Home » huidige reis » Griekenland najaar 2018

Proloog.

Maandag 23-07-2018

Afgelopen vrijdag hebben we de camper weer teruggekregen van de garage, de schade die was ontstaan bij de poging tot inbraak in september vorig jaar is verholpen. Er is een stukje nieuw plaatwerk ingezet en vervolgens weer overgespoten. Dat is naar tevredenheid gebeurd, je ziet er niets meer van. Er was wel weer opnieuw stof in het interieur gekomen door de werkzaamheden, dat interieur was enkele weken geleden door Everdien minutieus ontdaan van het Saharazand dat nog overal aanwezig was. Naar binnen gestoven tijdens de 3 zandstormen die we in maart in Marokko hebben gehad.

De camper is de afgelopen dagen door Everdien weer helemaal in de was gezet, iets wat 2x per jaar gebeurt.

Zo langzamerhand is het vrijwel zeker dat we half augustus weer gaan vertrekken.

Niet vanwege het weer, sinds we terug zijn is het op de eerste week na, alleen maar geweldig weer geweest. Een ongekende zomer voor Nederlandse begrippen beleven we nu en het einde van het fantastische weer is nog niet in zicht.

Maar we houden van reizen, er zijn vervelendere hobby’s, althans in onze ogen zoals koorddansen of kauwgomplaatjes sparen.

We willen dit keer via Praag, Bratislava en Hongarije (vrienden bezoeken) naar Griekenland gaan. Een reis die naar verwachting 3 maanden zal duren.

 langs de rivier de Berkel: een reiger,              torenvalk(vrouwtje),                                       fuut met jong                                  meerkoet met jong

Ondertussen via de huisarts bij de orthopeed beland met mijn knieklachten die ik heb aan mijn rechterknie sinds begin maart. Er is een röntgenfoto gemaakt en samen met de MRI die in Spanje was gemaakt was de conclusie dat ik weliswaar artrose heb maar niet meer dan leeftijdgenoten, dat kan haast de oorzaak van de pijnklachten niet zijn. Misschien dat er een kraakbeensplinter een beetje rondzwerft, daarnaast heb ik ook overbelaste buitenste kniebanden , misschien wel veroorzaakt omdat ik zo’n scheve houding heb. Langzaam het fietsen weer opbouwen was het advies.

Dat hebben we gedaan, we fietsen nu iedere dag een uur hier in de omgeving en als we een enkele keer niet fietsen dan wandelen we. Dat wandelen doen we dan langs de Berkel die op 500m van ons huis loopt. Een mooi wandelgebied waar futen, meerkoeten, eenden en waterhoentjes zwemmen, al dan niet voorzien van jongen. En tijdens onze fietstochten komen we bijna elke keer wel ooievaars tegen die in de weilanden foerageren.

Helaas heeft het fietsen nog niet geleid tot een klachtenvermindering aan mijn knie, (gelukkig beleven we wel plezier aan het fietsen zelf). Daarom maar weer een afspraak gemaakt met de orthopeed voor a.s. vrijdag, beter dan misschien in Griekenland weer naar een specialist te moeten gaan.

Kornwerderzand 07-08-2018, dinsdag

Nee we zijn nog niet op weg naar Griekenland maar we zijn zomaar aan een mini vakantie in eigen land bezig, iets wat we nog nooit gedaan hebben al die jaren dat we al camperen, hoogstens 2 of 3 dagen hebben we ergens gestaan in Nederland, meestal in Amsterdam.

Maar we hebben nu, deels door ‘omstandigheden’, dan een vakantie in eigen land. Die is vorige week donderdag begonnen in Groningen, mijn zuster was toen jarig. We hebben de camper op de cp in Kardinge gezet, daar is een busstation en je bent zo in de binnenstad. Mijn zuster Edith vierde haar verjaardag met een paar vriendinnen in een restaurant die mooi in het Noorderplantsoen ligt. Daar hebben we op het terras gegeten en gedronken, dat was erg gezellig. Omdat het prachtig weer was zaten er mensen op het gras in de plantsoenen en waren terrassen bezet met veel mensen, er heerste een leuke sfeer.

Omdat we in Amsterdam een vriend wilden bezoeken die alvleesklierkanker heeft, besloten we vrijdag naar Kornwerderzand te rijden om daar te overnachten. We hadden al regelmatig over deze gedoogplaats gehoord en het blijkt een hele leuke plek te zijn, een kolfje naar onze hand. Gelegen op een braak liggend stuk grond bij de Lorentzsluizen, met een geweldig uitzicht over het Wad waar kleinere en grotere zeilboten varen. Toen we kwamen stonden er wel 70 campers, de mooiste plekjes aan het water waren natuurlijk al bezet maar we waren tevreden met het uitzicht.

