Ounagha 26-03 2023 , zondag 

Vannacht is de zomertijd ingegaan, niet voor ons, we houden ons gewoon aan de Marokkaanse tijd, we gaan met het ritme van de Marokkanen mee. Anders zou het wel heel stil zijn overal ’s morgens met 2 uur tijdverschil, de Marokkanen liggen nog in bed dan, liever gezegd ze eten dan nog een laatste maaltijd voordat het vasten begint om 6.34 uur, vandaag althans.

Vandaag de 2e wasmachine gedraaid, nuttig bezig ook omdat Everdien de camper heeft gewassen. Vandaag is ook de grote wekelijkse souk in Had Drâ  maar daar zijn we al gewest op de heenweg en natuurlijk andere jaren ook. Niet dat het nu niet interssant meer zou zijn maar omdat het weer een hete dag was, hebben we daar geen zin aan. 

Waarschijnlijk een Uiltje maar welke soort? Obsidentify en Google Lens zijn het eens, het is de Bleekschouderuil.

Een Reseda Witje

Rechts een Kaasjeskruiddikkopje

Deze bloemen trekken veel vlinders. Het zijn limonium lobatum., Bochtig Lamsoor. (Toon bedankt)

Het draagvlak voor migranten uit Afrika, de Sub Sahara, in Marokko is niet erg groot om het maar eens eufemistisch te formuleren. Dat heeft natuurlijk een aantal redenen, Marokkanen hebben in het verleden slaven uit Afrika op dadel plantages te werk gesteld en de afstammelingen daarvan, de Haratin worden soms nog gediscrimineerd. Als je zelf al op de onderste tree van de ladder staat, verhef je je enigszins door anderen als de mindere te beschouwen. Een andere reden is dat in de grote steden deze economische vluchtelingen ( want dat zijn het, wanhopige mensen die proberen uit hun perspectiefloze armoede te ontsnappen door naar Europa proberen te komen) blijven hangen en om dat ze geen bron van inkomsten hebben, bedelen. Vorige maand  zijn er 2 x over botsingen geweest in Casablanca tussen groepen migranten en de politie, er is met stenen gegooid en aan de andere kant zijn er rake klappen uitgedeeld.

                                                                De campingpauw

Enige reuring op de camping: de overbuurman vertrok een 2 uur later was hij terug met panne. Beetje wazige foto 

 

Even een karretje geleend op de camping om gas te halen.

Een beeld van vanmiddag van het anders levendige kleine centrum van Ounagha, nu tijdens de Ramadan is er weinig reuring.

Afgelopen woensdag zijn de resultaten van een onderzoek gepubliceerd,  een grote meerderheid van de Marokkanen is voorstander van strengere grenscontroles om te voorkomen dat meer Afrikaanse migranten Marokko binnenkomen. De opiniepeiling  werd gehouden door het Marokkaans Centrum voor Burgerschap en de Marokkaanse Liga voor de Verdediging van Mensenrechten. Volgens de peiling is 87 procent van de ondervraagden voorstander van strengere grenscontroles, terwijl slechts 7 procent tegen is. De peiling toont ook aan dat 86 procent zich ervan bewust is dat het toenemende aantal immigranten een probleem zal worden voor Marokko in de toekomst. De Marokkaanse  regering heeft verschillende maatregelen genomen om de migratiecrisis aan te pakken, zoals het versterken van de grensbewaking, het bestrijden van mensensmokkelnetwerken en het bevorderen van samenwerking met Europese landen. Maar sommige critici vinden dat deze maatregelen niet voldoende zijn of  aan de andere kant, dat ze in strijd zijn met de mensenrechten van migranten. Want ook Marokko kent groeperingen die zich het lot van deze migranten aantrekken.

Als erfafscheiding wordt er van alles gebruikt, van stenen tot doornige takken, soms een combinatie van beide.

Aan het eind van de ochtend nog een rondje buitengebied gedaan, ik althans, Everdien vond het te warm. Daar had ze eigenlijk wel gelijk in want de wind was weggevallen toen de temperatuur al tegen de 30º liep. Op de diverse percelen,( als erfafscheiding dienden  gestapelde stenen, soms met metselwerk, soms met snoeihout van doornige struiken,) groeiden verschillende  haver-, rogge- en andere graansoorten voor mensen en dier. Af en toe mooie bloemen en een Kleine Zwartkop die ik niet mooi op de foto kreeg. Wel wat vlinders, ook leuk. Vandaag weer een warme dag met weinig wind, de temperatuur was zo rond de 30º. Daarom gewacht met het kopen van een gasfles , de vulling zal ongeveer €3,80 kosten , ik had er ook wat brood bij gekocht. Morgen gaan we een klein stukje verder naar zee, daar is het minder warm.

