Warnsveld 21-03-2021, zondag

 

Dit schreef ik op 22-02-21, een maand geleden. Die verwachtingen zijn niet helemaal uitgekomen:

 Dan zitten we al eind maart als ik de 1ste prik krijg. Zoals het er nu voorstaat zou ik dan na 6 weken de 2e prik met het Pfizer/BioNTech vaccin krijgen. Dat is dan half Mei en 2 weken later zou ik dan maximaal beschermd zijn. Everdien zal niet veel later dan ik de 1ste prik krijgen omdat in het 2e kwartaal meer batches van het Pfizer/BioNtech vaccin zullen binnen komen naar verwachting en het tempo van vaccineren kan worden opgeschroefd. Dus juni met de camper pas weg? Het is rijkelijk laat maar het klopt misschien niet wat ik bereken, ik vind het wel leuk om een beetje te stoeien zo met die verwachtingen omtrent de vaccinaties. Kunnen we altijd later nog zien of het een beetje klopte.

 

Omdat ik eergisteren nog niets gehoord had en volgens min. De Jonge deze en vorige week de 75 t/m 79 jarigen een uitnodiging zouden ontvangen om een vaccinatieafspraak te maken, heb ik gebeld met de  landelijke GGD om te vragen hoe het kwam dat ik nog geen uitnodiging had ontvangen. Die raadden mij aan om met de GGD in  onze regio te bellen. Ik werd verwezen naar het landelijk vaccinatienummer met de opmerking gezien uw leeftijd kunt u misschien al ingepland worden.

Het landelijk nummer gebeld, ja de uitnodiging zal wel onderweg zijn maar we kunnen u wel vast inplannen. Nou als dat kan, mijn naam is niet van Rossem, maar graag. Nu ben ik ingepland voor een vaccinatie op 15 april in Apeldoorn, de locatie in Zutphen was vol gepland. En op 20 mei kan ik dan de 2e prik krijgen, het vaccin is Pfizer/BioNtech.

Nu hadden we 10 maart gekeken naar het coronadebat in de 2e kamer en op een vraag van Leonie Sazias of als een van de partners een uitnodiging had gehad om een afspraak te maken voor een vaccinatie,  dan niet meteen de jongere partner gelijk ingepland kon worden antwoordde de min: dat kan. Echter op mijn vraag aan de GGD zei men dat dat alleen kan als je in dezelfde leeftijdscategorie valt. Helaas dus.

                  Ondanks het sombere weer begint er toch weer het een en ander te bloeien, zoals hier de prunus.

                          Bloeiend speenkruid

Bij de buren gaan  pimpelmezen nestelen, die bij ons pinda's komen  halen.

Conclusie: zoals het er nu naar uitziet, je bent immers 2 weken na de 2e vaccinatie optimaal beschermd en Everdien zal ws later aan de beurt zijn, is het op dit moment twijfelachtig of we in juni wel kunnen vertrekken met de camper zoals ik eerst had gedacht.

Ik schrijf op dit moment omdat Pfizer wel heeft toegezegd meer doses van het vaccin te leveren in het 2e kwartaal waardoor het vaccineren misschien sneller zou kunnen.

Kort iets over de verkiezingen in Nederland: helaas heeft links flink verloren, de groeiende ongelijkheid wordt geen halt toe geroepen, jammer voor het klimaat en de mensen die laagbetaald zijn of een uitkering hebben om maar eens iets te noemen. Corona heeft veel bepaald deze verkiezingen, de toeslagen affaire waarover het kabinet toch gestruikeld is , kwam nauwelijks aan de orde.

Kwalijker is dat dat het vluchtelingenbeleid nog meer onder druk is komen te staan nu naast de PVV ook Ja21 en FVD in de kamer komen met 3 en 8 zetels.  Het coronastandpunt van de laatste overvleugelt voor veel mensen het racistische, homofobe, anti islam karakter zoals deze in appjes naar buiten kwam. En niet te vergeten het omarmen van (extreemrechtse) complottheorieën door  Baudet is geen reden om niet op die narcist te stemmen. 

Bij de anti corona demonstratie gisteren in Amsterdam  werd het lied ‘Leef’ van André Hazes gedraaid, hetzelfde lied was het lijflied van Baudet tijdens de ‘vrijheidskaravaan’ die hossend en zingend door het land trok. In de Telegraaf on line werd gisteren Halsema verweten hypocriet te zijn omdat ze niet tegen de demo van  BLM op 1juni jl optrad en wel tegen de demonstraties tegen coronamaatregelen.

Ze vermelden niet dat er op 1 juni 139 besmettingen waren en gisteren 7668 , het hoogste aantal sinds begin januari.

En op 1 juni was er een spontane demo waar de meeste mensen mondkapjes droegen, het kon eigelijk niet , maar de woede om de dood van George Floyd was groot.

En bij de demonstraties tegen de coronamaatregelen, waarbij onder de demonstranten natuurlijk extreemrechts sterk vertegenwoordigd is, worden alle maatregelen bewust provocerend in de wind geslagen. Vanmiddag was er een demo tegen het beleid van Halsema op het Museumplein, de betogers wisten zich in de rug gesteund door de Telegraaf, maar werden meteen verwijderd met inzet van een waterkanon. 

