El Grao de Castelló 11-05-2024, zaterdag

Naast nieuws over de Catalaanse verkiezingen van morgen stonden ook in de Spaanse kranten berichten over de onduidelijkheid ( op dat moment)   of Joost Klein wel of niet mocht deelnemen aan de finale van het Euro songfestival. 

Ook de Israëlische invasie in Gaza lijkt een rol te gaan spelen in de campagne voor de Europese verkiezingen in Spanje. De woordvoerder  van de PP ( de conservatieve partij)  betichtte de demonstranten op de Spaanse universiteiten ervan Hamás te steunen.  Ondertussen hebben de acties aan de universiteiten zich uitgebreid naar steeds meer universiteiten. De PP zal  dit ongetwijfeld een rol laten spelen in de campagne voor de Europese verkiezingen. Omdat de Spaanse bevolking verdeeld is wbt Gaza en ook over de acties van de studenten zal hij (Alberto Feijóo, leider PP) er politieke munt uit willen slaan. Aan de andere kant wil premier Pedro Sanchez de Palestijnse staat gaan erkennen , samen met een aantal andere Europese landen, op 21 mei. Dat is ongetwijfeld niet geheel toevallig 2 dagen voordat de officiële campagne voor de Euro verkiezingen van start gaat in Spanje.

 

Ja ze bestaan nog , op de boulevard flaneerde een Rastaman.

Meer dan 10 volleybalnetten staan er op het strand

Beeldbepalend, niet te missen in El Grao

Achter de jachthaven ligt de industriehaven.

Nadat we getwijfeld hebben zijn we op de fiets naar de haven gegaan aan het begin van de middag en  niet naar Castelló de la Plana. Het argument dat de doorslag gaf was dat we  dat we in de vrij grote stad Castelló verder zouden gaan lopen, toch maar even de voet ontzien. Het was behoorlijk druk op het strand, er werd gevolleybald en er waren een aantal mensen in zee, de chirinquitas deden goede zaken. Ook bij de haven zaten de terrasjes helemaal vol, we konden nog wel een plekje bemachtigen in de zon, niet geliefd bij de Spanjaarden. Nadat we een drankje hadden gekregen moesten we wel lang wachten op het bestelde eten, een tapas variatie, en als excuus kregen we gratis brood met tomaten en aioli (pan con tomate) . Al met al heerlijk gegeten op onze laatste dag hier in El Grao de Castelló.  El Grao/Grau betekent zoiets als toegang tot de zee. Je vindt het ook terug in zuid Frankrijk bv  le Grau du Roi, dat is Occitaans, verwant aan het Catalaans. 

De dag was het grootste deel zonnig maar vanmiddag kwam er wat bewolking. Er was weinig wind en het werd 23º.

 

Er staan een aantal beelden in El Grao. Deze van een travestiet is recent, volgens de maker heeft iedereen recht op zijn eigen identiteit.

Beeld bij de haven.

Het voormalige havengebouw is nu een casino.

Het bomvolle terras waar wij een plekje in de zon kregen.

Vinarós 12-05-2024, zondag

 Vannacht vielen er 2 buien, en ook vanmorgen wat buitjes. Het weer is wat  minder stabiel, in het binnenland , de buien bereikten ook in afgezwakte vorm de kust. Vanaf dinsdag gaan er ook buien langs de costas in het noorden vallen.

We hebben overlegd of we wel of niet een dagje naar  Peníscola zouden gaan. We vinden dat een leuk stadje ondanks het feit dat het heel toeristisch maar het is op zondag waarschijnlijk schuifelen. Dus is het Vinarós geworden, een stad die we al vaak bezocht hebben en een leuke boulevard heeft met de nodige terrassen. We hebben eerst getankt in Vinarós, voor €1,357  per liter en zijn daarna naar de gedooglek gereden, een parking vlakbij het strand.

