Bollène 16-05-2024, donderdag

Toen we vanmorgen het weer nog eens onder de loep namen voor de komende dagen, hebben we besloten om over de tolweg door het Rhônedal te gaan. De buien daar ontkomen we niet aan en die zijn minder hevig dan op het Massif Central. En je bent sneller thuis, met dit weer hebben we allebei toch zin om zonder omwegen de snelste route te nemen. Nog een argument om via de tolweg te gaan, je moet minder schakelen dan via de A75. Niet op de A75 zelf maar op de rotondes die daarna volgen. Minder schakelen lijkt  beter voor mijn voet waar het redelijk mee gaat, ik rijd wel met een enkelbrace. om

Vanmorgen nog een keer getankt in Spanje voor €1,517 en daarna de Pyreneeën over . Dat stelt via de snelweg niets voor, een stijging van 4% waar de camper met 90 k.h in de 5e versnelling moeiteloos  omhoog tuft. Er lag sneeuw in de Pyreneeën op hoge toppen en we konden al weer snel afdalen. Toen een stuk langs de wijn velden van de Pays D’Oc en  de bermen kleurden  prachtig geel door de bloeiende Spaanse Brem. En al die tijd scheen de zon terwijl we in het binnenland opbollende stapelwolken zagen, bloemkoolwolken die op onweer duiden. We zijn in Bollène gaan staan omdat je daar op asfalt staat, een betere keuze dan de struisvogelfarm waar we eerst wilden  gaan staan.. Gezien de fikse hoeveelheid regen die hier in de regio gisteren is gevallen leek dat bij nader inzien geen goede keus omdat je op gras moet staan. Jammer, dat zou onder andere omstandigheden natuurlijk een veel leukere plek zijn geweest dan die waar we nu staan. Bij de hypermarché van Leclerc, voor ons altijd  een praktische plek om te overnachten als we naar Marokko gaan (dan altijd de tolweg door het Rhônedal) en nu  dus op de terugweg. We hebben hier getankt voor €1,64, zeker €0,,20 goedkoper dan langs de tolweg. 

 

In de Pyreneeën zagen we af en toe nog sneeuw op hoge toppen

Een mego grote supermarkt dus ook mega veel karretjes, dit is nog maar een deel

Klaprozen naast de camper

parking Bollène , CC site code: 2204

Hoornklaver

We hebben 315 km gereden in bijna 3,5 uur en het bleef droog tot 15.00 uur terwijl aan de andere kant van de Rhône het onweerde. Maar na 15.00 uur begon het hier ook flink te regenen met af en toe een onweersklap. En tussen de buien door hebben we boodschappen gedaan bij de waanzinnig grote supermarkt van Leclerc, alles is net te veel om te kiezen. Zoveel kazen, worsten, vis, vlees etc dat het zelfs mij, als liefhebber van buitenlandse supermarkten begon  te duizelen. Gelukkig hebben we nog wel wat delicatessen en wat wijnen kunnen scoren en vanavond eten we gamba’s, die hoewel ze groot zijn, hier gewoon crevettes worden genoemd.

Tijdens het rijden hadden we zon en zelfs even 20º maar vanmiddag tijdens de regenbuien slechts 12º, later weer 16º toen het droog.

was.

Beaune 17-05-2024, vrijdag

Het was erg druk tussen Bollène en Lyon op de snelweg. Veel vrachtverkeer , en ook wel behoorlijk wat personenauto’s, misschien heeft het  iets met het pinksterweekend te maken? De Fransen kennen i.t.t. de Spanjaarden ook een 2e pinksterdag. Gelukkig dachten we eraan dat de binnenstad van Lyon een milieuzone is, onze camper is te oud om daar doorheen te mogen. Op de heenweg naar Marokko zagen  we de waarschuwing op de matrixborden te laat en zijn we wel door de tunnels gereden, dat heeft  echter geen consequenties gehad. We hebben nu de rondweg genomen , de A 46, die was ook erg druk met vrachtverkeer, maar we bleven rijden. De andere kant op stond een kilometerslange file. We wilden aanvankelijk naar het wijndorpje Prissé vlakbij Maçon om daar bij de wijn coöperatie te gaan staan. Echter toen we Lyon voorbij waren werd het een stuk rustiger op de weg en het was pas 13.00 uur, droog weer, prima om nog een uur verder te rijden. We staan nu niet in een wijndorp maar in een wijnstad, nl Beaune.

