Torrenueva Costa 12-04-2024, vrijdag

Er stonden hier vannacht maar 6 campers, onbegrijpelijk waarom er hier zo weinig staan. Misschien wel door de enigszins suffige uitstraling van het dorp, de boulevard is niet mooi. En er zijn wel erg veel gepensioneerden die je vooral in de avond ziet deelnemen aan de pantoffelparade. Dat verschijnsel zie je in veel mediterrane landen, inclusief Marokko, in de avond  zie je mensen flaneren op straat of over de boulevard, vooral nu het langer licht is. Er is hier zelfs een petanca baan  (jeux de boules baan zeggen ze in Nederland ) op het strand, toch ook een sport die vooral door ouderen wordt beoefend.

In het midden van de hangbrug is een paar vierkante meter glas wat een merkwaardige sensatie oproept als je er overheen loopt, ik moest denken aan schaatsen over helder ijs waar je ook doorheen kon kijken, vroeger dan.

 

 

De hangbrug, niet dat we het gevoel hebben dat we de Himalaya hebben bedwongen, het was echter een bijzondere ervaring om zo over de zee te lopen.

30 meter lager is de zee, door het glas gezien.

De zee is helder , je ziet de bodem

Een fantatisch uitzicht vanaf de klif.

We zijn vanmorgen naar de hangbrug geklommen via een aantal trappen die in de rotsen mooi zijn aangelegd. De Pasarela Colgante de Jolúcar, zoals de brug heet,  werd ontworpen door architect Jorge Suso Fernández-Fígares en is de eerste hangbrug van de Middellandse Zee. De brug heeft een lengte van 60 meter en een hoogte van 35 meter en is 2 jaar geleden gebouwd  en verbind 2 kliffen met elkaar.  Deze loopbrug maakt deel uit van een wandelpad langs de zee van 7 km lengte tussen Torrenueva en het strand van La Joy. Het pad leidt  langs de zee, langs ruige kliffen, mooie stranden en  door een mooie natuur. Er is 4 jaar van voorbereiding aan vooraf gegaan, Torrenueva wilde zich wat meer op de toeristische kaart zetten. Nu is dit  project een belangrijke toeristische trekpleister voor Torrenuava Costa  .  De brug trekt maandelijks duizenden bezoekers, zowel uit Granada als uit heel Spanje.

Een heel wijds uitzicht over de Middellandse Zee , de 2 witte stipjes aan de horizon zijn zeilbootjes.

Everdien is met de terugweg bezig, nog even en ze kan opgelucht adem halen.

De boulevard van Torrenueva van bovenaf gezien

Eenmaal boven hebben we eerst van een afstand de brug bekeken, Everdien had zo haar bedenkingen of ze wel over de brug heen zou durven. Uiteindelijk ging ze als eerste over de brug, strak voor zich uitkijkend en niet naar de omgeving, laat staan naar beneden en al helemaal niet bij het glazen gedeelte. Ik kon zodoende op mijn eigen tempo wandelen en foto’s maken, helaas was het glazen middenstuk erg vuil, het zal wel schoongemaakt worden voor het seizoen begint. Het gaf het gevoel alsof je over ijs liep. Het glazen stuk is in het midden en is enkele vierkante meters, maar je kon er door de vervuiling niet mooi doorheen kijken.  Aan de andere kant heb je ook weer een mooi uitzicht, 2 zeilbootjes op zee waren witte stipjes. Moeten we nu weer terug, is er een ander pad? Nee Everdien, we moeten weer over de brug. Ze vond de terugweg nog enger omdat de brug meer bewoog omdat er andere mensen aanwezig waren. Heel dapper dat ze het heeft aangedurfd terwijl ze gisteren nog zei dat ze dat niet van plan was.

Een gezellig gekeuvel aan de boulevard

De petancabaan aan het strand

Vanavond nog even op het terras

Bij de cp staan bananenpalmen, met bloem en banaantjes erboven

Naast wat Spanjaarden staat hier een Belgisch echtpaar dat vandaag op de fiets naar Motril is geweest. Ze wilden naar het standbeeld van Koning Boudewijn die hier is overleden.  Tot hun verrassing mochten ze het huis van hun wijlen koning bezichtigen. Dan komen wij als republikeinen er maar bekaaid vanaf. 

