Cullera 26-04-2024 vrijdag

Het was een rustige nacht in Caudete, wel koud, buiten 8º en met nog 115 km voor de boeg naar Cullera zijn we kort na 9.30 uur vertrokken. Het was wat mistig onderweg zodat we weinig van het landschap zagen . Het is de laatste jaren sinds het grote veld is afgesloten in Cullera en er nog maar een klein stuk over is waar je kunt staan aan zee, altijd een beetje spannend of je nog een fatsoenlijk plekje kunt vinden. Even rond lopen over het terrein waar langverblijvers door onvriendelijk te kijken, door stukjes af te bakenen met voorwerpen , luifel breed uit te hebben, nieuwkomers proberen af te schrikken . Een Duitser stoof naar buiten toen we stonden te kijken of het plekje waar een houten balk was neergelegd misschien geschikt was voor ons: ‘daar kun je niet staan , daar raak je vast in het zand, daar discussieer ik niet over. ‘ Hij kreeg zijn zin, naast zo’n engerd wil je niet staan. Ook niet naast de 3 Duitse campers die in een rondje stonden en op 2 meter afstand van hun campers 2 bakjes met vogelzaad hadden neergezet, ‘ u verstoort de vogels.’ Gelukkig zei een Nederlandse camperaar dat hij straks ging vertrekken en staan we nu op een plekje die naar  onze tevredenheid is  en ook van onze Engelse buren. 

Staan we daar nauwelijks stopt er een politieauto voor de deur. Het zal toch niet. Nee het zal niet, er was een rijbewijs gevonden of wij de eigenaar misschien kenden vroegen de uiterst vriendelijk agenten. Nee dus en ook de ander Nederlanders niet die hier staan kennen hem niet 

Een Affodil, een plant die we ook in Marokko zagen

Strand in Cullera, tamelijk verlaten

Overal in Spanje kom je fitness apparatuur tegen in de openbare ruimte

gedoogplaats Cullera , P4N #384275

Inmiddels is duidelijk geworden dat de aanklacht tegen de vrouw van premier Sanchez waarschijnlijk op los drijfzand berust. Er is al een tijd in rechtse kringen een hetze tegen zijn vrouw bezig op sociale media met allerlei fake berichten die echter wel een impact hebben op Sanchez. Hij moet met lede ogen aanzien hoe geprobeerd wordt hem te beschadigen via de aanvallen op zijn vrouw. 

De ultrarechtse groep Manos Limpias heeft toegegeven dat hun aanklacht tegen Begoña Gómez, de echtgenote van de Spaanse premier Pedro Sánchez, enkel gebaseerd is op mediaberichten die waar of onwaar kunnen zijn volgens een zegsman. De beschuldigingen zijn afkomstig van verschillende digitale media die mogelijke criminele onregelmatigheden suggereerden. Volgens Miguel Bernad, de secretaris-generaal van Manos Limpias, heeft de groep geen valse handelingen verricht in hun procedure, aangezien de aanklacht puur gebaseerd is op deze berichten.

Inmiddels heeft de officier van justitie in Madrid gezegd dat hij het liefst af zou zien van een procedure om tot een rechtszaak te komen. Het gerechtshof van Madrid, die hoger in de juridische rangorde zit, wil echter toch doorzetten.

Toevallig vindt er morgen een soort congres plaats van de PSOE die normaal achter gesloten deuren plaats vindt. Er is echter besloten om als eerbetoon aan Sanchez dit openbaar te doen en het zal door het hele land via grote schermen, ook op straat, te volgen zijn. Er gaan stemmen op om er een grote manifestatie van te maken, het is echter last minute werk.

Ook Adrie en Rob staan hier en daar hebben we vanmorgen even mee bijgepraat. We zijn naar de stad gewandeld vanmiddag nadat wij een tijdje hadden zitten lezen. Het was niet druk op de boulevard, op de terrasjes wel maar er stond een stevige wind en er waren maar weinig mensen op het strand. 

Aan het eind van de middag hebben we een apero gedronken bij Rob en Adrie samen met kennissen van hun die toevallig vandaag hier ook zijn gekomen Frans en Marijke. We hebben heel gezellig zitten borrelen met zijn zessen , Adrie opperde nog of we ook geen Avondrood groep konden beginnen. 

Er was vandaag hier aan de kust weinig bewolking, die was meer in het binnenland. Het werd 21 º bij een wind die toenam uit zee tot vrij krachtig.

