Mohammedia 30-03-2024, zaterdag

Vanmorgen al vroeg de gebruikelijke dingen gedaan zoals de cassette legen, vuilwater aftappen, water hadden we gisterenavond al gevuld, we hebben ons voorbereid op 2 dagen regenval. De regen schuurde aanvankelijk langs de kust maar bleef boven zee terwijl het in Kenitra al enig tijd regende, een goede keus om hier te blijven staan. De regen begon hier na 9.30 uur, na het douchen. We hoeven er niet meer uit vandaag. Dat moeten mensen met honden wel, onze buren hebben zo’ n minihondje en die hadden ze een geel regenjasje aangetrokken, we onthouden ons van een waardeoordeel over het hondje en over het feit dat ze die dan ook nog een geel regenjasje hebben aangetrokken. We waren verbaasd toe een uur later onze Engelse buurvrouw de herdershond uitliet in de stromende regen en die had warempel ook al een gele regenjas aan. We zullen wel wat gemist hebben de laatste jaren, jasjes tegen de kou hadden we wel gezien, maar dit, nee. Het kan zijn dat we meestal in gebieden zijn waar het niet regent tijdens onze camperreizen  en in Nederland we wel met kou buiten zijn maar met regen doorgaans niet. En we houden de hondenmode natuurlijk ook niet bij.

Tongblad

Gisteren was het nog droog, even ingeslagen voor de regendagen.

Grote Kakkerlak, deze Marokkaanse soort wordt ongeveer 3 cm lang.

Onderaan uitleg over deze ietwat theatrale foto

Een paar dagen geleden schreven we al dat 1 op de 4 afgestudeerden geen baan heeft.

Zoals in veel landen sluit de situatie van afgestudeerden in Marokko niet aan op de arbeidsmarkt. Wel bij degenen die bv een universitaire opleiding hebben afgerond en  medische  of farmaceutische doctoraten hebben behaald , daar zie je geen toegenomen werkloosheid.  Maar onder afgestudeerden in andere studierichtingen , nam de werkloosheid  toe. Deze categorie zag de werkloosheid stijgen van 14,1 procent in 2022 tot 15,8 procent in 2023.. Het Marokkaanse onderwijssysteem produceert te veel afgestudeerden in algemene en theoretische disciplines, terwijl de arbeidsmarkt meer behoefte heeft aan technische en praktische vaardigheden.

Hetzelfde zie je ook  in Nederland, ook daar is behoefte aan MBO/HBO afgestudeerden, maar het bekt natuurlijk beter in je sociale omgeving als je universitair bent opgeleid, hoe hoger opgeleid, hoe meer status. De meeste werklozen in Marokko zijn jonger dan 35 jaar, wonen in stedelijke gebieden en zijn voor het eerst op zoek naar een baan. Zeven op de tien werklozen hebben een universitair diploma. De helft van de werklozen (51,2 procent) is nooit eerder aan het werk geweest, en twee derde (66 procent) zit al meer dan een jaar zonder werk. De coronacrisis heeft een negatieve impact gehad op de werkgelegenheid in verschillende sectoren. Volgens onderzoek zijn er in 2023 432.000 banen verloren gegaan, vooral in de dienstensector, de industrie en de landbouw. De Marokkaanse regering heeft verschillende maatregelen genomen om de werkloosheid te bestrijden, zoals het verstrekken van financiële steun aan getroffen bedrijven, het creëren van noodfondsen voor flexwerkers en het stimuleren van de digitale transformatie. Ook heeft de regering beloofd om de hervorming van het onderwijssysteem voort te zetten, om de kwaliteit en de relevantie van het onderwijs te verbeteren.

En zo regent het al de hele dag, vanmiddag waren er korte droge perioden omdat de regen een buiig karakter kreeg.  Erg koud was het niet, het werd 18º

Toelichting  foto:

*Everdien heeft net mijn voet gemasseerd met een pijnstillende olie, het gaat redelijk goed met de pijn.