Zo dat lucht op, het wordt tijd dat de lente losbarst nu die gisteren begonnen is, kunnen we weer lekker wandelen en fietsen.

Warnsveld 28-03-2021,zondag

Vrijdag hebben we de eerste dagpauwoogvlinder in onze tuin gezien, dat is eerder dan vorig jaar.

Omdat we van mooi weer houden hebben wel weinig gewandeld en bijna niet gefietst de afgelopen maanden. Eergisteren hebben we wel gewandeld bij Huize Voorstonden. Er stond veel wind maar het was zacht 16º, geen fiets- maar wel wandelweer. Het was nog kaal in het bos zo vroeg in het voorjaar. Iets meer kans om volgels te spotten, we zagen 2 boomklevers maar die hebben de gewoonte als er iemand nadert aan de andere kant van de stam omhoog te klauteren zodat ze onzichtbaar zijn. Ze kunnen trouwens ook naar beneden lopen, daar dankt hij ook zijn naam aan.

Ook zagen we 2 fitissen, die hebben we nog nooit in Nederland gefotografeerd. In Marokko, een van de landen  waar ze overwinteren zien we ze ieder jaar wel een paar maal. Er bloeien momenteel volop bosanemonen en ook zie je overal speenkruid

 

Over Marokko gesproken, we kwamen vorig jaar halsoverkop terug uit Marokko op 24 maart. Zo is er al weer een jaar verstreken sinds we op het nippertje dat land konden verlaten voordat de grenzen definitief dicht gingen. Een jaar die ondanks de beperkingen toch merkwaardig snel voorbij gegaan is. Niet in het minst omdat het, zeker in de lente en een deel van de zomer, erg fraai weer was. Daardoor hebben we veel kunnen wandelen en fietsen, omdat ik vorig jaar ook een elektrische fiets heb gekocht vergroot dat niet alleen de actieradius wat maar ook het plezier doordat je minder last van tegenwind hebt. 

Een fitis bij Huize Voorstonden. Overwintert o.a. in Marokko waar we ze dan ook regelmatig zien

Achterkant Huize Voorstonden > Het landgoed dateert uit de Middeleeuwen, De huidige vorm na  een verbouwing uit 1871.

 

                Bosanemonen

 Kuifeend in vijver bij Huize Voorstonden

           De bomen zijn nog kaal

Tegenwind hadden we al genoeg in de vorm van Corona, die was toch allesbepalend in die zin dat we een heel ander leven hebben gehad dan de afgelopen 15 jaar. Slechts 1 maand met de camper weg ( in september naar Duitsland) i.p.v. 8 maanden zoals we de afgelopen jaren gewend waren. En dan is het prettig om te concluderen dat we ons moeiteloos aan de nieuwe situatie hebben kunnen aanpassen. Flexibel kun je kennelijk ook zijn op oudere leeftijd, meer in gedrag nog dan in opvattingen, in mijn geval dan.

In de zomer en herfst hebben we wel contacten gehad met vrienden en meerdere campervrienden die we kennen vanuit Marokko . De laatste maanden staan de contacten op een laag pitje vanwege het toegenomen aantal besmettingen en we zijn voorzichtig met het vaccin in zicht.

Mooi kleurenpalet: Paarse Dovenetel, Grote Ereprijs, en Madeliefje

     Een kauwtje met het boze oog

Ook in de Kerkhofgracht zijn dit jaar 2 Canadese ganzen neergestreken. Wellicht nakomelingen van ganzen uit de Berkel.

Bij het de begraafplaats in Zutphen bloeiende Sterhyacinten

Toch hebben we het leuk met zijn tweeën, dat hadden we in de camper ook en geldt niet minder dan nu noodgedwongen thuis. En het weer gaat, afgezien dan van af en toe een dip zoals vandaag en gisteren ,weer beter worden. Dan kunnen  kunnen we meer buiten zijn en weer daar vrienden ontvangen, we blijven voorzichtig totdat we gevaccineerd zijn. Daarom laten we voorlopig de camper ook maar in de stalling staan, normaal stond hij hier achter ons huis. Dat maakt het verlangen om met de camper weg te gaan ook minder.

Warnsveld 04-04-2021, zondag

Wat een geweldige paar warme lentedagen hebben we gehad de afgelopen week. Woensdag was het zelfs ruim 24º hier en zelfs  een warmterecord voor maart in Arcen met 26,1º. 

We hebben 4 soorten vlinders op bezoek gehad in de tuin, naast de dagpauwoog en de gehakkelde aurelia die op de blauwe druifjes afkwamen voor de nectar , kwamen ook meerdere malen de citroenvlinder en het koolwitje voorbij vliegen.

                                    Gehakkelde Aurelia

                          Dagpauwoog

We hebben van het mooie weer dan ook gebruik gemaakt om te fietsen en te wandelen. O.a zijn we op de Gorsselse Heide geweest , daar is het nog kaal. Het is een voormalig militair oefenterrein die nu weer toegankelijk is voor publiek. Ook langs de IJssel is het altijd fijn om over de dijken te fietsen.