 

Cullera 27-04-2024, zaterdag

We zijn vanmorgen naar een plekje verhuisd 30 m van waar we gisteren stonden. Er is daar een Nederlander vertrokken en het plekje is wat meer beschermd tegen de wind dan waar we stonden, bovendien is het minder zanderig en we hebben een terras van gras. Daar krijgen we helemaal  een Happy on the Beach gevoel van.

Het blijkt dat de PP al sinds 2014 de schoonvader van Sanchez heeft laten bespioneren. Sanchez was toen algemeen secretaris van de PSOE.  Dit blijkt uit een publicatie in de krant La Vanguardia die daar onderzoek naar heeft gedaan , wat heeft geleid tot woedende reacties vanuit regeringskringen. “ Tien jaar vervolging en vuile oorlog door de PP.  Dit overschrijdt alle ethische grenzen.” Nadat hij in een bericht had verklaard dat "ze een maffia zijn", merkte de minister van Transport, Oscar Puente, in een ander bericht op: "Tien jaar vervolging van de familie van de president.” “Het enige politieke programma van rechts is het degraderen van de democratie. Dat gaan ze niet verwezenlijken”, zei tweede vicepresident van de regering en minister van Arbeid, Yolanda Díaz, van de politieke partij  Sumar.

Wilde Cichorei 

Territoriumdrift: de Concorde neemt 3 plaatsen in, de auto ernaast en een stok in een fles geplaatst naast de auto.

We hebben nu een plek met een terras ervoor. Met een natuurlijke afbakening in de vorm van struikjes.

In Madrid waren vandaag tienduizenden demonstranten op de been om sympathie te betuigen met Sanchez en zijn vrouw : ‘president blijf’ klonk het in de straten van Madrid. Het federale committee van de PSOE dat vandaag bijeen was was buitengewoon fel op de (extreem)rechtse oppositie na de onthullingen in La Vanguardia vandaag. Ze beschuldigen deze partijen van ondermijning van de democratie en gingen daarna de straat op om zich aan te sluiten bij de demonstratie in de straten van Madrid.

Vanmiddag zijn we met Rob en Adrie gaan eten in een visrestaurant ‘Pescadors’ ( hoe verzin je het), een menu del dia voor €16,50, in het weekend is zo’n menu altijd iets duurder. De kwaliteit was niets mis mee maar de kwantiteit liet dit keer  te wensen over , kleine porties en een nagerecht was er dit keer niet bij. Maar we hebben gezellig gegeten en er hoeft niet gekookt te worden. 

Het was een beetje merkwaardig weer vandaag, na een zonnige ochtend werd het vanmiddag bewolkt en de wind draaide van zee naar het zuidwesten en nam toe tot 55 km p/h. Toch werd het nog 24º. Er is een weerwaarschuwing van kracht voor veel regen in Catalonië, tot wel 100 mm met kans op overstromingen . Ook voor Zuid Frankrijk geldt zo’n waarschuwing. Wij ontspringen gelukkig de dans hoewel er voor maandag wel regen wordt verwacht.

La Pobla de Farnals 28-04-2024, zondag

Zo liep het vandaag toch weer anders dan we vanmorgen nog dachten.

Er stonden in Cullera   ongeveer 30 campers van verschillende nationaliteiten , Duitsers voerden  de boventoon. Aan de ene kant hadden en we geen buren , hoog opgeschoten Juncus Acutus, een soort van biezen ,aan de andere kant een aardige Duitser, een alleenreizende man die al vanaf half dec. onderweg is, eigelijk naar huis wil maar geen zin heeft om door de tamelijk extreme weersomstandigheden in Catalonië en het zuidelijk deel van Frankrijk te rijden.

De politie reed  regelmatig rond, de Politica Local , en  vanmorgen om 8,30 uur  al de Guardia Civil. ’s Nachts wordt het terrein verlicht door een aantal breedstralers, je hebt  daar  een veilig gevoel.

Gisteren was er een triatlon op de boulevard en omgeving, het was al afgelopen toen wij er kwamen. Vandaag was er een soort marathon maar dan voor amateurs, die liepen langs de cp. Tegelijkertijd kwamen er van de andere kant een hele grote groep wandelaars, die meededen aan een wandeling , juist voor de cp kwamen ze elkaar tegen, beide evenementen werden begeleid door de politie.

Je bent niet in Cullera geweest als je het kasteel niet op de foto hebt gezet

De marathon gaat langs de gedoogplaats.

