Marrakech 23-03-2023, zaterdag 

Merkwaardig genoeg was er geen oproep van de muezzin tot gebed vanaf de Koutoubia moskee, die hier op ongeveer 200 m afstand ligt., slechts gescheiden door een smalle weg en een kerkhof. Het was hier vannacht eh, muisstil om maar eens een cliché opmerking te vermijden. De moskee is een tijdje gesloten geweest wegens restauratiewerkzaamheden na schade door de aardbeving. Maar hij is weer in gebruik, gisterenmiddag was het zo druk dat gelovigen moesten bidden op het plein voor de moskee waar ook allemaal kleden lagen dus het zal wel vaker gebeuren.

Een van de vele mogelijke bijwerkingen van de sterke ontstekingsremmer (ISOX 200) zijn slaapstoornissen. En jawel hoor , ik was vannacht om 4 uur klaarwakker, dus met 4 uur slaap was ik vandaag niet zo heel  fit. Maar hoewel het nog veel te vroeg is om te juichen, ben ik hoopvol dat de medicatie aan slaat.

 

Niet alles om ons huis te verfaaien past in onze bagageruimte in de camper

De aardbeving van afgelopen oktober heeft ook in Marrakech schade aangericht, niet alleen in de medina aan wat huizen en aan de stadsmuur maar ook aan historische monumenten zoals het Paleis Bahia en de Saadische tuinen, die dan ook ( voor een deel) gesloten zijn, hoewel Palais Bahia gewoon weer geopend is volgens onze vriendin Trui die daar pas nog geweest is..  Jammer maar die hebben we al meerdere malen bezocht. Evenals de medersa  Ben Youssef, maar die is geopend dus zijn we daar  naar toe gewandeld, 1,7km , dat was te doen met mijn voet dachten we , gisteren hadden we ook bijna 5 km gelopen.

Een riad is een oud Marokkaans herenhuis, vaak verstopt in de steegjes van de Medina. De huizen waren vroeger voor de rijkere burger.

We laten geen aardbevingsschade  zien aan huizen, wel de maatregelen die men heeft genomen om instortingsgevaar te voorkomen.

Dus zijn we naar de koranschool gewandeld en daar hadden we zeker geen spijt van. We kwamen door een klein deel van Marrakech waar we nog nooit geweest waren, een straat met winkels met Marokkaans home design. Wel liepen we door een gedeelte waar hele straten overdekt waren met steigermateriaal die muren stutten om instortingsgevaar  door de aardbeving tegen te gaan. Een beetje bizar om tussen en onderdoor  bouwvakkersmaterialen te lopen als toegepaste kunst. We konden nog even binnen kijken bij een Riad die verbouwd zou worden tot restaurant. Langzaam kwamen we bij de madrassa in de buurt, langzaam door de drukte in de straatjes  en omdat we ook overal wilden snuffelen in leuke winkeltjes. Het was redekijk druk voor de kassa maar we hoefden niet lang te wachten.De toegang was 50 Dh pp., wat krijg je daar een fantastisch voorbeeld van Marokkaanse architectuur te zien. Overal waar je kijkt zie je schitterend bewerkte muren, vloeren of plafonds .

 

De binnenplaats van de Medersa Ben Youssef en nog veel meer forto's

De Medersa Ben Youssef is gesticht in de 14e eeuw, het is een koranschool, een madrassa  die 900 studenten kon huisvesten die in kleine kamertjes verdeeld over 2 verdiepingen woonden. Je komt al snel in een prachtige binnenplaats geplaveid met wit marmer met een bassin in het midden. De muren zijn prachtig gedecoreerd met tegelwerk in geometrische patronen die ingewikkeld zijn, zgn zellijtegels.  De studentenkamers kijken op de binnenplaats uit, andere studentenkamers liggen rond weer prachtig gedecoreerde kleine binnen plaatsen. Door een soort poort kom je in de gebedsruimte met een piramidevormige koepel van cederhout en deze ruimte is door marmeren zuilen in drieën verdeeld. In de nis die de richting van Mekka aangeeft, de Mihrab, staan gekalligrafeerde verzen uit de koran. Toen we even in een file moesten staan om weer naar buiten te komen, waren we erg onder de indruk van de schoonheid en een bijzonder fraai staaltje van vakmanschap wat we hadden gezien. En dit ondanks het feit dat we we al eerder waren geweest blijft het verrassend.

