Sidi Ifni 19-03-2023

Vannacht om 3 uur is in Marokko de klok een uur teruggezet i.v.m. de Ramadan die de 23-03 begint. Daarom heb ik een korte nacht gehad, om 5.30 uur schalde de gebedsoproep op volle sterkte door de speakers van diverse moskeeën hier in de buurt, alsof ze extra de volumeknop hadden opengedraaid. Everdien viel weer in slaap, ik was klaar wakker, met iets meer dan 5 uur slaap komen we de dag ook wel door.

Uit onderzoek in Nederland bleek dat jongeren minder seks hebben en 75-plussers juist meer, wij  hebben dan ook de seksuele revolutie meegemaakt. Hoe zit het eigenlijk met seksualiteit onder Marokkaanse jongeren, de islam verbiedt seks voor het huwelijk, buitenechtelijke seks en homoseksualiteit om maar eens wat te noemen. Genoemde dingen zijn in Marokko dan ook bij wet verboden en de Marokkaanse samenleving ziet seks over het algemeen als iets immoreels.

In Sidi Ifni is tamelijk veel groen, er zijn ook enkele parkjes zoals deze, Parc Hourya.. Rechts de bloemen van een Reizigersboom.

Nu is er vorig jaar een onderzoek geweest en wat blijkt: de  meeste Marokkaanse jongeren  hebben hun  eerste seksuele ervaringen tussen de leeftijd van 15 en 22 jaar. Dat is de conclusie van een studie van de Marokkaanse vereniging voor gezinsplanning (AMPF). Het onderzoek is uitgevoerd in een 5-tal grote steden , het zegt dus niets over hoe de seks onder jongeren is op het platteland. De gemiddelde leeftijd van de eerste seksuele ervaring  van de ondervraagde jongeren was 18 jaar voor mannen en 19 jaar voor vrouwen. Zo’n 93% van hen zegt dat de geslachtsgemeenschap plaatsvond met wederzijdse goedkeuring en 75% van de jongeren zegt dat ze seks hebben gehad zonder penetratie. De meeste respondenten zeggen dat ze hun eerste seks hadden met vrienden (76,4% van de ondervraagden) en 12% met sekswerkers. Zo’n 11% van de ondervraagden zegt voor het eerst seks te hebben gehad met hun verloofde of een familielid. In de meeste gevallen gaat het om incidentele seks, ongeveer 10% zegt regelmatig seks te hebben met een partner. De kennis over voorbehoedsmiddelen en over geslachtsziekten is bedroevend laag. Dit komt ook w.s. omdat er thuis met de ouders niet over seks gesproken wordt, slechts 1 op de 7 jongeren heeft een vorm van seksuele voorlichting gehad. Op scholen wordt geen seksuele voorlichting gegeven, jongeren halen hun kennis over seksualiteit steeds meer uit porno, vroeger was dat ‘oral history’ van jongeren onder elkaar. Maar door seks op internet krijgt men wel een verknipt beeld hoe seks er uit zou moeten zien. Veruit het merendeel van de jongeren(86%) vindt dat er seksuele  voorlichting zou moeten komen. Zowel jongeren als volwassen voelen zich niet op hun gemak om over seks te praten blijkt uit het onderzoek. Seks zou vooral in dubbelzinnige termen worden besproken. De relatie tussen geloof en seksuele voorlichting is volgens 55% van de jongeren niet in strijd met elkaar. De conclusie uit het onderzoek hierover is dat de meesten de islam niet zien als het probleem, maar hoe het onderwerp in de politiek wordt behandeld.  Het blijkt dat de jongeren en de politiek lijnrecht tegenover elkaar staan qua opvattingen over seks.

                                       De slangenbezweerder voert vol passie zijn act op

Geen idee welke slang dit is.

 

Links is in ieder geval een levensgevaarlijke zwarte cobra.

De souk is heel ruim van opzet.

