Warnsveld 19-12-2023

Het is al en tijdje pet met het weer, des te meer krijg je dan zin om weer met de camper op pad te gaan , zoals gewoonlijk in de winterperiode, weer naar Marokko.

We denken zo omstreeks de 15e jan te vertrekken.

De camper staat momenteel geschorst in de stalling waar we hem dan begin januari weer ophalen. We hebben wel wat tijd nodig om hem in te pakken want hij is helemaal leeg. Kunnen we rustig aan doen met het inpakken.

We zijn van plan om, nadat we vrij snel door Spanje zijn gereden, het in Marokko wat kalmer aan te doen. We zijn de tel kwijt maar denken dat we er sinds begin jaren ’70 meer dan 20 x zijn geweest. Mede gezien onze leeftijd kunnen we het ons permitteren om inderdaad niet te veel haast te hebben., de meeste highlights hebben we vaak meerdere malen gezien.

Warnsveld 12-01-2024

We staan aan de vooravond van ons vertrek, populairder gezegd we willen morgen met de camper vertrekken.

Trouwe lezers zullen zich wel afvragen waar blijven de medische perikelen die ons vaak plagen rondom deze periode. We willen jullie natuurlijk niet teleur stellen, het is zelfs nog een beetje onzeker of we morgen wel kunnen  vertrekken. 

Vooropgesteld, we hebben er erg veel zin in, daar niet van. Maar ik had al enige tijd last van een tand en een kies en ben daar begin december mee naar de tandarts  gegaan. Ivm  vakantie rondom de feestdagen kon ik pas afgelopen dinsdag en donderdag daar terecht. Dinsdag is er een afdruk gemaakt van mijn gebit en  een al  bestaand framepje met een paar tanden die ik al heb. Donderdagmiddag was het framepje klaar en kon de tand en de kies getrokken worden. ’s avonds veel pijn en een nabloeding, kon niet eten. Omdat ik vanmorgen nog veel pijn had tijdens het eten ben ik weer bij de tandarts beland. Framepje is wat bijgeslepen waar drukpunten zaten en omdat daarna de pijn bleef bij de lunch opnieuw naar de tandarts. Maar zien of het een beetje gaat met het eten vanavond. De tandarts zei nog wel dat ik nog wel 14 dagen last kon houden. Nu is er wel genoeg gezeurd.

 

2 foto's genomen vanuit onze huiskamer: onmiskenbaar een Roodborstje, en een Heggenmus(mannetje)

Terecht dat ik op mijn kop kreeg van Everdien dat ik niet eerder naar de tandarts ben gegaan omdat ik al eerder klachten had. En dat terwijl ik totaal niet bang ben voor de tandarts.

We willen weer naar Marokko, dat zal voor ons ongeveer de 20ste keer zijn. Vandaar dat we vooral de bekende plekken wat gaan op zoeken, plekken die we leuk vinden. We hoeven niet hijgend alle highlights te bezoeken, we houden een rustig tempo aan.

We hebben de laatste 2 weken nog diverse vrienden gezien voor ons vertrek. In Marokko verwachtten we weer campervrienden te ontmoeten, diverse camperaars zijn daar nu al. Zoals gezegd, we hebben er veel zin in!

Pont à Mousson 13-01-2024

Met het motto ‘ook in Spanje zijn er goede tandartsen ‘ zijn we vanmorgen kort na 9 uur vertrokken, mooi op tijd. Het was af en toe aan het motregenen en tot aan de A2 naar Maastricht was het niet druk op de weg. 

De Ardennen lagen er prachtig bij, het was  wat heiig en soms wat mistig en dat bij temperaturen onder nul. Daardoor kreeg je rijpvorming op de bomen zodat die erg mooi in het landschap stonden in een dun laagje sneeuw. De laagste temperatuur was -4,5º maar het was droog dus niet glad op de weg. Zoals gewoonlijk was er weinig verkeer in de Ardennen en omdat het weekend is was er ook vrijwel geen vrachtverkeer dus we schoten aardig op.

De berijpte struiken en bomen in de Ardennen.