De hardlopers en de wandelaars passeren elkaar.

De boulevard is leuker met zonnig weer

In het begin van de middag zijn we naar de boulevard gewandeld. Daar was nog een onderdeel bezig van triatlon voor jongeren, althans er was een zwemwedstrijd in de zee. Het was een gekrioel van jewelste. Adri en Rob zaten op een terrasje en zij trakteerden ons op een cortado, klein sterk kopje  koffie met melk. Het was gezellig druk op de terrassen , dat maakt Cullera mede aantrekkelijk.

Gisterenavond hadden we al besloten om dinsdag naar La Pobla de Farnals te gaan zodat we  op 1 mei, de dag van de arbeid is een vrije dag in Spanje, naar Valencia konden gaan met de bus, vlakbij de cp is een halte.

Er wordt gezwommen als onderdeel van de triatlon, het weer is erg somber

La Pobla de Farnals, gedoogplek N39.56442 W0.29031.

Everdien had slecht geslapen en ging vanmiddag even naar bed. Op dat soort momenten rijpen bij mij ideeën, morgen gaat het regenen, dan zitten we ws binnen. Vandaag is er geen vrachtverkeer dus waarom gaan we vanmiddag niet naar La Pobla de Farnals. Dat idee voor gelegd aan Everdien die vatbaar was voor de argumenten en nadat we afscheid hadden genomen van Rob en Adrie zaten we om 16.30 uur in de camper. Het was een uur rijden naar La Pobla en we zijn dwars door Valencia gereden, het was erg druk, vorig jaar hadden we die V21 ook al gereden toen we naar La Pobla de F. gingen.  Alleen kregen we toen nog een plek op de cp, nu was die helemaal vol. Geen nood, we hadden van Rob en Adrie al gehoord dat er een veld vlakbij is waar je ook met de camper kunt staan. Daar stond vorig jaar geen camper, nu staan er een  70-tal  , er staan hier ook veel Spanjaarden, de scholen hebben meivakantie.

En nog is er ruimte, komt er een Fransman die wringt zich tussen ons en een andere camper en ook nog eens met de deur naar onze deur. Waarom niet andersom, kijk hoe iedereen staat, de neuzen dezelfde kant op. Na enig verfijnd speurwerk zagen ze een camper die ook niet .in het gareel ‘ stond, zie je wel , die zijn net zo als wij, we doen wat we willen. Ook goed, dat zijn niet de buren die we wensen en we zijn een eindje verder op gaan staan.

Het weer zat vandaag al in een dip, het werd nog even 21º en het bleef zwaarbewolkt . Vanavond vertrokken een aantal  Spaanse campers. 

La Pobla de Farnals, 29-04-2024, maandag

Toen we gisteren hier bij de cp kwamen liep Everdien de plek  om te kijken of er plaats was niet dus. Ze werd geroepen en het bleek Petri te zijn, Ger en Petri hebben we meerdere malen in Marokko ontmoet. Ik stond echter met de camper op de weg , geen tijd voor een praatje, later nog gekeken of we ze zagen, maar nee, jammer.

Paronychia Argentea, Zilverbloem

Een spreeuw in de regen naast de camper, een strootje op zijn kopje geplakt

Om 11.00 uur hield de Spaanse premier Sanchez een korte toespraak op de tv waarin hij aankondigde niet te zullen aftreden : “Ik heb besloten door te gaan, om nóg sterker door te gaan als hoofd van het presidentschap van de Spaanse regering”,  aldus Pedro Sánchez. Hij hekelde verder het met modder gooien en de lastercampagne vooral op sociale media. De laatste tijd werden er met steeds meer bizarre beschuldigingen aan het adres van zijn vrouw geprobeerd de positie van Sanchez te ondermijnen. Er werd beweerd dat ze een transgender zou zijn, een illegaal prostitutiebedrijf te leiden en nu dus de aangifte van corruptie door een extreemrechtse groepering. Het openbaar ministerie in Madrid heeft de rechter gevraagd af te zien van onderzoek naar de vrouw van Sanchez, de rechter heeft dit nog in beraad. 

Boze tongen beweren dat het tijdelijk neerleggen van zijn taken een theater was om de rijen binnen de PSOE en de regeringscoalitie te sluiten. Die eenheid is hard nodig met de Catalaanse- en Europese verkiezingen in zicht.