Aan het eind van de ochtend zijn we naar de souk geweest, hier is die weer heel anders dan bv in Tafraout. Want groter, brede ‘straten’, veel 2e hands goederen en ook de nodige sieraad handelaren. Wat ze verder allemaal niet aan gebruikte goederen verkopen is onbeschrijfelijk, niet alleen kleding maar ook allerlei gereedschap en huishoudelijke artikelen. Zo zagen we ook een kraampje met honderden batterijen voor telefoons en fototoestellen, de batterij die wij zoeken was er niet bij. We hebben een mailtje gestuurd naar een bedrijf in Agadir maar niets gehoord maar we redden ons nog steeds. En wat we al een aantal jaren niet gezien hadden, er was zelfs een slangenbezweerder die met de nodige komedie een zwarte cobra liet ‘dansen’, vergezeld door muzikale omlijsting van het  typerende blaasinstrument de Ghaïta  en een trommel. Hij had nog een andere slang en een schorpioen bij zich en de menigte vond het prachtig. Gelukkig konden we wat radijsjes kopen, lekker voor op brood bij de lunch.

                                Foto's van de souk en ook rondom de souk.

Na het optrekken van de aanwezige lage bewolking, brûmes zoals onze Franse buurvrouw zei, werd het een prachtige stralend en met niet al te veel wind en 19 º was het heerlijk weer. 

We zijn vanmorgen ook nog even in een galerie geweest op weg naar de souk. Eenplaatselijke kunstenares had daar enkele schilderijen tentoongesteld.

                                                                       De vismarkt

Expositie in galerie Anwal

Vrouwen in Sidi Ifni zijn kleurrijk gekleed

Een paar foto's van de souk

Tiznit 20-03-2023, maandag

Omdat we verwacht hadden dat we , ik althans,  weer gewekt zouden worden door de gebedsoproepen , gingen we bijtijds om 23.00 uur naar bed. Om 5.15 uur eruit om te plassen, is er geen gebedsoproep geweest. Sabotage door een actiegroep? Stroomstoring? Hoe dan ook , evenzo goed klaarwakker, konden we wel bijtijds van de camping wegrijden.

Zijn ze alweer naar Tiznit gereden voor de 3e keer dit jaar? Toch niet voor de heerlijke sardinebroodjes? Nee, wel om praktische redenen: de skew was gefixeerd, we hadden wel ontvangst maar met een beetje wind hadden we blokjes. Ten tweede: we moeten flink boodschappen inslaan omdat we w.s. een aantal dagen vrij zullen staan.

Beide dingen zijn gelukt , we staan alleen op een andere camping . De camping tegen de stadsmuur wilde geen campers voor 1 nacht , die komen alleen de pot legen, de accu’s vullen en water innemen. Dus zijn we even bij de supermarkt gaan staan en hebben een ruitenwisser verkoper gevraagd of hij een reparateur wist voor de schotel. Die bleek om de hoek te zijn, daar naar toe gereden en hij kon ons vrijwel meteen helpen. Hij heeft de oorzaak gevonden van het feit dat de skew niet draaide, een tandwieltje in de motor draaide niet helemaal goed in een radertje , hij was er naast net zoals bij een distributieriem vertelde hij. Hoe dan ook, na ruim een uur had hij het gefixeerd en zijn wij blij. De man oogde als een intellectueel, straks vraagt hij nog wat ik van de kwestie Michel Houellebecq vind schoot het door me heen, maar hij toonde zich een uitstekende vakman. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Omdat we erg tevreden zijn over de kennis van zaken van degene die onze schotelantenne weer goed gerepareerd heeft, hier het adres van het bedrijf van Brahim.

Je kunt er terecht voor allerlei zaken wat de camper betreft, wellicht handig om dit adres te noteren voor het geval dat.

Na het seksuele intermezzo van gisteren, nog even verder over het onderwijs in `Marokko waar we zien dat er steeds meer jongeren gaan studeren hoewel er wel obstakels zijn. Dat zagen we al bij de middelbare school het ‘lycee’. Kinderen van rijkere ouders hebben meer kansen omdat die beter onderwijs kunnen betalen, evenals kinderen in grote steden beter onderwijs kunnen volgen dan die op het platteland.

Als leerlingen na de verplichte 9 jaar onderwijs (basisschool + 3 jaar ‘college’) verder gaan leren kunnen ze naar het ‘lycee ‘of naar het MBO mits ze een diploma hebben behaald.  Na drie jaar ontvangt men een certificaat genaamd BEC (Brevet d’Enseignement Collégial). Met dit diploma op zak kunnen leerlingen doorstromen naar het middelbaar beroepsonderwijs, of naar het lycee.