Cistus Purpureus, ook wel Orchidee zonneroos.

Prachtige bloeiende Spaanse brem

We steken de Rhône over in de buurt van Lyon.

Cp Beaune, CC sitecode: 2230, €7,90 voorz. betaald

In de loop van de middag zijn we Beaune ingewandeld , de stad heeft iets deftigs over zich. Er is natuurlijk de nodige rijkdom vergaard door de wijnhandel, overal zie je sjieke wijnhuizen met prijzen waar je van schrikt , nu zijn Bourgogne wijnen gerenommeerd en daardoor ook duur. We wilden Hotel de Dieu bezoeken, het prachtige oude ziekenhuis. Maar de entree is tegenwoordig al €12,- p.p. , dat vonden we wat al te gortig, we hebben het al eens bezichtigd. Dus hebben we door de stad geslenterd, winkels gekeken en we zijn niet eens op een terrasje gaan zitten. €7,- voor een glas wijn zijn we nog niet gewend, we moeten nog afkicken van de prijzen van de afgelopen maanden. Maar het lopen door de stad was op zich leuk genoeg, leuke pleintjes, aardige huizen en terrasjes die vol zaten, ze hebben ons vast niet gemist.

 

Hotel de Dieu, het voormalig ziekenhuis met een heel mooi interieur, vandaag niet bezichtigd.

We wilden morgen naar Pont-a-Mousson maar er is in het stroomgebied van de Moezel een weeralarm afgekondigd, code . Er is heel veel regen gevallen sinds gisterenavond en valt er nog steeds ( op sommige plaatsen naar verwachting 100 mm) in Zuidwest Duitsland en Noordoost Frankrijk zijn op sommige plaatsen overstromingen. Ook in de Ardennen valt heel veel regen, we beraden ons vanavond hoe we verder zullen gaan richting Nederland. We zullen de berichtgeving in de media over de overstromingen blijven volgen.

Deze kunstenaar is vast en zeker geinspireerd door Jef Koons

Ruime keuze aan voortreffelijke Bourgognes

Een enorme collectie aan kaasjes

Stonden we vannacht met zo’n 3 campers , nu staan er hier zo’n 25. Een Nederlander maakte het wel heel bont, die ging op de parking met een buitendouche zich af staan spoelen, totaal geen gevoel wat wel of niet kan op een parking de mafkees.

Wij hielden het vandaag droog, wel wat stapelwolken maar ook zon en slechts 19º, te koud voor het seizoen.

Pont-a-Mousson 18-05-2024, zaterdag

Vanmorgen vroeg gebeld naar de havenmeester, tevens beheerder van de cp in Pont-a-Mousson hoe het met de waterstand was. Geen probleem, we zijn gewoon open. Dus zijn we vanmorgen vertrokken met  de cp in Pont-a-Mousson in de TomTom. Het is zaterdag dus was er weinig vrachtverkeer, we konden mooi ons eigen tempo rijden. Terwijl er links en rechts van ons buien waren, hebben we alweer met droog weer kunnen rijden. Toen we Pont -a- Mousson naderden, zagen we aan blank staande weilanden dat het hier flink geregend heeft de afgelopen dagen. Maar hoewel de Moezel flink stroomde en hoog stond, staan we hier veilig. De problemen hebben zich meer stroomafwaarts voorgedaan, ten oosten van waar wij staan. Ook in België ( de Voerstreek en rondom Luik) alsook in Luxemburg en Zuid Limburg was er hoog water maar daar zakt het ook inmiddels.

De Moezel bij Pont-a-Mousson staat hoog en stroomt snel, maar treedt niet buiten zijn oevers.. Een onweerscomplex dreef voorbij.

De  Moezel splitst Pont-a-Mousson in tweeën ,dit is het   oude gedeelte om de Saint Martinkerk (15e eeuw)

 Nieuwere gedeelte, de Saint Laurent (15e-16e eeuw).