Moulay Bouzarqtoune 27-03-2023, maandag

Jammer dat ik niet mag zwemmen vanwege de röntgenulcus aan mijn rug want ze hebben een prachtig zwembad op camping Des Oliviers waar we vanmorgen zijn vertrokken, dat was prettig geweest met die hitte. We stonden trouwens op de camping naast bijzonder aardige Fransen, hij was vrachtwagenchauffeur geweest en had ook op Nederland gereden.

We zijn eerst langs het wijndomein Val d’ Argan gereden om een paar flessen wijn te kopen, Gris.  Vin gris is een wijn waarbij de kleur ligt tussen wit en rosé. De wijn is  gemaakt van rode druiven en meestal van Pinot Noir hoewel in Marokko daar ook wel andere druivensoorten voor worden gebruikt. Vin gris ontstaat doordat  de druiven na de oogst meteen geperst worden. Doordat er meteen geperst wordt is er kort  schilcontact tussen  de druif en het sap. Wijnbouw in Marokko vindt plaats vanaf de Atlantische kust tot aan het Atlasgebergte. De belangrijkste wijngaarden liggen op de lijn Rabat, Meknès, Fès. Van tamelijk vlak aan de kust in het westen tot het droge oosten. De wijngaard bij Ounagha is de enige die zo ver naar het zuiden ligt.

De surfers hier halen capriolen uit, het is een heel apart wereldje die surfcultuur.

Deze boer laadt zakken op zijn ezel, onduidelijk is wat erin zit, zeewier?

Rechts een van de huizen hier in Moulay B.

Koe scharrelt tussen het afcal van de overvolle container, zo overvol zijn ze overal in het dorp.

 Marokko kent al een hele lange geschiedenis van wijnbouw , uit de tijden van de Feniciërs en in de 2e eeuw tijdens de Romeinse bezetting concentreerde de wijnbouw zich rond Volibilis. De moderne wijnbouw is tot ontwikkeling gekomen door Franse invloeden in de 19e en 20e eeuw. De Marokkaanse alcoholrijke wijn werd in de Franse Languedoc gebruikt om de wat dunne tafelwijntjes aldaar te versterken, vooral ten tijde van de Franse bezetting. Sinds de onafhankelijkheid van het land is om religieuze redenen de productie van wijn drastisch afgenomen. Veel druiven worden nu als tafeldruif verkocht. Daarentegen is de kwaliteit van de wijnen wel toegenomen.

                             Hele velden kleuren hier wit door de Gekroonde Ganzenbloem

2 Drieteenstrandlopers

Dagvlekuil

Vrij staan Moulay Bouzarqtoune, N31.64289 W9.67678

We zijn na het kopen van de wijn naar Moulay Bouzarqtoune gereden een ritje  van nog geen 30 km , na Had Dra over een smalle weg met rafelranden door een mooie omgeving. We hebben 10  jaar geleden ook hier in Moulay Bouzarqtoune gestaan, toen was het heel anders. We stonden toen met nog een andere camper op het strand bij het politiebureau , er waren geen surfers. Hoe verschillend met nu, het is een van de plekken in Marokko waar gesurfd wordt en hier gebeurd dat net als in bv Essaouira en Sidi Kaouki met zeiltjes, windsurfen dus, hoewel er ook een paar  kite surfers zijn. En er is nu een geasfalteerde parking gemaakt waar we nu met een 10-tal campers staan, de meeste zijn Duitse busjes en wij zijn de enige niet-surfers.

Wat hetzelfde gebleven is zijn de mutsjes verkopende kinderen, die komen na schooltijd net als toen om te proberen gebreide mutsjes en ook wel sokken te verkopen. Het zal wel de huisvlijt  van de vrouwen van het dorp zijn, ook het kleine kruidenierswinkeltje verkoopt deze gebreide producten.   Het karakter van het dorpje is ook onaangetast gebleven. Wat jammer is dat de vuilcontainers die hier staan, kennelijk al lang niet geleegd zijn in het hele dorp, wat meer een gehucht is van nog geen 50 huizen. Dus honden en ook koeien scharrelen tussen het vuil wat uitpuilt uit de containers en heel veel rotzooi waait ook weg. Wij bewaren ons vuilnis wel voor een andere plek. Gelukkig zijn er in de directe omgeving ook veel bloemen en vlinders en watervogels, dat verzacht de pijn van de vervuiling.