De jachthaven waartoe ook de cp behoort .

Pont à Mousson, N48.90233 E6.06107

€12,-, alle voorz. , stroom inbegrepen.

In Luxemburg waren er wegwerkzaamheden waardoor we het laatste tankstation misten en daarom  moesten we  tanken in Frankrijk waardoor we ruim €15,- duurder uit waren, jammer maar niet meer dan dat. Doordat het onderweg koud was  hebben we niet gepauzeerd en waren we al om 15.15 uur in Pont à Mousson, in ruim 6 uur hebben we 451km gereden.

Omdat we redelijk vroeg op de cp kwamen konden we nog een plekje met stroom krijgen, na ons kwamen er nog veel campers binnendruppelen waardoor er nu ongeveer 40 staan. We staan regelmatig in Pont à Mousson omdat het op een mooie afstand rijden van huis ligt en het  ’s winters aan de stroom geen verkeerde plaats is. Je staat ook nog eens aan de Moezel, maar we hebben binnen gezeten met zicht op de Moezel, niet gewandeld, we zijn watjes. Er staan hier vooral Nederlanders en Duitsers, de meesten zijn op doorreis naar het zuiden.

De kop is eraf van deze reis, het voelt al weer vertrouwd en ook knus . Het kan alleen maar warmer worden vanaf nu.

Bollene 14-01-2024, zondag

Tussen de -7º van vanmorgen en de + 5 aan het eind van de middag zat een hele dag rijden .

Gisterenavond zijn Kees en Trui ook nog gearriveerd  op de cp in Pont à Mousson,  Zij zijn  hele goede vrienden van ons waar we de dag voor ons vetrek  nog op bezoek zijn geweest. Zij zijn ook op weg naar Marokko, we hadden niet  verwacht om elkaar weer zo snel te ontmoeten omdat zij later vertrokken op de ochtend dan wij en  ook nog bij vrienden in Maastricht even op bezoek  zijn geweest.

Natuurlijk moest deze onverwachte ontmoeting beklonken worden met een wijntje en was het zowaar heel gezellig.

We hadden goed geslapen en toen we om 7.30 uur wakker werden dachten we waarom niet en fluks het warme bed uit. Hoewel het 7º vroor was het in de camper aangenaam omdat we zowel een elektrisch kacheltje alsmede onze gaskachel hadden laten branden.

Toen we de camper van de stroom haalden zagen we een plas bevroren water , daar heeft iemand pech gehad met de vorstbeveiliging zeiden we nog. Tot onze schrik waren wij het die voor die ijsbaan zorgden, we zagen dat er bij de boiler druppelsgewijs water weg lekte.  Balen, echter van niet al te lange duur , toen we een eindje gereden hadden kwam Everdien op het idee om te kijken of het knopje van de vorstbeveiliging wel goed vastgedraaid was. En jawel hoor , hij zat niet helemaal dichtgedraaid. En alsof het zo zou moeten zijn schalde net Get Lucky van Daft Punk uit de speakers van de radio, wat hadden we een goed humeur tot bij Beaune.

Voorzichtig, er wordt zout gestrooid. Dat hebben we gemerkt...

Lage emissie zone in Lyon, te laat om nog om de stad te rijden.

Vlakbij Lyon het musée des Confluences, daar waar de Rhône en Saône één worden

Nu hebben we deze tolweg al wel meer dan 50x gereden ,  maar nog nooit zo mooi als deze keer. Het bleef maar 7º vriezen en net als gisteren in de Ardennen was het grootste deel van de route een decor van volop berijpte bomen en struiken, het leek wel suikergoed. Er waren ook stukken aardig mistig waarbij opvallend was dat er vrijveel Fransen zonder licht reden, in Nederland zou je bekeurd worden. Veel van de omgeving en markante herkenningspunten zagen we niet doordat het mistig dan wel heiig was. We zagen we in de buurt van Beaune , toen de mist vrijwel was verdwenen, niet alleen de wijnpakhuizen langs de snelweg maar ook matrixborden met ‘salage en cours’. Iets met zout strooien dacht we nog en daar kwamen we meteen achter toen we een sneeuwschuiver passeerden die rijkelijk pekel aan het strooien was . we kregen een lading tegen de camper waardoor hij  prachtig harmonieerde qua kleur met het berijpte landschap, dat dan wel weer.