Het begon vanmorgen om 7.15uur te regenen en het regende gestaag door tot ongeveer 14.00 uur. De nodige campers zijn vandaag  vertrokken, er waren grootouders met kleinkinderen, het was nou niet bepaald strandweer. Toch kwamen er weer wat bij en er stonden er tegen de 50 aan het begin van de avond.

Aardig wat regen vandaag, geen zon, geen wind en maar 16º.

La Pobla de Farnals 30-04-2024, dinsdag

Wat een verschil in gevoel maakt het toch uit als je ‘morgens naar buiten kijkt en de zon naar binnen  schijnt of dat je tegen een nat beregend raam  aan aankijkt. De dag begon dus heerlijk.

Het leek ons een paar dagen geleden leuk om te kijken of we iets van de 1 mei sfeer konden proeven In Valencia. Nu beginnen we wat te twijfelen. Omdat ik niet zo ver kan lopen moeten we erom denken dat  we niet te ver  het centrum ingaan, we moeten ook weer terug naar de bushalte. Nu is dat geen ramp als we niet zoveel kunnen zien, we zijn vorig jaar ook vanuit La Pobla de Farnals 2 dagen naar Valencia geweest en hebben toen veel highlights bekeken.  Zie 10 en 11-05-2023 Spanje lente 2023 deel 5

Maar voor de 1 mei sfeer moet je toch naar grote pleinen, bovendien hebben we gelezen dat het heel druk is in barretjes en restaurantjes, we zullen zien. Nu houden we wel van een bruisende stad, alleen daarom al gaan we er wel  heen.

In 1889, op de zogenaamde Tweede Internationale in Parijs, werd 1 mei in heel Europa wel als officiële internationale dag van de arbeid uitgeroepen. Het doel was om de strijd voor de achturige werkdag te versterken door middel van vieringen waarin grote groepen arbeiders op de been gebracht werden. Heet 1 mei in Nederland de Dag van de Arbeid, in Spanje heet die El Dia de Trabajores, de dag van de arbeiders. Spanje was het eerste Europese land die een wettelijk vastgelegde 8-urige werkdag kreeg. Die is afgedwongen door een grote staking in 1919 van Socialisten en Anarchisten in Barcelona die 44 dagen duurde, de Canadenca staking.

 

Het mooie brede strand van La Pobla de Farnals

Er wordt nog overal druk gebouwd in La Pobla

Deze flat is verfraaid met een enorme mozaïek. Er is hier wel variatie in hoogbouw, van saaie  tientallen jaren oude flats tot moderne die nu gebouwd worden.

1 mei is sinds 1977 weer een vrije dag in Spanje, onder de dictator Franco en zijn voorganger  Primo de Rivero ook een fascistische  dictator, was het vieren van 1 mei verboden. De twee grootste vakbonden CCOO en UGT in Spanje hebben opgeroepen om morgen de straat op te gaan Dat doen de vakbonden met de slogan ‘menos jornada y mejores salarios’ ofwel ‘minder uren, betere salarissen’. 

Het bevalt ons hier eigenlijk prima, je hebt hier meer ruimte dan op de officiële cp die hier 150 m vandaan ligt. Daar zijn alle voorzieningen, we kunnen er zo naar toe lopen om te laden en lossen. Daar is het wel druk met al die campers hier, de tijd dat het minder druk is , is zo tussen 14.00 en 15.00 uur, we hebben nauwelijks moeten wachten. We zijn naar de jachthaven gewandeld, die is hier ongeveer 500 m vandaan. Vervolgens kun je via een vlonder fiets/voetpad naar het naastgelegen El Puig lopen, mooi langs het brede strand. We hebben besloten om in ieder geval hier donderdag ook nog te blijven. Ook omdat je de stoelen buiten kunt zetten en de supermarkt Consum om de hoek is evenals een wasserette.

Het was tot  14.30 uur onbewolkt , daarna kwam er wat bewolking van een onweersbui die ten zuiden van ons langs trok. Aan het eind van de middag kwam er wind, 50 km p/h en het werd 22º.

La Pobla de Farnals 01-05-2024, woensdag

Even een correctie: Everdien meende in de haast toen we aankwamen in Pobla de Farnals  op de cp Petri te hebben gezien die haar riep. Het blijkt echter dat het Marlies was waar we een aantal jaren geleden in Cullera een wijntje mee hebben gedronken. Jammer dat we elkaar niet gesproken hebben.