Een paramotor

Volle terrasjes op de boulevard

En op de pleintjes in de binnenstad

Het strand in Vinarós is niet zo breed

We staan nu nog 10 km verwijderd met de grens van Catalonië, nog net in de regio Valencia. We hebben het al eerder gezegd, de verkiezingen die vandaag in Catalonië worden gehouden zijn heel  belangrijk voor heel Spanje. M.n. voor de regering van premier Sanchez die wankel is  omdat zijn regering  afhankelijk is van de steun van separatistische partijen in Catalonië. Zonder de steun van deze partijen valt zijn regering . Hij verkreeg die steun omdat hij een amnestiewet voor separatisten indiende die nog in behandeling is in de Spaanse senaat.  Het gaat om amnestie voor ongeveer 1500 politici en burgers die zich hebben ingezet voor het illegale referendum over afscheiding in 2017. De toenmalige regiopresident Puigdemont is om aan vervolging te ontsnappen naar België gevlucht. Hij heeft zich nu kandidaat gesteld voor de separatistische partij Junts per Catalunya, dit terwijl hij mogelijk vervolg kan worden als hij voet op Spaanse bodem zet.. ( hij is nu bij Perpignan in de buurt) In de peilingen gaat de  Catalaanse socialistische partij PSC aan kop met als tweede de partij van Puigdemont. Afhankelijk van de uitslag van de verkiezingen, kunnen de separatistische partijen ook hun steun voor Sánchez intrekken en dan is de regering vleugellam.

 

De barokke voorgevel van de kerVerge de l'Assumpció

Casa de La Vila, gotisch huis, 14e eeuw

In het centrum van Vinarós een modernisme huis

Gedoogplaats Vinarós, CC site code 64639

We hebben een wandeling gemaakt over het strand en door de binnenstad van Vinarós, het was gezellig druk, leuk om de bekende plekken weer te zien. Terrasjes zaten vol, wij zijn ook op de boulevard neergestreken. We eten altijd een pizza als we in Vinarós zijn, we bestellen die meestal  ’s avonds om mee te nemen.. Nu bleek dat ‘ons’ favoriete restaurant was verplaatst naar een betere lokatie op de boulevard maar wel verder weg van de camper. Dus hebben we een drankje gedronken op een terras en de pizza’s meegenomen. Lijkt omslachtig, waarom niet ter plekke nuttigen? Omdat de pizza’s te groot zijn en we ieder een andere smaak willen, Everdien 4 quesos ( kazen)  en ik marinera ( met zeevruchten) .

Het was wat gematigde weer vandaag, het begon grotendeels bewolkt met een paar buitjes. Daarna klaarde het vanmiddag wel op en was er wat sluierbewolking bij 23º waarmee het koeler was dan in Nederland.

L’Aldea, 13-05-2024, maandag

We stonden vannacht met ongeveer 30 campers in Vinarós, ongeveer de helft minder dan in El Grao de Castelló. Er is een nieuwe grote Mercadona gekomen in Vinarós, daar zijn we eerst langs gereden, oa voor een kant en klare tortilla, makkelijk voor de terugreis.

We wilden eerst naar de EbroDelta rijden naar La Casa de Fusta om vogels te kijken. Maar omdat er morgen buien gaan vallen hebben we besloten om daar niet heen te gaan. We hebben al vaak in de EbroDelta gestaan, bijna 10 x en hebben de mogelijkheden om daar te staan ingeperkt zien worden, dwz het is nu gereguleerd, vrij staan is er niet meer bij. Omdat de nieuw cp in Amposta, 1 jaar open, wegens werkzaamheden gesloten is, zijn  naar L’Aldea gereden, ook een vrij nieuwe cp aan de rand van de Ebro Delta, we staan hier voor de 3e x.

De Catalaanse verkiezingen zijn gewonnen door de socialistische PSC, de separatistische partijen hebben verloren, zowel de rechtse Junts per Catalunya als de linkse ERC. Het lijkt erop dat de Catalanen niet meer zo warm lopen voor een afscheiding.  Er zal nu voor het eerst in meer dan 10 jaar een einde komen aan regering van de separatistische partijen . Er zal nu door de winnaar Salvador Illa van PSC  gesprekken worden begonnen om met linkse partijen zoals ERC en Comuns een regering te vormen . Hierop heeft verliezer Puigdemont gedreigd als Illa een regering zal vormen in Catalonie , zijn partij Junts de  steun aan de centrale regering in Madrid zal intrekken, een al verwachte chantage van iemand die uitgerangeerd is omdat Illa weigert Puigdemont premier te laten worden.. 