Het lijkt een soort kolibrie bij, maar het is  de Systoechus.een wolzwever, het is een vliegensoort . Hier op een  Centaurea Aspera

Er zijn hier niet voor niets surfers want het waait hier vaak, zo ook vandaag, vanaf een uur of 2 ongeveer windkracht 5, dat is dan ook het tijdstip dat de surfers het water ingaan. Maar met 23º konden we na een strandwandeling lekker in de luwte van de camper zitten lezen in de zon, heerlijk.

Moulay Bouzarqtoune 28-03-2023, dinsdag

Er was gisterenavond en vannacht een zee van licht door de lantarenpalen die hier  staan in vrij grote getale. We hebben gisteren als aperitiefje de net aangeschafte wijn van Val d’Argan geprobeerd, echt een heerlijke wijn, gelukkig hebben we een doos gekocht, dan was het wat  wat goedkoper, eh, minder duur.

We waren gisteren toch geraakt door het overlijden van Wim de Bie, iemand die samen met Kees van Kooten toch een deel van ons leven uitmaakte , in die zin dat we er voor thuis bleven op zondagavond. Briljante satire , ze maakten unieke tv en waren  taalkunstenaars, we gebruiken onbewust nog steeds uitdrukkingen (‘daar wordt ik voor behandeld)’ of woorden van het  tweetal waar we al naar luisterden op de radio toen ze daar de ‘clichémannetjes (klisjeemannetjes )waren in de jaren ’60 in het programma ‘Uitlaat’. We hebben gisteravond dan ook met genoegen gekeken naar de documentaire ‘Van Kooten en de Bie sloegen weer toe’ wat uitgezonden werd om 22.10 uur door de VPRO en wij door het tijdsverschil om 20.10 uur hebben gekeken.

In de verte ligt Moulay Bouzarqtoune, het is eb dus het strand is breed, het loopt langzaam af.

Voldoende voedsel voor volgels.

Er zijn hier wat lage duinen.

Komisch dit bord waar de weg ophoudt en vrijwel niemand komt.

Het vrij staan is in Marokko sinds de moord op 2 Scandinavische vrouwelijke  toeristen in 2019  aan banden gelegd . Soms wordt je weggestuurd door de politie omdat het niet veilig zou zijn op een bepaalde plek, soms wordt je ook door de politie begeleid naar een andere plek, vaak bij een politiebureau waar je dan kunt overnachten. Soms kun je blijven staan zoals we bij Tamraght hebben ervaren, enige willekeur daar ontbreekt het dus niet aan.  Gisterenavond werd ons kenteken en nationaliteit genoteerd door een agent van het naastgelegen politiebureau, prima, 10 jaar geleden gebeurde het hier net zo.

Nog niet gedetermineerd

Een Afrikaanse honingbij

            Frankenia

De pubers van het dorp, de oudere broers van de mustsenverkopertjes.

De drie IS-daders van de moord op de Scandinavische toeristes  kregen de doodstraf  opgelegd. Want de doodstraf bestaat nog in Marokko. Marokko heeft geweigerd om onmiddellijk stappen te zetten om de doodstraf af te schaffen, zoals de VN-Mensenrechtenraad (CDH) had aanbevolen. Hoe zit het in de praktijk met de doodstraf in Marokko? Onlangs werden nog 2 Nederlanders veroordeeld voor een vergismoord in Marrakech in 2017 waarschijnlijk in opdracht van Ridouan Taghi. De  kans dat ze werkelijk ter dood zullen worden gebracht is niet groot. Sinds 1993 is in Marokko niemand meer geëxecuteerd. De laatste persoon die in Marokko voor het vuurpeloton – de wettelijk vastgelegde executiemethode – stond, was een meervoudige verkrachter. Sindsdien betekent een terdoodveroordeling in Marokko in de praktijk levenslange opsluiting. In 2011 werd in Marokko een nieuwe grondwet aangenomen, waarin onder meer het 'recht op leven' is vastgelegd. Hoewel de Marokkaanse regering na het aannemen van de nieuwe grondwet liet weten dat het afschaffen van de doodstraf geen prioriteit had, gaan inmiddels steeds meer stemmen op om de straf helemaal af te schaffen.

