Murcia 19-04-2024, vrijdag

Het ziet er naar uit dat we de periode van een maand of 3 met te hoge temperaturen en hittegolven die we hebben gehad in Marokko en Spanje voorlopig achter ons laten. De lange termijnweersverwachting laat zien dat pas begin mei in Murcia de temperatuur weer boven de 25º zal uitkomen. Wij gaan volgende week naar de regio Valencia, daar halen de temperaturen nauwelijks de 20º en zullen er vanaf volgend weekend buien gaan vallen. 

Nu is er tijdens de Semana Santa overal in Spanje veel regen gevallen maar de stuwmeren zijn nog lang niet  vol. Meer regen is natuurlijk welkom voor het land, wij zijn er minder blij mee. Als het te gek wordt gaan we gewoon eerder naar huis, tegen die tijd is het weer in Nederland misschien ook wat beter. Maar ik loop nu wel heel hard vooruit op de dingen die mogelijk gaan gebeuren.

Detail voorportaal van de kathedraal van Murcia

Detail zijgevel die in de steigers staat.

Het plafond in het trappenhuis van het Bisschoppelijk Paleis

De hoofdstraat

We zijn met de tram naar het centrum van Murcia gegaan, we waren daar ook half januari en toen was het uitzonderlijk warm, 26º maar liefst. Vandaag is het heel ander weer, het was zwaarbewolkt toen we opstonden en we hadden warme kleren  aan voor ons doen toen we naar de tram  en de stad gingen. Voor het eerst sinds lange tijd weer een lange broek aan, de wind was fris.. De tram rijdt tot in het centrum van Murcia , zodat we niet zover hoeven te lopen, wel zo prettig voor mijn voet want dat houdt nog niet over. Daarom is het maar goed dat we al vaker in Murcia zijn geweest, we hoeven de stad niet te ontdekken.  In de hoofdstraat werden we aangesproken door een vrouw en haar dochter, ‘ik ken jullie.’ Dat bleek dus Chris te zijn, we hadden haar en haar toenmalige man Fred in Cullera ontmoet, 8 jaar geleden. Inmiddels zijn ze gescheiden en  geen camper meer.

Murcia is een levendige stad, goed bezochte  terrassen, leuk om doorheen te wandelen. Via de kathedraal  zijn we naar het nabij gelegen Bisschoppelijke Paleis gewandeld, even een kijkje binnen genomen. Toen naar het leuke, bruisende plein PLaza de las Flores waar we 2 jaar geleden heerlijk hadden gegeten. We zijn naar hetzelfde restaurant El Secreto gegaan en hebben vrijwel hetzelfde menu gegeten: gamba roja kroket en een in tempura beslag gebakken garnaal met paprika-mayonaise, diverse groente gefrituurd in tempura beslag en patatas bravas met gerookte aioli, het was weer tongstrelend. 2 glazen Verdejo erbij en dat voor  €38,80. Terug naar de tram en in de camper bleek dat we niet alleen een leuke middag hadden gehad maar dat we 4,5 km hadden gelopen, meer dan anders sinds mijn voet probleem. Dat lopen ging goed, nu kijken hoe het zich verder ontwikkeld na deze wandelafstand.

De heerlijke lunch vanmiddag  bij El Secreto

 

Een Jacaranda boom in het centrum van Murcia. We zagen op verschillende plaatsen droogbloemen in Murcia, onduidelijk waarom.

We wisten dat ze zouden komen maar we dachten morgen. Tot onze verrassing stonden Ben en Ingrid aan het eind van de middag voor onze neus, wat leuk zeg. We hebben Ben en Ingrid meerdere malen in Marokko ontmoet, dit jaar konden ze niet dus was het heel leuk om ze nu hier te ontmoeten. We hebben genoegelijk zitten borrelen en hebben  bijgekletst,  morgen zien we elkaar wel weer,  we hebben

afgesproken om samen uit eten te gaan morgenavond..

Zo was het niet een hele leuke middag maar een hele leuke dag.

Het weer viel tegen, het was bewolkt en eerst fris, later op de middag kwam de zon door en werd het 21º.