       De vernieuwde sluis bij Eefde

Trommelaarster aan de oever van de IJssel

               Kasteel Hackfort

Ook  zijn we weer bij Kasteel Hackfort wezen kijken. Hier waren we een maand geleden ook, er bloeien nu weer andere ( stinzen)planten. Heel leuk om die ontwikkeling te volgen, die opeenvolgende bloei van de diverse soorten. Waren het de vorige keer vooral sneeuwklokjes,  sterhyacint en het narcisklokje die daar bloeiden, nu waren er weer andere planten in bloei. Sommige soorten waren nieuw voor ons zoals de holwortel en vingerhelmbloem. We gaan vast nog wel kijken bij kasteel Hackfort, voorlopig echter niet, het weer gaat kouder worden met maartse buien, in april dan.

                                   de Holwortel, een soort Helmbloem

               De Kievietsbloem.

              Slanke sleutelbloem

                 Vingerhelmbloem

Er zijn in west Europa problemen met het AstraZeneca vaccin, die zijn er ook in Marokko. Echter van een andere aard, niets kunnen vinden over mogelijke  fatale bijwerkingen en daarom tijdelijke stopzetting.  In Marokko kan men even  niet prikken omdat de levering van AZ tijdelijk stopgezet is vanuit India omdat men daar vanwege oplopende besmettingen, eerst de Indiase bevolking wil gaan vaccineren. Dit terwijl het vaccineren in Marokko wel een succes is, er is een hoge bereidheid en het aantal doden neemt duidelijk af. Dit komt omdat de meeste ouderen nu gevaccineerd zijn. Ze zijn kampioen vaccineren in Afrika ( bijna 4 miljoen vaccinaties), wat natuurlijk ook weer niet zo’n prestatie is gezien de beschikbaarheid van het vaccin in dat continent voor de arme landen.

Spanje gaat gewoon door met het vaccineren van AstraZeneca. Spanje kreeg afgelopen donderdag ruim een miljoen doses van dit vaccin  en aankomende maandag komen daar nog eens nog 1,2 miljoen doses Pfizer-vaccin bij. Minister Darias van Volksgezondheid liet weten dat de doelstelling om eind  deze zomer (voor 21 september) 33 miljoen Spanjaarden te hebben gevaccineerd nu binnen handbereik is. Dat is 70 procent van de totale bevolking en daarmee is er dus sprake van groepsimmuniteit. Spanje hoopt dan ook deze zomer weer toeristen te ontvangen, voorzien van een vaccinatiebewijs. 

Warnsveld 10-04-2021, zaterdag

2e Paasdag belde broer Willem om een afspraak te maken voor een vaccinatie. Ruim 5 uur later diezelfde dag kon hij zich al laten vaccineren in Zutphen. Nu had ik een afspraak op 15-4-in Apeldoorn, de eerste mogelijkheid toen ik belde, Zutphen zat helemaal vol. Ik heb de afspraak kunnen verzetten naar 06-04 in Zutphen om 8.45uur. Goede ontvangst, soepel verlopen, niets van de prik gemerkt. Ook de dagen daarna niet, zelfs niets van de prikplek gemerkt of ik moest er hard op drukken.

                                           2 soorten Magnolia bomen in bloei, toen scheen de zon nog

En vrijdagmorgen probeerde Everdien bij de afsprakenlijn of er al een mogelijkheid was om een afspraak in te plannen voor mensen geboren in 1949. Dat kon sinds vandaag, daar was ze mooi op tijd bij. Ze heeft nu een vaccinatie-afspraak in Apeldoorn, op 13-04.

De 2e prik is voor Everdien ook in Apeldoorn op 18 mei en voor mij op 11 mei in Zutphen. Nooit gedacht dat we ons zouden verheugen op vaccinaties, het is wel de weg naar de vrijheid.

Niet dat we nu meteen los kunnen gaan maar zelfs een week na de 1ste vaccinatie is de kans dat je door een besmetting in het ziekenhuis belandt al sterk afgenomen. Voorlopig moeten we ons nog gewoon zoals iedereen nog wel aan de maatregelen houden en ook dus een mondkapje moeten dragen waar dat vereist is. We denken  nu wel om eind aprilbegin mei de camper uit de stalling te halen.

We hebben om de vaccinaties te vieren gisterenavond een fles cava open getrokken, dat leek ons wel gepast.

Het eerste Oranjetipje  dit jaar, een mooie schutkleur. Met samengevouwen vleugels, niet de kleur te zien waar hij zijn naam aan dankt.

Het Jachthuis het  Leusveld uit 1911, gebouwd in  neorenaissance stijl.

Een mooi stukje houtbewerking, deze libelle uitgesneden in een bankje.

 

Ook buiten de herfst paddestoelen, hier de pruikenzwam

En onder het genot van een glaasje begon het idee te rijpen om , als het mogelijk is om verantwoord te reizen, eind mei naar Spanje te gaan, naar de Rioja streek. Eerst willen we wel in Nederland kleine ritjes maken, in mei , tussen de feestdagen en vaccinaties door. We willen naar de Riojastreek omdat dat er 1,5 jaar geleden, toen we in Noord Spanje en Portugal waren, bij in is geschoten. We willen, naast het proeven van de heerlijke wijn natuurlijk, ook het hotel ontworpen door de architect Frank Gehry ( oa Guggenheim museum Bilbao) bezichtigen  bij het wijngoed Marqués de Riscal. We krijgen er nu al zin aan, eigenlijk voor het eerst sinds september toen we nog een maandje in Duitsland zijn geweest, we hebben ons uitstekend aan de camperloze periode kunnen aanpassen.

