Mohammedia 27-01-2024, zaterdag

In het kader van het iedere reis weer terugkerend item ‘wat wordt deze reis het kortste ritje’ , hebben we vandaag wel bijzonder hoge ogen gegooid : we zijn naar camping Ocean Blue gereden, 2 km ververwijderd van camping Mimosa. We hebben problemen met onze handrem, die doet het niet. Vorig jaar januari in Nederland naar laten kijken, toen in maart in Marokko, afgelopen najaar weer in Nederland , het lijkt even te helpen maar de handrem doet het nog steeds niet. Best gevaarlijk, na een mailtje met ‘Freddy ‘ onze garagist in Nederland, dacht hij dat mogelijk de remschijven en/of de remvoering vervangen moeten  worden. En waar kun je beter terecht voor deze onderdelen in Marokko  dan in Casablanca? Dus dachten we daar gaan we zondag  naar toe, althans vlakbij Casablanca naar camping L’Oasis waar we vorig jaar hebben gestaan om toen oa. de Hassan II   Moskee te bewonderen.  Totdat we ons realiseerden dat ze vorig jaar bijna klaar waren met het bouwen van een bar daar en ze inmiddels misschien wel een alcoholvergunning hebben. Iedereen die wel eens zeer luidruchtige  dronken/ aangeschoten Marokkanen heeft gehoord in een bar, weet dat je dan juist niet op die camping moet staan. 

De zee voor de camping Oecan Blue

Niet geschikt om te zwemmen of surfen

Een echte Foodtruck, geen koffie .

Een schrijnende tegenstelling , in  deze  'hutjes' wonen nog mensen, ze zullen plaats moeten maken voor appartementen.

 

 

Gisterenmiddag hoorden we dat Pieter en Leny ook naar camping Ocean Blue wilden gaan en aangezien we daar vandaag toch naar toe wilden wandelen om aan een Nederlandse camperaar te vragen om onze Canal Digitaalkaart te proberen om te kijken of daar het probleem ligt  van het niet hebben van tv-ontvangst, dachten we dan gaan we toch daar naar toe. Vooral omdat Pieter  en Leny leuke mensen zijn en ik het hele jaar door wel wat  app contact met Pieter heb. Kortom , we zijn 2 km verder gereden en hebben iets meer lucht en een ander behang.  Het is eigenlijk op de camping Ocean Blue veel beter dan in onze herinnering. Er zijn hier  ruimere plekken,  het was prima om op Mimosa te staan een paar dagen vanwege de blaasontsteking van Everdien , een leuke sfeer met aardig personeel, maar we stonden  wel tussen ligusterhagen, iets meer ‘ademruimte’ is ook wel prettig. En tot onze verbazing hebben we hier ook weer tv-ontvangst, zouden er dan toch wat takken van bomen in de weg hebben gezeten? Hoe dan ook , we hebben weer ontvangst, maar niet te vroeg juichen.

Aan het eind van de ochtend hebben we een wandeling gemaakt , toch weer een ander uitzicht over de rotsen en de zee en tamelijk veel mensen vanwege het mooie weer en omdat het zaterdag is. Er wordt in deze omgeving veel gebouwd, flats en resorts worden uit de grond gestampt. En af en toe nog krotwoningen , schrijnend om die tegenstelling te zien.

Bijenwolf  op een bloeiende vetplant, een komt aanvliegen, een toevalstreffer

Vlasleeuwenbek

Een soort Kalanchoë

Camping Ocean Blue  N33.73731 W7.32377, 80 MAD

Niet lang nadat we van onze wandeling terug waren , kwamen Pieter en Leny de camping opgereden, zij kwamen naast ons staan, tv ontvangst en een zonnige plek. Heel leuk om ze weer te ontmoeten na alweer een jaar.

Trouwens gisteren voor het eerst naar de eerste aflevering gekeken van de Netflixserie You Only Fooled Once. Lijkt een veelbelovende serie die we hebben gedownload, een tip van onze zoon Martijn voordat we vertrokken en ook een hit nu naar het schijnt. Maar die hebben we op onze iPad, echter geen mogelijkheid om die zonder mb verbruik  naar de tv te streamen, maar het kleine beeld viel wel mee.