 

De nis in de gebedsruimte, de Mihrab is mooi gekalligrafeerd, verder nog een paar foto's van de gebedsruimte.

We zijn oa. door de lederwarensouk verder geslenterd want het werd tijd om ergens in de buurt van het Djemaa El Fna plein te gaan lunchen. Niet echt Marokkaans , we kozen voor shoarma met frites met een flesje Oulmès  water 62 Dh,  we hadden na het eten een voldaan gevoel. We moesten nog brood zien te vinden, daarvoor hoefden we niet lang te zoeken, er stonden enkele karretjes met brood langs de weg die langs de Koutoubia moskee gaat. Weer viel ons het drukke verkeer op en vooral dat iedereen wil laten merken dat hij een toeter heeft . Wat een leuk dagdeel hadden we weer gehad, we zijn toch wel Marrakech minded ondanks de hectiek, de vele toeristen, de toeristenmelkers en - meuk valt er veel te zien en te genieten. Het was vandaag wat grauw weer, regen bleef uit en het werd 25º

Stereotiep beeld van een waterverkoper op het Djema El Fna plein, je ziet ze minder dan vroeger

cp Parking Koutoubia Siecode CC: 20835

NN31.62425 W7.99628, 110 Dh met voorz.

Marrakech 24-03-2024, zondag

Zondag rustdag, voor het grootste deel  kwam dat wel uit vandaag. Gisterenavond kwamen er 2 Spaanse busjes, jonge ouders met kinderen en die waren tot laat, een uur of 12 lawaaierig, een gedrag wat Spanjaarden niet vreemd is, de Semana Santa is begonnen. Toen we gingen slapen was het stil, dat was louter toevallig. En alweer geen muezzin om 6.15 uur, ook nu bleef het stil, gelukkig maar omdat ik dit keer goed heb geslapen, het korte slapen van de vorige nacht had kennelijk niks met de medicijnen te maken maar was toeval.  Toen we opstonden werd het zwaar bewolkt, eerst scheen er nog een waterig zonnetje. Omdat er voor vandaag regen werd verwacht, de meest sombere verwachting was van  de Apple weerapp waar we doorgaans vertrouwen in hebben die om 11.00 uur motregen voorspelde , besloten we om naar een camping te gaan, dat leek ons beter als je toch de stad niet ingaat. We stonden op de cp bij de koutoubia wel erg dicht boven op elkaar, een beetje meer ruimte leek ons toch prettiger , ook al zou je binnen moeten zitten vanwege de regen. We vertrokken om een uur of half 10 (8.30 Marokkaanse tijd) en zoals we , (ik althans) verwacht hadden was het tamelijk rustig op de weg.  Nu had Everdien wat slechter geslapen, geplaagd door herinneringen aan de hectiek van het verkeer van 2 dagen geleden. Het was maar 15 km , uitgeleide gedaan door een horde  okergele petit taxi’s waren we snel voorbij de overstapplaats ( grand taxi’s mogen maar tot de stadsgrens ) en toen werd het rustiger op de weg tot we de N9 bereikten. Deze was zelfs heel rustig en aan deze uitvalsweg naar de tolweg ligt ook de camping El Ferdaous, een camping die prima is, iets meer basic dan Le Relais de Marrakech waar we vroeger wel stonden, maar hier zijn wat winkeltjes en een restaurantje  in de buurt en zoals gezegd aan de N9. 

Tot onze verbazing en tegen de voorspellingen in bleef het droog en pakten we de stoelen uit de camper nadat Everdien het erop gewaagd had een klein wasje te doen, het zou droog blijven tot 13.00 uur. En tot onze vreugde klaarde het vrijwel helemaal op en terwijl links en rechts van ons buien voorbij trokken, zaten wij, bij een wind van tegen de 50 km p.u, blijmoedig in de zon te lezen, zondag rustdag.

Reichardia Tingintana , een Nederlandse naam bestaat kennelijk niet, in het Engels heet hij Valse Zeugdistel.