* Dat watje in mijn oor is  gedrenkt in de olie, ik had een verstopt oor, de 'zuster mee op reis " heeft vanmiddag succesvol mijn oor uitgespoten

* Dan mijn oog, ik heb w.s. al enkele dagen een chalazion op mijn ooglid, een gezwollen talgklier. Daarvoor heb ik van de apotheek antibiotica druppels,  en antibiotica zalf. Een aardige zwelling, misschien moet ik wel een zonnebril gaan dragen.

Voor de rest is de sfeer gelukkig goed, de eerste regendag dat we de hele dag binnen moeten zitten na 1,5 maand.

Mohammedia 31-03-2024, zondag

Vannacht is het droog gebleven, gisteren viel er 22 mm in totaal, een stuk minder dan verder naar het noorden. We konden met droog weer de noodzakelijke dingen doen, vanaf 11.00 vielen er wat buitjes.

Omdat de zon eerst vanmorgen uitbundig scheen, was dat kennelijk het teken voor een aantal  camperaars om te vertrekken. Er zullen er ongetwijfeld enkelen naar het zuiden gaan , maar het merendeel zal  toch naar het noorden gaan van de meer dan 20 campers die vertrokken. Bij de loosplek maar eens gevraagd aan een Fransman, , er stonden een 3-tal campers te wachten, of hij naar het noorden ging, inderdaad, hij hoopte binnen 3 dagen met de boot over te kunnen. Wij hebben voorlopig geen haast, morgen is het mooi weer en dan gaan we verder naar Kenitra, de bedoeling is daar 1 dag te blijven. Daarna naar een camping ten noorden van Asilah, daar willen we 2 dagen blijven om daarna, dan is het donderdag, richting de boot te gaan. Misschien donderdag of vrijdag naar Spanje. Dit allemaal onder voorbehoud, in het noorden van Marokko valt t/m vandaag bv in Ksar Seghir meer dan 150 mm regen, je zou wateroverlast kunnen verwachten, we hebben daar nog niets over gelezen. Behalve dan dat in sommige regio’s in het noorden van Marokko de scholen gesloten zijn, dat in Portugal een weeralarm  geldt voor golven van 4 tot 5 meter hoog, over Spanje lezen we niets. En dat terwijl in het zuiden van Spanje, bv Algeciras , ook 117 mm is gevallen t/m vandaag. Alleen vandaag al 64 mm.

 

Overal in Marokko kom je wel verrassingselementen tegen. We bedoelen hiermee gaten in het trottoir, een weg die plotseling ophoudt zonder waarschuwing, afgebrokkelde stukken weg die niet met een bord aangeduid worden maar met een steen, een gat in de weg afgedekt met een palmtak etc.

Bouten die uit een trottoir omhoog steken, als waarschuwing om je tenen niet te stoten een paar bakstenen

En zo'n trottoir blijft jaren lang zo liggen.

 

Geen waarschuwing vooraf dat je deze straat niet kunt inrijden.

 

 

We hebben het over werkloosheid gehad , hoe zit het met eigenlijk met vakbonden. Je hebt vakbonden in Marokko, ze zijn nogal versplinterd en er is een laag percentage werknemers dat lid is  is van een vakbond, slechts ongeveer 5% ( Nederland 17% en België 55%). Nu wil de regering de pensioenleeftijd verhogen naar 65 jaar en de pensioenen verlagen. Daar zijn de vakbonden natuurlijk fel op tegen, zij willen de pensioenleeftijd op 63 jaar houden. De UMT, de grootste vakbond van het land, pleit bovendien voor een verhoging van de pensioenen. De UMT klaagt ook over de inperking van de vakbondsvrijheden en het stakingsrecht in sommige sectoren.

De. dialoog tussen de regering is vastgelopen nu de eisen van de vakbeweging en die van de regering niet alleen op het gebied van de pensioenen uiteenlopen, maar ook bij de lonen, De Marokkaanse Arbeidsunie (UMT) heeft een reeks eisen op tafel gelegd, waaronder een algemene loonsverhoging en een verhoging van het minimumloon tot 5.000 Dh (ongeveer €460). Dat is een stijging van 40 procent ten opzichte van het huidige minimumloon van 3.600 Dh. (€320) Jammer is dat de vakbeweging geen grote vuist kan maken omdat er zo’n lage organisatiegraad is.

