Taroudant  12-02-2023, zondag

Vandaag is het de dag dat de wekelijkse souk in Taroudant is. Deze souk duurt wat langer dan tot kort na het middaguur zoals bij veel andere souks in Marokko.  Je merkt dat je zuidelijker zit dan toen we vorige we week zondag in Had Drâ waren, op de vee-afdeling heb je geen koeien meer maar alleen schapen en geiten die verhandeld worden. Verder wel de gebruikelijke dingen natuurlijk zoals op andere souks alleen de kledingafdeling was hier erg groot, veel groter dan 3 jaar geleden. De helft van die kledingafdeling bestond uit 2e hands kleding, de andere helft uit nieuwe. We hebben wat etenswaren gekocht, naast fruit ook dadels, olijven en 6 verschillende soorten gebakken visjes, meegenomen om op te eten in de camper . De visjes waren wel lekker maar bevatten wel veel graten, goede gefileerde vis komt geloof ik alleen uit Spakenburg, in Marokko staan ze nou niet bepaald bekend om hun fileerkunst.

Vanmiddag zijn hier Henk en Marita ook gearriveerd , zij hebben vrij gestaan op een leuke plek in Le Vallée du Paradis. Er staan  nu verschillende mensen ‘in de  wacht’ , o.a. hier maar ook elders omdat het weer in het binnenland , dus zeker ook Tafraout nog te koud en te nat is de komende dagen. Wordt Taroudant ook wel Klein Marrakech genoemd vanwege artiesten, slangenbezweerders etc op het plein Assaraq hier net zoals op het Djema El Fna  plein in Marrakech, zo lijkt het hier wel Klein Tafraout vanwege de bekenden die hier staan.

We zijn als eerste op de vee-afdeling beland.

Rechterfoto, van oud blik iets nieuws creëren

Want het weer dat is wel een dingetje om het maar eens populair te formuleren, de komende dagen worden nat en soms koud. Er gaat eindelijk, wat broodnodig  is  voor het land, serieus regen vallen, jammer voor ons. Daarbij wordt het ook nog eens koud, althans verder het binnenland in. Dat bepaalt onze plannen ook de komende dagen. We waren eerst nog van plan om het binnenland in te gaan en dan over een week of 2 naar Tafraout , waar naar verwachting begin maart het Amandelfestival plaatsvindt. Maar omdat het niet alleen erg nat gaat worden en in  het binnenland ook nog eens koud, te koud voor de tijd van het jaar, is het weer duidelijk van slag., Zo daalt de temperatuur in Ouarzazate tot zo’n 7º  overdag op dinsdag en woensdag en in Zagora, toch in de Sahara, wordt het ook niet warmer dan 12º..  Dus lijkt het de beste optie voor ons om pas op de plaats te maken en hier in Taroudant te blijven , misschien wel t/m vrijdag wanneer het weer droog zal worden in het weekend. Nu is het geen straf om in Taroudant te zijn, een van onze favoriete plekken in Marokko.

                                                              Heerlijke kruiden in overvloed.

Hoewel zo'n wekelijkse souk hoofdzakelijk wordt bezocht door mannen, zie je toch ook wel enkele vrouwen

 Bovendien hebben we doordat we zo vaak in Marokko zijn geweest, de drive niet om alles te ontdekken of opnieuw te beleven in de regen en de kou. We denken nu om zaterdag richting de kust te gaan, naar het natuurpark Sous Massa.  Daar wordt het volgens de verwachting niet alleen weer mooi weer maar we kunnen , naast een bezoek aan het natuurpark, ook heerlijke strandwandelingen maken.

We zullen zeker vandaag niet vergeten wat weer betreft na geschreven te hebben over de slechte verwachting deze week. Een topdag, volop zon, een matige wind en maar liefst 27º, in Nederland noem je dit een zomerdag. Een mooie avond was het dan ook om met een borrel afscheid te nemen met Trui en Kees van André en Marjos die morgen naar Tiznit zullen gaan.

Taroudant 13-02-2023, maandag

Vanmorgen vertrokken André en Marjos naar Tiznit, in de loop van de ochtend kwam Hans S, die kennen we oa van Tafraout en wat mailtjes, zodat het aantal Nederlanders op peil blijft.