Aan het eind van de middag met Leny en Pieter  een aperitiefje gedronken op ons weerzien en op Marokko. Leuk wat ervaringen uitgewisseld, bijgekletst, gelachen en serieuzere onderwerpen besproken. . Toen we ons alle vier kwaad maakten over de verschrikkelijke draai van Wilders wbt de afschaffing van de eigen bijdrage, ziektekosten een trap in het gezicht van de minst betaalden en daardoor ‘zorgmijders ‘ ,was i.t.t. ons het weer wel afgekoeld en gingen we de camper in. Wat een leuke relaxte dag, wat een geweldig weer opnieuw.

Mohammedia, 28-01-2024, zondag

Pieter zetten me gisteren op een spoor, hij stuurde een appje met een link naar de 25 beste Mercedes garages in Mohammedia. Dit leidde  kennelijk naar  een commerciële site want het eerste adres wat ik belde was een benzinestation. Echter ik bedacht me dat het meisje van de receptie wellicht  ook een garage zou kunnen  bellen. Het was al laat in de middag dus ze zei dat ze maandagmorgen wel  wilde bellen om te vragen of er iemand wellicht naar de camping kon komen voor een diagnose en mogelijk een reparatie ter plekke. Om de miljoenenstad Mohammedia in te gaan , daar ben ik wat huiverig voor, we zijn vorig jaar  met de taxi naar Casablanca geweest  en we  huiveringwekkende capriolen gezien van medeweggebruikers. Het betekent dat we in ieder geval maandag en misschien ook dinsdag hier nog in Mohammedia zullen staan, er zijn ergere dingen te verzinnen.

Strikt gezien staan we niet in Mohammedia maar in weer een andere gemeente dan gisteren , nu in El Mansouria, een voorstad van Mohammedia.  De naam Mohammedia komt van de opa van de huidige koning Mohammed VI ( ook wel M6) , de opa heette Mohammed V. De stad heette vroeger ‘Fédala’, dat een samentrekkingen is van de woorden ‘Fadl’ en ‘Allah’ (gunst van God). Nadat Marokko in 1956 weer onafhankelijk werd na de Franse koloniale overheersing, vond hier de confederatie van Fédala plaats. De plaats werd ter ere van koning Mohammed V hernoemd: Mohammedia. 

Een Roodborsttapuit

Het restaurant bij de camping

Het is zondag , wat drukker, het opspattende water blijft fascinerend.

 

’s Ochtends kun je hier op de camping een  goede baguette kopen , de prijs is €0,15 , een hele redelijke prijs. We zijn langs de boulevard naar de Carrefour Market gewandeld, we wilden olijven kopen, die hadden ze daar alleen in potjes en in beperkte mate. Wat ze wel hadden was een keiharde disco dreun, we zagen dat de jonge supermarktmanager glunderend  de geluidsinstallatie bediende, er stonden enorme geluidsboxen. Waar ze wel olijven hadden was in het kleine permanente marktje  langs de weg met een stuk of 7 kramen. Zwarte olijven kochten we voor €0,45 per ons en om te kruiden een bosje koriander voor nog geen €0,20. 

Teruggekomen bij de camping vroeg ik net aan Everdien of Kees en Trui er al zouden zijn en prompt hoorden we getoeter achter ons en  jawel hoor daar waren ze, we geloven alleen in toeval.  Na het geknuffel vroeg de receptioniste off we een groep waren, 4 Nederlandse campers bij elkaar, nee hoor.

Haast vanzelfsprekend hebben we deze ontmoeting, iedereen heeft elkaar wel een of meerdere malen ontmoet, gevierd met een borrel aan het eind van de middag, dat was uitermate gezellig. We bleven zitten tot het donker ( zon gaat 18.55 onder ,  19.20 is het donker ) en koud werd. Weer een heerlijke dag, natuurlijk ook wat het weer betreft.