Laatste wandeling hier in Mohammedia. Aflandige wind, golven zijn niet zo hoog. Wel erg veel zan in het water.

Het begint te wennen die gele hondenregenjasjes, het heeft wel iets grappigs

Corsicaanse schijnvenkel.

Klein Kaasjeskruid

Beetje merkwaardig weer vandaag wat de zon betreft. Het begon zonnig, daarna vielen er vanaf een uur of 11 enkele korte , felle buitjes. Van de droge perioden tussendoor maakten wij gebruik om een wandeling over de klif te maken. Daar stond een stormachtige wind, meer dan 90 km/h, het was ploeteren tegen de wind in, voor even leuk maar daarna wilden we al snel naar de camper. Maar goed ook want de volgende bui diende zich aan. Daarna klaarde het weer breed op, het werd 21º. De wind bleef nog steeds stevig doorwaaien, wij staan hier op de camping nog enigszins beschut. Uiteindelijk kwam de verwachte regen om !6,30 uur. Aan het begin van de avond ging de wind liggen en werd zelfs zwak.

Het werd 21º en dat na een zachte nacht met 17º als laagste temperatuur.

 

Vanavond verschijnen er toch wat berichten over de hevige regenval in  Noord Marokko. verschiillende wegen in de regio Tanger Tétouan zijn geblokkeerd vanwege wateroverlast. In de buurt van Tétouan moesten 13 mensen worden geevacueerd omdat hun huizen ingesloten waren door het water.

Kenitra 01-04-2024, maandag

We hebben de Europese wintertijd aangehouden, anders zouden we het  nu met de ramadan 2 uur later zijn dan in Marokko. Nu hebben we het een uur later dan in Marokko, daar zijn we al 3 weken aan gewend en een uur vroeger dan in Europa. We keken gisterenavond dus om 19.00 uur naar het journaal.

We zijn vanmorgen   9.30 uur  ‘onze tijd’ vertrokken en zijn via de tolweg naar Kenitra gereden. Het was eerst behoorlijk druk op de weg , tot ongeveer Rabat maar geen problemen op de weg. Naast de weg in weilanden en landerijen stond wel water, maar het viel nog wel mee. Zeker als je bedenkt dat we vanmorgen lazen dat in Casablanca, 50 km van de camping waar we 6 dagen hebben gestaan, straten blank stonden vooral in de armere wijken.  Op sociale media circuleerden foto’s en video’s van overstroomde straten, wijken en wegen in de stad . Ook het verkeer ondervond veel hinder van de slechte staat van de wegen, waar diepe kuilen zijn ontstaan door de regen. Dan hebben wij geluk gehad, de camping leek af en toe een riviertje maar het water liep goed weg. Er waren veel  bloemen in de bermen, niet alleen een mooi gezicht maar  dat betekent automatisch ook veel insecten op de ramen, die laten zich makkelijk verwijderen als je het maar meteen doet bij aankomst op de camping. We zijn naar Kenitra gereden, naar de stadscamping. Kenitra is een vrij nieuwe stad, gesticht in 1916 door de Fransen, het heeft daarom niet zo’n interessante medina.

De Mohammed VI brug bij Rabat, we zijn er nu tamelijk vaak overheen gereden,  het blijft een fascinerende brug.

Guichelheil naast de camper

En ernaast Reigersbek

Kenitra Camping La Chenaie., sitecode CC 20757 ( N34.25757 W6.56584) ,  N3455 DH

De goede  verhouding met China en Rusland en tevens de diplomatieke en handelsovereenkomsten met Israel verklaren w.s. de terughoudendheid van Marokko in de huidige conflicthaarden in de wereld en dan met name tussen Israel en de Palestijnen in Gaza waar in Marokko zich in het verleden altijd een trouwe bondgenoot van toonde. De regering veroordeelt het optreden van Israel wel maar in milde bewoordingen. Nog steeds blijven massale protesten uit onder de Marokkaanse bevolking tegen de genocide door Israel gepleegd. Dat is in het verleden wel eens anders geweest. Als er protesten plaatsvinden dat is het altijd op vrijdag, zoals ook afgelopen vrijdag  toen in meer dan 100 steden gedemonstreerd is tegen het optreden van Israel in Gaza en werd er solidariteit betoon met het Palestijnse broedervolk.

