Home » huidige reis » Herfst 2020

Warnsveld 15-10-2020, donderdag

En zo zitten we weer in een lockdown,  light dit keer. We hadden liever gezien dat er een volledige lockdown zou komen, conform het advies van het Red team die dat al meerdere malen naar buiten heeft gebracht.  Zij gebruiken ook de term Hammer and dance, oorspronkelijk in maart al gebezigd door een Californische statisticus waarvan sommigen denken dat Rutte dat toch maar weer mooi heeft gezegd.

Hoe is het met de bumper afgelopen werd ons gevraagd.

Vanmorgen hebben we de camper weggebracht naar Bruggink om de bumper te laten repareren. We hebben groen licht van de verzekering en de onkosten worden vergoed, we hebben €135,- eigen risico.

De nieuwe bumper kost, inclusief montage, ongeveer  €2600,- , afhankelijk van de schade die mogelijk nog achter de bumper aan het chassis is ontstaan. We gaan weer 5 schadejaren terug  en komen nu op -5 jaar te staan. Geen andere maatschappij zal ons ws accepteren. We hebben nog nooit een aanrijding gehad of anderszins zelf schade veroorzaakt.

Wel hebben we schade gehad doordat door  een grasmaaier in Spanje een steen opspatte en tegen de camper vloog. Ook hebben we 2x een poging tot inbraak gehad, ook in Spanje, het waren telkens forse schadebedragen en omdat we die niet zelf betaalden gingen we er telkens 5 jaar op achteruit met als gevolg dat we nu op - 5  schadevrije jaren staan.

                   Vliegenzwam, door veel mensen als het prototype van een paddestoel gezien.

            De Rechte Koraalzwam.

 

Op de boomstam , uiterst linker foto, zijn in ieder geval 2 soorten paddestoelen aanwezig.

In de onderste regionen zit de Gewone Oesterzwam en boven zitten , zie  foto links, Gewone fluweelpootjes.

 

 

                                                                      De Grote Parasolzwam

Nadat we terug zijn gekomen uit Duitsland heeft het nogal veel geregend, we hebben dus geen spijt dat we naar huis zijn gegaan. Deze week is het gelukkig droger weer geworden zodat we er op uit konden om te fietsen en te wandelen. Het viel ons op dat, dankzij de regen, er veel paddestoelen zijn. Nu weten we weinig van paddestoelen en hebben ze 14 jaar ook nauwelijks gezien omdat we in de herfst meestal in Mediterrane landen waren, vooral in Spanje. Daarom hebben we nu een proefversie van de paddestoelen app ‘Picture Mushroom.’ Of we hem houden is nog even de vraag, hij kost €21,49 per jaar, niet zo duur natuurlijk maar we hebben meer betaalde  (natuur)apps en we hopen toch in de herfst weer in landen te zitten waar het klimaat wat meer naar onze zin is dan nu het geval is in Nederland.

                                                                       Parelstuifzwam

                  Doolhofzwam

             Plooivoetstuifzwam 

                  Karbolchampignon

Maar omdat we in  nu de herfst nu in Nederland zijn, zullen we af en toe hier wat schrijven,  mocht daar aanleiding voor zijn.

De lente en de zomer zijn ons prima bevallen, de herfst en winter vinden we mindere jaargetijden in Nederland omdat we nu eenmaal van lekker weer houden. Maar ook deze jaargetijden hebben wel hun aardige kanten en we hebben, dankzij Corona, geen keus.

                           2 Reuzenzwammen met in het midden een bosje zeer giftige Lantaarnzwammen

                 Prachtvlamhoed

              Elfenbankje

               Zwavelkopjes

Warnsveld 20-10-2020, dinsdag

We hoorden zondagmorgen in het radioprogramma ‘Vroege Vogels’  dat er bij de parkeerplaats van landgoed ‘het Leusveld’, een heksenkring van parasolzwammen stond. Nu is dat slechts 11 km bij ons vandaan en zijn daar gisteren naar toe gereden en hebben een wandeling over het mooie landgoed gemaakt.

Op het landgoed staat een jachthuis in neo-renaissancestijl , gebouwd in 1911 met een opvallende hoge klokkentoren. Het landgoed ligt op de overgang van de Veluwe naar de IJsselvallei. In deze tijd van het jaar zijn de paddenstoelen interessant maar in m.n. de lente hoor je hier soms de wielewaal, de koekoek en veel kleine zangers.  Ook broedt de wespendief in de buurt evenals de boomvalk. Wat vlinders bereftvlinders schijnt hier de Kleine IJsvogelvlinder nog voor te komen. Deze soort hebben we deze zomer voor het eerst gezien op landgoed Verwolde bij Laren.

De heksenkring hebben we niet kunnen fotograferen, er waren teveel belangstellenden.

                                       Jachthuis  het Leusveld, op de voorgrond zijn nog wat Parasolzwammen te zien

                  honingzwam

                     Nevelzwam

                Gewone Fopzwam

                         

         Kleverig Koraalzwammetje

           Gele Aardappelbovist

         Dennenvlamhoed

                                                                Roodporiehoutzwam

                    Helmmycena

          Gewone Trechterzwam

                 Hertenzwam

 

Hoewel Marokko verder weg lijkt dan ooit, krijgen we zo af en toe er weer een vleugje van mee, de laatste keer was afgelopen vrijdag. Toen kwamen Margot en Gerard hier op bezoek, ze stonden op een kleine camping bij Eefde. We hebben leuk bijgepraat en zullen elkaar vast wel weer in Marokko ontmoeten hoewel we inschatten dat we daar niet voor 2022 naar toe zullen kunnen.

                                                                  

                                                                      Rossige melkzwam

          Groene Berkerussla

                Peperboleet

 

Links de Porceleinzwam

                        Schubbenzwam

               Gele Korstzwam

                Satijnvezelkop

                                                                               Plooirokje

                    Bundelchloormycena

 

                                    

       Groene Anijstrechterzwam

Gewone krulzoom

                                                                  Grote stinkzwam. 

De oogst aan verschillende soorten paddenstoelen is best groot geworden in een paar dagen dat we erop uit zijn geweest. En dan hebben we nog meer soorten en een toch vrij bekende hebben nog niet gezien, de inktzwam.

 

En wellicht ten overvloede: de foto's kunnen worden vergroot als je erop klikt.