Mohammedia ( El Mansouria)  maandag, 29-01-2024 

Vanmorgen heeft den jongedame van de receptie de garage gebeld die zou komen  en tegen twaalven kwamen er 2 jonge mannen van de garage die we het probleem uitgelegd hebben. Ze gingen meteen aan de slag en na ongeveer een uur hadden ze de remvoering er afgehaald en geconstateerd dat die aan beide kanten versleten waren. Tegen 13.00 uur vertrokken ze weer met de mededeling dat ze terugkwamen met nieuwe remvoeringen, geen 2e handse. Ze namen ook de remschijven mee , die zouden ze in de garage schoonmaken. De remvoeringen moesten ze eerst ergens op de kop tikken dus ze wisten niet wanneer ze zouden terug zijn. Het duurde echter nogal  vooral ze terug waren dus om 17.30 uur maar eens naar  de receptie gegaan of ze de garage wilden  bellen wanneer ze zouden komen. Het bleek dat de remvoeringen uit Casablanca moesten komen en dat ze weer langs zouden komen als die er waren w.s. morgenochtend.  We hebben vertrouwen in de manier waarop ze tewerk gingen, ze wisten donders goed wat ze deden en lieten ons ook de versleten remvoeringen zien. Dus slapen we vannacht in de een camper zonder achterwielen die wel stevig op stempels staat.

 

De Estalinus Taenlops, een soort zweefvlieg vermomd als honingbij.
In het Engels wordt hij ook wel streep-oog-bloemenvlieg genoemd.

Er wordt gewerkt aan het handrem probleem

We slapen vannacht zonder wielen, .

Naast de sleutel ligt de helft van de ene remvoering, slijtage te zien.

Het is opvallend hoeveel dure auto’s, vnl SUV’s  hier rondrijden, zo hebben we o.a.  SUV Maserati’s en een SUV Jaguar gezien. Dikke Mercedessen bij de vleet, ook talrijke andere dure auto’s. Er rijden aan de andere kant natuurlijk genoeg barrels rond, Marokko is een land van tegenstellingen , vooral ook tussen arm en rijk. Marokko heeft bijna 6000 miljonairs waarvan bijna 3000 in Casablanca wonen. ( In  Nederland waren er op 1 januari 2021 317.000 miljonairs) Naast de dure auto’s liggen er in de haven van Casablanca natuurlijk ook dure jachten,  de speeltjes van de rijken, Marokkanen pronken graag met hun rijkdom. We hebben al een foto laten zien van de schamele hutjes bij de luxe appartementen. Bij de luxe bakkerij bij de andere camping in de buurt zitten bedelende vrouwen, meestal 3 op een rij terwijl wij een proleet zijn dikke Mercedes pal voor de ingang van de winkel parkeerde zodat er met moeite anderen naar binnen konden. Gelukkig was hij vastgezet door een paar auto’s die moesten tanken bij het naastgelegen benzinestation, zodat hij een tijdje moest wachten , wij zagen daar wel een vorm van rechtvaardigheid in en wij verkneukelden ons dat de hufter verre van  vrolijk keek.  

Toen we gisteren zaten te borrelen kwamen er een stuk of 10 oude Hongaarse Mercedes busjes binnen, compleet met eigen bezemwagen, een kleine dieplader. Het bleek dat ze met een rally  bezig zijn van Boedapest naar Bamako, de hoofdstad van  Mali. Best een avontuur, vanmorgen vertrokken ze weer van de camping met zwaar ronkende motoren. 

Aan het eind van de middag weer gezellig zitten borrelen, dit keer kwam er maar 1 bijzondere 405D camper binnen. Het weer was iets anders, er waren namelijk velden met dikke wolkenvelden die namelijk hardnekkig werden in de loop van de middag, het werd nog wel 22º.

Mohammedia 30-01-2024

We beginnen positief, het gaat een stuk beter met Everdien, ook het slapen. Vanavond de laatste antibioticapil en dan moeten de stoffen die bijwerkingen veroorzaken uit haar lichaam ook snel verdwijnen .

Alle goede dingen bestaan uit drieën  maar helaas voor ons  de minder goede, zeg maar heel vervelende dingen ook . Wie daar geen zin in heeft om te lezen, slaat het maar over.