Weegbreeslangenkruid

Een van de minder mooie kanten van Marokko

Marrakech, Camping El Fardaous, CC sitecode 19010

Niet alleen in Nederland zijn besmettelijke ziektes als mazelen en kinkhoest weer aan een opmars bezig dankzij niet alleen religieuze overwegingen maar ook door de  anti-vax quinoa etende Yogameisjes en  andere mallotige influencers  die een ‘natuurlijke ‘levenswijze boven de wetenschap stellen. Ook in Marokko steekt mazelen de kop weer op en is er een uitbraak in de Sous Regio waarin.a.  de miljoenenstad Agadir ligt Het ministerie van Volksgezondheid in Marokko heeft een uitgebreide landelijke campagne gelanceerd om de vaccinatie tegen mazelen te versterken. De campagne heeft als doel om de vaccinatiegraad van kinderen te herstellen tot de niveaus die werden waargenomen vóór de coronapandemie, die een daling van de vaccinatiegraad in de meeste regio's en provincies van het land heeft veroorzaakt.

Omdat het later in de middag nog steeds droog was, hebben we een kleine wandeling in de omgeving gemaakt. Daar werd je niet echt blij van, er was een grote rotzooi op de velden, braakliggende terreinen , rondom de camping. Het wordt tijd dat er weer eens gehandhaafd gaat worden op de uitgifte van plastic zakken! 

Uiteindelijk ging het helemaal niet regenen, het werd vandaag 21º. Omdat het voor een deel een doorgangscamping is was het aan het eind van de middag aardig vol met campers hier op  El Ferdaous.

Marrakech 25-03-2024, maandag

De dag begon zwaarbewolkt en het begon wat te druppelen om 9.00 uur, daarna werd het droog maar bleef zwaarbewolkt.  Dat was het sein om weer eens na lange tijd de walstroom in te pluggen, Het was nl ook koud, 17º en bij gebrek aan zon zou het wel niet snel opwarmen dus hebben we  een elektrisch kacheltje aangezet.

 

De Marokkaanse koning heeft Poetin gefeliciteerd met zijn overwinning en nu heeft Marokko ook steun aangeboden aan Rusland na de aanslag in Moskou. Het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde de terreurdaad "ten zeerste" en zei bereid te zijn om met Rusland samen te werken op het gebied van terrorismebestrijding. Dit zal ongetwijfeld zijn omdat

Marokko sterke handelsbetrekkingen heeft met Rusland  zoals we al schreven maar hoe zit het eigenlijk met de relatie tussen Marokko en die andere grootmacht, China?

 De Wisselbloem, Lantana camara

Schinus longifolius

Zuid Afrikaanse Margriet

Mannentroost ook wel Loodkruid

Dat land breidt zijn invloed in Afrika steeds verder uit, zo ook in Marokko. Enkele voorbeelden van deze invloed via economische projecten waarover  we de laatste tijd lazen:

 

-het officiële  bezoek van Koning Mohammed VI aan Peking in 2016 markeerde een keerpunt in de betrekkingen tussen Marokko en China. Dit bezoek resulteerde in een strategisch partnerschap dat diverse sectoren omvat. Er kwamen ambitieuze plannen uit voort.   Zo bv de bouw van een industriële stad nabij Tanger, met een investering van één miljard dollar. Deze stad, genaamd "Cité Mohammed VI Tanger Tech", zou ongeveer 200 Chinese bedrijven huisvesten en duizenden banen vertegenwoordigen. Hoewel het project in 2021 vertraging opliep door de terugtrekking van de aanvankelijke  Chinese sponsor, Haite Group, is het uiteindelijk gestart dankzij een overeenkomst van de Marokkaanse regering met andere in China gevestigde bedrijven.

 -de Chinese groep Aeolon, gespecialiseerd i:n de productie van windturbinebladen, is onlangs begonnen met de bouw van zijn eerste buitenlandse fabriek in Nador ( Noord Marokko). De fabriek, die in 2025 operationeel moet zijn, zal jaarlijks 600 windturbinebladen produceren voor de Europese, Afrikaanse en Midden-Oosterse markten. Het project, dat 220 miljoen euro kost, zal 3.300 banen creëren in de regio.

-Marokko zet ambitieuze stappen om een wereldleider te worden in de productie van batterijen voor elektrische voertuigen. Hierbij richt het land zich op samenwerkingsverbanden met grote Chinese investeerders en is het van plan om metalen te winnen uit de zeebodem rond de Canarische Eilanden, een gebied dat onderwerp is van een territoriaal geschil tussen Spanje en Marokko.