Ook staat hier een op ,dit moment,. alleenreizende jongeman, Ard, die vanmiddag een praatje wilde maken over ondermeer Marokko. Hij wil daar ook  naar toe maar niet op dit moment, hij heeft alleen een ID kaart en daarmee kom je Marokko niet in. We hebben wat ervaringen gedeeld en hij kan ons altijd benaderen voor info. 

Net als gisteren zijn we aan het begin van de avond een drankje gaan drinken op het terras van het restaurant wat open was. Hoewel je er lekker maar wel  duur kunt eten, (niet gedaan, we hebben zelf nog wat eten wat je op wilt maken voordat de groenten verleppen of spullen over de datum zijn,)  zijn de consumpties daar niet duur. 1 Gin-tonic en 2 pils kosten daar €10,80.

Er was gelukkig veel minder wind vandaag, de temperatuur was ook iets lager, nl 19º met alleen maar zon.

Orgiva 13-04-2024, zaterdag 

Gisterenavond liep de camping helemaal vol, we, althans ik was van plan om vandaag weg te gaan. Everdien vond dat een krankzinnig plan, je zegt altijd dat je nooit in het weekend moet gaan reizen, de cp’s of gedoogplekken zijn helemaal vol in Spanje.

Daar had ze wel een punt. Maar toen we vanmorgen zagen hoe groot de Nederlandse camper was die naast ons was komen staan gisterenavond, wilden we allebei wel weg ondanks het feit dat het weekend is.  Het plan om naar Almería naar de parking te gaan waar op zaterdag een grote markt is en waar ik eigenlijk tot gisterenavond nog naar toe wilde , hebben we laten varen.  In plaats daarvan besloten we een stukje de bergen in te rijden naar Las Alpujarras  waar we 2 jaar geleden ook zijn geweest maar dan meer aan de oostkant, terwijl we nu aan de westkant staan. Vanmorgen herhaalde malen de beoogde cp proberen te bellen maar er werd niet op genomen maar omdat het 35 km van de kust ligt hebben we de gok maar genomen, ook omdat we een alternatief op P4N hadden gevonden. 

Even gestopt om een foto te maken van het mooie stuwmeer Embalsa de Rules.

We reden eerst een stukje over de snelweg naar Granada vanwaar we de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada zagen. Daarna gingen we naar de weg die naar Orgiva voerde.

Deze rit hier naar toe was schitterend, voor een deel reden we langs een groot stuwmeer. Wel een bochtige weg, snelheid lag zo rond de 40 km p.u. , prachtige bergen rondom ons en diepe dalen.  In Orgiva reden we de cp voorbij, we dachten dat er een hek voor de toegang zat. We zijn doorgereden naar Orgiva en hebben de camper geparkeerd op een parking die we op P4N hadden gevonden. We  zijn door het aardige dorp gelopen dat zich afficheert als de hoofdstad van La Alpujarra. Er wordt La Alpujarra gezegd maar meestal wordt de meervoudsvorm gebruikt, Las Alpujarras. Eigenlijk maar goed dat we de cp in eerste instantie voorbij zijn gereden, nu eten we dankzij deze misser vanavond gamba’s en konden we bij de Consum ook Mucha Mas kopen. Deze uitstekende wijn kopen we ook wel bij Gall en Gall in Zutphen en inmiddels behoort hij ook tot de favorieten van Avondrood + groep waarvan wij morgen, als Kees en Trui ook thuiskomen, nog de enigen zijn die op reis zijn.

 

Beeldende kunst op straat in Orgiva

Vanaf de cp zien we de Sierra Nevada, de hoogste top volgens de cp beheerder

Helemaal optisch ingezoomd op de sneeuw.

Cp Orgiva CC sitecode: 101398

N36.89246 W3.41915 , €11,-.