Murcia 20-04-2024, zaterdag

Het was een koude nacht, buiten 8º en binnen 15. Dat zijn we niet meer gewend, om 9.30 uur kwam de zon door en warmde het snel op. Het was afgelopen nacht wat drukker met campers, meer Spanjaarden, het is immers weekend. Het is hier een verzameling van allerlei nationaliteiten, er zijn nogal wat Nederlanders en wij staan tussen een Finse camper en een Zweedse. Ook zie je steeds meer campers uit het voormalige oostblok, hoewel hun aantal nog gering is in vergelijking met andere nationaliteiten.

Eergisteren hebben we geschreven over de soms erbarmelijke omstandigheden waaronder de illegale immigranten in de kassen werken. Op 1 april 2023 zond het onderzoekprogramma Argos van Human/Vpro de reportage ‘Spaanse tomaten met een luchtje’ uit. De uitzending ging over de leef- en werkomstandigheden van migrantenwerkers in de tomatenteelt in het Spaanse Almeria. Ruim drie weken vóór die uitzending, op 8 maart, hebben zij  Coexphal, de koepelorganisatie van de telers in Almeria, schriftelijk benaderd met het verzoek om een reactie. Coexphal liet de duidelijk door het programma vermelde deadline verstrijken en kwam op 12 april met een reactie in de vorm van een e-mail, waarin de beschuldigingen over onder meer onderbetaling en slechte arbeidsomstandigheden worden tegengesproken. De advocaat stelt onder meer dat de bevindingen over de leef- en arbeidsomstandigheden van migrantenwerkers in Almeria onjuist zouden zijn. Ook stelt hij dat de uitzending ‘opzettelijk lasterlijk’ zou zijn ten opzichte van de coöperatie . Hij eist een rectificatie. Volgens de advocaat krijgen de migrantenwerkers keurig het wettelijke Spaanse minimumloon, verrichten zij geen onbetaald overwerk, worden ze niet geïntimideerd door hun werkgevers en werken ze ook niet onbeschermd met gewasbeschermingsmiddelen. De programmamakers blijven onverminderd achter hun uitzending staan en hebben niets gerectificeerd. Kennelijk staat Coexphal niet sterk in hun schoenen, een rechtszaak hebben ze tot op heden niet aangespannen.

 

 

Een Hottentotvijg die we overal zien in Mwediterrane landen

Er staan hier wisselbloemen in allerlei kleuren.

We zijn vandaag bij de camper gebleven, nou ja, we hebben boodschappen gedaan en wat gewinkeld. Dit om de voet niet te veel  te belasten vandaag. Ik ben niet ontevreden, vooralsnog dan, over hoe mijn voet zich heeft gedragen na het stadsbezoek. Vandaag ben ik gestopt met het weer slikken van Ibuprofen, een week lang 500 mg per dag. Je zou bij de klachten  die ik heb 3x 500 mg per dag mogen slikken maar ik heb ooit een maagzweer gehad door NSAID medicatie dus liever helemaal geen Ibuprofen of Diclofenac o.i.d. We gaan wel door , liever gezegd Everdien gaat wel  door met het masseren van de voet met Voltaren en het masseren van het onderbeen met olie op natuurlijke basis met een pijnstillend effect.

Ben en Ingrid zijn vandaag de stad in geweest en we gaan vanavond met z’n vieren uit eten , w.s. bij de Japanner.

Het weer was vandaag wat beter dan gisteren, er waren velden met sluierbewolking, er was een matige wind en het werd 23º .

Moilina de Seguro 21-04-2024, zondag

We hebben besloten om nog even in de regio Murcia te blijven hangen, die heeft toch momenteel de beste papieren wat het weer betreft. We zijn daarom 11 km noordelijk  gereden naar Molina de Seguro, we zijn daar nog nooit geweest, de cp ligt aan een Via Verde. Via Verdes in Spanje zijn voormalige spoorlijnen  waar nu  fietspaden van gemaakt zijn, in Frankrijk noemen ze die Voies Vertes. Niet nadat we afscheid hadden genomen van Ben en Ingrid, we hebben het leuk gehad .

De stad Molina de Segura is een saaie stad. Vinden wij althans. Veel hoogbouw, een scheve palm is haast een bezienswaardigheid.

We hebben het gezellig gehad met Ingrid en Ben.