Cp Pont-a-Mousson CC sitecode: 7995

€12,- inclusief stroom

Toegegeven, het is wat anders dan besneeuwde Alpentoppen of Palmbomen met kamelen.

Vanmiddag zijn we de stad in gegaan, Pont-a-Mousson  heeft best een aardig centrum met een plein wat mooi kan zijn, maar overal geparkeerde auto’s en een grote witte tent in het midden, dat  is toch erg ontsierend. We zijn op een terrasje neergestreken  op het plein, auto’s rijden langs je heen en zelf stadsbussen. We zaten wat te mijmeren hoe mooi het zou zijn als er geen auto’s meer geparkeerd zouden rijden en er terrasjes midden op het plein zoden zijn. Trouwens de consumpties waren hier heel betaalbaar, 1 Chardonnay en 1 Grimbergen tapbier voor €7,70.

 We naderen Nederland en zien hier Madeliefjes, boterbloemen, pinksterbloemen en de Gele Lis

Jammer van die auto's op het plein

Westkant van het plein Place Duroc

Detail gevel westkant

We hebben ons wel eens afgevraagd  wat de naam Pont-a-Mousson nu eigenlijk betekent. Dan biedt internet uitkomst: de plaats ontstond in de 11e eeuw. De naam verwijst naar de brug over de Moezel en de nabijgelegen heuvel Butte de Mousson.

Pont-a-Mousson is een populaire cp op de Noord Zuid route. Er staan dan ook veel Nederlanders, Duitsers en Belgen , naast Fransen natuurlijk. Vanavond om 19.30 uur waren alle 45 plaatsen bezet en kwam het bordje complet aan de slagboom.

We hebben geluk gehad met het weer, naast wat wolkenvelden waren er brede opklaringen en het is tegen 20.00 uur nog steeds droog. Zojuist trok er een groot onweerscomplex vlak langs ons heen , hier nog geen spat tot nu toe.

Bilzen 19-05-2024, zondag

Gisteravond nog een buitje gehad en vanmorgen toen we vertrokken begon het om 9.15 uur  ook te regenen, om 10.15 uur was het droog. Nu hadden we al gelezen vanmorgen dat het KNMI een  code geel waarschuwing had aangekondigd voor het midden en zuiden van het land. Als we niet op weerapps hadden gekeken dan waren we wellicht geschrokken van het weeralarm wat in Noord Frankrijk gold en op matrixborden boven de weg telkens werd herhaald: regen met kans op overstromingen. Maar de weerapps verwachtten pas ’s middags buien dus reden we met een gerust gemoed verder richting ons doel voor vandaag: Bilzen, in België bij Maastricht . Het bleef inderdaad droog gedurende de rit en er was slechts een enkele vrachtwagen, dat rijdt toch prettig.

Dat we naar Bilzen zijn gereden heeft niet zozeer te maken met de weersverwachting maar meer dat we geen haast hebben. Reden we op de heenweg de 1058 km naar Bollene met slechts 1 tussenstop, nu zijn het er 3. Dan komen we ook niet moe van het reizen/rijden thuis. We staan misschien wel voor de 4e keer in Bilzen, de cp stelt niets voor , maar er is een leuk klein centrum met restaurantjes met terrasjes rondom de kerk, vandaar. 

Weeralarm Noord Frankrijk

Cp Bilzen, CC sitecode 10267, gratis met voorz.

Lekker gegeten bij restaurant Chopin in Bilzen

Omdat we vonden dat de boodschappen die we deden bij Leclrc in Bollėne best duur waren (afgezien van de delicatessen) in vergelijking met Spanje, hebben we nog maar eens gekeken wat nu eigenlijk boodschappen koste Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vergeleek de prijzen in vijf populaire vakantielanden. Nederlandse vakantiegangers zijn het minst kwijt aan boodschappen in Spanje. Daar zijn de prijzen voor voeding 4 procent lager dan gemiddeld in de Europese Unie. In Nederland is eten en drinken juist 1,1 procent duurder dan gemiddeld. Voor boodschappen in Frankrijk, Duitsland, Italië en Oostenrijk moet nog meer worden afgerekend dan in Nederland. Frankrijk is het duurst, met een prijsniveau van 16 procent boven dat in de EU.  Hoewel we er geen boodschappen hebben gedaan ook maar even gekeken hoe duur boodschappen zijn in België . Het blijkt dat boodschappen in Nederland iets goedkoper zijn dan in België.