Wij kijken vanaf de cp ook op de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada, we bevinden ons in de Alpujarras Altas ( de hoge Alpujarras), eigenlijk een uitloper van de Sierra Nevada. Het stuwmeer Embalse de Rules waar we langs  zijn gereden wordt gevoed door de rivier de Rio Gualdalfeo en deze rivier  scheidt de 2 Apujarres. Het gedeelte aan de andere kant van de rivier, meer richting de zee zijn de Alpujarras Bajos daar zijn we ook doorheen gereden op weg hierheen. Daar zijn we over de hoogste top gereden ( 1855 m) en nu staan we in een dal op 1239 m. In het gebied worden olijven gekweekt en ook wel amandelen en er is ook wat mijnbouw. In het dorp Orgiva staat voor het toeristenbureau ( gesloten) dan ook een mijnbouwkarretje. We blijven morgen ook nog in deze mooie omgeving, het is genieten hier. Het was schitterend weer en bij een matige wind werd het 22º.

Huercal-Overa 14-04-2024, zondag

Hoewel het een erg mooie omgeving is hebben we gisteren na enig beraad besloten om toch niet in Orgiva te blijven. Mijn voet werkt nog steeds niet mee, we zijn beperkt om dat we niet ver kunnen wandelen.

Eergisteren was de hangbrug ws al te veel gevraagd, sinds gisteren slik ik Ibuprofen omdat de klachten wat waren toegenomen.   In het dorp was het centrum net te ver en fietsen was daar uit den boze. We hebben besloten om toch wat sneller richting huis te aan, zodat ik als we thuis zijn, naar een podoloog toe kan. Want het feit dat mijn lichaam is disbalans is doordat ik 2 ribben mis sinds een tumorverwijdering, zal mede debet zijn aan mijn voetklachten. Voorlopig is van een overhaast vertrek gelukkig geen sprake maar toch leek vandaag een goede dag om ons los te rukken uit deze prachtige omgeving waar we  te kort hebben gestaan. Het is immers zondag  waardoor er weinig vrachtverkeer is. Wel met wat  pijn in mijn hart zo’n beslissing maar zo dramatisch is het ook weer niet.

Als afscheid van Orgiva vanmorgen nog een dorpje gefotografeerd dat hoog in bergen ligt

Op de terugweg  door de Alpujarra

Het is niet anders 

 

 

Eerst reden we weer de prachtige weg die we gisteren ook hadden gereden maar nu in omgekeerde richting en dan zie je het landschap toch weer wat anders hoewel ik natuurlijk donders goed op de weg moest letten vanwege één en al bochten. En dan de groepen motorrijders, daarvoor is dit natuurlijk een uitgerekende route, lekker schuin hangen in de bochten en dan meteen weer naar de andere kant hangen. Ooit had ikzelf een motor , een  Sparta Twin 250cc, gekregen van 'ome Henk',  daar haalde ik geen fratsen mee uit, iedere keer als ik daar mee had gereden kreeg ik diarree , nee niet uit angst maar door de kiude wind zat ik even te meimeren.  De snelweg kwam in zicht en we reden langs de zee, dat was mooi maar het werd ontsierd door een onafzienbare vlakte kassen, de Mar plastico.  Toen we wat noordelijker gingen rijden kwamen bij de bergen van Baza die hevig aan erosie onderhevig zijn . Daar ligt ook het stadje Huercal-Overa, er is een wel heel grote parking met ook een heel  groot stuk  wat voor campers bedoeld is, we staan hier met 4 campers. We hebben 240 km gereden en er was inderdaad slechts een spaarzame vrachtauto op de weg.94575

Klimmende winde

Het Plaza Mayor in Huercal

Een aaneenschakeling van restaurantjes

Cp in Huercal-Overa, CC sitecode: 26543

N37.39796 W1.

We zijn vanmiddag naar het kleine centrum gewandeld, dat is niet bijzonder. Maar we gingen er heen om te lunchen en er bleek een Plaza Mayor, hoe kan het anders, waar rondom heen een enorm geroezemoes was van etende en pratende mensen, topdrukte want het was inmiddels 3 uur.. Er waren  een tiental terrassen en wij konden nog een tafeltje bemachtigen.