              We zagen 3 reegeiten op ongeveer 100 m. afstand van ons.

De wind stond gunstig, ze konden ons niet ruiken.

De overgang van winter- naar zomervacht, zien er wat schurftig uit zo.

Een boomklever, beetje ver weg.

Aan het weer van deze week zal ik geen woorden vuil maken, te koud en zelfs sneeuwbuien de 1ste helft van de week. Daarom hoofdzakelijk binnen gezeten, terwijl er bomen en struiken prachtig in bloei staan.

Echter gisteren was het heel redelijk weer, 13º en af en toe zon, dat nodigde wel uit om te wandelen. We zijn naar landgoed het Leusveld geweest, dat is in Hall, 11km bij ons vandaan. Nu zijn we daar ook in de herfst geweest om paddestoelen te bekijken. Het is een mooi bosgebied , afgewisseld met weilanden. In een van die weilanden zagen we 3 reeën , de wind stond gunstig zodat ze ons niet roken, op zo’n 100 meter afstand. Het waren geiten, die toen ze ons in het vizier kregen, er snel vandoor gingen. Ook zagen we het oranjetipje, de eerste keer dit jaar dat we dit vlindertje gezien hebben. We hoorden wel spechten hameren en lachen, echter we hebben er geen een gezien.

Warnsveld 17-04-2021, zaterdag

 Everdien heeft afgelopen dinsdag haar vaccin gehad, ook Pfizer/Biontech. Het was in Apeldoorn in een sporthal, het was prima geregeld net zoals in Zutphen. Everdien had weinig bijwerkingen, ongeveer een dag een blauwe-plekken-gevoel in de bovenarm.

Voor 65 plussers zit het vaccinatietempo er nu aardig in , ook voor 60 plussers zijn er nu meer vaccins beschikbaar nu het AZ vaccin niet meer aan jongere leeftijd wordt toegediend. Nu maar even afwachten wat er met het Janssen vaccin gaat gebeuren. Om dat eventuele gemis  te kunnen compenseren was de mededeling van Pfizer een welkome meevaller, er komen vanaf eind april extra doses vaccins.

Gisteren zijn we weer bij kasteel Hackfort wezen wandelen. Er stonden nog zo’n beetje dezelfde bloemen in bloei, we waren er dan ook nog maar 2 weken geleden geweest. Wel stonden er meer kievitsbloemen in bloei en waren de bosanemonen op hun mooist. Ze vormden een wit tapijt onder de bomen, het is altijd weer leuk om rond het kasteel te wandelen.

Links een van de vele kievitsbloemen bij kasteel Hackfort, hierboven een witte kievitsbloem. Deze is waarschijnlijk aangeplant omdat hij zeer zeldzaam is , slechts op een plekje in Drente komt hij nog voor in het wild.

Gezien de cijfers kondigden Rutte en de Jong  afgelopen dinsdag nog geen versoepelingen aan  in Nederland.  De regering  heeft zich in de voet geschoten door eerst 21april te laten lekken als datum,  daarna afgelopen dinsdag mogelijk 28 april als datum te noemen en gisteren zei Rutte dat mensen rekening moeten houden dat  versoepelingen wellicht niet eerder dan mogelijk half mei kunnen ingaan. Er zal nu wellicht een  bredere anti beweging ontstaan die zich gaat roeren in protesten, niet alleen wappies meer,  maar ook ontevreden ondernemers aangevuld met mensen die snakken om een terrasje te pakken en de avondklok afgeschaft willen zien .De regering heeft het weer nog enigszins  mee, dat nodigt niet echt uit om in het plantsoen of park te gaan zitten. De eerste helft van april was de koudste in 35 jaar! En dat terwijl we vorig jaar prachtig weer hadden toen we noodgedwongen uit Marokko terugkwamen .

 

             De bosanemonen zijn nu waarschijnlijk op zijn mooist, er bloeien er veel momenteel bij Hackfort

In Spanje werd wel een versoepeling aangekondigd. Daar werd op 25 okt. de 2e noodtoestand afgekondigd, de langste, en die moet nu op 9 mei eindigen.  Die noodtoestand was een juridische paraplu waardoor coronamaatregelen zoals de avondklok en lockdowns ingevoerd konden  worden. Als de noodtoestand wordt opgeheven wordt het moeilijker om coronamaatregelen te nemen door de Spaanse regering. Nu worden daar de regionale overheden verantwoordelijk voor waardoor er in de praktijk in de 17 verschillende regio’s verschillende maatregelen kunnen gelden. Iets wat nu trouwens ook zo was, de maatregelen verschilden ook per regio maar   vanaf 9 mei zullen de rechters belangrijk zijn om bepaalde te nemen regionale maatregelen goed of af te keuren, iets wat met een noodtoestand vermeden kan worden.

De Baakse Beek met daarachter het kasteel Hackfort 

Het wandelpad langs het kasteel met ide bloeiende bosanemonen

Een ekster in ons  tuintje, doorgaans brutaal kijkend, nu bijna smekend.