We moesten vanmiddag een keus maken, ik wil niet al te ver lopen omdat ik mijn voet niet teveel wil belasten en niet te weinig, de balans ligt denk ik zo rondom de 5 km. Er zijn geen restaurants open of hotels  waar je kunt eten overdag in Kenitra. De enige gelegenheid waar je kunt eten was bij navraag op de camping de Makdo. Pardon, de Makbo? Ja de Makdo, fast food, toen viel het kwartje, de MacDonalds. Dus zijn we niet naar het centrum gegaan maar naar de Macdo en hebben daar geluncht. Ik vond de barbecue saus ( met echte rooksmaak) het lekkerst. De vissalade smaakte ook wel alleen we moesten zeuren om bestek, dat  was er niet bij. Kregen we een plastic koffielepel, de vorken waren op werd ons verteld. Trouwens ook geen servetten, aardig personeel maar wat een ballentent!

Morgen gaan we verder naar een camping die nog geen 15 kilometer boven Asilah ligt, hopelijk is die bereikbaar ivm de plaatselijke wateroverlast in het noorden.  Daar blijven we 1 of 2 dagen, dat hangt af van hoe het ons bevalt en of Spanje ook aan ons begint te trekken, tapas enzo.

De camping hier staat redelijk vol, er staan hier vooral ook overwinteraars, de camping is goedkoop.

Er vlogen vanmiddag geregeld groepjes bijeneters over, te hoog om te fotograferen, de trek is nog niet afgelopen.

Het weer is vandaag enorm op geknapt en dat blijft het ook voorlopig. Vanmiddag volop zon en 20º bij weinig wind.

Briyech 02-04-2024, dinsdag

Vanmorgen om 8.00 uur zijn we opgestaan en Everdien zag meteen Bijeneters over de camping scheren, in pyjama een foto gemaakt, ze vlogen wel hoog, te hoog bleek voor een aanvaardbare foto. 

Toen we vanmorgen vertrokken zagen we dat het aardig druk was op de camping. Ws ook voor een deel campers die verder richting boot zullen gaan.  We reden ongeveer om 9.15 uur weg, we moesten 175 km rijden naar de volgende camping.

We zijn via de tolweg gereden en kwamen al snel tussen de kassen terecht waar bananen worden gekweekt . Een flink kassencomplex , het Almeria van Marokko. 

Er zat naast de camping een ooievaar te broeden, naast de snelweg zagen we een hele grote groep ooievaars op een overstroomd stuk land op weg ws naar hun broedgebied in Europa onderweg en even uitrusten/foerageren. Het viel mee met de wateroverlast die we zagen onderweg, het was wel kletsnat. Er werd geoogst, aardappels of wortels, niet te zien zo modderig.

 

Een Groenling op de camping Tahadart

De kassen tussen de snelweg en de duinen

Het restaurant met de beelden van dieren

Briyech, camping Tahadart P4N sitecode 14092 , 80 Dh.

 Bij Asilah zijn we de tolweg afgegaan, de N1 op de door Asilah loopt. Zullen we wel, zullen we niet , nee, we rijden door. We zijn al erg vaak in Asilah geweest maar nog nooit op de camping Tahadart waar we nu staan en we  goede recensies over gelezen hebben. Niets teveel die positieve waardering denk je dan ,de camping is vorig jaar gerenoveerd en ziet er mooi uit is de eerste indruk . Trouwens van de overvloedige regenval merk je hier op de camping niets terwijl tussen Asilah en de camping, een stukje van 11 km , veel water langs de weg was. Ook trouwens veel keramiek stalletjes. Maar op de camping ligt nu sinds een jaar gravel, een goede drainage want het is mooi droog. Wat ook prettig is dat de camping achter een restaurant ligt en  toen we aankwamen met de ramadan was het  gewoon open. Opvallend zijn de hele grote kunststof beelden van allerlei Afrikaanse dieren zoals leeuwen, giraffen en zebra's.

De lagune komt tegenover de camping in de oceaan uit.