Het plein is niet oud maar is in stijl gebouwd met de restaurantjes onder de arcaden waar het heel gezellig was , vooral gezinnen met kleine kinderen. Toen we het eerste deel van het bestelde eten kregen , beseften we dat we w.s. een fout hadden gemaakt. We kregen een groot bord Papatas Bravas, Everdien zei ik vrees dat de ander porties net zo groot zijn. En jawel hoor, Calamares al Romana, kleine gefrituurde inktvisjes ringetjes ook zo’n groot bord, we zaten vrijwel vol en toen moest de Sepia al Plancha  nog komen. We zaten op eengegeven moment helemaal vol. Meestal heeft Everdien plastic zakjes bij zich, dit keer niet. Enigszins beschaamd vroegen we aan de ober of hij wellicht een plastic zakje had. Om eten mee te nemen, natuurlijk, een momentje en hij kwam terug met een afsluitbaar bakje. Het was duurder dan we gewend zijn in Spanje, maar ja het is zondag en het was een  bijna middag vullend programma.

Het was vandaag prachtig weer, weinig wind, alleen maar zon en 25º. Omdat we 2 dagen boven de 30º krijgen lijkt het ons verstandig om morgen aan zee te gaan staan.

Mazarron, Ziegenwiese, 15-04-2024, maandag.

Er was vanmorgen markt maar daar zijn we niet heen gegaan. Doorgaans er is er overvloedig aanbod van ondergoed, wij zijn meer van de worsten en kazen . We zijn wel naar de Mercadona gegaan want waar nu zijn is helemaal niets behalve zee en  struiken . Bij de Mercadona hadden ze speciale plaatsen voor campers, 7 stuks , mooi gemarkeerd en met specifieke aanduiding, dat hadden we nog niet eerder gezien.

We zijn vandaag naar de omgeving van Mazarron gereden, eerst via de snelweg waar we nog wat grotwoningen zagen in de bergen van kalksteen. Daarna nog 10 km tussen de kassen door via een smal weggetje, de laatste 300 m over een  hobbelige piste en toen waren we op een plekje waar we vaker zijn geweest, vorig jaar nog toen we vervroegd weg moesten omdat de de koelkast er mee ophield, waar kennen we dat van. Terzijde: nu niets dan complimenten over de koelkast, de laatste keer dat Pieter hem onder handen heeft gehad is al lang geleden in Marokko, hij doet het prima. Wel denken dat we hier 3 dagen blijven tot de hitte in de regio Murcia voorbij is.

 

Onderweg naar zee kwamen we langs  wat grotwoningen 

De baai van Mazarron, gezien vanaf de gedoogplaats.

Bij de Mercadona zijn aparte plaatsen voor campers om te parkeren.

 

Gedoogplaats Mazarron, sitecode P4N: 18230, 

Zoals ook in de  de Nederlandse media heeft gestaan  is de Spaanse premier Sanchez bezig met een kleine tour door Europa om steun te vinden bij een aantal landen voor het idee van een Palestijnse staat. Nederland wordt daarbij niet aangedaan aangezien Nederland niet voor een 2 statenoplossing is.

Hoe denkt men in Spanje eigelijk over deze heikele kwestie? De Spanjaarden zijn  verdeeld over de steun van Sánchez voor een Palestijnse staat: 44,6% vóór en 44,2% tegen, een zeer miniem verschil, dit volgens een peiling van de krant El Espagnol. In het Congres is er een grote meerderheid van de partijen vóór, je hebt er dan ook een linkse meerderheid.