 Als leerlingen verder gaan op het lycee moeten ze een profiel voor het “baccalaureaat” (afgekort tot Bac= het eindexamen) kiezen. 

Hiervoor zijn vier opties:·-

-Bac littéraire (talen);

-Bac scientifique (bètawetenschappen); 

 -Bac technique (techniek); 

-Bac économique (economie) 

De laatste twee jaar van het lycee bereiden voor op dit baccalaureaat. Een Marokkaans baccalaureaat staat gelijk met ” ruim een HAVO diploma”. (tussen HAVO en VWO). 

In de grote steden zijn er voldoende collèges en lycea, maar op het platteland, waar bovendien een veel geringer aantal kinderen doorstroomt naar het secundaire onderwijs, zijn de colleges en de lycea geconcentreerd in de kleine stedelijke kernen. Dit betekent dat kinderen doordeweeks op een internaat bij de school wonen en alleen in het weekend naar huis gaan. Er bestaan altijd aparte scholen en internaten voor meisjes en jongens. 

Als leerlingen hun Bac hebben gehaald kunnen ze doorstromen naar het “enseignement supérieur” (het hoger beroepsonderwijs) of de universiteit. Sommige vervolgopleidingen accepteren echter ook studenten die hun Bac (net) niet hebben gehaald. Anders kunnen deze leerlingen alsnog doorstromen naar het “enseignement professionelle” (het middelbaar beroepsonderwijs).

Daarna kan men veder studeren aan een van de  universiteiten. Het land heeft ongeveer 230.000 studenten ingeschreven in veertien grote openbare universiteiten en een aantal particuliere instellingen.  Bekend is de  Al-Karaouine University   in Fes,  deze universiteit bestaat al  sinds 859. Het is 's werelds oudste continu werkende universiteit.

Genoeg over het onderwijs, niet voor iedereen interssant maar ik heb er mijn brood mee verdiend.

Bij de camper hier op de co bloeit heel fraai Blauw Guichelheil.

Rode schijnspurrie

Cp achter Winxo tankstation/restaurant Tiznit , N29.71407 W9.71018, 30 MAD , met voorz.

 

Ben liep toevallig langs de straat in de woonwijk waar onze antenne werd gerepareerd. Je ziet , heel Marokkaans, op de straat. Satelliet ontvangst tussen 2 huizenblokken door.

 

 

 

We zijn in Tiznit na het boodschappen doen en tevergeefs naar een broodje sardienekoekjes gezocht, het tentje was gesloten, naar een cp gereden. Het was inmiddels al midden op de middag, we hadden bij de supermarkt kunnen gaan staan, daar staan Ben en Ingrid. Daarvan hadden we vanmorgen al afscheid van genomen, een Heintje Davidsje , want het is al voor de 4e keer deze reis. Maar omdat we met een volle watertank en een leeg toilet willen vertrekken, zijn we op een cp achter een tankstation/restaurant gaan staan. Een paar weken geleden stond het hier bomvol met langstaanders want erg goedkoop ( 30 MAD), nu is er ruimte er staan nog wel wat campers van de buitencategorie met ook een aanhanger of een bak erachter, die Fransen slepen wat mee. Als je wat bezit moet je dat ook laten zien lijkt het wel.

Het was weer  top weer , 24º bij een matige wind. 

Tamrakht 21-03-2023, dinsdag

We hebben daar achter het restaurant goed geslapen, geen last van de weg. Trouwens gisteren ook niet onaardig maar goedkoop gegeten daar , Sandwich geroosterde dinde met frites, samen 50 MAD. We zijn via de N10 naar Agadir gereden waar TomTom ons door een woonwijk liet rijden, de smalle straten wisten we zelf te vermijden door TomTom af en toe te negeren en we kwamen na een tijdje op de N1 langs het koninklijk paleis en de voormalige camping. Eigenlijk waren we zo vrij snel door Agadir en we hadden dat deel van de N1 vermeden die vol met gaten zit. Omdat we proviand genoeg hadden zijn we niet langs de Marjane of de Carrefour gegaan, daardoor waren we al om 10.30 uur in Tamrakht. Even een teleurstelling toen bleek dat de weg voor de visafslag afgesloten was omdat men beton aan het storten was. Zodoende konden we niet op de plek pal aan zee gaan staan. Wel een stukje terug met heel mooi zicht op de Duivelsrots maar daar stond een generator van een restaurantje te loeien, dat leek ons wat minder voor onze nachtrust en na kort daar te hebben gestaan , vertrokken we weer.