Omdat er vanmiddag regen werd verwacht zijn we aan het eind van de ochtend een wandeling gaan maken langs een klein stukje van de lemen stadsmuren, de indrukwekkende muren die maar liefst 8 km lang en 6-8 m. hoog zijn en 5 poorten tellen  De muur die ook langs de cp loopt en waar we vanuit de camper tegenaan kijken  en uit het begin van de 18e eeuw stamt. We zijn langs de voormalige vrije plek bij het provinciehuis gelopen waar een megalomaan project uit de grond gestampt is die gedoemd is te mislukken, iets waar Marokko patent op lijkt te hebben. Er staat nu  nl een ongeveer 100 m lang gebouw van 2 verdiepingen die talrijke kleine identieke winkeltjes bevat, weliswaar met verschillende producten die allemaal gemeen  hebben dat het agrarische producten zijn uit Taroudant en omgeving zoals olijven, argannoten, knoflook, geneeskrachtige kruiden, honing, noten en dat allemaal in verschillende substanties  verwerkt,   in potjes en flesjes etc. Het is op 22 dec jl geopend en zowel gisteren als vandaag hebben we welgeteld 0 bezoekers gezien. 

De muur, die er somber uitziet bij zwaarbewolkt weer, waaraan  de cp grenst.

Het lange gebouw met produits de terroir de Taroudant.

 

Jammer dat het mooie hotel Palais Salam nu gesloten is wegens gebrek aan klandizie gedurende de Corona periode.

Nu wat vervallen maar dit gebouw tegenover het ziekenhuis straalt nog een zekere 'grandeur' uit. Geen idee wat het ooit voor functie heeft gehad, er zit een grote binnentuin bij.

Iets verder kwamen we voorbij het hotel Palais Salam met de bedoeling daar de prachtige binnentuin te bezichtigen, helaas, het hotel was gesloten, volgens een calèche koetsier had het hotel de Corona crises niet overleefd. Er stonden altijd wel 15 campers, wij hebben er in het verleden ook regelmatig  gestaan, nu stonden er slechts 5. Via een poort waarvan we de naam even vergeten zijn, zijn we naar een restaurant in de buurt van het ziekenhuis gewandeld, om daar niet alleen een kopje nos nos ( espresso met opgeklopte melk) maar ook vooral te kijken naar de hectiek die op en rond een nabij gelegen rotonde plaatsvond. Alles schiet kris kras door elkaar heen, veel fietsers en brommertjes naast natuurlijk auto’s, koetsjes, handkarren en de gemotoriseerde laadbakjes, de Dockers. Wij hadden al besloten om hier niet te gaan fietsen, na vanochtend  kunnen we die beslissing alleen maar toejuichen hoewel die drukke rotonde natuurlijk niet maatstaf gevend is. Op en naast het trottoir de voetgangers waarbij de vrouwen hier toch ook al kleurige gewaden dragen, (kenmerkend voor de zuidelijke regio),  doeken waar in ze gewikkeld zijn. Toch tamelijk veel volledig gesluierde vrouwen met slechts de ogen zichtbaar, sommigen met zwarte handschoentjes aan. Nu is dat altijd al wel zo geweest in Taroiudant, neemt het toe of verbeelden we ons dat?

                                          Dit keer alleen maar 'vrouwelijk schoon".  

Multi-functionele mondkapjes.

Onderweg nog wat boodschappen gedaan, eindelijk boulettes de sardines!, en vrij laat geluncht, om ongeveer 15.00 uur. We hebben nog even buiten gezeten totdat het begon te druppelen , waarbij we hartelijk begroet werden door de 2 mannen die in hun bestelautootje de hele regio doorcrossen om aan camperaars zonnepanelen en andere accessoires te slijten: nog niet naar Tafraout gaan, veel te koud daar. Bedankt voor het advies maar dat waren we toch nog niet van plan.

Het druppelde vanaf een uur of 16.00 af en toe, de serieuze regen bleef ten (zuid) oosten van ons. Het werd nog 22º maar later zakte de temperatuur wat. Tegen de avond kregen we van Nico, die altijd een bakkerij heeft gehad, een heerlijk ‘campermade’ volkorenbrood.