  1. Gisterenavond perfect beeld bij het kijken van het journaal van 20.00 uur. Daarna verscheen de mededeling: ‘programma gecodeerd, geen CI module’. En geen beeld meer. Vanmorgen gebeld met Canal Digitaal en ze wisten te melden dat de module kapot is. Een half jaar oud, dat kan ook gebeuren.  Gelukkig kunnen we nog wel BVN ontvangen die uitzend via de Astra I satelliet, we kunnen dus wel het nieuws volgen.
  2. De koelkast. Hè, nee niet weer, dat komt iedere reis weer aan de orde, de problemen ermee dan. Op LPG geen probleem , zodra we de Marokkaanse gasfles aansloten begon het stinken en roeten weer, precies als vorig jaar. Nu staat ook Pieter weer naast ons, hij heeft zijn brood ‘in het gas’ verdiend en is bovendien uitermate handig. Hij heeft de koelkast goed schoon gemaakt, de schoorsteen, de brander etc. Alles teruggeplaatst en helaas het mocht niet baten. Totdat Pieter zich herinnerde dat we vorig jaar de wokkel eruit hebben gehaald en dat hij toen niet meer roette en stonk. Dus vanmiddag is de wokkel er door Pieter uitgehaald dus we wachten nu af. En mocht het  toch het weer gaan roeten gaan we zoveel mogelijk aan de stroom staan.
  3. We staan nog steeds op stempels, het was de garagejongens nog niet gelukt om de juiste remvoering te vinden. We hebben ze het typenummer van onze Mercedes Sprinter doorgegeven via de campingbaas en ze zouden naar een ander magazijn in Casablanca gaan. Er rest ons niets anders dan geduld te oefenen. Morgen meer, of overmorgen, je leert hier wel om je niet te druk te maken

 

Bij de camping in de buurt staat een Chinese Roos met erg grote bloemen

Een mobiele autowasserij aan de boulevard

 

 

Evenals vorig jaar buigt Pieter zich over het probleem van de stinkende en roetende koelkast, uiteindelijk met positief resultaat.

 

 

We hebben besteld bij Hamid, we moeten nog even wachten.

 

Vanmiddag zagen we de begeleiders van de groepsreis Marokko met de hond, de 2e groep, vorige week de 1ste groep gezien in Asilah. De begeleiders hadden we vorig jaar ontmoet, ze waren de reis aan het uitstippelen. Omdat ze toen de eerste keer in Marokko waren hebben we ze van enige tips kunnen voorzien. Er zijn nu 19 Nederlandse campers bijgekomen op de camping.

We hebben vanmiddag boodschappen gedaan , groenten en olijven op het marktje  voor weinig geld. Daar zat ook een klein eettentje , met de welluidende naam ‘Snack Hamid’. Er zaten mensen te eten, zag er goed uit dus zijn we op de stoep aan een tafeltje gaan zitten. We hebben daar brochettes frites gegeten en waren nog geen €2,- kwijt. 

Andere jaren pinden we altijd geld bij de automaat van Post Maroc, dat waren we vergeten dit jaar te doen , het is nl goedkoper . Andere banken rekenen provisie, Post Maroc ook maar , scheelt bij opname van 2000 MAD, zo’n  €10,— waardoor de Dirham geen €0 ,10 maar iets meer dan  €0,09 is.

We hebben weer gezellig bij elkaar gezeten, genietend van de avondzon en een glaasje. Het fijne is dat niemand haast heeft omdat iedereen al meerdere malen in Marokko geweest is. Kees en Trui zijn met z’n tweeën met een taxi voor 50 MAD naar Casablanca geweest, ze hebben o.a. de Mohammed II moskee bezocht, het imposante gebouw die wij vorig jaar gezien hebben, prachtig.

Verder was het opnieuw stralend weer, weinig wind en het werd 22º. En om maar weer net zo positief af te sluiten als we begonnen, de koelkast stinkt en roet  niet meer nu de wokkel eruit is.

Mohammedia 31-01-2024, woensdag

Er gebeuren wonderbaarlijke, onverklaarbare dingen.  En dan heb ik het niet over de zgn  bovennatuurlijke verschijnselen, ik doel op meer technisch gebied. De koelkast die weer werkt zonder te stinken en te roeten dankzij  het verwijderen van de wokkel, hij  doet het weer, raadselachtig, maar wel fijn.