Een Zwarte Spreeuw

Europese kanaries, een mannetje en een vrouwtje.

Weegbreeslangenkruid

 

Kleine Honingklaver

Moet ik dit nu allemaal opeten?

Het was inderdaad veel te veel vlees.

Heel mooi sanitair lijkt het, wel merkwaardig dat er geen dak op de het sanitair blok zit, fijn als het regent en je zit op de wc,  er zitten trouwens geen sloten op de wc’s en douches. In het vrouwen gedeelte van het blok ligt poep op de grond, welke weirdo doet zo iets. Maar de ruimte is  niet schoongemaakt, in ieder geval sinds gisteren niet want het is modderig in het hele blok. Er zijn 2 grote gehandicaptendouches met toilet en wastafel maar wel een stoeprand voor het sanitairblok, kortom er valt nogal wat af te dingen op de eerste indrukken. Het personeel is weer erg aardig, dat dan wel.

De omgeving is mooi,  aan de andere kant van de weg tegenover het restaurant is de plek waar de lagune in zee komt en je kunt om de camping heen wandelen over een pad die zicht heeft op de lagune en daarachter de bergen van de Rif in de verte.

We hebben vanmiddag geluncht in het restaurant, het was erg lekker maar veel te veel. Het werd dan ook geserveerd op langwerpige borden, formaat skateboard. We hadden 4 grote spiezen brochettes, groentegarnituur en frites. We konden het niet op en moesten 2 spiezen mee nemen naar de camper.

De hele middag ook hier kleine groepjes Bijeneters die hoog overvlogen op weg naar Europa.

Het was prachtig weer , af en toe wat lichte sluierbewolking, weinig wind en 22º.

Morgen gaan we naar de haven, we willen de boot zien te boeken naar Spanje.

Algeciras 03-04-2024, woensdag 

We zijn vanmorgen om 9.00 vertrokken van de camping en om 12 .00 uur zaten we aan boord. Zeer snel ging alles, de bureaucratie keerde zich niet tegen ons, het was dan ook niet druk. We vertrokken wel met 2 uur vertraging, de zee was mooi glad en de overtocht verlipe voorspoedig moesten nog een kwartier wachten voor de haven, in Algeciras geen loodsboot?.

Onderweg van de campin naar de boot in Tanger MED

Maar daarna ging het weer gesneerd en stonden we  om 16.30 uur  op de parking in Los Palomes achter de Mercadona.

Nu kunnen we gewoon de zomertijd aan houden, Everdien vond het gisteren verwarrend, Marokkaanse tijd op de iPhone, onze tijd van de laatste weken was de  wintertijd op ons klokje in de camper op het display en onze satellietklokje ving weer signalen van Europa en stond op de zomertijd. Nu is het leven weer eenvoudig.

We hebben weer een heerlijke tijd gehad in Marokko, mede dankzij  het gezelschap ,op meerdere momenten,  van de groep Avondrood + , en anderen die we niet tekort willen doen door ze niet te noemen.  We hebben wat kleine kwaaltjes gehad, van een griepje tot een verstopt oor, naast wat serieuzere kwalen zoals een blaasontsteking en een ontstoken peesplaat? Van de voet heb ik nog steeds wat last, dat noopt ons de reis wat aan te passen. Geen stedenbezoek voorlopig, maar meer langs de kust omhoog , ook geen ramp gezien de weersverwachting voor in ieder geval de komende 14 dagen.

We passeren de Rots van Gibraltar

Parking bij Mercadona in Algeciras,  Palmones, N 36.18297 W5.43815

Op de parking in Algeciras  zagen we de camper van Judith en Charel staan,  die overnachten ook hier. Daar hebben we aan het begin van de avond een aperitiefje gedronken met wat hapjes. We hadden Charel en Judith nauwelijks gezien in Marokko dus we hadden het een en ander bij te praten , dat was heel gezellig. Everdien meende dat ze George zag lopen toen we zaten te kletsen bij Charel en Judith  en jawel hoor , wat  bleek later ,  ze staan vlak bij ons  en we hebben vrijwel  aansluitend  bij George en Diny ook een borrel gedronken, Spaanse wijn is toch erg lekker. Ook George en Diny hadden we nauwelijks gezien in Marokko, wat een leuke inhaalslag  vandaag! 