Taroudant 14-02-2023, dinsdag

Er is sinds gisterenavond tot vanmorgen vrij veel regen gevallen, vanmorgen spetterde het nog wat maar daarna was het droog.

Kees en Trui zijn vanochtend vertrokken naar Tiznit, zij willen nog verder rijden de komende week een stukje zuidelijker. Wij blijven hier omdat er nog veel meer regen voorspeld wordt de komende dagen. Een alternatief zou Agadir zijn maar de enige camping daar is gesloten en vrij staan is vrijwel onmogelijk op een acceptabele plaats. Niet alleen die camping is gesloten, maar ook  de camping in El Jadida en Moulay Bousselham aan de noordwest kust, ook het gevolg van Corona perikelen?.

 Je staat hier lekker dicht bij de stad, winkeltjes zijn om de hoek, de bakker, groenteboer en de kruidenier binnen handbereik. En ondanks het feit dat je toch veel groentewinkeltjes hebt, zie je overal langs de straat nog mannen met handkarren met vooral fruit zoals aardbeien, appels en mandarijnen. Die zullen toch ook wel een boterham kunnen verdienen maar je vraagt je af hoe. Trouwens er zitten meteen buiten de camping al mannen met handel, sommige met bosjes kruiden, een stuk of 20 citroenen en wat rode pepers maar andere ook met op een kleedje een paar kinderschoenen  en verder onduidelijke dingen tot aan een verroeste brommer uitlaat  of onduidelijke elektriciteit snoertjes aan toe. 

                                                  Je ziet overal ambulante handel in het straatbeeld.

We hebben in  vorige jaren al eens geschreven over de belangrijke  rol die Marokko speelt in de hernieuwbare energie  met zijn zonnepanelen, windmolens en 2 zonne-energiecentrales bij Ouarzazate waarvan er een de grootste ter wereld is en evenveel stroom opwekt als 50 windmolens. Nu wil Marokko groene waterstof gaan produceren en ook exporteren naar Europa. Daartoe hebben  Marokko en de Europese Unie op 18 oktober jl.  een "groen partnerschap" ondertekend en daarmee is een ongekende samenwerking op energiegebied van start gegaan. Op 21 oktober kondigde Duitsland aan dat het 38 miljoen euro steun verleent aan Marokko voor de bouw van de eerste groene waterstoffabriek in Afrika. Marokko is van plan om tegen 2050 tot 4% van de mondiale vraag op te vangen. Momenteel voert Marokko nog veel  fossiele brandstoffen in , dat is  meer dan 75% van zijn energieverbruik. "We beschikken binnenkort ook over de mogelijkheid om groene ammoniak of methanol te produceren, waartoe we tot nu toe geen toegang hadden", zegt Mohamed Yahya Zniber, voorzitter van de Green H2 Cluster, een samenwerkingsverband. Er draait bij Safi  al een proefinstallatie maar de productie van groene waterstof is nu veel te kostbaar dus wordt er naar buitenlandse investeerders gekeken. 

De Indiase multinational ReNew Power, de toonaangevende producent van hernieuwbare energie in India, bekijkt de mogelijkheden om groene waterstof en methanol in Marokko te gaan produceren. Het bedrijf is erg geïnteresseerd in het ontwikkelen van groene waterstof en heeft naar eigenzeggen al enkele projecten lopen in Marokko.

De productie van groene waterstof zal de waterstress in Marokko, dat de ergste droogteperiode in 30 jaar doormaakt, waarschijnlijk verder versterken. Om dit probleem aan te pakken is Marokko van plan tegen 2030 een twintigtal installaties voor de ontzilting van zeewater te bouwen. Daarvan zijn er al 9 operationeel, maar ze zorgen samen voor slechts 3% van het nationale productievolume. Voor het transport is er ook nog het herstel van de haveninfrastructuur nodig en zelfs de heropening van de gasleiding Maghreb-Europa. Het zal nog wel even duren voordat de vrachtauto’s volgeladen met flessen uit het Marokkaanse straatbeeld zijn verdwenen.