De voorkant van de camper die gepekeld is, staat te wachten op een wasbeurt.

 

 

 

Cp Bollène bij LeClerc, N44.32200 WE4.74425

Gratis met voorz.

Over Matrixborden gesproken, toen we vlak voor de tunnels in Lyon reden zagen we dat het een lage emissiezone is, wij mogen daar niet rijden maar zie maar eens om te keren. En nu maar hopen dat we niet gefotografeerd zijn in onze onschuld,  anders zal een  een fikse boete ons deel zijn. We hebben wel een Crit’Air sticker maar omdat onze camper al wat ouder is mogen we niet door Lyon rijden.

Wij hadden gisteren een drietal mogelijke overnachtingsplaatsen uitgezocht, het is degene geworden in Bollène, de plek het verst weg omdat we lekker konden doorrijden, geen vrachtverkeer., een gratis plek waar we vaker hebben gestaan. Mooi praktisch want naast de winkel van Leclerc waar we niet alleen boodschappen kunnen doen ( oa dozen wijn voor Marokko)  maar ook nog eens goedkoper kunnen tanken dan de €1,814 die we eerder vandaag betaalden.

Na best een lange rijdag van 7,5 uur over de 610 km, zitten we nu relaxed van een wijntje te genieten. Niet nadat we eerst de camper gewassen hebben om de pekel te verwijderen, iets waar je niet zoveel zin in hebt na een lange rit.

Vidreres 15-01-2024, maandag

Het was een rustige plaats om te slapen vannacht in Bollène, er stonden 4 campers waarvan 2 onbewoond. Gewapend met het goede voornemen om vanaf nu dagelijks minder ver te rijden zijn we om 7.45 uur opgestaan. Na het ontbijt getankt (goedkoop voor €1,671) en zijn we naar de supermarkt van Leclerc gegaan en hebben daar dozen wijn en wat lekker broodbeleg gekocht.

Om 9.30 uur  zijn we vertrokken , het viel mee met de drukte, zeker toen we de afslag bij Orange richting Spanje hadden genomen. Er waren wel tamelijk veel campers op de weg, zowel op de heen als terugweg van het zuiden, Spanje dus. Nergens opstoppingen of wegwerkzaamheden zodat we een snelheid van ongeveer 90 km p.u konden aanhouden. Alleen als we vrachtauto’s passeerden, gaven we gas. De tijd dat we gemiddeld 105 km p.u. reden ligt nu definitief achter ons, iets met reactiesnelheid als je ouder wordt.

We hadden een cp uitgezocht 30 km voorbij Gerona, het is een nieuwe cp, 4 km van de snelweg, helemaal niet verkeerd. Gereserveerde plaatsen voor campers op een grote parking bij een sporthal, een plaats om te onthouden.

                  Tegenover de cp staat naast de nodige graffiti ook deze niet onaardige muurschildering.

Balconsteun

Het ziet hier wit van de bloeiende Wilde Rucola

Cp Vidreres, N41.78728 E2.77651

gratis, met voorz.

Het dorp stelt niet veel voor, er zijn 11 restaurants (!) 2 kebab zaken, 2 kerken en een kleine Mercadona. 

Sinds vorige week is het in gezonheidsinstellingen in Spanje verplicht om een mondkapje te dragen, dit omdat COVID en griep toenemen. Een enkeling zie je nu ook op straat met zo’n kapje lopen, dat zullen vooral kwetsbare mensen zijn.

Je merkt goed dat we zuidelijk zitten aan de zonsondergang, het is hier om 17.30 nog licht. De zon gaat hier om 17.42 onder, dat scheelt bijna een uur met Nederland. Het werd vandaag ruim 15º, met vrijwel geen wind voelde dat lekker, zeker na die kou van de afgelopen dagen. Na een zonnige morgen werd het vanmiddag aan de Spaanse kant van de Pyreneeën wat bewolkt.