Vanmorgen hebben we de bus van 11.00 uur naar Valencia genomen. De halte is ongeveer 5 min. lopen van de gedoogplaats , lijn 112a die er ongeveer  een half uur over doet. De bus was ruim een kwartier te laat, dat probeerde de chauffeur in te halen, wat scheurde hij.  Hoe laat gaat de bus weer retour na de siësta ? 0m 17.05 uur meneer.

We zijn Valencia ingewandeld, bij  de poort Los Serranos was men de laatste  hand aan het leggen aan het bouwen van een podium , het was het terrein waar een manifestatie van de anarchosyndicalistische  CGT zou plaatsvinden. (Het anarchosyndicalisme is de variant van het anarchisme die de vakbond als organisatievorm gebruikt.)

Voor de Torres de Serranos is een podium waar straks een band zal optreden op een manifestatie van de CGT

De oude wijk El Carmen

Daarna zijn we naar de kerk gelopen die we ons doel was voor vandaag We hadden gisteren al eens gekeken welke bezienswaardigheid  we nog nooit gezien hadden  en wat niet te ver lopen is van de bushalte in Valencia . Onze keus viel op de kerk San Nicolas de Bari y San Pedro Martir, toegang voor senioren €7,-. Deze kerk van de ‘Heilige Nicolaas van Bari en de Heilige Petrus de Martelaar’ is onlangs gerestaureerd. De kerk is door kenners  de 'Sixtijnse Kapel' van Valencia  gedoopt. Het is een van de eerste twaalf Christelijke parochiekerken van de stad Valencia na de Reconquista van Jaume I in 1238. De parochiekerk is opgericht rond 1242 en in Gotische stijl verbouwd tussen 1419 en 1455 op initiatief van de familie Borja. Daarbij is het Gotische kruisgewelf samengetrokken in het centrale schip. Tussen 1690 en 1693 is het interieur bedekt met decoratie in barokstijl en frescos over het leven van de Heilige Nicolaas van Bari en de Heilige Petrus de Martelaar, ontworpen door Antonio Palomino en geschilderd door Dionís Vidal. De restauratie is gekwalificeerd als "de belangrijkste architectonische en illustratief-decoratieve operatie tot nu toe op internationaal niveau vanwege de omvang van het werk en de toegepaste technieken”. Wat kun je toch veel info op internet vinden, we hebben bij het bekijken van de kerk geen gids nodig. We hadden het wel verwacht maar het was weer een overdaad om al die fresco’s te zien, natuurlijk schitterend maar je kunt niet alles uitgebreid bekijken. Maar wel een prachtig interieur, overweldigend door de veelheid.

Het interieur van de kerk  San Nicolas. Everdien heeft nog een filmpje gemaakt, die wordt morgen geplaatst.

We wilden ook wat van de 1 mei sfeer proeven, die kwam ons al tegemoet in de vorm van leuzen roepende mensen die in de kerk te horen waren. Buiten gekomen zagen we dat er een demonstratieve optocht door de nauwe straten van El Carmen trok. Het waren leden en sympathisanten van de CGT, een van de 4 grootste vakbonden in Spanje. Voor ons eigenlijk het neusje van de zalm want het was een kleurrijk gezelschap. Boven de demonstratie hing een politiehelikopter maar de sfeer was relaxed, zelfs in het autonomenblok.

De demonstratie van de CGT trekt voorbij de San Nicolas kerk.

We zijn nog naar het plein voor de kathedraal geweest, het was druk overal in de stad, en zijn teruggelopen richting bushalte en we streken neer op een terrasje bij de los Serranos poort waar we wat tapas genuttigd hebben. De lekkerste waren de tortitas camerones, dunne pannenkoekjes met garnalen. We hoorden de muziek van de manifestatie van de CGT aan de overkant van de poort waar we zijn gaan kijken. Er trad een band op met snoeiharde muziek, een kruising tussen hard rock en punk , wellicht anarcho punk? Even de mensen bewonderd, die konden ons meer bekoren dan de muziek en zijn vervolgens langs het Turia park gewandeld,  de bedding van de voormalige rivier, richting het IVAM  museum. Dat is het Valenciaanse Instituut Voor Moderne Kunst Centrum Julio González , daar konden we zowaar gratis naar binnen als senioren. Het is vooral groot en we waren al  wat moe zodoende  kon het tentoongestelde werk ons over het algemeen  niet erg bekoren . 