Tegen het eind van de middag zijn we naar Place Assaraq gewandeld, dit keer zijn we eerst langs de Berbersouk gewandeld. Deze heeft niet alleen een hoog Blokker en bling bling gehalte maar is voorzien van ruimere wandelpaden dan de Arabische souk.. Toch leuk om ook daar nog een de sfeer te proeven. Na het nuttigen van een glas jus d‘Orange à 10 Dh per stuk kochten we onderweg nog een bosje radijsjes voor 2 Dh,( €0,20.)

Ik had het hier  al Klein Tafraout genoemd, vanmiddag kwamen hier Henk en Jannie, paar x ontmoet en mee geborreld in Tafraout en ook Co en Lia Keizers van de informatieve ,want veel praktische tips, site dekeizersreizen.nl

Zoals als een beetje gezegd was het vandaag gematigd weer. Zwaar bewolkt , vanmorgen eerst af en toe een drup, niet te veel wind en 17º.

Taroudant 15-02-2023, woensdag

Vanmorgen begon het om een uur of 11 te regenen. We werden uitgenodigd op de koffie bij Henk en Janny om koffie te drinken, leuk en veel gelachen tijdens het bijpraten.

Israel en Marokko hebben een aantal jaren geleden de diplomatieke banden ‘genormaliseerd’ en hebben toen aangegeven dat ze ook de economische samenwerking willen verstevigen. Er zijn toen al afspraken gemaakt over o.a. voedsel, landbouw en machine-onderdelen en de auto-industrie en hernieuwbare energie. Die gemaakte afspraken krijgen hoe langer hoe meer gestalte.

Gisteren schreven we iets over het opwekken van groene waterstof. Voor het opwekken van groene waterstof zijn oa  electrolysers nodig . Marokko heeft  in november  een overeenkomst gesloten  met het Israëlische H2Pro voor de productie van electrolysers met grote capaciteit in Marokko. Ook op ander  gebied is er economische samenwerking, zo gaat  er voor de kust van Tanger een viskwekerij van start.  Het project wordt opgezet in samenwerking met het Israëlische bedrijf Agrigo en heeft een prijskaartje van 10 miljoen euro. De bouw van de viskwekerij zal in april volgend jaar van start gaan. Er zijn nu met name kwekerijen van schaal- en schelpdieren voor de Marokkaanse kust.

 

Er zitten, behalve de betekenis voor de strijd van de Palestijnen* en de bewoners van de westelijke Sahara *, nog meer negatieve aspecten aan de samenwerking met Israel. Zo beschikt Marokko over de Israëlische spysoftware om telefoons te hacken van o.a. journalisten om zo het vrije woord  te knechten. Ook zijn deze telefoons gebruikt om o.a. de Spaanse premier Sanchez af te luisteren. Ook WhatsApp heeft bevestigd dat Pegasus  de app heeft gebruikt om de gegevens te hacken van voornamelijk mensenrechtenactivisten, journalisten, hoge ambtenaren en politieke tegenstanders van het Marokkaanse regime. 

I.v.m. de regen van vandaag wat foto's van de plank: zondag vroegen deze 2 stoere voetballertjes of ze op de foto mochten.

Boven een forto  van de Cladanthus arabicus.

Links de Garnalenplant.

Mannentrouw, of Loodplant.

Ook op militair gebied is er samenwerking. Zo wil Marokko zijn wapeninvoer verminderen en zijn militaire uitrusting met Israëlische hulp in eigen land produceren. Marokko heeft de beschikking gekregen over geavanceerde Israëlische raketafweersystemen. De ontvangst vloeit voort uit een overeenkomst die Rabat en Tel Aviv vorig jaar hebben gesloten.

  • - (Volgens de Israëlische krant Haaretz heeft Israël in het geheim Marokko ondersteund in de strijd tegen het Polisario-front. Zo zouden de Israëli’s teams van adviseurs en militaire experts naar Marokko hebben gestuurd.)
  • - { De De PJD (islamistische partij in Marokko) roept ook de internationale gemeenschap op een einde te maken aan de "gruwelen van bezetting, moord, ontheemding en apartheid waaraan Palestijnen voor de ogen en oren van de wereld worden onderworpen”. De partij wil dat Marokko de diplomatieke betrekkingen met Israel opschort}

We zijn vanmiddag de camper niet uit geweest, alleen even met Henk S. naar een kiosk om een simkaarje op te laten waarderen voor internetgebruik, hij had per abuis beltegoed opgewaardeerd waarmee je niet kunt internetten.  Maar nu is het in orde. Bij de bakker was het wel lachen, ze dachten dat we 2 homo’s waren, ik versta eigenlijk geen Marokkaans maar dat nu juist wel. De bakker kwam vanachter  ook met zijn gezellige hoofd om de hoek van de deur piepen om mee te genieten van de hilariteit. Alweer een misverstand uit de wereld geholpen.