-De Chinese batterijenproducent Shinzoom, gespecialiseerd in de productie van anoden voor lithium-ionbatterijen, gaat 5 miljard dirham investeren in de nieuw gebouwde stad Tanger Tech., een soort Silicon Valley van Marokko Het omvangrijke project beslaat 30 hectare.-

-Om aan de groeiende vraag te voldoen en van Marokko een centrum voor deze sector te maken, zal het Chinese bedrijf Qingdao Sentury Tire, een fabrikant van auto- en vliegtuigbanden, zich in Marokko vestigen. De fabriek, met een totale investering van 297 miljoen dollar, zal in het eerste productiejaar 3,6 miljoen hoogwaardige radiaalbanden voor personenauto’s en lichte vrachtwagens produceren, meldt het Chinese medium Caijing. Verwacht wordt dat de fabriek mettertijd haar jaarlijkse productiecapaciteit zal verhogen tot 6 miljoen banden. De bouw zal naar verwachting 18 maanden duren.

En zo zijn er nog meer voorbeelden van de Chinese invloed van China in Marokko.

Een bolcactus, Grootmoedersstoel

Een Datura Wringiii

Deze oude Chevrolet staat al een paar jaar op de camping , blootgesteld aan weer en wind.

 

Op de camping stond een dun laagje water  door tamelijk veel regen in korte tijd.

 

 

Om 12.00 uur begon het serieus te regenen en hebben we daarna gedwongen binnen moeten zitten. Dat leek ons een geschikt moment om de aangifte inkomstenbelasting 2023 te verzenden. En eens nader te duiken in de Chinese invloed in Marokko, zie hierboven. Het regende stevig door, dat deed het in grote delen van Noord Marokko. Na zon 3,5 uur stopte de gestage fikse regen en toen kwamen er even later van tijd tot tijd buien. De camping stond voor een groot deel blank, gelukkig met een  dun laagje water . Ten zuiden van de Hoge Atlas bleef het droog, het gaat daar wel flink waaien morgen, bv in M’Hamid 70 km p.u. daar komt ws een zandstorm, kan er weer Saharastof de lucht ingaan.

In de regen bleef de temperatuur steken op 16º.

Mohammedia 26-03-2024, dinsdag

Inderdaad , daar zijn we vaker geweest in Mohammedia, in het begin van onze reis. Maar toch hebben we vanmorgen eerst lopen, liever gezegd zitten dubben wat we zouden gaan doen. Vanochtend om 7.00 uur  viel de eerste bui op ons camperdak, geen verrassing want dat was voorspeld, sterker nog de weersverwachting voor de kust is de eerste dagen matig, daarna ronduit slecht. Dan ziet de verwachting voor Marrakech er wel beter uit maar na overwegingen gaf het rijden naar de kust toch de voorkeur, we zijn al een tijd niet meer aan zee geweest, sinds begin februari niet meer. Gekozen voor Mohammedia omdat je  daar de aardige camping Ocean Blue hebt en je bovendien de Carrefour en een groente/fruit marktje op loopafstand hebt, evenals wat restaurantjes.

We zijn weer in Mohammedia, de branding is tamelijk onstuimig en er zit een buitje boven de oceaan.

Regen onderweg

Vlasleeuwenbek

Roze Maagdenpalm

Dus zijn we  om een uur of 10 vertrokken, het was toen nog droog. Op de N9 stond soms wat water , we hadden toch al besloten via de tolweg te gaan. Toen we die bereikten begon het te regenen en dat ging 1,5 uur zo door. En de wind nam ook flink toe tot zo’n 70 km op de zijkant, we kachelden daarom met ongeveer 85 km over de weg. De route is saai, ook als het niet regent, eerst kale steenvlaktes, weinig dorpjes, niet veel te zien dan modderstroompjes. Maar het werd op een gegeven moment droog en de eerste bloemen verschenen in de bermen. Echter de regen maakte plaats voor felle buien zodat het weinige verkeer langzamer moest rijden. Er zaten ook windstoten in de buien, vlak voor Casablanca werd het droog maar de wind bleef. Tot onze verbazing was het bij Casablanca niet eens zo druk, dat hebben we niet eerder meegemaakt, ongetwijfeld zal het met de ramadan te maken hebben. Eenmaal Casablanca voorbij is het niet ver meer naar Mohammedia en om 13.10 uur stonden we voor de Carrefour, we moesten de voorraad weer aanvullen. 