Een vlucht Scholeksters, mogelijk overwinteraars uit Scandinavië

Een Bonte Strandloper

Steenloper

Regenwulp

                                                    Een zilverplevier

We hebben vanmorgen een heerlijke strandwandeling gemaakt. Als het eb wordt dan blijven er in de kuiltjes op de rotsachtige bodem poeltjes achter waar de nodige vogels dan komen foerageren. Er waren plevieren, strandlopers, regenwulpen etc. Op de terugweg zijn we iets verder van het strand gaan lopen en daarlaten de nodige bloemen met vlinders en bijen. Terug bij de camper hebben we ’s middags gelezen en af en toe naar de surfers gekeken die over het water zoefden en buitelden. Het weer verschilde iets met dat van gisteren, er was iets minder wind en met 26º was het 3º warmer dan gisteren.

Safi 29-03-2023, woensdag

We zijn via de kustweg naar Safi gereden, de rit begon veelbelovend, het asfalt was goed. En af en toe een prachtig uitzicht over de oceaan , zeker als we wat hoger reden. De weg was grotendeels 80 km p.u. max snelheid met af en toe een stukje 60 km. Er was maar heel weinig verkeer en van links uit een zandpad kwam op een gegeven moment een grote vrachtwagen die al half de weg opdraaide, maar wel stopte. Dat moesten wij even later ook , gedwongen door de politie. Bleek dat we 76 km hadden gereden op  een 60  km stuk, het bord hadden we ws gemist door de vrachtwagen. We moesten 150 MAD betalen, het is niet anders. Toen de weg heel slecht werd met veel vrachtwagens  met zand voor werkzaamheden, werden we door elkaar gerammeld en moesten we af en toe naast het afgebrokkelde asfalt door gaten rijden. En we kregen kennelijk te maken met een bel warme lucht want binnen 10 min. tijd steeg de temperatuur van 19º naar 30,5º, later daalde die weer zo’n 30 km voor Safi om vervolgens weer te stijgen.. We reden na Souira Kedima even door een haag van bloeiende mimosabomen en was de weg ook weer goed, goed voor het humeur. Vlak voor Safi begon het industriegebied waar we doorheen moesten rijden. Safi is een grote stad met bijna 400.000 inwoners en heeft na Casablanca de grootste haven van Marokko. Er worden vooral fosfaten en visconserven verscheept. Naast textiel en chemische industrie heeft  Safi een visconservenindustrie , vooral van sardientjes. Dat laatste was goed te ruiken toen we er langs heen reden, een doordringende visstank.

                           Helaas wat heiig weer maar wel af en toe prachtige vergezichten

Bloeiende mimosa bomen

De weg gaat dwars over het industrieterrein van Safi met zijn fosfaat- en visconservenfabrieken

Zicht op Safi vanaf de camping

We moesten dwars door de stad rijden naar de camping waarvan de poort dicht was. Net toen we door wilden rijden kwam er een mannetje aan gesukkeld die de poort openmaakte. De camping waar we vaker gestaan hebben, verkeert in een slechte staat van onderhoud , m.n. aan het sanitair wordt niets gedaan. Merkwaardig genoeg doet de tuinman wel zijn best, harkt de paden aan. En er zijn een politieagent en een militair aanwezig die de camping bewaken, op onze vraag waarom, werd er geantwoord dat hij op last van zijn superieur 24 uur voor onze veiligheid moest zorgen, en dat voor de 5 campers die hier momenteel staan.

                                                Straatje langs de Portugese muur

De Portugese muur met diverse poorten

Het kasteel

Een marabout met daarachter de Portugese muur met toren 

Vanwege de temperatuur zijn we pas in de loop van de middag de stad ingegaan, een half uurtje lopen, vnl. heuvelafwaarts. Daar was het tamelijk rustig toen we daar om een uur of half 5 kwamen. Safi is een Portugese nederzetting geweest wat nog te zien is in de medina aan huizen uit de Portugese tijd. En aan de machtige stadsmuren met mooie poorten natuurlijk. 