Aan het eind van de middag trakteerde Henk S. op gebak, Henk  en Marita werden ook uit genodigd . Dat mondde uit in het nuttigen van een wijntje, het staat buiten kijf dat het zeer gezellig was. Maar  niet alleen dikke pret, ook heel serieuze momenten, waardevol in de relatie die je op dat moment met elkaar hebt en die langer zal duren. En dan wordt het ongemerkt later dan je dacht dat je weer terug zou keren naar de camper.

 Door de gestaag vallende behoorlijk zware regen, is de temperatuur gedaald tot 9º vanmiddag.

Taroudant 16-02-2023

Het heeft vannacht erg veel geregend, het kletterde op het dak, toch hebben we goed geslapen. Overdag is er nog wel plek op de cp hier maar tegen de avond is het nu al enkele dagen vol.

Omdat de stroom in Marokko een wisselend voltage kent, Ben heeft het vanmorgen gemeten het was 181v, hebben veel camperaars, m.n. Fransen,  een stabilisator die het voltage op 230v brengt en stabiel houdt. Nu staat achter ons een Fransman die gistermiddag zijn stabilisator in de regen in een teiltje had staan, gevolg kortsluiting en een flink aantal campers, waaronder de onze, kwam zonder stroom te staan. Gelukkig ontdekte Everdien aan het eind van de middag wat de oorzaak was dat we geen stroom hadden en we konden onze stekker in een ander blok pluggen. De schuldige Fransman was maar een eindje aan wandelen.

Het bleef , na de overvloedige regen van gisteren en vannacht gelukkig droog vandaag. Dus konden we mooi de benen strekken, gisteren is daar niets van gekomen, we lopen elke dag ongeveer 5 km. We zijn naar het plein Assaraq gewandeld en hebben daar koffie gedronken bij café Roma en hadden die , geheel onbewust, besteld als dos nos nos , waarschijnlijk omdat het een mooie woordrijm is. Volgende keer zullen we echt weer deux nos nos zeggen, hoewel deze koffie wel de lekkerste was die we tot nu toe gehad hebben in Marokko

We zijn terug gewandeld door de souk waarbij handelaren je aanschieten met ‘kijken ,kijken.’  Als wij dan antwoorden ‘niet kopen’ is een enkeling die heeft geleerd ‘wel kopen’ te zeggen. We wimpelen  de meeste handelaren met wat humor van beide  zijden af, we zijn op dit moment niet geïnteresseerd in een ring o.i.d. Aan het begin van de middag een handelaar die ‘echte Touareg ringen’ beweerde te hebben het volgende verteld: “we kwamen voor het eerst 51 jaar geleden in Marokko, toen waren er al dezelfde winkeltjes in de grote steden ( in het noorden t/m Marrakech waren we toen) met sieraden als je nu nog steeds hebt. Ook met dezelfde hoeveelheid echte antieke spullen  sieraden  ‘uit de bergen’ of van ‘Touaregs’.  Sinds het begin van de jaren ’70 hebben elk jaar miljoenen toeristen Marokko bezocht. Als maar 1/4 van deze enorme aantallen toeristen* 1 ring zouden kopen, zouden er al in 1980 of zoiets geen enkele antieke ring meer te vinden zijn. Hoe kan het dan dat bij elke ‘juwelier’ waar we naar binnen worden gelokt, elke keer vanonder de toonbank een kistje gevuld met soms wel 100 antieke ringen tevoorschijn wordt getoverd met de aanprijzing  ‘heel speciaal.’, dat is toch onmogelijk?” Er kwam geen antwoord, slechts een schouderophalen. Dat wil niet zeggen dat oud namaak niet mooi kan zijn, zeker wel.