Marokko heeft de noodtoestand  wel verlengd , hierdoor kan men de avondklok handhaven. De noodtoestand in Marokko werd in maart vorig jaar voor het eerst ingevoerd en is tot dusver 12 keer verlengd. Het in stand houden van de noodtoestand geeft de regering mogelijkheden tot het treffen van "uitzonderlijke maatregelen" om de coronacrisis het hoofd te bieden.

De cijfers in Marokko beginnen weer te stijgen, men is er bang voor een 3e golf omdat het vaccinatietempo wat vertraging  heeft opgelopen door minder vaccins die beschikbaar zijn.. Maar meer natuurlijk omdat de Ramadan deze week is begonnen

Het begin van de avondklok is  tijdens de Ramadan met een uur vervroegd  en geldt gedurende de vastenmaand dagelijks tussen 20.00 uur en 06.00 uur. Met het inkorten van de bewegingsvrijheid hoopt de regering openbare bijeenkomsten in de horeca en andere ontmoetingsplekken te ontmoedigen.

In de nacht van donderdag op vrijdag zijn er protesten geweest tegen de nachtelijke gebedsbijeenkomsten gedurende de ramadan nadat fundamentalistische imams daartoe opgeroepen hadden. In enkele steden, zoals Tanger kwam het daarbij tot ongeregeldheden.

Warnsveld 24-04-2021, zaterdag

We werden vorige week zaterdag  gebeld door de eigenaar van de camperstalling dat onze camper met een lege achterband stond. Hij had hem weer opgepompt en liep in ieder geval niet snel leeg. Nu begint het toch wel te kriebelen en wilden we de camper sowieso al een dezer dagen uit de stalling halen. Dus gingen we afgelopen dinsdag naar de stalling om de camper te halen en hem langs Freddy ( garage)  brengen maar dat ging niet zomaar. De camper wilde nl niet starten , dit terwijl de stallingbeheerder afgelopen zaterdag hem nog had verplaatst en toen startte hij moeiteloos. Na een mislukte poging met een startkabel Freddy gebeld die met een booster langs kwam, ook die poging mislukte. Volgens het display zit er nog 13,3v in de accu, er moet dus iets anders aan de hand zijn. Uiteindelijk zijn we afgesleept naar de garage en moeten we afwachten wanneer hij gerepareerd kan worden. Het is nl erg druk en Freddy heeft zelf vakantie volgende week en dan is er 1 ander personeelslid die dan werkt en er is al een dag minder vanwege koningsdag. Er is waarschijnlijk iets met het alarm wat de storing veroorzaakt, dus wordt het alarm uitgebouwd.

En zo was een middag , de warmste dag van de week met 18º waarin we van plan waren lekker te gaan fietsen, helaas voorbij op een andere manier dan we dachten. 

Van het plan om volgende week al weg te gaan zal wel niet veel terecht komen, de weersvooruitzichten zijn trouwens toch van dien aard dat we toch thuis blijven, ongeacht of de camper nu wel of niet gerepareerd is, verwend als we zijn, we zijn mooi-weer camperaars. En het is druk met campers zagen we gisteren tijdens een fietstochtje.

Bovendien vervelen we ons thuis ook geen moment , de dagen gaan snel voorbij zonder dat we echt spannende  dingen doen, zou het de leeftijd zijn?

                     Wat foto's van broedende vogels bij ons in de buurt, hierboven een trotse zwaan op het nest.

       Een broedende meerkoet

Er zijn veel grauwe ganzen in Zutphen. Terecht omstreden is de methode om de eieren onvruchtbaar te maken door ze in olie te dompelen.

Klassiek beeld,  een broedende ooievaar op een wagenwiel, een houdt de wacht.

We hebben de laatste tijd helemaal geen cijfers meer gezien over de vaccinatiebereidheid in Nederland. Door problemen met het AstraZeneca vaccin en in mindere mate met het Janssen vaccin, zijn de 60 t/m 64 jarigen, waarvoor het AZ vaccin toch bedoeld is, minder geneigd deze te nemen. M.n. in achterstandswijken komen weinig mensen opdagen, zij geloven spookverhalen op sociale media en in hun naaste omgeving.

In Spanje daarentegen is de vaccinatiebereidheid onder de Spaanse bevolking toch gestegen ondanks de problemen met voornoemde vaccins. Naarmate de zomer nadert en het ernaar uitziet dat men eenmaal  gevaccineerd  makkelijker kan reizen, stijgt ook de bereidheid om een vaccinatie te laten  plaatsen. Volgens de laatste onderzoeksgegevens is maar liefst 85% van de bevolking bereid zich te laten vaccineren (bereidheid 70,4%, al gevaccineerd 15%) wat toch hoog mag worden genoemd na de aanvankelijke scepsis.

We zijn nog niet van het idee gestapt om eind mei naar Noord Spanje, la Rioja te gaan.

Warnsveld 01-05-2021, zaterdag

De mezen vliegen af en aan sinds enkele dagen omdat de eitjes zijn uitgekomen in het nestkastje vlakbij onze achterdeur. Leuk om die bedrijvigheid te zien, we kunnen ze vanaf onze stoel gade slaan. 

Wat een prachtige dagen hebben we gehad aan het begin van de week, veel zon, maar eigenlijk maar 1 dag dat het ongeveer de normale temperatuur voor het seizoen was, dat was woensdag met 19º. Maar we hebben lekker gewandeld en gefietst terwijl het nu weer veel te koud is.  Het is de koudste april in 35 jaar geweest. 