We zijn een stukje naar boven gereden waar we nu op asfalt staan van een woonwijk die ze aan het aanleggen zijn, althans dat was de bedoeling de infrastructuur ligt er net zo bij als in 2020.  Maar we kijken op zee en de duivelsrots, zien surfers af en aan rijden en ruiken de geroosterde vis wat niet onaangenaam is. Als we niet weggestuurd worden blijven we hier wel een paar dagen, we staan hier met een 10-tal andere campers, voornamelijk jonge surfers, er is hier echt een surfcultuur, ook leuk.

                                                                  Bij Tamrakht wordt erg veel gesurfd

Lijkt op koorddansen op de golven.

Surfers liggen voor de Duivelsrots

Het is vloed, het strand is nu smal. 

Gisteren, 20 maart, was de Internationale  Dag van het Geluk. Zoals ieder jaar verschijnt er dan een rapport van de Verenigde Naties over in welke landen mensen het gelukkigst zijn, althans zich het gelukkigst voelen. In de top 5 van die landen staan steevast Scandinavische landen met Finland op no 1. En ondanks het gejeremieer op vooral sociale media staat Nederland op no 5. Maar hoe is het dan gesteld met het geluksgevoel in Marokko waar de mensen op ons althans, een tamelijk opgewekte indruk maken, meestal wel in voor een grapje. Naast natuurlijk dat je ook zichtbare armoe hebt en o.a. zie je  bedelaars hoewel bedelen verboden is. 

Van de 109 onderzochte landen staat Marokko op de 100ste plaats, ze staan op dezelfde plaats vergeleken met vorig jaar. Nu is zo’n ranking van geluksgevoelens natuurlijk discutabel, het gaat om gevoelens van mensen , die zijn natuurlijk subjectief. Wereldwijd wordt het subjectieve welzijn gemeten aan de hand van verschillende criteria: het bbp per hoofd van de bevolking, sociale steun, gezonde levensverwachting, sociale vrijheid, vrijgevigheid en corruptie. Als je die criteria bekijkt dan snap je wel dat Marokko laag scoort, het enige wat er hier positief uitspringt is de vrijgevigheid omdat dat een van de zuilen van de Islam is. Het inkomen is laag, sociale steun is er in voldoende mate, sociale vrijheid is beperkt en corruptie, hoewel dat bestreden wordt, komt nog veel voor. Maar ook op de cp waar we gisteren waren en wat gegeten hebben in het restaurant was er de bekende ongedwongen  grappen en grollen sfeer die een oprechte vorm van gastvrijheid uitstraalt. Wat er zich achter voordeuren afspeelt, daar hebben we geen zicht op.

De mooie bloemen van de Flessenboom,

                                 Mirte

            Mediterrane Winde

Vrij staan bij de Duivelsrots in Tamtakht  N30.50662, W9.68519, mooi uitzicht maar dat zou je bij deze foto niet zeggen.

Na de koffie vanmorgen hebben we een wandeling gemaakt, de omgeving hier wat verkend. Op meerdere plekken liggen groepen surfers in het water omdat daar de golven gunstig zijn. Ook zijn er wat restaurantjes en een paar kleine winkeltjes waar we in ieder geval brood kunnen kopen. Toen we weer in de buurt van de camper waren was het vloed om een uur of 2 waardoor iedereen op het strand dicht op elkaar moest klitten om niet nat te worden. We hebben de rest van de middag ons vermaakt met het gezang van leeuweriken terwijl we in de zon zaten te lezen, af en toe eens een foto makend van een of ander leuk bloempje wat we ontdekten. Voor ons was 21 maart ook de dag van het geluk, wat leuk is het hier, wat een gevoel van vrijheid, en dan ook nog eens de hele dag zon met weinig wind en 25º.

Tamrakht 22-03-2023, woensdag

Hoewel er hier wat zwerfhonden zijn, hielden die zich vannacht koest. Slechts de gebedsoproep was om 5 uur in de verte te horen. Zwerfhonden die trouwens zuidelijker waar we geweest zijn vrijwel ontbraken.