 

Volgens sommige schriftgeleerden is het verboden om gezichten van mensen af te beekden hoewel er niets over in de Koran staat. Op deze modepoppen wordt het wel erg strikt doorgevoerd.

Altijd wel wat te zien in de Arabische  souk.

We kochten knoflook en rechts zijn kruiden die goed zijn voor de maag. 

We denken er sterk over om niet zaterdag hier te vertrekken maar pas maandag. Er is overal zoveel regen gevallen dat sommige wegen erg modderig zijn. Ook andere cp’s, campings zijn modderig, dat is niet meteen verdwenen de eerste droge dag die naar verwachting zaterdag is. Bij het dorp Tazka vlakbij Tafraout staan altijd een aantal campers in het palmenbos, wij hebben  daar ook wel gestaan. Daar hebben enkele campers vast gezeten in de modder, die moesten er met een shovel uit getrokken worden. Omdat we al zo vaak in Marokko zijn geweest, hebben we geen haast, dus het maakt ons niet uit om hier 2 dagen langer te staan. We willen wel op tijd voor het amandelfeest in Tafraout zijn hoewel het op dit moment volkomen onduidelijk is wanneer dit zal plaatsvinden, er circuleren 2 data, 3 en 10 maart, die onduidelijkheid is er eigenlijk ieder jaar wel. Het Festival des Nomades zullen we dit jaar moeten missen, doorgaans was dat altijd in de 2e helft van maart, nu is het eind april/ begin mei.

En , ook aardig als we weer gaan rijden, de dieselprijs is woensdag met ongeveer 1Dh ( €0,10) verlaagd. Misschien zal het niet direct aan de pomp merkbaar zijn omdat eerst de oude voorraad opgemaakt gaat worden.

 

  • Wat cijfers over toeristenaantallen in Marokko vinden we bij de site Triplo.nl:

Marokko’s toerisme-industrie is een van de belangrijkste bronnen van buitenlandse inkomsten van het land, en het heeft sinds 2013 het grootste aantal bezoekers uit Afrika gehad. Marokko trok naar verluidt 12,3 miljoen toeristen in 2018. Tussen 1 en 1,5 miljoen Europeanen bezochten Marokko in het midden van de jaren 1980 en het begin van de jaren 1990.

Er moet wel bij worden aangetekend dat hier ook de zgn ‘wereld Marokkanen’ ( werkend en wonend in hoofdzakelijk west Europa) hierin zijn meegeteld. In de corona-jaren zijn geen toeristen geweest of te verwaarlozen aantallen. Dit jaar zal naar verwachting er weer een stroom toeristen op gang komen, 

Wonder boven wonder is het vandaag overdag droog gebleven hoewel anders voorspeld.  Naast dreigende luchten was er wel veel wind en het werd 19º.

Taroudant 17-02-2023, vrijdag

Het was zowaar droog vanmorgen tegen de verwachtingen in. Dat was de reden dat er enkele campers vertrokken, o.a. Ger en Petri en een ander aardig stel  die ook uit de Achterhoek komen, net als wij. Zij reizen voor het eerst door Marokko en zijn erg enthousiast.

Wij hebben definitief besloten om hier te blijven tot maandag, laat het land eerst maar wat opdrogen, wegen weer wat schoner en cp’s of campings plassen- en moddervrij worden. In Tafraout hebben niet alleen campers vast gezeten in de blubber , maar op camping Trois Palmiers is een boom omgewaaid en op een Nederlandse camper gekomen die dusdanig beschadigd is dat hij eerst moet worden gerepareerd. De boom is op een muurtje gevalen en die is ook ingestort en heeft nog 2 andere campers licht beschadigd, waaronder die van Anne en Nel, die geluk hebben gehad, slechts een kofferbak achterop licht beschadigd. Door de muur liepen de waterleiding en ook een stroomkabel, geen water en stroom daar gisterenavond.

De inflatie in Marokko was in december gestegen tot 8,3% dat was hoger dan het gemiddelde over het jaar 2022.  Dit komt omdat de voedselprijzen met 15% zijn gestegen. De regering doet er van alles aan om proberen de prijzen van levensmiddelen om laag te brengen. Dit omdat b.v. de prijs van tomaten gestegen is van 6 MAD per kilo in december tot 12 MAD nu ( tot nu toe bleef ik volharden om Dh voor Dirham te schrijven, ik zal mijn leven proberen te verbeteren en de officiële benaming MAD gaan gebruiken).