 

Mariadistel

Kaapse Iris

Wilde peen

We zagen geen restaurantjes die open waren , wellicht tegen de avond, we hadden bij Cis en Riet gelezen dat ze in de buurt van de camping een paar dagen geleden nog heerlijk gegeten hadden. Maar we hebben eerst nog wel een aantal lekkere dingen gekocht, Everdien wil wel koken vanavond en eventueel morgen ook. 

We vinden het behoorlijk druk op de camping, er zijn meer campers  dan we hadden verwacht, de ramadan is toch voor veel camperaars geen reden om overhaast te vertrekken.

Wij merken tot nu toe ook niet veel van de ramadan, dat komt ook omdat we in wat grotere steden zijn geweest of waar toeristen komen zodat als we uit eten wilden we dat ook hebben kunnen doen. We hadden meer opgefokte mensen verwacht, de ramadan blues zoals Everdien dat noemt, daar merken we weinig van. Je moet er rekening mee  houden dat er ’s morgens geen vers brood verkrijgbaar is , pas in de middag, dan gaan ook veel winkeltjes pas open.

Over ramadan gesproken, het stond gisteren ook in Bladna.nl (Marokkaans nieuws in het Nederlands) maar tijdens de ramadan wordt er in Marokko meer porno gekeken dan buiten deze maand. En dan pas na de avondmaaltijd, seks is verboden tussen zonsopkomst en -ondergang, kennelijk ook soloseks.

We hebben vanmiddag nog een wandeling over de boulevard gemaakt, even uitwaaien en genieten van de onstuimige branding

Op een klein buitje na bleef het vanmiddag droog, we konden in de luwte van de camper zitten lezen want het waaide wel hard en het was opnieuw  maar 16º.

Mohammedia 27-03-2024, woensdag 

Vanmorgen bij het opstaan was het zwaarbewolkt en in de camper 15º. Voor het eerst sinds lange tijd de kachel weer aangehad, totdat na 3 kwartier de zon doorbrak. En omdat het vandaag redelijk zonnig zou worden, al vroeg de lakens in de was gedaan. De komende dagen zal er van was drogen buiten  niet veel komen gezien de weersverwachting.

Bont Zandoogje, die komt bij ons in Nederland ook voor.

Vlasleeuwebekje

Akkerleeuwebekje

Blauwzwarte Houtbij met geel stuifmeel op de rug.

De Coronacrisis heeft een negatieve impact gehad op de werkgelegenheid in Marokko. Er zijn  banen verloren gegaan en het aantal werklozen is in een jaar gestegen van 11,4% naar 13,5%, het hoogste niveau ooit gemeten door het Marokkaanse nationale bureau voor planning en statistiek (HCP). De werkloosheid in stedelijke gebieden is meer gestegen dan op het platteland maar door de aanhoudende droogte in het zuiden zou ook daar de werkloosheid sneller kunnen gaan stijgen.

Volgens de HCP zijn er in 2023 432.000 banen verloren gegaan, vooral in de dienstensector, de industrie en de landbouw. Het aantal werklozen dat eerder heeft gewerkt, steeg met 98.000 personen tussen 2022 en 2023.

De werkloosheid onder universitair afgestudeerden in Marokko is in 2023 gestegen tot 25,9 procent, het hoogste niveau in meer dan achttien jaar. Dat betekent dat 1op de 4 afgestudeerden werkloos is. Morgen w.s. meer hierover.