 

De menu lijst van het Japanse restaurant, de sushi gerechten staan er niet op.

Cp Molina de Segura, CC Site code :105020,  gratis met voorz.

 

Nog even over  het eten van gisterenavond: we hebben toch voor de Japanner gekozen, er stonden gisterenmiddag om 15.30 uur een tiental mensen te wachten totdat ze naar binnen konden, het restaurant is dus  in trek bij de Spanjaarden.

Dus zorgden we ervoor dat we kort na 19.30 uur, de openingstijd ,voor de deur stonden samen met een aantal andere mensen waarvan er zelfs een aantal begonnen te juichen toen de gordijnen omhoog getrokken werden en vervolgens de deur open ging.  Het restaurant is een formule libre, all you can eat, maar dan anders dan we gewend zijn. Je moet van tevoren opgeven welke gerechten, die genummerd zijn,  je gekozen hebt. Dat heeft 2 nadelen: je weet niet hoe groot de porties zijn die je krijgt, je krijgt vrijwel alles tegelijk en daardoor worden gerechten koud. Bij een buffet libre, wat we wel eerder gegeten hebben , kun je kiezen uit uitgestalde gerechten in een soort vitrines en heb je minder kans dat je teveel eet.  De kwaliteit was wisselend,  over het algemeen goed en niet alles smaakte vrijwel hetzelfde wat we wel eens hebben gehad bv in La Jonquera. Toen hebben we besloten om dit nooit meer te doen , nu zeggen we we gaan hier zo weer heen, we weten nu welke gerechten we moeten kiezen en vooral niet teveel bestellen.  De prijs,  €19,95 p.p, een wijntje kost €3,50.

 Het is eigenlijk een beetje proletarisch eten, geen mooie ambiance , het werd steeds  drukker en Spanjaarden zijn een luidruchtig volkje dus als er een slechte akoestiek is, is er veel lawaai . Maar het feit dat het al weer zo druk werd zegt toch wel iets over de kwaliteit. En er zullen in de winter regelmatig langoverblijvende Nederlandse camperaars komen want toen we aan de serveerster vroegen of ze Engels sprak antwoordde ze ‘een klein beetje.’

En had ik al gezegd dat het gezellig was? Het was  zeker gezellig om met Ben en Ingrid daar te eten.

 

En omdat het in Marokko niet gelukt is, ondanks het feit dat de foto niet zo scherp is, een Bijeneter. De afstand was wat ver.

Het voormalige treinstation van Molina

Het fietspad gaat over een oude spoorbrug.

Een voormalig laadperron in Alguazas.

We zijn vanmorgen Molina de Segura ingewandeld, we vinden het een oninteressante stad. Veel hoogbouw, geen historisch centrum, wel een aardig park en een autovrije straat met terrasjes. Maar we wisten dat de stad niet veel te bieden had, we wilden hier naar toe om een eindje te fietsen via de Via Verde. Dat heb ik vanmiddag alleen gedaan, Everdien had geen zin. Dat was aanvankelijk geen succes, ik was de verkeerde richting op aan het fietsen. Dat merkte ik omdat ik na 2,5 km nog steeds tussen de huizen door fietste dat was richting Murcia.. Omgekeerd en een stuk de andere kant op gefietst. Eerst tussen wat huisjes door met tuinen, over een oude spoorbrug  en langs een voormalig laadperron in Alguazas. Daar ben ik weer omgekeerd, geen spectaculaire omgeving maar wel leuk om weer op de fiets te zitten over het gravelpad. Weer vlakbij Murcia gekomen, hoorde ik , ondanks de helm,  vaag een bekend geluid die me als muziek in de oren klonk. En jawel hoor, een stuk of tien bijeneters, ze lieten zich echter niet dicht benaderen. Wel van een afstand een foto kunnen nemen, wat me in Marokko niet gelukt is. Blij kwam ik bij de camper aan en we zijn daarna naar het park gewandeld om een terrasje te pikken.

Het was aanvankelijk wat  bewolkt, de bewolking loste vanmiddag op en het werd 23º.