                                De mooie ingang van een oude moskee in Taroudant

De meeste vrouwen zijn toch anders gekleed deze vrijdag dan deze traditioneel geklede vrouwen.

De notenverkoper is naar de moskee

Gelukkig zag de lucht er vanmiddag anders uit dan op deze foto van gisterenmiddag.

Marokko heeft de export van tomaten, uien en aardappelen naar West-Afrika verboden om te voorkomen dat de groenteprijzen in aanloop naar de vastenmaand ramadan verder oplopen. Omdat de prijs voor rundvlees tot recordhoogten zijn gestegen heeft Marokko besloten om 5000 runderen te importeren. Deze maatregelen zijn nodig omdat de Marokkaanse regering in aanloop naar de Ramadan de prijsstijgingen wil beteugelen, iets wat men ( om mij onduidelijke rederen) belangrijk vindt. Overigens zijn handelaren niet blij met het exportverbod van groenten naar West Afrika, zij hebben baat bij hogere voedsel prijzen. De politie in Berrechid heeft vorige week een man gearresteerd op verdenking van het opzettelijk verbranden van 59 ton uien om de marktprijs te manipuleren. In aanloop naar de vastenmaand ramadan neemt de onrust op de groothandelsmarkt elk jaar toe. Speculatieve handelaren houden bewust grote voorraden groenten en fruit achter de hand met als doel om het aanbod op de binnenlandse markt te beperken om de vraagprijs omhoog te manipuleren. Het exportverbod is dan ook tijdelijk.

We zijn vanmiddag, zoals gewoonlijk kun je al wel zeggen , naar  het plein gewandeld om wat te drinken. Het was rustig in de stad, het is vrijdag, veel winkeltjes gesloten en ook minder verkeer op de weg. Wel groepjes vrouwen, de meesten op zijn zondags, pardon, vrijdags mooi gekleed. 

In de loop van de middag kwamen Henk en Suus hier op de cp, we kennen hen ook al de nodige jaren van Tafraout..

Wij hebben een vrimibo gedronken met HenkS. en Janny bij Henk en Marita die morgen gaan vertrekken naar het zuiden. Wat valt er meer over te zegen als je niet kunt voelen hoe leuk en serieus zijn hand in hand kunnen gaan met mensen waarmee het klikt. Alleen dat het laat werd moet toch genoeg zeggen.

 

Inmiddels hebben we app-contact gehad met Anne en Nel die een geluk bij een ongeluk hebben gehad met de omgevallen boom . Maar zo zie je hoe snel de situatie kan veranderen, ze staan alweer op de vrije plaats in Tafraout en dat is nu weer prima te doen.

Het weer was vandaag winderig, er was een waterig zonnetje, en de temperatuur was 21º maar voelde frisser door de wind.

Taroudant 18-02-2023

Het was een zachte nacht, 14º, bij het opstaan was het in de camper 19º.

Vanmorgen zijn diverse campers vertrokken hier van de cp. Eerst Hans S die met een Belgisch echtpaar door Marokko reist en nu richting Taliouine gaat. Daarna Henke en Marita die op weg naar Zagora gaan en onderweg een paar leuke tussenstops maken, de eerste ook in Taliouine. Daarna , althans van de bekenden, het Franse echtpaar die enkele dagen naast ons hebben gestaan , waarna ook onze achterburen, Henk en Janny zijn vertrokken, zij gaan naar Tafraout.

 

 

                                       De. tanneries oftewel de leerlooierij, huiden liggen te drogen

Zo ziet de schaamte voorbij eruit.

Het afschrapen van de beharing van de huid nadat het eerst (foto links)  met aluin is behandeld.

Bad met kalk

bad met duivenpoep

Tapijt, gekleurde huid, foeilelijk IMO

De laatste fase, de huid wordt geborsteld.  Van de afgeschraapte huiden wordt leer gemaakt.