De zaaddozen van de Lampenpoetser

Een Marokkaanse Aalscholver

De campinghaan

De onstuimige  branding is bruin van het zand

We hebben het al even over de weersverwachting gehad, maar die is ronduit slecht voor de komende dagen. Vrijdag, zaterdag en zondag kan er veel regen vallen en bovendien zal de wind, die vandaag ook al af en toe 50km p.u. was gaan toenemen. We passen onze reisplannen hierop aan, we gaan vrijdag voor 3 dagen naar Kenitra naar de stadscamping, dan kunnen we op droge momenten de stad inwandelen. We denken dinsdag of woensdag dan weer over te steken naar Spanje, de boten zullen dit weekend door de stormachtige wind wel niet varen, net nu de Spanjaarden die hier met Santa Semana zijn terug zullen moeten om maandag weer aan het werk te gaan, een 2e paasdag kennen ze slechts in een klein deel van Spanje. Het is slechts  onze verwachting maar we denken dat het maandag wel eens een chaos in de haven zou kunnen zijn met Spanjaarden die dan, omdat maandag de wind gaat liggen volgens de verwachting, allemaal verlaat terug willen naar Spanje.  Maar we kunnen het mis hebben.

Vandaag was het gelukkig na de dip in het weer van de afgelopen 2 dagen, weer aangenaam om buiten te zijn, zeker vanmiddag toen vanaf 14.00 uur de zon de wolkenvelden had verdreven en het 20º werd.

Mohammedia 28-03-2024, donderdag

Vannacht hoorden we voor het eerst de muezzin de gebedsoproep doen, dat betekent dat de wind wat gedraaid was en niet meer pal uit zee kwam. Het was trouwens een prachtig gezongen gebedsoproep.

Het is nog steeds aardig druk op de camping. Er staan mensen die hier al langer verblijven maar er wordt ’s ochtends ook tamelijk veel weggereden en in de loop van de dag komen er dan weer andere campers. Er stond een Nederlandse camper vlakbij ons en kom, laat ik eens een praatje maken in het Nederlands. Dat is weer eens wat anders dan met de Franse buurman een small talk hebben zoals toen hij zijn raam aan het kitten was: u heeft vast ook de weersverwachting gezien voor de komende dagen. In de Nederlandse camper bleek echter om een jong stel uit Nieuw Zeeland te gaan die in Nederland een camper hadden gekocht. Zij reizen al 5 jaar rond, eerst als backpackers door India en Pakistan en later met de camper. En dat met 2 jongens  van nu 10 en 6 jaar die ze zelf onderwijs geven, ook dat is in Nieuw Zeeland verplicht, net zoals in Nederland. Aardige mensen die al bijna 3 maanden in Marokko zijn een daarom even in Ceuta de grens overgaan en zodoende in Spanje zijn. Ze gaan daarna meteen weer Marokko in en kunnen dan weer 3 maanden blijven, dat doen wel meer mensen o.a. Cis en Riet hebben dat ook gedaan een paar dagen geleden. Hoe ze een en ander financieren, daar zijn we niet aan toegekomen, ik vond dat ook te onbeschaamd nieuwsgierig  bij zo’n korte kennismaking.

Wat planten hier op de camping, te beginnen met Euphorbia, lijkt op een cactus maar is het niet .

Een kuip met een hangplant er in, het is 

soort van Mesembryanthenum

De bloemen van de plant, ingezoomd

Mediterrane Winde

Vanmorgen weer een wandeling gemaakt o.a langs 2 restaurants die vanavond open zijn, we gaan eten bij Saint Michel, die is het dichtstbij. We willen voorlopig nl niet meer dan 5 km per dag lopen ivm mijn voet. Daar gaat het wel goed mee, een beetje pijn, maar de pillen die ik slik zijn ontstekingsremmend en tevens pijnstillers, we moeten even afwachten hoe het de komende dagen zal gaan. Vanmiddag heb ik nl de laatste pil van de kuur van 7 dagen genomen. Dus dichtbij de camper eten anders loop ik misschien teveel. 

De zee blijft hier fascinerend om te zien, zeker nu het al een paar dagen stevig waait, zijn de hoge golven die op de rotsen stukslaan en veranderen in een hoge  waaier van water, spectaculair om te zien.

Een soort Arcttotheca

Gele Hoornpapaver

Idem maar dan zonder bloem.

Alyssum, ook wel Zeeschildzaad

Vannacht gaat het regenen en gedurende 3 dagen zal er regen of zullen er buien vallen met ook nog eens veel wind.