Mula 22-04-2024, maandag

Er stonden vannacht 14 campers op de goed verzorgde cp in Molina.  We zijn om een uur of 10 vertrokken naar Mula , een rit die ons niet dichter maar 40 km verder van huis bracht. We zijn 2 jaar geleden ook in Mula geweest, maar hebben toen wat gehaast het stadje bezocht, we hebben toen veel regen gehad. We vonden het een mooi stadje dus we wilden er nog wel een keer naar toe. Bovendien loopt de Via Verde Del Noroeste ( totale lengte 78 km) ook langs Mula, misschien dat we die morgen een stukje fietsen.

Het laatste deel van de route was erg mooi , de weg ging weer door kalksteen heuvels die door erosie mooie vormen hadden gekregen.

Vanaf de cp een mooi zicht op Mula en het renaissance kasteel Castillo Los Vélez

Onderweg naar Mula

Iglesia de Purísima Conceptión met het klooster waarin een museum en het toeristenbureau is gevestigd

CP Mula, CC sitecode 30170, gratis met voorz.

De cp ligt achter  achter een sporthal en voor de cp zijn citroenplantages. Vanaf de cp heb je een prachtig gezicht op het stadje Mula die gedomineerd wordt door het kasteel bovenop de heuvel. Dat dateert uit 1525 en is gebouwd, zoals vaak, op de resten van een Moorse vesting. Het kasteel is in Renaissance stijl gebouwd, zoals meer gebouwen en kerken in Mula. 

We zijn rond het middaguur naar het historische centrum gewandeld , via de toeristenbureau. We zijn vervolgens door het historische centrum gewandeld, via wat nauwe straatjes  omhoog naar het erg mooie Plaza de Ayuntemiento, het plein voor het gemeentehuis. Hieraan ligt ook de kerk Iglesia de San Miguel , die was vandaag gesloten. Nu hadden we die kerk  2 jaar geleden al bezocht, het interieur is vrij sober. Naast de kerk staat een klokkentoren die ook tot de kerk behoort, wel gescheiden door een straatje. Voor de torens staat een beeld van trommelaars, Mula is bekend om de trommelaars tijdens processie in de Santa Semana.

Aan het plein voor het gemeentehuis staat de kerk San Miguel met 2 torens.

Kasteel gezien vanaf het plein.

De trommelaars van Mula

Straatje naar het plein toe

Het kleine historische centrum bestaat uit nauwe staatjes, in enkele van de straatjes staan ook mooi gebouwen zoals bv La Casa Pintada, het beschilderde huis. Gebouwd voor een deel van marmer is het huis mooi om te zien door de schilderingen die er op aan zijn gebracht. Op de 4 balkons zijn familie heraldieken te zien, zelfs de dakgoot is beschilderd. Na nog wat door wat straatjes te hebben geslenterd zijn we weer na de camper gegaan en hebben gelezen in de zon na de lunch. We zijn blij dat we nog een keer naar Mula zijn gereden.

Een aantal foto's van La Casa Pintada

Na een bewolkt begin van de dag klaarde het breed op. Er was onweer voorspeld aan het eind van de middag, die werd aangekondigd door een paar forse windstoten om 16.00 uur, volkomen onverwacht. Om 17.00 onweerde het op afstand waarna het begon te regenen, het zwaartepunt van de buien trok langs ons heen, maar het regende nog wel af en toe wat door in de avond  Het werd nog wel 22º voor de buien gingen vallen. We twijfelen nog of we morgen hier blijven om te fietsen, de zwaarste buien trokken westelijk langs Mula, we wilden die kant op fietsen en vragen ons af of het fietspad nu niet te glibberig zal zijn. Want  het historisch centrums klein, die hebben we vandaag wel gezien. Niet helemaal waar natuurlijk, er zijn nog wel wat kerken die we niet bezocht hebben en 2 musea.

Mula 23-04-2024, dinsdag

Gisterenavond laat viel er nog een stevige bui, vannacht bleef het droog. Het was vroeg wakker worden, kort na 6.30 uur kwam er een vrachtauto de cp oprijden en daarna telkens wat auto’s. Het bleef onrustig met gepraat en gelach, echter geen zin om het bed uit te gaan om te kijken wat er aan de hand was. Om 8.15 uur toch maar eens kijken wat er aan de hand was, een 30-tal mannen in werkkleding werd toegesproken door ? , wellicht een vakbondsleider of een werkverdeler. Na 8.30 uur vertrok iedereen weer en ook de vrachtauto, volgeladen met kratten, die pal voor onze camper stond. Er is hier veel citrusvruchtenteelt i , vooral  citroenen. Daar heeft het ongetwijfeld mee te maken, het hoe en waarom zal ons wel onduidelijk blijven, wel een korte nacht gehad.