La Vall d’Uixo 16-01-2024, dinsdag

Een rustige plek om te slapen in Vidreres, tot een uur of 7, dan komt er wat lokaal verkeer op gang.

Om 9 uur zijn we vertrokken en het was wel druk rondom Barcelona met vrachtverkeer maar dat reed vlot door. Trouwens wel een rare ervaring toen vlak voor Barcelona de buitenspiegels plotseling in één keer helemaal besloegen. Dat kwam w.s. omdat we in een andere luchtsoort terecht kwamen en de temperatuur in no time steeg van 3 naar 11º. Het was vrijwel windstil en boeren waren volop tuinafval aan het verbranden. Dit zorgde voor een bruingrijze deken van smog en rook die in de dalen hing. Daar mag ook wel eens wat milieuwetgeving voor komen in Spanje.

We hebben voor de eerste keer getankt in Spanje, €1,569 langs de snelweg, het kan goedkoper maar dan moet je van de snelweg af. Reden we 1op 9 in de kou met de kachel volop aan, nu hadden we 1 op 10 gereden, nooit zo gemerkt dat de kou verschil maakt.

Omdat het aan de kust druk is zijn we op een cp gaan staan een stukje het binnenland in. Eerst wilden we naar Onda waar we vaker staan, maar we lazen dat het daar op de kleine cp erg druk was. Daarom zijn we slechts luttele kilometers verder gereden naar de cp in La Vall d’Uixo. Niet dat het daar minder druk is, er staan hier nu bijna 40 campers, we hebben het hier nog nooit zo druk gezien, het zijn vrijwel allemaal Duitsers. Wat we ook nog noot gezien hebben de keren dat we hier waren, is dat het anders snel stromende bergriviertje helemaal droog staat. 

Er zijn in deze omgeving nogal wat Zwarte Roodstaarten

Er staan fraaie huizen hier in de bergen

Een Oranje Stephanoot

Cp op mixparking La Vall D'Uxio,  N39.82332 W 0.24980 gratis, met voorz.

We staan op een hele grote parking die voor een klein deel voor campers gereserveerd is, het andere deel is voor bezoekers aan de grotten hier. Daar zijn in deze tijd weinig bezoekers dus ruimte genoeg voor campers. We hebben die grotten, La Grotte st Joseph wel eens bezocht. Je kunt met een bootje over de langste onderaardse rivier varen, zou daar nu nog wel water in zitten?

Over water gesproken, het westen van Spanje heeft te maken met fikse regenval, dit door een opeenvolging van depressies. Dit terwijl het Middellandse Zeegebied te maken heeft met temperaturen die ver boven normaal liggen, ook ’s nachts, zo was het afgelopen nacht in Valencia 19º. Dit komt door lucht uit de Sahara die over oost Spanje stroomt. We hoorden al van diverse campervrienden die in Marokko zijn dat het daar 29º was. Zo warm was het hier  niet vandaag maar met 22º wel zeer aangenaam om wat te wandelen vanmiddag. Er wordt tegen het weekend een nieuwe depressie vanuit Portugal verwacht waardoor er in Andalusië ook regen van betekenis zal vallen.

We hebben trouwens 400 km gereden in 5 uur en kwamen al om 14.00 uur aan op de parking in La Vall d’Uixo.

Het venijn zit hem in de staart van dit verslag: we werden,  door verkeerde coordinaten van CC !,  een smal bergweggetje ingestuurd waar we slechts door een paar x steken ( steile afgrond) konden keren, niet nadat we met de achterbumper een boompje geraakt hadden, een krakgeluid maar dat bleek het boompje niet. Toch wat schade, werk voor garage Mohammed Fahrid in Tafraout.

Murcia 17-01-2024, woensdag

Na de mooie zachte dag van gisteren stak er een stevige wind op gisterenavond. De hele nacht windvlagen, de camper stond te schudden , met name Everdien heeft slecht geslapen. Het was met 17º (buiten) ook nog eens een warme nacht.