Morgen is het Ramadan, een maand die een grote impact heeft op het leven van de over het algemeen strenggelovige Marokkanen. Zoals trouwens de regels van de islam ook op de cultuur van Marokkanen zijn weerslag heeft. In de politiek speelt momenteel de hervorming van het familierecht ( de Moudawana) .  De conservatieve partij  PJD verzet zich tegen een aantal onderdelen van.  Zo wordt de eis van gelijkheid inzake erfrecht niet gewaardeerd door de partij om het maar eens eufemistisch uit te drukken. De partij heeft in een verklaring aangegeven dat deze eis een "ernstige nieuwigheid" is die ingaat tegen "de overtuigingen van de Marokkaanse islamitische samenleving en haar werkelijke verwachtingen”. Dit tot woede van de Marokkaanse vrouwenbeweging. Ook andere voorstellen die de regering wil zoals bv meer gendergelijkheid (hier: tussen mannen en vrouwen) bij het sluiten van huwelijken stuiten op verzet van de conservatieven. Evenals wat betreft de toegang van vrouwen tot het beroep van advocaat  Marokko telt (slechts  9% vrouwelijke juristen) en de gelijkheid van mannen en vrouwen bij getuigenverklaringen, zij zouden dezelfde rechten moeten krijgen. 

Links de Duivelsrots, rechts de bootjes voor de visafslag, aan de overkant van de baai ligt Taghazout, daar fietsen we morgen heen..

Vanmorgen vroeg was het nog rustig voor onze neus, dit is nl ons luifeluitzicht.

 

Gisterenavond de zonsondergang achter de Duivelsrots,  genomen met de iPhone wel wat ingezoomd

Hoezeer de cultuur bepaald is door het geloof blijkt uit een onderzoek wat gehouden is eind vorig jaar. Op een moment waarin de hervorming van het familierecht ter discussie staat, blijkt uit een enquête van de Afrobarometer dat bijna 8 van de 10 Marokkanen (78%) zeggen dat elke hervorming van het familierecht (Moudawana) ter bevordering van de gelijkheid van mannen en vrouwen gebaseerd moet zijn op het islamitisch recht, Daarnaast wil slechts 20% van de Marokkanen dat de hervormingen uitsluitend op de door Marokko ondertekende internationale overeenkomsten worden gebaseerd. Daarbij valt op dat er niet eens zoveel verschil is in deze conservatieve opvattingen tussen mannen en vrouwen, stad en platteland. Jongeren blijken wat liberaler in hun opvattingen evenals diegene die enige vorm van onderwijs hebben genoten.

Aourir, winkeltjes onder de arcaden , oa 6 slagers naast elkaar.

Handel op de stoep, vrouwen met wat groente en 2 kippen

Hier kochten we o.a. bekers

Je ziet hier veel Blauwe Lupinen

We wilden vanmorgen naar de souk in Aourir , maar die bleek verplaatst naar een plek 3 km verderop. We hadden al een wandeling naar Aouirir achter de rug dus we hadden een taxi kunnen nemen maar we vonden het kleine centrum van Aourir bij de rotonde al schilderachtig genoeg. Er zitten boeren, mannen en vrouwen met wat kruiden, groente of een paar kippen op de stoep, er zitten een 6-tal slagers naast elkaar onder de arcaden en er zijn een paar aardige winkeltjes. In een ervan hebben we een paar eierdopjes en 2 bekers gekocht omdat ze zo mooi  gedecoreerd zijn. Na een vers geperste  jus d’orange  op een terrasje zijn we teruggelopen naar de camper naar we voornamelijk een boek hebben gelezen.

Tamrakht 23-03-2023, donderdag

Heerlijk lang buiten kunnen zitten gisterenavond vanwege het zachte weer. Wat geniet je dan van de sterrenhemel die zo mooi te zien is omdat je hier veel minder lichtvervuiling hebt dan in het de bebouwde gebieden bij ons. En dan’s morgens zie je de zee, vrijwel geen surfers nog als we de deur open doen , wel wat huisgorzen die de broodkruimels oppikken die we gestrooid hebben.