Gisterenavond hadden we het journaal op BVN gezien, die begon met een lichte vertraging om 20.05 uur. Daarna het 2e deel van een serie op Netflix en om 22.05 begon Nieuwsuur op BVN. Komt er een pop up ‘module ingelegd’. Merkwaardig, we schakelden over naar NPO I, en verrek, we hebben gewoon beeld. Wederom raadselachtig, misschien eenmalig maar we houden het er maar op dat er toch een storing in de CD module zit. Never a dull moment zullen we maar zeggen.

Vandaag weer geprobeerd en nu weer ‘geen module’ dus we hebben Canal Digitaal opgezegd. We redden ons ook prima met BVN.

Hamid is bezig de taco te bereiden.

 

Op de rechterfoto, iets voor de techneuten, laat de monteur zien dat er een nieuwe laagje homemade remvoering is aangebracht .

De groep Avondrood, ook wel 'Marokko zonder hond'

En om een uur of twaalf kwamen de 2 monteurs weer, ze hadden geen nieuwe remvoering kunnen vinden maar ze hadden  zelf een  voering gemaakt. Een oplossing die vaker wordt gedaan vertelden ze . Ze gingen weer secuur aan de slag, , een beetje bijschuren van de remschijven  om de voering passend te maken etc en na ongeveer 2 uur noeste arbeid konden we een testrit maken. De rem deed nauwelijks iets dat was heel teleurstellend, toen reed een monteur  een stukje , af en toe de handrem erop. Hij vertelde omdat het niet een originele voering is de handrem nog niet optimaal functioneerde en ik heb toen zelf nog even een  hellingproef gedaan, het werkte al veel beter. En het zal ook eens niet zo zijn, doet de handrem het kunnen we hem niet gebruiken. De monteur had de handrem zo sterk aan getrokken dat ik hem niet loskreeg maar wel vermoedelijk een spier tussen de ribben even bekneld raakte, dat is vervelend pijnlijk zodat ik de handrem niet kan bedienen, tijdelijk.

We hebben ons hier prima vermaakt met leuke mensen om ons heen  maar je voelt je niet helemaal vrij als je niet kunt rijden met gemis van de beide achterwielen. Maar gelukkig dat het nu voor elkaar is en we zullen morgen een stukje afzakken naar het zuiden. Voorlopig blijven we langs de kust vanwege het mooie weer. We gaan  naar Oualidia, helaas is er geen  nieuwe camping gekomen in El Jadida nadat de vorige gesloten is. Naar Oualidia is de groep ‘Marokko met de Hond’ ook naar toe vertrokken . Vanmorgen nog kort 2 mensen uit Zutphen gesproken die bij deze groep zitten, ze wonen in een appartement bij vrienden van ons in Zutphen die dat al hadden geappt.

Vanmiddag zijn we weer gaan lunchen bij het snack Hamid,  dit keer taco’s met goed pittig gekruide kefta met  frites erbij, voor 60 Dh hebben we heerlijk gegeten . Het bleek te veel , we hebben nog wat taco meegenomen in een zakje voor vanavond.

We hoeven nauwelijks te zeggen dat we in een goede stemming weer bij elkaar zaten vanaf het eind van de middag, een paar mensen zullen elkaar vermoedelijk weer snel treffen omdat er niet zoveel cp’s  of campings zijn op weg naar het zuiden..

Er waren wat velden lichte sluierbewolking en het was weer 22º, het houdt maar niet op het mooie weer..

Oualidia 01-02-2024, donderdag

Zowaar vannacht de eerste mug van deze reis in de camper, na regen komen de muggen zegt een Marokkaans spreekwoord, zo zou het kunnen luiden . We waren bijtijds wakker en zijn na een afscheid van Marita en Henk , die het binnenland ingaan , om 9.30 uur vertrokken. De weg tussen Mohammedia en Casablanca  is altijd erg druk, het viel deze keer erg mee. Wel even flink in de remmen voor een dikke Porsche die op de 3e baan reed, een afslag miste en vrijwel haaks tussen ons en een vrachtwagen die we inhaalden  doorscheurde, even een ‘dat ging nog net goed’ momentje. Even later bijna een kip onder de camper die langs tolweg liep, boer pas op je kippen. We zagen aanvankelijk nog een keuterboertje of -boerin met een paar koeien in de berm , grazende ezels, groenvoer verzamelende vrouwen en de nodige auto’s met pech langs de weg. Daarna kwamen we in een vrij dichte mist terecht, gelukkig hielden we wel voldoende zicht . Zeker een half uur in de mist gereden, daarna brak de zon af en toe door en waren er mistvelden die ook best dicht waren. 