We zijn bijtijds opgestaan om dat er in de loop van de ochtend windvlagen werden verwacht van 75 km p.u.. We reden al om 8.15 uur de parking af, het schemerde nog. We wilden vandaag 300 km rijden naar Murcia via de snelweg. Rondom Valencia was het druk, weer veel vrachtverkeer, het is ook een havenstad. Maar slechts de andere kant op stond een file, wij reden al snel weer tussen  vnl sinaasappelboomgaarden door. Ongeveer 10.30 uur  kregen we te maken met een opstekende wind die al snel overging windvlagen, de voorspelde 75 km p.u. De wind stond op de zijkant, af en toe tegensturen maar dat ging toch goed. 

We waren benieuwd of we nog een aardig plekje konden vinden op de grote cp. bij het winkelcentrum in Murcia een geliefde plek voor overwinteraars. En jawel hoor, omdat we er al om 11.30 aankwamen  was er ruimte en zijn we omringd door meer dan 200 campers , allerlei nationaliteiten , vooral ook Nederlanders. We werden meteen ontvangen door een paar buren die vertelden dat er nu nog plaats was omdat er mensen vertrokken waren maar dat het straks weer helemaal vol zou stromen. Het is hier een plek van niets zouden veel mensen zeggen, wij vinden het voor een dag of twee prima. We kunnen hier boodschappen doen, uit eten gaan, er is een serviceplek en je kunt  met de tram naar de binnenstad. Maar om hier langere tijd te staan is ons kopje thee niet.

 

Tussen Alicante en Murcia

De nu nog kale fruitbomen

Soms klagen we over het weer, maar..........

Cp bij het winkelcentrum met oa Ikea in Murcia:

N38.02899 W1.14722

gratis met voorz.

Onder invloed van de vrouwenbeweging eind jaren 60 /70 werden sommige mannen, waaronder ik ,ons meer bewust van de m/v verhoudingen. , mede doordat Everdien actief was in de PSP-vrouwen en het Vrouwencafé in Zutphen. We leerden ook onze zachte kanten te laten zien als mannen en er kwam een gelijkere taakverdeling in huis. 

Nu heb je weer een tegenbeweging, mannen moeten hun ‘man zijn’ weer hervinden, het zijn sneeuwvlokjes, althans volgens geluiden die je vooral in rechtse kringen hoort. Er zijn zelfs cursussen voor bv ‘op zoek naar de man in jezelf.’ Maar ook de bodycultuur heeft zijn invloed door types als Arie Boomsna met zijn sixpack op de cover van  Men’s Health en macho’s zoals Wim ‘The Iceman’ Hofman.. Ook in Spanje is iets dergelijks aan de gang, voelen mannen zich kennelijk bedreigd. De bevordering van gendergelijkheid is zo ver gegaan dat mannen nu zelf worden gediscrimineerd. Dat vindt althans 44,1% van de Spaanse mannen, zo blijkt uit een recent onderzoek van het Centrum voor Sociologisch Onderzoek CIS. Opvallend is dat ook 32,5% van de ondervraagde vrouwen deze opvatting deelt.

 

We hebben een tijdje buiten  in de zon zitten lezen, ( een favoriete bezigheid) dat was al weer een paar maanden geleden dat we dat konden doen. De warme lucht uit Marokko, waar het een paar dagen 29º was zoals gezegd, heeft Murcia bereikt waardoor het vanmiddag maar liefst 26º werd. Dat is erg ongewoon voor de tijd van het jaar en het is al zo droog. Het waaide hier ook stevig, windvlagen tot 60 km maar met die temperatuur voelde dat  aangenaam.

Het eten hier in het winkelcentrum wordt niets, een paar eetgelegenheden die fast food verkopen, op Amerikaanse ‘burger’leest geschoeid.

Er staan hier  aan het begin van de avond ongeveer 250 campers, iemand heeft een week geleden exact 287 campers geteld.