We zijn vanmiddag een klein stukje over het strand gewandeld richting Mazarron. Het is hier ook erg droog, veel dorre struiken en geen bloemen. Wel kassen die tot aan zee reiken maar daar hebben we hier geen last van. Er staan hier zo’n 25 campers verdeeld over een tamelijk groot oppervlak, vorig jaar stonden er veel minder, we waren toen een week later.  We hadden prachtig zeezicht totdat er 3 Franse campers voor ons kwamen staan, shit happens maar we hebben ruimte genoeg om ons heen. Sterker nog, iets met nadeel en voordeel, we zijn gaan verhuizen naar een ander plekje, ook zeezicht , mooi zitje met privacy en zingende nachtegalen op de achtergrond. Hoe mooi wil je het hebben. En we staan in een betere buurt, vlakbij ons staan een Concorde, een Morello en een fith wheel camper met slide outs…….

Aan zee was het vandaag heerlijk weer, af en toe lichte sluierbewolking , een zwakke zeebries en 23 º.

Mazarron, Ziegenwiese, 16-04-2024, dinsdag

Wat een rust hier, heerlijk geslapen vannacht. We hadden dit plekje gisteren al gezien maar ja, we stonden al mooi dus om meteen te verhuizen….. Totdat die 3 Franse campers kwamen en we nu op dit prachtige plekje staan. Voor ons de zee en naast de deur een natuurgebied.

Dit is zo als we camperen graag hebben, zo zijn we ooit begonnen, vrij staan waar je wilt, in een mooie omgeving , door het massale aantal campers in Europa wordt dat steeds moeilijker. De vrijheid die we hier ervaren vind je bijna nog alleen op folders en websites van camperdealers

Er staan hier trouwens vogels van diverse pluimage, toevallig staan we hier bij ‘de dure jongens ‘ maar er staan ook allerlei andere campers en een caravan van een Spaans gezin, die vrienden hier hebben met 2 oudere busjes die hier de hele dag vissen. Iedereen houdt zich hier aan de Ley de Costas ofwel de kustwet, niet dichter dan 50 m van het strand staan met je camper. Vorig jaar stonden we nog met 3 campers pal aan zee, nu zal er wel gewaarschuwd zijn door de politie.

 

We zijn vanmorgen naar het nabij gelegen mooie strand Playa de Perchelles gewandeld. Onderweg op 5 plaatsen nachtegaal horen zingen, het is er nu de tijd voor, prachtig. Tot onze verbazing was de cp op Playa de Perchelles verdwenen, dat was een nieuwe cp waar vorig jaar ongeveer 40 , meest Duitse, campers stonden. Dat verklaart natuurlijk waarom er nu hier meer (Duitse)  campers staan dan vorig jaar toen we  hier waren.

Moorse Franjeteenhagedis

Er wordt hier de hele dag  gevist, of er wat wordt gevangen?

Luifeluitzicht, vóór de zee, aan de deurkant een natuurgebied

Vlakbij een mooi strand met de verdwenen cp.: Playa Perchelles

Ik voelde vanmorgen een zweem van ongerustheid toen ik een bericht las op een Nederlandstalige Spaanse nieuwssite. Wat is het geval. Ik neem elke dag een stukje pure chocola, dat sinds een paar jaar. In Spanje is dat de Hacendado 72% met amandelen, Hacendado is het huismerk van de Mercadona. Gisteren net weer een tablet chocola gekocht en bij de koffie zowel gisteren als vanmorgen een stukje chocola gegeten. De chocoladesmaak was nauwelijks uit mijn mond verdwenen toen ik in ‘In Spanje’ een stuk las met de kop :  Voedsel-alert rond chocoladereep van Mercadona. Er stond in het artikel dat De Spaanse Voedsel- en Voedingsautoriteit (Aesan) , gewaarschuwd heeft  voor de aanwezigheid van een vreemd ‘voorwerp’ in chocoladerepen van Hacendado, het huismerk van Mercadona. Vervolgens werd gewaarschuwd om de chocola vooral niet te eten. Bij de verdere specificaties stond om welke chocola het hier gaat en jawel hoor, de bewuste chocola die wij gisteren hadden gekocht. Nu hadden we het vermoeden dat het w.s om een of ander ingrediënt zou gaan , ik ben gaan zoeken in Spaanse kranten en kwam daar het woord cuerpo tegen wat in de chocola was gevonden. (Cuerpo is letterlijk lichaam) .  Ik las echter dat de waarschuwing vrijdag al was afgegeven en dat Mercadona het desbetreffende product inmiddels  uit de handel had genomen.   We vermoeden dus dat ik gewoon die  chocola kan eten, we hebben de verpakking niet meer.  We zullen vermoedelijk chocola met  een andere productiedatum hebben gekocht . Later vanmiddag kwam een andere site, 'Spanje Vandaag.com' met de mededeling dat het inderdaad om een ingrediënt gaat die niet goed is en schadelijk voor de gezondheid en dat de lading afkomstig is uit Portugal. Maar voor alle zekerheid eet ik die chocola niet meer, hij kan zelfs omgeruild worden. 