We hebben goede herinneringen aan Taghazout, het had in 2008, toen we gestopt waren met werken en voor het eerst sinds lange tijd weer met de camper naar Marokko gingen,  al een magische naam. Je had daar een plek vlak aan zee waar je vrij kon staan tussen de argan- en eucalyptusbomen, het was een voormalige camping. De Duitsers noemden het toen ‘Die Platte’ wat wij een weinig vlijend klinkende naam vonden voor die fantastische plek. We hebben daar mensen voor het eerst ontmoet waarvan we sommigen nog steeds tegenkomen in Marokko, sommigen zijn helaas overleden. Het was de plek ook waar we de vele ambulante handelaren voor het eerst ontmoetten, meer nog dan nu het geval is. Er kwam iemand met niet alleen de Telegraaf, maar gelukkig ook de Volkskrant langs, weliswaar een paar dagen oud, maar toch. En een moeder en zoon liepen met een mandje terwijl ze riepen ‘vers gerookte paling.’, naast handelaren in van alles en nog wat. Op zondag kwamen Marokkaanse gezinnen picknicken onder de bomen, een heel gezellige sfeer. Helaas moest de plek plaats maken voor een onderdeel van het jammerlijk mislukte plan Azur waar we een paar dagen geleden al over schreven. Nu is er dan wel een project hier uit de grond gestampt, Taghazout Bay genaamd  Wat overigens al een keer failliet is gegaan door een enorme fraude maar nu is er dan dit grote complex dat. bestaat uit hotels, appartementen en een golfbaan. Het ziet er niet verkeerd uit als je even buiten beschouwing laat dat hier een natuurgebied was. Het is aangelegd met veel  groen, mooie beplanting  oa palmbomen en grasvelden. En er is veel bewaking, om de paar honderd meter zit er eentje op een stoel te nietsen, vriendelijk groetend naar de roodverbrande toeristen die hier zijn binnengevlogen en meteen in de zomer beland zijn

                      Er liggen honderden surfers hier in zee of doen oefeningen in een surfklasje op het strand.

Het mooie fietspad langs het vakantiecomplex

Ruim van opzet, je ligt niet boven op elkaar

Er is oog geweest voor de groenvoorziening.

 We herkenden de plek waar we met plezier een aantal jaren lang vrij hadden gestaan aan de eucalyptusbomen, nu staan er appartementen.

Het heeft in ieder geval wel een mooi fietspad opgeleverd ,van waar wij staan naar het centrum van Taghazout is het 6,5 km fietsen over een goed fietspad waar je vrijwel niemand tegen komt. Taghazout, er is vrijwel niets veranderd sinds we hier in 2008 voor het eerst kwamen , misschien dat de jonge surfers nu meer knotjes hebben dan toen en zeker meer tattoos . Maar wel een leuke ontspannen sfeer. We  hebben wat rondgewandeld zijn naar het strand afgedwaald maar nog steeds vis uitstalletjes verkocht wordt en de oude huizen veelal kamers verhuren aan het hippe volkje. Na een glas jus d’orange die hier wat duurder is dan in Aourir, omdat Taghazout toeristisch is , zijn we aan de terugtocht begonnen.We zagen op een plateau ook een 5-tal campers staan, de politie is tolerant momenteel. We reden een stukje over de oude weg die afgesloten is, daarbij een stukje fietspad vermijdend waar je moest lopen omdat er trappen met hout waren gemaakt en je met de fiets over een stukje beton van 25cm slingerend aan de hand moet lopen, krankzinnig die constructie. Ik schreef al dat er vrijwel geen andere fietsers waren tot we 2 fietsers tegenkwamen dat waren warempel  Ben en Ingrid ,wat leuk om die hier te treffen. We wisten wel dat ze aan de andere kant van Taghazout vrij staan maar het is toch wel heel toevallig dat we ze hier toch ontmoet hebben op dat fietspad.

