik heb de afspraak kunnen verzetten naar 06-04 in Zutphen om 8.45uur. Goede ontvangst, soepel verlopen, niets van de prik gemerkt. Ook de dagen daarna niet, zelfs niets van de prikplek gemerkt of ik moest er hard op drukken.

                                           2 soorten Magnolia bomen in bloei, toen scheen de zon nog

En vrijdagmorgen probeerde Everdien bij de afsprakenlijn of er al een mogelijkheid was om een afspraak in te plannen voor mensen geboren in 1949. Dat kon sinds vandaag, daar was ze mooi op tijd bij. Ze heeft nu een vaccinatie-afspraak in Apeldoorn, op 13-04.

De 2e prik is voor Everdien ook in Apeldoorn op 18 mei en voor mij op 11 mei in Zutphen. Nooit gedacht dat we ons zouden verheugen op vaccinaties, het is wel de weg naar de vrijheid.

Niet dat we nu meteen los kunnen gaan maar zelfs een week na de 1ste vaccinatie is de kans dat je door een besmetting in het ziekenhuis belandt al sterk afgenomen. Voorlopig moeten we ons nog gewoon zoals iedereen nog wel aan de maatregelen houden en ook dus een mondkapje moeten dragen waar dat vereist is. We denken  nu wel om eind aprilbegin mei de camper uit de stalling te halen.

We hebben om de vaccinaties te vieren gisterenavond een fles cava open getrokken, dat leek ons wel gepast.

Het eerste Oranjetipje  dit jaar, een mooie schutkleur. Met samengevouwen vleugels, niet de kleur te zien waar hij zijn naam aan dankt.

Het Jachthuis het  Leusveld uit 1911, gebouwd in  neorenaissance stijl.

Een mooi stukje houtbewerking, deze libelle uitgesneden in een bankje.

 

Ook buiten de herfst paddestoelen, hier de pruikenzwam

En onder het genot van een glaasje begon het idee te rijpen om , als het mogelijk is om verantwoord te reizen, eind mei naar Spanje te gaan, naar de Rioja streek. Eerst willen we wel in Nederland kleine ritjes maken, in mei , tussen de feestdagen en vaccinaties door. We willen naar de Riojastreek omdat dat er 1,5 jaar geleden, toen we in Noord Spanje en Portugal waren, bij in is geschoten. We willen, naast het proeven van de heerlijke wijn natuurlijk, ook het hotel ontworpen door de architect Frank Gehry ( oa Guggenheim museum Bilbao) bezichtigen  bij het wijngoed Marqués de Riscal. We krijgen er nu al zin aan, eigenlijk voor het eerst sinds september toen we nog een maandje in Duitsland zijn geweest, we hebben ons uitstekend aan de camperloze periode kunnen aanpassen.

              We zagen 3 reegeiten op ongeveer 100 m. afstand van ons.

De wind stond gunstig, ze konden ons niet ruiken.

De overgang van winter- naar zomervacht, zien er wat schurftig uit zo.

Een boomklever, beetje ver weg.

Aan het weer van deze week zal ik geen woorden vuil maken, te koud en zelfs sneeuwbuien de 1ste helft van de week. Daarom hoofdzakelijk binnen gezeten, terwijl er bomen en struiken prachtig in bloei staan.

Echter gisteren was het heel redelijk weer, 13º en af en toe zon, dat nodigde wel uit om te wandelen. We zijn naar landgoed het Leusveld geweest, dat is in Hal, 11km bij ons vandaan. Nu zijn we daar ook in de herfst geweest om paddestoelen te bekijken. Het is een mooi bosgebied , afgewisseld met weilanden. In een van die weilanden zagen we 3 reeën , de wind stond gunstig zodat ze ons niet roken, op zo’n 100 meter afstand. Het waren geiten, die toen ze ons in het vizier kregen, er snel vandoor gingen. Ook zagen we het oranjetipje, de eerste keer dit jaar dat we dit vlindertje gezien hebben. We hoorden wel spechten hameren en lachen, echter we hebben er geen een gezien.