Het was aanhoudend mooi weer, het werd 24º met een lekker zeewindje.

Mazarron 17-04-2024, woensdag

Gisterenavond kwam er een tamelijk grote Duitse camper schuin voor ons staan waardoor we een deel van ons riante zeezicht kwijt zijn, je kunt niet alles hebben. Naast ons kan niemand komen , we houden ons ruime terras grenzend aan het natuurgebied. Van waaruit het nachtegalen-gezang klinkt, een groot deel van de dag. Er zijn vandaag weer wat campers vertrokken zodat we vandaag nog met 15 campers stonden.

 

 

 

 

Roodstaartzwaluw

Limonium of Zeelavendel

Een wasbakje bij de kas

Ons 'terrasje'

We staan hier tussen de kassen en daar werken natuurlijk heel veel mensen. Ze worden met touringcars naar hun werk vervoerd en weer terug naar hun ‘woning’. Hier lijkt het allemaal keurig geregeld, maar in de provincie Almeria , de Mar Plastico is dat wel heel anders. De tijd dat ze moesten slapen in de kassen onder erbarmelijke omstandigheden lijkt daar  nog niet voorbij . Deze arbeiders, illegale immigranten, worden uitgebuit omdat ze geen wettelijke status hebben, ze hebben geen papieren.

Dat is ook veel Spanjaarden een doorn in het oog. Vorige week is er een wetsvoorstel  aangenomen in het Spaanse parlement om in één klap de situatie van illegalen te legaliseren. Met de steun van veel partijen behalve natuurlijk van de PP en het extreemrechtse VOX dat fel tegen legalisatie is. Dit wetsvoorstel is tot stand gekomen nadat actiegroepen meer dan 700.000 handtekeningen hadden verzameld.

De Spaanse bevolking is ook verdeeld , 51% vraagt ​​om legalisatie van de 500.000 immigranten die zonder papieren in Spanje wonen en 43% is tegen. Als de illegalen papieren zouden hebben, dan konden ze integreren op de arbeidsmarkt en zouden ze minder makkelijk op een schandalige wijze kunnen worden uitgebuit zoals nu vaak het geval is. Hoewel de meeste illegalen die in de kassen werken uit Noord Afrikanen bestaan, komen verreweg de meeste illegale immigranten uit Latijns Amerika. De regering werkt er nu aan om de komende maanden de legalisatie te realiseren De woordvoerder van de regerende  PSOE zei dat Spanje hard arbeidskrachten nodig heeft.

 

Een paar van de cactussen en vetplanten op Playa Perchelles, alles wat rest van de cp.

We zijn vanmorgen weer naar Playa Perchelles geweest, de Schlangenbucht zoals de Duitsers het noemen. Het ziet er niet naar uit dat daar weer een cp komt, alles is ontmanteld en er is een hoogtebalk gekomen, 2,10 m. Wat wel is gebleven zijn de verschillende soorten cactussen en vetplanten die er zijn geplaatst, daar zijn fraaie exemplaren bij. 

Het was vandaag heel ander weer dan de afgelopen dagen, niet wat zon betreft, die scheen op af en toe wat sluierbewolking na, volop. Maar de wind , die maakte het verschil, het begon afgelopen nacht al te waaien en het waaide stevig door. Met wandelen heb je daar geen last van maar onze buren die buiten zaten hadden kleren aan, de wind uit zee voelde fris aan Gelukkig konden we op ons ‘terras’ in de luwte zitten van een struik zodat we weinig last van de wind hadden. Door de harde zeewind werd het maar 21º.