De foto's van van vandaag zijn tijdens het fietsttochtje genomen, behalve één dan die is van de bijeenkomst van  vanmorgen

Arbeiders achter de camper van de buren.

Afgelopen zondag zijn er regionale parlementsverkiezingen gehouden in Baskenland en die verkiezingen zijn gewonnen door de separatistische linkse groep EH Bildu, zij behaalden maar liefst 27 zetels , het hoogste aantal ooit behaald voor deze vrij jonge partij want opgericht in 2012. De winst van de linkse separatisten heeft w.s. geen gevolg voor de huidige regioregering die bestaat uit een coalitie van de rechtse seperatistenpartij PNV ( 27 zetels )en de socialistische PSOE (12). Zij behouden de meerderheid in het parlement die net als bij ons 75 zetels telt. Dat het idee van meer autonomie nog springlevend is in Baskenland bewijst wel het feit dat de linkse en rechtse separatisten maar liefst samen 54 zetels hebben. De partijen verschillen flink van elkaar, de PNV is veel gematigder dan de EH Bildu. De partij wordt geleid door een voormalig lid van de ETA en is populair onder jongeren omdat de nadruk is gelegd in de campagne op vrouwenstrijd, sociale gelijkheid en het milieu. 

Op 12 mei zijn er vervroegde regionale verkiezingen in Catalonië, benieuwd wat de separatisten daar voor resultaat zullen behalen. Net als in Baskenland draait de economie daar  goed en dat zorgt mede voor een mogelijk aanwakkeren van het separatistische gedachtengoed.

 

Vanmiddag een stukje gaan fietsen over de Via Verde, die hier dan maar deels over een oude spoorlijn loopt en die hier vlakbij begint. Van de regen van gisteren merkte je niets op het gravelpad of het moesten de plassen zijn hier en daar. Een mooie route richting Bulas wat veel te ver is voor ons, 21,4 km. Wij hebben een uur gefietst, je rijdt eerst nog tussen wat huizen door maar vooral langs  de citroenplantages. Het landschap wordt al snel heuvelachtig en links en rechts vliegen Europese Kanaries op.  Als we door waren gefietst waren we o.a over een fraai viaduct gereden maar we vonden het op een gegeven moment genoeg , er stond een stevige wind die vlagerig was en als je telkens wat stijgt dan merk je het wel , ondanks de elektrische ondersteuning. Dat we toch een stuk geklommen hadden merk je pas goed op de terugweg, we hoefden het grootste deel niet te trappen en moesten af en toe remmen om niet te snel te gaan. Al met al een leuke rit, maar goed dat we vandaag hier zijn gebleven.

Het duurde een tijdje voordat het opgewarmd was, daarom zijn we pas na de lunch gaan fietsen, het was winderig maar stralend weer en het werd 22º.

Murcia 24-04-2024, woensdag

Toen we gisterenavond nog even ons verslag van 2 jaar geleden vluchtig lazen over de plek waar we vandaag  naar toe wilden gaan, Archena, werden we daar niet zo enthousiast over. Niet over ons verslag maar over het stadje, waar zelfs de moderne kerk lelijk is. Het duurde niet  lang of we hadden een alternatief gevonden. Dus wilden  we vanmorgen naar het dorpje Casas Nuevas rijden dat aan de voet van het tamelijk unieke natuurgebied de Sierra Espuña ligt. Maar we waren al om 6.30 uur wakker, ruw gewekt door maar liefst 2 vrachtauto’s die de cp  kwamen oprijden en voor ons en de andere camper gingen staan. We zullen wel gestraft worden omdat we over wantoestanden in kassen in  Almeria hebben geschreven want gekker kun je het niet verzinnen. Auto’s kwamen aangereden en bij het krieken van de dag begon men te werken. Alsof we een film aan het kijken waren, (het was zo lawaaierig dat we het bed maar zijn uit gekropen) zagen we tientallen arbeiders in de citroenplantage, die tegen de cp aanligt, met emmers tussen de bomen verdwijnen en even later met citroenen  gevulde emmers  weer terug komen die door anderen weer in kratjes werden geleegd, als een lopende band zo  werkte men. Tegen 9.00 uur was de plantage, ter grootte van een voetbalveld, leeg geplukt en men vertrok weer. We telden tegen de honderd arbeiders, veruit de meeste waren van Noord-Afrikaanse afkomst of uit de Sub Sahel. We zijn maar geen journalistje gaan spelen door ze te gaan vragen naar hun arbeid - en leefomstandigheden. We kregen 20 citroenen en konden er veel meer krijgen, kom maar met een tas, maar we waren al in verlegenheid gebracht door zoveel citroenen. In een camper ga je geen citroenmarmelade maken  en voor een cola rum met citroen schijfjes kun je ook een jaar vooruit.