Dit huis met de afbeeldingen van kasbah's is wel tekenend voor het toeristische karakter van Taghazout

We dalen af naar het strand

Een van de visstalletjes op he strand

De huizen waar kamers verhuurd worden

 We hebben bijgekletst en zijn toen weer bij de camper beland waar we veel gelezen hebben. Op een kleine wandeling na, gisterenmiddag zagen we 3 heremietibissen vliegen, 3 jaar geleden hebben we ze hier gespot. Nu niet maar wel 2 grielen die met hun camouflagekleuren doodstil ineengedoken zaten en gingen staan toen we dichtbij kwamen. Leuk, pas 1x eerder gezien, wel gehoord. Het was fantastisch weer, er had iets meer wind mogen staan want het werd 27º, we konden het net uithouden in de zon. Een luifel doen we hier niet uit om de kans om weggestuurd te worden niet onnodig groot te maken. Het is al prima dat we met onze stoelen buiten kunnen zitten.

                                                                   Een Griel

Taghazout vanaf het strand

Decennia hip volk over de vloer heeft geen invloed gehad op sommig inwoners. 

En het was nog geen pauze toen de vermoeidheid kennelijk toesloeg, last van de Ramadan?.

Tamrakht 24-03-2023, vrijdag

Gisteren is de Ramadan maand begonnen, gisterenavond hebben wij ook de nieuwe maan als een sikkel aan de mooie sterrenhemel kunnen zien staan, dit overigens ter zijde. Omdat we hier niet bij een stad staan merken we niet heel veel van de Ramadan, wel dat er op beperkte tijden brood verkrijgbaar is bij het winkeltje hier vlakbij. Vanaf 13,00 uur en dan alleen ronde broden, geen baquettes meer, waarom dat zo is, geen idee. Alle restaurantjes waren aan het begin van de avond gesloten gisteren en vandaag  ook weer, w.s. om het eind van de vasten van de dag te vieren in familieverband. Overdag zijn ze gewoon open zodat we vanmiddag daar dan ook gegeten hebben.  En dat viel zeker niet tegen en dan ook nog in een prachtige ambiance boven de wild kolkende oceaan want er waren vandaag erg  hoge golven.

                                             Een Prachtbeer, een dagactieve nachtvlinder.

Toen de 2 puppy's van ons afvalwater begonnen te drinken die we in een emmer opvingen om in een put te gooien, werd het tijd voor schoon water.

Deze foto is genomen vanaf dezelfde plek als gisteren. Toen zag gitzwart van de surfers, nu vrijwel niemand in de zee.

Zoals het er nu naar uitziet gaan we onze reisplannen veranderen i.v.m. de ongewone hitte voor deze tijd van het jaar. In Marrakech worden volgende week temperaturen verwacht tot zelfs 37º, ook elders, bv in Ouzoud waar we naar de watervallen wilden, wordt het 32º. Zoals het er nu naar uitziet gaan we langs de kust omhoog om dan bij Rabat het binnenland in te gaan richting Meknes en vervolgens naar Chefchaouen. De temperaturen daar zijn een stuk dragelijker, we bedoelen langs de kust en noordelijker. Maar we kunnen altijd nog besluiten om onze ‘oude ‘ route te rijden, woensdag zijn we op het punt dat we moeten beslissen, we verwachten dan net boven Essaouira te zijn. Mocht dan de weersverwachting gunstiger, minder heet zijn, dan kunnen we altijd weer ‘het roer om’ gooien.

Dat hier veel surfers zitten hebben we oa al laten zien aan de foto’s die we geplaatst hebben. Vandaag zijn er bijna geen surfers in het water, wel hele hoge golven, misschien geen geschikte rollers. We hebben voor ons 2 Tsjechische camper staan met 2 jonge stellen erin, heel aardige mensen. Ze zijn voor de 5e keer in Marokko, maken duidelijk deel uit van de internationale  surfscene. Nu is er geen zee in de omgeving van Tsjechië we dachten dat ze misschien in Noord Duitsland gingen surfen maar nee, dat is in Frankrijk of Portugal.

Een Bezemstruik, ook wel Spaanse Brem

 

De vuilnis wordt opgehaald in Tamrakht.

Witte Mimosa

We zijn vanmorgen nog even naar het dorp Tamrakht gewandeld, vanwege de Ramadan waren er verscheidene winkeltjes dicht. Wel heelijk stokbrood gekocht, meergranen, er zit daar een uitstekende bakker wat we ons nog wisten te herinneren. Verder stelt het dorp niet veel voor, wat restaurantjes en de nodige kamerverhuur voor surfers.