Murcia 18-04-2024, donderdag

Er zaten niet alleen nachtegalen in het natuurgebied aan zee maar ik had al een paar x de Kleine Zwartkop vlakbij de camper gezien. Gisterenavond weer , eindelijk foto’s kunnen maken. Bleek dat het geen Kleine Zwartkop was maar een Grasmus, welke soort ben ik nog niet achter, maar eens op het camperforum vragen.

Via een hobbelpad en tussen de kassen door waren we weldra op weg naar Murcia. We waren daar rond 11.00 uur en na de koffie zijn we eerst naar de lavanderia gegaan, er is een nieuwe in het winkelcentrum Thader, een paar honderd meter hier vandaan. We waren net op tijd voor de laatste wasmachine want na ons kwamen 2 zigeunerinnen met zoveel wasgoed dat we de rest van de dag w.s. niet meer aan de beurt zouden komen. Ook hebben we boodschappen gedaan bij de grote supermarkt van Alcampo, lekker praktisch bezig geweest dus. 

We zijn al meerdere malen in Murcia geweest, echter nog nooit 2x in één jaar. Vandaag zijn we bij de camper gebleven, het was heerlijk weer om buiten te zitten. Eigenlijk is dat verboden maar er wordt niet gehandhaafd, ook niet op de maximale verblijfsduur van 72 uur met het gevolg dat er veel mensen deze plek gebruiken om te overwinteren. Daardoor is het hier in de wintermaanden overvol is, zo ook in januari toen wij er waren. Nu is het een stuk minder druk, wel zo prettig.

Baardrasmus

Rondom de cp bloeien Bauhinia's (orchidee boom) in diverse kleuren.

Cp Murcia , CC site code 61190

 

 

 

We schreven gisteren zijdelings al iets over de soms erbarmelijke omstandigheden waaronder illegale arbeiders moeten werken en wonen. Vaak is dat al in het nieuws geweest en vorig jaar heeft het onderzoeksprogramma Argos samen met de RBB, de publieke omroep in Berlijn, een onderzoek gedaan naar leefomstandigheden van de illegale arbeiders in het kassengebied rond Almeria . Dat kassengebied beslaat  uit 36.000 hectare , dat zijn bijna vijftigduizend voetbalvelden. En er werken tienduizenden migranten. De aantallen variëren tussen de zestigduizend en honderdduizend. Niemand weet precies hoeveel, omdat veel van de migranten geen contract of verblijfsvergunning hebben. Het blijkt dat nog steeds veel van hen wonen in sloppenwijken vlakbij de kassen. De huisjes waarin ze wonen zijn gemaakt van stokken, houten pallets en zijn afgedekt met plastic zeilen die niet voor de kassen gebruikt zijn. De onderzoeksjournalist Jan Wiese (RBB) : “Er is geen stromend water en geen officiële elektriciteitsaansluiting. Het stinkt en het is ontzettend muf. Door deze omstandigheden worden mensen lichamelijk ziek, maar ook geestelijk ziek. Deze omstandigheden zijn schandalig voor een land binnen de Europese Unie.”  Arbeiders vertelden Jan Wiese dat ze zeventig uur per week werken terwijl ze maar voor veertig uur betaald krijgen. Ze hebben wel een arbeidsovereenkomst voor veertig uur, maar niet alle rechten die in deze arbeidsovereenkomst staan, worden toegekend. En op het moment dat je als arbeider aandringt op je rechten, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid en veiligheid op de werkvloer, word je per direct ontslagen. Er is wel controle door de Spaanse arbeidsinspectie maar er zijn veel te weinig inspecteurs , de teelt in de kassen is nl van groot economisch belang. Een dezer dagen de reactie van de advocaat van de telers van tomaten.

Morgen gaan we de stad in , vanmiddag gelezen, af en toe wat bewolking, een matige wind en 26º.

Voor het vervolg klik hier:  Lente Spanje 2024 deel 3