 

Huiszwaluwen, herkenbaar aan de witte stuit.

Ook op het platteland aandacht voor de verkiezingen

De oogst van de prei is in volle gang

De gevulde kratten zijn in de vrachtwagen geschoven.

Cp L"Aldea `cc sitecode 100116, gratis met voorz.

Vanmiddag een stukje door de Ebro delta gefietst  om te kijken of we wat vogels konden fotograferen, dat was geen succes. We zagen wel 2 Hops, een Kwak , wat Steltkluten en Zwarte Ibissen. Of ze vlogen weg of ze waren te ver weg. De rijst was pas ingezaaid, hele velden lagen nog braak. Een aardig fietstochtje, een stukje over een Via Verde, daarna richting Deltebre maar dat was 15 km, dat vonden we veel te ver.

Toen we terug kwamen was de oogst van prei in volle gang op een grote akker tegenover de cp. Arbeiders op het land  deden de geoogste prei in kratjes en die werden met een tractor met een vorkhef gedeelte in een vrachtwagen geladen . Dat ging met het nodige lawaai gepaard en omdat we nog een licht trauma hebben van de citroenen-oogst zijn we op de cp verkast zover mogelijk naar achteren. Je moet er toch niet aan denken dat ze morgen ook om 6.00 uur gaan beginnen, er is heel veel prei om te oogsten. Nu hebben we mandarijnbomen achter ons, de mandarijnen zijn al geoogst. 

Het was een warme dag, in het begin nog zonnig, vanmiddag af en toe sluierbewolking. Het was warm, 26º bij een matige wind.

L’Aldea 14-05-2024, dinsdag

Het begon vannacht bij tussenpozen te regenen, we kregen een staartje mee van een uitgebreid regengebied dat over Frankrijk, en Engeland naar Noorwegen liep, we zagen het al in het weeroverzicht van het journaal gisteren. Het lijkt er ook op dat we op onze terugreis minder fraai weer zullen krijgen.

Er stonden vannacht ongeveer 12 campers, w.o net als gisteren ook Nederlanders die we al ontmoet hadden in Castelló

We verbazen ons er over dat de terrassen altijd zo vol zitten in Spanje. Dat heeft natuurlijk met het klimaat te maken, als het in Nederland of Duitsland mooi weer is zitten de terrassen ook vol, maar daar is het minder vaak mooi weer. En het moet wel betaald worden. Als je kijkt naar het gemiddelde bruto inkomen, dan is dat in Nederland veel hoger dan in Spanje. Volgens de laatste cijfers van het Spaanse statistiekbureau Instituto Nacional de Estadística (INE) ligt het In  Spanje op € 2.033,- per maand. in Nederland lag dat volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op € 3.854,-. (Nogmaals gemiddelde brutolonen, inkomens lopen sterk uiteen)

Spaanse Melkslak

Schijfcactus bloem

Grote Leeuwenbek.

Rotsroos

Ook het minimumloon is in Nederland veel hoger dan in Spanje. Dus in het geld zit het niet, het zit meer in de cultuur  Vraag aan een Spanjaard hoe zijn vakantie was, of hij veel gezien heeft, wat het weer was en hoe de bezienswaardigheden waren en meestal zal hij of zij zeggen dat het eten geweldig was. Het lijkt erop of Spaanse mensen eten als een van hun levensdoelen hebben gemaakt. Ze trekken er dan ook  altijd veel tijd voor uit , vaak met meerdere mensen. En het hoort er kennelijk bij om veel lawaai te maken, hoe luidruchtiger, hoe gezelliger.