Eerst zijn we even naar de pottenbakkkerswijk gelopen waar geen bedrijvigheid heerste. De houtgestookte  ovens worden niet meer gebruikt en zijn vervangen door elektrische  en de pottenbakkers hadden kennelijk honger want er was niemand. Toch nog eentje die wel een demonstratie wilde geven maar dat hadden we in het verleden al eens gezien. De pottenbakkers staan tot halverwege hun lijf onder de grond hun schijf te draaien.

                                     Safi wordt wel de keramiekstad genoemd

Straatje bij de pottenbakkerswijk, hier linksboven werken de pottenbakkers.

Een van de vele winkeltjes in het straatje.

Voor elke smaak is er wat

Hierna zijn we door een poort, waarvoor ook weer aardewerk en keramiek uitgestald stond waarbij het gezegde ‘smaken verschillen’ hier erg van toepassing was, ook voor lelijke dingen zijn kopers. Bovendien is onze smaak ook niet maatgevend. In de medina werden al wat zaakjes gesloten terwijl de banketbakkers goede zaken deden. Er werd al vis gebakken, zoete en hartige lekkernijen werden te koop aangeboden want over niet al te lange tijd zat het vasten er voor vandaag op. Het was ook net of mensen net iets minder aardig, wat meer gehaast waren dan gewoonlijk.

Aan het eind van de middag zijn er hartige en zoete lekkernijen te koop. Dit zijn geen krentenbroodjes, het wemelt van de wespen.

Nog meer aardewerk en rechts keramiek dat deels beschilderd is

Straatje in de medina

Na een glas vers geperste  jus d’orange, het was erg dorstig weer, zijn we weer naar de camping gegaan, ditmaal met een taxi de heuvel op voor 20 MAD. Omdat we afhankelijk zijn van een taxi durfden we het niet aan om tot zonsondergang in de stad te blijven en daar  te gaan eten: is er wel een restaurantje open en zitten de taxichauffeurs ook niet allemaal aan tafel? Het weer was vandaag erg warm in Safi, het werd 31º, gelukkig stond er ’s middags een vrij krachtige wind, zodat we van de warmte geen last hadden. 

                                            Het aardige manusje van alles op de camping

Als je deze tekst leest en je weet hoe het sanitair op de camping eruit ziet, schiet je in de lach.

Linaria Maroccana, uit de Leeuwebekjes familie, hier op de camping

Camping Municipal in Safi, N32.31780 W9.23858, 50 MAD

Tamaris 30-03-2023, donderdag

Vanmorgen zijn we tamelijk bijtijds vertrokken, kort na 9 uur om dat het weer een hete dag zou worden. We hebben bij Safi de Autoroute genomen omdat we geen zin hadden om op de kustweg heen en weer gerammeld te worden. Onderweg steeg de temperatuur al snel naar 31º .  Het eerste stuk van de weg was erg rustig maar naar mate we Casablanca naderden werd het steeds drukker. Er waren heel veel prachtige bloemen waarbij vooral geel en oranje de overheersende kleuren waren met af en toe prachtige paarse kleuren van de Mediterrane Winde. Veel bloemen betekent in Marokko ook veel insecten, de voorruit en verdere voorkant waren bezaaid met dode insecten, iets wat we in west Europa en Nederland nauwelijks meer kennen door het overvloedige gebruik van pesticiden. Het landschap was glooiend, af en toe werd er wat aan landbouw gedaan maar zeker ook veeteelt. Naast grazende koeien, kuddes schapen stonden er af en toe  ook schuren met ws kalkoenen of kippen. We betaalden voor ongeveer  200 km autoroute 114.MAD, goedkoper dan de bekeuring van gisteren.

Meteen van de autoroute af begon het gerammel door de slechte staat van de `N 1 en was het verkeer vrij hectisch. We zijn nl naar een camping gereden die ruim 20km van Casablanca ligt, in een van de voorsteden, Tamaris. Toen we de camping opreden stonden er 3 andere campers, 1 Marokkaanse en 2 Nederlandse . En laten nu die Nederlandse camperaars Ger en Petri en Marijn en  Angelie zijn . Wat leuk en wat  een toeval!!  We werden begroet met een blikje bouletttes de sardines, men had gelezen dat wij die moeilijk konden krijgen. En we kregen via Angelie.  de groeten van  mensen  uit Eva in Griekenland die we op een van onze Griekenlandreizen hebben ontmoet

                                     Op de camping hier in Tamaris bloeit o.a. slangenkruid. 