Een Cruz de Mayo, een modernisme huis en het plein bij de Kathedraal

Vervolgens naar de bushalte waar het grote wachten kon beginnen , we waren er ruim voor 17.00 uur. Het duurde en het duurde, een oude man ging dezelfde kant op als wij, hij wist niet wanneer de bus kwam, het is een feestdag . Plotseling schoot me te binnen dat Rob had verteld dat als je bij een bushalte staat en je klikt in Google Maps op de bushalte, je de lijnen en de vertrektijden ziet. Dat werkte, nog 15 minuten , had ik er maar eerder aandacht. We hadden zelfs al overwogen om een taxi te nemen maar nu wisten we dat er inderdaad een bus kwam om 18.00 uur. Hebben we €50,- uitgespaard……

De band speelt te oorverdovend voor ons

Al met al een dag met veel verschillende  indrukken, leuk maar ook wel vermoeiend. Het bleek dat we ruim 9 km gelopen hadden, veel meer dan de bedoeling was. En ik had de brace afgedaan meteen in het begin al, hij drukte wat op de peesplaat. En nu maar kijken hoe mijn voet hier op reageert, dat weten we morgen wel.

Het heeft de hele dag stevig gewaaid, aan het einde van de middag wel 60 km p/h. Er kwam bewolking toen we in Valencia waren. Later klaarde het op en het werd 23º.

 

In d3 buurt van het IVAM museum is veel graffiti te vinden waaronder prachtig werk

Wat werk in het IVAM museum

La Pobla de Farnals, 02-05-2024, donderdag

Vanmorgen wat aan het prutsen geweest met het gisteren door Everdien opgenomen filmpje . Het ging moeizaam, ws door wat langzamere internetverbinding. Uiteindelijk is het wel gelukt om hem up te loaden op You Tube, maar hij kan niet niet worden gedownload op onze site. Er gaat even wat tijd  over heen voordat hij openbaar wordt en ik hem kan downloaden, wellicht morgen?

Heel veel Spanjaarden hebben een wel heel lang weekend die dinsdagavond begonnen is en duurt tot zondagavond. 1 mei is al vrij en in de regio Madrid is 2 mei ook een feestdag en Madrilenen en andere Spanjaarden nemen ook de 2 volgende dagen vrij  We zien het hier ook aan de drukte rondom ons , iedere nacht staan hier tientallen campers. Daarom hebben we besloten om hier te blijven staan t/m zondag , we noemden al de dingen die het staan hier prettig maken, de mogelijke drukte elders komt er nu nog bij. We vragen ons wel af hoe lang deze situatie hier kan blijven voortduren met zoveel campers waar omliggende flatbewoners zicht op hebben. En omdat de meeste mensen met de camper naar de naastgelegen cp rijden voor de  service  en ze moeten wachten op anderen , staan er campers op straat waardoor er auto’s niet kunnen passeren. En je ziet soms nog een lege plek op de cp, het is vervelend als er voortdurend campers langs rijden voor de service en met draaiende motor voor je deur staan, mensen willen niet graag meer op de cp staan. Wij lopen met een karretje naar de cp voor de service , vinden dat ook voor onszelf handiger dan heen en weer gerij. Voorlopig wordt het hier echter gedoogd, de politie rijdt regelmatig langs, je kunt rustig met je stoeltje buiten zitten.

 

De kade van de grote jachthaven van La Pobla  de Farnals, veel jet ski's

Palmbomen op de boulevard worden gesnoeid

Een eindje uit de kust voer vanmiddag een van de 3 Hybride RoRO schepen van Grimaldi Lines. Grimaldi pretendeert dat ze het groenste schip heeft laten bouwen. "De CO2 emissie wordt gehalveerd door het gebruik van innovatieve technieken"

In Catalonie is afgelopen weekend heel veel regen gevallen, op sommige plaatsen meer dan 100 mm . Dit is natuurlijk goed  nieuws maar de regenval maakt nog geen einde aan de droogte en de noodtoestand vanwege de droogte, lees beperkingen in het watergebruik. Op dit moment bevinden de interne bekkens van heel Catalonië zich op 19,60% van hun capaciteit. De reservoirs van het Ter-Llobregat systeem hebben voor het eerst in vele maanden de 20% overschreden. ( DeTer en de LLobregat zijn belangrijke rivieren) De cijfers betekenen een aanzienlijke verbetering ten opzichte van vorig jaar, maar helaas is de situatie nog lang niet optimaal. Het goede nieuws is dat er deze week in heel Catalonië meer overvloedige regen wordt verwacht. Vooral aan de bovenloop, het eerste deel vanaf de bron van de rivieren. Daardoor bestaat de kans dat het waterniveau in de stuwmeren volgende week weer zal stijgen. Maar men blijft voorzichtig, er worden droge zomermaanden verwacht

Na het toch wel verder lopen dan de bedoeling was gisteren, 9,3 km zonder brace valt de last die ik er van heb me tot nu toe erg mee, hoogstens iets meer dan de laatste weken. Vandaag ook weer 5 km gelopen. Er is al een afspraak gemaakt met een podoloog in Zutphen op  27 mei, dus we zijn voor die tijd thuis,  dat is een mooie richtlijn.