 

Oualidia, gelegen tegen een heuvel , de lagune heeft een lage waterstand

Een lege tolweg, de mist trekt op

Even een opklaring zodat we wat van het landschap konden zien

We rijden Oualidia binnen.

In de buurt van El Jadida was er een ongeluk waar een bestelbusje, vrachtauto en personenauto betrokken waren. Vervelend maar aan de andere kant reden er ook auto’s zonder licht door de mist, misschien wel de oorzaak. De weg van El Jadida naar Safi was helemaal niet druk, en warempel toen we de de cp in Oualidia na 234 km en 3 uur rijden opdraaiden,  werd het helemaal zonnig. En dat terwijl de mooie lagune, een paar honderd meter eerder, helemaal door de mist aan ons zicht werd onttrokken toen we van het dorp afdaalden naar de cp.

We werden nIet alleen door de zon ontvangen maar ook door mannen die , zoals te doen gebruikelijk, vis wilden verkopen maar ook door o.a. Ali ( die een zekere faam heeft opgebouwd )die ‘Hausgemachte ‘ tajine wilde verkopen. Een andere had tajine  in de aanbieding die zijn moeder zou bereiden, de beste die er te krijgen zijn. In het begin van de middag kwamen achtereenvolgens Trui en Kees en Pieter en Leny  hier ook op de cp.

 

Kort na 16.00 uur kwam de zeemist het land op , 10 minuten later waren man en paard opgeslokt door de mist.

Moderne villa te huur, met zeezicht

Oorspronkelijke bebouwing boulevard, ook te huur

Cp Oualidia, N32.73210 W9.04407

40 Dh, met voorz.

Tijdens een wandeling vanmiddag zagen we dat er niet veel water in de lagune zit en toen we wat verder wandelen kwam er kort na 16.00 uur zeemist het land opdrijven, jammer maar van de zee en de lagune zagen we weinig meer . Gelukkig hebben we de laatste week de zee kunnen zien wanneer we wilden, maar ik had even moeite met omschakelen, gewend als we zijn met alleen maar stralend weer de afgelopen 9 dagen. Even vermanend toegesproken door Everdien toen ik over de mist liep te zeuren, je bent mooi weer gewend en nu gedraag je je als een verwend kind, en de knop was om  Het was niet zo druk op de cp toen we  hier kwamen maar in de loop van de middag kwamen er nog  campers bij  zodat het vanavond vol was met zeker 60 campers, morgen maar eens tellen. Ondanks de mist werd het toch nog even 20º.

Oualidia 02-02-2024 , vrijdag

Er gebeuren wonderbaarlijke, onverklaarbare dingen schreven we eergisteren al. Ook nu weer, gisteren hebben we weer geprobeerd of we via Canal Digitaal het 20.00 uur journaal konden ontvangen. En inderdaad we hebben ontvangst via CD. Omdat we het ogenschijnlijk onverklaarbare willen verklaren omdat we meer rationeel dan spiritueel zijn , denken we dat de melding dat we geen CI module hadden misschien kwam omdat we in een gebied in Marokko zijn waar de satellietontvangst wat minder is. Ten noorden van Casablanca ontvang je tv signalen van een satelliet die op Portugal  gericht is. Iets zuidelijker , ter hoogte van Safi ontvangt de schotel signalen van de satelliet die op de Canarische eilanden gericht is. Onze ervaring in het verleden is dat we dan in het gebied waar je mindere satellietontvangst hebt, we altijd met storingen in het beeld tv konden kijken. We hebben sinds een paar maanden een nieuwe CD module, misschien dat die bij slechte satellietontvangst de melding geeft dat we geen module hebben geplaatst. We vinden dit zelf wel een plausibele verklaring. We hebben ons abonnement op CD opgezegd, gaat in per 29 feb., als de tv ontvangst goed blijft, kunnen wellicht de opzegging ongedaan maken. BVN is een alternatief als het niet anders kan, met CD heb je veel meer keuzemogelijkheid, je bent niet afhankelijk van de keuzes in tv programma’s die BVN voor jou bepaald heeft.