In Safi op de camping een Morea Sisyrinchium, een soort Dwerg Iris

Dit is het toekomstige Italiaanse restaurant in aanbouw, hij moet over een week klaar zijn.

Tamaris, restaurant Oasis, N33.50617 W7.84200 , 75 MAD

De camping hier is een verhaal apart, deze verkeert deels in dezelfde staat als die in Safi, voor een ander deel wordt hij  helemaal vernieuwd. Er wordt een  Italiaans restaurant gebouwd die beheerd gaat worden door een Marokkaan die in Maastricht het restaurant La Piaza heeft gehad. We werden al uit genodigd om volgend jaar gratis te komen eten. En er wordt een bar gebouwd waar ook alcoholische dranken verkrijgbaar zullen  zijn. Verder is het sanitair nog een zooitje, dat is jammer , beter is wanneer het tegelijkertijd met de rest zou worden verbouwd, nu krijgen ze slechte reviews op zowel P4N als Campercontact hoewel er ook mensen zijn die vinden dat je er wat ruimhartig naar moet kijken. Er is van de batterij douches in ieder geval een die het doet, dwz me warm water. 

De omgeving hier wordt volgebouwd met residenties  met appartementen en villa’s, allemaal met een hek die ’s nachts afgesloten wordt en met een bewaker voor de deur in een hokje. 

De temperatuur was vanmiddag op de camping heel aangenaam , nadat het onderweg nog 31º was, was het op de camping 23º, dat komt omdat we hier ongeveer 2 km van zee staan.

Tamaris 31-03-2023, vrijdag

Je kunt  nog zien dat dit ooit een landelijk gebied was voordat dit zo volgebouwd werd, tegenover de camping is nog een stukje wei waar de koeien nog grazen.

Doordat er zoveel appartementen  voor de rijkere mensen staan, zijn hier ook een paar restaurantjes in de buurt. Zo is er bv een Grieks restaurant, helaas, ze zijn allemaal gesloten ivm de Ramadan. We komen op een punt dat we het daardoor minder leuk beginnen te  vinden en we wellicht eerder het land uitgaan dan omstreeks de 20ste zoals we van plan waren. Het is al een hele toer om ergens een kop koffie te drinken, laat staan te gaan  eten.

We wilden eigenlijk naar Casablanca naar de cp omdat we graag de moskee Hassan II willen bezoeken, we zijn nog nooit in Casablanca geweest. Dit omdat Casablanca 5 miljoen inwoners heeft en het hectische verkeer ons altijd heeft afgeschrikt. Onze Nederlandse buren hier  hadden een verkeerde afslag genomen en kwamen in een verkeerssituatie terecht zoals ze nog nooit eerder hadden meegemaakt en ze hebben toch al heel wat afgereisd, Dit is Istanboel in het kwadraat aldus hun ervaring.  Nu ben ik gisteren met de campingeigenaar en buurman Marijn naar de Carrefour geweest die aan de N1 naar Casablanca ligt. Het was maar een kilometer of 5 rijden maar wat ik toen gezien heb aan levensgevaarlijke manoeuvres van automobilisten, brommers, scooters etc die slalommend inhaalden heeft me doen besluiten om daar niet met de camper heen te gaan. Ik ben bijna 77 en mijn reactiesnelheid zal ongetwijfeld een stuk minder zijn dan toen ik de helft  jonger was. 

Daarom hebben we besloten om morgen met de grand taxi naar de moskee in Casablanca te gaan. Dan ga je met die taxi naar de gemeentegrens en daar moet je dan een petit taxi naar de moskee nemen. We zullen het zien morgen.

DE koeien zullen wel niet zo lang meer hier razen, de nieubouw rukt op

Tussen de nieuwe residenties meten ook een moskee.

Talrijk in deze omgeving zijn dit soort borden.

Ergens moet er iets mis zijn gegaan toen dit werd gebouwd.

In Amerika is het ‘Country report on Human Rights 2022  Morocco ‘verschenen. Een gedetailleerd rapport waarin felle kritiek wordt geuit over de situatie van de mensenrechten in Marokko , liever gezegd waarin de mensenrechtenschendingen in  Marokko aan de kaak worden gesteld. De Marokkaanse grondwet voorziet in een onafhankelijke rechterlijke macht, maar de regering respecteerde de rechterlijke onafhankelijkheid en onpartijdigheid niet altijd.