La Pobla de Farnals 03-05-2024, vrijdag

Vanmorgen gebruik gemaakt van de wasserette hier vlakbij, een van de fijne dingen van het  plekje. Dat niet iedereen gebruik maakt van de wasserette zou later helaas blijken.

Maar eerst was het vanmorgen gelukkig gelukt om het filmpje wat Everdien gemaakt had woensdag in de kerk in Valencia up te loaden naar onze site.

 

 

 

Niet dat we elke dag veel Nederlanders spreken maar het valt ons op dat rechtse mensen zich openlijker uiten na Wilders’ overwinning met de verkiezingen. In Marokko hebben we dat dat niet gemerkt, daar gaan toch mensen heen die meer open minded zijn,  die geen geen last van vooroordelen hebben. Je wordt er mee geconfronteerd als je met mensen praat, bv met de Nederlandse camperaars die  nu al een paar dagen achter ons staan en die nog een vervelende rol zouden spelen vandaag. Het praatje begint dan hoelang je al weg bent etc. En dan als je ze horen dat we in Marokko zijn geweest, dan worden in het gunstigste geval wenkbrauwen gefronst en als we dan  zeggen  dat de Marokkanen echt aardig en behulpzaam zijn , over het algemeen dan, komen er opmerkingen zoals “ bij ons wonen Turken, aardige mensen maar als je je omdraait heb je een mes in je rug”. De eerste neiging is om te zeggen met die mensen praten we  niet meer, maar wij hebben de waar- en wijsheid niet in pacht, dus wat small talk gebeurt dan toch wel. En als er dan weer eens een opmerking valt in de trant van dat de Spanjaarden er zo’n rotzooi van maken, zij zitten toch ook in de EU maar ze passen zich niet aan, dan kun je tegen zo’n domme opmerking ingaan, wij kiezen er dan tactisch voor op een ander onderwerp over te gaan zoals Everdien gisteren deed. . We hebben te maken met een soort nieuwe realiteit, doordat VVD, BBB en NSC met de PVV een regering proberen te vormen, is extreem rechts salonfähig geworden in Nederland en durven mensen veel meer te zeggen wat ze eerst alleen maar dachten hebben wij het idee. Voor de bühne heeft Wilders bepaalde ideeën in de ijskast gezegd maar gisterenavond bij Pointer was te zien dat hij de aanjager is van racistische filmpjes die op het haataccount  op X,  Radio Genua, te zien zijn.

Stoute Jongens,  een soort van Duranta Erecta

Koraalboom

Strandraket

CP La Pobla de Farnals, CC sitecode: 103965, gratis met voorz.

Komen we terug van de lavanderia, staan er bordjes met verboden te parkeren rondom het terrein. Wat krijgen we nou, gevraagd aan een gemeentewerker die de bordjes aan het plaatsen was, of je hier niet meer mag staan. Jawel hoor, dat geldt voor dinsdag , dan wordt er gras gemaaid. Terug  bij de camper, staan onze achterburen enigszins verontwaardigd ons op te wachten. “De politie is geweest, we mochten ons wasgoed niet aan de camper hangen, dat moest naar binnen . En we mogen niet meer op stoelen zitten, alleen op krukjes. En het wasgoed hing niet eens op de grond.” Maar even uitgelegd wat het verschil is tussen parkeren en kamperen in Spanje. Parkeren met een camper mag je overal ( tenzij het dmv borden uitdrukkelijk verboden is) kamperen niet. Dus geen stoelen/tafel buiten, op keggen staan, raampje open, antenne omhoog, dat is verboden, wasgoed natuurlijk helemaal. Gelukkig wordt er lang niet overal gehandhaafd, daarom konden we er ook een aantal dagen probleemloos staan. Als mensen het te gek maken dan wordt er opgetreden, zoals nu dus. 2 dagen lang hadden onze achterburen  veel wasgoed buiten hangen, ze hebben zelf een wasmachine bij zich.  Ze worden bedankt , zij die vonden dat Spanjaarden er een rotzooi van maken, dat ze zich niet aan passen. We zijn vertrokken, de kans dat de politie nu gaat handhaven is natuurlijk aanwezig en het wordt morgen 29º,  dan willen we wel buiten zitten. We wilden naar het vliegveld op de parking gaan staan, een plek waar we maandag eigenlijk naar toe zouden  maar nu zou het daar wel veel te druk zijn met Spanjaarden, we hadden daar eigenlijk geen zin aan, maar ja.. Echter we hadden geluk, toen we bij  de cp kwamen om te lozen, bleek dat achter in de hoek, ver bij de loosplek vandaan, nog een ruime plek vrij, dat leek ons prima,  geen last van uitlaatgassen van wachtende campers die willen gaan lozen. En we staan tussen Spanjaarden die op stoelen buiten zitten (officieel verboden op de cp), wij passen ons wel aan……. Dit moet wellicht de kortste verhuizing ooit zijn, in ieder geval van deze reis.