De werkzaamheden zijn in volle gang, er werd flink doorgewerkt.

Dit zagen vanmorgen vroeg toen we uit het raam keken, de zon was net op. 

Een paar arbeiders lopen naar beneden naar de plantage

Een volle emmer op de nek, een lege emmer wordt gebracht

Een van de 2 vrachtwagens die met kratjes geladen worden

Maar we keken nog eens naar de laatste update van de weersverwachtingen op de apps en zagen tot onze verbazing dat het weer vrijdag in Cullera ( waar we na het weekend naar  toe wilden) veel beter was dan gisterenavond nog werd verwacht . Geen 15- 18mm regen maar droog, de buien worden nu  na het weekend verwacht ,we gaan daar eerder heen..

Dus geen Casas Nuevas vanmorgen maar we zijn naar Murcia gereden, niets is  veranderlijker dan het weer , ja misschien wij dan. Waarschijnlijk ontmoeten we vrijdag Adrie en Rob in Cullera, 

Dat wordt de 3e keer dit jaar dat we in Murcia zijn, toevallig komt dit uit zo, nu mede door het weer. bepaald. 1 km van de cp in Murcia hebben we LPG getankt.  We hebben hier de wasmachine en droger gebruikt in het winkelcentrum  en voor de rest van de dag hebben we alleen maar buiten in de zon zitten lezen. Zo lazen we dat Freixenet gedwongen wordt door de aanhoudende droogte om voor 615 werknemers arbeidstijdverkorting aan te vragen. Tegelijkertijd heeft het bedrijf nog een recordomzet van 1,23 miljard euro over het afgelopen jaar behaald. Dat is een stijging van 4,1% ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit omdat de vraag naar cava wereldwijd stijgt en toch wordt het vermogen van Freixenet om aan deze vraag te voldoen bedreigd door externe factoren zoals de aanhoudende droogte ,aldus een verklaring van het bedrijf. Het lijkt ons tegenstrijdig in eerste instantie maar we hebben  verder te weinig info om daar goed over te kunnen oordelen. Dat kunnen we wel over het weer, na een frisse start met een koude wind werd het bij stralend weer vanmiddag 24º.

Murcia 25-04-2024, donderdag

Stonden we gisterennacht met 2 campers, hier in Murcia was  het weer drukker dan de vorige keer, een week geleden, misschien 70 campers. Maar het is rustig daar, geen last van verkeer. 

 

DE Iglésia San Francisco de Asis gebouwd in Modernisme stijl in 1908

Onderweg divers fruitboomgaarden.

Af en toe een mooie wijdse blik

Een van de muurschilderingen in Caudete.

Grote commotie in Spanje omdat premier  Sanchez met onmiddellijke ingang al zijn taken heeft neergelegd  Dat maakte hij gisteren aan het eind van de middag bekend. Complimenten aan het  NOS journaal omdat zij dat om 20.00 uur al wisten te melden,  kennelijk bewust van het feit dat dit  niet alleen gevolgen heeft voor Spanje maar ook voor Europa.