We zijn vanmiddag gaan eten in Bilzen, het was op dat moment zwaarbewolkt en maar 17º. Dus niet op een terrasje maar in een restaurant, Chopin. Everdien garnalenkroketten met een salade en  patat en ik Thaise kip curry. We mogen wel zeggen een alleszins geslaagde afsluiting van onze reis, heerlijk gegeten.

Na een bewolkte dag kwam er in de loop van de middag de zon nog even door en werd het zelfs 20º, 4 graden stijging in een uur tijd. Dat werd gevolgd door een hevig onweer dat om 18.15 uur begon en na een uur  nog steeds voortduurt. Hagelstenen van een halve cm en erg veel regen in korte tijd en donderslagen waar de camper van staat te schudden. Maar we hebben nog geen kano’s gezien in de staten hier. Er zijn wel auto's komen schuilen op de parking hier.

 

Warnsveld 20-05-2024, maandag

We zijn vanmorgen bijtijds vertrokken, ten eerste vanwege de verwachte pinksterdrukte door terugkerend recreatieverkeer en ten tweede om de eventuele onweersbuien voor te zijn.

Kort na  8.30 uur  reden we al weg uit Bilzen en bij Maastricht kom je dan op de snelweg. Omdat het 2e pinksterdag is was er opnieuw heel weinig vrachtverkeer dus we konden lekker doorrijden. TomTom stuurde ons in de buurt van Arnhem richting Apeldoorn  ipv de gebruikelijke route richting Oberhausen en dan via  Velperbroek naar onze woonplaats. Gelukkig waren we gehoorzaam aan de TomTom want we hoorden van onze zoon dat de weg Dieren-Zutphen afgesloten is, vandaar die wat ongewone route die nauwelijks langer duurt.. 

Na ongeveer 3 uur rijden waren we thuis waar onze zoon Martijn al was gekomen om ons te helpen met uitpakken en sjouwen. Na een uur was de camper uitgepakt en kon het opruimen beginnen. We verbazen ons er altijd weer over hoeveel spullen we dan toch nog bij ons hebben in de paar vierkante meter in onze camper.

In de loop van de middag was alles op zijn plaats en konden er de nodige wasmachines worden gedraaid en wat geappt worden dat we thuis waren. De komende tijd zullen we vrienden en bekenden ontmoeten.

 

Een Klein Geaderd Witje en een paar bloemen in onze tuin

We brengen een toast uit op onze trouwe volgers..

Foto is van eergisteren in Pont-a-Mousson

Het is fijn om weer heelhuids thuis te zijn hoewel de grote ruimte om je heen de eerste uren nog wel wat onwennig is. We kijken terug op een hele mooie reis van ruim 4 maanden, de laatste tijd hebben we die reis wat moeten aanpassen vanwege problemen met mijn voet maar het plezier was er niet minder om, anders waren we wel eerder tuis gekomen. Nou ja, we zijn een aantal dagen eerder thuis dan we van plan waren, maar dit heeft te maken met het slechte weer in Frankrijk, dan rijd je toch door. We hebben genoten van de dingen die we hebben gezien, van de rust ( het lezen in de zon), de natuur en van de leuke ontmoetingen met medecamperaars. En die ontmoetingen met een paar mede-Marokkogangers zal nog een heel leuk staartje krijgen in de vorm van een reünie in juli. En we hebben het ook heel leuk met elkaar gehad, ruim vier maanden op elkaars lip en toch telkens van elkaar kunnen genieten, dat moet toch met liefde te maken hebben.

We bedanken iedereen die virtueel met ons is meegereisd, een volgende reis zal voorlopig niet aan de orde zijn, eerst thuis weer genieten tot het weer begint te kriebelen, doorgaans ergens in augustus.