We hadden dus   onverwachte ontmoetingen  nadat we een tijdje alleen hebben gereisd wat ook heel aangenaam was, maar vanavond was het toch bijzonder..

Het was een warme dag na de afgelopen dagen dat het wat frisser was, het werd 25º.

Algeciras 04-04-2024, donderdag

We hebben goed geslapen achter de Mercadona, het gebouw  beschermt tegen verkeerslawaai van de achtergelegen druk bereden uitvalsweg richting Malaga. Zoals gewoonlijk hebben ook nu weer veel campers overnacht hier , lang niet allemaal die terugkomen uit Marokko of naar Marokko gaan vermoeden we

Het was aanvankelijk de bedoeling om verder te reizen vandaag maar we hadden allebei het gevoel dat we te weinig geaard waren gisterenavond: aangekomen, boodschappen gedaan, op  visite bij leuke mensen, laat eten maar nog geen overleg hoe gaan we nu verder reizen, alleen dat ik geen grote afstanden moet lopen en steden we voorlopig vermijden.. En we moeten ,  behalve dat we over  reis nader overleg moeten hebben , het interieur ook bijhouden. Dus zeiden we gisterenavond, hebben we haast, nee we hebben geen haast dus we blijven nog maar een dag hier, fijn als je daar niet over hoeft te bakkeleien, dat gebeurt gelukkig vrijwel nooit bij ons.

Een klein haventje rechts van het strand van Palmones. Aan de overkant heb je wetlands.

Moerasrolklaver

Een Klein Koolwitje

Heerlijk op een terrasje aan zee , de eerste Spaanse drankjes, op een terrasje dan.

In Marokko komt de komende dagen een hittegolf in bepaalde regio’s verworden temperaturen tussen 34 en 39º verwacht, wij blijven voorlopig aan de kust de komende week in Spanje, daar hoogstens aangename temperaturen tussen de 20 en 25º volgens de verwachting. De storm Nelson die voor hevige regenval heeft gezorgd in o.m. Spanje, Portugal en Marokko heeft flink huisgehouden langs de kust van Andalusië. Met name rond Malaga zijn stukken van stranden weggeslagen. Er is erg veel schade aangericht en diverse gemeenten proberen de schade te herstellen en grote hoeveelheden algen weg te halen  van het strandnog voor aankomend weekend.

Everdien is naar een super grote Chinese winkel geweest,  die artikelen in het hogere segment verkoopt, geen ramsj spullen  en heeft daar lekker rondgestruind . Ze kwam terug met een leuk strandjurkje, en zei dat ik w.s. gillend zou zijn weggelopen vanwege de enorme hoeveelheid artikelen die ze daar hebben. Ik heb me een beetje gebogen over een mogelijke route door Spanje en we willen nu een stukje langs de Atlantische kust gaan, wat plekjes bekijken die we nog niet kennen.

Een groep van wel 100 flamingo's, zde zijn w.s. overgestoken vanuit Marokko

Vanmiddag zijn we naar het strand van Palmones gewandeld, een aardige wandeling. Het was maar goed dat we voor vanavond gamba’s hebben gekocht, in de chiringuito (strandbar) zat het afgeladen vol. Er was nog een andere bar in de buurt, met zeezicht hebben we daar een drankje gedronken, voor Nederlandse begrippen. Nog steeds spotgoedkoop, een gin-tonic en 2 biertjes voor €7,90.Hadden we gisteren al een leuke avond, vanmiddag was ook al zo leuk met die wandeling. Er was een hele grote groep flamingo’s die heen en weer vloog over de zee, vlak langs de kust, een prachtig gezicht. Waarschijnlijk zijn ze de Straat van Gibraltar overgestoken en gaan nu naar een broedgebied ergens in Europa

Het was vandaag minder warm dan gisteren. Na het optrekken van de zeebewolking werd het zonnig en bij een zwakke tot matige wind 21º.

 

Klik  voor het vervolg: Lente Spanje 2024 deel 1