 

 

Met zo'n schildering wordt zo'n oude deur toch prachtig.

Muurschildering op een villa

Nog een muurschildering, zelfde stijl

Villa aan zee

Gisteren waren de boerenprotesten in Brussel,  die ook een link met Marokko bleken te hebben. Met name Franse en Spaanse boeren protesteren tegen de import van Marokkaanse landbouwproducten omdat het oneerlijke concurrentie is. Spaanse boeren wijzen vooral naar Marokko als de bron van hun problemen. Ze vinden dat de Marokkaanse landbouwexport te veel gesubsidieerd wordt door de EU en niet aan dezelfde kwaliteitseisen voldoet als de Europese producten. Ze beschuldigen Marokko ook van het dumpen van zijn overschotten op de Europese markt en het schenden van de mensenrechten van de landarbeiders. De Franse premier Gabriel Attal steunt de boeren in hun kritiek op Marokko. Hij zegt dat zijn land zal blijven vechten tegen de oneerlijke concurrentie. Hij haalt ook uit naar Spanje, dat hij ervan beschuldigt verboden gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. Die premier probeert met zijn kritiek natuurlijk de Franse boeren te paaien. Hij zegt dat de Franse boeren zich moeten houden aan strenge regels die niet gelden voor andere landen. Hij vraagt zich ook af waarom de EU geld geeft aan Marokko, dat volgens hem geen enkele eis stelt aan zijn landbouwsector.

Vissersbootjes op het strand van Oualidia

De rijk gesorteerde kraam van de aardige jongen. Oa verkoopt hij zee-egels, oesters waar Oualidia beroemd om is, mosselen, venusscheplen en scheermessen. 

De scheermessen liggen in een bak met zeewater.

 

De eerste keer dat ik een scheermes proef, vers uit het zeewater

Het was jammer dat de zon er vandaag aanvankelijk  niet in slaagde om de hardnekkige mist te verdrijven daardoor hebben we vanmorgen  slechts een korte wandeling naar het strand gemaakt. Daar was niet veel bedrijvigheid, slechts enkele stalletjes waren open waar mosselen, oesters, krabben en ook scheermessen werden verkocht. Heb ik ongeveer 15 jaar geleden in Oualidia mijn eerste zee-egel gegeten, dit keer vroeg een verkoper in een stalletje of Everdien  een scheermes wilde proberen, voor geen goud.  Nou ik maar wat graag en ik vond het , besprenkeld met citroen, een smakelijk hapje. Verder was er niet veel te kijken, mede door de mist. Wel even een praatje gemaakt met een paar vissers die een pijpje kif rookten. De handelaren zijn niet opdringerig bij de kraampjes, de visverkopers en de handelaren in ruitenwissers die aan de camperdeur komen zijn wat aanhoudender.

Een rijdende koffiebar met espressomachine, in een Renault 4.

2 restaurants vlakbij zee.

Vissers op een rots voor de kust van Oualidia.

En toen brak om een uur of 3 vanmiddag de zon door en klaarde het helemaal op in no time. Toen was het heerlijk om buiten te zitten lezen en ben ik alleen  alsnog naar het strand gewandeld om wat foto’s te maken. Morgen reizen we verder naar Ounagha, dat is een kruispunt van wegen waar je niet alleen kunt kijken hoe je verder reist naar het zuiden, via het binnenland of via de kustweg maar het ligt ook vlakbij Had Drâ waar zondag een grote, levendige souk is. Omdat het pas in de loop van de middag  opklaarde werd het maar 16º, met de gevoelstemperatuur in de zon zat het wel goed.

 

Voor het vervolg klik hier:   Marokko Winter deel 4