Het was een zonnige dag met wat lichte sluierbewolking met een matige wind. Die nam toe tot vrij krachtig in de loop van de middag , het werd nog 25º.

La Pobla de Farnals 04-05-2024, zaterdag

Hoewel er  een weg achter de cp  langs loopt komt er nauwelijks verkeer over en ’s nachts al helemaal niet. Wel loopt de buslijn naar Valencia hier langs maar de eerste bus vertrekt in het weekend om 9.15 uur.

Tot gisterenavond laat kwamen er nog campers hier op de cp kijken of er nog plaats was om vervolgens naar het grote veld te vertrekken. Het wordt een warm weekend, de Spaanse verkeersdienst had het over drukte aan de costas.

We zagen vlakbij de Consum een Cruz de Mayo, die hadden we in Valencia ook al gezien afgelopen woensdag. We hebben in Andalusie,  in Cordoba, de Cruzes de Mayo meegemaakt. Op veel verschillende plaatsen in de stad stonden met bloemen versierde grote kruizen, buurten  vierden feest met muziek en dans  rondom het kruis waar ook een barretje was neergezet. We wisten niet dat in deze omgeving ook Cruzes de Mayo waren. Hoewel het nu een religieus feest is vindt het zijn oorsprong bij de ‘heidenen’ , net als bij ons de kerstboom. De Romeinen gaven een eigen draai aan de Cruzes de Mayo en na de Castiliaanse herverovering van Spanje in 1492  zijn de kruisen opnieuw populair geworden. De bevolking moest bewijzen dat ze niet joods of moslim was en de beste manier hiervoor was om het kruis te plaatsen op de heidense feestplekken die aan bloemen zijn gewijd waarmee de transitie naar een religieus feest in gang was gezet. Omdat het kruis een symbool van de dood is, hebben ze ws door de bloemen het tegenovergestelde beoogd, nl een soort viering van het leven. Het kruis van de broederschap Sant Antonio de la Mar hier bij de supermarkt Consum, is niet versierd met echte bloemen maar met bloemen geknutseld van gekleurde pijpenragers. Vlakbij was ook een Cruz de Mayo , deze was van de Cofrada del Cristo de la Vida, de broederschap van de Christus van het leven. Het zijn hier maar kruizen van een erg bescheiden omvang, we hebben hier ook geen feesten gezien zoals in Andalusië, kennelijk viert de devotie hier hoogtij.

 

Vanaf de Chirinquito keken we op het strand waar het redelijk druk was met badgasten.

Het was druk op de terrasjes in de buurt van de jachthaven, zo druk dat  er heel veel tafels gereserveerd waren. Kunnen we wellicht  voor morgen reserveren? Daar gaat helaas niet , morgen is een belangrijke dag in Spanje, dan is het moederdag. Bij het restaurant ernaast lukte het nog wel  gelukkig. Moederdag, Dia de Madre, wordt in Spanje altijd gevierd op de 1ste zondag in mei.

Het was warm vandaag, en het waaide het veel minder hard dan gisteren, de voorspelde wind bleef uit en het werd 28º. Dus zijn we aan het eind van de middag naar het strand gewandeld en hebben daar bij een chirinquito een drankje gedronken, Everdien een gin tonic en ik een mojito.

klik voor het vervolg hier: Lente Spanje 2024 deel 5