Murcia 18-01-2024, donderdag

Hoewel het hier erg druk is met campers is het toch rustig ’s nachts. Onze buren blijken uit Doetinchem te komen , we hebben daar een tijdje mee gepraat. Zij zijn 3 x in Marokko geweest maar gingen dit jaar niet omdat ze in maart weer thuis verplichtingen hadden. Vervolgens van het heerlijke weer genoten door in de zon te zitten lezen. Omdat er zoveel campers staan hier zijn er allicht wat bekenden bij.

 En jawel hoor, we hebben Nico en Diny ontmoet die we al jaren elk jaar in Marokko tegen komen. Zij gaan ook binnenkort over.

Wat opvalt is dat er vrij veel kinderen hier zijn die met hun ouders meereizen, w,.s. krijgen die thuisonderwijs.

De kathedraal staat deels in de steigers die aan het oog onttrokken worden door een beschilderd doek.

De met bomen omzoomde promenade die naar de binnenstad leidt.

In de verte doemt de toren van de kathedraal op.

De hoofdstraat in Murcia, omzoomd door statige gebouwen.

Aan het begin van de middag zijn we met de tram naar Murcia gegaan, €1,40 p.p. We hebben daar heerlijk gewandeld, er waren volle terrassen, mensen waren ’s zomers gekleed en liepen te flaneren. Een heerlijke zomerdag in januari. De  grote kathedraal is prominent aanwezig in het straatbeeld en staat gedeeltelijk in de steigers. De kathedraal hebben we dit keer niet bezocht, het weer was te mooi.

We zagen een tandartsenkliniek vlakbij de tramhalte die om 16.00 uur openging. Het werd tijd om naar de tandarts te gaan, er zat nu een zweertje door een  drukpunt wat toch vervelend was..

Eerst zijn we om ongeveer 14,30 uur gaan lunchen, een menu del dia wat verrassend lekker was voor die prijs, €13,80.  3 gangen en een glas wijn erbij, hoe is het mogelijk.

Op het plein waar we hebben geluncht hadden we uitzicht op dit fraaie gebouw, een bisschoppelijk paleis.

Op een van de terrasje aan dit mooie plein hebben we geluncht.

Een deel van de achterkant van de kathedraal.

Vlakbij de kliniek zijn we  op een ander terrasje neergestreken voor een cappuccino met slagroom, een lekkere  calorieënbom   en om 16.00 uur waagden we het zonder afspraak de kliniek binnen te stappen. We kunnen meteen worden geholpen en na wat formaliteiten moesten we in luie luxe  fauteuils even wachten, het mag wat kosten straks zei ik tegen Everdien.. Daarna kon ik met een assistente mee die net zo goed Engels sprak als ik Spaans, maar met behulp van vertaal apps kon ik het probleem uitleggen. De tandarts kwam en zij heeft het framepje iets bijgeslepen. Ik kreeg een recept voor medicijnen mee tegen het zweertje en een spoeling tegen een  mogelijke schimmelinfectie in de mond omdat volgens haar dat vaak voorkwam in soortgelijke gevallen na trekken van een tand of kies. 

Voldaan gingen we via de apotheek weer met de tram terug, mede omdat de rekening van de kliniek alleszins meeviel, €32,-. Het was een heerlijke dag wat het weer en de lunch betreft en nuttig wegens tandartsbezoek wat  dit keer geen pijn veroorzaakte maar pijn wegnam, dat kan ook. En we hebben genoten van de stad die mooi is en mede door het mooie weer een levendige indruk maakte.

Het werd bijna 24º  en vanmiddag waren er velden met sluierbewolking.

Loja, 19-01-2024,  vrijdag 

Goed geslapen maar om half 7 moesten we naar de wc en hebben beiden niet meer geslapen. Hoewel we maar 240 km wilden rijden zijn we toch om 8.00 uur opgestaan. We hebben erg goedkoop getankt vinden we, bij het winkelcentrum om de hoek bij  tankstation Thader, voor €1,259 per l.