Mensenrechtenactivisten beweerden dat rechtszaken soms gepolitiseerd leken in zaken waarbij b.v. de islam betrokken was,. Ook worden  bepaalde afwijkende meningen bestraft , zoals het beledigen van de politie in liedjes (bv rappers) of het "beledigen van de heilige waarden van Marokko" , door de koning en het regime aan de kaak te stellen. Ngo's, waaronder de Marokkaanse Vereniging voor Mensenrechten (AMDH), Amnesty International en Sahrawi-organisaties, beweerden dat de regering personen gevangen zette wegens politieke activiteiten of overtuigingen, met behulp van verzonnen strafrechtelijke aanklachten zoals spionage of aanranding. Hetzelfde geldt voor kritische jounalisten, die treft hetzelfde lot. De regering beschouwde geen enkele gevangene als politieke gevangene en verklaarde alle personen in de gevangenis strafrechtelijk te hebben aangeklaagd of veroordeeld, volgens het rapport.

Toch heeft Marokko tamelijk mild gereageerd op het Amerikaanse rapport, waarschijnlijk omdat ze bang zijn anders de steun te verliezen van Amerika die nu achter Marokko staat wbt de Westelijke Sahara.

Een zingende Zwarte Spreeuw hier op de camping. De Zwarte Spreeuw komt voor in Spanje en het Noord Afrikaanse Middellandse zeegebied. Hij is in het voorjaar en de zomer geheel ongevlekt.

De nieuwbouwappartementen

kijken hierop uit

En op dit winkeltje, gesloten wegens de Ramadan

Een deel van het verrukkelijke assortiment in de luxe bakkerij

We zijn vanmiddag een stukje gaan fietsen, pas de 2e keer sinds we in Marokko zijn. Of het dan de moeite waard is om de fietsen mee te nemen, dat weet je nooit van tevoren. Vanmiddag was het in ieder geval een leuk tochtje naar de boulevard, waarbij we soms langs pauperwoningen reden waar aan de andere kant van een veld dan de dure residentie woningen/villa’s staan. Op de boulevard was ook alles gesloten, we kregen een déja vu gevoel , tijdens de COVID periode toen we nog in Marokko waren, sloten toen ook alle restaurantjes e.d.  Wel was er een erg  luxe banketbakkerij geopend waar ze ook hartige hapjes verkochten i.v.m. de Ramadan. We hebben daar staan kwijlen, het zag er allemaal verrukkelijk uit. Dat wordt vanavond niet koken zeiden we, als we niet buiten de deur kunnen eten, kan het zo ook, terwijl we een keus maakten uit het ruime aanbod. We hebben broodjes garnaal met kaas en garnering gekocht, een pastille met zeevruchten en een met kip, een surumitaartje met kaas en gebakjes. Uit eten gaan was goedkoper geweest maar we zullen straks ongetwijfeld smullen.

Het weer was licht wisselvallig in die zin dat het meest zonnig was maar er af en toe ook velden met laaghangende bewolking van zee overtrokken, het werd 22º.

Tamaris 01-04-2023, zaterdag

We hebben de Nederlandse buren uitgezwaaid en zijn tegen 10.00 uur naar de grote weg gelopen om een grote taxi proberen te krijgen. De aardige campingbaas liep mee en na een paar pogingen stopte er een die nog plaats had voor 2 personen. De campingbaas legde uit dat we naar de Hassan II moskee moesten , iets wat we zelf ook hadden kunnen doen natuurlijk maar of het door hem kwam weet ik niet , ‘onze’ taxichauffeur toeterde in Casablanca naar een petit taxi en we konden overstappen nadat we 10 MAD p.p.hadden afgerekend. We reden als snel over de boulevard in Casablanca waar het niet al te druk was, het is weekend dan wordt er niet gewerkt volgens de chauffeur. Kennelijk door ambtenaren want er waren gewoon bouwvakkers ten aan het werk. We passeerden niet alleen een paar shopping malls maar ook de cp waar Henk en Marita hebben gestaan en waar we niet heen durfden, met het verkeer van vandaag was het een ander verhaal.

Voor 30 MAD werden we door de taxichauffeur ,die wel van een praatje hield, voor de moskee afgezet. De moskee die trouwens al van verre te zien was, kaartjes gekocht die geldig waren voor het museum en de moskee en na 5min. wachten konden we om 11 uur voor een uur de moskee in. De kaartjes kostten 140 MAD pp, betaald met bankkaart ( €25,38)

De Hassan II moskee in Casablanca. Van verre zie je de minaret al die 200m hoog is.