Vanmiddag zijn we niet gaan fietsen, we vonden de wind te sterk , maar gaan wandelen. We wilden eerst naar de Torre Aldea en het kleine klooster wandelen maar daar waren we al eens geweest. Nu liepen we tussen de landerijen door met o.a. munt, heerlijk geurend, en artisjokken. We zagen weer bijeneters maar geen foto helaas.

 

Phlomus Purperea

Galactitus Tomentosa

Bezemstruik ook wel  Spaanse brem genoemd.

Brandkruid

Stonden er afgelopen nacht ongeveer 12 campers, nu staan er al ongeveer 25, diverse nationaliteiten maar vrijwel geen Spanjaarden. Een van de campers is van een Duitser die uit het Roergebied komt.Hij kende Zutphen goed van de jaren 60 toen hij op zijn brommer in het weekend naar Zutphen kwam. Dan komt u vast uit Recklinghausen vroeg ik ( Duitsers dutzen niet) en inderdaad. In de jaren 60 kwamen veel Duitse Halbstarke op hun Kreidlers en andere buikschuivers in het weekend naar Zutphen om Zutphense meisjes te versieren. Een vriend van hem was met een Zutphense getrouwd. Waarschijnlijk heb ik een dochter daarvan in de klas gehad, dat heb ik maar niet gezegd, we kwamen al niet van hem af.

 Na de regen klaarde het op en kwam de zon flink door en werd het een zonnige middag, wel met een harde wind, zeker 60 k/h. Maar omdat het 27 º was voelde  dat prima aan, nu lijkt er toch een bui op komst. We hebben het idee dat we nu wel eens een tijdje zullen moeten wachten voordat de temperaturen weer zo hoog zijn.

 

La Jonquera 15-05-2024, woensdag

Vannacht vielen er een paar onweersbuien en ook vanmorgen viel er regen. Vanwege de slechte weersomstandigheden hebben we niet gekozen om via Vic omhoog te gaan (gisteren 23 mm regen) maar via Barcelona.  De route via Vic is mooier maar wat heb je aan schoonheid in de regen? Zo proberen we op de terugreis wat te schipperen maar droog thuis aankomen lukt vast niet, dat merkten we vandaag al. Gisterenavond hadden we Sant Sadurni d’ Anoia in de TomTom gezet maar vanwege de regen leek ons dat niet zo verstandig. Beter om iets verder weg te gaan, Barcelona voorbij dus werd  Vidreres ons volgende doel. Maar het bleef druppelen en het was daar 16º dus maar een bestemming  iets verder, la Jonquera. We zijn Barcelona met lichte vertraging gepasseerd, hooguit een kwartier door een langzaam rijdende file door een ongeval. Na 3.45 uur en 320 km  staan we nu op de parking van het grote winkelcentrum Gran Jonquera. We hebben hier heel vaak gestaan, niet vanwege de mooie plek want je staat op een grote parking. Maar omdat het praktisch is, vlakbij hebben we LPG getankt en we staan op ongeveer 10km van Frankrijk dus morgen tanken we hier nog een keer goedkope diesel. We gaan hier ook altijd nog de laatste Spaanse boodschappen doen en voor de laatste keer in Spanje eten.

Hier probeerde de zon het nog even bij het naderen van de Pyreneeën, tevergeefs. 

Parking winkelcentrum, somberder kan het niet.

La Jonquera, parking winkelcentrum. CC sitedcode 53523

Zelfs dat eten ging niet door, geen zin om in de regen te wandelen naar een van de restaurants in het winkelcentrum . En dan ook nog een extreemrechts kabinet, wat een ellende vandaag, wel goed weer om ons te beraden hoe we terugrijden naar huis. Via de A75 of via de tolroute door het  Rhônedal? Dat beslissen we morgen, we gaan dan naar Béziers, het weer lijkt daar nog redelijk morgen. Zoals al gezegd regelmatig regen vandaag, trouwens geen grote hoeveelheden,  de zon niet gezien en 17º.

 

 Voor het vervolg klik hierlente 2024 terugreis Ma/Sp. Frankrijk