Tijdens een wandeling langs de Berkel zagen we maar liefst 9 broedende meerkoeten en ook 3x een oranjetipje vliegen. De bosanemonen op  het landgoed de Voorst hebben plaatsgemaakt voor de Grote Muur , net zo mooi wit bloeiend.

Onze camper is nog niet klaar maar we gaan volgende week gezien de weersverwachtingen toch nog niet weg in eigen land.

Frankrijk is van plan om op 9 juni weer toeristen toe te laten mits voorzien van een gezondheidsverklaring. Dat zal mogelijk een PCR-test of vaccinatiebewijs zijn, nadere berichten zullen wel  volgen.

En er is nu een EU COVID-19 Certificaat in de maak met QR-code, dat zou eind juni klaar moeten zijn. Het liefst zouden we eind mei door Frankrijk naar Spanje gaan maar of dat mogelijk is? Wel met een negatieve PCR test en een certificaat om te mogen reizen: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Certificate-of-international-travel

Wat we in Spanje nodig hebben aan documenten zien we wel tegen die tijd, we hebben wel het Gele Boekje met de Covid vaccinaties . Als we in Spanje ook een negatieve PCR test nodig mochten hebben, wat op dit moment het geval is, dan zouden we met 1 test ( 2x €100,-)in 72 uur (geldigheidsduur) vanuit Nederland naar Spanje moeten reizen. Anders moeten we ons opnieuw laten testen in Frankrijk wat dan nog een keer 2x €100 zou kosten. €400 extra om eerder naar Spanje te reizen wordt ons toch te gortig, we wachten voorlopig de berichten af. En eerst moeten hier de besmettingen ook verder omlaag, anders willen ze ons vast niet hebben daar, hoewel als we gevaccineerd zijn?

 

                                                                           Een fuut in de Berkel

De Berkel met op de achtergrond huis Het Velde

                   Grote Muur

Aan het begin van de week bloeide de kersenboom bij de buren nog prachtig. 

Het is eigenlijk voor het eerst in meer dan een  half jaar dat ik veel zin heb om weg te gaan met de camper naar de zon, dat zal wel uit de voorgaande bespiegelingen blijken. Everdien heeft dat minder , die vindt het zoals het er nu naar uitziet nogal een gedoe . Er zijn meer mensen die snakken naar iets anders, zo waren vanmorgen om 12.10 uur de terrassen op de markt in Zutphen allemaal vol,  de zon scheen toen nog maar het was maar 11º.

 

Nu de avondklok is afgeschaft blijkt dat er in Nederland 95.000 boetes zijn uitgedeeld in de 3 maanden dat het geduurd heeft. In Marokko, waar de maatregelen ,waaronder de avondklok , al lang van kracht zijn zij de gul met het beboeten van mensen die maatregelen overtreden. Uit gegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Marokko blijkt dat er tussen 25 juli 2020 en 22 april 2021 meer dan 1.530.000 mensen zijn gearresteerd voor het overtreden van de corona-regels. Men spreekt van arrestaties omdat de overtreders allemaal voor de rechter moeten verschijnen waarna hun een boete zal worden opgelegd.

Het aantal besmettingen in Marokko blijft voorlopig laag, ondanks de Ramadan , onder  de 500 per dag. Het lijkt dat je deze pandemie alleen met repressieve maatregelen de baas kunt blijven. Maatregelen die alleen in een dictatuur zoals China of een verlichte dictatuur zoals Marokko genomen kunnen worden.

Vanmorgen heeft Everdien haar 2e vaccinatie , die gepland was in Apeldoorn op 18 mei, kunnen verzetten naar 11 mei, in Zutphen. Nu kunnen we tegelijkertijd, althans Everdien om 8.22 uur en ik om 8.05 uur, mooi geregeld zo door de GGD medewerker die heel coöperatief was.

Warnsveld 08-05-2021, zaterdag

Gisterenmiddag gingen we wandelen bij kasteel Suideras bij Wichmond, dat is vlakbij de garage van Freddy waar de camper gerepareerd wordt. Daar waren we dinsdag al langs gereden, toen was de alarminstallatie eruit gesloopt als mogelijke veroorzaker van de storing maar er werd nog verder gezocht. Tot onze verrassing stond de camper klaar gisterenmiddag, er was net een proefritje mee gemaakt. Er was een nieuw zekeringskastje voor het motorgedeelte ingezet, ook daar bleek sluiting in te zitten. Al met al langer dan een dag mee bezig geweest, de rekening à €660,- viel ons daarom nog mee.

We zien bijna geen mogelijkheid om nog met de camper een tripje door Nederland te maken. We hebben  niet alleen die prikafspraak staan  en bovendien ook allebei nog een onderzoek  in het ziekenhuis. Ook hebben we wat afspraken met vrienden om te ontmoeten.

Dan is er nog hemelvaartsdag en Pinksteren en als we al zien hoe druk het momenteel is met campers in de meivakantie, dit ondanks het bar slechte weer, dan beloofd dat niet veel goeds. Dan wachten we wellicht even totdat we naar het buitenland kunnen. Wellicht zal dat pas zijn op 9 juni als Frankrijk weer zijn grenzen opent voor buitenlandse reizigers, mits voorzien van een ‘gezondheidsverklaring.’ Wellicht volstaat hier het gele boekje?