Nog wat foto's voordat we naar binnen gaan. 0.a. rechts zie je dat op het plein voor de moskee een marmeren vloer ligt.

Er zijn in totaal 124 fonteinen. Hier zijn er enkele die aan de buitenkant zitten te zien. Ok de fonteinen zijn ingelegd met zelliges (Marokkaanse wandtegels) 

De Hassan II moskee is gebouwd in opdracht van de in 1997 overleden koning Hassan II , de bouw duurde 7 jaar. De enorme moskee is gebouwd op een aardbevingsbestendig platform in zee.

Met een oppervlakte van negen hectare is het de tweede grootste moskee ter wereld met ‘s werelds hoogste minaret, van 200 meter. Vanaf de top van de minaret schijnen twee laserstralen richting Mekka (waar de grootste moskee op aarde staat). De moskee is gebouwd in opdracht van de Marokkaanse koning Hassan II, die daarmee groen licht gaf voor het meest ambitieuze bouwproject ooit in het land.

De gebedsruimte biedt plaats aan liefst 25.000 gelovigen. Op de binnenplaats, dat kan worden afgesloten met een glazen  schuifdak, passen 80.000 mensen. De verbazingwekkend ingewikkelde decoratie, waar 35.000 Marokkaanse ambachtslieden aan hebben gewerkt, bedekt elke centimeter van de muren en plafonds. Er zijn kroonluchters van Murano-kristal, wanden van gebeiteld pleisterwerk, overal marmer, graniet, onyx, cederhout, stucwerk enook de  zelliges (Marokkaanse wandtegels) zijn van uitzonderlijke kwaliteit. Er zijn maar liefst 124 fonteinen, het geheel is een een mengeling van  traditie en van moderniteit.

Gelovigen komen eerst in de benedenruimte waar men zich eerst kan reinigen, veel marmeren waterbekkenswater

Voor de voetwassing zitten er kraantjes langs de muren

 Ook de locatie is spectaculair. De Hassan II-moskee ligt op de punt van een rotsachtige baai boven de oceaan, waar moslims op een glazen vloer kunnen bidden boven de zee. 

We werden overweldigd door de grote ruimte, de decoraties , de schoonheid en het was heel indrukwekkend. We kregen een gevoel wat ons deed denken aan de Mezquita in Cordoba toe we ons ook daar ook  stonden te vergapen.

                       Allemaal foto's van het interieur

Wat doorgaans  liever niet vermeld wordt is dat er bij de bouw bouwvakkers zijn omgekomen, precieze aantallen zijn niet bekend maar waarschijnlijk enkele honderden. Wel dat de bouw €400 miljoen kostte. Maar vaak niet dat iedereen moest meebetalen in de vorm van belasting  of het nu de winkeliers, de boeren of de ambtenaren waren,(soms moesten die een  een maandsalaris betalen) en dat het armere deel van de bevolking onevenredig werd belast. En er moesten hele woonwijken voor worden afgebroken.

In het museum waren de decoraties die in de moskee zijn uitvergroot zodat je een idee kreeg wat voor een titanenarbeid het moet zijn geweest.

 

 

 

 

Nog meer foto's van het interieur maar dit keer in detail

We wilden niet verder de stad in waar de restaurantjes toch gesloten waren en toen we buiten waren werden we besprongen door taxichauffeurs die ons rondritjes aanboden en ook voor 250 MAD naar de camping wilden rijden. Uiteindelijk een  rode petit taxi gescoord die ons voor 40 MAD naar een staanplaats bracht waar wel 30 grand  taxi’s stonden. Je meldt je even bij de verantwoordelijke die je zegt waar je heen wilt en dan kun je in een gereedstaande taxi stappen en even wachten tot het aantal van 6 mensen bereikt is die ongeveer dezelfde kant op moeten. Voor 15 MAD pp dit keer werden we voor de camping afgezet, we hadden een bijzondere leuk dagdeel gehad.

Vanmiddag zitten lezen en op het eind van de middag wat boodschappen gedaan in een buurtwinkeltje. Er waren minder wolkenvelden dan gisteren maar wat meer wind en het werd 21º, door de wind voelde het zelfs wat frisjes aan.

 

 

 

Nog meer detailfoto's van het interieur

Klik voor het vervolg: Marokko Deel 11 Lente 2023