 We zijn vanmorgen na de koffie naar de leerlooierij gegaan, omdat het wel een eindje lopen is zijn we met een calèche , een koetsje gegaan. Dan moeten we altijd een zekere schroom overwinnen, een koetsje is toch alleen voor toeristen? Maar goed dat zijn wij ook en het is ook een prima vervoermiddel in de stad. Bovendien valt op vanuit de koets hoe waanzinnig veel verkooppunten van groente en fruit Taroudant telt. Je ziet naast de vele groentewinkeltjes ook karren, Dockers etc in grote getale langs de weg naast nog wat  kleinschalige stoepverkoop. De koetsier mende het paard vaardig zodat we zonder ook maar een van de vele medeweggebruikers  een schrammetje hebben bezorgd ter plekke kwamen. In plaats van een claxon sloeg hij met het zweepje op de koets wat een duidelijk hoog geluid veroorzaakte. Voor 20 MAD waren we bij de leerlooierij.

De leerlooierij is tijdens de corona periode vernieuwd , het oogt nu een stuk beter, wellicht wat minder pittoresk. De leerlooierij in Taroudant is maar klein, het is echter leuk om het hele proces van schapenvacht tot leer te kunnen aanschouwen. De vachten van schapen, geiten, koeien en ook wel een enkele dromedaris worden behandeld met o.a. aluin, in baden gedaan  voor wel  een maand met kalk, duivenpoep ( ammoniak) en boomschors waarna ze ook nog eens soepel worden gemaakt. We hebben 2 schapenvachten voor in de camper gekocht (145 MAD) , de oude zijn wat smoezelig en we hebben die weggeven aan  de wacht die 12 uur lang bij de ingang van de camping zit en nu als zachte zitting wordt gebruikt in zijn plastic kuipstoeltje.

De koetsier had trouwens keurig gewacht bij de leerlooierij, hoewel we hadden aangegeven dat we terug zouden gaan lopen. Niet omdat we moeite hebben om mensen teleur te stellen, hoewel soms selectief wel, maar ook omdat we weten dat mensen die voor een deel van hun inkomsten van toeristen afhankelijk zijn een moeilijke periode hebben gehad tijdens corona, zijn we toch met hem meegereden, voor 10 MAD naar het plein Assaraq. We hebben daar een glas verse jus d'orange gedronken, een beetje aan de zure kant en zijn toen naar de Berber souk gegaan omdat Everdien een doosje wilde kopen om haar ( in aantal groeiende) sieraden in op te bergen. We kwamen onbedoeld in een grote winkel vol 'antiek' , zowel de winkel als de sieraden, lampen, beeldjes e.d. zagen er goed uit. Ik zag nog een mooie ring, van dezelfde soort lagen er meerdere, maar ze waren allemaal te groot voor mijn pink waar ik een andere ring voor zoek. En ik doe nog wel zo mijn best om zoetigheden te eten, vind nu zelfs Marokkaanse gebakjes niet te versmaden. En dat voor iemand die zijn hele, nu toch al vrij lange leven, niet van zoetigheden hield, wel van hartige dingen, wat fijn dat ik nu beide  kan waarderen.

                          Deze man heeft slechts wat citroenen en Spaanse pepers te koop.

Door de  poort ga je  naar de richting  van de leerlooierijen .

Op deze Docker wordt meer getransporteerd dan in de bestelauto ernaast past.

In de loop van de middag kwamen Pieter en Leny hier die een paar dagen in Marrakech hadden gestaan en nu onze buren zijn, even later kwamen Ben en Ingrid eraan en we hebben gezellig zitten praten met z’n allen..

We zijn vanavond bij Cor en Hannie langs gegaan die donderdag  uit Tafraout zijn weggegaan vanwege de kou en de harde wind. Wij kennen hen al jaren, Cor was een wandeling aan het maken, die loopt nog erg veel voor zijn toch al gevorderde leeftijd.

We zijn vanavond weer de stad ingelopen en hebben gegeten bij een meer westers uitziend etablissement. Het eten was iets duurder, een fractie slechts, dan in andere restaurantjes waar we zijn geweest, maar zeker niet lekkerder.

Het waaide  wel vandaag maar er stond in ieder geval een wat door stof versluierde zon aan de hemel en het werd 25º.

 Het vervolg is hier Marokko Winter 2023 Deel 5