Het was zwaar bewolkt en we wilden naar Guadix waar het zou regenen. Het mooie landschap onderweg had wel last van het sombere weer maar het bleef droog. Leuk was het om de eerste amandelboompjes te zien bloeien, een schril contrast met de donkere wolken. We reden regelmatig langs bergen die door erosie uitgesleten sporen hadden. 50 km voor Guadix  was het nog steeds droog en we overlegden  of we door zouden rijden naar Loja, 100 km verder dan Guadix maar ook 100 km dichter bij de boot naar Marokko . Bovendien waren we vorig jaar al naar Guadix geweest waar we o.a. de grotwoningen hadden bezocht, een leuke  ervaring.

Het stadje Loja vanaf de cp met boven op de heuvel de Alcabaza, de oude Moorse vesting. ( ingezoomde foto)

Foto's van onderweg van Murcia naar Granada met o.a. nog een kleinstukje besneeuwde top van de Sierra  Nevada te zien voor dat die ook verdween in een dreigend wolkendek

Cp Loja N37.17160 W4.15671

Een gratis plek met voorz.

Ondanks de verwachtingen van 10 mm regen en windvlagen van 60 km p.u. besloten we om door te rijden. Die harde wind hadden we al een kwartier, die was niet al te lastig, schuin van voren.

We klommen een eindje omhoog naar de  hoogvlakte langs de Sierra Nevada waarvan we slechts en glimp vanuit de verte van de sneeuw opvingen. Indrukwekkender waren de zwarte dreigende wolken, die wel wat van rolwolken weg hadden, in Nederland bij die aanblik alleen al goed voor code geel. 

Het was bijna ongeloofwaardig dat we slechts even een paar druppels kregen onderweg naar Granada , de ruitenwissers in de intervalstand ,de windvlagen waren soms wat vervelend maar het was goed te doen. 20 km voor Granada daalden af van de hoogvlakte waar je anders een fraai gezicht hebt op Granada, nu slechts op een variatie van de donkere wolken, maar nog steeds droog. Toen we ongeveer een half uur op de cp in Loja waren, begon het flink te regenen, dat vonden we op dat moment niet vervelend, er zit nl nogal wat vuil op de camper. 

Borage ook wel komkommerkruid die hier al staat te bloeien met zijn prachtige kleur.

De kerk San Gabriel met de barokke gevel. 

De huizen ij Loja langs het riviertje de Rio Genil

De cp is hier helemaal vol, er staan ongeveer 28 campers, 6 natiomaliteiten. We hoorden dat campers wat meer in het binnenland staan dan anders jaren omdat er soms moeilijk water verkrijgbaar is in Andalusië aan de kust. De bui van vanmiddag duurde een uur, daarna een paar kleinere buitjes. Daarna klaarde het even op zodat we nog even de stad konden inwandelen. Maar omdat er weer een bui aankwam hebben we niet veel van de stad gezien. De barokke kerk San Gabriel was gesloten, die moet een fraai interieur hebben. Er zijn nog meer kerken en ook vanaf het Moorse vesting, de Alcabaza, schijn je een erg mooi uitzicht over de omgeving te hebben. Wellicht een andere keer?

Het blijkt een gouden greep te zijn geweest om naar de kliniek te gaan gisteren, ik heb nu geen last van mijn tanden meer.

Tussen de buitjes door was het 15º, bijna 10º minder dan gisteren.

In het begin van de avond werd er op de deur geklopt , jullie zijn Everdien en Thole , we hebben elkaar 7 jaar geleden in Marokko ontmoet in Foum Zquid. Het bleek Eddy te zijn waar we toen samen met zijn vrouw Gerda een Duvel mee hebben gedronken, ze komen uit België.  We hebben even bijgepraat met Eddy onder het genot, zoals dat heet, van een glaasje wijn. Zij zijn ook onderweg naar Marokko , we zullen elkaar in Algeciras ook wel zien. Het grappige is dat Eddy onze camper herkende aan de ducktape  aan de achterbumper op de plek waar we een boom hebben geraakt, gelezen in ons verslag. Voor sommige mensen hebben we geen geheimen meer.

 Voor het vervolg klik her : Marokko winter 2024 deel 2