                             Een Canadese gans met 4 jongen op weg naar het water van de Berkel in Zutphen.

Kasteel Suideras in Wichmond

Cipreswolfsmelk, bij het kasteel.

Look zonder look. Dit is een waardplant voor he Oranjetipje die daar dan  ook rond fladderden

Donderdagmorgen was het wel even schrikken.

Toen we de gordijnen van de slaapkamer open deden zagen we beneden in ons tuintje een sperwer bezig een vogeltje op te peuzelen. We moesten meteen aan ‘onze’ mezen denken maar na een tijdje zagen we ze allebei nog druk in de weer met het voeren van de jongen. 

Door het veel te koude weer zijn het toch al moeilijke tijden voor mezen, de kans dat een aantal het niet overleeft is groot. Rupsjes en maden groeien minder hard met koud weer of kruipen weg en kunnen minder goed gevonden worden. Bovendien moeten jonge mezen vaker ‘bijgewarmd’ worden door de vrouwtjesmees zodat het mannetje alleen voedsel moet zoeken.

Afgelopen dinsdag waren de gierzwaluwen weer terug bij ons bij de kerk. Zolang we hier wonen, bijna 50 jaar, komen ze iedere dag de eerste week van mei. Met de afgelopen huidige koudeperiode hadden we verwacht dat ze later zouden komen dit jaar maar nee hoor.

Nu zijn ze het dak van de kerk aan het vernieuwen, ongelukkiger kan het niet omdat die zwaluwen onder de dakpannen hun nest maken. Dinsdagmiddag daarom de gemeente gebeld om eens verhaal te halen maar diegene die er over gaat heeft vakantie tot maandag. Maar als een wonder kwam gisteren het dak klaar aan een kant, de andere kant hoeft voorlopig niet te gebeuren. Toch gaan maandag we contact opnemen met de gemeente met de vraag of er geen gierzwaluwkasten kunnen worden opgehangen want we vragen ons af of ze nog goed onder de pannen kunnen komen om te nestelen.

Hier ligt het dashboard open, de alarminstallatie is uitgebouwd.

Dit is de alarminstallatie en een ongelooflijke wirwar van draden

Warnsveld 15-05-2021, zaterdag

Er zijn GGD’s die het gele boekje niet meer invullen, zo ook in onze regio. We zijn afgelopen dinsdag beiden voor de 2e keer  gevaccineerd tegen corona maar er staat maar 1 vaccinatie, de eerste, in het boekje.  We kregen wel een Registratiekaart coronavaccinatie  mee waar beide vaccinaties op staan. 

Woensdag zei Hugo de Jonge dat GGD’s het boekje niet hoefden in te vullen omdat het geen internationale status heeft. Dat is echter gelul, het gele boekje is een internationaal erkend document voor vaccinaties . Duitsland heeft liever dat gevaccineerde Duitsers dit ook in het gele boekje laten registreren. Volgens de Jonge volstaat de registratiekaart zolang er nog geen app beschikbaar is. Die app zal er niet voor eind juni zijn.

Daarom hebben we de Registratiekaart gekopieerd, de 2e vaccinatie eruit geknipt en in het gele boekje geplakt. Dit is geen fraude, we vervalsen niets, geen handtekening of zo, dit is ter verduidelijking, het gele boekje is in het Frans en Engels terwijl de Registratiekaart in het Nederlands is. Want we willen wel kijken in welke landen we eind deze maand als Nederlanders, met de nu nog hoge besmettingscijfers in ons land (tot gisteren na Zweden de hoogste van Europa) welkom zijn als gevaccineerden.

                                                               Macro foto van de bloem van een Weegbree

Hierboven een sluipwesp op het Fluitenkruid.

 

Het klein geaderd witje.

De kolibrivlinder die met zijn lange roltong honing uit de bloem van het Zenegroen haalt. Foto wat vaag, zeer snelle vlinder en het fototoestel staat op automaat.

Want op dit moment zijn we bijna nergens welkom, wel bv in Portugal en Finland. De rest van de Europese landen staan voor ons nog op oranje, de besmettingscijfers zijn daar veel lager maar omdat Nederland nog hoge besmettingscijfers heeft wil men daar geen Nederlandse toeristen. Als voorbeeld Spanje, een beoogd vakantiedoel van ons. Daar is een PCR test verplicht voor inreizende toeristen  tot 20 mei, daarna volstaat een  vaccinatiebewijs , uitgezonderd o.a. voor Nederlanders.

Vandaag is het aantal besmettingen gedaald met 1045 tot 4520. Op weekbasis is er een daling van 21%. Hopelijk houdt deze daling aan zodat meer landen naar geel gaan zodat we misschien over 2 weken..…

We hebben muizen in de camper gehad toen hij in de stalling stond. Alle etenswaren hadden we  er weliswaar uit gehaald  maar er was een keukendoek aangevreten. W.s. zijn ze alleen op zoek geweest naar nestmateriaal want we hebben 2 muizenvallen gezet maar de kaas was niet aangevreten.