Even kort: rechts en ultrarechts Spanje is pissig over het feit dat Premier Sanchez ondanks een verkiezingsnederlaag gewoon kon door regeren door een overeenkomst met regionale Baskische en Catalaanse partijen. Ze zijn daarom al maanden bezig met een lastercampagne tegen de  vrouw van Sanchez. Zij heeft bedrijven en zij wordt ervan beschuldigt dat ze voorrang krijgt bij nieuwe aanbestedingen  door de regering: corruptie.  Nu heeft de ultrarechtse vakbond Manos Limpias( schone handen) een klacht tegen haar ingediend wegens corruptie en zal de rechtbank van Madrid de beschuldigingen onderzoeken. Sánchez spreekt van een “ongekende aanval” op hem en zijn vrouw door “een coalitie van rechtse en extreemrechtse belangen”. Hij verwijst daarmee ook naar de rechts-conservatieve Partido Popular en de ultrarechtse partij Vox. Hij beraadt zich nu op zijn positie en zal maandag beslissen of hij aftreedt, er zijn grenzen aan wat een mens kan verdragen zei hij. Zijn partij (PSOE) heeft zich onmiddellijk achter hem geschaard evenals andere politieke partijen  en maatschappelijke groeperingen. De rechtse partijen die een kwalijke rol lijken te hebben toegedeeld beschuldigen hem ervan dat hij  in een slachtofferrol kruipt.

Als Sanchez maandag aftreedt wat zijn dan de mogelijkheden:

Allereerst zijn vervroegde verkiezingen niet mogelijk, er moet eerst een jaar verstreken zijn na de vorige die op 23 juli plaatsvonden.

Daarom zal de eerste vicepresident van de regering, María Jesús Montero, het waarnemend presidentschap op zich nemen tot de vorming van een nieuwe regering. In artikel 101 van de grondwet is het volgende opgenomen: in het geval van het aftreden of overlijden van de regeringsvoorzitter houdt de hele regering op in functie te zijn, maar blijft in functie totdat een nieuwe regering aantreedt.

De arena in Caudet is gebouwd in Neo Mudejarstijl tussen 1907 en 1912.

Een schitterend gebouw vinden wij

Eva's naald . een cactussoort

 

Cp Caudete, P4N site code: 400510

gratis met voorz.

Sanchez zou ook een rol spelen in de campagne van de regionale PSOE in Catalonie voor de regio verkiezinen op 12 mei, daarvoor  kan het nu ook gevolgen hebben. En er zijn in juni Europese verkiezingen., de PP en Vox zullen dit natuurlijk in de strijd gooien, en er waait al een rechtse, populistische wind door Europa. Morgen w.s. wel wat meer over deze kwestie.

Vanmorgen hebben we boodschappen gedaan en het idee kwam in ons, eigenlijk mij, op  om naar een dorp te rijden halverwege Cullera. Daar is een mooie arena  vlakbij een cp had ik  gelezen, dus leek ons dat een goed optie ipv naar het centrum van Murcia te gaan om te lunchen.  Via een deels nieuwe weg zijn we naar Caudete gereden, een stadje  op 545m hoogte. De temperatuur daalde van 25º in Murcia tot 22º in Caudete  en het raakte bewolkt en de wind nam toe. We zijn gaan lunchen in een buurtcafé naast de cp nadat we eerst de prachtige arena hadden bewonderd die in Neo Mudejar stijl is gebouwd. Die is tegenover het café gelegen , het centrum is maar klein. De lunch was overigens eenvoudig maar smakelijk, meer hadden we niet verwacht in dat café. Tot onze verrassing bleek er ook een kerk te zijn die in Modernisme stijl was gebouwd, waarin een stadje toch groot kan zijn. Nog even rondgelopen en we ontdekten op verschillende plaatsen wat muurschilderingen die het niveau van de huis-tuin- en keuken graffiti wel ontstegen. Later lazen we dat er in het centrum ook nog wat huizen in modernisme stijl zijn en een kasteel. We hadden geen zin om daar aan het eind van de middag nog naar op zoek te gaan want er viel een regenbuitje. We lazen ook dat zowel de kerk als de arena onderdeel waren van een uniek project in Spanje aan het begin van de 19e eeuw. Het behoorde bij een compleet nieuwe wijk van 45 woningen, de eerste sociale huisvesting in Spanje gericht op landarbeiders.  Voor de verandering staan we weer eens met 2 campers op deze cp.