De hele dag was er weinig wind, om een uur of half 5 begon het flink te waaien, er vlogen hier grote stofwolken over het braakliggend stuk grond tegenover ons.  Aan de andere kant van de camper is de grond begroeid met allerlei lage vegetatie, o.a. heel veel blauwe lupinen, daar grazen af en toe kamelen of een kudde schapen. Afgezien van de wind die aan het eind van de middag een tijdje hard waaide, was het weer een schitterende dag met 27º.

 Beschenen door de ondergaande zon staan de zeekant  meer oudere camperaars, aan de andere kant van de straat de alternatieve jongeren

Ounagha 25-03-2023, zaterdag

Omdat het de hoogste tijd is dat we een wasmachine gebruiken zijn we vanmorgen vertrokken. We hadden gisteren al een paar weer apps bekeken, we wilden nl of naar Sidi Kaouki of naar Ounagha. Nu waait het vandaag in Sidi Kaouki hard volgens de verwachting en in Ounagha zou het heet worden. Omdat we gisteren al een portie stof hadden gehad zijn we naar Ounagha gereden, het maakt wat afstand betreft niets uit en we moesten dezelfde mooie route rijden, behalve het laatste stukje dan.  Die route ging over de N 1 grotendeels door wat bergachtig gebied waar veel arganbomen stonden. Langs de weg waren er dan ook de nodige stalletjes waar niet alleen arganolie te koop werd aangeboden, maar ook amlou en honing. We passeerden een aantal dorpjes waar het wat rustiger was dan  gewoonlijk, vanwege de ramadan. Over de ramadan gesproken, we gingen eerst langs de Carrefour in Essaouira en we hadden het er onderweg over toen de thermometer de 30º naderde, dat een glaasje koude rosé of een koud biertje wel lekker zou zijn met deze temperaturen. Bleek dat de drankafdeling van de Carrefour vanwege de ramadan de hele maand gesloten is. Jammer dan maar ik ben ook nog vergeten een alcoholvrij biertje aan te schaffen, dat is hier in het dorp niet te krijgen. Vanmiddag was koud water trouwens ook lekker. De camping hier zal ongeveer voor de helft vol zijn, het viel ons op dat we onderweg ook nog  campers tegenkwamen die op weg waren naar het zuiden. Op de camping werden we hartelijk begroet door de beheerder die we al de nodige jaren kennen.

 

                                    Onderweg tussen Aourir en Essaouira

Heel veel arganbomen

Verkoper van arganolie en honing

Camping Ounagha,  N31.53274 W9.54705,

100 MAD

In het dorp Ounagha was het ook tamelijk rustig, anders zijn er de nodige taxi’s , nu slechts een enkele. En in de loop van de middag gingen er steeds meer mannen ‘stoephangen’ in de schaduw, normaal al een favoriete bezigheid van Marokkaanse mannen, maar nu met die hitte en de Ramadan al helemaal.

De camping is hier mooi aangelegd en rijkelijk voorzien van groen, de plaatsen met wat meer schaduw waren al bezet. Ook zijn hier veel bloeiende struiken waar veel Distelvlinders nectar vonden. Er waren er tientallen. De Distelvlinder is een trekvlinder en vliegt vanuit Noord Afrika naar Europa waar ze ook in Nederland belanden. Ze vliegen in ongeveer 2 weken tijd wel 5000 km . Je ziet in Nederland wel distelvlinders met versleten vleugels, dat komt door de zware tocht. Gelukkig hoeven ze niet weer terug te vliegen naar Bv Spanje of Marokko want dat doen hun nakomelingen die ze  west Europa hebben gekregen.

                               3x dezelfde vlinder , de Distelvlinder

We hebben vanmiddag een kleine wandeling gemaakt naar een wijndomein hier in de buurt. Die is wel gesloten op zaterdag na 15.00 uur maar we hebben een prijslijst meegekregen, ze verkopen  wijn ook tijdens de Ramadan, en ja ze hebben rosé. Wellicht dat we er maandagmorgen even heen rijden om enkele flesjes aan te schaffen als we hier vertrekken, het blijft voorlopig warm. Het was vanmiddag omstreeks 14.00 uur het warmst, het was toen even 31º.   We hebben dus in de schaduw zitten lezen, op die kleine wandeling na.

 

klik hier voor het vervolg:     Marokko deel 10 Lente 2023