Als laatste : de mezen zijn nog niet uitgevlogen maar we hebben deze week een Kolibrievlinder in de tuin gehad, 10 dagen later dan vorig jaar wat natuurlijk alles met het te koude weer te maken heeft wat voorlopig nog zal aanhouden.

Warnsveld 22-05-2021, zaterdag

Woensdagmorgen zagen we een sperwer in de kersenboom bij de buren naar ‘ons’  mezenkastje loeren waar de ouders aan en af vlogen om de nu grote jongen te voeren. Snel een foto gemaakt door het raam heen en toen schrok hij en vloog weg. Beide ouders waren even later weer aan het voeren. De sperwer was hier 2 weken geleden ook al op bezoek toen hij een meesje heeft geslagen. We kunnen niet ontdekken waar hij nestelt, wellicht in een van de bomen in de ‘Overtuin’ waar we de specht ook horen hameren.

Gisterenmorgen vroeg zijn de jonge mezen uitgevlogen, we hebben het niet gezien i.t.t. vorig jaar.

Behalve donderdag,  was het opnieuw slecht weer deze week. Maar  donderdag hebben we oa. de heg geschoren omdat het droog bleef, van fietsen en wandelen kwam niet veel terecht, liever gezegd niets omdat we ook nog wat in de tuin hebben gewerkt.

 

           Sperwer in de kersenboom bij de buren, loeren naar de mezen. Foto minder scherp, door het raam genomen.

       Pluisbol van een paardenbloem.

 

Links: smalle wikke

Bloem vaantjesboom, ook wel zakdoekjes boom genoemd, 

Voor het eerst in deze coronaperiode ben ik deze week wat onrustig geweest in die zin dat ik vreselijk veel zin kreeg om met de camper weg te gaan. Daar speelt in mee dat we beiden gevaccineerd zijn en dat de weersverwachting na een lange periode van te koud en nat weer nog geen licht puntjes te zien gaf. Ik heb overwogen of we een PCR test zouden nemen en dan in 3 dagen naar Spanje zouden rijden. Voor zowel Frankrijk als Spanje  is een negatieve PRCr test vereist niet ouder dan 72 uur. Nu rijden we in de winter ook in 3 dagen naar Spanje dat is geen punt, maar in de loop van de week kreeg ik wel het gevoel dat het, itt in de winter , nu geen eigen keuze is en begonnen  die 3 dagen als een keurslijf te voelen.

Bovendien lijkt het weer in de loop van volgende week op te knappen en kunnen we beter wachten totdat op 9 juni  toeristen weer welkom zijn in Frankrijk. In Spanje mogen toeristen die volledig gevaccineerd zijn 7 juni weer het land in zonder PCR test. We hebben wel de camper ingepakt staan , we wilden een paar dagen in Nederland weg, maar het  weer is  te slecht , daarom gaan we alleen maar morgen naar campervrienden in Twente. En omdat de camper reisklaar is kunnen we altijd nog beslissen om in Nederland een paar dagen weg te gaan mocht het weer eind volgende week opgeknapt zijn.

Warnsveld 28-05-2021, vrijdag

We hebben weer 1 dag camperen achter de rug, toe maar.

We zijn nl zondag bij Henk en Marita op bezoek geweest , die we al een aantal jaren kennen vanuit  Marokko. We hebben op een mooi stekje gestaan aan een meertje bij de Regge in Enter (Twente) waar wat watervogels waren oa, korte tijd 2 visdiefjes. Het was warempel de enige droge dag sinds lange tijd dus we hebben een lekkere wandeling kunnen maken langs het riviertje de Regge waar we planten zagen die we niet eerder gezien hadden, zoals de blaartrekkende boterbloem.

Aan het meertje hebben vrijwilligers een werf gebouwd waar net als vroeger zompen worden gebouwd. Een zomp is een platbodem waar vroeger op smalle binnenwateren werd gevaren om goederen te vervoeren. De zomp kennen we hier bij ons in de buurt van de Berkelzomp die toeristen vervoerd , net zoals de Reggezomp tegenwoordig in Enter. De Berkelzompen werden trouwens vroeger ook in Enter gebouwd.

                                                                  Bloeiende toorts van een kastanjeboom.

          Het riviertje de Regge.

      De 'Waarf'. Scheepswerf uit 2009.

Mooi gelegen cp in Enter (geen voorz.)

 

We hebben besloten om volgende week maar weer eens te vertrekken met de camper, september naar Duitsland was voor het laatst. We beginnen in eigen land, eerst bij Appeltern, daarna naar het natuurgebied de Maasduinen om vervolgens via Maastricht België in te trekken. Daar blijven we 2 dagen , dat is het maximum zonder je te hoeven laten testen. Op 9 juni gaan we dan naar Frankrijk, dan zijn toeristen weer welkom , mits gevaccineerd. Daarna is het plan om verder naar La Rioja in Spanje te reizen. In Frankrijk en Spanje zijn veel minder besmettingen dan in Nederland. We houden wel in de gaten dat we niet in gebieden komen waar meer besmettingen zijn.

Overigens verandert er verder niets in ons gedrag nu we volledig gevaccineerd zijn wbt het serieus nemen van de regels, we blijven voorzichtig.

Tuingeranium bloem met regendruppel.

                           Akelei

Ook de Clematis staat nu in bloei. Door het te koude weer later dan anders.

Zie hier het vervolg :   zomer 2021