 

cp Groningen, N 53.23994, E 6.59712

gedoogplaats Kornwerderzand N53.07710 E5.33488

groot zeilschip komt van het IJsselmeer en is door de sluis gevaren het Wad op

De volgende dag, zaterdag, zijn we richting Amsterdam gereden, naar een erg grote cp in Vijfhuizen bij Haarlem. Dit omdat in Amsterdam geen plek meer te vinden was vanwege de Canal Parade. Vanaf de cp zie je vliegtuigen van Schiphol opstijgen, soms wel om de minuut. We hebben in ieder geval ’s nachts geen geluidsoverlast gehad. Even overwogen om met de trein naar de Canal Parade te gaan maar het leek ons toch te druk. Daarom zijn we naar Haarlem gegaan, een mooie stad met mooie gevels aan veel huizen en aardige hofjes. Terrassen zaten overvol, op de Grote Markt waren tijdelijke restaurantjes ingericht omdat het Haarlem Culinair bleek te zijn.

Zondag zijn we naar vriend Rien gegaan die met een opmerkelijk geestelijke veerkracht met zijn ziekte om weet te gaan.

cp Vijfhuizen N52.343473 E4.684524

 

 

Rechts de Grote markt in Haarlem was ontsierd door restaurantjes in het kader van Haarlem Culinair, de st Bavo torent er boven uit

boven de toegangspoort naar een 'armenhofje' staat een tekst afgebeeld

Omdat er weer 2 tropische dagen voorspeld waren besloten we weer naar Kornwerderzand terug te rijden omdat dit toch een verrassend mooie, eigenlijk on-Nederlandse, gedoogplaats is.

Toen we daar gisteren aankwamen was het wat minder druk met campers zodat we een plek aan het water konden vinden. Dat verhoogt alleen maar de feestvreugde, we kunnen nu beter naar de zeilboten, waar prachtige 2- en 3 masters en veel skûtsjes tussen zitten, koekeloeren. Al die boten moeten door de Lorenzsluizen hier naar en van het IJsselmeer varen, er komen honderden boten voorbij, het is natuurlijk hoogseizoen.

Op deze geweldige plek staan ook Atie en Peter die naast ons stonden in Cullera, een maand of 3 geleden. Zij vertelden ons ook enthousiaste verhalen over Kornwerderzand, leuk om hen hier dan te treffen want het blijkt dat zij aan het eind van het jaar naar Marokko gaan, we hebben elkaar dus wederzijds geïnspireerd.

Weer in Kornwerderzand, een mooie plek aan het water, opnieuw veel campers,  de hele dag door boten te zien, het is avond, eb , het wad valt gedeeltelijk droog

 

Aan de andere kant van de dijk is een strandje, een Waddencentrum ( met tentoonstelling over de wadden) en in hetzelfde gebouw zit ook een restaurant. Iets verder staat het kazemattenmuseum, er staan hier dan ook nog diverse kazematten die werden gebouwd in 1931 ter verdediging van de dijk en de sluizen. De Duitsers hebben nog meer kazematten gebouwd.

En er ligt het gehucht Kornwerderzand, dat oorspronkelijk een werkeiland was voor de bouw van de afsluitdijk tussen 1928 en 1932. Er zijn nu zo’n 30 bewoners die werkzaam zijn aan de dijk of bij de sluizen.

Er zijn werkzaamheden gepland aan de Afsluitdijk, de dijk gaat tussen 2018 en 2022 versterkt worden omdat er door de klimaatverandering meer water door de rivieren naar het IJsselmeer zal worden gevoerd. Door deze werkzaamheden zal de gedoogplaats hier verdwijnen, er zijn wel plannen om een officiële camperplaats aan te leggen.

Vanavond kunnen we nog genieten van het wad wat hier voor een gedeelte droogvalt bij eb en van de lichtjes van de stad Harlingen in de verte.

En we hebben geen spijt dat we hier heen zijn gegaan, was het in onze woonplaats Warnsveld 36º, op de Afsluitdijk kwam het kwik niet boven de 30º. Morgen gaan we naar huis, het wordt koeler, we moeten nog wat dingen doen want volgende week willen we richting Griekenland gaan.