Niet alleen Noord Marokko krijgt te maken met slecht weer, Ook Spanje ,Portugal, Nederland en nog meer landen hebben/krijgen te maken met storingen die rondom een omvangrijk lagedruk gebied te westen van Ierland ontstaan   en die voor regen en ook wind zullen zorgen, een schrale troost zullen we maar zeggen. De depressie heeft zich ontwikkeld tot een storm met de naam Nelson. Maar vandaag waren er nog brede opklaringen en met een matige tot krachtige wind werd het 22º. Maar vanavond is het nog droog, we gaan straks uit eten., vanaf 21.00 uur kunnen we daar terecht voor een speciaal ramadan menu.

Mohammedia 29-03-2024, vrijdag

Alerte météo : Très fortes pluies localement orageuses et fortes rafales de vent avec chasse-poussières du vendredi à dimanche dans plusieurs provinces.

We wisten wel dat het de komende dagen slecht weer zou worden, daar schreven we gisteren ook al over, maar toen dit weeralarm gisteren aan het eind van de middag verscheen in sommige  media in Marokko , deed het  ons besluiten om niet verder te gaan vandaag  naar Kenitra wat 115 km noordelijker ligt, want hoe noordelijker in Marokko hoe slechter het weer wordt. Windstoten tot 95 km en neerslaghoeveelheden  tussen de 90 en 130 mm in 3 dagen, dat is heftig en kan mogelijk tot wateroverlast leiden. We staan hier goed naar ons idee, wat beschermd door  flats en het regenwater kan hier goed weg, we blijven hier nog 3 dagen veilig staan naar ons gevoel.

Dat was nog voor dat we om 21.00 uur naar het restaurant gingen voor een speciaal ramadan diner. Het restaurant heette Saint Michel en er werden  Franse chansons  gedraaid, waarschijnlijk om de naam eer aan te doen. Het diner was allesbehalve Frans maar Marokkaans van de meer verfijnde keuken. Er kwam een keur aan hapjes, Marokkaanse specialiteiten, op de tafel, van hartig  tot zoet en heerlijk gekruid. En was het geen typisch Marokkaanse specialiteit zoals bv een quiche, dan hadden ze een Marokkaanse touch gekregen.  In totaal waren het  15  hapjes + nog een bord met zoetigheden. Het was niet alleen teveel om op te noemen maar ook teveel om op te eten, we hebben wel altijd standaard plastic zakjes bij ons omdat we niet al te grote eters zijn. M.a.w., we hebben wat mee naar huis genomen.  Dit verrassingsdiner kostte slechts 119 Dh voor 2 personen, zeg maar €5,75  p.p. en daar zat dan 1 kop koffie en 1 glas jus d’orange bij inbegrepen, deze prijzen zullen we missen als we Marokko uit zijn. Je moet dan oppassen dat je niet gaat overdrijven met de fooi. We hadden wel last van onze buik later op de avond, niet omdat we niet gewend zijn om laat te eten maar omdat het teveel was en je wilt toch alles proeven, iets met oog en maag.

Rode Schijnsmurrie op de camping

We hebben gisterenavond gesmuld van een keur aan hapjes.

Cactussoort op de camping.

 

 

 

Spaanse Gouddistel

We zijn niet de enige die hebben besloten hebben om hier vandaag te blijven, sterker nog, er zijn er meer bij gekomen dan er vertrokken zijn. Mensen volgen natuurlijk ook het weer en kiezen het zekere voor het onzekere. Zo ook onze Franse buren die hier al een paar dagen staan, zij blijven ook tot na het weekend, dan wordt er beter weer verwacht.

Is het vervelend om nog 3 dagen hier te staan? We waren liever naar Kenitra gegaan maar we zijn flexibel en zien de voordelen van het staan hier ter plekke. Afgezien van het feit dat we ons hier veilig voelen hebben we winkels, restaurantjes en een flappentapper  in de buurt , redelijk goede wifi en we kunnen aan de stroom staan. En bovendien viel het vandaag nog mee met de regen, die begon om 8.00 uur later dan verwacht. En het regende tot 10.30 uur en daarna was het droog en werd het zonnig met af en toe een wolkenveld. In het begin van de avond bereikte een nieuw regengebied vanaf de Atlantische Oceaan Mohammedia en begon het weer te regenen ,  en de wind nam flink toe en de camper stond te schudden. Het werd vanmiddag 17º, in de zon voelde dat lekker aan.

 

Voor het vervolg klik hier Marokko Winter 2024 deel 12